Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Jodenster' voor Franse moslims

  •  
01-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
ster_300.jpg
Omstreden protest van ex-adviseur Sarkozy
Abderahmane Dahmane, een voormalig adviseur van president Sarkozy, roept alle moslims op een groene ster met het woord ‘moslim’ op hun kleding te dragen. Het protest, een verwijzing naar de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, richt zich tegen de ‘islamofobie’ binnen de regeringspartij.
Abderahmane Dahmane heeft volgens eigen zeggen 600.000 exemplaren van de ster laten maken. Directe aanleiding is een debat dat de regeringspartij UMP houdt over ‘seculariteit in Frankrijk’. Sarkozy wil dat debat aanjagen maar premier Fillon heeft al laten weten daar geen zin in te hebben en laat dinsdag bij het debat verstek gaan. Eerder deze week spraken de leiders van de zes belangrijkste religies in Frankrijk zich uit tegen het debat. Ze vrezen dat de bijeenkomst vooral wordt gebruik voor een potje islambashen. Sarkozy verliest in de peilingen en het extreemrechtse Front National maakt een opmars.
Joodse leiders steunen de moslims en spreken hun zorgen uit over de koers van de Franse politiek maar het sterrenprotest wordt veroordeeld als ‘grotesk’.
Abderahmane Dahmane was eerder de persoonlijke adviseur van Sarkozy voor het minderhedenbeleid. Hij werd twee weken geleden ontslagen nadat hij felle kritiek op het regeringsbeleid had geuit. De UMP noemde hij publiekelijk ‘de pest voor de moslims’ en de partijvoorzitter noemde hij een ‘neonazi’.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.