Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek slaat alarm over illegaal gebruik bestrijdingsmiddel dat gevaar vormt voor zwangere vrouwen

  •  
06-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
23784 keer bekeken
  •  
bloementeelt

Mobilisation for the Environment (MOB), de milieuorganisatie van natuurbeschermer Johan Vollenbroek, wil dat de autoriteiten actie ondernemen tegen het illegale gebruik van het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel dinoterb. Uit metingen blijkt dat het sinds 1998 verboden middel in de Driebanpolder (Noord-Holland) in het water zit.

MOB vermoedt dat sierbloementelers het dinoterb ondanks het verbod gebruiken. In het gebied rondom Petten en Callantsoog, waar het giftige middel is aangetroffen, zijn hoofdzakelijk bloementelers actief. Ook wordt er veel minder streng gecontroleerd op het gebruik van dinoterb in de sierbloementeelt dan bij voedselgewassen.

Volgens MOB moet dinoterb recent zijn ingezet, omdat bij de metingen “een hogere concentraties is aangetroffen dan in het verleden”. De milieuorganisatie heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om op te treden tegen de vervuilers die het bestrijdingsmiddel gebruiken.

Het gebruik van dinoterb vormt een direct gevaar voor omwonenden, waarschuwt Vollenbroek. Met name zwangere vrouwen lopen gevaar. Ook kan dinoterb ernstige schade toebrengen aan de biodiversiteit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.