Duizenden 55-plussers zijn ongewenst werkloos. Ze staan te popelen om aan de bak te gaan, maar vinden geen baan. Ellen Deckwitz vindt het bizar, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. De Druktemaker breekt bij De Nieuws BV een lans voor ouderen. “Een tekort aan collageen maken zij weer goed met, ik zeg maar wat, levens- en werkervaring. Hoe meer jaarringen, hoe sterker de kern.”
Dat werkgevers hun neus ophalen voor de oudere werklozen is volgens Deckwitz het gevolg van onze obsessie met de jeugd. “Experts vermoeden dat deze mensen niet aan de slag komen vanwege de vooroordelen over ouderen. En wat ook niet helpt is de huidige jeugdfetisj waarbij iedereen van boven de 25 wordt geadviseerd het haar te verven, in gezond vlees te laten snijden en om de eerste gezichtslijntjes vol te laten spuiten met vergif.”
Meer over:
arbeidsmarkt, personeelstekort, kijk nou, druktemakers, ellen deckwitz, ouderen, de nieuwsbvDat was 30 jaar geleden niet anders. Hebben het zelf meegemaakt. Smoesjes als; U bent te goed/hoog gekwalificeerd of u past niet in het team, wij houden u in archief etc.. waren aan de orde van de dag, zo je überhaupt al bericht kreeg. Zo onbeschoft waren ze ook nog eens.
In de tijd dat ik nog mensen kon aannemen nodigde ik juist de 55plussers uit met de mooiste cv's. Maar dat viel tegen. Ik heb drie gesprekken gevoerd met mensen die op maandag hun mantelzorgtaken, op dinsdag hun wielrenners clubje, op woensdag een eetclub en op donderdag de leesclub hadden en zich daarbij afvroegen hoe daar het werk tussen te kunnen passen. Ik geloof best dat ik ook even pech had met de selectie die ik had gemaakt. Maar toch.
Schoolverlaters die net zijn aangenomen moeten eerst een jaar door het bedrijf opgeleid worden voordat ze productief zijn, en als ze dan ergens anders een tientje meer kunnen verdienen zijn ze weg. Een vijftiger moet nog minimaal zeventien jaar aan de bak, en loyaal als ze zijn is de kans groot dat je daar als bedrijf nog jarenlang de vruchten van plukt. Gek genoeg wordt zo helemaal niet geredeneerd door bedrijven. Ouderen worden als risico gezien, hoewel ze dus loyaler en productiever zijn en zich ook minder vaak ziek melden dan jongeren. Toen ik zelf op mijn vijftigste ging solliciteren ben ik meerdere keren afgewezen “omdat ik te oud was”. Vervang als gedachte-experiment eens het woord “oud” door “zwart”, “LBTQ” of “Moslim”.
Het zijn de renteliberalen en gristendemagogen die een narratief optuigen waarbinnen jeugdig enthousiasme wordt gezien als verdienmodel. Ze lijden liever verlies dan een senior aan te nemen die bij het kleinburgerpubliek de zeepbel van een jong ambitieus imago zou kunnen doorprikken. Heel bedreigend uiteraard als gevaar voor de economie.
Te duur, niet bereid tot hervormen, niet in staat de productiviteit op te voeren en niet digitaal vaardig. Zo zijn we afgekeurd. De ervaring is gewoon omgezet in ouderwets en niet meer van deze tijd. Zo werd ooit in Amsterdam toen Lodewijk Asscher zich inzette om scholen te verbeteren en hele schoolteams bij te scholen geconstateerd, dat leerlingen van scholen met oudere leerkrachten toch nog steeds goed scoorden. De verklaring bleef men schuldig…… Het werd simpelweg genegeerd en niet onderzocht.
"Te duur, niet bereid tot hervormen, niet in staat de productiviteit op te voeren en niet digitaal vaardig." Het zal me eigenlijk een zorg zijn. Maar dan wel opkomen voor de konsekwenties en ook niet zeiken over de kosten. Ze hoeven ons ouderen niet te willen als ze maar betalen.