Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jimmy Dijk (SP) over PVV, VVD, NSC en BBB: 'Vieze politieke spelletjes over de ruggen van miljoenen mensen'

  •  
02-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7382 keer bekeken
  •  
ANP-492604541

Jimmy Dijk heeft in zijn eerste congrestoespraak als SP-leider stevig uitgehaald naar de vier rechtse partijen die nu maanden steggelen over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, aldus Dijk. Ook zei hij dat onder invloed van de VVD deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" maken als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen. Dat meldt ANP.

"Als er op rechts-culturele thema's wat te winnen valt, dan gaan de sociale punten er als eerste aan. Deze partijen blijven liever de samenleving verdelen dan dat ze de welvaart herverdelen", zei Dijk. Ook hekelde hij de traagheid van het formatieproces. Volgens hem wordt er door een aantal partijen "vieze politieke spelletjes gespeeld over de ruggen van miljoenen mensen". Hij riep deze partijen op te "kappen" met "deze onzin, die spelletjes en het kinderachtige gedoe."

Dijk zei dat de SP zal er "alles aan doen" om PVV, NSC en BBB te houden aan hun "verkiezingsbeloften van bestaanszekerheid" en "de bezuinigingspolitiek van deze rechts-liberalen te stoppen". "Mensen snakken naar sociale vooruitgang. En zij kunnen niet langer wachten."

Bij onder meer de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid eerder dit jaar, stelde de SP voor het eigen risico in de zorg van nu 385 euro per jaar te schrappen. De PVV pleit daar al jaren voor en heeft er flink campagne op gevoerd. De partij van Geert Wilders stemde echter tegen het voorstel, net zoals NSC, VVD en BBB.

De vier partijen wilden op dat moment, eind januari, geen grote uitgaven doen om de onderhandelingen niet te verstoren. Deze opstelling leidde tot grote verontwaardiging van de SP, maar ook van onder meer GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.