Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jeugdzorg vroeg Belastingdienst advies voor omgang met klagers

  •  
13-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
671 keer bekeken
  •  
Dekker praat met slachtoffers geweld en misbruik in jeugdzorg

© NIEUWEGEIN - Geinteresseerden betreden het NBC Congrescentrum waar minister Sander Dekker (rechtsbescherming) een gesprek had met slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg. Tijdens

De Belastingdienst heeft Jeugdzorg geïnstrueerd hoe gedupeerden zo snel mogelijk van het kastje naar de muur gestuurd kunnen worden. Dat blijkt uit berichtgeving van het AD. Jeugdzorg vroeg de Belastingdienst om advies over hoe om te gaan met klagende ouders. Dat leidde tot aangescherpte regels, waardoor ouders nu grote problemen hebben om hun klacht behandeld te krijgen.
Wanneer de klacht niet verholpen kan worden bij de jeugdbeschermer, leidinggevende of interne klachtencommissie, kan een ouder ten slotte nog terecht bij het SKJ, het kwaliteitsregister jeugdzorg. Tegen die tijd is er al een lang, gecompliceerd traject aan voorafgegaan waarin de meeste ouders al vastgelopen zijn. Volgens ervaringsdeskundige Martijn Alblas die ook de Tweede Kamer adviseert, lukt het alleen hoogopgeleide ouders om zelfstandig hun weg te vinden. Lukt dat, dan mogen klagers nog maar maximaal vijf punten aandragen. Dit terwijl het vaak om een opeenstapeling van fouten gaat die veel meer dan de vijf toegestane punten behelst.
In de krant uit ook advocaat Richard Korver zijn zorgen over de door de Belastingdienst geïnspireerde werkwijze. Volgens hem lijkt het SKJ er vooral tet zijn ‘voor de bescherming van de professional’. Beslissingen worden veelal niet ondertekend door de verantwoordelijke medewerker, ‘maar door bijvoorbeeld teamleiders die niet in het kwaliteitsregister staan en dus niet tuchtrechtelijk bestraft kunnen worden.’
Het AD meldt daarnaast een ander punt van zorgen waarin de hand van de Belastingdienst wel heel duidelijk naar voren komt:
"Ook vrezen ouders de consequenties van een klacht. Advocaat Mieke Krol merkt dat het indienen ervan ertoe kan leiden dat een ouder bestempeld wordt als een strijdende ouder die niet meewerkt met jeugdzorg. ,,Het komt regelmatig voor dat het indienen van een klacht tegen ouders gebruikt wordt, omdat gezegd wordt dat zij het belang van hun kind daarmee niet voorop stellen.”"
Dat uitgerekend Jeugdzorg bij de Belastingdienst aanklopte voor advies is extra wrang, nu gebleken is dat in het toeslagenschandaal veroorzaakt door de Belastingdienst, veel kinderen uit huis geplaatst zijn. Jeugdzorg laat aan de krant weten dat het ingestelde klachtenmoeras een eigen uitvinding is. De Belastingdienst zou slechts gevraagd zijn een presentatie te geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2021 - 9:15

Ik heb al zo vaak in de Tweede Kamer horen zeggen tegen de verschillende kabinetten, dat jeugdzorg aan waarheidsvinding moet doen, maar het gebeurt niet. Dit terwijl het een wettelijke verplichting is. En al die oordelen verworden tot vooroordelen sijpelen vervolgens door tot in de rechtbanken en in de maatschappij als geheel.

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist14 nov. 2021 - 12:22

Een organisatie uithollen is lastig als je steeds weer op dezelfde kwaliteiten beoordeeld. Dan kan je de vorm veranderen maar blijft de aanpak hetzelfde. Diegene met foute kwaliteiten zullen steeds volhouden dat ze onmisbaar zijn. En zo houden oplossing en oorzaak elkaar in een wurggreep. Totdat de boel implodeert.

FredD2
FredD214 nov. 2021 - 5:49

Het is maar weer duidelijk dat de overheid en al haar instanties de vijand zijn van de burger hier in Nederland. Ze hebben er geen problemen mee om geld afhandig te maken, maar zodra ze er iets voor moeten doen.... Dan is de burger meteen een fraudeur of een crimineel of minimaal lastig. Ik mag wel descennia een uitkering betalen, maar er eigenlijk geen gebruik van maken. Ik mag wel descennia zorg betalen, maar er eigenlijk geen gebruik van maken. En als we even te lastig worden dan gaan de normaal waardeloos communicerende onderdelen van de overheid allemaal even kijken hoe ze elkaar kunnen helpen om ons nog meer te naaien. Dit zijn dan de instanties waar wij op moeten vertrouwen dat zij het beste met ons voor hebben.... Dus niet.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 nov. 2021 - 23:19

Er zijn zo van die momenten dat ik zo ongelooflijk dankbaar ben, geëmigreerd te zijn...

Radio-Head
Radio-Head13 nov. 2021 - 13:46

Het Jeugdzorg en Jeugdhulp systeem is een onderdeel van de Markt, hulpzoekenden (kinderen-jongeren) zijn het uit te persen productiemiddel binnen het verdienmodel van dit systeem, geen mensen. Veel van deze Jeugdzorg/hulp managers zijn van het niveau Pooiers of daaronder, kortgeleden zijn er bedragen tot max. 5000 € uitgekeerd aan jongeren die een klacht hadden ingediend, een schadevergoeding voor bewezen diensten, en een vaak eeuwig blijvend trauma. De Pooiers lopen nog vrij rond. (Wat hierboven beschreven staat, is nog niet ééns het topje van de IJsberg.)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2021 - 11:49

Dus jeugdzorg zijn zelf ook een stel criminelen - en die gaan over kinderen - ronduit misselijk

LeftFuturist
LeftFuturist13 nov. 2021 - 11:16

Tja sommige willen graag een expert samenleving van professionals. Wellicht dat die denkwijze ook bijdragen heeft aan deze afkeuringswaardige manier van werken?

mijn-mening
mijn-mening13 nov. 2021 - 10:51

Als pleegouder die door de jaren heen meerdere pleegkinderen heeft opgevangen ben ik bekent met jeugdzorg. Vele al schrijnende situaties werden door jeugdzorg nog schrijnender. Dat deze twee instanties met elkaar in deze in verband zijn gebracht beloof sowieso niets goeds. Een totaal falende belastingsysteem in zaken zorgtoeslagen affaire en een ziek jeugdzorg systeem die gelijk op tilt slaat als de situatie lastig word. De belastingdienst veroorzaakt door vies arrogant en onkundig gedrag een vreselijke situatie voor de betrokken, die trouwens nog lang niet is opgelost en onder het huidige beleid ook nooit opgelost zal worden. Hierdoor worden kinderen uit huis geplaatst en jeugdzorg vraagt advies hoe dat ze van het gezeur van de ouders uit kan komen. Reorganiseren van beiden instanties is broodnodig. En ik wacht ook nog steeds op ontslagen aan de top van de belasting die verantwoordelijk waren voor het creëren van deze schandalige situatie. Is Nederland nog wel zo veilig en zo menslievend als het ooit was. Voor mij een volmondig nee en het ziet er voor de toekomst ook niet best uit hierdoor. Nederland is hierdoor uiterst kwetsbaar en dat dit de betrokken jeugd is overkomen is ronduit misselijkmakend. Bah.

2 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist13 nov. 2021 - 20:05

Een tante van mij. Loopt al jaren met lichamelijke klachten en wordt door een GGZ rapport waar geesteziekte werd aangetroffen als hypochonder en neuroot weggezet. Dit rapport is toen opgesteld op het zwakste moment van haar leven, een scheiding, veel onzekerheden, economische problemen. Ondanks het een scheur achterlaat in haar beleving doet de rest er inmiddels allang niet meer toe. Nu blijkt dat ze al jaren met een tumor rondloopt. Maar door psychiatrisch verleden wilde geen huisarts verder onderzoek doen. Nu is het per toeval toch naar boven gekomen. Maar ook in de US laat de zorg steekjes vallen uiteindelijk. Laten we free Britney niet vergeten.

LeftFuturist
LeftFuturist13 nov. 2021 - 20:10

Het ernstige is trouwens dat haar kinderen en de kinderen daarvan als ze in aanraking zijn geweest met een GGZ instelling ook direct de label geesteziekte krijgen. Zelfs diegene die dat officieel niet zijn merken dat huisartsen en specialisten terughoudend tegen hen doen. Misschien ook is goed om de discussie is te starten waarom GGZ instellingen hele generaties aan het brandmerken is zonder enige terugslag of bedenkingen.

Joopinie
Joopinie13 nov. 2021 - 10:44

Van de term "strijdende ouder" krijg ik rillingen. De burger onophoudelijk maar laten praten, vragen, reageren, protesteren en wanhopen, geen rust gunnen, steeds met iets anders of vanuit een andere invalshoek aanvallen. En dan blèren als overheid: Die burger blijft maar vechten, arme wij! Het is een kwelling hoe deze overheid op alles wat je zegt al een reactie klaar heeft nog voor je zelf weet wat je gaat zeggen. Is dit het besturen van een land? Nee.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2021 - 11:50

Ik denk dat ons land gewoon stuk is

gimli55
gimli5514 nov. 2021 - 8:28

@Griezel Dat was het al een tijdje, de Toeslagaffaire begon in 2006. Het neoliberalisme is 40 jaar geleden in de stijgers gezet, en daarna ingevoerd en uitgebreid. Het is niet via een revolutie gebeurt, maar via stapje voor stapje een TINA systeem invoeren, waarbij het niet uitmaakt wat de burger stemt. De democratie is er alleen op papier, zoals erg veel ondersteuning alleen nog op papier bestaat. In de praktijk is het repressie en corruptie wat de klok slaat, het institutioneel racisme en discriminatie, de gaswinning schade en nog veel meer ellende die nu nog niet zichtbaar is, maar elke week komt er weer iets nieuws te voorschijn. Het systeem faalt en blijft falen. Ons land is niet kapot, ons land is kapot gemaakt door een destructief neoliberaal systeem, waarbij de regerende partijen onderling uitwisselbaar zijn en de status quo leidend is. Ik blijf het herhalen en herhalen en herhalen. Het systeem is corrupt tot op het bot en de regerende partijen profiteren met goedbetaalde baantjes bij afgebroken controlerende instanties, die uitgedeeld worden door de machthebbers. Het gaat om de carrousel van incompetente politici, die de marktwerking optimaal gebruiken om daar zelf van te profiteren. De burger betaalt toch wel de rekening.