Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Cruijff: Politiek moet vertrouwen terugbrengen

  •  
17-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
cruijff_300.jpg
Superster: VVD en PvdA moeten zichzelf overstijgen ... En: sport terug in het basisonderwijs
Johan Cruijff sluit zich aan bij de visie van Diederik Samsom om via de politiek het vertrouwen terug te brengen in de samenleving. Hij wil dat er snel een goede samenwerking komt tussen VVD en PvdA waarbij de partijen hun verschillen terzijde schuiven
‘Het draait altijd om de bal’ , zong diep in de vorige eeuw de legendarische Jaap Fischer en hij krijgt vandaag weer eens gelijk. In ochtendblad De Telegraaf laat Johan Cruijff in zijn wekelijkse sportcolumn  (alleen betaalde editie) naast een commentaar over de Champions League zijn licht over de formatie schijnen:
Ik hoop dat de verantwoordelijke mensen beseffen, dat ze in de eerste plaats gekozen zijn om Nederland uit de recessie te halen en niet vanwege hun politieke programma’s. Ik weet bijna zeker, dat de meeste kiezers hoogstens twintig procent weten waar een partij voor staat. Het enige wat iedereen wil is dat twee partijen met hun volle verstand gaan werken aan oplossingen. Of die wel of niet in een partijprogramma staan interesseert de meesten geen bal.
Gebruik daarbij ook de sport als dat nodig is. De gezondheidszorg kost miljarden en dat gaat alleen maar meer worden als sport niet ingezet wordt om het gevaar van toenemende obesitas onder de jeugd te tackelen. Dus breng de lichamelijke opvoeding terug op de basisscholen, onder begeleiding van vakleraren.
Het zijn dit soort maatregelen waar de mensen op zitten te wachten. Helemaal nu je geld op de bank niet meer honderd procent veilig is en je met verzekeringen extra op je hoede moet zijn voor de kleine lettertjes, zal juist de politiek het volk weer vertrouwen moeten geven. Om te beginnen door de kleine lettertjes extra groot te schrijven.
Heeft Cruijff gelijk? Moeten VVD en PvdA hun programma’s achter zich laten en louter ‘aan oplossingen’ werken? Reageer!
cc-foto: Premsa VNG
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

opgeheven
opgeheven17 sep. 2012 - 7:15

Sorry hoor, maar als er iemand is van wie ik niet op politiek commentaar zit te wachten is het wel Johan Cruyff. Dan ben ik nog meer geïnteresseerd in wat Britt Dekker ervan denkt.

Bernie2
Bernie217 sep. 2012 - 7:15

Persoonlijk hecht ik meer waarde aan de oordelen van mijn keurslager in Lutjebroek, die ambtshalve veel beter is ingevoerd in het slachten, snijden, fileren, uitverkopen en de uiteindelijke productanalyse dan twaalf Cruijffs bij elkaar.

Joop den Uil
Joop den Uil17 sep. 2012 - 7:15

neergang politiek is gestart met Balkenende, Fortuyn heeft het verbeterd en Wilders afgemaakt. Vertrouwen komt nooit terug en met de huidige kleuters heb ik ook weinig hoop

Klungel2
Klungel217 sep. 2012 - 7:15

NEE HÈ???? Gaat hij nu politieke ambities krijgen? HELLUP!!!!!!

roher
roher17 sep. 2012 - 7:15

Met sport op school is de eerste die boven in de touwen zit de held. Je wordt ook altijd als eerste gekozen als je wint. Kinderen zijn wat dat betreft hard! De samenleving heeft gelukkig machines uitgevonden om zwaar vies werk uit handen te nemen, maar in de sport blijven we touwen klimmen. En dat is het verschil. Dus, dat het in de samenleving om de bal zou gaan, heeft dus niets te maken met hoe je hem met veel moeite het snelst in een goal schiet, maar hoe je vanaf 'je luie krent' toch weet te scoren.....

LammertAlbertus
LammertAlbertus17 sep. 2012 - 7:15

Nou das ook wat ..heb ik je nog van andere replieken gediend plaatsen ze die niet...zie ik nu pas. Rob Geurtsen je bent wel helemaal van jezelf overtuigd & verguld he? Je bent overduidelijk een intelligent aardig onderlegde dude.. maar ook pretty vain, fijne valkuiltjes zijn dat beste Rob. Obsesitas heb geen causaal verband met bewegingsarmoe..tuurlijk joh..de science heb het nog niet aangetoond dus is kan het niet waar zijn...sterke argumentatie hoor. Je kan een partij moeilijk en hooggeleerd doen, maar Obesitas heb met depressie te maken..idd dat zijn stofjes das chemie..zo liefde dat ook is...in principe alles toch ..so what Rob? Ik zie toch echt met liefdevolle getrainde oogjes dat die Obesitas kindjes..bar slecht eten & NIET bewegen..kan mij t schelen wat de eerder is het kip of het ei. Waarom eten die kids dat junkfood..omdat paps mams meegaan ..toegeeflijk zijn..kijk mijn zeuntie vind Coca Cola mayonaise friet..muurfood ook erg lekker, maar weet je hij krijgt t niet van mij..period. Hij eet vooraf nagenoeg elk warm eten rauwkost..intussen vindt ie het lekker..water ..koud & gekookt lauw voorgeschoteld vind ie ook lekker...korstjes eet ie. Zijn vriend/innetjes doen bij Ons ook al willen ze t vooraf niet ..zijn we het niet gewend ..ze eten gewoon en LEKKER mee. Fruit is de lekkerste zoetigheid die je maar kan bedenken..yoghurt puur is lekker ..das allemaal easy bij te brengen.. Zou mijn zoon junkfood krijgen en zich lustig laven aan de wii ..PlayStation Nintendo ..I pad en dr helemaal net zo verslaafd dr in opgaan ..heeft ie geen zin om buiten te spelen ..is zelfs mijn zoontje obesitas gevoelig Robbie Geurtsen. Ja ik weet waar ik over praat..ik ken obesitas kinderen..de depressie ..het hen daarin laten door ouders dat is een bepaald onder belicht ding. De duivelse Mac Donalds Sigaretten en ander gezondheidsuitzuigers doen dr niet voor niets verslavend troep in..Chinees eten is superlekker en na 30 min eet je zo weer zo'n vol bord leeg..en als je je kind niet daarvoor behoedt, niet onpopulair maar wel zeer gemotiveerd verantwoord NEE verkoopt omdat ik als ouder weet dat hoe lekker ook dat het NIET GOED voor je is...krijg je het niet behalve bij vriendjes en feestjes . We gaan gewoon naar buiten en je gooit een balletje speels uitdagend just just within reach dan gaat zo'n obesitas kindje heus graag heel graag bewegen..want dan komt ie uit zun comfortcocon van silent depression..kietelen. Nu ' simpele, ongeschoolde monomane geniale louter intuïtieve ' Cruijff verstaat dit..jij niet bright Rob Geurtsen. Zullen we eens nader babbelen..want ik spar graag met folks like u !

gerryjoris
gerryjoris17 sep. 2012 - 7:15

Het orakel spreekt. Gelukkig heeft hij meer verstand van voetbal! Er zijn heel veel mensen die op een programma hebben gestemd en niet op een "mannetje" dat ons de crisis ingeloodsd heeft en nu pretendeert het beste voor Nederland te zijn. Er zijn zeer wel betere coalities (over links) te bedenken. Doordat door de "strategische" stemmers de SP niet is gegroeid ben ik van mening (en ik ben geen orakel) dat de SP in ieder geval deel moet gaan uitmaken van een regering, als het moet met PvdA en VVD (maar liever zonder VVD).

1 Reactie
seniorg
seniorg17 sep. 2012 - 7:15

" Doordat door de "strategische" stemmers de SP niet is gegroeid ben ik van mening (en ik ben geen orakel) dat de SP in ieder geval deel moet gaan uitmaken van een regerin"g...." Dat geldt natuurlijk ook voor de PVV, die door eenzelfd keisgedrag een aanzienlijke aanhang verloor aan de VVD. Wil je die er ook bij hebben?

LammertAlbertus
LammertAlbertus17 sep. 2012 - 7:15

Ha die Johan Cruijff heb het hier over De Politiek & SchoolGym Onderwijs & Obesitas & GezondheidsZorg als wel heel vaak het helemaal bij t rechte end .. We kunnen een partij intellectueel gaan neuzelen, maar volgen hier beter JC met zijn kernmerkende simpel logisch redeneren. Nederland was geheel & al into nationaal Olumpies successen..ja we moeten SchoolGym leerkrachten terughebben en het aantal gymuren per basisschoolweek minstens op 3 liefst 6 uren. Tsja da kost geld..wat dacht je voorkomen is beter en veul goedkoper dan genezen. Obesitas & t gemiddeld hard achteruitstiefelend bewegingspatroon van onze schoolkids kost vele vele malen meer..visie & guts please. VVD & PvdA moeten t vertrouwen vd mensen in de politiek terugbrengen..nou dan moeten ze allereerst heel snel beseffen vanwaar & waarom die kiezers komen. Ze komen dus vd PVV CDA D66 voor de VVD & SP D66 GL voor de PvdA ..het waren vn. negatieve keuzes om of Rutte of Samson geen PM ye laten ( her)worden.. Ons Kiesstelsel deugt dus voor geen kant..PM verkiezingen moeten losgekoppeld worden van partij verkiezingen.. Trouwens hoezo moeten lijsttrekkers PM zijn..wie is er hier de betere meest geschikte onderlegde premierskandidaat : Winsemius of Rutte? Wijffels of Sybrand Buma Asscher/vdr Laan of Samson Marijnessen of Roemer Femke / Vendrik of Sap Rouvoet of Slop D66 & Pechtold had dit als enige partij wel begrepen , Rinooy Kan was PM kandidaat .. De vraag stellen is hem denk ook beantwoorden, Winsemius is veel premierabel dan Rutte...ook veel liberaler, visionairder authentieker ..maar bovenal veel kundiger ..rijper maar evengoed ook nog eens geestelijk jonger. The same thing gelden voor Wijffels..ea. op onderdelen..Asscher is jonger , maar das een echte leider. Samson is een vechter & debater ..maar geen premier..omdat hem natuurlijk gezag ontbeert. Rutte & Samson waren toch die principiële coole Niet Stropdassers ..ze laten zich gewoon re-stylen..dat zegt meteen heel wat. Zouden Winsemius Wijffels Wijers RKan Eberhard vdr Laan Marijnessen zich laten re-stylen? Het gaat om de geest vd wet, het lezen vd verkiezingsuitslag..Nederland was zwaar opgelucht door Kunduz..maar de hete PM strijd liet ons dit snel vergeten. Arie Slop's CU heeft toch veel te weinig aandacht gehad & daardoor nb 1 zetel verloren waar ze minstens 3 winst hadden verdiend..door moedig Nederland te redden van miljarden boetes . Winsemius Asscher Wijffels RKan evt Wijers Marijnessen zijn dr onder mekaar er zo uit ..krijgen we een volwaardig inventief bestuurlijk hoogkundig niet alleen inthebox denken/ doen maar ook origineel en hoogst noodzakelijk outofthebox denken/doen. Deze mannen, sorry dames, hebben harmonie & eendracht..bij hen zal 1+1 meer dan 2 zijn..bij Rutte & Samson ook? Dacht, we weten allen wel zeker van niet ! Trouwens geniale G500 Stembreker Sywert moet gewoon Kabinetsbeleid vormend meedenkend vol betrokken zijn. Of we bright visionary minds nodig hebben.. Rutte is dat iig niet..zijn bochel holle ernstig doorzichtig forced lachen kunnen we niet net bij doen of we dat niet inmiddels allen doorhebben. Svp een kamerbreed visonair rijp & wijs hoog best kundig Kabinet please..of verdienen we dat en onze volgende generaties dat niet ? betrokken

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen17 sep. 2012 - 7:15

Lammert, kun jij aangeven wat het causale verband is tussen obesitas en GEEN schoolgym door vakleraren. Cruijff doet het niet, en ik kan er niets over vinden (in mijn brein).

blues boy
blues boy17 sep. 2012 - 7:15

Is dit de mening van Jaap de Groot?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat17 sep. 2012 - 7:15

Dat is idd het vervelende van die column. De Groot hoeft 'm al vele jaren niet eens ter goedkeuring voor te leggen, verder is het (mij) geheel onbekend hoe vaak er overleg is over de evt onderwerpen. Met de TeleToeter heb ik helemaal niks, maar dat bewegen gezond is, ook voor de geest, staat buiten kijf en dat gym olv vakleerkrachten belangrijk is in het basis (en voortgezet) onderwijs is een prima standpunt. Ook ter bestrijding van ziektekosten. Cruyff is het daar ongetwijfeld mee eens.

rgeurtsen
rgeurtsen17 sep. 2012 - 7:15

Johan Cruijf heeft nooit uitgeblonken in analytisch inzicht, wel in fantastisch intuitief voetbalinzicht. Echt dom is de volgende opmerking: " Gebruik ... sport als dat nodig is. De gezondheidszorg kost miljarden en dat gaat alleen maar meer worden als sport niet ingezet wordt om het gevaar van toenemende obesitas onder de jeugd te tackelen. Dus breng de lichamelijke opvoeding terug op de basisscholen, onder begeleiding van vakleraren." Sport terug op de lagere school is een must, en schoolzwemmen ook. Helemaal eens met meneer Johan. maar ja, niet meer dan die visie verkondigen is een beetje kolderiek. Wat laat je dan weg, beste man. Het idee dat Obesitas veroorzaakt wordt door gebrek aan beweging is onzinnig. het is een kwestie van verkeerd voedsel, waaronder teveel additieve suikers en te grote hoeveelheden. Beweging heeft wel indirect belangrijke voordelen (metabolisch en bloed, en voor de hart en longsystemen) maar echt geen invloed op obesiatas. Al die hardlopende mensen die hopen dat ze afvallen hebben allang ontdekt dat dit niet het geval is, tenzij je meer dan drie keer in de week meer dan een uur redelijk intensief traint, waarbij intensiteit iets zou moeten zeggen over belasting van hart- longsysteem en de daarvan af te leiden verbranding is spierstelsel. Naast de domheid van Cruijff hebben we de gillende infantiliteit en bijna maatschappelijke criminaliteit van onze hoffelijke kroonprins. Die wil graag Olympische Spelen naar Nederland, omdat sportambitie zogenaamd goed is. Maar de ongezonde grap is dat Coca Cola en McDonalds heel belangrijke sponsors zijn, terwijl juist deze twee leveranciers producten op de markt brengen die obesitas echt stimuleren. Dat moeten we dus echt niet willen. De wetenschappelijke kennis is aanwezig de bestuurlijke domheid van Willem de Snuggere is een gotspe. En trouwens... het idee dat sport motiveert om het beste uit mensen te halen is een ontkenning van het feit dat meer dan 90% van de sporters op de Olympische Spelen geen medailles haalt. Diegene die medailles halen hebben een mentaal en fysiek genetisch bepaalde aanleg die door omgevingsfactoren maximaal benut worden - en inderdaad daarin speelt doorzettingsvermogen of monomane dagindeling een grote rol in. In onze maatschappij hebben we volgens mij meer behoefte aan mensen die in staat zijn om samen te leven en in samenleven hun eigen autonomie kunnen behouden en doen waarin ze goed zijn. Cruijff, Willem de Snuggere maar ook de falende varende minister voor gezondheid promoten echt de verkeerde zaken t.a.v. gezondheid en sport. Kom op politici, schoolsport door vakleraarkrachten dat is wat we moeten willen - op lagere- en middelbare school. En redactie, laat Jopie nou met rust. Hij is een wat ouwige over het paard getilde sportman, is dat echt nieuws?

1 Reactie
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje217 sep. 2012 - 7:15

Wat is dat toch bij mensen als jou om zo te zeuren als johan iets zegt? Analytisch inzicht heeft hij in twee jaar aan de dag gelegd in Amsterdam waar Ajax een gezond en weer bloeiende club is geworden. Ondanks alle aanvallen vanuit een bepaalde hoek waaronder de sportredactie van de NOS en grachtengordel klanten zoals Yves Glijrat. En put your monney where your mouth is doet Johan ook aan of heb jij als enige Nederlander nog nooit van de Cruijff Foundation gehoord? Lekker goedkoop scoren met lullige stukjes schrijven je lijkt Henk spaan wel. Was het niet de PVDA die tijdens Paars de gymleerkracht opdoekte? Wees blij dat dit soort mensen de moeite nemen om mee te denken en hou eens op met je eigen tuinhekjes syndroom. Volgens mij kun je idd veel winst halen bij het gezond opvoeden van je kinderen en is daar ook een rol voor de scholen weggelegd. En omdat er al genoeg mensen zijn die niet verder komen dan wat uitspraken van Johan wil ik jou er ëën meegeven van Marco van Basten:" je kunt wel eigenwijs lopen doen, maar dan moet je wel eerst de wijsheid hebben".

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2012 - 7:15

Zo is dat, Jopie.. Moge Cruijff snel nieuwe partijleider PVV worden.

1 Reactie
denmol
denmol17 sep. 2012 - 7:15

"Moge Cruijff snel nieuwe partijleider PVV worden." En Wilders dan, wat moet er met hem gebeuren?

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje217 sep. 2012 - 7:15

Citaat johan Cruijff: "Daarom ben ik benieuwd hoe de VVD en PvdA de problemen aan gaan pakken. Ik hoop dat de verantwoordelijke mensen beseffen, dat ze in de eerste plaats gekozen zijn om Nederland uit de recessie te halen en niet vanwege hun politieke programma’s. Ik weet bijna zeker, dat de meeste kiezers hoogstens twintig procent weten waar een partij voor staat. Het enige wat iedereen wil is dat twee partijen met hun volle verstand gaan werken aan oplossingen. Of die wel of niet in een partijprogramma staan interesseert de meesten geen bal. Gebruik daarbij ook de sport als dat nodig is. De gezondheidszorg kost miljarden en dat gaat alleen maar meer worden als sport niet ingezet wordt om het gevaar van toenemende obesitas onder de jeugd te tackelen. Dus breng de lichamelijke opvoeding terug op de basisscholen, onder begeleiding van vakleraren. Het zijn dit soort maatregelen waar de mensen op zitten te wachten. Helemaal nu je geld op de bank niet meer honderd procent veilig is en je met verzekeringen extra op je hoede moet zijn voor de kleine lettertjes, zal juist de politiek het volk weer vertrouwen moeten geven. Om te beginnen door de kleine lettertjes extra groot te schrijven." einde citaat. En ik kan me hier wel in vinden.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen17 sep. 2012 - 7:15

Cruijff schrijft echt deze Telegraaf-taal: "Daarom ben ik benieuwd hoe de VVD en PvdA de problemen aan gaan pakken. Ik hoop dat de verantwoordelijke mensen beseffen, dat ze in de eerste plaats gekozen zijn om Nederland uit de recessie te halen en niet vanwege hun politieke programma’s. " Daarvoor is slechts nodig Keynesiaans investeren. Het is een historisvh gemiste kans als we nu als nederlanders niet investeren in Nederland. Nog nooit is de financiering daarvan zo laag geweest, en hij zal het ook niet meer woden/lang blijven. En overigens meneer Cruijff heeft geen flauw idee waarom de meeste kiezers gekozen hebben wat ze hebben gekozen. Gelukkig heeft meneer Cruijff verstand van voetbal en helemaal niet van democratie. Arm nederland dat zijn analyses serieus neemt.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos17 sep. 2012 - 7:15

[Gebruik daarbij ook de sport als dat nodig is. De gezondheidszorg kost miljarden en dat gaat alleen maar meer worden als sport niet ingezet wordt om het gevaar van toenemende obesitas onder de jeugd te tackelen.] Geinig. Selectief winkelen. Sportblessuren leggen een behoorlijke claim op de gezondheidszorg (360 miljoen) en maatschappelijke kosten (960 miljoen). Ik heb niets tegen sport maar wel het hele verhaal vertellen.

1 Reactie
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje217 sep. 2012 - 7:15

Les geven door vakleerkrachten geeft die kosten? Of bent u nu selectief aan het winkelen in de column van cruijff? Misschien moet je hem helemaal lezen voordat je reageert. http://www.cruijff.com/asp/ned/mijnmening.asp?page=1

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2012 - 7:15

@ Dennis Mollis, ma 17 september 2012 17:13 Wilders kan altjd nog op de Albert Cuyp, prima visverkoper. Of misschien als verkoper van tweedehands auto's, Geert de beunhaas. Nee serieus, PVV vedient een toppoliticus als partijleider en Cruijffie als adviseur.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen17 sep. 2012 - 7:15

Ja dat lijkt mij een goed idee. Cruijff bij de volgende verkiezingen lijstduwer van de PVV.

denmol
denmol17 sep. 2012 - 7:15

"Nee serieus, PVV vedient een toppoliticus als partijleider en Cruijffie als adviseur." Lijkt me een uitstekend idee want dat wordt lachen met twee grote ego's op een schip.