Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
En waneer komen de 34.000 vergeten kinderen naar huis? Als het geld op is, dan krijgen deze kinderen toch ook geen hulp? En de ouders toch ook niet? Of kunnen zij nog aankloppen bij De Postcode Loterij?
Gewoon een jeugdzorg instantie van maken, en al die afsplitsingen, zzpers enz in deze tak van zorg onderbrengen onder een noemer. Het is namelijk meer een soort van inkomstenverstrekking dan dat er daadwerkelijk zorg wordt voorzien door diegene die hier hun boterham mee verdienen..
Het faillissement van de zorgdecentralisatie en de regierol van de verzekeraars wordt steeds duidelijker.
Wordt er door onze volksvertegenwoordigers ook nog gekeken naar de reden dat vandaag de dag zo ontzettend veel kinderen afhankelijk zijn van Jeugdzorg? Het dweilt immers wat makkelijker als de kraan dichtgedraaid is.
Voor een antwoord kun je je niet wenden tot de kamerleden, Karel - de echte vakmensen, de verpleegkundigen en de artsen, die kunnen ons verder helpen. Het aantal diagnoses van geestelijke problemen bij kinderen, pubers, en adolescenten, dat steeg en stijgt al jarenlang, en dat moet ons bijzonder te denken geven over de manieren waarop wij de samenleving inrichten. Het gaat niet om 'modeziektes', een term van en voor leken, vaak naar voren gebracht door zekere lieden in de media, die van ranzig en goedkoop vermaak hun levenstaak gemaakt hebben. Er is gekeken naar uiteenlopende factoren die bij kunnen dragen aan de toename van de geestelijke nood bij jongeren. Bijvoorbeeld: grotere waakzaamheid, in een vroeger stadium herkennen dat er iets mis is, de moderne tendens tot hypernormalisatie (die met zich meebrengt dat men sneller iets als 'normafwijkend' gaat zien), en meer. Dat zijn goede reserves bij het kijken naar de problemen - maar ze zijn niet afdoende om die stijgingen in prevalentie weg te verklaren. De politiek-economische herstructurering*) van onze wereld is in hoge mate ziekmakend gebleken. (Ik kan dat wetenschappelijk onderbouwen, maar misschien is dit niet de plaats om dat te doen. Links naar technische artikelen worden vrijwel nooit gevolgd, en dat is jammer.)
Het gaat fantastisch met de economie. De mensen zijn niet belangrijk. Rutte mag door van de kiezer.
Ik vraag mij af per saldo hoeveel kostenbesparing er nu eigenlijk wordt geboekt in de (jeugd)GGZ. Op de korte termijn is er misschien wat winst, maar het lijkt mij dat de kosten nu op de lange baan worden geschoven. Ook zullen deze kosten veel hoger zijn voor de behandeling van een (jong) volwassene. Wel heeft deze insteek van de regering onnodig lijden tot gevolg van volwassenen en kinderen. Het onderhandelen van zorgverzekeraars vind ik ook maar niets. Soms heb ik al het gevoel dat er straks ook al kan worden onderhandeld over medische indicaties omdat de vergoeding op de voorgrond is getreden in plaats van het genezen van een ziekte.
Het is nog steeds te verbijsterend voor woorden hoe het (demissionair) kabinet binnen een periode van 2 jaar de zorg, waaronder dus ook de jeugdzorg, kapot heeft bezuinigd. Op elk departement komen ze vroeg of laat tot de conclusie dat er flink moet worden ingegrepen. Niet om te bezuinigen of te hervormen, maar om het belang van een beschaafde samenleving terug te krijgen. Dat het welzijn van de mens, het kind er weer toe doet. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen? Een parlementaire enquete naar het beleid van dit hele kabinet, als dat zou kunnen graag!!
Het echte probleem is, dat voor deze gevolgen is gewaarschuwd en dat die waarschuwingen door VVD en PvdA terzijde zijn geschoven, formeel omdat ze het er niet mee eens waren maar in werkelijkheid omdat bezuinigen op de rijksbegroting het doel was. Dat doel is bereikt en dus beroept het kabinet zich op een succes. En die enquete, Marjolein, die komt er niet. Daarvoor staan VVD, D66, CDA, PvdA, CU, SGP en GroenLinks garant. Zij zijn de partijen die de overgang naar de marktwerking hebben gesteund, soms op alle terreinen, soms op enkele.
@ Bert Vlierman - klopt. Je drukt je meestal meer bescheiden uit als ik dat gewoon ben, maar je hebt het gelijk aan je kant. We leven in chaotische tijden. Mijn hoop bestaat dan daarin dat deze tijden ontmaskerend zijn, dat gewone mensen, die toch al al hun energie en aandacht moeten besteden aan louter overleven, gaan zien wat voor een schimmenspel er al decennia opgevoerd wordt, om een klassen van profiteurs en renteniers te bedienen. Misschien is het zo, dat onze onderdrukkers, de partijen die je noemt, gewoon: archaïsch zijn geworden; dat hun vertegenwoordigers geloven dat zij de klassieke methoden van liegen, ontwijken, plunderen, en straffen, volgens eeuwenoud recept kunnen praktiseren; alsof het nog altijd 1817 is, in plaats van 2017. Als dat klopt, dan wacht hen een onzacht ontwaken. Want de gewone mensen, die hebben begrepen dat het internet er ook voor hen is, in kritische zin. Ze laten zich niet langer lompen en belullen. Onze "leiders", die staan in hun blote reet voor ons, en ze bedekken hun schaamdelen nog. Alsof dat wat betekent. Vandaag is Jeanine Hennis-Plasschaert opgestapt, veel te laat, en na zware druk. De incompetente en ongekwalificeerde vorstin van onze landsverdediging gaat af, en dat komt nooit meer goed. Ze zal de laatste niet zijn. We horen echo's uit een ver verleden: als onze kinderen maar het Wilhelmus van buiten leren, het Rijksmuseum en de Tweede Kamer bezoeken, en verder hun mondje houden, dan zal het voor altijd goed komen. We leven in volmaakte absurditeit. Zoals altijd zal de wereld weer in balans komen. O jee, ik zie dat ik verhuisd ben van het onderwerp 'zorg' naar dat van 'defensie'. Is niet erg - alles wat onze dure overheid doet, dienen wij zodanig te kritiseren, dat diezelfde overheid te gronde gaat. En dat dan helemaal haar eigen schuld.
--- Dit bericht is verwijderd —
Je zegt het mooi - mijn bloed gaat ervan koken. We moeten beheerst blijven, en oplossingen aandragen; want van die incompetente lakeien van het bedrijfsleven die ons land "besturen" (= leegplunderen), daar hoeven we totaal niets van te verwachten.
Een kind kon bedenken dat decentralisatie fnuikend zou zijn voor de jeugdzorg, en dus de politiek ook. Regionale jeugdzorg zou te weinig geld krijgen en dus verdwijnen. En dat is precies wat er nu gebeurt.
Dat is eigenlijk nog wel t ergste: dat ze ondanks alle waarschuwingen van zowel de zorgaanbieders als patiëntenverenigingen en iedereen de er verstand van heeft gewoon zijn doorgegaan. En dan ook nog blijven volhouden dat t voor de efficiency is terwijl het overduidelijk n pure bezuiniging is geweest.
De menselijke kwaliteiten van een samenleving zijn te beoordelen naar de volgende maatstaven: hoe gaat die gemeenschap om met haar zwakken, zieken, kinderen, werklozen, en ouden van dagen? We weten de antwoorden. We weten wie de sluipmoordenaars zijn.
We weten het, ja.... We hebben gewaarschuwd.... Maar ja, wie zijn wij nu helemaal? We zijn immers maar gewone mensen met ervaringen uit de praktijk? Wie ervoor heeft gestudeerd, die weet het toch veel beter? Waanideeën!