Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jezelf kunnen zien tijdens video-meetings leidt tot beruchte vermoeidheid

  •  
22-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2480 keer bekeken
  •  
50442249436_d55f50fb8d_k

© cc-foto: IMF

Moe worden van jezelf is een fenomeen dat ook echt bestaat, hebben wetenschappers van de Universiteit van Galway in Ierland ontdekt. Tenminste bij videomeetings. Wie zichzelf ziet gedurende video-vergaderingen via bijvoorbeeld Zoom of Teams raakt daardoor extra vermoeid, zo ontdekten ze middels hersenonderzoek. De bevindingen sluiten aan bij klachten die vooral te horen waren tijdens de pandemie toen veel vergaderingen via video verliepen. Veel gebruikers klaagden dat ze die heel vermoeiend vonden, zonder dat er een aanwijsbare oorzaak voor was.

Met behulp van hersenscans (EEG's) is aangetoond dat mensen die zich schuldig maken aan videovergaderen inderdaad vermoeid raken en dat het fenomeen extra sterk optreedt als de deelnemers zichzelf in beeld zien. Tot nu werd op basis van enquêtes gedacht dat vrouwen daar gevoeliger voor zijn dan mannen. Als verklaring daarvoor werd gegeven dat vrouwen mogelijk zelfbewuster zijn van hun uiterlijk. Dat blijkt niet te kloppen, althans niet wat betreft vermoeidheid want uit de scans wordt duidelijk dat die bij mannen en vrouwen hetzelfde is.

"Ons onderzoek toont aan dat het gevoel van vermoeidheid tijdens videovergaderingen echt is en dat het nog erger wordt als je jezelf kunt zien. Het eigen beeld uitzetten kan helpen de vermoeidheid te verminderen," aldus de onderzoekers.

cc-foto: IMF

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.