Joop

Joe Biden brengt verrassingsbezoek aan Kyiv

  •    •  
20-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
959 keer bekeken
  •  
joebiden

Voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne is de Amerikaanse president Joe Biden in Kyiv. Samen met de Oekraïense president Zelensky maakte hij maandagochtend een wandeling langs de herinneringsmuur in het centrum van de stad, meldt de NOS. Op de muur hangen portretten van soldaten die door toedoen van het Russische invasieleger om het leven zijn gekomen.

Later op maandag reist Biden door naar Polen voor een tweedaags bezoek. Daar zal hij onder meer een ontmoeting hebben met een groep NAVO-landen die weten hoe het is om onder de Russische knoet te leven: Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Tsjechië, Hongarije en Slowakije.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Boning
Boning20 feb. 2023 - 22:36

Had beter het bezoek aan Poetin kunnen brengen dan aan de mislukte acteur...

1 Reactie
a.doorgeest
a.doorgeest21 feb. 2023 - 15:51

@ Boning - Bij Poetin zal Biden niet erg welkom zijn op dit moment en zeker niet zonder afspraak, en 'de (zogenaamd) mislukte acteur' waar U het over heeft, Zelensky, was ooit een vooraanstaand komiek, die daarna in een wel buitengewoon lastige rol terecht is gekomen, maar die hij verbazingwekkend goed uitvoert. Uw woorden zijn zo goedkoop en makkelijk...

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 feb. 2023 - 19:29

Elke oorlog is ook een propagandaoorlog maar dit duo wint alle slagen. Niet onbelangrijk natuurlijk want de steun van het volk is onontbeerlijk als je een oorlog wilt winnen. Wat stelt Putin in dit opzicht voor? Dat hameren op nazi's, de gay parades, de satanisten mag dan indruk maken in Rusland zelf, daarbuiten spreekt het alleen extreem rechts en wat oud-stalinisten aan.

4 Reacties
RoepToeter
RoepToeter20 feb. 2023 - 21:21

''Wat stelt Putin in dit opzicht voor?'' Helemaal niets natuurlijk. NUL (0). Als je dan een Biden met zijn Zelenski genoegzaam ziet paraderen op het Maidanplein waar het met de coup in 2014 is begonnen. De superioriteit straalt van het duo af en als ze dan ook nog het alarm laten loeien dan lopen de rilleningen je over de rug van genot.

DaanOuwens
DaanOuwens21 feb. 2023 - 8:43

@ Frans Akkermans3 Dat heb je heel aardig opgeschreven. En inderdaad bij Kees de vinger op de zere plek gelegd. Dat is goed te lezen in zijn reactie. Dat is wel mooi moet ik zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2023 - 10:16

Helaas kan zolang veel Russen nog steeds in de eigen propaganda trappen Putin de oorlog voortzetten.

a.doorgeest
a.doorgeest21 feb. 2023 - 15:59

@ RoepToeter - U zit vast in uw eigen schijnwerkelijkheid. In 2014 zijn er in Oekraïne verkiezingen geweest die goed en correct zijn verlopen. Een Biden is te oud om nog te kunnen paraderen, - een observatiefout van uw zijde - en de superioriteit straalde inderdaad van beiden en vooral van Biden af. Was ik blij mee trouwens. Als je vrijheid en leven je lief zijn, heb je aan Biden een betere bondgenoot dan aan Poetin. Hoor U trouwens niet over de agressieve Wit-Russische- Russisch Federale kernwapenaanvalsmacht die er in de maak is. En ook niet over het eenzijdig opschorten van START door Moskou. Jammer! Volgende keer dan maar weer...

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman20 feb. 2023 - 17:40

Inmiddels is bekend dat dit voor Kiev maar ook voor Rusland geen verrassing was. Rusland heeft na aankondiging van het bezoek door de USA, veiligheidsgaranties afgegeven aan de USA. Wel ging het luchtalarm af tijdens het bezoek, zonder dat er iets aan de hand was.

3 Reacties
JasDon
JasDon20 feb. 2023 - 19:32

En je bron is? Juist.

DaanOuwens
DaanOuwens21 feb. 2023 - 11:25

@ Doomsdayshaman Jij schrijft: Inmiddels is bekend Elders wijs je op het belang van dialoog. hier laat je zien dat dialoog voor jouw het klakkeloos opschrijven van onzin is. Mijn reactie was al dat een dialoog slechts zin heeft als beide partijen erin willen investeren. Je laat hier zelf zien dat van jou geen andere investering verwacht mag worden als onwaarheden opschrijven.

DaanOuwens
DaanOuwens21 feb. 2023 - 15:56

@ Doomsdayshaman Je had gelijk met je opmerking dat de VS het bezoek heeft gemeld. Daarvoor excuses. Maar de veiligheidsgaranties heb je weer wel zelf bedacht.

Peace ....
Peace ....20 feb. 2023 - 16:13

Ik hoop dat Biden de reis heeft ondernomen om over een vrede te praten ... en niet over mogelijkheden de wapenindustrie te helpen. Overigens: dat geknuffel tussen ''regeringsleiders'' is de laatste 10 jaar sluipenderwijs erin geslopen. Te walgelijk voor woorden.

∆
20 feb. 2023 - 15:59

Dit heeft Poetin's regime mooi voor elkaar gekregen. Aanstaande uitbreiding van de NAVO. Herbewapening van het Westen. Zonder de Russische militaire invasie op Oekraïne zouden de Westerse tanks verder verroesten en de productie van wapentuig en munitie voor regionaal gebruik nog steeds vrijwel nihil zijn. West-Europa verkeerde in een pacifische winterslaap. Nu heeft dat regime de volle aandacht. Als het imperium uit oude gloriedagen in een titanenstrijd met de NAVO onder aanvoering van de VS. Dat beeld moet de Russische bevolking althans consumeren ter afleiding van de sociaal-economische resultaten na ruim 20 jaar Poetin-beleid. Het Kremlin voert liever een hybride asymmetrische oorlog met het Westen dan door handel vreedzaam met het Westen samen te leven. Poetin gaf ooit het antwoord op zijn retorische vraag waar de grenzen lagen van Rusland. Die kennen volgens hem geen einde. Zolang hij aan de macht is of een opvolger handelt naar diens dogma, valt het lot van souverein pluriform democratisch Oekraïne samen met dat van het vrije Westen. Oekraïne, Verzet en Victorie! ❤️❤️❤️❤️💙💙💙 🤍🤍🤍🤍💛💛💛 💙💙💙💙

Phantom3
Phantom320 feb. 2023 - 14:55

Hopelijk weet hij waar hij is en zegt hij geen domme dingen. Je houdt je hart vast als hij in het openbaar verschijnt.

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot20 feb. 2023 - 19:24

1. Waarom zinspelen op de gevorderde leeftijd van Biden? 2. Hij bedenkt zijn standpunten natuurlijk niet zelf, want er zit een heel team van adviseurs achter datgene wat hij zegt. En niet begripvol van velen door op de vergissingen van de man het accent te leggen i.p.v. op de boodschap.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 feb. 2023 - 14:25

Zo snel mogelijk die mensonterende oorlog tot een eind laten komen, dat hoort het doel van ieder weldenkend mens te zijn, hoe dan ook. Wat we vooral zien en horen, is spierballentaal en doldwaze investeringen in militaire bewapening. Handenwrijvende aandeelhouders, wanhopige moeders, opportunistische politici, beeldvorming, achterbaks blijven investeren door westerse bedrijven in Rusland, de machteloosheid van de (oude?) pacifisten, wartaal van onnozele mensen als Hoekstra, Wilders en Baudet... Leve de jaren '20 van de 21e eeuw. Zie de overeenkomsten met een eeuw geleden.

4 Reacties
erikbos
erikbos20 feb. 2023 - 15:08

"Zo snel mogelijk die mensonterende oorlog tot een eind laten komen" Rusland hoeft zich alleen maar terug te trekken tot zijn eigen grenzen en de oorlog is voorbij. Als Oekraïne stopt met vechten wordt de Oekraïense cultuur vernietigd en de bevolking gruwelijk onderdrukt. Ben benieuwd naar uw plan om het vechten te laten stoppen zonder dat Oekraïners massaal in heropvoedingskampen worden gestopt.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 feb. 2023 - 19:31

Erik. Je begrijpt vast wel dat we te maken hebben met een complexe situatie in dit Rusland, met deze leider. Maar denk je echt door met spierballentaal op dat complexe indruk te maken? Oorlogen eindigen kan met overleg, hoe en waar dan ook. Het alternatief is een niet te overziene ellende, in de eerste plaats voor al die gezinnen waar slachtoffers vallen en, wanneer door gegaan wordt met te menen dat meer oorlogstuig (die spierballentaal) de oplossing is voor deze oorlog, wellicht voor de hele mensheid: nucleair..

EenMening3
EenMening321 feb. 2023 - 0:52

@Willem WOII eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland en Japan. De (mis)leiders van deze landen werden door tribunalen berecht. Velen van hen werden ter dood veroordeeld en opgehangen. Poetin levenslang in een Haagse cel...

Grozny
Grozny21 feb. 2023 - 19:51

EenMening3 Lees de geschiedenis nog maar eens. De meeste zijn niet veroordeeld of hebben zelfs niet eens hun vermogen moeten afgeven. De denazificatie van duitsland was een totale grap. In totaal is maar een handjevol veroordeeld.

Cave Canem
Cave Canem20 feb. 2023 - 11:09

Ook iden zal met zijn bezoek en beloften voor ondersteuning niet ontsnappen aan de impasse en de daaruit voortvloeiende escalatie-dreiging. Dit conflict komt nooit tot een oplossing. Poetin zal er niet in slagen de Oekraïne te onderwerpen, net als Poetin nooit de teruggave van de veroverde gebieden zal accepteren, ook niet al Oekraïne daartoe wel in staat wordt gebracht. In dat geval zal hij zeer waarschijnlijk de nucleaire kaart trekken, een horrorscenario dat in de verschillende analyses helaas angstvallig wordt verzwegen. Gewoon omdat dit de algehele verwoesting en ondergang van Nederland en de rest van Europa betekent. Pijnlijk dat onze politici dit apocalytische scenario wel degelijk op het netvlies hebben staan, maar uit vrees voor paniek in de samenleving dit veel te weinig benoemen.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde20 feb. 2023 - 12:25

Cave, je wilt dat Oekraïne en het westen toegeven aan Poetin en daarom kom je met het argument van de nucleaire dreiging. Dat is precies wat Poetin wil. Hij dreigt maar doet uiteindelijk niets. China waarschuwde in München nog eens overduidelijk dat daar hun rode lijn ligt. Dus gebeurt het ook niet. China heeft Rusland nodig omdat het op alle vlakken zwak staat tegenover het westen. Ze verliezen de chipoorlog, hebben last van het westerse handelsembargo, van d trage opstart van d economie, de gierende inflatie, energierekening eten, etc. Andersom heeft Rusland China nodig. Een nucleaire aanval is het einde van hun bondgenootschap. Er zijn twee scenarios, de eerste waarin Rusland Oekraïne uitgeschopt wordt maar blijft dreigen. Het tweede als in 1, maar dat er onderhandelingen komen. Rusland heeft de oorlog bij voorbaat verloren, de vraag is of ze er zelf een einde aan maken of dat anderen dat doen. De enige reden voor Poetin om het te rekken is omdat hij weet dat zijn eigen einde er van af hangt. De offert hij honderdduizenden, binnenkort een half miljoen jonge mannen op om dat einde zo lang mogelijk uit te stellen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 feb. 2023 - 12:19

Het word niet verzwegen. Je fantaseert voor jezelf lekker iets wat duidelijk niet reeel is, dat is iets anders.

Pera71
Pera7120 feb. 2023 - 10:43

Hopelijk vertaalt dit zich in nog forsere steun aan Oekraïne en leidt dit tot het terugdrijven van de agressor, zodat er een aanvaardbare vrede kan worden gesloten die laat zien dat agressie niet loont. Elke andere uitkomst zal leiden tot een verstoorde rechtsorde en een structurele instabiliteit en dreiging in Europa en de wereld.