© LAREN - Grootaandeelhouder Talpa John de Mol tijdens de persconferentie over de overname van Talpa door ITV. ANP REMKO DE WAAL
Hij is de eerste baas die dat beseft, John de Mol: ontdekker van de 'angstcultuur'. Nooit eerder is het voorgekomen, hoe kon John weten dat dít het effect kon zijn? Maar we gaan een prachtige toekomst tegemoet, nu de gehele mensheid ter ore is gekomen waar een angstcultuur in een organisatie toe kan leiden. Never Again!
Een probleem in een media/cultuur organisatie als die van De Mol is dat daar heel veel ZZPers werken. Noodgedwongen want lieden die in die sector zitten lusten wel pap van ZZP/ondernemers subsidie. Zoiets als arbeiderssolidariteit, voor elkaar opkomen als het fout gaat, is de ZZPer die in principe alleen voor eigen profijt gaat vreemd. Dat blijkt ook hier. Niemand heeft in al die jaren zogenaamd iets gezien of gehoord. Laat staan dat ze (desnoods anoniem) aan de bel hebben getrokken. De ZZP ratten verlaten het zinkende schip op weg naar de volgende klus. Een gezonde bedrijfscultuur opbouwen met een overmaat aan ZZPers is praktisch onmogelijk. Het ergste zijn dan de ZZPers die achteraf op de radio/tv/krant komen vertellen hoe het dan wel moet in een grote organisatie terwijl ze zelf onderdeel/veroorzaker zijn van het probleem. Dat Rutte4 in gesprek gaat met De Mol dan ook toe te juichen. Rutte4 werkt aan een nieuwe cultuur dus waarom zouden de Mol en Rutte4 niet de handen ineenslaan. Schaf de ZZP subsidie af om het werkgevers mogelijk te maken de bedrijfscultuur te verbeteren.
Over Wat een gewauwel. Het ligt blijkbaar aan mensen van wie u geen idee hebt wie het zijn of wat ze doen en van wie niet eens weet of ze ZZP-er zijn. En hoe welke ZZP-subsidie hier iets mee te maken heeft? En hoe het afschaffen ervan het werkgevers mogelijk maakt om de bedrijfscultuur te verbeteren, dat zie ik niet zo gauw dus dat zult u wat mij betreft wat nader moeten verklaren. Als u dat wilt en kunt, natuurlijk.
Ik moet zeggen dat ik ook met stomheid geslagen was toen ik las dat hij maar vond dat vrouwen zich maar moesten melden… Toch is hij wel in de uitzending van BOOS verschenen, dat dan weer wel.
- Onafhankelijk vertrouwenspersoon ontbrak.- De fout door John de Mol gemaakt, is hij niet goed begrijpt dat vrouwen in een positie worden gemanoeuvreerd die hun verdrietig en onzeker maakt. Zij voelen zich "alleen op de wereld" en beschimt en zijn getraumatiseerd. Klaarblijkelijk is de Mol niet in staat zich in te leven in de psyche achter zo'n probleem. Dit niet voor ogen hebbende, brengt mee, dat je bedrijf dan niet goed is ingericht. Is ook niet gebeurd, blijkt thans. Mocht er al sprake zijn van een vertrouwenspersoon bij "the voice" was die niet goed in beeld. Vergelijk organisaties waar altijd machtsverhoudingen kunnen ontstaan zoals op scholen, universiteiten, etc.; daar is het gebruikelijk vertrouwenspersonen te benaderen. Daar spreekt men ook niet van "loketten" waar men naartoe kan gaan, indien zich een persoonlijk probleem voordoet. John de Mol heeft het telkens maar over "loketten". Op de eerste plaats een nogal vaag begrip en op de tweede plaats gaan mensen met dit soort problematiek zich niet melden bij zgn. "loketten". Ik begrijp dat de Mol over "loketten" spreekt in overdrachtelijke zin, maar dat is verkeerd; het is een afstandelijke benadering, die niet empatisch overkomt. Wat ik in het hele interview miste tussen Tim Hofman en John de Mol is het fenomeen VERTROUWENSPERSOON. Een vertrouwenspersoon heeft namelijk een specifieke functie binnen een organisatie: 1. Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk. 2. Een vertrouwenspersoon heeft zwijgplicht en dient ieder probleem discreet te behandelen als hulpvraag. Met name dit punt zorgt voor laagdrempeligheid voor slachtoffers. 3. Een vertrouwenspersoon heeft kennis van zaken hoe men slachtoffers moet benaderen. 4. Een vertrouwenspersoon kent de wegen in juridische, medische, psychologische en sociale zin en behoort in staat te zijn samen met het slachtoffer een juiste weg uit te stippelen. Een plan van aanpak. Vooral dit punt is belangrijk omdat slachtoffers van seksuele intimidatie vaak onzeker, verward, zichzelf schuldig voelend, angstig en traumatisch zijn. Je moet deze mensen bij de hand nemen. 5. Het is een stok achter de deur voor werknemers die buiten hun boekje gaan. Ze weten dat hun organisatie werkt met onafhankelijke vertrouwenspersonen en kunnen bevroeden dat ze vroeg of laat tegen de lamp lopen met hun kwalijke praktijken. 6. Anderzijds met het aanstellen van een vertrouwenspersoon, onderkent de organisatie, dat problemen van deze aard kunnen ontstaan. Dat maakt de organisatie sociaal voelend en transparant. 7. Vertrouwenspersonen zijn er ook om het wederzijds respect en correcte omgangsvormen hoog te houden binnen een organisatie. Ze komen immers ook in actie bij respectloos gedrag; beïnvloeden op positieve wijze een bedrijfscultuur en werkklimaat. Wellicht zou het fenomeen vertrouwenspersoon voor bedrijven en instellingen verplicht moeten worden. .
LOKET.....inderdaad, een prima gegevn voor eigentijdse KAFKA om een passende novelle aan te wagen, en daar is dan niet eens zoveel fantasie voor nodig als voor DIE VERWANDLUNG, de gegevens, details en verwikkelingen pluk je zo van internet, media en krant.
@ Dirk den Boer (14:26u) - wat je zegt. Een novelle is voorstelbaar, maar een verhaal ook. Laat jouw gedroomde auteur dan ook meteen in het Duits schrijven. Die taal heeft er de woorden voor. 'Het Loket' klinkt wat petieterig, hoewel ik me bij deze titel een klassieke Jiskefet-sketch kan voorstellen. Het Duits biedt: 'Der Schalter', 'Die Anlaufstelle', en 'Die Beratungsstelle' als kandidaten. Ik vind zelf de eerste ook de beste. Biedt ook associatief veel mogelijkheden; het werkwoord 'Schalten' is in beeld. Televisie, schakelen, overschakelen, uitschakelen ('The Voice' is letterlijk uitgeschakeld). 'Eine verzweifelte junge Frau sucht erfolgslos den für ihren Fall zuständigen Schalter, irgendwo in einem langen und ziemlich dunklen Korridor soll er sein... dort am Rande des Hilversummer Mediaparks. Hat sie doch, ängstlich wie sie ist, die Nummer dieses Schalters jetzt schon vergessen. Aber wer merkt sich schon 12 Zahlen hinter einander, ohne jegliche erkennbare Struktur als logische Reihe?' Hm. Hoe zou dat verder gaan?
Keine blasse Ahnung, Psychiator, maar er is weinig kans op iets erfolgreiches, want elke logische structuur , in nummering, of taal an sich, valt nu eenmaal (volgens weer andere Duitstalige auteur) niet in taal te vangen......
de viespeuk heeft t al die tijd geweten... dacht dat het onderdeel van de bonus voor zijn BN-kijkerstrekkers zou kunnen zijn. Naast de genoemde 3 -of 4- moet Mol de verantwoording nemen en dragen. Geld is het enige waarin hij getroffen kan worden.
Ik denk dat John de Mol het gewoon slim gespeeld heeft met Boos. Hij geeft er 1 toe en wacht tot de rest bekend wordt. Hij weet vast wel dat de organisatie gefaald heeft en hij heeft bijgedragen aan het bagitaliseren van de meldingen.
Bal Tot zover wat u op grond van wat vage inschattingen meent te kunnen stellen: De Mol is een viespeuk. Formeel is de man verantwoordelijk en het zou heel goed kunnen zijn dat het belang van een werknemer ondergeschikt is aan het bedrijfsbelang of zelfs het eigenbelang. Maar ja, bewijs dat dan maar eens.
@Rechtse De categorie mensen die er geen moeite heeft om anderen te veroordelen vanachter de typmachine zonder dat ze eerst de feiten afwachten. Trial by laptop.
Die juridische loketten en vetrouwingspersonen binnen bedrijven doen niks wat het eigen bedrijf in gevaar brengt maar pretenderen dat wel te doen. Klachten die onwelvallig zijn worden gewoon niet behandeld. Er zou melding of doorvereijzing moeten plaatsvinden door een onafhankelijke partij. Mensen die daar werken zitten er alleen voor een betere job binnen het bedrijf.
Left Zou kunnen maar er is wel iets meer voor nodig om een dergelijke stelling als de uwe als 'waar' te kunnen en mogen beschouwen. Dat zou wel heel makkelijk zijn als het niet zo was. Dan kon ik me er ook van af maken door te zeggen: Dat is nietes.
"Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren." Dat zou toch voldoende moeten zijn om het te snappen, of snap ik het dan weer niet? Voor die cultuur is hij verantwoordelijk. De bedrijfscultuur _is_ John de Mol.
Gelul. Een persoon bepaalt de cultuur niet. Als iedereen daar vrolijk aan meedoet, dan wordt de cultuur bepaalt door de acceptatie van de massa. Er zijn veel te weinig mensen die hun kop boven het maaiveld durven uit te steken. Wat moeten bedrijven dan? Werken met targets in deze? Oeh, als we deze maand geen 2 verkrachtingsmeldingen hebben gehad, dan moeten we concluderen dat we ons bedrijf een cultuur heeft waarbij men bang is om dit soort criminele acties te melden? De NL samenleving schijt al decennia op klokkenluiders. Dat is het probleem. Niet John de Mol. De gemiddelde persoon is te pussy om actie te ondernemen en zich uit te spreken. De eigen carrière is belangrijker.
@ Eirda Jij schrijft: Voor die cultuur is hij verantwoordelijk. De bedrijfscultuur _is_ John de Mol. Dat is een geheel correcte conclusie. @ Ch0k3r Jij schrijft: Gelul. Een persoon bepaalt de cultuur niet. Als iedereen daar vrolijk aan meedoet, dan wordt de cultuur bepaalt door de acceptatie van de massa. En daar exact ligt de taak voor de eindbaas. Die verzamelt mensen op zich heen die zijn opvatting over de cultuur uitdragen. En als zijn staf en middenkader dat niet doet gaan ze er uit. En als veiligheid niet het onderwerp is op werkbesprekingen grijpt de eindbaas in. En als de eindbaas communiceert over de targets dan noemt hij veiligheid. En zijn formatie is een afspiegeling van de samenleving, en hij biedt faciliteiten waarmee hij zijn woorden omzet in daden. Klokkenluiders zijn helemaal geen oplossing. In een goed functionerend bedrijf zijn die helemaal overbodig. En is er helemaal geen moed nodig om je kop boven het maaiveld uit te steken.
De bedrijfscultuur _is_ John de Mol. Wat een onzin. In een éénmanszaak misschien. De bedrijfscultuur wordt gevormd door een palet aan factoren. Dat de Mol daar uiteindelijk verantwoordelijk voor is, dat klopt. Dat hij er voor 100% invloed op heeft niet.
John de Mol heeft de bezadigde leeftijd dat hij het, als onderdeel vd nederlandse oude garde mannencultuur (vroeger onder elkaartjes voordat het eenheidsworst en scandinavische unisex werd), ook niet hoeft te, of kan snappen. Maar hij is ook magnaat met een bedrijf en als zodanig zou hij wel iemand in dienst moeten hebben die hem kan inlichten en waarschuwen, en daarmee grote financiele schade voorkomen.
"Vrijdag liet staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu (D66) weten in gesprek te willen met De Mol over grensoverschrijdend gedrag in de mediawereld. De Mol bevestigt dat hij op dit verzoek is ingegaan." Onze nieuwe staatssecretaris krijgt, net nadat ze benoemd is,.al een groot maatschappelijk probleem op haar bordje. Dit probleem gaat veel verder dan de media en raakt zelf de hele maatschappij. Volgens goed Nederlands gebruik wordt er dan een commissie van wijzen benoemd en een aparte staatssecretaris of zelfs minister benoemd.
"...een groot maatschappelijk probleem.." lijkt mij erg overdreven. Een paar vrouwen, meisjes in een show zijn door hun beoordeelaars,coaches minder dan behoorlijk behandeld. OK, fout, maar raakt dit de hele maatschappij? Belachelijk.
Inderdaad, het is een breed maatschappelijk probleem. Het bestond al eeuwenlang en bestaat nog steeds. Er is een pleister geplakt op een etterende bult maar de onderliggende rot wordt niet aangepakt……. Dat is het loket, dat geopend werd, een pleister.
Eenmening, dat is een bagatellisering die niet passend is. Als u bedoelt dat dit gedrag vooral wortel kan schieten onder bepaalde werkomstandigheden dan ben ik dat wel mee u eens. Alle risicofactoren zijn hier aanwezig en juist daarom ligt de lat ook heel hoog voor een bedrijf om een veilig klimaat te realiseren en daar ook voortdurend op te monitoren. In een omgeving waar het speelveld veel gelijkwaardiger is qua man-vrouw verhouding, leeftijd etc. zal dit gedrag al automatisch minder snel voet aan de grond krijgen. Uiteindelijk moet je het niet van meldloketten en vertrouwenspersonen hebben (hoewel die er wel moeten zijn) maar van een gezonde, diverse, open werkomgeving.
@ EenMening (16:46u) - je schrijft: "Volgens goed Nederlands gebruik wordt er dan een commissie van wijzen benoemd en een aparte staatssecretaris of zelfs minister benoemd." Op zich genomen is dit al een heel humoristische opmerking... ...en toen ik in gedachten eraan toevoegde: '...en we hebben er al zo veel, van die staatssecretarissen en ministers, in Rutte-IV...', op dat moment nam mijn voorstellingsvermogen een hogere vlucht. Hare Excellentie Christianne van der Wal-Zeggelink is de huidige*) Minister voor Natuur en Stikstof. ...eh, ja, ware het niet beter geweest haar portefeuille te betitelen als: 'Minister vóór Natuur en tégen Stikstof'? Het lijkt warempel wel vrij spel in het verzinnen van namen voor de te dragen last van al die kabinetsleden. Kortom: we mogen allemaal meedoen in het bedenken van ministeriële functieomschrijvingen. _______ In het onderhavige geval kan men denken aan: Minister voor Handhaving van Goede Zeden en Rechtsbescherming voor Kwetsbare Jonge Vrouwen in de Context van Talentenjachten Staatssecretaris voor Gedegen Onderzoek naar Ranzige Praktijken bij Commerciële Media, tevens Belast met het Garanderen van Passende Veroordelingen bij Gebleken Vunzigheid Minister voor Toezicht op Naleven Anderhalve Meter-Wet op Alle Gebieden des Levens, met Uitzondering van de Procreatieve Seksualiteit met Voorafgaande Vergunning ________ *) Noot: er was geen vorige minister die deze positie (een nouveauté dat internationale aandacht en dito opgetrokken wenkbrauwen veroorzaakte) bekleedde.
Mij lijkt dat hij beter had kunnen gaan praten met medewerker van een blijf-van-mijn-lijf-huis dan met de minister die van geweld in afhankelijkheidsrelaties waarschijnlijk weinig kaas gegeten heeft. Maar ja, ik ben cynisch genoeg om te denken dat het doel hier waarschijnlijk imagoherstel is, niet een andere cultuur. En dan komt een minister natuurlijk veel beter van pas in de beeldvorming.
@Frans Dit probleem speelt overal waar er een onevenwichtige machtsverdeling ligt in de handen van misbruikers. Je kunt wijzen naar incidenten en je kunt kijken waar dit nog meer optreedt. Niet om het een of ander, maar wat is anders dan de Toeslagaffaire of de afhandeling gaswinning schade. Daar is ook een onevenwichtige machtsverdeling tussen de overheid en de burger. Vergelijk het met Tata Steel, waar uitstoot van giftige stoffen veel hoger is dan opgegeven en waar de burger de pineut blijkt te zijn door een onwelwillende RIVM, die tientallen jaren de cijfers van Tata Steel in modellen hebben gestopt, in plaats van gewoon te meten. In de ogen van de aanhangers van een falend systeem blijven het allemaal individuele incidenten, terwijl je zonder probleem er een beleid of systeem in kunt herkennen. Je moet het wel willen zien. Er worden elke keer maatregelen genomen om incidenteel iets op te lossen. Terwijl de oorzaak blijft door etteren en er zelfs echte slachtoffers vallen rond Tata Steel en bij de uithuisplaatsing van kinderen en zelfs zelfmoorden tot gevolg. De oorzaak is machtsmisbruik.
@gimli55 - sorry, ik kan onmogelijk de grote importantie voor onze maatschappij zien als er achter de schermen gerotzooid wordt. En het gebeurd soms dat een leuke man versiert wordt door een meisje... Maar dat een zaak als het in vechtpositie van onze strijdkrachten zoveel minder aandacht krijgt is wel een teken aan de wand, een TV-show is belangrijker dan het leven van honderden mannen en vrouwen. En neem van mij aan dat zeer veel mannen en vrouwen goed samen werken op allerlei fronten, ook in de militairen. En ontkennen van de verschillen tussen mannen en vrouwen is stom, natuurlijk is er een aantrekkings kracht waar niet iedereen last van heeft maar ik hoorde vertellen dat als je 3 weken op zee gezeten hebt tussen alleen maar mannen, zelfs een damesfiets tot opwinding kan leiden. Ed, er zijn best wel een aantal zaken niet zo goed in ons land maar op de een of andere manier ben ik hier toch wel gelukkig. En ik moet zeggen dat ik vele jaren jeugdploegen geleid heb, korfbal met 6 meisjes, 6 jongens en zo ver ik weet nooit echt uit de hand gelopen. En als ik met mijn kleindochters praat over dit soort zaken dan geven zij aan dat ze, ook in hun omgeving, nooit geconfronteerd geweest met dit soort zaken. Natuurlijk laten ze mij niet het achterste van de tong zien, maar ik zie drugs en drank als een veel groter probleem. Ga er maar vanuit dat het nooit perfect wordt. Wellicht iets om over na te denken als je straks stervend van de kou, geen gas, in een klein kamertje zit. Houdt moed!
Eens Frans, maar besef wel het moment waarop.....Net gewens aan #meToo, micro agressie en the white bad male, dan hoeft er met deze druppel wel heel weinig te gebeuren voor een uitslaande brand. Gelukkig hebben we een parate brandweer en het nodige materieel.