Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Jeugdzorg in geding door kabinetsplan'

  •  
03-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_schaapje_Beerbergman_300
Nieuwe Jeugdwet hevelt verantwoordelijkheid over naar gemeenten ... Slecht idee zeggen hulpverleners
Hulpverleners vrezen dat de kwaliteit van de jeugdzorg achteruit holt wanneer de verantwoordelijkheid hierover van het Rijk naar de gemeenten gaat. Specialistische kennis zal verloren gaan en er zullen kwaliteitsverschillen tussen gemeenten ontstaan, zeggen medewerkers van jeugdzorg in een enquête van vakbond AbvaKabo FNV. Dat meldt het AD dinsdag.
De  AbvaKabo ondervroeg ruim 1200 mensen die in de jeugdzorg werken.
– 86 procent van hen verwacht dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit, aldus het AD.
– Volgens 79 procent van de ondervraagden zijn gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de verandering. Ook de eigen organisaties zijn er nog niet aan toe, denkt meer dan de helft.
– Van de ondervraagden vreest driekwart voor de eigen baan. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp
Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten sowieso een slecht idee, maar al het kabinetsplan doorgaat moet dit zorgvuldig gebeuren. Van Brenk verwerpt met name de vrijheid die gemeenten krijgen om het jeugdzorgbeleid in te vullen. “De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn”, aldus de vakbondsvoorzitter.
De Tweede Kamer houdt donderdag de eerste hoorzitting over het wetsvoorstel.
Foto-cc: Beer Bergman

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 sep. 2013 - 7:17

Het lijkt erop dat we hier overtollige ambtenaren aan een baan gaan helpen. Ik zou me toch heel erg onrustig gaan voelen als die meneer met die links in beeld iets over mijn kind te zeggen zou krijgen: http://avro.nl/levy/

johanw2
johanw23 sep. 2013 - 7:17

Gemeenten hebben er financieel belang bij om jongeren uit de klauwen van "hulp"verleners te houden, zeker als dat niet nodig is, jeugdzorg heeft er financieel belang bij om zoveel mogelijk kinderen onder toezicht of uit huis te plaatsen. Dit kan misschien eens een frisse wind door de hulpverlenerskliek die zichzelf maar al te vaak gediskwalificeerd heeft doen waaien.

clara51
clara513 sep. 2013 - 7:17

Het is een beetje te vroeg voor conclusies. Wat voor de decentralisatie pleit is de "alles-in-een-hand"-aanpak met korte lijnen. Wat ertegen pleit is dat de gemeenten zoals gewoonlijk erg weinig tijd krijgen en dat er te weinig geld meekomt.

[verwijderd]
[verwijderd]3 sep. 2013 - 7:17

Ik vraag me af of dat tevens betekend dat uit huis geplaatste kinderen nu alleen nog maar in eigen gemeente zullen kunnen worden opgevangen. Dat kan zeer ernstige negatieve gevolgen hebben voor kinderen die dermate traumatische dingen hebben beleefd dat ze het nodig hebben om voor langere tijd in de luwte dus zonder angst te hoeven hebben van toevallige ontmoetingen met familieleden wier misdragingen hun uithuisplaatsing noodzakelijk maakten.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 sep. 2013 - 7:17

En dat de kwaliteit van gemeente tot gemeente gaat verschillen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat je nu genoodzaakt bent om te verhuizen naar een ander gemeente omdat je kind niet goed geholpen wordt, fantastisch...