Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Joden bieden steun aan bedreigde moslims

  •  
27-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-27-om-21.13.43
Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom heeft de moslimgemeenschap een hart onder de riem gestoken nadat afgelopen week bij verschillende moskeeën dreigbrieven werden bezorgd. ‘We hebben elkaar nodig,’ laat het verbond weten. Dat schrijft het AD zaterdagavond.
In de dreigbrieven staan een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland geprint, met daarbij de tekst: ‘Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie.’
Het Verbond schrijft aan de moskeeën:
"De joodse bevolkingsgroep weet als geen ander waar dit uiteindelijk toe kan leiden. Het toont weer hoe moslims en joden elkaar nodig hebben. De bedreigingen met hakenkruis en varkens zijn kwetsend, beledigend en bedreigend en geeft bij joden gevoelens van solidariteit. Wij wensen de moslims in ons land sterkte en weerbaarheid tegen deze onacceptabele verwensingen."
Het Verbond voor Progressief Jodendom stamt uit 1931 en verenigt tien progressieve Joodse gemeentes.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Joop Schouten
Joop Schouten29 feb. 2016 - 14:47

Top.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 feb. 2016 - 11:23

Nu andersom nog.

jahoor2
jahoor228 feb. 2016 - 6:23

De gemiddelde Jood, Moslim, Hindoe, Christen of Atheist is gelukkig nog altijd veel verstandiger dan een PVV-extremist.

3 Reacties
trotsopnederland
trotsopnederland28 feb. 2016 - 22:07

Hoe komt u aan deze wijsheid? Zijn daar onderzoeken van, mocht u een link hebben dan houd ik me aanbevolen. Bedankt.

DaanOuwens
DaanOuwens29 feb. 2016 - 7:15

@ trotsopnederland Waarom wil jij dergelijke onderzoeken hebben? Is het niet voldoende om op de verschillende discussie websites de inbreng van PVV-sympathisanten na te lezen?

jahoor2
jahoor229 feb. 2016 - 8:53

@trotsop. Bijvoorbeeld obv het feit dat de overgrote meerderheid van de Moslims, Christenen, Hindoes etc. geen enkel probleem opleveren. Ze hebben werken, komen niet in aanraking met justitie etc. Het is altijd een kleine groep zonder werk, zonder opleiding, uit een slechte buurt met een extreem geluid dat de problemen veroorzaakt. "Criminaliteit is meer een kwestie van maatschappelijk positie dan van afkomst" dat is een wetenschappelijk feit. PVV´ers hebben vaker een slechte maatschappelijke positie en zijn dus aannemelijk crimineler dan gemiddeld. http://www.joop.nl/nieuws/migranten-zijn-crimineler-als-je-creatief-met-cijfers-omspringt

PietManeo
PietManeo28 feb. 2016 - 4:31

Ik hoop dat ze dat gespuis die die brieven hebben gestuurd snel oppakken. Moet te doen zijn tegenwoordig met camera's, telefoongegevens enzo. Maar wel een vreemde bedreiging met dat hakenkruis. En dat slechte Nederlands. Ben benieuwd wie er achter zit. Iemand die weinig lidwoorden gebruikt in ieder geval.

2 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje28 feb. 2016 - 17:34

En wie zijn er slecht in lidwoorden? :)

PietManeo
PietManeo29 feb. 2016 - 0:05

Bovenaan die hakenkruisbrief stond "Aan alle Islamitische GeBedshuizen" (hoofdletters incluis). Vreemde woordkeuze want wie noemt een moskee nou een gebedshuis? En vreemd gebruik van hoofdletters want wie zet er nou een hoofdletter middenin een woord? Lijkt me dus ook iemand die normaal weinig hoofdletters gebruikt en de moskee eerbiedig een islamitisch gebedshuis noemt.

aburrido
aburrido28 feb. 2016 - 1:30

Kijk eens aan.. Wat een mooie suggestie van het het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom.. Niet dat ooit van deze organisatie gehoord heb maar voila. Na 20 jaar wonen in A'dam zie ik als Jood totaal geen begrip van de islamitische bevolking alhier en voel ik mij genoodzaakt A'dam te verlaten. Met een keppel op wandelen door de stad is niet meer mogelijk. Er is constante bewaking bij Joodse scholen en overige instanties van Joodse origine. Maar je hoort er in de pers bijna NIETS over. Bij herdenkingen zoals de februaristaking of in het Wertheimpark zie je telkens weer de burgervader en zijn gevolg schijnheilig preken dat dit nooit meer moet gebeuren. Echter... De waarheid is dat elke Mokummer weet hoe weinig er wordt opgetreden tegen antisemitisme. Het gemeentebestuur drinkt liever een kopje thee met haatzaaiende moskeebestuurders en gevolg i.p.v. hard op te treden tegen antisemitisch gedrag. In een stad waar de grootste religie de islam is dit natuurlijk een delicaat onderwerp.

10 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus28 feb. 2016 - 9:35

@@Na 20 jaar wonen in A’dam zie ik als Jood totaal geen begrip van de islamitische bevolking alhier en voel ik mij genoodzaakt A’dam te verlaten.@@ Triest, de bestuurders blijven maar wegkijken. sterkte in ieder geval.

Dunya2
Dunya228 feb. 2016 - 9:59

Op zijn minst apart te noemen dat u als jood nooit van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom gehoord heeft. Apart ook dat u het woord antisemitisme noemt. Je zou van een Jood verwachten dat hij weet dat Arabieren ook Semieten zijn en zij dus alleen daarom al nooit antisemitisch kunnen zijn. Dat constante bewaking van Joodse scholen nodig zou zijn in Amsterdam, maar niemand van weet heb ik een vaste forumgebruiker van Joop al eerder horen zeggen. Oh, wacht eens......

DaanOuwens
DaanOuwens28 feb. 2016 - 10:46

@ aburrido Blijkbaar hebben deze liberale joden goed begrepen dat wederzijdse tolerantie en solidariteit de basis is voor een samenleving waarin plaats is voor iedereen. En daar spreken deze mensen zich overduidelijk over uit. Mensen die zich daar niet in kunnen vinden bouwen mee aan een samenleving waarin haat en geweld de norm is.

Pasop
Pasop28 feb. 2016 - 12:33

@abburido Fijn dat u uw eigen frustraties laat overheersen en de door andere joodse mensen gedane handreiking (=hoop) naar moslim mensen teniet doet......... En met 'fijn' bedoel ik dus 'vreemd', 'verontrustend', 'xenofoob'....

Yogi Bear
Yogi Bear28 feb. 2016 - 13:37

Amen.

Zandb
Zandb28 feb. 2016 - 16:49

Het zal wel erg bot zijn, maar dat begrijp ik toch niet goed: "Met een keppel op wandelen door de stad is niet meer mogelijk." Waarom is dat niet meer mogelijk? Staat de democratische rechtsstaat toe dat mensen belemmerd worden in de wijze waarop ze hun geloof beleven zonder de wet te overtreden?

trotsopnederland
trotsopnederland28 feb. 2016 - 22:15

Ik leef met u mee en begrijp precies wat u bedoeld. Policor Nederland verzwijgt het exponentieel toenemende anti semitisme en blijft het opnemen voor de daders, puur en alleen om niet het ongelijk te hoeven toegeven dat het massaal binnenhalen van een intolerant geloof een slechte beslissing is geweest en de directe aanleiding hiervoor is. Om het helemaal ingewikkeld te maken wordt iedereen die u zorgen deelt nazi's genoemd. Waarom er dan vanuit bovengenoemde organisaties dit soort idiote steunbetuigingen worden gedaan is me een volstrekt raadsel. Het enige waar ik hoop uit put is dat het klimaat godzijdank aan het veranderen is en dat steeds meer mensen langzaam maar zeker de waarheid gaan zien. Dit gaat niet 'overnight' helaas en u zult geduld moeten hebben, sterkte.

Haastig
Haastig29 feb. 2016 - 8:37

Zandb 28 februari 2016 at 17:49 "Staat de democratische rechtsstaat toe dat mensen belemmerd worden in de wijze waarop ze hun geloof beleven zonder de wet" Ja. De beperkingen van de rechtsstaat die niet in staat is een ieder de bedreigd wordt een bodyguard mee te geven.

Zandb
Zandb29 feb. 2016 - 15:28

Haastig; u hebt niet goed nagedacht. De rechtsstaat staat echt niet toe dat mensen belemmerd worden in de wijze waarop ze hun geloof beleven; dat mag gewoon niet. Dat mensen zich daar niet altijd door laten tegenhouden, dat is natuurlijk een heel ander (en ik ben bang zelfs voor u onoplosbaar) probleem.

Haastig
Haastig29 feb. 2016 - 18:46

Zandb 29 februari 2016 at 16:28 u hebt niet goed nagedacht. "Dat mensen zich daar niet altijd door laten tegenhouden, dat is natuurlijk een heel ander (en ik ben bang zelfs voor u onoplosbaar) probleem." Het is vooral een probleem voor de jood met keppel op die de stad niet meer door durft en toch ietwat belachelijk gemaakt wordt door u. Of voor de moslima die niet meer over straat durft vanwege haar hoofddoek, of voor de dochter van streng islamitische die niet tegen haar ouders durft te zeggen dat ze niet meer gelooft. Maar ja, gelukkig weten ze de wet aan hun zijde als ze uit angst niet meer de straat op durven, of als ze bewusteloos getrapt worden. Dat moet een hele geruststelling zijn. Of bedoelde je iets anders? (dit laatste is dus een vraag)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 feb. 2016 - 0:40

Goeie actie van het Verbond.

Patrick Faas
Patrick Faas27 feb. 2016 - 22:27

Dank aan Joop.nl voor het publiceren van dit item.

Gino66
Gino6627 feb. 2016 - 21:05

Ik las de steunbetuiging op de website van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam aan de moslimgemeenschap: http://www.ljgr.verbond.nxte.nl/nl/nieuwsbericht/bericht-aan-moslimgemeenschap Maar hoe serieus moeten we deze zogenaamde toenadering nemen als op dezelfde website onder het kopje "informatie" staat: "Goede informatie over Israël is te vinden op de site www.cidi.nl"? Het CIDI is niets anders dan een fascistische, terreur- en apartheid ontkennende organisatie die "Israël" volledig ten dienste staat om de Palestijnen te de-humaniseren en te criminaliseren.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2016 - 21:35

En toch heb ik ook Esther Voet na de minder, minder, minder uitspraken van Wilders een hele harde veroordeling horen uitspreken. CIDI speelt inderdaad een bedenkelijke rol als het gaat om informatie over het Israëlisch/Palestijns conflict. Maar niet alle Joden zijn Israëlieten en niet alle moslims zijn Palestijns. Deze steun aan moslims is gezien de gebruikte logos en de geschiedenis zeker oprecht. Je moet een uitgestoken hand ook willen zien als die er is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 feb. 2016 - 23:05

Daan, ik sluit me helemaal bij je aan. Dat joodse organisaties de parallellen erkennen tussen wat er nu gebeurt en wat er toen gebeurde en zich niet laten verblinden door het conflict in Israël geeft moed en hoop.

Appi Mohamud
Appi Mohamud28 feb. 2016 - 8:44

Gino, Dan, Molly. Wat isreal doet kan je niet toeschrijven aan de Nederlandse Joden, doe dat dan ook alstublieft niet. Het steun uit het verbond van progressieve joden is dan ook welkom in mijn ogen. Daar tegen moet ik Dino toch wel gelijk geven. Het CIDI heeft meerdere maal aangegeven volledig achter isreal te staan en dat hun niet uitmaakt wat voor misdaad Israël begaat, vandaar dat ik het ook hun wel aanreken wat isreal doet en laat. In dat context zal ik het heel jammer en ongeloofwaardig zou vinden als hun het wel zouden ondertekenen.

Blitskikker
Blitskikker28 feb. 2016 - 8:45

"Het CIDI is niets anders dan een fascistische, terreur- en apartheid ontkennende organisatie" Het CIDI ontkent toch helemaal niet dat Hamas een organisatie is die fascistisch is, terreur pleegt, en voor apartheid (en zelfs genocide) is?

Tom Meijer
Tom Meijer28 feb. 2016 - 14:39

@Blitskikker "Het CIDI ontkent toch helemaal niet dat Hamas een organisatie is die fascistisch is, terreur pleegt, en voor apartheid (en zelfs genocide) is?" Weet U zeker dat U niet abusievelijk Hamas verwisselt met de Joodse Staat?

msj_meijerink
msj_meijerink27 feb. 2016 - 20:49

Laten nu ook andere kerkelijke en humanstische instituten zich solidair verklaren, dan kan een fikse vuist worden gemaakt tegen dit soort vuilspuiters.

5 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink27 feb. 2016 - 20:50

Grom: "humanstische" is natuurlijk "humanistische"

José
José28 feb. 2016 - 7:18

Het Nederlands Verbond voor Progessief Jodendom (NVPJ) maakt deel uit van het Caïro-overleg, een informeel overleg van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en de Raad van Kerken (RvK), die elkaar op allerlei terreinen ondersteunen.

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord28 feb. 2016 - 7:55

De Paus heeft zich in 2002 al uitgelaten over de verbintenis van de Katholieken en de Moslims en hij heeft in 2013 ook al uitgelegd hoe de Katholieke kerk tegenover de Islam staat. Het Christendom en de Islam zijn broeders van elkaar en de ware Islam is tegen elke vorm van geweld. Net zoals het Christendom. Daarom word ik ook elke keer een beetje misselijk als een President zoals Bush zijn troepen erop uit stuurt om anderen te doden met de woorden: God bless America".

Albert Einstein
Albert Einstein28 feb. 2016 - 10:00

Het vrije woord, "Het Christendom en de Islam zijn broeders van elkaar" Weten ze dat in Afganistan al? Ik heb horen verluiden dat de laatste Christelijke kerk daar onlangs gesloopt is. Voor bijbel-deskundigen: Kain en Abel waren ook broeders.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 feb. 2016 - 11:41

Het is een beetje triest om misselijk te worden van de acties van types als Bush omdat de paus iets vindt. Kom liever op basis van zelf nadenken tot dezelfde misselijkheid.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth27 feb. 2016 - 20:19

Goh... en van Jezus moet je je andere wang toekeren als je geslagen wordt... ik moet zeggen dat ik al dit soort aanpakken erg creatief vind

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2016 - 22:13

In welke zin is een uitspraak van de vermeede figuur Jezus relevant als Joden iets vinden over moslims?

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 feb. 2016 - 7:25

Verlichte Liesbeth, een van de uitgangspunten van de Verlichting was dat je onderzoek deed en niet uit je nek lulde en niet uit de context haalde en meer van dat soort dingen.

hugo bergveen
hugo bergveen28 feb. 2016 - 8:25

@gerbie je zou er uit op kunnen maken dat Liesbeth geen woorden, maar daden wil, bij voorbeeld het sluiten van grenzen en wegpesten van moslims. Toch, Liesbeth? Of zit ik er naast?

Moeder Pietje
Moeder Pietje28 feb. 2016 - 12:32

Liesbeth is denk ik niet erg verlicht anders zou ze wel weten dat Joden Jezus niet erkennen als profeet.