Joop

John Bercow: Trump niet welkom in het Lagerhuis

  •  
26-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BRITAIN - POLITICS - EU - BREXIT

© 2019-04-03 18:31:56 A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows John Bercow, speaker of the House of Commons casting his vote after a t

John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis die in Nederland bekend werd door de bulderende stem waarmee hij ‘Order. Order.’ riep tijdens de vele Brexit-debatten, geeft de Amerikaanse president Trump geen toestemming om het Lagerhuis toe te spreken bij zijn volgende staatsbezoek. “Dat is geen vanzelfsprekend privilege, maar een eer die iemand moet verdienen”, aldus Bercow. Hij weigert daarnaast het staatsbanket bij te wonen dat ter ere van Trump zal worden gehouden.
Trump bezoekt het Verenigd Koninkrijk op 3, 4 en 5 juni op uitnodiging van koningin Elizabeth. Het bezoek staat vooral in het teken van de 75e herdenking van D-Day, de dag waarop vooral Britse en Amerikaanse soldaten Frankrijk binnenvielen in de Tweede Wereldoorlog.
Het vorige bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk in juli 2018 verliep allerminst soepel. Er werd massaal gedemonstreerd en Trump viel zijn gastvrouw Theresa May af door haar het verwijt te maken dat ze Brexit verknald zou hebben, Boris Johnson aan te prijzen als een betere regeringsleider en de Londense burgemeester Sadiq Khan te verwijten misdaad naar de hoofdstad te importeren. Ook de koningin werd geschoffeerd. Voor het staatsbezoek in juni worden opnieuw protestacties gepland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Phil2
Phil227 apr. 2019 - 11:08

Pink Floyd gebruikte grote flying pigs voor hun muziek... Nu hebben we de baby blimp om Trumps bezoek te kunnen opluisteren. Betere naam is trouwens 'Diaper Donny'. https://s.abcnews.com/images/International/trump-baby-blimp-3-sh-jt-180713_hpMain_31x13_992.jpg

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 9:53

De lijst met afzeggingen begint al te groeien. Naast Bercow en Corbyn zullen waarschijnlijk nog een aantal bedanken om aan te schuiven bij de Amerikaanse leider. Er zijn sterke geruchten dat prinses Meghan Markle niet aanwezig zal zijn. Ze heeft een goed alibi. Ze is hoogzwanger. Maar het is algemeen bekend dat deze Amerikaanse vrouw een gruwelijke hekel heeft aan Donald Trump.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen27 apr. 2019 - 11:00

Ieder normaal denkend mens heeft een gruwelijke hekel aan Trump.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 apr. 2019 - 9:46

Ik ben te lui om te onderzoeken wie de laatste jaren het Lagerhuis wel hebben toegesproken, en om na te gaan of de bêtises van die oranje knurft daarbij vergeleken een modderfiguur zouden slaan. Maar ik juich dit besluit sowieso toe. Elke flintertje aandacht is koren op de molen van dat dreinende kind. Het schaterlachen is al lang, lang geleden verstompt en in verveeld gapen veranderd.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 apr. 2019 - 20:52

Bercow weigert al langer een uitnodiging te sturen aan Trump. "Mr Bercow, ... told MPs in February 2017 that he was “strongly opposed to an address by President Trump”, citing his migrant ban". "“It beggars belief that, on the very same day Donald Trump is threatening to veto a United Nations resolution against the use of rape as a weapon of war, Theresa May is pressing ahead with her plans to honour him with a state visit to the UK,” said Emily Thornberry, the shadow foreign secretary." https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/john-bercow-trump-uk-visit-speech-parliament-lords-a8883251.html Inclusief video waarin Bercow zijn standpunt verduidelijkt.

kipzonderkop
kipzonderkop26 apr. 2019 - 18:42

De ''roem'' is Bercow blijkbaar naar het hoofd gestegen. Eigenhandig een democratisch gekozen president van een bevriende natie de maat nemen vanuit een positie waar onpartijdig zijn wel het minste is. Dat Bercow weinig op heeft met democratie is nog tot daar aan toe. Verontrustend is de ongegeneerd ordinaire bijval die hem ten deel valt van gelijkgestemden.

5 Reacties
Lucas2000
Lucas200026 apr. 2019 - 21:59

Onzin, de man is al bijna 10 jaar voorzitter en doet het uitstekend. Hij heeft overigens volkomen gelijk hier. Het is geen vanzelfsprekendheid.

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 apr. 2019 - 23:05

Trump is niet democratisch verkozen (via popular vote) maar staatsrechtelijk (via het moedwillig antidemocratische electoral college). Treurig dat dat hier steeds maar weer herhaald moet worden.

Jonathan2
Jonathan226 apr. 2019 - 23:10

Schandalig dat voor mannen als Hitler, Putin, Erdogan, Saddam Hoessein en Trump,alle democratisch gekozen psychopaten, niet overal wordt gebogen en ze een podium wordt aangeboden. Wanneer hebben de Britten gestemd over dat Trump in hun parlement zijn leugens mocht komen vertellen? Het Vierde TrumpRijk bestaat gelukkig nog niet, dus heeft Bercow van zijn democratische bevoegdheden gebruikt gemaakt. Niets mis mee, om 1 van grootste levende griezels de maat te nemen. Zegt natuurlijk veel over jouw 'democratische' gedachtegoed dat de Britten deze keuze niet zouden mogen nemen.

Anoniempje5
Anoniempje527 apr. 2019 - 5:22

Dus deze haatzaaier mag je niet weigeren een podium te geven. Dus als Erdogan, Mohammed bin Salman al-Saoed, en/of Putin eens de 2e kamer wil toespreken moeten we dit wel toestaan?

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 7:31

Nee dat is een verdraaiing. John Bercow is een klasbak. Ja het is een president van een bevriend land. Maar als die president omstreden is beledigt je niet de inwoners van het land. John Bercow heeft persoonlijk alleen iets tegen de persoon Trump en zijn politiek. En John Bercow heeft weinig op met democratie? Heel eigenaardig om dat te roepen. Deze man zorgt juist in zijn functie voor dat de democratie gewaarborgd blijft. Jouw geliefde leider is daarentegen niet democratisch. Niet voor niets maakt zich men al vanaf het begin zorgen over zijn democratische normen en waarden. En die is laag. Als je alle voorbeelden moet opnoemen heb je minimaal al meer dan 2000 tekens voor nodig om dat uit te leggen. Kortom erg hypocriet. Het zou verontrustend als echt niemand deze ongeleide projectiel (Trump) de grens aangeeft. John Bercow doet het wel. Klasse!

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 apr. 2019 - 18:16

Bij de VVD maken ze juist reclame met Trump.. https://twitter.com/VVD/status/1014067445911433216

JaapBo
JaapBo26 apr. 2019 - 17:53

May wil nog wel eens beledigd worden!? Bercow past daarvoor!

Frits Jansen
Frits Jansen26 apr. 2019 - 14:43

Ik dacht dat die John Bercow altijd strikt neutraal moest blijven? Enfin, hij heeft wel groot gelijk. Al was het wel lachen geweest als Trump zich weer misdragen had voor de camera's van de wereldpers.

2 Reacties
Loebkesman
Loebkesman26 apr. 2019 - 16:41

Zo is het ook lachen dat mensen in de kramp schieten bij iedere scheet die de man laat. Mogelijk is dat nog lachwekkender.

Norsemen
Norsemen27 apr. 2019 - 11:04

“Al was het wel lachen geweest als Trump zich weer misdragen had voor de camera’s van de wereldpers” Wees gerust, dat gaat nog vaak genoeg gebeuren.

Bert de Vries
Bert de Vries26 apr. 2019 - 14:25

Perfect. Zie ik hier niet gebeuren.

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman26 apr. 2019 - 16:40

Gelukkig maar dat mensen hier toch hun mening mogen verkondigen ongeacht of je er mee eens bent en dat je zelf kunt kiezen om te luisteren. Uitsluiten is on-Nederlands.

johannn2
johannn226 apr. 2019 - 18:45

Loeb, Een mening, ja, dat wel. En Tump mag zijn uitingen ook doen hoor. Hij wordt niet uitgesloten. Maar ook hier wordt er niet direct een podium geboden voor iedere Unfug die iemand wenst te uit, oraal of anaal. (Soms is dat onderscheid niet scherp.) .

Bert de Vries
Bert de Vries26 apr. 2019 - 20:15

Loebkesman, bezijden de waarheid. Onderbouwing laat ik achterwege. Beetje googelen geeft meer dan overtuigend bewijs.

Jonathan2
Jonathan226 apr. 2019 - 23:26

@Loebkesman. Om nu ineens de verheven moraalridder te gaan uithangen klopt niet helemaal met je vorige uitingen. Overigens sla je volslagen onzin uit. Maar dat is wel weer consequent. Probeer te begrijpen dat een speech in het parlement een voorrecht is en geen grondrecht. Niet echt heel moeilijk te begrijpen. En de keuze wie je dat laat doen gewoon onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Anoniempje5
Anoniempje527 apr. 2019 - 5:34

"Uitsluiten is on-Nederlands." En daarom willen de Nationalisten zo graag een 'debat' over het deporteren van Moslims. Is hun wens het verbieden van de Islam, pot dichte grenzen en kunnen ze het niet uitstaan dat mensen van de verdrinkingsdood worden gered. Minder, minder, minder Moslims. Dat gaan we regelen is z'n inclusieve boodschap. Maar alle gekheid op een stokje, PVV en FvD zijn dus volgens uw mening on-Nederlands, zijn we het daar over eens.

hanzeboog2012
hanzeboog201227 apr. 2019 - 7:41

VVD, FVD en PVV zullen hem welkom heten. Jesse Klaver (Groen Links) heeft Trump drie geleden voor mafklapper uitgemaakt. Maar baalde zichtbaar toen Trump de verkiezingen won. Maar daar was/is hij bepaald niet de enigste in. Pechtold had een gigantische hekel aan Trump. Weet niet hoe D 66 onder Jetten hier in staat. En Asscher is ook geen fan van Trump. Maar vermoed dat hij een bezoek van Trump niet gaat blokkeren. Maar daarna gewoon niet aanwezig zal zijn als Trump in Nederland is.

msj_meijerink
msj_meijerink26 apr. 2019 - 14:02

Dat wordt een bezoek met heel veel dis-ORDER!