Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joe Biden verder in problemen: noemt zichzelf per ongeluk 'zwarte vrouw' en verliest belangrijke donateur

  •  
05-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4557 keer bekeken
  •  
ANP-502775281

Joe Biden heeft zichzelf in aanloop naar de presidentsverkiezingen opnieuw in moeilijkheden gebracht. In twee radio-interviews kwam hij wederom maar moeilijk uit zijn woorden en versprak hij zich. Hij maakte ook een fout in een toespraak voor de Amerikaanse nationale feestdag, Independence Day, meldt The New York Times. Ook verloor hij een belangrijke campagnedonateur en het einde lijkt nog niet in zicht.

Binnen de Democratische partij bestaan grote zorgen over het functioneren van Biden. Al langer wordt opgemerkt dat hij te oud is om president te zijn, hoewel hij maar drie jaar ouder is dan tegenstander Donald Trump, en wordt de vraag gesteld of hij nog eens vier jaar wel aankan. Die kritiek nam alleen maar toe na het eerste grote televisiedebat dat voor Biden desastreus verliep. Zijn campagneteam houdt vol dat dat slechts een "slechte avond" was en ook Biden zelf zegt gewoon in de race te blijven, maar het valt te bezien of hij de steun van zijn partij kan behouden.

In twee interviews zei Biden donderdag onder meer dat hij trots is dat hij "de eerste zwarte vrouw die onder een zwarte president" diende was. In een toespraak voor Independence Day noemde hij zijn opponent Donald Trump "een van onze collega's". Zijn team verdedigde hem door te zeggen dat de media dit soort incidenten opblaast.

De donateur die zich terugtrok is Abigail Disney, lid van de familie achter het Disney-imperium. Disney zegt geen geld meer aan de Democratische Partij te willen geven zo lang Biden kandidaat blijft. "Als Biden niet terugtreedt, zullen de Democraten verliezen. Daar ben ik absoluut zeker van." Ook zegt ze dat het geen kwestie is van respect, maar van realisme. Disney deed in het verleden donaties van tienduizenden euro's aan de partij. Een andere topdonor van de partij, Netflix-oprichter Reed Hastings heeft Biden ook opgeroepen plaats te maken voor een jongere kandidaat. Als zich veel donateurs terugtrekken, kan dat een groot probleem worden voor de campagne.

Hoewel partijprominenten als Barack Obama, Nancy Pelosi en de Clintons zich nog altijd onomwonden achter Biden schaart, zal de partijtop toch met zorgen naar de peilingen kijken. Uit een recente peiling blijkt dat bijna 60 procent van de Democratische kiezers het niet zien zitten om met Biden de nieuwe verkiezingen later dit jaar in te gaan. Inmiddels gaan er ook namen rond van kandidaten die mogelijk het stokje van Biden kunnen overnemen, waaronder gouverneurs Gavin Newsom (Californië), Gretchen Whitmer (Michigan) en Josh Shapiro (Pennsylvania). Die laatste twee hebben het voordeel dat ze populair zijn in staten waar een winst voor de Democraten erg belangrijk is, de zogenaamde swing states. De belangrijkste gegadigde voor de opvolging is echter Kamala Harris. Als de huidige vice-president is het lastig haar zomaar te passeren, ondanks dat ze niet geliefd is bij kiezers en zichzelf maar slecht weet te profileren. Het grote voordeel dat Harris heeft, is dat ze gebruik kan maken van de campagnekas van Joe Biden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.