Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

John Oliver vertrouwt stemcomputers niet

  •  
04-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
johnoliverstemcomputers
Stemcomputers zijn kwetsbaar voor misbruik en manipulatie, legt komiek John Oliver uit in Last Week Tonight. Veel machines blijken nooit te zijn getest en hackers vinden voortdurend nieuwe kwetsbaarheden. Amerikaanse politici zijn zich daar nauwelijks van bewust. Want hoe slecht kan een stemcomputer nu helemaal zijn als zij zijn gekozen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

adriek
adriek5 nov. 2019 - 10:58

Het kan toch niet zo ingewikkeld zijn om een stemcomputer ook een papieren biljetje te laten afdrukken zodat in geval van twijfel en per steekproef de cijfers handmatig gecontroleerd kunnen worden?

2 Reacties
Gi Raf
Gi Raf5 nov. 2019 - 14:37

Inderdaad, zo moeilijk is het allemaal niet. De kiezer moet dan het biljetje controleren en bevestigen dat het akkoord is waarna de stem kan worden geteld. Vervolgens ook nog eens goed bewaren dat biljetje natuurlijk op het stembureau. Nu maar hopen dat president Trump de computersystemen van zijn voorgangers gaat verbeteren. Al is het alleen maar om het gemiep van slechte verliezers van democratische verkiezingen als Oliver de wind uit de zeilen te nemen.

adriek
adriek6 nov. 2019 - 10:18

Een uitdaging is nog dat er kiezers kunnen zijn die beweren op knop 'Rutte' te hebben geduwd waarna de machine biljetje 'Jetten' uitprintte. Hoe bewijst het stembureau dat de betreffende kiezer een (slechte) grap maakt, zich vergist, of de machine echt een fout heeft gemaakt? Moet de machine van een 'undo' knop voorzien worden? Liever geen los biljetje uitprinten met het risico op zoekraken en andere problemen, maar een 'kassarol' laten meelopen: kies uw kandidaat, prrrtttt..., weet u zeker dat u op xxxx wilt stemmen? Ok, Cancel, Undo, Help.... het is toch wel ingewikkeld hoor!

Katootje2
Katootje24 nov. 2019 - 20:47

Sean Spicer Plays Dirty on “Dancing with the Stars” - https://www.youtube.com/watch?v=UW24yps3Ti4

1 Reactie
Karingin
Karingin5 nov. 2019 - 15:51

Hahahaha dat einde!