Joop

Jeugdzorg ten einde raad door bezuinigingen en werkdruk

  •  
02-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
4956788977_0b4ce91da9_z
Sinds de forste bezuinigingen en  omstreden decentralisatie in 2015 wordt de noodklok onafgebroken geluid in de jeugdzorg, maar de rek lijkt nu definitief op. Jeugdzorgaanbieder William Schrikker Groep stopt met jeugdbescherming in maar liefst zeventien gemeenten. Ook Mondriaan stopt met het geven van een gedeelte van hu behandelingen voor specialistische jeugdzorg aan kinderen. Ze kunnen met de geboden vergoedingen niet meer instaan voor goede zorg.
‘Wij kunnen ons werk niet meer doen’
Acht aanbieders jeugdzorg stuurden vorige week een brandbrief aan de Kamer met de strekking: ‘we houden dit niet vol’. Waar de jeugdzorg eerder landelijk geregeld werd, moest dit in 2015 van minister Schippers overgeheveld worden naar de gemeenten. De gedachte was dat jeugdzorg beter georganiseerd zou kunnen worden op lokaal niveau. Het budget van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen is sindsdien echter met 15 procent gekrompen en de hoeveelheid bureaucratie en papieren rompslomp is buitenproportioneel toegenomen. De kosten van die extra papierhandel waren in 2016 maar liefs 17 miljoen.  In het totaal werd er op het budget voor de GGZ met 30 procent bezuinigd.
De zorgverleners moeten afspraken maken met 388 verschillende gemeenten, die allemaal hun eigen regels hebben. In de praktijk betekent dit dat er zelfs wachttijden zijn voor crisisopnames, waarbij de zorgvraag acuut is en patiënten onmiddellijk geholpen zouden moeten worden. Er zijn te weinig plekken in de crisisdiensten om mensen op te vangen, maar ook te weinig plekken om patiënten naar door te verwijzen voor geschikte langdurige opvang. Psychiaters waarschuwden in juni al bij Nieuwsuur: ‘Wij kunnen ons werk niet meer doen’.
Sinds de gemeenten in 2015 zelf verantwoordelijk zijn voor de inkoop van zorg, komen de gemeenten jaarlijks in de knel. In 2016  waren er al tekorten , en werd voorspeld dat die ook in 2017 zouden ontstaan. In september waren de budgetten voor 2017 al op. Negentig procent van de ondervraagde gemeenten vreest in 2018 wederom niet voldoende zorg te kunnen aanbieden.
Wachttijden
De frustrerende samenwerking met de gemeenten en de onnodige hoeveelheid bureaucratie zorgt ervoor dat de wachttijden voor kinderen met psychische problemen de pan uitrijzen. Sommige kinderen moeten maanden wachten voordat ze een intakegesprek krijgen. Volgens  NRC is een veelgehoorde klacht in de specialistische gezondheidszorg dat patiënten met zware psychische problemen veel te lang behandeld worden door een wijkteam, bedoeld voor lichte psychische zorg. Psychische klachten kunnen door het gebrek aan specialistische behandeling juist verergeren, waardoor kinderen vaker met spoed opgenomen moeten worden.
Sluipmoordenaars
Eerder wisten jeugdzorginstellingen de bezuinigingen nog op te vangen door hun personeel op straat te zetten. In sommige gevallen werden de hulpverleners vervangen door administratieve medewerkers om met de bureaucratie om te gaan. De werkdruk is echter dusdanig toegenomen dat deze volgens Paul de Schipper van GGZ-instelling Emergis ongezonde hoogtes heeft bereikt: Hulpverleners slaan hun lunchpauzes over, hun teamoverleg’ zegt hij in het NRC. Ook Peter Dijkshoorn van Accare maakt zich zorgen om zijn personeel: ‘Mijn werknemers moeten normale werkweken hebben, maar velen werken ’s avonds door. Sommigen stellen vanwege de werkdruk zelfs hun eigen bezoek aan de huisarts uit. Zo krijg je zieke mensen’.
In 2015 was er veel kabaal over de decentralisatie en de plannen van Schippers. De vrees was dat het abrupt tot chaos en leed bij patiënten zou lijden. De afbraak is echter geleidelijk gegaan. ‘Bijna ongezien is de kwaliteit van de jeugdzorg steeds verder onder druk gekomen’ zegt Veronique Esman van GGZ Nederland. Jarenlange ingewikkelde betaalsystemen, onderhandelingen, aanbestedingen, tariefstellingen en oneindige hoeveelheden papierwerk: ‘Sluipmoordenaars’ aldus Esman.
cc-foto:  Marco Derksen

Meer over:

ggz, jeugdzorg, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Saraonrecht
Saraonrecht11 okt. 2017 - 7:19

En waneer komen de 34.000 vergeten kinderen naar huis? Als het geld op is, dan krijgen deze kinderen toch ook geen hulp? En de ouders toch ook niet? Of kunnen zij nog aankloppen bij De Postcode Loterij?

koffieleut2
koffieleut23 okt. 2017 - 0:31

Gewoon een jeugdzorg instantie van maken, en al die afsplitsingen, zzpers enz in deze tak van zorg onderbrengen onder een noemer. Het is namelijk meer een soort van inkomstenverstrekking dan dat er daadwerkelijk zorg wordt voorzien door diegene die hier hun boterham mee verdienen..

Pater
Pater2 okt. 2017 - 23:32

Het faillissement van de zorgdecentralisatie en de regierol van de verzekeraars wordt steeds duidelijker.

Pater
Pater2 okt. 2017 - 23:28

Fijn dat je even de essentie naar voren haalt!

Karel de Vries
Karel de Vries2 okt. 2017 - 21:32

Wordt er door onze volksvertegenwoordigers ook nog gekeken naar de reden dat vandaag de dag zo ontzettend veel kinderen afhankelijk zijn van Jeugdzorg? Het dweilt immers wat makkelijker als de kraan dichtgedraaid is.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin3 okt. 2017 - 10:09

Voor een antwoord kun je je niet wenden tot de kamerleden, Karel - de echte vakmensen, de verpleegkundigen en de artsen, die kunnen ons verder helpen. Het aantal diagnoses van geestelijke problemen bij kinderen, pubers, en adolescenten, dat steeg en stijgt al jarenlang, en dat moet ons bijzonder te denken geven over de manieren waarop wij de samenleving inrichten. Het gaat niet om 'modeziektes', een term van en voor leken, vaak naar voren gebracht door zekere lieden in de media, die van ranzig en goedkoop vermaak hun levenstaak gemaakt hebben. Er is gekeken naar uiteenlopende factoren die bij kunnen dragen aan de toename van de geestelijke nood bij jongeren. Bijvoorbeeld: grotere waakzaamheid, in een vroeger stadium herkennen dat er iets mis is, de moderne tendens tot hypernormalisatie (die met zich meebrengt dat men sneller iets als 'normafwijkend' gaat zien), en meer. Dat zijn goede reserves bij het kijken naar de problemen - maar ze zijn niet afdoende om die stijgingen in prevalentie weg te verklaren. De politiek-economische herstructurering*) van onze wereld is in hoge mate ziekmakend gebleken. (Ik kan dat wetenschappelijk onderbouwen, maar misschien is dit niet de plaats om dat te doen. Links naar technische artikelen worden vrijwel nooit gevolgd, en dat is jammer.)

adriek
adriek2 okt. 2017 - 21:09

Het gaat fantastisch met de economie. De mensen zijn niet belangrijk. Rutte mag door van de kiezer.

unwantedcustomer
unwantedcustomer2 okt. 2017 - 18:21

Ik vraag mij af per saldo hoeveel kostenbesparing er nu eigenlijk wordt geboekt in de (jeugd)GGZ. Op de korte termijn is er misschien wat winst, maar het lijkt mij dat de kosten nu op de lange baan worden geschoven. Ook zullen deze kosten veel hoger zijn voor de behandeling van een (jong) volwassene. Wel heeft deze insteek van de regering onnodig lijden tot gevolg van volwassenen en kinderen. Het onderhandelen van zorgverzekeraars vind ik ook maar niets. Soms heb ik al het gevoel dat er straks ook al kan worden onderhandeld over medische indicaties omdat de vergoeding op de voorgrond is getreden in plaats van het genezen van een ziekte.

MarjoleinS2
MarjoleinS22 okt. 2017 - 16:03

Het is nog steeds te verbijsterend voor woorden hoe het (demissionair) kabinet binnen een periode van 2 jaar de zorg, waaronder dus ook de jeugdzorg, kapot heeft bezuinigd. Op elk departement komen ze vroeg of laat tot de conclusie dat er flink moet worden ingegrepen. Niet om te bezuinigen of te hervormen, maar om het belang van een beschaafde samenleving terug te krijgen. Dat het welzijn van de mens, het kind er weer toe doet. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen? Een parlementaire enquete naar het beleid van dit hele kabinet, als dat zou kunnen graag!!

2 Reacties
Bert Vlierman
Bert Vlierman2 okt. 2017 - 20:52

Het echte probleem is, dat voor deze gevolgen is gewaarschuwd en dat die waarschuwingen door VVD en PvdA terzijde zijn geschoven, formeel omdat ze het er niet mee eens waren maar in werkelijkheid omdat bezuinigen op de rijksbegroting het doel was. Dat doel is bereikt en dus beroept het kabinet zich op een succes. En die enquete, Marjolein, die komt er niet. Daarvoor staan VVD, D66, CDA, PvdA, CU, SGP en GroenLinks garant. Zij zijn de partijen die de overgang naar de marktwerking hebben gesteund, soms op alle terreinen, soms op enkele.

Cliff Clavin
Cliff Clavin3 okt. 2017 - 19:50

@ Bert Vlierman - klopt. Je drukt je meestal meer bescheiden uit als ik dat gewoon ben, maar je hebt het gelijk aan je kant. We leven in chaotische tijden. Mijn hoop bestaat dan daarin dat deze tijden ontmaskerend zijn, dat gewone mensen, die toch al al hun energie en aandacht moeten besteden aan louter overleven, gaan zien wat voor een schimmenspel er al decennia opgevoerd wordt, om een klassen van profiteurs en renteniers te bedienen. Misschien is het zo, dat onze onderdrukkers, de partijen die je noemt, gewoon: archaïsch zijn geworden; dat hun vertegenwoordigers geloven dat zij de klassieke methoden van liegen, ontwijken, plunderen, en straffen, volgens eeuwenoud recept kunnen praktiseren; alsof het nog altijd 1817 is, in plaats van 2017. Als dat klopt, dan wacht hen een onzacht ontwaken. Want de gewone mensen, die hebben begrepen dat het internet er ook voor hen is, in kritische zin. Ze laten zich niet langer lompen en belullen. Onze "leiders", die staan in hun blote reet voor ons, en ze bedekken hun schaamdelen nog. Alsof dat wat betekent. Vandaag is Jeanine Hennis-Plasschaert opgestapt, veel te laat, en na zware druk. De incompetente en ongekwalificeerde vorstin van onze landsverdediging gaat af, en dat komt nooit meer goed. Ze zal de laatste niet zijn. We horen echo's uit een ver verleden: als onze kinderen maar het Wilhelmus van buiten leren, het Rijksmuseum en de Tweede Kamer bezoeken, en verder hun mondje houden, dan zal het voor altijd goed komen. We leven in volmaakte absurditeit. Zoals altijd zal de wereld weer in balans komen. O jee, ik zie dat ik verhuisd ben van het onderwerp 'zorg' naar dat van 'defensie'. Is niet erg - alles wat onze dure overheid doet, dienen wij zodanig te kritiseren, dat diezelfde overheid te gronde gaat. En dat dan helemaal haar eigen schuld.

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2017 - 13:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin2 okt. 2017 - 17:23

Je zegt het mooi - mijn bloed gaat ervan koken. We moeten beheerst blijven, en oplossingen aandragen; want van die incompetente lakeien van het bedrijfsleven die ons land "besturen" (= leegplunderen), daar hoeven we totaal niets van te verwachten.

Kees777
Kees7772 okt. 2017 - 12:40

Een kind kon bedenken dat decentralisatie fnuikend zou zijn voor de jeugdzorg, en dus de politiek ook. Regionale jeugdzorg zou te weinig geld krijgen en dus verdwijnen. En dat is precies wat er nu gebeurt.

1 Reactie
Martin108
Martin1082 okt. 2017 - 14:58

Dat is eigenlijk nog wel t ergste: dat ze ondanks alle waarschuwingen van zowel de zorgaanbieders als patiëntenverenigingen en iedereen de er verstand van heeft gewoon zijn doorgegaan. En dan ook nog blijven volhouden dat t voor de efficiency is terwijl het overduidelijk n pure bezuiniging is geweest.

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 okt. 2017 - 12:26

De menselijke kwaliteiten van een samenleving zijn te beoordelen naar de volgende maatstaven: hoe gaat die gemeenschap om met haar zwakken, zieken, kinderen, werklozen, en ouden van dagen? We weten de antwoorden. We weten wie de sluipmoordenaars zijn.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt2 okt. 2017 - 16:49

Ja. Maar teveel mensen nog niet. We krijgen ze opnieuw in de regering.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2017 - 18:45

Helaas! Weet je, ik heb er eigenlijk geen woorden meer voor!

Gerygrr
Gerygrr3 okt. 2017 - 10:28

We weten het, ja.... We hebben gewaarschuwd.... Maar ja, wie zijn wij nu helemaal? We zijn immers maar gewone mensen met ervaringen uit de praktijk? Wie ervoor heeft gestudeerd, die weet het toch veel beter? Waanideeën!