Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Joaquin Phoenix en Martin Sheen gearresteerd bij klimaatprotest

  •  
11-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
martinsheen

© screenshot NBC

De politie heeft de acteurs Joaquin Phoenix en Martin Sheen gearresteerd bij het wekelijkse klimaatprotest voor het Amerikaanse Congres in Washington DC. In totaal pakte de US Capitol Police 147 mensen op bij het door Jane Fonda georganiseerde Fire Drill Fridays. Bij eerdere protesten werden al celebrities als Gloria Steinem, Sam Waterston en Diane Lane gearresteerd.
Phoenix, die afgelopen zondag nog een Golden Globe won als beste acteur voor zijn rol in ‘Joker’, hield de andere demonstranten voor dat alle beetjes helpen om de klimaatcrisis te bestrijden. “Ik worstel ermee wat ik kan doen. Sommige zaken kan ik niet vermijden. Gisteren heb ik nog het vliegtuig gepakt om hiernaartoe te komen. Maar ik heb wel mijn eetgewoonten aangepast, en roep jullie op om hetzelfde te doen.”
Sheen, die in de serie The West Wing de linkse president Jed Bartlet speelde, sprak tijdens zijn speech zijn bewondering uit voor Jane Fonda. “Het is duidelijk dat de wereld gered zal worden door vrouwen. Goddank zijn er meer vrouwen dan mannen.”
Het was voorlopig de laatste keer dat de Fire Drill Fridays-protesten plaatsvonden in Washington DC. Jane Fonda vertrekt naar Los Angeles en is van plan de demonstraties daar voort te zetten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Gi Raf
Gi Raf12 jan. 2020 - 17:08

''Gisteren heb ik nog het vliegtuig gepakt om hiernaartoe te komen'' Zelfkennis heeft de milieuvervuiler Sheen blijkbaar wel. Kom daar eens om bij de doorsnee hypocriete milieuvervuiler. Die stapt net zo gemakkelijk op het vliegtuig voor de zoveelste milieuverziekende vliegvakantie of stookt de openhaard nog een keer extra op. Om maar niet te spreken van de hypocrieten die met subsidie goedkoop rondtoeren met hun Tesla op stroom uit mega vervuilende biomassa/steenkolencentrales etc.

4Vier!
4Vier!12 jan. 2020 - 13:46

De grote vraag is natuurlijk wel: waarom zijn ze gearresteerd.

Tom7
Tom712 jan. 2020 - 5:48

Beste Jan, geweldig dat je dat allemaal zo goed doet, knap hoor. Zelf was ik nooit m,n kleren, heb mijn onderbroek nu zeker al een jaartje of vier aan. Maar effe zonder dollen, heb je ook kinderen? Vind Sheen zijn toespraak overigens vlammend, en wat de vrouwen betreft heeft hij gelijk denk ik. Het zouden de aardmoeders moeten zijn, naar wiens stem we meer zouden moeten luisteren.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof12 jan. 2020 - 12:37

@Tom, Onder vouwen gaat alles ineens beter? Zoals op de ABC eilanden met resp. 5, 1 en 1 vrouwelijke premiers? Daar is geen corruptie en dergelijke?

Tom7
Tom712 jan. 2020 - 14:30

Aardmoeders zijn voor mij types als Arib, een Thieme of Westerveld, ze staan hoger in orde door wie ze zijn.

Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas11 jan. 2020 - 18:57

Verbeter de wereld en begin bij jezelf! Veel mensen hebben kritiek op alles en iedereen maar als je dan vraagt wat ze zelf doen voor het milieu blijkt dat hoegenaamd niets te zijn. - Ik rij al 6 jaar elektrisch en heb daarmee een paar miljoen liter aan CO2 bespaard 1 kg CO2=509,1 liter CO2 Even ter vergelijk; dagelijks ademt een volwassenen mens zo’n 900 gram CO2 uit, dat komt overeen met iets van 10 kilometer rijden in een label-A auto. - Verder heb ik twee motoren. De kleine motor voor woonwerkverkeer rijdt 1:55 en mijn grote motor 1:24-1:30 Ik sta nooit in de file en verstook dus nooit onnodig benzine. - Ik heb geen smartphone omdat ik dat een totaal overbodig product vind = kinderarbeid voor de touchscreens + rokende servers - Ik draag al mijn kleren en schoenen af en heb dus geen totaal overbodige klerenkast met kleren of schoenen die ik nooit draag - Ik vlieg zeer zelden, hooguit 1 maal per 5 jaar omdat ik vliegen een totaal overbodige bezigheid vind alleen nuttig voor zeer lange afstanden die ik niet op de motor kan doen. - Etc.

7 Reacties
Woessie
Woessie12 jan. 2020 - 0:01

Dat compenseert ruimschoots voor mijn 6.8 liter RAM, dank u wel

Gefaald
Gefaald12 jan. 2020 - 7:58

Deug-exhibitionisme.

Katootje2
Katootje212 jan. 2020 - 9:38

Moet je ook rondkomen van je AOW?

Pindaklaas
Pindaklaas12 jan. 2020 - 10:36

wel jammer dat die batterijen produceren enorm vervuilend is. Dat maakt alles gelijk weer ongedaan.

Lucas2000
Lucas200012 jan. 2020 - 10:48

Met electrisch rijden komt er net zo veel fijnstof in de lucht https://www.prinsautogas.com/articles/nl/electrische%20auto%20fijnstof.html Ik rijd helemaal niet en neem de fiets of trein, dat is het beste. Motoren zijn ook gewoon vervuilend, minder maar net zo goed. Gewoon niet vliegen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander12 jan. 2020 - 15:44

Ja, inderdaad. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Heel goed dat je dat doet. Dat doe ik ook. Maar het is goed om te realiseren dat veel mensen niet de middelen/geld hebben om nog meer voor het milieu te doen omdat ze domweg heel weinig hebben.In die zin is iemand in bijvoorbeeld de bijstand gemiddeld genomen beter voor het milieu dan iemand die heel veel heeft (is op zich al een aanslag op het milieu) en die heel veel doet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Dus moeten we de ondermodalen helpen door bijvoorbeeld de modalen en bovenmodalen meer belasting te laten betalen die ten goede komt van collectieve energiebesparingsmogelijkheden, natuur en milieu. Er even van uitgaande dat het bij de belastingdienst en in wezen in de politiek een geheel andere wind gaat waaien. Vandaag stond op de scheurkalender van Fokke & Sukke een heel leuke grap. Ze waren bezig hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zegt Fokke: "Ik ga nu 20 minuten korter onder de douche".

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2020 - 8:53

Katootje Je haalt me letterlijk de woorden uit de mond! :)

de Boer2
de Boer211 jan. 2020 - 18:26

Er worden inderdaad net iets meer mannen dan vrouwen geboren, een paar procent. Maar om daar God voor te bedanken is wel een tikkeltje racistisch. En ook nog eens een beetje dommig. Straks krijgen we ook nog dat iemand geloofd en geprezen wordt op het criterium van schoonheid hetgeen een uiting is van mode zowel als vergankelijkheid. Maar om terug te komen op "een beetje dommig", het is erg dom om te menen dat mensen niet in staat zijn om weer eens een groot en belangrijk probleem aan te pakken.Neem het inferno van de oorlog, die eeuwen lang Europa teisterde en nu bezworen is, al 75 jaar lang. Degenen die dat voor elkaar kregen zaten in rustige zaaltjes, die liepen echt niet met z'n allen over straat. om de irrationaliteit te bejubelen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt12 jan. 2020 - 9:10

"Er worden inderdaad net iets meer mannen dan vrouwen geboren, een paar procent. Maar om daar God voor te bedanken is wel een tikkeltje racistisch. En ook nog eens een beetje dommig." Maar ik LEES in de column: “Het is duidelijk dat de wereld gered zal worden door vrouwen. Goddank zijn er meer vrouwen dan mannen.” Wie is er nu een beetje dommig?

Gefaald
Gefaald11 jan. 2020 - 14:56

De symbiose tussen de elite en links wordt sterker.

5 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander11 jan. 2020 - 15:20

Sterke inhoudelijke reactie. Maar we zijn wat gewend van de klimaatontkenners, FvD en andere rechtse meelopers.

Ecclesia
Ecclesia11 jan. 2020 - 20:36

Mooi toch? De elite is de elite om een reden (blijkbaar hebben ze iets goed gedaan de afgelopen jaren/eeuwen, en blijkbaar heeft het gewerkt voor ze). Links is empathie, links is oplossingen zoeken, links is stappen vooruit. Rechts... tja, dat zijn mensen die over 500 jaar een voetnoot zijn in de geschiedenis.

Katootje2
Katootje211 jan. 2020 - 21:20

Sjoerd - Die noemen we hier dom-rechts, want als rechtse meelopers ergens een hekel aan hebben, dan is het wel dat ze dom genoemd worden. Ze hebben namelijk zonder uitzondering een enorme eigendunk die nergens op gebaseerd is. Tjerrie zelf is misschien wel het beste voorbeeld.

Max6
Max612 jan. 2020 - 9:39

@Katootje Ik vind dat continu dom-rechts roepen op deze site eigenlijk meer een vorm armoede. Volgens mij is er niemand die graag dom genoemd wordt, ook de linkse elite van Ecclesia niet. Zou wat worden als ook de rechtse mensen op dit forum de andere kant dom-links gaan worden, dan komen we echt nergens.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jan. 2020 - 10:41

Gefaald heeft een duidelijk punt. Een maand geleden ging in the UK, the Red Wall naar de tories. De enige linkse partij die nog wat connectie met arbeiders heeft, is de SP. Klaver riep zelfs op een bedrijfskantines binnen te gaan, hij weet dat GL een elitair clubje is. De gemiddelde arbeider heeft wel door wie de rekening voor de energie transitie gaat bepalen. Niet de Nijpeltjes met hun zwembaden en gesubsideerde Tesla's. @Katootje: om een oude linkse politicus aan te halen, die nog wel contact met de arbeiders had: "Wie met modder gooit, verliest grond". Maar toch is jouw reactie onbedoeld inhoudelijk. Want inderdaad, eens waren arbeiders het doel van links maar nu zijn het domme tokkies in hun ogen. @Ecclesia: "De elite is de elite om een reden (blijkbaar hebben ze iets goed gedaan de afgelopen jaren/eeuwen, en blijkbaar heeft het gewerkt voor ze)". Deze uitspraak lijkt zo van het VVD forum af te komen. Stiekem ben je rechtser dan je denkt.

4Vier!
4Vier!11 jan. 2020 - 14:33

“Ik worstel ermee wat ik kan doen. Sommige zaken kan ik niet vermijden. Gisteren heb ik nog het vliegtuig gepakt om hiernaartoe te komen. Maar ik heb wel mijn eetgewoonten aangepast, en roep jullie op om hetzelfde te doen.” Grappig dat hij niet kan vermijden het vliegtuig te pakken voor een demonstratie..om een of andere reden lukte het mij wel die fossile fuel te weerstaan.

9 Reacties
ton14024
ton1402411 jan. 2020 - 15:59

Maar uitroepen dat je fossiele brandstof weerstaat is erg verdacht. Heb je dat wel goed overdacht?

4Vier!
4Vier!11 jan. 2020 - 19:10

Ton14024 11 januari 2020 at 16:59 “ uitroepen dat je fossiele brandstof weerstaat is erg verdacht. Heb je dat wel goed overdacht?” Ik heb nog nooit fossiele brandstof verbruikt om te kunnen demonstreren; laat staan om te demonstreren tegen fossiele brandstof. LA-Wash DC is zoiets als van Amsterdam - Israël vliegen om daar te gaan demonstreren tegen het gebruik van fossiele brandstof, maar dat is schijnbaar onvermijdelijk... kan het gewoon niet laten, het moet... Maar ik zie, je hebt gelijk, het woord “dan” was weggevallen.

4Vier!
4Vier!12 jan. 2020 - 0:03

Ikzelf 11 januari 2020 at 21:59 Ik heb inderdaad wat moeite een acteur die op en neer vliegt voor een demonstratie en in een huis woont van 350m2 serieus te nemen in een oproep iets te doen aan het klimaat. Ik denk dat ik meer “doe” dan deze man al was het maar omdat ik me zijn “footprint” niet veroorloven kan. Leuk dat hij een tesla heeft; ik heb een fiets. Voor iemand als Gretta heb ik dan wel weer respect: zij meent wat ze zegt, ook voor zichzelf. Wat extreem treurig is aan dit optreden is dat oa Joaquin Phoenix met dit optreden onderstreept dat er gevlogen moet worden om een boodschap over te brengen. Als zelfs een Golden Globe winnaar niet in staat is zijn boodschap via het scherm over te brengen; dan kunnen we de oproep tot teleconferencing nu staken: kennelijk is dat niet mogelijk maar “moet” het vliegtuig genomen worden om een speech af te leveren. Treurnis dat sommigen liever woorden dan daden zien.

Wilco van Geylswijk
Wilco van Geylswijk12 jan. 2020 - 10:03

Waarschijnlijk was de afstand die hij moest overbruggen te groot om te fietsen. Amerika is wat groter dan Nederland.

Gefaald
Gefaald12 jan. 2020 - 11:36

Een beetje zoals Dolf Jansen : mensen, voordat ik het vergeet, vlieg niet meer ! Ik wilde dat nog snel even kwijt want volgende week loop ik de marathon van New York lopen, en daarna vlieg ik naar mijn huis in Ierland.

4Vier!
4Vier!12 jan. 2020 - 13:44

Wilco van Geylswijk 12 januari 2020 at 11:03 “Waarschijnlijk was de afstand die hij moest overbruggen te groot om te fietsen.” Klopt, daarom dringen we er bij grote bedrijven op aan dit soort dingen via teleconferencing te doen; een format waarvan je van een acteur toch mag verwachten dat hij het kent. Hij staat immers ook niet in mijn zitkamer te acteren maar kilometers verder op. Moet met een speech toch ook lukken?

4Vier!
4Vier!12 jan. 2020 - 16:44

Ikzelf 11 januari 2020 at 21:59 “Typisch dat het rechtse blok” Trouwens nog iets, als je daadwerkelijk wilt dat we met z’n allen strijden tegen global warming en alle andere milieuproblemen, dan is het zinvol de strijd ervan van ons allemaal te maken en niet te doen of alleen links iets op dat gebied wilt doen. Godverhoede dat je dan gelijk krijgt. Probeer nog even te bedenken dat het de Iron Lady was die lobbyde voor het IPCC. Een probleem van ons allen, alleen op te lossen met z’n allen.

4Vier!
4Vier!13 jan. 2020 - 18:41

Ikzelf 13 januari 2020 at 10:50 “En mensen afbranden die daadwerkelijk iets doen voor de gewaarwording van de milieuproblemen valt voor u onder daden, geen woorden.” Nee, dat zijn eveneens woorden ter bevordering van de gewaarwording van milieu-problemen: mensen wijzen op alternatieven als ze vliegen om mensen te wijzen op alternatieven. Dat je niet in katzwijm valt zal vermoedelijk te maken hebben met mijn gebrek aan sterrenstatus. Ik heb overigens niet per definitie bezwaar tegen mensen die vliegen ter gewaarwording. Dat Al Gore dat ooit deed was (wat mij betreft) onvermijdelijk. Als Gretta was gaan vliegen om op de UN-conferentie te komen had ik dat acceptabel gevonden. Dat Jane Fonda als organisator van de demonstraties bij het witte huis vliegt, ook nog redelijk acceptabel. Maar ik zie geen toegevoegde waarde in het 10uur vliegen door een filmster om bij een demonstratie aanwezig te kunnen zijn. Integendeel, ik denk dat hij met zijn aanwezigheid meer schade toebrengt dan helpt, en dat vind ik jammer. “Pracht manier om iedereen samen te brengen en de schouders eronder te doen zetten.” De volgende keer zal ik iets optimistischer proberen aan te geven “Willekeurige acteur, wat fantastisch dat je demonstreert tegen klimaatverandering e/o milieuproblematiek! Ik zou je willen uitnodigen een nog beter voorbeeld te zijn dan je al bent en de volgende keer via videobeeld je boodschap uit te dragen opdat we minder onnodige fossiele brandstoffen verbranden.” “En hoe groen is teleconferencing“ Een heel stuk groener dan 10 uur vliegen.

4Vier!
4Vier!14 jan. 2020 - 0:03

Ikzelf 13 januari 2020 at 21:27 “Zou u zelfs maar over die demonstratie gehoord hebben, zouden wij hier al een paar dagen over die demonstratie spreken als niet deze twee personen er gearresteerd waren?” Nee, niet over die demonstratie. Het doel lijkt me ook niet te horen over demonstraties, maar over klimaatverandering e/o andere milieu-misère. Als het doel is te horen welke BA-er gearresteerd is is de missie goed geslaagd. Ik weet overigens nog niet waarom ze zijn gearresteerd. Kortom, jij haalt kennelijk “gewaarwording” uit dit optreden. Ik niet. Wat ik mis is de kernboodschap: “stop met het klimaat- en de planeet om zeep helpen” en wat rest is het beeld “acteur stapt in vliegtuig voor 2x 5 uur om zichzelf te profileren als ecologisch en om gearresteerd te worden”. Het heeft wat mij betreft een zeer hoog “Do as I say, not as I do”-gehalte. Hij is gearresteerd, verder heb ik JP niet horen speechen, niets wat dat betreft dat leidt tot “gewaarwording”; wellicht heeft dit impact op wat groupies, maar verder volgens mij niet. Sterker nog, ik denk dat dit soort acties (onnodig vliegen tegen climatechange) negatief afstralen op het doel: klimaatverandering tegen gaan. Niet alleen omdat het echt gewoon feitelijk een negatieve impact heeft, maar ook omdat het tegenstanders, critici ed terecht ruimte voor kritiek geeft. Als Micheal Braungart ergens een symposium geeft is dat zinvol. Een of andere acteur met een mening: minder zinvol. Die moet nog eens achter de oren krabben of zijn aanwezigheid de CO2-kosten verantwoordt. Ik denk dat het veel effectiever was geweest als hij een filmpje had gepost op you tube en dat viral was gegaan. Enfin, we vinden beiden gewaarwording belangrijk, beiden het verminderen van CC belangrijk, maar hebben een ander idee over hoe acteurs daar een rol in hebben.

msj_meijerink
msj_meijerink11 jan. 2020 - 14:19

"Those f*cking damned liberals", moet men hebben gedacht bij de politie. Houd vol, mensen!

ton14024
ton1402411 jan. 2020 - 14:12

Het is wel duidelijk dat Martin door Greta geraakt is.