Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Jeugdzorg, na de opluchting komt de boosheid

  •  
14-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
48097642061_454955a47e_k

© cc-foto: EPP

Er moet meer gebeuren dan een reorganisatie van jeugdzorg. De tekorten moeten worden gevuld en genoeg structureel geld moet vrijgemaakt worden
Na de opluchting dat eindelijk is erkend door ministers De Jonge en Dekker dat het niet goed gaat in de jeugdzorg en een stelselwijziging nodig is, pakt woede onder jeugdzorgwerkers steeds meer de ruimte. Woede over de jarenlange ontkenning van kabinet en overheden van de roep van professionals ‘het gaat niet goed!’ Over het negeren van hun jarenlange uitgestoken handen om samen op te trekken. Over de, onnodige, schade die is gedaan aan jeugdzorgwerkers en kinderen de afgelopen vijf jaar.
Jeugdzorgmedewerkers hebben – ondanks de obstakels die steeds maar groter werden – de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk gehouden. Nadat zij donderdagavond laat pas hun erkenning kregen, is een excuus dat vijf (!) jaar lang uitbleef, het minste wat nu moet gebeuren.
Krokodillentranen Alles wat professionals al die jaren zo krachtig uitdragen zien we stelselmatig bevestigd in legio onderzoeken en cijfers. Daarmee moet nu inmiddels duidelijk zijn dat wat jeugdprofessionals zeggen wellicht het meeste hout snijdt. Tegelijkertijd zagen we elke keer verbaasde en geschokte reacties van onze overheden als er weer onderzoek en cijfers werden gepubliceerd.
Uitgezonderd de groep actievoerende gemeenten, zijn dit krokodillentranen. Iedereen heeft onze roep gehoord. Heeft onze uitnodigingen gekregen. Heeft ons in de media gezien. Heeft onze manifesten, petities en flyers aangenomen. Heeft ons in 2018 en 2019 met duizenden jeugdzorgwerkers zien strijden in Den Haag. Niemand lag onder een steen, en niemand was al die tijd vleugellam om met gezamenlijke vuisten op tafel te slaan. Toch is onze uitgestoken hand genegeerd door onze overheden. En daarmee lieten zij jeugdzorgwerkers in de steek.
Geef jeugdzorgwerker ruimte Nu de stelselwijziging een feit wordt, buitelt men gretig over elkaar om iets te vinden van de voorgestelde plannen. Maar de discussie gaat vooral over; ‘wie wil welke taak niet kwijt’. Terwijl, ook zonder schuldvraag, de conclusie van 5 jaar transitie treurig, maar glashelder is. Het gaat niet goed zo.
Jeugdzorgwerkers en FNV willen een andere discussie: ‘hoe stellen we die jeugdzorgwerker in staat om voor cliënten te zorgen’. Ook als dat betekent dat bestuurders en beleidsmakers een forse stap terug moeten doen. Geef de jeugdzorgwerker ruimte. Het zijn zij die de beweging voor een betere jeugdzorg zijn gestart, en, tegen de klippen op, volhielden. Het zijn zij waar de echte veranderdrang en de creativiteit voor werkelijke oplossingen aanwezig zijn. Het zijn zij waar de jeugdzorg op drijft. Het wordt tijd dat de hand uit wordt gestoken naar die professionals die het al die tijd bij het rechte eind bleken te hebben.
Acuut ingrijpen De situatie in de jeugdzorg is dusdanig nijpend dat acuut ingrijpen noodzakelijk is. Deze roep wordt van vele kanten ondersteund. Niet in de laatste plaats al jaren door jeugdzorgwerkers verenigd in FNV. Tegelijkertijd is er ook de roep om nu met het veld te bepalen hoe een jeugdzorgstelsel moet worden ingericht. Ook dit wordt onderschreven door de FNV.
Als wat jeugdzorgwerkers zeggen zoveel hout blijkt te snijden, dan kan deze ontwikkeling niet verder zonder ons. Ongetwijfeld zullen ook werkgevers en gemeenten dat standpunt innemen. En terecht. Invulling zonder deze partijen is niet mogelijk, want kent geen gedragenheid. Maar oplossingen zoeken met het veld kost tijd, en dat staat haaks op de noodzaak tot acuut ingrijpen. De minister heeft zichzelf hiermee in een onmogelijke spagaat gemanoeuvreerd.
Niet ver genoeg Er moet meer gebeuren dan een reorganisatie van jeugdzorg. De tekorten moeten worden gevuld en genoeg structureel geld moet vrijgemaakt worden. Daarnaast moet de marktwerking in de jeugdzorg stoppen. Dit past niet in een sector die gaat over zorg en welzijn. Om maar niet te spreken over de bureaucratie en controlemaatregelen. Over deze zaken lees ik geen oplossingen van de ministers, noch concrete uitwerking van de wel voorgestelde plannen.
Als we een analyse maken die niet alleen rekening houdt met de organisatie van de jeugdzorg en faire tarieven in de toekomst, maar ook met de gevolgen van marktwerking, de bureaucratie en de huidige tekorten, dan zouden we kunnen concluderen dat veel verdergaand re-centraliseren nodig is. Maar die conclusie lijkt angstvallig te worden vermeden. Want dat geeft onrust en kost teveel. Dit is het eeuwigdurende korte termijn denken, ingegeven door tijdelijke zittingstermijnen van politici. Het gevolg van blijven rommelen in de marge is dat er structureel onvoldoende verbetert. Met vertrek van medewerkers en verlies van kwaliteit uit de jeugdzorg tot gevolg.
Verantwoordelijkheid Een bewindspersoon is verantwoordelijk voor het falen van een dienst onder hem. Zo zit ons staatsrecht in elkaar. Er zijn stelselmatig kansen blijven liggen door niet te luisteren naar jeugdzorgwerkers en FNV, en bij te sturen toen er nog tijd was. Dat heeft schade opgeleverd en dat is kwalijk. En dat is de verantwoordelijke ministers aan te rekenen.
Minister De Jonge zegt vaak: ‘We moeten het samen doen’. FNV, de grootste en groeiende vertegenwoordiger van jeugdzorgwerkers, reikt in een ultieme poging hem, de lagere overheden en maatschappelijke organisaties nogmaals de hand. Als zij menen dat jeugdzorg belangrijk is, maken zij 15 november vrij om vertegenwoordigd te zijn bij ons jeugdzorgontbijt in Den Haag. Luister naar de verhalen van de jeugdzorgwerkers en hun ideeën over hoe zij en kinderen centraal kunnen staan. En niet enkel naar de instituten die nu over elkaar buitelen om wie de verantwoordelijkheid nu waar krijgt in het nieuwe stelsel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2019 - 6:34

Het is meer van hetzelfde, maar dan regionaal. Er verandert niets, is zelfs geen doekje voor het bloeden, het bloot en ettert gewoon verder. Dit wordt de zoveelste deceptie.

mjansen2
mjansen215 nov. 2019 - 6:57

Die verantwoordelijkheid is gedeeltelijk uit handen gegeven aan private partijen en gemeentes . Dat is het gevolg van de door de VVD beoogde "kleine overheid" waardoor het onze overheid nog slechts zakken met overheidssubsidie uitdeelt ook aan private partijen...maar ondertussen de regiefunctie kwijt lijkt te zijn. Bovendien is het systeem zo dat gezondheidszorgwerkers gestimuleerd worden door verzekeraars/gemeentes om als een machine elke (deel)handeling te noteren en te declareren waardoor elk eigen initiatief en denken aan samenwerking en creatieve oplossingen zoeken de nek om wordt gedraaid.

Tom7
Tom714 nov. 2019 - 15:08

Waarom, waarom heeft U het over clienten in plaats van gekwetste of kwetsbare kinderen, terwijl u gelijkertijd er, terecht overigens,voor pleit, dat de marktwerking uit de zorg moet. Daarnaast zou u een lans moeten breken voor een algehele maatschappelijke verandering, veel kinderen haddn nooit in dit traject gekomen, als ze er toe zouden doe, door gewoon te kunnen zijn wie ze zijn. Een waarde verandering dus, liefde in plaats van meer, meer, meest of beter, beter, best. Leave the light on- Beth Hart- Live Royal Albert Hall https://m.youtube.com/watch?v=ETj8kXNAtuE

Bert de Vries
Bert de Vries14 nov. 2019 - 14:55

De deplorabele staat waarin de jeugdzorg verkeert, is het gevolg van rigoureuze beuinigingen door het neoliberale VVD-PvdA kabinet Rutte 2. Trouwens, niet alleen de jeugdzorg werd door dit beleid getroffen. Het beleid werd aan de man gebracht als een verbetering. Dat verkoopt goed. Omdat de meeste mensen niet nadenken. Niet omdat ze dat niet kunnen, maar omdat ze dat niet willen. Het idee dat de jeugdzorg aanzienlijk zal verbeteren, is waanzin. Want verbetering kost geld, en dat geld kan beter worden besteed aan belangrijker zaken, zoals verlaging van de winstbelasting. Trouwens, van een kabinet met VVD, CDA en D66 kun je onmogelijk iets anders verwachten.

3 Reacties
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker14 nov. 2019 - 16:16

Beste Bert de Vries, Het probleem in de jeugdzorg is niet nieuw en niet van sinds 2015. Het is zo ongeveer van de laatste vijftig jaar. Als je een beetje zoekt vind je rapporten en informatie uit de jaren zeventig, tachtig, negentig, tien, nul en nu ook één die steeds hetzelfde vertellen. Die problemen waren aanleiding om de provincie er een rol in te geven. Die begonnen met dezelfde ijver en visie als de gemeenten voor 2015 en zonder resultaat. Dat de minister het nu van de provincie wil overnemen biedt geen enkele garantie op succes. Het probleem is dat de oplossingen overgoten worden met 'ideologisch geleuter' dat bestaat uit veronderstellingen en kromme redeneringen. Dit zorgt ervoor dat daar waar het over moet gaan (vertrouwen) niet ontstaat. Naar aanleiding van het inspectierapport en de brief van e minister schreef ik er op mijn blog een stukje over: ballonnendoorprikker.nl/…/jeugdzorg-en-new-publi… En vervolgens nog eentje naar aanleiding van een brief van wethouders die blijven volharden in kromme redeneringen. (ballonnendoorprikker.nl/…/jeugdzorg-en-new-publi…)

Martinel
Martinel14 nov. 2019 - 16:36

De deplorabele stand van alle publieke diensten. De PvdA heeft zoveel op haar geweten. Van de VVD weten we het, maar dat die PvdA er aan meegedaan heeft kan werkelijk geen Asscher meer goedpraten.

Bert de Vries
Bert de Vries14 nov. 2019 - 19:28

Ballondoorprikker, dat de problemen met de jeugdzorg dateren van ver voor 2015, is waar. Je hebt gelijk, problemen met de jeugdzorg zijn min of meer van alle tijden, en komen in alle gradaties voor. Ik ken ze uit de tweede hand, en had het verschijnsel moeten noemen. Dank. Niettemin, de veranderingen door Rutte 2 zijn wel degelijk een rampzalig keerpunt. De verantwoordelijkheid voor zorg werd overgedragen aan goeddeels onwetenden, de bekostiging werd sterk beperkt, de gemeenten zeiden 'ja' in de verwachting dat niet-geoormerkt geld veel mogelijk zou maken. Intussen is organisatorische deskundigheid verdwenen. Wachttijden zijn extreem geworden. En wat je in je reacties zegt op je blog, is identiek aan mijn mening. De marktwerking is een nachtmerrie. Maar ik ga een stap verder. Het is een nachtmerrie die onomkeerbaar is.