Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Johnson schoffeert bedreigde parlementariërs, wil Jo Cox 'eren' met Brexit

  •  
26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
johnsoncox
De Britse premier Boris Johnson heeft gisteren herhaalde oproepen van vrouwelijke parlementariërs om zijn oorlogsretoriek met betrekking tot Brexit enigszins te temperen, omdat zijn woorden letterlijk gebruikt worden om hen – en zelfs hun kinderen – met de dood te bedreigen, afgedaan als ‘humbug’ (manipulatieve onzin, red.). Het parlement was gisteren voor het eerst weer in sessie, nadat de beslissing van premier Boris Johnson om het parlement vijf weken naar huis te sturen dinsdag onwettig werd verklaard door elf rechters van de Britse Hoge Raad.
Nadat Paula Sheriff van Labour hem vroeg om toch alsjeblieft geen woorden als ‘overgave’ en ‘landverrader’ meer te gebruiken reageerde de premier met een schampere opmerking:
Tracy Brabin, die werd gekozen in de zetel van Labour-politica Jo Cox nadat zij werd vermoord, vroeg de premier eveneens om op zijn woorden te letten zodat zij en haar collega’s zich veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van hun functie. Cox, die uitgesproken tegenstander was van een Brexit, werd vlak voor het referendum vermoord door de rechtsextremist Thomas Mair, die “Britain First” schreeuwde tijdens zijn daad. Het antwoord van Johnson op het pleidooi van Brabin was dat de beste manier om de nagedachtenis van Jo Cox te eren, het uitvoeren van de Brexit is:
Rachel Johnson, de zus van de premier, noemt de uitspraken van haar broer over Jo Cox ‘smakeloos’ en ‘verwerpelijk’:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Gi Raf
Gi Raf26 sep. 2019 - 14:30

Cox was dan wel persoonlijk een tegenstander van de Brexit (gelijk vele sociaal-democratische elite die EU profiteren) maar om haar er nu van te betichten dat ze de de democratische keuze van de arbeiders voor de Brexit niet zou respecteren is wel heel laag. Premier Johnson heeft dan ook gelijk als hij veronderstelt dat Cox als een democraat gehandeld zou hebben en bij wijze van spreken gevochten als een leeuw om de Brexit doorgang te laten vinden. Ondanks haar prive bezwaren.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 sep. 2019 - 18:41

@ Kees Jij schrijft: Premier Johnson heeft dan ook gelijk als hij veronderstelt dat Cox als een democraat gehandeld zou hebben en bij wijze van spreken gevochten als een leeuw om de Brexit doorgang te laten vinden. Natuurlijk had Cox dat niet gedaan. Waarom zou ze? Bovendien kan ze het niet doen omdat haar de mond werd gesnoerd door iemand die jouw opvattingen uitdroeg terwijl hij haar vermoordde. Zij had geen privé bezwaren, zij was van mening dat de brexit gewone mensen in het VK grote schade toe zou brengen. En daartegen zou zij vermoedelijk als een leeuw vechten. Wat Johnson wordt verweten kan jou nu ook worden verweten. Een nogal fors gemis aan beschaving. Je hoeft je dode tegenstanders wat mij betreft niet te eren, maar dit soort teksten zijn weerzinwekkend.

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 9:56

Wat een walgelijke goedpraterij. De weduwnaar voelt zich geschoffeerd, is dat niet genoeg? Bah, wat een naar ventje ben je toch, ik moet ff een teiltje zoeken.

Luneau
Luneau28 sep. 2019 - 1:30

Boris Johnson heeft gelijk als hij doodsbedreigingen "humbug" noemt? En niemand beticht Jo Cox van iets. Ze is nl al ruim 3 jaar dood. Een beroemde uitspraak/levensmotto van Jo Cox was: "we have far more in common than which divides us". Ik vermoed dan ook dat ze juist tegen polariserend taalgebruik zou zijn. Handelen als een democraat wil juist niet zeggen dat je na een referendum of verkiezing niet meer opkomt voor je standpunten. Of je moet hiermee suggereren dat iedereen in de oppositie (in elk land) geen democraat is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 sep. 2019 - 14:26

De gebuikeiijke guurrechtse reaguurders zijn nog aan het werk om hun reactie bijelkaar te schrapen. Als deze reactie het dit keer wel haalt... Iets met vrijheid van meningsuiting, ook voor PM wil van het volk Oh ja, en dit is misschien niet het netste dat BJ gedaan heeft.

Paul250371
Paul25037126 sep. 2019 - 11:49

De huidige Prime MInister is een volgevreten conservatieve rechtse rat.

4 Reacties
Dr. Drees
Dr. Drees26 sep. 2019 - 13:01

Also, also, also ...

Gi Raf
Gi Raf26 sep. 2019 - 14:17

Goed dat Joop dit soort achterlijke scheldkanonnades niet censureert maar laat zien welk soort hier vaak aan het woord is.

Katootje2
Katootje226 sep. 2019 - 21:56

Dat weten we al sinds mensen hier mogen roepen dat je vluchtelingen gewoon moet laten verzuipen. Ze voegen er dan wel vaak aan toe dat ze voorstander zijn van opvang in de regio, maar ik weet niet eens zeker of dat wel noodzakelijk is. Misschien mag je de huidskleur er dan niet bij benoemen, -alsof dat noodzakelijk zou zijn. Wat dat betreft zijn we hier de grenzen van 1930 en later reeds lang gepasseerd.

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 9:55

Ik moet altijd zo lachen om die verontwaardiging over "ruw" taalgebruik. Ja heel erg om iemand een rat te noemen, nou nou. Maar op een "nette" manier roepen dat mensen - inderdaad - maar moeten verzuipen, creperen, oprotten naar hun eigen land enzovoort, dat vinden ze heel normaal. Ik heb toch echt liever dat iemand luid en duidelijk zegt wat ie bedoelt dan dat verhullende, zogenaamd fatsoenlijke taalgebruik.

de Boer2
de Boer226 sep. 2019 - 11:21

Het tegendeel van Boris Johnson was wel Jacques Chirac, die nu net overleden is.. De koppige stijlloosheid van deze Viking valt des te meer op als je die plaatst tegenover de Romaanse stijl zoals Chirac die altijd uitdroeg. Het is weer een treurige dag.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons26 sep. 2019 - 16:24

Boris Johnson is een stijlloze hork, hoe die man ooit premier heeft kunnen worden zal me altijd een raadsel zijn, en inderdaad is Jacques Chirac was totaal tegenovergesteld. Maar dat was dan wel ongeveer het enige positieve aan Chirac. Hij heeft Frankrijk als een puinhoop achtergelaten, heeft het woord corruptie een totaal nieuwe lading gegeven en veel respect voor de integriteit van de vrouw heeft hij ook nooit getoond. Over de doden niets dan goeds maar je hoeft ze ook weer niet onterecht op het schild te hijsen.

OlavM
OlavM26 sep. 2019 - 10:12

Premier Boris Johnson toont zich een minstens even laag-bij-de-grondse straatvechter als president Trump. Waar haalt hij het gore lef vandaan te beweren dat Labour-parlementslid Jo Cox –die er voorstandster van was in de EU te blijven en daarvoor op voorbeeldige wijze campagne voerde, maar vóór het EU-referendum door een nazi werd vermoord- juist geëerd zou worden met Brexit door te voeren? Begrijpelijk dat haar weduwnaar heeft gezegd er ziek van te zijn dat haar naam op deze manier werd gebruikt. Netjes, want eigenlijk juister is: misbruikt! De giftige terminologie van “overgave”, “verraad” , enz. die wordt gebruikt door de voorstanders van Brexit heeft consequenties. En zelfs kinderen van politici in dit verband worden bedreigd doet Johnson dat af als “humbug”. De woorden “a gaping moral vacuum where the office of prime minister used to be" zijn volkomen raak. Hoe eerder Johnson wordt gedwongen af te treden, hoe beter.

1 Reactie
OlavM
OlavM26 sep. 2019 - 10:15

Herstel twee-na-laatste zin: "En zelfs ALS kinderen van politici....."

Jerry Bidet
Jerry Bidet26 sep. 2019 - 9:56

Die man is compleet geschift. Los van het feit je of wel/niet pro-Brexit bent, die man is het slechtste wat het VK kan overkomen.

1 Reactie
Farik
Farik26 sep. 2019 - 12:57

Of de heer Johnson geschift is, kan ik niet beoordelen. Ik kan het echter met u eens zijn dat hij dingen doet en zegt die niet bij zijn functie passen. Maar in tegenstelling tot president Trump (die ook rare dingen doet en zegt) is de heer Johnson hoog intelligent en zeer ontwikkeld (evenals zijn adviseur op de achtergrond: Dominic Cummings). Ik kan slechts gissen wat de bedoeling is van deze wanorde en heb zelfs geen idee of er überhaupt een bedoeling of plan achter zit. Wat wel duidelijk is, is dat een (No-Deal) Brexit op deze manier met de dag dichterbij komt. En hiermeer dus ook de vervulling van de belofte die de heer Johnson aan zijn achterban gedaan heeft.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 sep. 2019 - 8:52

Hier kunnen we kort over zijn: suggereren dat Brexit doorvoeren de beste manier is om de nagedachtenis te eren van iemand die door een pro-Brexitextremist werd vermoord is ronduit schofterig.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper26 sep. 2019 - 9:37

Nog korter: Boris is een paardenlul.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 sep. 2019 - 12:22

[Nog korter: Boris is een paardenlul.] Hoewel je ook zou kunnen beargumenteren dat een man die dit soort gedrag vertoont vergelijken met het voortplantingsorgaan van een edel dier misschien iets te veel eer voor hem is.

Tom Meijer
Tom Meijer5 okt. 2019 - 17:53

Er bestaan geen edele dieren.