Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek: ook Van der Wal heeft gefaald, hef ministerie van Landbouw op

  •  
16-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11666 keer bekeken
  •  
vollenbroek

Natuurbeschermer Johan Vollenbroek constateert dat de overheid er zelfs vier jaar na de uitspraak van de Raad van State niet in slaagt om de emissie van stikstof terug te dringen. “Dit betekent dat LNV compleet heeft gefaald, zowel onder leiding van Schouten als van der Wal.” Hij pleit daarom voor het opheffen van het ministerie van LNV. De veelobby trekt op het departement blijkbaar nog altijd aan de touwtjes. “Breng landbouw bij EZ onder”, luidt zijn advies.

Behalve het ministerie ondermijnen ook provinciebesturen de pogingen om de natuur te beschermen. Een sterk staaltje daarvan is te zien in Gelderland, aldus Vollenbroek. Die provincie blijft vergunningen verstrekken die zullen leiden tot extra stikstofuitstoot. Zo gaf de provincie deze zomer toestemming voor de uitbreiding van een veebedrijf in Lunteren, dat nu bijna twee keer zoveel vleeskalveren (2195) mag houden als voorheen (1165). Ook gaf Gelderland groen licht voor een nieuwe gascentrale in Nijmegen, die 223.000 kilo stikstof zal gaan uitstoten.

Vollenbroek vindt het onbegrijpelijk. “Als je als provincie meer dan € 10 miljard eist van de burger/belastingbetaler om boeren uit te kopen, maar tegelijkertijd nog vergunningen verstrekt die resulteren in een substantiële toename van de uitstoot dan heb je wel wat uit te leggen”, schrijft de stikstofdeskundige in een verklaring.

Hij vermoedt dat er sprake is van “bewust beleid om het extreem zwakke landelijke stikstofbeleid te saboteren.” De enige andere mogelijke verklaring is totale incompetentie van het dagelijks bestuur van de provincie en de verantwoordelijke gedeputeerde Peter Drenth (CDA) in het bijzonder.

De milieuorganisatie MOB vecht de Gelderse vergunningen aan bij de rechter.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.