Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Derksen heeft het mis met zijn plan voor liefdadige miljonairs

  •  
19-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6204 keer bekeken
  •  
52894804658_a981b2f0a4_k

© cc-foto: Gilbert Sopakuwa

De mannen van VI bepleitten afgelopen donderdag dat de welgestelde mensen in Nederland meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor het oplossen van de groeiende armoede. Een rijk persoon zou als het ware iemand in armoede “financieel kunnen adopteren”.

Maar het probleem van dit gedachte-experiment is dat liefdadigheid niet toereikend is. In 2020 schreef een groep van 121 miljonairs en miljardairs daarom ook een open brief waarin zij pleitten voor hogere belastingen. Niet zo gek als je weet dat sinds de coronacrisis de vijf rijkste mensen op aarde meer dan €250.000.000.000(!) rijker zijn geworden. Zelfs deze miljonairs en miljardairs zien in dat je alleen met liefdadigheid niet ver komt.

Als je vindt dat armoede en honger in een land als Nederland onacceptabel zijn, moet je dat simpelweg afdwingen. Voer een miljonairs- en vermogensrendementsbelasting in en verlaag de belasting op arbeid. Wachten op liefdadigheid is spelen met mensenlevens.

cc-foto: Gilbert Sopakuwa 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.