Joop

John Oliver over legale belastingontduiking

  •    •  
16-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
doubleirishdutch
Grote bedrijven die hun geld via ingewikkelde constructies de hele wereld over manoeuvreren in plaats van gewoon belasting te betalen voor de voorzieningen waar ze van profiteren: als ze de regels slim toepassen heet het belastingontwijking en is het legaal, maar als een burger zijn online pokerwinst vergeet op te geven heet dat belastingontduiking en is het illegaal. Het is een systeem dat door overheden vaak publiekelijk wordt veroordeeld, maar stilletjes gefaciliteerd. Ook Nederland, dat bekend staat als Belastingparadijs, schoof de aanpak van belastingontwijking onlangs op de lange baan. In Last week Tonight legt John Oliver deze praktijken – en de smoesjes die worden gebruikt om ze te verdedigen – onder de loep:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

LaBou
LaBou 17 apr. 2018 - 5:38

John Oliver geeft haarscherp aan wat globalisering precies inhoudt. En toch zijn er mensen die vinden dat het goed voor ons is. Helaas horen de meeste mensen niet bij die ons, maar bij de groep die de globalisering moet financieren.

Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2018 - 23:55

"als ze de regels slim toepassen heet het belastingontwijking" Klopt. Dan doen ze niets verkeerd (juridisch gezien) maar deugt de wetgeving niet omdat die deze mogelijkheid biedt. "als een burger zijn online pokerwinst vergeet op te geven" Dan zit de 'vergeetachtige' burger fout en mag op de blaren zitten.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra18 apr. 2018 - 6:50

'Dan doen ze niets verkeerd (juridisch gezien) maar deugt de wetgeving niet omdat die deze mogelijkheid biedt.' Daar heb je gelijk in. Blijft de vraag hoe het mogelijk is geworden dat de wetgeving niet deugt. Is dat onkunde of zit er meer achter?

Piet de Geus
Piet de Geus18 apr. 2018 - 10:28

"Blijft de vraag hoe het mogelijk is geworden dat de wetgeving niet deugt. Is dat onkunde of zit er meer achter?" Doorgaans is het een kwestie van niet achterdochtig genoeg zijn bij het opstellen van wetten, waardoor niet voldoende wordt geanticipeerd op mogelijke sluiproutes. Dat geldt niet alleen voor het opstellen van bilaterale belastingverdragen maar bijvoorbeeld ook voor het invoeren van allerlei rugzakjes in het onderwijs: daar kijken ze ook niet naar wat voor handige wegen ontstaan voor scholen om het budget te verhogen over de rug van kinderen die zo'n rugzakje omgesnoerd krijgen. Aangezien je dit verschijnsel op werkelijk ieder gebied terugziet zou ik er niet meer achter zoeken dan onkunde of een mensbeeld dat meer dan een beetje te optimistisch is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 apr. 2018 - 9:26

Dat onbenul kan worden gestuurd. Dat er geslepen lobbyisten om de politici heendraaien om het budget voor rugzakjes te verhogen lijkt me onwaarschijnlijk. Het is echter iets heel anders als het gaat om de belangen van multinationale ondernemingen die over een ruim budget beschikken voor dit soort beïnvloeding.

Piet de Geus
Piet de Geus19 apr. 2018 - 23:16

"Dat er geslepen lobbyisten om de politici heendraaien om het budget voor rugzakjes te verhogen lijkt me onwaarschijnlijk." Reken maar dat de bestuurders en vertegenwoordigers in het onderwijs hun lijntjes met Den Haag warm houden, net als de vakbonden, de zorg, de milieubeweging en ga zo maar door. Maar ik had het over een ander verschijnsel, namelijk dat het wel regel lijkt dat wetten zodanig worden ontworpen dat er sluiproutes ontstaan. Herinner je je nog dat het op de kinderen passen werd vergoed via een regeling die het mogelijk maakte dat grootouders (via een tussenbureautje) betaald op hun kleinkinderen konden passen? Natuurlijk was dat niet gestuurd maar het gevolg van wetten niet voordat ze worden geformuleerd op alle mogelijke vormen van misbruik testen. Dat zie je echt over de hele breedte: wetten worden opgesteld vanuit de bedoeling die politici ermee hebben, zonder te kijken wat wie heel andere bedoelingen heeft ermee kan. Daar hoef je helemaal geen complotten bij te bedenken.

Karingin
Karingin16 apr. 2018 - 17:48

Hij was weer erg goed. Toevallig las ik vanmiddag ook dit artikel dat een aantal oplossingen voorstelt (gaat over lonen maar ook over belasting): https://www.groene.nl/artikel/voor-een-eerlijker-verdeling-van-de-buit