Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek rijgt de juridische overwinningen weer aaneen

  •  
02-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7369 keer bekeken
  •  
vollenbroek

Johan Vollenbroek heeft het recht aan zijn kant, terwijl provincies zich in allerlei bochten blijven wringen om de natuurbeschermingsregels te ontduiken. Dat blijkt uit uitspraken die afgelopen week zijn gedaan in maar liefst achttien zaken waarbij de stikstofexpert was betrokken.

Zo maakte de rechtbank in Gelderland gehakt van de vergunningen die de provincie ten onrechte heeft verleend aan veehouderijen. De provincie stond onder meer toe dat de veeboeren gebruikmaakten van uitstootrechten die allang vervallen zijn. Ook de vergunningen voor de Amsterdamse houtvergassingsinstallatie van Bio Energy Netherlands, de biomassacentrale in Middenmeer van ECW Projects en een nieuwe gascentrale in Nijmegen bleken niet in de haak.

De biomassacentrales zorgen voor een grotere stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden dan is toegestaan. Al in 2019 haalde de Raad van State een streep door deze vorm van natuurvernietiging die de overheid tot dat moment toestond. De provincie Noord-Holland bleef de stikstofuitstoot toestaan, zelfs nadat Vollenbroek daarover aan de bel trok. De rechtbank stelt de natuurbeschermer nu in het gelijk. De provincie heeft haar huiswerk niet goed gedaan. “Wat wel vast staat, is dat de Natura 2000-gebieden waarop de grootste depositie plaatsvindt, al stikstof-overbelast zijn”, stelt de rechtbank fijntjes vast.

In Gelderland wil de provincie een vergunning verlenen aan een gascentrale op basis van uitstootrechten van een inmiddels afgebroken kolencentrale. Vollenbroeks organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft vorig jaar om intrekking van de oude vergunningen verzocht. “De provincie heeft tot nu toe geweigerd om een besluit te nemen”, stelt de natuurbeschermer. “De rechtbank heeft de provincie nu een dwangsom opgelegd die tot maximaal 30.000 kan oplopen voor beide vergunningen bij elkaar.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.