Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Jeugdsentiment: Kopspijkers weer een keer terug

  •  
08-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bijna 25 jaar geleden presenteerde Jack Spijkerman op de late zaterdagavond het programma ‘Spijkertijd’, al snel verhuisde het programma naar prime time zaterdagavond met de titel Kopspijkers. Het VARA-programma liep ruim tien jaar en was destijds een van de succesvolste programma’s met geregeld meer dan 3,5 miljoen kijkers. In 2002 werd de show bekroond met de Gouden Televizier-Ring, de Nipkow schijf, een aantal Gouden beelden en Zilveren Televisie-sterren.
Zaterdag keerde Kopspijkers na bijna vijftien jaar voor een keer terug. Het werd een ouderwetse Kopspijkers met Jack Spijkerman als presentator en meer cabaret en typetjes dan ooit: o.a. Peter Heerschop, Viggo Waas, Hans Sibbel, Owen Schumacher, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries en Paul Groot. Het bekende Kopspijkers-spel werd gespeeld door Bert Visscher en Brigitte Kaandorp.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

jantje
jantje9 dec. 2019 - 17:50

Ik denk dat deze uitzending zo geworden is omdat het eenmalig was. En dan moet er opeens zoveel in geperst worden, beschikbare mensen opgezocht enz. Wanneer het weer iedere zaterdag avond gemaakt wordt dan kunnen de mensen ook veel beter op de actualiteiten inspelen.. Wat mij betreft: Wij willen Jack back... wij willen...

2 Reacties
Tom7
Tom79 dec. 2019 - 20:14

Beste Jannie Ik heb Jack Spijkerman na het incident met Piet Vroon afgedaan als Kopschopper. Hij trok er zelfs Emile Ratelband voor uit de kast om zijn zelfhaat lusten te botvieren. https://www.groene.nl/artikel/de-vrije-val-van-piet-vroon

jantje
jantje9 dec. 2019 - 22:19

Tom, Ik weet nog dat Piet Vroon in de uitzending was. Ik heb het net nagelezen in Wikipedia, en ben van mening dat het niet Jack zijn schuld was dat Vroon teveel pillen en alcohol had ingenomen. Mensen die dat doen zijn al veel langer bezig met iets waar anderen geen vat meer op hebben. Dat heb ik zelf meegemaakt in mijn familie. Daarom ben ik ook van mening dat die oude koeien maar beter in de sloot kunnen blijven. Want als je daar in blijft steken kan niemand meer verder vooruit.

Freek3
Freek39 dec. 2019 - 16:16

Als vanouds weer moeite gedaan om de zender waarop kopspijkers uitgezonden werd al zappend te omzeilen...

Break on through
Break on through9 dec. 2019 - 15:16

Goed terug te zien. Verdiend herhaling, zonder meer. Als je kijkcijfers naar oude niveaus terug wilt brengen is kopspijkers een goed begin.

tempest
tempest9 dec. 2019 - 11:21

Wat apart dat hieronder en op Twitter mensen de aflevering zo sterk bekritiseren. Ik heb me geamuseerd en vond het opvallend hoe goed ze de formule weer wisten op te pakken. Voor mijn gevoel was het echt weer een ouderwetse kopspijkers. Vooral de ongedwongen presentatie vond ik een verademing (geen autocue). Zelfs de parodie op Baudet vond ik grappig, terwijl ik dat typetje meestal extreem voorspelbaar, over-used en daardoor erg saai vind. Maar hier paste het uitstekend en er zat vaart in de hele aflevering.

Middenman
Middenman9 dec. 2019 - 8:52

Kunnen we nu echt geen onderwerp meer bespreken zonder het politiek te maken? De één vond het leuk, de ander niet. Dat heet smaak. Niet meer en niet minder. En een discussie over welke smaak beter, linkser of rechtser is lijkt me bijzonder vermoeiend.

thomson
thomson8 dec. 2019 - 22:01

Ik ben een rechtse stemmer van begin 30 en ik vond het erg leuk! Ik keek het programma al op mijn twaalfde met mijn ouders en later alleen. Jack deed het ook nog prima. Het publiek en de cabaretiers zijn allemaal 50+. Ik zou het leuk vinden als het cabaret van kopspijkers terug zou komen als los programma, maar dan wel wat verjongen met ook wat jongere cabaretiers en acteurs met verschillende achtergronden.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 17:20

Het leukste moment was toe Tjerrie onuitgenodigd binnenkwam. Daarna werd het snel minder

[verwijderd]
[verwijderd]8 dec. 2019 - 16:47

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Lantaarnpaal
Lantaarnpaal8 dec. 2019 - 19:06

Ik ben 't met je eens. Heb de uitzending dan ook niet afgekeken. Herhaling is voor mij ook niet nodig. Voor de moeite geef ik het cijfer 2.

Tom7
Tom79 dec. 2019 - 6:46

Dan is dit bijgevoegde linkje misschien niet helelegaar millenial proof. Little Britain- Fat Fighters- Texan Instructor???? https://m.youtube.com/watch?v=6J_ndG5xEzU

prgrssf
prgrssf8 dec. 2019 - 15:30

Met dat blikje bier vond ik briljant. Femke Halsema heeft keeperstraining gehad (vangt het blikje perfect) en Willem-Alexander is geen prins pils meer maar koning alcohol.

JohnVKR
JohnVKR8 dec. 2019 - 14:02

Het zit allemaal knap in elkaar, maar toch vind ik het achterhaald. En er waren ook weinig echt geslaagde grappen. Het leukste was eigenlijk nog het slot van de uitzending, waarin Opstelten van stal werd gehaald om de uitzending nog tot een goed einde te brengen met zijn luisterboek. Weinig origineel maar toch leuk. Ik begrijp dat veel mensen het geslaagd vonden, maar zelf denk ik dat een eenmalige terugkeer meer dan genoeg is, Tijd voor iets nieuws dat meer bij deze tijd past.

4 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 17:02

Van Kooten en de Bie?

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 17:09

Kopspijkers over Koot & Bie - https://www.youtube.com/watch?v=XClkpeLgKm0

JohnVKR
JohnVKR8 dec. 2019 - 19:22

@Katootje. Het weer van stal halen van oude programma's is zelden een succes. Eenmalig is OK, maar permanent is iets anders. Ja dit type programma's past bij BNNVARA, maar ik geef de voorkeur aan vernieuwing in plaats van recycling. Dus nee, ook geen Koot en Bie.

korheiden2
korheiden28 dec. 2019 - 20:56

@Middeman : mijn kinderen vonden Kopspijkers bijzonder leuk. De veelal zure reacties alhier verbazen me enigszins en ik zou graag vernemen welke programma's nog leuker zijn. Ik vond 'Even tot hier' erg geslaagd, maar kan het nooit opbrengen om heel ZML te kijken. Toren C vind ik hilarisch. Dat is het wel zo'n beetje.

Sonic2
Sonic28 dec. 2019 - 13:24

Helemaal met Korheiden eens. Het was een feest der herkenning. Jack Spijkerman kwam heel blij en wat zenuwachtig over. Het woord jeugdsentiment komt ook bij mij naar boven. Een soort reis door de tijd. Ik kijk nauwelijks meer tv, maar ik heb Kopspijkers helemaal uitgekeken en ik vond het net zo leuk als 15 jaar terug. De kijkcijfers lagen rond de 2 miljoen en de enige zure reacties komen uit de hoek van zuur en uiterst rechts. Dan weet je sowieso al dat je het goed gedaan hebt. Wat mij betreft komt Kopspijkers volgend jaar weer terug. Ik had sterk het idee dat Jack Spijkerman deze aflevering ook zo voorvoelde. Zal hij nooit uit zichzelf toegeven. Maar ik heb het idee dat hij het prima zou vinden als deze aflevering een vervolg zou krijgen en dat hij daarom ook deels nerveus overkwam. Ook erg leuk dat Fabian Franciscus aan het woord werd gelaten. Voor herhaling vatbaar. We missen Kopspijkers in Nederland om de idioterie van vandaag de dag te fileren. We missen Rik Mayall om de Britse politiek belachelijk te maken. Gelukkig is SNL er nog. Hulde daarvoor.

7 Reacties
Middenman
Middenman8 dec. 2019 - 13:43

Ik vond het ook leuk, maar realiseer me wel dat het vooral jeugdsentiment is. Als we de jongere generaties mee willen nemen in het fileren van de idioterie van alle politici, dan hebben we echt andere mensen en andere grappen nodig. Mijn politiek geëngageerde kinderen vonden het niet echt leuk.

Sonic2
Sonic28 dec. 2019 - 16:11

@ Middenman Ik ben benieuwd op wie u doelt. Welke nieuwe generatie zou dat moeten worden? Vanuit het perspectief van de mensen die het niet hebben meegemaakt aan den lijve begrijp ik dat. Dat Kopspijkers wat oubollig overkomt. Het is jeugdsentiment en dat erken ik. Enfin. Ik respecteer uw perspectief en uw mening in deze. En we verschillen op een fatsoenlijke manier van mening. Dat is denk ik het belangrijkste. Wat mij betreft en 1,9 miljoen kijkers ook is Kopspijkers volgens mij nog steeds een programma wat veel mensen kan boeien. Vooral als ik kijk naar wat er allemaal op de commerciële is. Dan is dit een stuk beter.

Pensionada2
Pensionada28 dec. 2019 - 19:53

Sonic : wat is er uiterst rechts aan wanneer ik als Peter Heerschop roept ik wil een roffel en dan door de 2 andere heren in gezicht gespuugd wordt niet leuk vindt. Ik heb vandaag veel mensen gesproken die het zwaar vonden tegenvallen. Dat is gewoon een mening en heeft niets met links of rechts te maken. Er keken wellicht veel mensen naar ook omdat er heel veel reclame (sluik) in andere programma’s voor was gemaakt. Dat schept dan toch verwachtingen. Heerschop was veel beter in zijn radio column Lieve Marianne; Spijkerman is na overgang naar Talpa nergens meer aan de bak gekomen. Politici mogen best op de hak worden genomen en het maakt dan niet uit of ze links of rechts zijn. Maar het moet wel leuk zijn en dat was het dit keer althans voor mij niet.

Karingin
Karingin8 dec. 2019 - 20:12

Er zijn heel veel leuke jonge cabartiers, dus met wat frisse koppen zou Kopspijkers best weer kunnen. Ik ben dol op komische programma's, maar kijk tegenwoordig vooral Amerikaanse en Britse programma's...bij gebrek aan NLse.

Sonic2
Sonic28 dec. 2019 - 21:00

@ Ok Boomer U mag het niets vinden. Hiermee kan ik het relaxed oneens zijn. Ik vond het wel leuk. Het minst leuke was Heerschop, Waas en Lebbis. Daarna heb ik wel genoten. Misschien een kwestie van smaak. Het zei zo.

Dr. Drees
Dr. Drees8 dec. 2019 - 21:44

Ok,dus als je dit soort flauwe humor niet waardeert ben je zuur en uiterst rechts? Dat zegt genoeg.

Sonic2
Sonic210 dec. 2019 - 0:51

@ Dr. Drees Er is een verschil tussen iemand zoals Middenman en tussen een aantal andere mensen hier. Dat onderscheid maak ik. Middenman legt het op een fatsoenlijke en nette manier uit en dan is het prima. Ik zal geen oordeel over u vellen. Maar heb het het idee dat een paar hier het niet zo leuk vonden om dat hun charlatan in de maling werd genomen.

korheiden2
korheiden28 dec. 2019 - 12:23

Ik vond het een feest der herkenning en heb me kostelijk geamuseerd. Aan het einde kwam Mike Boddé als Ivo Opstelten en toen kwam ik niet meer bij. Van mij mag Kopspijkers terugkomen.

1 Reactie
Dr. Drees
Dr. Drees8 dec. 2019 - 16:08

Ik hoop dat de thuiszorg met de extra zuurstof snel ter plaatse was?

I am Legion
I am Legion8 dec. 2019 - 12:20

Het sentiment dat het alleen aan links was rebels provocatief en zo ook in satire zowel raak als zeker zo vaak nodeloos en ongefundeerd kwetsend te zijn. Nu links en daarmee bijbehorende media zelf tot het establishment en daarmee langtenige zuurpruimen geworden zijn worden ze er tot hun onthutste chagrijn zelf slachtoffer van. Dus roepen ze er nu net als verschillende van hun eigen eerdere slachtoffers destijds om het hardst "Foei!" bij en zouden ze er graag politiek corrigerende maatregelen tegen genomen willen zien.

6 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 dec. 2019 - 13:50

Het spijt me voor je Legioen, maar bij rechts is nooit intelligente humor te zien, het heeft hooguit dom leedvermaak om alles wat niet in haar reactionair-populistische kraam te pas komt.

I am Legion
I am Legion8 dec. 2019 - 15:04

Tuurlijk Hannes. Jack Spijkerman... Of anders Paul de Leeuw, of dat komische duo de Jakhalzen. Dat was overwegend intelligente humor en al helemaal nooit ongefundeerde en/of nodeloos kwetsende satire of leedvermaak.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 15:58

I am Legion zou graag zien dat ze niet de machthebbers op de hak nemen, maar de slachtoffers: kleurrijke types en rare accenten, dat is pas echte lol. Zet een jammeraar op een minaret en de hele zaal ligt plat.

Norsemen
Norsemen8 dec. 2019 - 18:37

Rechts heeft Haye vd Heyden. En daar kunnen ze trots op zijn.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 21:18

"Neem alleen al de nog immer actuele meneer Mehmet Pamuk." Z_edje schijnt te denken dat met Mehmet Pamuk niet de gevestigde orde maar de moslims belachelijk worden gemaakt - https://www.youtube.com/watch?v=qa8NiKVgReo

I am Legion
I am Legion9 dec. 2019 - 9:57

@Katootje Mensen hard satirisch voor gek zetten en zeker vaak ook nodeloos was van oudsher wat linkse media en veel van hun programma's en daaraan bijdrages leverende helden deden. Waarom is dat in geval nu anderen daar object van worden, inclusief links zelf, opeens zielig? Dat is het net zomin. @Norsemen Wat heeft Haye van der Heyden hiermee te maken? Wat voor satirisch en dan dus in bedenkelijke vorm maakte hij zich onlangs of eerder schuldig aan?

Pensionada2
Pensionada28 dec. 2019 - 12:13

Ik had er heel veel van verwacht maar deze uitzending viel erg tegen. Grapjes waren flauw en niet aktueel. Op het laatst werd zelfs Opstelten weer van stal gehaald met een bonnetjes grapje. Terwijl er toch genoeg VVD’ers waren die rijp waren voor wat satire. Natuurlijk kon men het niet nalaten om karikaturen van Baudet en Hiddema een liedje te laten zingen. De tekst van dat lied was te flauw voor woorden. Kortom dit hoeft voor mij niet meer. Was 20 jaar geleden leuk maar nu echt niet meer.

2 Reacties
Sonic2
Sonic28 dec. 2019 - 13:32

Wat mij betreft maken ze ook linkse politici met de grond toe gelijk. Halsema haar manier van spreken werd ook belachelijk gemaakt. Ook Opstelten. Baudet en Hiddema kunnen niet vaak genoeg belachelijk worden gemaakt. Politici horen in een gezonde democratie in de maling te worden genomen. Ik vind het juist nogal sneu dat onze politieke klimaat zo in elkaar zit dat er mensen zijn die het als hun taak zien om politici te beschermen tegen de boze media of boze satire. Dat je als volwassen man/vrouw je druk kan maken over een voetbalwedstrijd vind ik beter te begrijpen als dat er allemaal kleuters zijn die zich druk gaan maken over een imitatie van Baudet of Hiddema. En allemaal kleuters zijn die het gaan disliken. Wat mij betreft hadden ze de hele avond Asscher, Klaver of Marijnissen in de zeik genomen. Hoe triest moet je zijn als je je er druk over gaat maken? Of boos wordt om de behandeling van Trump. Waar gaat het over? Ik had ook op I Am Legion kunnen reageren. In 2005 werd je terecht uitgelachen hierdoor. Balkenende werd hiervoor belachelijk gemaakt in 2003. Maar uw reactie en die van u hierboven zijn gemeengoed anno 2019. Geeft te denken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 dec. 2019 - 15:25

@Sonic Eens, (zelf)spot is een zeer belangrijk iets.