Joop

Johnson doet onmogelijk Brexit-voorstel

  •  
02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BRITAIN JORDAN DIPLOMACY

© 2019-08-07 13:03:34 epa07760448 British Prime Minister Boris Johnson ahead of a meeting with King Abdullah II of Jordan at 10 Downing Street in London, Britain, 07 August 2019. EPA/WILL OLIV

Boris Johnson presenteert vandaag een alternatief Brexit-plan in de aanloop naar de Brexit-top met de EU. Centraal staat de heikele Noord-Ierse grenskwestie. De door de Britten zo gehate backstop wordt in het plan vervangen door een voorstel om Noord-Ierland voor een periode van vier jaar met een speciale status in de EU te houden; binnen de gemeenschappelijke markt, maar buiten de Europese Douane-unie. Als gevolg daarvan ontstaat de noodzaak voor grenscontroles. De Johnson-gezinde Telegraph maakte gisteren bekend hoe dat er volgens gelekte plannen uit zal zien: het installeren van een tot wel 10 mijl brede grenszone (waarbinnen ongeveer 370.000 mensen wonen), met controleposten aan zowel Ierse als Noord-Ierse zijde.
Na vier jaar zou de Noord-Ierse regering dan moeten beslissen hoe het verder moet. De Noord-Ierse DUP, die de regering van Johnson steunt, schijnt reeds akkoord te zijn met het voorstel. Dat de EU ook instemt is echter zeer onwaarschijnlijk. EU-lidstaat Ierland wil helemaal geen harde grens met Noord-Ierland, laat staan een grenszone op Iers grondgebied. Bovendien bestaat er een reëel risico dat het geweld van de Troubles opnieuw oplaait.
No Deal Het kabinet van Johnson weet zelf ook wel dat de EU niet akkoord kan gaan met bovenstaande plannen. Vermoedelijk is het voorstel dan ook onderdeel van een strategie om – tegen de wil van het parlement en de wet die daarover werd aangenomen – toch voor een No Deal-exit te gaan op 31 oktober en de schuld daarvan bij de EU te kunnen leggen. Johnson heeft al gezegd dat het ‘deze deal of No Deal’ wordt en dat hij geen uitstel zal vragen indien de onderhandelingen met de EU mislukken. Leden van het kabinet hebben toegegeven dat Johnson overweegt om het parlement opnieuw te schorsen om No Deal erdoor te drukken, ondanks het feit dat de hoogste rechter heeft geoordeeld dat een eerdere schorsing onwettig was.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Harry Tresoor
Harry Tresoor3 okt. 2019 - 9:07

Lost is Translation? De EU heeft al duizend keer uitgelegd waarom de Backstop nodig is. En de Engelsen (regering en parlement) hebben dat steeds onderschreven. En toch komen ze steeds weer met voorstellen die niet beantwoorden aan de doelstellingen van de Backstop. Is het onkunde? Is het onwil? Een vlucht vooruit in de fantasie? De Good Friday Agreement van 1998 is een niet zomaar een 'Afspraak', het is een internationaal erkend verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek en gedeponeerd bij de Verenigde Naties. Het is zwaar gesponsord door de EU en de USA. Het ongestraft éénzijdig terugtrekken uit een verdrag is alleen voorbehouden aan wereldmachten, en het Verenigd Koninkrijk is dat beslist niet meer. Als het land zo doorgaat zinkt het af naar een internationale B-status, vergelijkbaar met Hongarije of Turkije. Dat zijn ook semi-democratische landen met een zwaar Post Traumatisch Stress Syndroom. Het is misplaatste arrogantie van een ex-wereldmacht in verval en in paniek - en dan komen de donkere zijden aan het licht - een giftig mengsel van libertair exceptionalisme (Jacob Reeg-Mog) en politieke hooligans (Nigel Farage). Dat kan nooit goed gaan.

Gi Raf
Gi Raf2 okt. 2019 - 14:17

Goed voorstel van premier Johson hoor. Een compromis, wie kan daar tegen zijn? Het woord is nu aan de EU elite in Brussel. Intussen mag iedereen even naar premier Johnsons speech luisteren waarin hij verhaalt van zijn moeder (die voor de Brexit heeft gestemd). En die haar kinderen geleerd heeft dat de stem van iedereen belangrijk is. (en dus niet alleen de stem van slechte verliezers die als ze verliezen gaan roepen dat ze alles beter weten dan die ander die slecht geïnformeerd zou zijn, dom etc.) https://www.nu.nl/brexit/6001384/johnson-onthult-laatste-brexit-voorstel-met-ierse-grenscontroles.html

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 okt. 2019 - 15:34

Kees laat even je licht over de trias politicas schijnen.

Phil2
Phil23 okt. 2019 - 5:49

@stok Nou nog de S weglaten aan het eind van de term.

DaanOuwens
DaanOuwens3 okt. 2019 - 6:16

@ Kees Jij schrijft: Goed voorstel van premier Johson hoor. Een compromis, wie kan daar tegen zijn? Het is geen compromis het is een slecht en dom voorstel. In feite komt de grenscontrole van de EU in dit voorstel in handen van de britten tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Het VK heeft daar geen enkel belang bij een harde scherpe controle. Dus er gaat een vrije productenstroom tussen het VK en Noord Ierland komen. En ook vanuit de hele wereld naar het VK en via Noord Ierland weer de EU in een markt van 500 miljoen mensen. Want Ierland en de EU zouden een harde grenscontrole moeten organiseren tussen Ierland en Noord-Ierland en daarmee zou de EU in de praktijk Ierland mede partij worden in het Noord Ierse conflict. Dat is ongewenst. Als Johnson een echt voorstel had willen doen had er een harde grens tussen Noord-Ierland en het VK moeten komen. Ook een idee met veel slechte kanten maar minder dan dit plannetje van Johnson. En een harde grens is noodzakelijk omdat die die burgers bescherming biedt tegen ondeugdelijke medicijnen, inbreuken op octrooien, product vervalsing dus alle zaken waar de EU eisen aanstelt bij invoer in de EU en het VK straks niet. Anders hadden ze namelijk niet uit de EU hoeven stappen. Als de EU-elite straks zou vaststellen dat dit een waardeloos voorstel is en geen compromis dan is dat terecht. In het belang van de burgers in Europa. Kortom jij hebt weer niet goed nagedacht. Verklaarbaar, want voor jou en Johnson doen de belangen en de veiligheid van de EU-burgers er blijkbaar niet toe. Slechts de stem van de moeder van Johnson die blijkbaar niet erg verstandig is. Laten we maar hopen dat die EU-elite verstandiger is.

JoostV2
JoostV23 okt. 2019 - 9:41

Giraffe, niet Brussel maar de lidstaten moeten instemmen. Maar goed de werk gelijkheid doet er natuurlijk voor jou niet toe.

DaanOuwens
DaanOuwens2 okt. 2019 - 13:52

Lijkt mij zeker dat dit niet gaat werken. Er is hier niet sprake van 1 grens Johnson wil er nu 3. Er komt immers een grens aan de Ierse kant van de grens van Ierland en Noord Ierland, en een grens aan de Noord Ierse kant van Ierland en Noord Ierland maar er ligt dus ook een grens tussen Noord Ierland en het VK. Want als daar geen grens ligt kan Noord Ierland niet in de EU zitten. Kortom dit plan gaat niet werken. De EU heeft hier niets aan want producten van buiten de EU kunnen gewoon rechtmatig via Noord Ierland de EU in. En Ierland en Noord Ierland kunnen zich weer opmaken voor een nieuwe burgeroorlog light. Ik blijf overigens geloven dat dit domheid van Johnson is en geen gemeenheid of diplomatieke genialiteit. Ik denk dat hij echt gelooft in dit voorstel. Ik zag een stukje van het congres waar hij vandaag sprak. Totale onzin maar overweldigend applaus. De Torries volgen Johnson als lemmingen de afgrond in. De hele club heeft een collectieve verstandsverbijstering. Conclusie het wordt dus een harde Brexit en een enorme chaos in het VK. Lijkt mij verstandig dat iedereen nu uitgaat van dat scenario eind oktober anders kom je lelijk in de problemen. Vakanties en pretreisjes uitstellen of beter een andere bestemming kiezen. De whisky uit schotland nu laten overkomen en niet over een paar weken. En voorlopig niets bestellen dat uit het VK moet komen. Nu maar hopen dat mensen leren van deze les.

JannesJ2
JannesJ22 okt. 2019 - 13:52

BojO eGT vOor uT F0lk. Uhu..Wilders/ Baudet stemmers vallen voor zulks. Ik zet daar 1 Euro (cash) op in.

rvb2
rvb22 okt. 2019 - 12:30

De Brexit lijkt inmiddels op de Formule 1: We kijken er naar voor de ongelukken.

HaloOfFlies
HaloOfFlies2 okt. 2019 - 12:20

Boris wil deze deal zelf helemaal niet. Die wil een No-Deal. Dus voor de grap gewoon accepteren, dan staat hij met z'n bek vol tanden. Corbyn schiet het vervolgens wel af.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed2 okt. 2019 - 20:26

Heeft Corbyn dan nu eindelijk een standpunt over de Brexit?

Karingin
Karingin2 okt. 2019 - 11:40

Trying to wrap my head around it. Not working.

Uitgekleed
Uitgekleed2 okt. 2019 - 11:32

Wat is de reden te kiezen voor een grenszone van 10 mijl?

1 Reactie
ton14024
ton140242 okt. 2019 - 13:58

Daar doet de gemiddelde paard en wagen een uur over. ????

Rechtse Bal4
Rechtse Bal42 okt. 2019 - 11:28

In de internationale zakenwereld is het algemeen bekend: Engelsen kunnen niet onderhandelen. In geen enkel opzicht , en trappen ook blindelings in elke onderhandelingstactiek. May en Johnson zijn daar geen uitzondering op (Thatcher kon het een weenee beetje , maar Churchill hetzelfde laken en pak).

msj_meijerink
msj_meijerink2 okt. 2019 - 11:01

Ik moet zeggen: Boris heeft wél lef! Of heeft hij simpelweg een enorme plaat voor zijn kop?

1 Reactie
Audio
Audio2 okt. 2019 - 12:03

Hij probeert zijn grote voorbeeld Winston te kopiëren maar hij heeft niet diens politieke inzicht. Want lef is iets anders dan moed. Moed is het juiste midden tussen roekeloosheid en lafheid. En Boris neigt naar roekeloosheid Het VK heeft zich nooit als een volwaardig lid van de EU gedragen, teveel dwarsliggen en teveel opt-outs. Daarom is het beter dat ze vertrekken. Een No-Deal Brexit zal de economie een flinke dreun geven maar een "reset" kan op termijn goed uitpakken, vooral als deze gecombineerd wordt met een reductie van de veel te grote City.

Sam V
Sam V2 okt. 2019 - 10:46

Ik vind het wel een goed voorstel van Johnson. Voor legaal grensverkeer is dit een werkbaar scenario. We moeten nu niet net gaan doen of we de rest van de buitengrenzen van Europa zo goed geregeld hebben. Kijk maar naar het aantal mensen en goederen dat elk jaar weer illegaal de zuidelijke en oostelijke grenzen passeert. Een stukje gatenkaas in Ierland zal dit niet verslechteren.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon2 okt. 2019 - 12:57

[Voor legaal grensverkeer is dit een werkbaar scenario] Wellicht. Maar een nog veel werkbaarder scenario voor een nieuwe Ierse grensoorlog.

Ryan2
Ryan22 okt. 2019 - 10:41

Ach, laatste stuiptrekkingen van het Engelse "Empire". Ierland wordt in zijn geheel onafhankelijk. Kwestie van tijd. Of zo iets als de gemeentes Baarle H en N in Brabant. Geen grens dus :)

Phil2
Phil22 okt. 2019 - 10:40

Strategie (meer taktiek) die dan dreigt te falen... als te doorzichtig. Weldenkende deel der natie weet dit, onnadenkende meute daarentegen... Is door deskundigen (op de BBC) al afgeserveerd als onvoldoende richting Brussel, niet in het laatst omdat beide Ierlanden niet akkoord kunnen gaan.