Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

'Joggers moeten mondmasker dragen ter voorkoming besmetten voorbijgangers'

  •  
02-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50146467881_1f9d60950f_k

© cc-foto: Amaury Laporte https://flic.kr/p/2jpgKPP

Joggers die op drukke plekken rennen waar ze andere mensen passeren moeten mondkapjes dragen. Door hun lichamelijke inspanning blazen ze adem uit over grotere afstanden die passanten vervolgens kunnen inhaleren. Daarmee vormen ze een potentieel besmettingszorg, stelt Trish Greenhalgh, hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Oxford in het programma Good Morning Britain.
Geen video? Klik hier.
“Het lijdt geen twijfel dat het virus zich door de lucht verspreidt, het lijdt geen twijfel dat je het kunt oplopen door het in te ademen als het door iemand anders is uitgeademd. Bij de passerende jogger die puft en hijgt kun je de adem voelen en soms zelfs merken dat je die inademt. Veertig procent van de besmettingen komen van mensen die geen symptomen vertonen. Voor je het weet besmet je ongemerkt een oude vrouw die haar hond uitlaat.”
“Het hangt er vanaf hoe dicht ze passeren en hoe zwaar ze ademen,” verduidelijkt de professor. “Het is belangrijk dat hardlopers nadenken over waar ze gaan lopen. Als ik ren let ik op de voetgangers omdat de trottoirs er voor hen zijn. Draag een masker als je door drukke straten rent. Als je in het park rent kun je je masker afdoen. Het is niet zo moeilijk.”
Er zijn overigens medici die juist waarschuwen tegen het dragen van een mondkapje tijdens zware fysieke inspanning, schreef De Tijd afgelopen zomer:
"De Wereldgezondheidsorganisatie raadt expliciet af mondmaskers te dragen tijdens fysieke inspanningen. De organisatie stelt dat sporters beter geen masker dragen omdat dat de ademhaling belemmert, het masker nat kan worden door zweet en een vochtig masker de groei van bacteriën bevordert. ‘Voor niet-getrainde sporters die een start-to-run programma volgen omdat ze overgewicht hebben of roken, belemmert zo’n masker de ademhaling, waardoor ze kunnen hyperventileren, duizelig worden en flauwvallen’, zegt professor inspanningsfysiologie Peter Hespel (KU Leuven)."
Voldoende afstand houden lijkt vooralsnog het veiligst. Bij wielrenners bijvoorbeeld kan de besmettelijke adem zich tien tot twintig meter om de renner heen verspreiden, aldus De Tijd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Joop16
Joop164 mrt. 2021 - 9:09

Het moet nu toch onderhand wel afgelopen zijn met deze flauwekul? Ben het aanpraten van angst en het bang maken voor de medemens verschrikkelijk beu. Het virus is geen levend wezen dat kan "overspringen", je kunt er niet met een hamer op slaan en het kan geen goede feestdagen hebben. De kans op een besmetting buiten is nihil, dat mag toch onderhand wel duidelijk zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen3 mrt. 2021 - 11:12

Sportscholen dicht en nu een idee om sporters ook het buitensporten onmogelijk maken. Gezondheid is onbelangrijk, ondanks dat op de IC mannen met overgewicht oververtegewoordigd zijn.

prgrssf
prgrssf3 mrt. 2021 - 9:57

"Bij de passerende jogger die puft en hijgt kun je de adem voelen en soms zelfs merken dat je die inademt." Ik wandel dagelijks en in het park zijn er soms joggers die langs mij lopen. Maar wat hier beschreven staat heb ik echt nog nooit ervaren.

Ewout Pool
Ewout Pool3 mrt. 2021 - 9:52

Kunnen we hoogleraren, virologen en andere deskundologen niet voorzien van een mondkapje? Liefst geluiddicht...

korheiden2
korheiden23 mrt. 2021 - 9:01

Ik houd tijdens mijn rondje hardlopen zo veel mogelijk afstand bij het passeren van anderen. Rennen met een mondkapje is ondoenlijk. Als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar komt het wel goed, mag ik hopen.

adriek
adriek3 mrt. 2021 - 8:32

Nee. Als er ook maar de geringste kans is dat je besmettelijk bent blijf je binnen. Dat is de enige aanpak. En als je zoveel contacten hebt dat je niet weet of er een kans is dat je besmettelijk bent moet je zeker twee weken binnenblijven om eens rustig over je leefstijl in coronatijd na te kunnen denken. De schaamlapjes zijn voor veel te veel mensen een excuus om maar weer 'gewoon' te gaan doen. Een beeld waar veel deskundigen (degenen die tegen het ondeskundig gebruik van niet-medische mondkapjes waren) voor gewaarschuwd hebben. Het kan haast geen toeval zijn dat sinds de invoering van de mondkapjesplicht steeds strengere maatregelen nodig zijn om het virus onder controle te houden (of te krijgen).

Winterdepressie
Winterdepressie2 mrt. 2021 - 22:58

Yeah right, Want die kin-luier zal bij inspanning de zware adem aan alle kanten netjes tegenhouden. Wat een eerste klas kolder! Op een gegeven moment is een besmetting ook gewoon domme pech. Als jij als risico-persoon op het onjuiste tijdstip op de verkeerde plek bent ten opzichte van een fit asymptomatisch persoon dat buiten een rondje jogged, dan heeft dit geen reet meer te maken met mondkapjes, afstand of welke maatregel dan ook. Dan is het gewoon een statistische gegeven van domme pech. Ga je daarvoor echt buitensport aanpakken met een middel dat bij normaal gebruik amper effect heeft? Wat een onzin!.

rvb2
rvb22 mrt. 2021 - 21:50

Zou fijn zijn als die joggers ook op de trottoirs bleven. Ze lopen vaak in de weg op het fietspad, terwijl er een prima lege stoep ligt.

JasDon
JasDon2 mrt. 2021 - 20:58

Ik kan als hardloper soms maar moeilijk mensen echt ontwijken, omdat die lekker breed over paden lopen. Dat snap ik wel maar moet ik vervolgens niet gaan hardlopen over de paden in mijn directe omgeving met lekker veel natuur? En fietsers hebben hetzelfde probleem, bij drukte is er soms nauwelijks afstand tussen de weggebruikers. Moet je dan maar niet meer sportief fietsen? En hardlopen fietsen met een mondkapje is natuurlijk belachelijk, die adem je zo ongeveer van je gezicht af als je echt sport. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat het maar iets helpt.

7 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 mrt. 2021 - 5:35

In Duitsland zijn die dingen verplicht in de sportschool (die open gebleven zijn voor mensen met een medische indicatie). Cardiofitness met een FFP2-masker op je neus is ondoenlijk; ik ging inderdaad zo ongeveer hyperventileren.

Fredje3
Fredje33 mrt. 2021 - 6:19

@Jasdon, Hmm je hebt speciaal mondkapjes voor sporten die het bewust moeilijker maken voor de sporte te ademen om situaties na te bootsen zoals hoogte of warmte zodat de sporter er beter van wordt, dus zou het nog best wel eens goed zijn om te sporten met mondkapje. Over de vraag of je dan maar niet meer sportief moet fietsen? Je bent verplicht je aan te passen aan het overige verkeer (als je daarmee niet andere regels overtreed). Dus als het te druk is, moet je idd niet sportief gaan fietsen. Dat is keurig in de wet geregeld.

joostmaghetweten
joostmaghetweten3 mrt. 2021 - 6:39

In mijn optiek moet je even afremmen of stil gaan staan en zorgen dat je met gepaste afstand mensen kan inhalen of voorbij kan gaan. Als dat niet kan is het gebied sowieso te druk.

KimVo
KimVo3 mrt. 2021 - 7:02

Aan JasDon: Kies zelf. Als je het niet erg vind andere mensen te besmetten maak je je er niet druk om. Hoe moeillijk is deze boodschap?

vdbemt
vdbemt3 mrt. 2021 - 10:11

"En hardlopen fietsen met een mondkapje is natuurlijk belachelijk, die adem je zo ongeveer van je gezicht af als je echt sport" Inderdaad. Wat WEL een bevestiging is dat de adem harder en daardoor verder (als je geen mondkapje draagt) wordt uitgeblazen. De middenweg lijkt de beste. Als je niet vrijuit ergens in de natuur of een groene omgeving kunt hardlopen: draag een mondkapje om je nek. Als je ziet dat je toch even dicht langs mensen moet, doe hem even voor je mond. En weer af, zodra je er voorbij bent.

vdbemt
vdbemt3 mrt. 2021 - 10:39

@Kimvo. Volgens mij doet hij dat al.

JasDon
JasDon3 mrt. 2021 - 17:15

@Fredje Ik probeer me altijd zo goed mogelijk aan te passen aan het verkeer, maar dan moet je mensen vooral gaan uitleggen dat ze dan in deze situatie niet meer per se naast elkaar kunnen fietsen, etc. Want hoe goed ik ook reageer, anderen reageren over het algemeen veel slechter. @Joost Ik loop al zelf regelmatig door het gras, langs de paden, etc. Ik ben echt preventief bezig, maar als er hele gezinsunits zich in de breedte over een pad verplaatsen... met een hond aan de lijn, waarvan de lijn blijkbaar als horde moet worden gezien zijn er grenzen aan mijn ontwijkpogingen. It takes two to tango. @Kimvo Omdat deze het probleem verplaatst naar een enkele doelgroep, terwijl alle ander groepen ook het verkeer blokkeren/frustreren. Natuurlijk kan ik even de auto pakken en in een industriegebied gaan rondrennen, maar waarom zou je niet mensen oproepen lekker een rondje te lopen in de eigen buurt waar het niet al te druk is.