Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam gaat toekomst kinderen al vóór de geboorte bijsturen

  •  
14-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7670906196_d648f8170e_z
Het Rotterdamse Centrum voor Jeugd en gezin gaat zwangere vrouwen al tijdens hun zwangerschap begeleiden om de toekomst van hun aanstaande kinderen te verbeteren. Dat schrijft RTV Rijnmond maandag.
Het gaat om vrouwen die ‘wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken’, aldus het jeugdcentrum. Dat betekent dat ze problemen hebben of ongezonder leven, wat voor de toekomst van het ongeboren kind nadelig kan uitpakken.
Proef In eerste instantie gaat het om een proef bij 300 aanstaande ouders. Het CJG gaat tijdens de zwangerschap bij deze mensen langs om onder andere voorlichting te geven over risico’s op een ongezonde bevalling zoals roken en drinken tijdens de zwangerschap. Nu komen de jeugdverpleegkundigen pas na de geboorte bij de pasgeborenen thuis. Ook sociaal-maatschappelijke problemen worden met de aanstaande ouders besproken, iets wat gynaecologen en verloskundigen in de regel niet doen, maar wat wel van belang is voor een goede ontwikkeling van een kind.
De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs, Jeugd en Zorg:
"Kinderen met een ongunstige start komen direct op achterstand te staan. Daarnaast vindt in de eerste levensjaren de grootste ontwikkeling plaats op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. Ook hier geldt dat schade die in deze fase ontstaat, later alleen nog met een forse, gerichte inspanning is in te halen. Hoe meer kinderen een stevige start krijgen, hoe beter het is voor deze kinderen zelf, voor hun ouders, hun omgeving en daarmee voor Rotterdam."
De proef is ook bedoeld om babysterfte verder terug te dringen. De babysterfte in Rotterdam is hoger dan in de rest van Nederland. Tussen 2009 en 2014 overleed 8,4 promille van de baby’s tussen de 22e week van de zwangerschap en de eerste week na de geboorte. Landelijk is dat percentage 7,5 promille.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.