Boris Johnson, de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken en voorheen leider van de Brexit-campagne, stelt dat Groot-Brittannië zijn ‘leidende rol’ in Europa zal behouden. De conservatieve politicus zei dat bij aankomst in Brussel waar hij voor het eerst gaat het vergaderen met zijn Europese collega’s: “We moeten de beslissing van het referendum respecteren, maar we gaan onze leidinggevende rol binnen Europa niet opgeven.”
Hoe hij het voor zich ziet dat de Britten hun leidende rol op het Europese continent behouden is nog niet duidelijk. De afgelopen decennia had Londen veel invloed in de EU, onder meer door dwars te liggen in de besluitvorming van de samenwerkende Europese landen. Na een Brexit maakt het VK geen deel meer uit van die vergaderingen. Overigens is van een Brexit nog geen sprake. De overige EU-landen stellen dat de onderhandelingen met Londen daarover pas kunnen beginnen als de Britten artikel 50 in werking stellen. De Britten zelf lijken eerst te willen onderhandelen voordat ze de uittreding definitief maken.
Johnson benadrukte overigens de afgelopen dagen de noodzaak tot Europese samenwerking. De aanslag in Nice en de poging tot een staatsgreep in Turkije tonen dat volgens hem aan.
Johnson vergeleek tijdens zijn campagne om kiezers over te halen voor Brexit te stemmen de EU onder meer met nazi-Duitsland. De Franse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd geen blad voor zijn mond te zullen nemen in de vergaderingen en aan te dringen op een snelle uittreding van GB. De verhoudingen tijdens EU en voorheen EEG-vergaderingen zijn voordat het tot een goede samenwerking wel vaker gespannen geweest. Zo ging de Duitse bondskanselier Helmut Schmidt in de jaren tachtig naar verluidt steevast opzichtig de krant lezen als de Britse premier Margaret Thatcher tijdens vergaderingen het woord nam.