Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hartverwarmend: Een jihad van liefde in reactie op de verdeeldheid

  •  
09-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-09 om 13.28.05
De Belg van Marokkaanse afkomst, Mohamed El Bachiri, werd in één klap bekend nadat hij in het Belgische tv-programma De Afspraak een prachtige oproep deed voor liefde. El Bachiri is vader van twee kinderen en metrobestuurder. Hij woont in Brussel, in de wijk Molenbeek. Bij de aanslag in Brussel kwam zijn echtgenote om het leven.
In De Afspraak hield El Bachiri een prachtig pleidooi voor de jihad van liefde. De term ‘jihad’ is in het Westen beladen omdat men het associeert met de bloedige oorlog die islamisten voeren tegen alle niet-islamisten. Voor moslims wereldwijd betekent ‘jihad’ echter iets anders: het is in eerste instantie vooral een innerlijk strijd die men dient te voeren tegen verleidingen.
De oproep van El Bachiri is er één voor iedereen die een einde wil maken aan de haat die de maatschappij zo vergiftigt. En hij vindt veel gehoor: miljoenen mensen hebben zijn oproep gezien en gedeeld.
In De Wereld Draait Door schoof woensdag auteur David van Reybrouck aan. Van Reybrouck tekende het verhaal van El Bachiri op in het boek ‘Een jihad van liefde’. Het is een verhaal waarin niet alleen opgeroepen wordt tot meer liefde, maar ook een verhaal waarin duidelijk wordt: die Europese islam waar sommigen om roepen, die is er allang. Moslims, het zijn net mensen.

Meer over:

dwdd, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.