Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

John Oliver over de Britse verkiezingen en de Brexit-chaos

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Britse presentator John Oliver legt aan zijn Amerikaanse publiek uit in wat voor onzekere situatie zijn geboorteland is beland na de verkiezingen van vorige week en de aanrollende Brexit. Hij maakt ook duidelijk hoe de ernstig verzwakte regering van May moet proberen de Brexit-onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Dat is veel ingewikkelder dan gedacht omdat het om een immense operatie gaat die de Britten niet alleen vermoedelijk tientallen miljarden gaat kosten maar het land op zichzelf terugwerpt op tal van terreinen. Zo moeten er in korte tijd allemaal instanties uit de grond gestampt worden die de taken overnemen van instituten die door de EU-leden in het leven zijn geroepen om efficiënter te werken.
Een voorbeeld van iets wat geregeld moet worden? Het Europese huisdierenpaspoort. Jaarlijks passeren zo’n 250.000 huisdieren de Britse grens. Daar moet nu een alternatieve regeling voor komen. Alleen al het ontwerpen en afspreken van zo’n regeling duurt maanden. Zo zijn er duizenden regels. De Britten hebben twee jaar de tijd om het voor elkaar te krijgen.
Aan het einde is te zien hoe de meest bizarre Britse kandidaat – Lord Buckethead – het nog even helder uitlegt. Met een extra surprise.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Kilted
Kilted12 jun. 2017 - 15:27

@RobSon 12 juni 2017 at 16:33 [en voor de beste deal willen strijden. ] mmmm.... Maar daar zit het probleem precies. Die "beste deal" bestaat namelijk niet. Met een uitslag van 52-48 kan je shaken dat je een oplossing vindt waarmee zelfs maar een deel van de bevolking zich in kan vinden. De leider van de Schotse conservatieven - zelf sterk remain - maakt zich nu hard voor een soort 'Noorwegen' variant, maar dat kom ook weer deels neer op het behoud van wat er nu is, maar met minder zeggenschap. Want feitelijk is wat de Britten willen is de lusten maar niet de lasten, of inderdaad zoals 'Boris Johnsson al aangaf, "have your cake and eat it." Well, it ain't gonna happen Boris...

1 Reactie
Jensbos
Jensbos13 jun. 2017 - 14:54

Het beste zou gewoon zijn om in de EU te blijven, de Engelsen lezen echter vooral de leugenachtige tabloids, die de afgelopen jaren niets dan propaganda tegen de EU gespuid hebben. Maar, het zijn de goedkoopste "kranten" en met een "page 3 girl" en geroddel over het koningshuis e.d. dus zijn ze snel uit het rek gepakt. Nu is Michael Gove er weer bij getrokken, mogelijk op voorspraak van zijn oude baas, Rupert Murdoch, de conservatieven hopen zo op een blijvend goede pers in zijn "kranten" (inclusief the Times) Hij en anderen in het Engelse politieke landschap roepen nu om een nationale positie jegens de EU (inclusief de stemmen van de "remainers",... en een socialer beleid (minder bezuinigen) .. na eerst Ukip gecopieerd te heebn gaat de balans nu om naar labour, hoezo populisten?

Riedel2
Riedel212 jun. 2017 - 14:44

Waarom zou er een nieuw dierenpaspoort moeten komen? Dat lees ik niet. Engeland kan toch gewoon het EU paspoort erkennen, en de EU kan toch het dierenpaspoort van UK erkennen. Hoe deed men dat VOOR een EU dierenpaspoort? Hoe doet men dat als men buiten de EU gaat reizen? Er zijn nu ook al andere regels voor bepaalde landen en uitzonderingen per land voor exotische dieren. EU en efficiënter werken in één zin, dat is pas humor, Brussel Straatsburg.

RobSon2
RobSon212 jun. 2017 - 14:33

Al die negativiteit over die Brexit kennen we nu wel toch? Als ik een Brit was zou ik nu met z'n alle de schouders eronder willen zetten en voor de beste deal willen strijden. Je toekomst hangt er vanaf, dus mouwen opstropen en aan de slag. Met klagen en doemdenken kom je echt geen steek verder.

Tom Meijer
Tom Meijer12 jun. 2017 - 13:29

Prachtig.

Philip Tielsen
Philip Tielsen12 jun. 2017 - 13:10

En het bureaucratische net uit Brussel wordt alleen maar verstikkender. Ze kunnen maar beter haast maken, voor een Europees leger uittreden verhindert.

2 Reacties
Kilted
Kilted12 jun. 2017 - 15:36

Daar is geen leger voor nodig. De UK heeft twee wereldoorlogen militair gewonnen, maar economisch verloren. De EU heeft zonder meer de mogelijkheid de UK serieus pijn te doen zonder ook maar een soldaat het kanaal over te zetten.

Tom Meijer
Tom Meijer12 jun. 2017 - 17:00

Kilted. De UK heeft niets militair gewonnen zonder de onontbeerlijke steun van de VS. Zonder dat waren ze er ook onderdoor gegaan.

omaoeverloos
omaoeverloos12 jun. 2017 - 12:49

"Jaarlijks passeren zo’n 250.000 huisdieren de Britse grens" Dat is nu net het probleem, het vrije verkeer van al die huisdieren, die de Britse dieren verdringen, moet maar eens afgelopen zijn. Geen hond komt er meer in.... nou ja, een christenhond misschien nog wel....