Joop

Jezus wordt Jinping in Chinese bijbel

  •  
24-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1626 keer bekeken
  •  
xi-jinping-1500x1000

De nieuwe Jezus

© foto: flickr/micheltemer

In Chinese edities van de bijbel heet Jezus voortaan Jinping. Christenen moeten vanaf nu bidden tot een naamgenoot van Xi Jinping, die afgelopen weekend voor de derde keer gekroond werd tot partijleider van de Chinese communistische partij.

Bijbelapps, die sinds enige tijd verboden zijn in China, mogen in de appstore van Apple en Google terugkeren mits zij stukje code eraan hangen dat automatische iedere referentie aan Jezus vervangt door diens nieuwe naam. Dit past in het al langer ingezette beleid om het christelijke geloof te verchinezen. De Amerikaanse multinationals hebben al ingestemd met de volgens hen “alleszins redelijke” eisen van de Chinese regering.

De naamswijziging van Jezus is niet de enige aanpassing in de nieuwe bijbel. De tempel in Jeruzalem heet voortaan “Hoofdkwartier van de Chinese Communistische Partij”. In plaats van dat hij de geldwisselaars van het tempelplein afranselt, verwelkomt de messias hen in de nieuwe versie als brengers van geluk en voorspoed. Jintao (voorheen: Judas) sluipt er niet tussenuit tijdens het laatste avondmaal, maar wordt door trouwe discipelen uit zijn stoel gesleurd en afgevoerd. Van een kruisiging is geen sprake. God mag vooralsnog blijven, als de prediking maar duidelijk maakt dat hiermee de “idealen van de revolutie” bedoeld zijn.

Autokratische kringen
In autokratische kringen is met een mengsel van bewondering en afgunst gereageerd op de Chinese zet. De Russische president Putin zou met patriarch Kirill in gesprek zijn om in de bijbel een plekje te verwerven als de leider die zijn volk aanvoert bij het verdrijven van de bevolking van Kanaän om het land voor zichzelf in bezit te nemen (de positie van God is al geclaimd door Kirill zelf).

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un liet weten dat hij zijn wetenschappers de weg gewezen heeft naar ongeëvenaarde kunstmatige intelligentie die alle namen in de bijbel vervangt door Kim Jong-Un. De Nederlandse politicus Thierry Baudet prijst de ingreep ook: “Hmm, lekker mannelijke move. Precies wat het christendom nodig heeft. Hmm, uuuh.”

Mediadeskundige Bob Roddeltap ziet commerciële mogelijkheden: “De bijbel is een statisch boek, al tweeduizend jaar hetzelfde. Dat kan echt niet meer. Als je in deze tijd relevant wilt blijven, moet je bijbels maken die de lezer centraal stellen en niet de boodschap pushen. Ik denk dat de Chinese beslissing de weg naar de toekomst wijst voor de bijbel. Binnenkort kan iedereen gepersonaliseerde versies kopen waarin hij zelf zijn eigen heiland en verlosser is.”

Eerder verschenen op ChristianJongeneel.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 okt. 2022 - 15:26

Als dit bericht geen dubbele bodem had, dan nog zou ik er niet bijzonder van opkijken - China is een laat-kapitalistische wereldmacht met imperialistische bedoelingen; het is uit op totale dominantie. De morbide logica van het kapitalisme zelf wijst uit dat de natie die het meest efficiënt haar eigen onderdanen begluurt en uitbuit, de uiteindelijke winnaar van dit krankzinnige toernooi zal zijn. De Australiër Clive Hamilton schreef indrukwekkende boeken over de Chinese 'wil tot macht' (en over de komende klimaatcatastrofe), zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Clive_Hamilton#Works Vandaag werd bekend dat Beijing ook een grote invloed op de Hamburgse haven verwerft: https://www.zeit.de/wirtschaft/2022-10/cosco-deal-hamburger-hafen-strack-zimmermann-china Neem ik dit in ogenschouw, dan is het niet zo absurd dat China ook de grote wereldgodsdiensten wil inpalmen. Het zou zomaar een vijandig bod kunnen doen op de staat Vaticaanstad, met al zijn culturele schatten. In het licht van dit alles is een Chinees-gepersonaliseerde editie van de H. Schrift niet eens ondenkbaar. Heel de wereld is op drift. En het ziet er nu erg slecht uit.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 16:21

@drs Q "China is een laat-kapitalistische wereldmacht met imperialistische bedoelingen; het is uit op totale dominantie." Lukt ook steeds beter met de moderne technologie. Een griezelige constatering drs Queyncken, met griezelige perspectieven. Arme wereld.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 10:33

■"Binnenkort kan iedereen gepersonaliseerde versies kopen waarin hij zelf zijn eigen heiland en verlosser is."■ Tja, hier teken ik bij voorbaat zonder meer op in. Niet Jezus werd aldus 2000 jaar geleden in een stal geboren, maar zekere Eric! (Eric Minnens nog wel - Minnens betekent 'van de liefde'.) Ook de rest is puur autobiografisch en loopt als een trein... eh nou ja... stoet kamelen. Van die kruisiging maak ik wél nepnieuws natuurlijk. Ik bleef gewoon in leven hoor. Het bewijs zien jullie dagelijks op Joop.

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 okt. 2022 - 16:25

Hee Minnens - ik neem dan maar aan dat jij thuis elk weekeinde kraanwater in wijn zit te veranderen. Kan ik op vrijdagmiddag dan een vaatje bij je ophalen? Mijn voorkeur gaat uit naar een volle Chileense smaakvariant. Met een robuust alcoholgehalte. Als tegenprestatie wil ik best jouw nog komende redes en preken goed geredigeerd in het Duits en Engels vertalen. Dan hebben die lui ook nog eens wat.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 18:27

@drs Q Ik ben natuurlijk geen marktkoopman drs, noch verricht ik wonderen op verzoek. Alleen als de nood serieus aan de man is, kom ik opdraven. En gezien de jouw opgegeven wijnsmaak, doorzie ik (als zoon van God immers) dat die nood bij jou niet vreselijk hoog is. Nee, zo'n chique Chileense wijn kun jij je (zij het incidenteel) vast en zeker wel op eigen kosten permitteren. Ik stel daarbij voor dat jij de betreffende fles vervolgens aan nooddruftige buurtgenoten leegschenkt. Dan wil ik nog wel voor een wonderbaarlijke vermenigvuldiging zorgen. En wat die vertalingen betreft, die laat ik uiteraard ook aan jouw eigen welwillendheid over. Ik mag daar geen ruilhandel van maken. Maar zelfs als zoon van God ben niet ongevoelig voor dit soort indirecte complimenten, en er zal bij jouw ontvangst aan de hemelpoort dan ook rekening mee worden gehouden. (Ik heb Petrus reeds geïnformeerd.)

Middenman
Middenman25 okt. 2022 - 8:27

Het mag dan satire zijn, maar de realiteit in China is niet grappig. Christenen worden in dat land daadwerkelijk vervolgd en tegengewerkt.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 2:28

■De tempel in Jeruzalem heet voortaan “Hoofdkwartier van de Chinese Communistische Partij”.■ Pak van mijn hart... Moeilijk om in dit stukje, met dit zinnetje, nóg een keer géén satire te zien... Bedankt Christian, dat je het er dit keer zo dik bovenop legt. Al ben ik het dan weer een beetje eens met Bouwman, hieronder, dat het daardoor wat minder leuk is. Een beetje maar hoor. Wan tóch leuk. Als gedachtenexperiment alleen al. Elk snippertje humor hier op Joop, waardeer ik.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2022 - 8:14

Liever minder dik mag ook.

Olav Meijer
Olav Meijer24 okt. 2022 - 23:29

Volgens mij is Baudet geknipt voor de rol van Judas. Alleen zal zijn verraad in de Chinese versie van de bijbel natuurlijk niet slagen. Xi zal hem vergeven en Baudet zal gedurende zijn hele verdere leven Xi's voeten blijven likken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 okt. 2022 - 20:59

Dat zou helemaal niet nodig zijn. "Xi thought" IS al wet, die veel meer gebruikt word dan de gezegdes dan welke andere profeet dan ook, laat staan die christelijke cult, en komt verder in de grondwet.

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2022 - 17:07

Het aantal christenen in de Volksrepubliek is niet zo groot. En wat de moederkerk betreft zijn er twee soorten: met Rome geünieerde katholieken en katholieken die nationalistisch katholiek zijn. De Pinkstergemeente groeit en bloeit. Het zijn sektarische christenen. Van een Chinese bijbel is echt geen sprake, dat is een poging om leuk te doen. Wat mij betreft: een jammerlljk mislukte.

1 Reactie
Middenman
Middenman25 okt. 2022 - 8:28

@Bouwman - Pinksterkerken zijn volgens u sektarische christenen? Wat een vooroordeel. En mogen ze daarom volgens u vervolgd worden? Want dat is wat er gebeurt in China.

Gaai2
Gaai224 okt. 2022 - 14:10

Xi mag Jezus spelen. Als hij maar weet dat de VS hemel op aarde is. En daar zit God Biden. Dat is de eindbaas naar wiens pijpen iedereen moet dansen, inclusief de Paus. En zijn vazallen zullen beloond worden over de rug van die ander. God Biden gaat over oorlog en vrede, rijkdom en armoede, dood en leven, kernmacht en onmacht. Kortom alles. En wee diegene die denkt beter/anders te weten.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers24 okt. 2022 - 21:00

Daar heb je dat leugenachtige ondersteboven wegwijs fantastje weer.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 okt. 2022 - 13:55

Het bijbehorende chinese teken voor Jinping kan ik wel raden ! een kruis uiteraard. Dan hoeven ze de kerkgebouwen met bijbehorende kruizen ook niet aan te passen. Nu nog de koran van Boeddha.

1 Reactie
r v b
r v b25 okt. 2022 - 14:40

Voor artikelen met de beeltenis van Xi Jinping kunnen we nu al gewoon bij bol.com, amazon of een lokale winkel terecht. Hier bijvoorbeeld: https://www.bol.com/nl/nl/b/winnie-de-poeh/10569858/