Joop

'Jij bent van mij' laat zien hoe dodelijk stalking kan zijn

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
Wat doet het met je als iemand jou veertig jaar lang bijna dagelijks stalkt? In de 2Doc ‘Jij bent van mij’ (BNNVARA) spreekt regisseur Hetty Nietsch verschillende stalkingsslachtoffers. Welke invloed heeft stalking op hun leven? Hoe beïnvloedt het je leven als een geobsedeerd persoon je constant en soms jarenlang belaagt uit liefde, boosheid, wraakzucht of bezitsdrang? En wat als niemand je kan helpen omdat die gedragingen lang niet allemaal strafbaar zijn? De rode draad door de documentaire is het verhaal van gitarist Harry Sacksioni, die veertig jaar lang werd gestalkt.
Daarover schrijft recensent Han Lips in het Parool:
"Dan heeft Sacksioni nog het geluk dat hij het kan navertellen. Zijn relaas – er kwam een einde aan de stalking toen de vrouw op 54-jarige leeftijd overleed – was gisteravond te zien op NPO 2, in de documentaire Jij bent van mij. Daarin vertelden slachtoffers en nabestaanden over de gevolgen van stalking. Er kwamen beruchte gevallen voorbij, van de Utrechtse Laura, door haar ex- vriend in haar studentenwoning vermoord, en de Rotterdamse Hümeyra, die talloze keren bij de politie was geweest vanwege bedreigingen. Steeds weer had iemand anders haar dossier onder handen en moest ze van vooraf aan haar verhaal houden. In totaal waren vijftig agenten betrokken geweest. Eind 2018 werd ze door haar ex doodgeschoten. Het was een sobere, beklemmende documentaire, met als conclusie dat tegen een hardnekkige stalker bitter weinig valt te ondernemen."

Meer over:

#video, 2doc, stalking
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Deugkeizer
Deugkeizer16 jun. 2021 - 16:07

Nee, dat hoeft niet eens perse. Je kan een stalker alles voor je laten doen. Het enige wat hoeft is de schuld omkeren of de confrontatie bij de ander neerleggen. Dit laat echt nog zien hoe naïef het gros van de mensen is om over zoiets makkelijks op te lossen iets zo moeilijk te doen. Dat soort dingen staan echter vooruitgang in de weg!

Zandb
Zandb16 jun. 2021 - 6:55

Deugkeizer Als ik u goed begrijp ziet u als oplossing, dat iemand die gestalkt wordt, de stalker gaat stalken. En daarbij maakt het dan niet meer uit, of je de wet overtreedt, want nood breekt wet, vindt u? Nou zal een beetje stalker ook al gauw het idee hebben, dat het niet zo erg is, dat hij de wet overtreden want zijn nood breekt ook de wet. Ik vind dat een interessante, vruchtbare manier van oplossen: je steelt van iemand die steelt. Je mishandelt iemand die mishandelt, je doodt wie doodt enz. Het oude bijbelse oog om oog, tand om tand. Waarom ook zouden we zo moeilijk doen!

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy16 jun. 2021 - 8:45

Deugkeizer heeft een behoorlijke plaat voor de kop. Bij stalkers valt alle ratio en redelijkheid weg. Zelf dreigen zal niets helpen. In deze docu zie je ook duidelijk dat deze daders geestelijk ziek zijn. Het meest schokkende bij deze verhalen zijn niet de stalkers zelf, maar de labbekakkige houding van politie en justitie. Het leven van de slachtoffers (en hun naaste omgeving) wordt schier onmogelijk gemaakt. Maar er wordt schouderophalend mee omgegaan.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 19:05

Die hele stalker cultuur is zo hypocriet als wat. Pesten op school waarbij pubers elkaar helemaal stuk confronteren wordt grotendeels getolereerd. Maar als een volwassen man of vrouw iemand niet meer met rust laat in de maatschappij is iedereen ineens te slap om wat doen. Zelfs als het maar 1 persoon betreft. Daarbij wordt er ook voorbij gegaan aan het feit dat er echt mensen rondlopen die anderen behandelen als oud vuil en die confrontatie ook echt verdienen in mijn ogen. Daarbij drink een biertje met vrienden, nodig de stalker uit. Ga de hele avond aan hem zitten en hij of zij laat je echt wel met rust op het moment dat die doorkrigt dat zijn eigen private space geschonden wordt. Maar dat zie je nooit gebeuren, waardoor stalkers denken dat de ander niks durft te ondernemenomdat die toegeeft tocht ergens fout te zitten en zich daar voor schaamt. Als iemand mijn banden lek steekt dan doe ik het terug. Als iemand mijn huis onder klad, dan doe ik het terug. Als iemand mij belt dan doe ik dat terug, Dan hoef je nog niet in discussie te gaan met zon persoon. Dat doet een stalker uiteindelijk toch ook niet?

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 19:20

Tja iemand die mij gaat stalken en niet ophoud die nodig ik thuis uit. Laat ik een fles wijn halen uit de kelder dan doe ik de kelderdeur op slot en aan het eind van de dag mag die er weer uit. Komt die een week later weer, dan nog een keer. Voor de zekerheid roep ik er iemand bij als ik hem vrijlaat.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg15 jun. 2021 - 20:09

Deugkeizer, Kijk de documentaire. Op een gegeven moment vertelt Sacksioni hoe hij zijn stalker bijna ombracht. “Het eerste wat ze zei, toen ze boven water kwam, het kroos in het haar: “Zie je, je houdt van me!”.” Je kletst echt maar wat uit je nek met de suggestie dat het aanstellerij zou zijn, slachtoffers gewoon de confrontatie zouden moeten aangaan. Daarbij, en passant, de schuld ook nog eens bij het slachtoffer leggend. Misselijkmakend.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 21:05

@Hanneke Kouwenberg Ach het idee al dat de ene stalker(die even ver gaat) de andere zou zijn is al een waanidee. Wellicht klets ik maar wat. Maar u opereert denk ik op stereotypen, zoals dit hele fenomeen een angst getrieerd is op een stereotiep is. Tuurlijk zou een stalker ook iemand kunnen zijn met een eeuwige adoratie voor iemand door elke pijn en leed of een psychopathische moordenaar. Maar naar mijn smaak worden die ze wel erg snel met elkaar vergeleken. Maar het kijkt wel lekker spannend weg. Aan een echte stalker kan je ook helemaal niks doen. Als iemand vol in de aanval gaat om alles om je heen te raken en te beschadigen zonder enige vorm van berouw dan heb je in principe geen poot meer om op te staan. Het enige wat werkt is het gevecht naar de stalker brengen....want alleen dan zeg je geen schuld te hebben.

Exkraker
Exkraker15 jun. 2021 - 18:59

Ik heb de documentaire gezien en vond het heel beklemmend. En de verhalen werden steeds triester, met op het einde de gevallen die erg triest afliepen. Blijkbaar is er weinig kruit tegen gewassen.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 14:34

Snap echt niks van personen die gestalkt zijn. Ik ben van mening dat stalken vaak niet voortkomt uit een psychisch ziektebeeld maar gewoon een kwestie van pure uitdagen van een persoon is. Zolang mensen die gestalkt zijn zich slap op gaan stellen blijft zo iemand maar doorgaan. Het stalker probleem wordt veel groter gemaakt dan het werkelijk is. Een stalker moet jouw hebben dus zorg gewoon dat je er bent en pak hem daarna keihard terug. Vraag het aan een vriend, laat hem om de hoek wachten ofzo. De stalker is eigenlijk de zwakste in het hele verhaal.

12 Reacties
Exkraker
Exkraker15 jun. 2021 - 16:44

Maar wat moet je dan doen? De stalker het ziekenhuis in slaan? Voor je het weet zit je zelf in het gevang.

fluffie3
fluffie315 jun. 2021 - 16:57

En dan heb je de stalker keihard teruggepakt en zegt ie daarom `zie je wel dat je om me geeft` en belt je vervolgens weer 100x per dag thuis en op je werk en via via. Komt weer overal `toevallig` opdagen waar jij ook komt. En dan Deugkeizer? Nog meer tips? of blijft het bij victim blaming?

Satya
Satya15 jun. 2021 - 17:32

Satire?

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 jun. 2021 - 17:39

'Ik ben van mening dat stalken vaak niet voortkomt uit een psychisch ziektebeeld' Who cares wat jouw mening is. De stalkers in de docu (die je waarschijnlijk niet hebt gezien) zijn overduidelijk psychiatrische patiënten. 'dus zorg gewoon dat je er bent en pak hem daarna keihard terug' Zou je dat ook zeggen tegen de nabestaanden van de twee meisjes in die docu die uiteindelijk door hun stalkers zijn vermoord? Je hebt geen idee waar je het over hebt.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 18:01

/joe-speedboot Jaja overdrijf maar weer. Zwelg maar in medelijden.Ga de echte oplossing, de confrontatie maar uit de weg.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 18:55

Ja maar lui, een stalker staat altijd alleen het slachtoffer is iedereen bereid te helpen. Hoe kan dit een probleem zijn dan? vertel hoe dan?

ZonderNaam2
ZonderNaam215 jun. 2021 - 18:59

Je hebt echt geen flauw idee waar je over praat. Een goede vriend van mij wordt nu al ruim 10 jaar gestalkt door een ex van hem. Het zet zijn huidige relatie ook enorm onder druk, want hij kan nergens komen met zijn vriendin of een uur later is zijn ex er ineens die ze van een paar meter aan staat te staren. Maar ja, staren is geen misdaad dus je kan dan niet gaan klagen bij de uitsmijter. Zijn huidige vriendin is in het verleden wel eens tegen die ex door het lint gegaan, maar dan is zij degene die door de uitsmijter eruit gezet wordt, en niet de stalker. En dan zijn er nog de nachtelijke telefoontjes, de eindeloze stroom aan zielige emails en het stoken bij gemeenschappelijke kennissen. Ik heb ook wel eens geprobeerd om met die ex van hem een rationeel gesprek proberen te voeren om haar tot ander gedrag te bewegen, maar wanneer het om dat onderwerp gaat is het alsof je tegen een muur praat. Het kan echt een heel hardnekkig probleem zijn.

Exkraker
Exkraker15 jun. 2021 - 19:02

@ Deugkeizer Het ging in 5 van de 6 gevallen om vrouwen die lastig werden gevallen door een man. Hoe moeten die vrouwen 'de confrontatie aangaan'. Het gaat dan om mannen waar ze niks mee te maken willen hebben. En waar toch wel een flinke steek aan los zit.

Deugkeizer
Deugkeizer15 jun. 2021 - 19:47

@ZonderNaam Wat een onzin, als jij het uitlegt aan een uitsmijter dat je gestalkt wordt dan is die echt wel bereid om die persoon te confronteren en lastige vragen te stellen, waardoor die zich even ongemakkelijk voelt. Neem een lampje mee anders ga de hele avond in zijn ogen schijnen. Het is gewoon een creatief confronterend spelletje vaak wat na 1 week al kan stoppen zonder agressie. Een stalker heeft totaal geen monopoly op creatief confronterende spelletjes, zelfs een groot nadeel omdat die voorspelbaarder die dan diegene die gestalkt wordt.

ZonderNaam2
ZonderNaam215 jun. 2021 - 20:57

@ Deugkeizer Met deze reactie bevestig je alleen maar dat je inderdaad niet weet waar je over praat.

Ma Ry Andersom
Ma Ry Andersom15 jun. 2021 - 21:13

Wat een naïeve reactie. Duidelijk. En victimblaming. Weet je dat er mensem geweest zijn die hun stalkers te woord stinden in de hoop dat het met een redelijk gesprek afgelopen zou zijn en die nu niet meer leven? Kun je je niet beter afvragen wat stalkers beweegt ipv af te geven op slachtoffers van stalking?

Deugkeizer
Deugkeizer16 jun. 2021 - 6:27

@ma_ry_andersom Wat mij betreft spelen er maar twee beweegredenen mee. Confrontatie zoeken en schuld opeisen. Als je die weghaalt of omdraaid heb je 99% van de problemen opgelost.