Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johnson dreigt Tory-rebellen die tegen No Deal zijn te ontzetelen

  •  
02-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Boris Johnson
Boris Johnson dreigt de krappe parlementaire meerderheid van zijn eigen partij (en daarmee zijn kabinet) op te blazen om een No Deal-Brexit te kunnen forceren. Leden van zijn eigen Conservative Party zullen met onmiddellijke ingang ontheven worden van hun politieke takenpakket en van de kandidatenlijst worden geschrapt bij volgende verkiezingen, als zij tegen een No Deal-Brexit stemmen. Het nieuws volgt op berichten dat Johnson het parlement buitenspel probeert te zetten met een verlengde schorsing , waardoor het heel moeilijk wordt voor de meerderheid van parlementariërs die tegen een No Deal-exit uit de EU zijn, om die nog tegen te houden. De boosheid over de ‘autocoup’ van Johnson is groot, ook buiten het parlement, waar massaal werd gedemonstreerd. De Britten hebben dan ook genoeg om boos over te zijn. De levensverwachting daalt en volgens de New York Times heeft dat alles te maken met het meedogenloze bezuinigingsbeleid van de afgelopen 10 jaar.
Drie opties Een bont gezelschap van parlementariërs van de Labour Party, Liberal Democrats, Green Party, Scottish National Party en rebellerende Tories probeert uit alle macht te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU crasht zonder deal, met potentieel desastreuze gevolgen. Van de drie wettelijke opties: het intrekken van Artikel 50 (waarmee Brexit ongedaan wordt gemaakt), het ratificeren van de deal die Theresa May onderhandelde (er is geen meerderheid voor de backstop waardoor Noord-Ierland voorlopig onderdeel zou blijven van de douane-unie en de interne markt) is er maar een waar mogelijk een meerderheid voor te vinden is: het indienen van een motie van wantrouwen tegen Johnson, waardoor nieuwe verkiezingen worden getriggerd en een tijdelijke regering uitstel van de Brexit-datum kan vragen aan de EU.
Schrikbewind De regering van Johnson heeft er bij monde van Michael Gove op gezinspeeld mogelijke wetgeving die verlenging van de Artikel 50-procedure verplicht stelt in het geval van No Deal naast zich neer te zullen leggen. Daarnaast is er veel kritiek op Dominic Cummings, de persoonlijk adviseur van Johnson, die een politiek schrikbewind zou voeren. Politici, een voormalige onderminister en een oud-topambtenaar hebben opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar Cummings, nadat hij een politiek assistent van de minister van Financiën liet ontslaan zonder zijn medeweten, en haar vervolgens door zwaarbewapende politie op straat liet zetten.
Verkiezingen Ondertussen wordt er in de pers druk gespeculeerd over de vraag of de EU bereid is concessies te doen op het gebied van de backstop, de Noord-Ierse grenskwestie die van meet af aan het heikelste punt vormt van de Brexit-onderhandelingen. Uit uitgelekte documenten blijkt echter dat de regering van Johnson ondanks beloftes van het tegendeel niet in staat is gebleken met alternatieve voorstellen te komen. Omdat het parlement na deze week geschorst is tot en met 14 oktober is het cruciaal dat eventuele wetsvoorstellen en moties deze week worden aangenomen. Politieke watchers maar ook rebellerende leden van de Conservative Party lijken ervan overtuigd dat Johnson aanstuurt op nieuwe verkiezingen, waarin hij het parlement de schuld kan geven van het ‘saboteren’ van Brexit.
Volgens Nick Boles, de ex-Tory die nu als onafhankelijk parlementariër in het Lagerhuis zit vanwege zijn bezwaren tegen het extreme Brexit-standpunt  van de Conservative Party, is zijn voormalige partij zo goed als dood :
"Hard rechts heeft de Conservative Party gekaapt. De partij is ten prooi gevallen aan een bijna religieuze obsessie met de hardst mogelijke Brexit."
Trumpiaans beleid Terwijl alle ogen gericht zijn op het politieke drama in het Lagerhuis, wordt achter de schermen druk gewerkt aan Trumpiaans beleid, door een einde te maken aan gezinshereniging voor vluchtelingenkinderen. Het Verenigd Koninkrijk stelt zich na Brexit niet meer aan de Dublin-afspraken te hoeven houden, waarmee de verantwoordelijkheid voor asielverzoeken van vluchtelingen binnen de EU worden gewaarborgd. Hulporganisaties vrezen dat door het aflsuiten van de enige veilige route naar het Verenigd Koninkrijk, nog meer kwetsbare kinderen ten prooi zullen vallen aan mensenhandelaars of het kanaal proberen over te steken in gammele bootjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.