Joop

Johnson stuurt parlement naar huis, Bercow stopt als parlementsvoorzitter

  •  
09-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bercow
Update 17:20 Britse supermarkten willen niet de zwarte piet toegespeeld krijgen voor voedseltekorten na een Brexit, meldt The Independent. De branche stoort zich er aan dat politici suggereren dat het hun plicht is de bevolking van voedsel te voorzien. Een anonieme woordvoerder stelt dat vertragingen in het wegtransport binnen een week tot lege schappen kunnen leiden. Het is volgens de branche een taak van de staat om er zorg voor te dragen dat transporten geen vertragingen oplopen als gevolg van de Brexit.
Update 16:45 De populaire parlementsvoorzitter John Bercow legt zijn voorzittershamer neer. Hij had zijn vrouw en kinderen na de verkiezingen van 2017 beloofd dat het zijn laatste termijn zou zijn, verklaart Bercow. Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan zit hij de rit uit tot het nieuwe parlement en anders stopt hij op 31 oktober, de dag van de door Johnson beoogde No Deal Brexit. Dat is ook de laatste dag van de algemene beschouwingen die hij als ervaren voorzitter nog wil leiden. Hij is tien jaar voorzitter geweest.
Eerder: De wekenlange schorsing van het Britse parlement zal van kracht worden na de zitting van maandag. Dat heeft de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt. Het Britse parlement zal na een verkorte vergadering naar huis worden gestuurd tot 14 oktober, wanneer de koningin haar troonrede zal houden.
Het Lagerhuis kwam vorige week terug van zomerreces en slaagde er nog net op tijd in om een wet – die vandaag zal worden bekrachtigd – door beide huizen te loodsen die Johnson dwingt om uitstel van de Brexit-datum aan te vragen indien er op 19 oktober nog geen deal is. Johnson heeft gedreigd om die wet naast zich neer te leggen en zegt dat hij ‘nog liever sterft in een greppel’ dan de EU om Brexit-uitstel te vragen. Mogelijke plannen om dat verzoek om uitstel te saboteren zijn onwettig , aldus een oud-opperrechter.
Vanmiddag zal Johnson het parlement nogmaals vragen om in te stemmen met vervroegde verkiezingen, maar de tweederde meerderheid die daarvoor nodig is zal vermoedelijk opnieuw niet worden behaald. Labour, de grootste oppositiepartij, gaf eerder al aan daar pas mee in te stemmen als zeker is dat het Verenigd-Koninkrijk niet zonder deal de EU verlaat. Uit geheime peilingen van Number 10 zou bovendien blijken dat Johnson bij vervroegde verkiezingen geen meerderheid zou halen. Geschat wordt dat er bij verkiezingen in oktober slechts 295 tot 300 zetels gewonnen kunnen worden, terwijl er 325 nodig zijn voor een regeringsmeerderheid.
Johnson sprak vanochtend in Ierland met zijn ambtsgenoot Leo Varadkar over de Brexit en de backstop, een serie afspraken die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Varadkar stelde nog steeds geen alternatieve voorstellen te hebben gehoord van Johnson en waarschuwde dat een No Deal-Brexit slechts het begin van een lange reeks nieuwe onderhandelingen met de EU zou zijn. Johnson erkende dat een No Deal-Brexit een falen van staatsmanschap zou zijn:
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel (D66) zei maandag in Het Financieele Dagblad dat ze een No Deal-Brexit zo langzaamerhand een beter vooruitzicht vindt dan weer een uitstel:
"Op een gegeven moment is het klaar. Dan kan de zekerheid van een verslechtering beter zijn dan de continue onzekerheid zonder nieuw perspectief."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Katootje2
Katootje210 sep. 2019 - 9:19

Het "Good Friday Agreement" dat een einde maakte aan het geweld in Noord-Ierland, bepaalt dat: "Northern Ireland was part of the United Kingdom, and would remain so until a majority of the people both of Northern Ireland and of the Republic of Ireland wished otherwise. Should that happen, then the British and Irish governments are under "a binding obligation" to implement that choice." - https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Friday_Agreement De "backstop" zal dan ook bijna zeker een einde maken aan eeuwenlange koloniale overheersing in die regio en leiden tot een verenigd Ierland. Eén referendum is genoeg.

JanB2
JanB210 sep. 2019 - 0:02

Zie bijvoorbeeld Claire Fox, een zeer progressieve vrouw die goede anti censuur standpunten heeft. Progressief zonder hersens is even gevaarlijk als conservatief zonder hersens (een pleonasme overigens). Het cv van mevrouw Cox, zoals boven water gehaald door Mark Huysman, spreekt dan ook boekdelen.

JanB2
JanB29 sep. 2019 - 23:59

Wijs besluit. Daar waar van "order" geen sprake meer is heeft het ook geen zin om "order" te roepen.

Imperialist
Imperialist9 sep. 2019 - 19:00

Johnson zegt eigenlijk: ils ne passeront pas, net als de Fransen bij de slag bij Verdun. De Fransen ‘wonnen’ de slag maar er vielen al met al een miljoen doden (voor degenen die alles letterlijk nemen: ik bedoel dit niet letterlijk). Kan iemand nog een einde maken aan deze waanzin?

1 Reactie
Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 1:12

Wat een maffe vergelijking, waarom niet de Russen bij Stalingrad?

Mark Huysman
Mark Huysman9 sep. 2019 - 17:29

Claire Fox is een libertariër, klimaatontkenner en verder vooral iemand die graag de controverse zoekt. Lid van het pro-kapitalistische Spiked-netwerk dat financieel gesteund wordt door de Koch-familie die ook aan de Tea-party en allerlei andere rechts-reactionaire groeperingen geld geeft.Er is weinig progressiefs aan Fox.

Luneau
Luneau9 sep. 2019 - 17:04

Highly unlikely. Farage heeft nog nooit een zetel in het parlement gehaald. Er is ook minderheid voor een no deal Brexit. De verwachting is eerder dat Farage stemmen van de Conservatives wegsnoept, waardoor er meer zetels naar Labour en de LibDems gaan. https://theconversation.com/uk-general-election-if-so-heres-what-the-polls-are-telling-us-122759

Karingin
Karingin9 sep. 2019 - 15:26

Jammer dat Bercow opstapt. Zag vandaag nog een hilarisch staaltje van hem bij John Oliver, waarbij hij in een hele tirade een MP maant; "be a good boy" haha...

3 Reacties
Imperialist
Imperialist9 sep. 2019 - 19:02

@MarkBuysmab: wat is er mis mee om een Libertariër te zijn?

Gi Raf
Gi Raf9 sep. 2019 - 21:52

Goed dat Bercow uiteindelijk opstapt. Beter laat dan nooit. Dit soort slechte verliezers die stiekem nergens ander mee bezig zijn dan de keuze van arbeiders die in meerderheid voor de Brexit hebben gekozen te saboteren kunnen nooit vroeg genoeg opzouten. Dat hij voor deze doortrapte actie bewierookt wordt door sociaal-democraten als Corbyn en Dijsselbloem is toch ook wel een teken aan de wand. Het is toch een schande dat de belangen van arbeiders helemaal niet meer door de sociaal-democraten verdedigd worden.

Katootje2
Katootje211 sep. 2019 - 1:14

Nooit gedacht dat Dijsselbloem een fan is van Corbyn. Ik dacht altijd dat hij een fan was van Varoufakis.

Gi Raf
Gi Raf9 sep. 2019 - 14:55

Een oud-opperrechter staat het natuurlijk vrij om voor de buhne persoonlijk van mening te zijn dat het onwettig is om geen uitstel aan te vragen voor de Brexit aan EU machthebbers in Brussel. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat premier Johnson ook aan die privé mening van een EU profiteur is gehouden. Premier Johnson kan de keuze gewoon overlaten aan de EU machthebber draaikonten in Brussel. Die kunnen eenzijdig besluiten om een uitstel aan te bieden. Ook al roepen ze om het hardst, geen uitstel. En als de EU om uitstel van de Brexit smeekt dan is het nog maar de vraag op welke voorwaarden en of die acceptabel zijn voor premier Johnson.

4 Reacties
Luneau
Luneau9 sep. 2019 - 17:10

Misschien even de link in het artikel aanklikken? Het betreft meerdere mensen op hoge juridische posities, waaronder ook de Queen's Counsel. Juristen en rechters afdoen als "EU profiteurs", zonder enige onderbouwing, geeft ten eerste aan dat je geen valide argumenten hebt. Ten tweede geeft het je minachting aan voor rechters en the rule of law. Maar goed, die minachting zijn we van populisten gewend.

Gi Raf
Gi Raf9 sep. 2019 - 21:39

Nog even en EU profiteurs gaan beweren dat ze helemaal niet profiteren van de EU en dat ze de uitslag van het referendum slechts proberen te saboteren om die ander tegen zichzelf te beschermen. Oud-opperrechters kunnen ook gewoon hun mond houden. Maar nee, sommige rechters menen dus ook aan politiek te moeten doen. Trias politica alleen als het in het straatje van rechters te pas komt? En het is niet alleen in het VK dat er een probleem is met het scheiden der machten. Ook in Nederland kijken rechters weg. https://www.trouw.nl/politiek/in-den-haag-groeit-de-onrust-over-het-proces-tegen-wilders~b206aa6e/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

MG1968
MG19689 sep. 2019 - 21:59

Ging het niet om het plan van een side-note? Ja uitstel aanvragen en tegelijkertijd aangeven dat je het uitstel niet wil lijkt me niet alleen onwettig, het is ook een uiting van ze niet meer op een rijtje hebben.

JanB2
JanB210 sep. 2019 - 0:13

Oud-opperrechters kunnen ook gewoon hun mond houden. Een uitspraak waarmee u zich schuldig maakt aan al datgene wat u het remain kamp verwijt. Recht op vrije meningsuiting bestaat volgens u dus niet voor diegenen die tegen de huidige gang van zaken zijn. Volledig in overeenstemming met het totalitaire karakter van het brexit kapmp trouwens.

de Boer2
de Boer29 sep. 2019 - 14:08

Mevrouw Kaag is niet de enige die zegt dat genoeg wel voldoende is. Ook de Fransen zeggen het nu hardop: geen uitstel. Het gerucht gaat dat zelfs Hare Majesteit Queen Elisabeth II gelooft dat Oliver Cromwell is gereïncarneerd in de gedaante van Johnson en dat na Charles I Elisabeth II wellicht nog kan worden onthoofd . Dat zijn dictatuur ook gaat duren tot ie de geest geeft. Die Mugabe is per slot van rekening ook verschrikkelijk oud geworden. En haar eigen moeder, de sympathieke Queen Mum, is over de honderd geworden. Stel dat Johnson elk record laat sneuvelen en Jan Mulder gaat benaderen? Ze denkt erover om met als Wilhelmina te vluchten, maar dan in omgekeerde richting. Paleisje Warmeloo staat toch leeg, en huize Doorn heeft ook nog ruimte. Het is dus een gerucht. ik zeg het met nadruk, maar in de tijd waarin het onmogelijke mogelijk is, en crazy het nieuwe normaal, zou ik er toch maar voor de zekerheid een onderzoeksteam op afsturen. . . .

Joop Schouten
Joop Schouten9 sep. 2019 - 14:03

Tja... Eikel. (...)

west012
west0129 sep. 2019 - 13:34

Haal de backstop uit het akkoord. Wat maakt het uit, als er op 31 oktober een no-deal Brexit komt is er direct sprake van een harde grens, met een akkoord zonder backstop pas na twee jaar. En wie weet: komt tijd komt raad.

4 Reacties
ton14024
ton140249 sep. 2019 - 14:11

En wie weet: komt tijd komt raad. Soms doet hoop leven.

Dehnus
Dehnus9 sep. 2019 - 14:27

Jij hebt makkelijk lullen, jij woont niet in Ierland of Noord Ierland. En die backstop wouden de Engelsen zelf. De EU wou juist dat Noord Ierland er gewoon in bleef, iets wat de DUP pertinent niet wou. De DUP heeft gewoon lekker de kont tegen de kribbe gegooid. En denkt lekker te kunnen rellen. Terwijl het grootste deel van Noord Ierland gewoon in de EU wou blijven.

Freek3
Freek39 sep. 2019 - 15:36

Maar dan moet er eerst even vastgesteld worden WAAR die harde grens komt. Er zijn immers daaromtrent twee beloftes gedaan, NIET tussen Ierland en Noord-Ierland. En NIET in de Ierse zee. Eén van die beloftes zal toch echt gebroken moeten worden. Niet dat het echt veel uitmaken, maar het kan maar beter vooraf duidelijk zijn of de Protestanten of juist de Katholieken de Troubles weer zullen opstarten. Overigens illustreert dat heel duidelijk waarom Noord Ierland remain koos...

Ced11215
Ced112159 sep. 2019 - 19:06

Die backstop is er om de Ieren de beschermen. De Britten willen namelijk het liefst de Ieren mee uit de EU trekken om zich aan het Good Friday Agreement the houden, maar dat willen de Ieren weer niet, omdat anders de techbedrijven daar de benen nemen naar Nederland.

I am Legion
I am Legion9 sep. 2019 - 12:58

De parlementsleden kunnen of zij nu tot de oppositie behoren of tot de regering, naar believen in gesprek blijven met elkaar en zelfs zaken ontwikkelen voor direct na het uitgebreide normaal al geldende reces. Juist daarvoor is een normaal, en in dit geval een uitgebreid, reces voor bedoeld. Een normaal reces geeft de regering de nodige ruimte om voor het nieuw aanvangende parlementsjaar, zoals bij ons in Nederland voor Prinsjesdag, beleidsplannen nader uit te werken ter presentatie. In het VK is dat tot de dag van The Queens Speech niet anders. Er is bij de Britten normaliter sprake van een kort onderbroken reces. Eerst het zomerreces en dan een paar weken later nog een tot The Queens Speecht, de opening van het parlementaire jaar. Dit keer is er, zoals wel meer voorkomt in buitengewone situaties, de naderende Brexit reden om het reces uit te breiden door de paar tussenliggende weken ook tot reces te maken. De wederzijdse standpunten en voorstellen rondom de Brexit zijn het afgelopen jaar genoegelijk en uitputtend uitgewisseld. Verder soebatten zal daaraan niets veranderen. Het is hooguit onderdeel van een strategie de Brexit als onomwonden keuze van de meerderheid van de bevolking én het parlement te ondermijnen in plaats ervan het onderwerp van nuttig debat te laten zijn. De tijd vanaf The Queens Speech tot beslissende data is met de al zolang besproken standpunten en mogelijke strategieën lang genoeg naast dat men dus ook vrijelijk tijdens het reces onderling kan overleggen zoals dus de regering zeker ook zal doen.

6 Reacties
Katootje2
Katootje29 sep. 2019 - 14:16

Het bezwaar van de volksvertegenwoordiging is nu juist dat het reces bedoeld is om te zorgen dat de brexit niet het onderwerp van nuttig debat kan zijn. Je kunt er nu wel een A4-tje wijden aan een poging om links en rechts en onder en boven binnenste buiten te keren, maar iedereen die niet dom-rechts is begrijpt onmiddellijk dat het om een doorzichtige poging gaat om op dictatoriale wijze je eigen zin door te drukken.

I am Legion
I am Legion9 sep. 2019 - 14:58

De Brexit is qua standpunten en strategieën uitputtend en genoegelijk onderwerp van discussie geweest. Nu is alleen nog tijd nodig dat de regering verder onverstoord beleid gaat vormen en dit voorstelt aan het parlement waarna men na nog een paar weken daarover debatteren een keuze zal moeten maken. Al het andere dient alleen maar een bewust frustreren van door een meerderheid van burgers en parlement genomen keuze voor de Brexit. Komt men er niet uit dan komen er nieuwe verkiezingen.

Luneau
Luneau9 sep. 2019 - 16:43

I am Legion, Zoek eerst anders even het verschil tussen reces en prorogation op. "Het is hooguit onderdeel van een strategie de Brexit als onomwonden keuze van de meerderheid van de bevolking én het parlement te ondermijnen in plaats ervan het onderwerp van nuttig debat te laten zijn." Welk type Brexit was de keuze van (52% van) het volk? Stond nl niet op het referendum formulier? En het parlement ondermijnt zichzelf door debatten in het parlement te voeren? Is dat niet één van de taken van het parlement? Of heb jij liever een parlement dat "ja en amen" zegt op alles waar de minderheidsregering mee komt? Klinkt meer als een dictatuur.

MountEverest
MountEverest9 sep. 2019 - 16:47

@Katootje Je hebt helemaal gelijk. Johnson heeft een of ander precedent van 3 eeuwen terug opgedoken. Volgens de rechter heeft hij gelijk, maar er loopt nog een hoger beroep bij het Supreme Court. Ik vind Bercow geweldig, als schijnt hij wel enigszins partijdig te zijn, maar dat moet misschien ook wel onder deze omstandigheden. Ze zullen niet snel een betere vinden. Orderrr. Orderrr, Orderrr.

MountEverest
MountEverest9 sep. 2019 - 16:51

@Katootje Het probleem van "slim-links" beleid is dan weer dat het vaak geen enkele relatie met de realiteit heeft. De door de milieubeweging bedongen stikstof eisen blokkeren de bouw van de nieuwe huizen die we zo hard nodig hebben om de bevolkingsgroei van 100.000 mensen per jaar op te vangen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 sep. 2019 - 17:08

'De wederzijdse standpunten en voorstellen rondom de Brexit zijn het afgelopen jaar genoegelijk en uitputtend uitgewisseld.' Met die zin had je beter kunnen openen wat hij reduceert alles wat je daarvoor geschreven hebt tot wat het is: holle praat!