Joop

Jesse Klaver wil meer empathie

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EyeTVSnapshot
De veelbelovende leider van GroenLinks, Jesse Klaver, wil dat de Nederlandse samenleving empathischer wordt. Mensen zouden meer begrip en inlevingsvermogen moeten tonen, vertelt hij aan Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij noemt als voorbeeld de Zwarte Pieten-discussie. Volgens Klaver zijn er mensen die zeggen dat het publiek dat morgen de intocht van Sinterklaas in Maassluis bijwoont ‘racisten’ zijn. Dat is volledig onterecht, legt hij uit.
Klaver wil ook dat er een nieuw besef groeit van wat Nederland is. Hij noemt de Acte van Verlatinghe, het document waarmee in 1581 een aantal Nederlandse provincies zich onafhankelijk verklaarden van de Spaanse overheerser. De Acte definieert onder andere de vrijheid waar Nederlanders aan hechten. De tekst vormde later de inspiratie voor de Amerikaanse revolutionairen die de Verenigde Staten uitriepen met hun Onafhankelijkheidsverklaring. Toch kennen veel Nederlanders de Acte niet. Wikipedia is daar overigens het levende bewijs van de Nederlandstalige tekst over de Acte is veel beknopter dan de Engelstalige.
Maandag verschijnt er een essay waarin Klaver zijn ideeën ontvouwt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

JanVG2
JanVG27 dec. 2016 - 11:17

Als Klavers eigen voorbeeld als uitgangspunt nemen, krijgen we een bar koude samenleving. In zijn empathie voor zijn vice-fractievoorzitter, Liesbeth van Tongeren , kon hij het niet opbrengen in een bedank-speech haar te noemen .. wel zijn twee andere fractieleden. Als je met je eigen vertrouwde collega's al zo omgaat, hoe moet dat dat met mensen met wie je van mening verschilt???

Minoes2
Minoes214 nov. 2016 - 4:51

Papier is zeer geduldig. Waar zijn we in Amerika uiteindelijk in beland? De vrijheid de ander uit te buiten en als dat niet lukt ze plat te bombarderen zodat we er geen last van hebben? Vrijheid is te koop. De een zijn vrijheid is de ander zijn knechting geworden, met respect dat wel, op papier. Vrijheid is een loos begrip geworden zo ook empathie en solidariteit, allemaal reeds lang aan erosie onderhevig.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna14 nov. 2016 - 23:25

Ten zeerste ( dat woord amputie kan ik niet meer horen)

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 nov. 2016 - 9:56

Wederom veel holle frasen van de partijleider van de wensdenkende deug-elite. Empathie op basis van wederkerigheid is natuurlijk niets mis mee maar de ervaring leert dat het tonen van empathie vooral eenrichtingsverkeer is. De ZP-kwestie bevestigt dit m.i. al geruime tijd.

malou3
malou313 nov. 2016 - 4:51

Helemaal mee eens: Verbondenheid en meer empathie voor elkaars Zijn.. Een vrij land waar men niet generaliseert en bevolkingsgroepen uitsluit.. Dat heet zorgzaam omgaan met elkaars verschillen. Zo zou het wat mij betreft ook behoren te zijn. Het is de meest humane manier om met elkaar in dialoog te gaan, begrip te genereren over en weer, en naar elkaar toe te groeien ipv separatie gevoed door haat en angst van bepaalde politici .. Idealen zijn er om te verwezenlijken.Met elkaar, ongeacht afkomst. Zet um op Jesse! De jongere generatie wil niets liever dan vrede, respect en leuke contacten leggen met elkaar vér over onze grens, en dat gebeurt ook massaal. Zij maken het zelfde punt, zijn niet bang en maken contact ongeacht geloof, ras en afkomst. Omdat het er niet toe doet als je van het goede uit gaat in elkaar.. Wie goed doet.. goed ontmoet. Wie kwaad spreekt ontmoet het kwaad terug. De wereld verandert snel..en heel erg snel, omdat de technologie zoveel sneller is dan ons brein.., maar we zullen er aan moeten geloven dat de wereld klein is geworden.. Dat is nieuw, maar ook lastig als je bang bent om je baan te verliezen of je eigen cultuur niet meer als de jouwe voelt.. Het verouderde politieke systeem blijkt meer dan ooit een log apparaat dat zich krampachtig vasthoudt aan oude principes en gewoonten, maar het roer moet om en gaat ook om. Evolutie is unstoppeble..en zeker nu gaat dat razend snel. Hopelijk gaat in Peace. Als het aan Jesse Klaver ligt wel. Er zijn te weinig politici met een brede scherpe blik op de toekomst laat staan wereld wijd, maar Jesse zet een stap richting empathie, en dus vrede binnen de culturen in Nederland. Een goede zaak!

Steven4
Steven412 nov. 2016 - 20:59

Klaver predikt een paradox , empathie nu ! , spontaniteit nu ! , goudeerlijk zijn nu ! enz.

Bertje4
Bertje412 nov. 2016 - 15:31

Ik kon het niet helemaal uitkijken. Tenenkrommend dit zoete verhaaltje van dat jochie. Decennia lang heeft ie alle en iedereen de maat genomen, en voor racist en xenofoob uitgemaakt, en nu moeten we empathie hebben? Ik ken de empathie van G.L al een tijdje, en die gaat echt niet naar bijv, de voorstanders van zwarte piet, toe hoor.

1 Reactie
FransBrinkman
FransBrinkman13 nov. 2016 - 9:11

'decennia lang' en 'jochie' gaat dat wel samen? Of schrijf je maar wat?

gilles2
gilles212 nov. 2016 - 15:26

Deze Klaver schijnt econoom te zijn. Ik zou dan denken wat hem het eerste interesseert is minder van iets, werkloosheid. Van empathie kun geen schulden betalen, evenmin je kinderen aan hun sociale leven laten deelnemen.

Nikolas2
Nikolas212 nov. 2016 - 13:08

Sympatieke man, maar wat klopt er niet aan het verhaal? Beginnen bij empathie. GL en meeste linkse mensen hebben geen enkele empathie tegenover anders denkenden. Verder, de Nederlandse akte van verklaring wordt gevolgd door een enorme intollerantie tegen het intollerante. Het vrijvechten van de Spanjarden zorgde ook meteen voor eenhetze tegen katholieken en iedereen die intollerant was. Waarom zou Nederland nu niet meer intollerant mogen zijn tegen het intollerante. Elk land wat zich heeft vrijgevochten tegen dit soort intollerantie trapt er echt niet nog een keer in.

1 Reactie
Pater
Pater13 nov. 2016 - 3:53

Nederland was in de Gouden Eeuw relatief tolerant, dwz: vergeleken met wat toen in andere landen gebeurde. Katholieken moesten er niet meer te koop lopen maar werden gedoogd. Spinoza, voorloper van de Verlichting, moest wel oppassen maar kon uiteindelijk alles schrijven. Er was geen absolute vorst en de adel had weinig te zeggen. De handel ging voor alles. Dus ik begrijp niet goed waar u het over heeft.

Eindbaas3
Eindbaas312 nov. 2016 - 12:22

Jesse Klaver gokt op de stemmen van de mensen die al die voorgedrukte inspiratiequotes in huis hebben hangen.

1 Reactie
Neurotherapie
Neurotherapie12 nov. 2016 - 14:04

Nee, hij gokt op de intrinsiek en biologisch verankerde succesfactor die samenleven mogelijk maakt: inlevingsvermogen of empathie. Mensen die denken dat dat hetzelfde is als spreuken op pamfletten en posters begrijpen het verschil tussen landkaart en land niet. It's the journey, it's the climb.

foxdie
foxdie12 nov. 2016 - 12:10

Iets met armoe (had ie daar wel een beetje gelijk in btw, want waar de fuck gaat het over dat volwassenen elkaar de hersens in slaan op een kinderfeest, doe ff normaal idd.)

Minoes2
Minoes212 nov. 2016 - 11:38

Wie niet?

Kees Ollapo
Kees Ollapo12 nov. 2016 - 11:25

GL Klaver zit met zijn empathie precies op de lijn van Paul Cliteur in het politieke PVV minder Marokkanen proces. Meer verdraagzaamheid richting die mensen waarmee je het niet eens bent, ook al denk je te weten dat alleen jouw mening die geen enkele ruimte laat voor anderen superieur is, gaat al veel helpen. - Ga bijvoorbeeld niet met een paar man D66 rechters oproepen de vrijheid van meningsuiting te beknotten omdat je het niet eens bent met PVV Wilders. Het is met het nieuwe D66 kroonjuweel (alle vrijheid zolang je mening strookt met die van D66 Pechtold) net als met alle andere kroonjuwelen die al lang op de schroothoop liggen. Waren we er maar nooit aan begonnen, kijk wat er over is van het referendum kroonjuweel waarmee D66 c.s. de democratie nog elke dag verder afbreekt. - Kleurpieten zijn van harte welkom, het is het gebrek aan verdraagzaamheid ten opzichte van zwarte piet waartegen GL Klaver, in navolging van PVV Wilders/Cliteur, terecht in het verweer komt.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 nov. 2016 - 19:04

[...in het politieke PVV minder Marokkanen proces.] Wat is er politiek aan een proces dat moet vaststellen of iemand wel of niet een strafbaar feit heeft begaan? Vooralsnog zijn beide uitkomsten mogelijk en moeten we afwachten of G.W te V. een crimineel is of niet. Laten we de rechter daarin gewoon de kans geven een oordeel te vellen, zonder schijnargumenten als "politiek proces" te gebruiken. Nadat er een uitspraak is is het vroeg genoeg om je na lezing van de argumentatie rond het vonnis een oordeel te vormen.

Harba Lorifa
Harba Lorifa12 nov. 2016 - 10:47

Klaver staat volledig van de realiteit af. Hij heeft met n vrachtwagen chauffeur gesproken. En nu weet hij t...

Albert Einstein
Albert Einstein12 nov. 2016 - 10:44

Als je zo jong bent als Jesse, moet je een beetje provoceren, en originele, onverwachte standpunten innemen. Dit kind lijkt meer op een 80-jarige dominee.

Elias De Hij
Elias De Hij12 nov. 2016 - 10:29

Jesse Klaver begint wat narcistisch te worden, met dat gepreek als een dominee. Wat een vage teksten. Daar kan iemand die bijvoorbeeld structureel werkloos is toch helemaal niets mee? Maar goed, moet zeggen dat de marketing van GL wel goed op orde is. Dat kopieer plak verhaal van Obama landt goed bij veel mensen, GL doet het prima in de peilingen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2016 - 10:27

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2016 - 19:03

Als je tussen die twee je keuze maakt is het belangrijk om te weten dat het wetsvoorstel van de PvdD over verbod onverdoofd slachten is gestrand door tegenstem GL.

Okke2
Okke212 nov. 2016 - 10:11

Wat heeft hij in een record tempo een dikke kop gekregen zeg, maargoed daar kan hij natuurlijk zelf niks aan doen, de omstandigheden maken het ernaar. zulk soort empathie?

Albert Einstein
Albert Einstein12 nov. 2016 - 10:07

De belangrijkste vraag kwam niet aan bod: wat als wederzijdse empathie niet mogelijk is? Zoals empathie voor traditioneel Nederland versus empathie voor mensen die zich aan Zwarte Piet storen. Het antwoord is natuurlijk dat multiculturalisme zijn keerzijde heeft, en niet onvoorwaardelijk moet worden nagestreefd. Misschien zelfs moet worden vermeden.

3 Reacties
frankie48
frankie4812 nov. 2016 - 14:46

Beste Albert, Jesse gaat niet uit van mensen die door bepaalde aandoeningen dat empathisch vermogen niet bezitten, hij gaat uit van mensen met een gezond verstand die hun inlevingsvermogen kunnen gebruiken en die net als uzelf zich redelijk goed ontwikkeld hebben en daarom kunnen begrijpen dat elk verhaal/medaille twee kanten heeft.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 nov. 2016 - 16:19

'wat als wederzijdse empathie niet mogelijk is? ' Types die daar last van hebben moet je zo klein mogelijk houden. Ieder weldenkend mens kent de gevaren van het teveel ruimte geven aan rioolratten.

Zwarte Woud
Zwarte Woud12 nov. 2016 - 23:49

@Joe Ja, daar hebben ze in de VS genoeg ervaring mee. Zoveel zelfs dat er complete boeken over worden geschreven. "SJWs always Lie" bijvoorbeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2016 - 10:03

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Bertje4
Bertje412 nov. 2016 - 15:21

En omdat u vitamine tekort heb gehad, moeten wij nu begrijpen waarom u GL de juiste keus vind? Wat een slap verhaal. Jochie Klaver staat ook ver van de realiteit af, en hij moet daarop gewezen worden door een vrachtwagen chauffeur, en die deed het nog netjes. En ik vind GL bij uitstek de partij van hoog opgeleiden blanke grachtengordel bewoners, die net zover van die realiteit afstaan. Dus eigenlijk een deel van de oorzaak van het probleem.

Steven4
Steven412 nov. 2016 - 20:42

wel wat hatelijk , wanneer leerlingen op school zo'n verhaal schreven dan : " géén gemengde woordensalade , over " !

Marri2
Marri212 nov. 2016 - 10:03

Jesse Klaver : zo jong nog en nu al een symbool van het verleden Bijzonder

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten12 nov. 2016 - 9:47

De Acte der Verlatinghe, ik vraag me af welk hoofdstuk Jesse voor de kolonisatie heeft ingedeeld.. of simpelweg overgeslagen? Krenten pikken voor *empathie*

frankie48
frankie4812 nov. 2016 - 9:34

Ik kan heel veel begrip opbrengen voor iedere politicus met het sociale gevoel die vindt dat belastingontduiking 'of zoals de bevoordeelde het graag zelf willen blijven opvoeren, nl. gelegaliseerde belastingontwijking' aangepakt dient te worden, en ik kan veel minder begrip opbrengen voor die volksvertegenwoordigers met een overduidelijke antisociale persoonlijkheidsstoornis die daar verantwoordelijk voor zijn geweest en het daarom nog steeds graag wil blijven verdedigen.

sidek
sidek12 nov. 2016 - 9:20

Ik krijg er enorme jeuk van.

Truce
Truce12 nov. 2016 - 9:03

Zo veelbelovend lijkt me die Jesse Klaver niet. Ik stem al Groen Links sinds Paul Rosenmöller maar bij dit soort begripvol geneuzel haak ik toch echt af. Empathie is schattig, maar ik wil graag mensen in het kabinet die het oog hebben op regeren en niet op knuffelgedrag. Gepraat over 'verbondenheid' is mooi en de heer Klaver's goede bedoelingen zijn (voor mij) boven elke twijfel verheven, maar voor dit soort Happinez- gebabbel koop ik helemaal niets. Wat ik hier zie is een leuk stukje image building, maar Jesse Klaver mag nog zo lief en begripvol zijn, daar kan ik helemaal niets mee. Dit zijn kwaliteiten die ik waar ik mijn vrienden of een levenspartner op uit zoek, niet mijn toekomstige Minister-President.

1 Reactie
Truce
Truce12 nov. 2016 - 15:17

Ik zou liever zien dat hij inhoud geeft aan die aardigheid in plaats van die aardigheid tot inhoud te maken.

rabarber2
rabarber212 nov. 2016 - 8:51

Hij staat aan de goede kant. Net als deze site. Empathie voor iedereen. Behalve naturlijk als je een andere mening hebt. Dan kun je rekenen op 0 begrip.

Dale S
Dale S12 nov. 2016 - 8:51

Nep sentiment. Ik zie het drama, maar het is gespeeld. Wat voor een empathie moet de belasting betalende burger nu weer hebben? En met wie?Wiens zieltje is nu weer geknakt en heeft een safe space nodig? Misschien wordt het eens tijd het rokje uit te doen meneer Klaver/Trudeau/Kennedy en de mouwen eens op te stropen. Iedereen het werk zou ik zeggen die crisis is voorbij hoor werk zat voor wie het wil.

nico333
nico33312 nov. 2016 - 8:40

"empathie" of hoe fietst Jesse om de hete brij van wat er met de mening van 75% van de bevolking moet gebeuren. Hij durft het niet te zeggen, verbergt zijn mening, net als Asscher, creëert een rookwolk vol "empathie". niet van plan zijn mening aan de kiezer duidelijk te maken.Zie hier in een notendop, wat er mis is met de gevestigde politiek.

Bert Vlierman
Bert Vlierman12 nov. 2016 - 8:39

Dat ziet er niet goed uit. Jesse gaat in zich zelf geloven. Hij wordt een man met missie. Nog even en hij zegt dat er in Nederland meer liefde moet komen en dat condooms in het basispakket moeten. Er staat een nieuwe Stip op de horizon.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete12 nov. 2016 - 8:12

Nog even gekeken maar de leegte Jesse is nog erger dan ik dacht; incoherent kletsverhaal zonder dat hij iets relevants zegt. Na de beaming dat de collega vd vrachtwagen chauffeur na 30jaar werken minder verdient dan hij begint hij weer de uitgesleten mantra over verbondenheid te herhalen; wat doet dit voor de collega van de vrachtwagenchauffeur. Die jongen heeft zo'n weinig algemene ontwikkeling dat hij niet door heeft dat wat hij zegt doet en "verzint" enorm sleets is, al die holle frasen zijn al 1.000 keer to no avail over de bhune gebracht. Hij is niet de oplossing maar een exemplaar van de sign of the times.

1 Reactie
Dale S
Dale S12 nov. 2016 - 9:45

Hij is een exemplaar van The Sign behind the Times. Verder geheel met u eens.

Freeman2
Freeman212 nov. 2016 - 8:07

Ondanks alle sympathie voor het kinderlijke voorkomen van Jesse Klaver is het bizar dat hij het dringende verzoek tot empathie aan de belachelijke racistische vertoning van ZP bindt, terwijl een zichzelf respecterende politicus zou dit oproep onmiddellijk verbinden aan het verbreken van elke mogelijke steun voor de eindeloze oorlogen die door de Westerse beschaving gevoerd werden en worden met miljoenen kinderen, ouderen, vrouwen als slachtoffers. Wat is de maatstaf voor empathie van Klaver?

gilles2
gilles212 nov. 2016 - 8:02

Waar gaat nu iemand het hebben over empathie voor driekwart van de Nederlanders, die het vreselijk vinden dat de intocht van Sinterklaas nu moet met bewakingspoortjes, en honderden politiemensen ?

Freeman2
Freeman212 nov. 2016 - 8:02

Empathie op bevel! Heerlijk, toch?

1 Reactie
Harba Lorifa
Harba Lorifa12 nov. 2016 - 10:49

Ik voel me al helemaal warm van binnen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete12 nov. 2016 - 8:00

In dit tijdperk van de grote IK is er iets heel anders nodig; zelf-relativering. Jezelf wat minder belangrijk vinden en je eigen emoties relativeren. Als kind doet het pijn als je voor vuurtoren wordt uitgescholden, als je volwassen bent en je krijgt nog eens vuurtoren naar je hoofd geslingerd haal je gewoon je schouders op. Kan je dat niet, dan kan je beter bij je zelf ten rade gaan; heb ik zo'n slecht zelfbeeld dat ik mij een stereotypering zo enorm aantrek? Maar geef niet anderen, of hele bevolkingsgroepen de schuld van je eigen mentale zwakte. Bij de intolerante anti-ZP beweging zie je een enorme mentale en intellectuele onvolwassenheid en neiging naar narcisme, terwijl je aangaande ZP gewoon je schouders moet ophalen, die rare Hollanders hun feestje gunnen, net zoals die rare Hollanders ook religieuze en seksistische tradities en feestjes van andere bevolkingsgroepen tolereert. Een beetje empathie kan ook ook geen kwaad maar doet verder niets; het is een net zo hol als de roep om respect. Bovendien impliceert empathie dat er sprake is van een dader/ slachtoffer verhouding. Veelbetekenend dat de inhoudsloze Jesse als veelbelovend wordt beschouwd; de leegte op links doet pijn; luiheid en narcisme hebben de o zo nodige progressieve politiek de das omgedaan.

1 Reactie
Baytep
Baytep12 nov. 2016 - 15:59

En met de gouden woorden "empathie is het nieuwe respect" lijkt me deze discussie voldoende besproken.

BasVV
BasVV12 nov. 2016 - 7:26

Praten en nog eens praten. Maar om in zijn simplistisch Nederlands denken te blijven. Uiteindelijk gaat het er om of Piet zwart is of niet. En dat 75% van de bevolking empathie op moet brengen doet me denken aan een ouder kind relatie. Ach. Ze zijn nog zo klein. Ze snappen het nog niet zo goed. Jammer genoeg voor Jesse zijn kiezers wel volwassen.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten12 nov. 2016 - 7:10

Per definitie zijn de meeste NL wikis beknopter dan in het Engels.. logisch hè? De meeste mensen communiceren in het Engels op het net. Misschien moet onze 'veelbelovende' prins wat vaker goochelen voor hij onzin verkondigt.

1 Reactie
Baytep
Baytep12 nov. 2016 - 15:56

Over het algemeen zijn de Nederlande Wiki's beknopter. Echter over specifiek Nederlandse onderwerpen zou je het omgekeerde mogen verwachten.

Pater
Pater12 nov. 2016 - 3:22

Het ging niet over bezuinigingen op de zorg en allerlei andere sociale en economische ongerechtigheden, of over fiscale vergroening (winst én verbruik, beste Stroompie), elders laat Klaver daar (grotendeels goeie) geluiden over horen. Het ging nu over luisteren. Dat wil Klaver, dat is goed. Maar trekt hij zich iets aan van wat hij hoort? Tot nu toe straalt hij een hooggestemde onbeperkte gastvrijheid uit voor alle vluchtelingen in de wereld. Dat is natuurlijk niet houdbaar. Dat heb ik nog niet van hem gehoord. 1581 als basis voor een op democratische waarden gebaseerd nationalisme vind ik prima. Dat is het spoor waar vroeger ook Marijnissen op zat. Op die manier ben ik bereid trots op Nl te zijn.

2 Reacties
rbakels
rbakels12 nov. 2016 - 9:24

Nationalisme is gevaarlijk. Trots brengt al gauw een superioriteitsgevoel met zich mee dat zich afzet tegen andere landen. Dat er grondrechten zijn waar ook een democratrie zich aan moet houden is inmiddels ij veel landen doorgedrongen - zij het nog te weinig. Nederland moet leunen op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM, geen EU maar Raad van Europa) omdat wij een stokoude, niet toetsbare grondwet hebben. Wat dat betreft zijn bijv. de Duitsers veel consequenter. En dan hoor ik minister Schippers zeggen dat ze het maar onzin vindt dat ook Nederland zich verbonden heeft zich aan het EVRM te houden. Dat EVRM is uit 1950 en ze zegt dat het verouderd is. Uh, zijn zaken als het recht op leven, het recht op een eerlijk proces, de vrijheid van meningsuiting en het recht om je land te verlaten dan uit de tijd? Ja, het recht op een gezinsleven naar vrije keuze is omstreden, omdat dit tot gezinshereniging leidt die politiek omstreden is. De VVD geeft dan een VOC mentaliteit: wie ons tegenspreekt schaffen wij af (net als de Eerste Kamer). Ze beseffen niet dat het juist de rol van grondrechten is om ook de wetgever, dus de politiek bepaalde regels in acht moet nemen.

Pater
Pater13 nov. 2016 - 4:02

Ik vind nationalisme gebaseerd op de democratische waarden van de Acte van Verlatinghe niet zo gevaarlijk hoor. Dat was een verzet tegen intolerantie. De grondwet is in 1983 grondig herzien.

Piet de Geus
Piet de Geus12 nov. 2016 - 0:13

Jesse heeft weer eens een holle term gevonden waar je lekker mee kunt jongleren zonder dat het tot ook maar iets verplicht. Probeer het de volgende keer eens met een leus als 'wij kiezen sociaal'. Daar schijnen mensen ook in te trappen.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood12 nov. 2016 - 9:15

Kijkend naar het plaatje waar jij je achter verschuilt valt mij altijd weer iets op. het plaatje is een afbeelding van een succesvol humorist. De naam en zijn epistels is een uiting van een doorgedraaide populist.

Zakenpief
Zakenpief12 nov. 2016 - 14:02

@ Vuurrood Maar Piet heeft wel gelijk. Deze holle frasen van Klaver stellen niets voor. Toen het concreet werd hoe we nu empathie moesten hebben, kwam hij er niet uit. De PvdA schermt altijd met "eerlijk en samen", de SP heeft socialistisch voor sociaal ingeruild. Maar ook de standpunten van de PVV en de VVD hebben weinig met Vrijheid te maken. Allemaal termen waar iedereen zich achter kan scharen maar waar iedereen een andere invulling aan geeft. Klaver is de koning van de open deur.

Piet de Geus
Piet de Geus12 nov. 2016 - 14:21

"Kijkend naar het plaatje waar jij je achter verschuilt valt mij altijd weer iets op" Dat heb ik nou altijd met het naampje waar jij je achter verschuilt: dat zou toch echt schaamrood moeten zijn.

thunderbird2
thunderbird212 nov. 2016 - 14:44

Ik zou Piet geen populist willen noemen, hij heeft gewoon een hekel aan iedereen.

Piet de Geus
Piet de Geus12 nov. 2016 - 19:47

"hij heeft gewoon een hekel aan iedereen" Ik heb een hekel aan kletspraat, niet aan mensen. Primitivo's die hun standpunt louter laten bepalen door eens/oneens zullen dat nooit kunnen begrijpen, maar als ik het in principe met iemand eens ben en hij laat ernstige steken vallen dan reageer ik daar scherper op dan op iemand die toch al reddeloos verloren is. Omdat ik er meer van verwacht en van GL verwacht ik meer dan vrijblijvend gejongleer met holle termen. Maar ik snap waarom jij de SPVV graag als 'iedereen' presenteert; je blikveld is nu eenmaal niet ruimer.

arbeider3
arbeider312 nov. 2016 - 0:03

Wiens empathie bedoel hij? Die van de voorstanders van zwarte Piet of die van de tegenstanders van zwarte Piet. Mijn "vooroordeel" zegt mij, dat de voorstanders van Zwarte Piet, volgens hem empathie moeten tonen. Ik ben van mening dat beide zijden dat moeten gaan doen. Maar daar is ook door andere politici al een gepasseerd station van gemaakt. Wij moeten weer datgene wat ons lief is opgeven ter meerder glorie van de snel gekwetsten .

RHW Jansen
RHW Jansen11 nov. 2016 - 23:45

"De veelbelovende leider van GroenLinks, Jesse Klaver, wil dat de Nederlandse samenleving empathischer wordt. Mensen zouden meer begrip en inlevingsvermogen moeten tonen" Alleen jammer dat het van één kant moet komen.

Pietersen2
Pietersen211 nov. 2016 - 23:11

We wilden eigenlijk naar Maassluis, het is immers dichtbij en wel zo leuk. Maar aangezien het eigen gelijk belangrijker wordt geacht dan de onschuld van een 6-jarige, gaan we niet. Godvergeten sneu, juist de empathie ontbreekt bij links volledig op dit gebied.

4 Reacties
Bickle
Bickle12 nov. 2016 - 6:57

Empathie heeft volgens mij helemaal niets te maken met politieke voorkeur. Empathie komt uit de mens zelf. Als je van tevoren al zo'n houding aanneemt (links/rechts/hokjes) dan doe je niets anders dan wat je de ander verwijt. Empathie komt voort uit jezelf als mens kwetsbaar en open opstellen naar een ander mens toe. Wie of wat hij/zij is en/of doet heeft er helemaal niets mee te maken.

Vuurrood
Vuurrood12 nov. 2016 - 9:17

Weet u wat godvergeten sneu is. Dat de NVU, een onvervalste nazi bende, zich opwerpt als de hoeders van Nederlands cultuur goed! Zover zijn we al gezonken!

Pietersen2
Pietersen212 nov. 2016 - 12:00

@Bickle Van tevoren? Deze maffe discussie duurt al vele jaren en juist de linkse goegemeente keek er goedkeurend naar. Niet de boel omdraaien

Pietersen2
Pietersen212 nov. 2016 - 19:09

@vuurrood Inderdaad Ongedierte trekt ander ongedierte aan, dat is heel triest. Die NVU typjes zijn net zo fout als hun tegenhangers ( aangaande de confrontatie op willen zoeken )

truusbeek2
truusbeek211 nov. 2016 - 23:00

Tenen krommend! Wat een gespeelde passie ! Wat erg!

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood12 nov. 2016 - 9:18

Truusbeek: Ach gut, je tenen gaan krom staan van iemand welke wel sociaal is. Tekenend voor u!

Ryder
Ryder11 nov. 2016 - 22:54

De reactiezuurgraad is hier nauwelijks te harden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 12 nov. 2016 - 6:26

En dat terwijl de verklaring van de heer Klaver zo zoet is dat je het glazuur spontaan van de tanden springt. Laat GL eerst maar eens meer empatisch gaan stemmen in de kamer.

Donostia2
Donostia212 nov. 2016 - 8:18

Het lijkt me dat de reactiezuurheid een gevolg is van het optreden van de heer Klaver. Ik vind het trouwens nog best mee vallen, velen onder ons hebben een inhoudelijk bezwaar tegen de koers die GroenLinks nu kiest. De strijd tegen populisme van de heer Klaver komt nogal populistisch over. Zeggen dat je verbinding wilt, en tegelijkertijd beweren dat een ander een mafklapper is, dat gaat maar moeizaam samen.

Stroompie
Stroompie11 nov. 2016 - 22:20

Soms lijkt het wel alsof de tweede kamer een gemeenteraad is. Empathie, overlast, arme wijken, gemeenschap, zwarte piet. In kabinetsperiode 2017-2021 gaan we bepalen wie nu wel of geen racist is. Mijn onderbuik zegt dat de once-in-a-lifetime kans om Britse banken aan te trekken toch iets meer prioriteit hoort te hebben. En de fiscale hervormingen die niet winst maar verbruik belasten, wat competitief en groen is. Het oplossen van ons tekort aan technisch persoon (ipv te korten op jongeren die willen studeren). Of ouderen aan het werk helpen door te zorgen dat werkgevers zich niet scheel hoeven te betalen als een oudere werknemer ziek wordt. Nee, we gaan over op de orde van de dag. Klessebessen over onze identiteitscrisis. Ik kan u verzekeren dat zowel filosoof Klaver als filosoof Wilders ons geen nieuwe identiteit zullen aanmeten.

Perezoso
Perezoso11 nov. 2016 - 21:58

Nou effe nog ZP aan economisme koppelen, Jesse, en je hebt voor de Kerst alweer een boekje in elkaar geflanst.

Juppé🎗
Juppé🎗11 nov. 2016 - 21:44

Niets over de zorg die in elkaar is gestort, de mantelzorgers die zich voor hun echte werk ziekmelden, de windmolens die behalve met directe subsidie nu ook met gesubsidieerde gascentrales ondersteund moeten worden, jongeren die geen werk krijgen omdat de scholen in NL belabberd zijn en ouderen tot 67 moeten, treinen die sukkelen, gaten in wegen, vrouwen die niet meer onder het rechtsysteem vallen...maar gelukkig...zwarte piet vieren is niet meer racistisch. En nu op naar de toekomst Jesse , oh.....we starten in 1581......Wilt U zich er dan graag niet meer mee bemoeien voordat u zelf in 2016 bent...

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert12 nov. 2016 - 0:27

lees het programma van GL of zijn boek. Daar staan dergelijke zaken gewoon beschreven en wat GL daar aan wilt doen. je kan niet verwachten dat in een kort interview even alle problemen van NL behandeld kunnen worden.

Pater
Pater12 nov. 2016 - 3:24

Mopperen mopperen mopperen. Het zal wel op internet horen, het is ook best vaak terecht, maar zo erg? Ik zal er nooit aan wennen.

Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2016 - 17:04

Ja Pater U heeft gelijk. Ik mopper te veel. Eerst Sylvana Simons, dan Ton Elias en ook nog Jesse Klaver. Allemaal holle leegheid. Het werd me een beetje veel. Zal milder worden. Dank en goed weekend!

Bram Emanuel
Bram Emanuel11 nov. 2016 - 21:43

"Volgens Klaver zijn er mensen die zeggen dat het publiek dat morgen de intocht van Sinterklaas in Maassluis bijwoont ‘racisten’ zijn. Dat is volledig onterecht, legt hij uit." Dat is toch al jaren het mantra vanuit PvdA/D66/GroenLinkse hoek? Als je bij elke buitenlandse verkiezingsuitslag volledig overstag gaat raken de mensen op gegeven moment de draad kwijt.

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert12 nov. 2016 - 0:25

kan je even een voorbeeld geven waar JK of een andere prominente GL'er stelt dat mensen die sinterklaas intocht bijwonen, racist zijn? En kan je aangeven op welk punt hier JK volledig overstag agv de uitslag in de VS.? Volgens mij duid hij die verkiezing alleen maar en trekt de terechte parallel naar de Nederlandse situatie.

Pater
Pater12 nov. 2016 - 3:12

Flauw hoor. Kennelijk hoor je wat je wilt horen. Ik heb Klaver nooit horen zeggen dat hij de bezoekers van de Sint-intocht racisten vindt. Wel dat de Zwarte Piet, wel of niet opzettelijk, als zodanig uitwerkt.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 nov. 2016 - 7:49

Precies. Nogal opportunistische move van Jesse om plotsklaps empathie te tonen voor de neutrale Sinterklaas-vierder.

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2016 - 21:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood12 nov. 2016 - 9:21

Ton wie? Oh wacht, Ton Asfalt!

Michiel Online
Michiel Online11 nov. 2016 - 21:40

Massaal pvdd stemmen

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2016 - 17:57

Ja Michiel, veel meer relativering, practischer ingestelde mensen. Geen drammers Mijn partij.

Wesseling2
Wesseling211 nov. 2016 - 21:35

De jongen die de nieuwe president-elect een mafklapper noemt wil meer empathie. Zoals gewoonlijk zal het wel weer een een-richtingsweg moeten worden.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2016 - 11:36

Dag Wesseling. Een President-elect die de aller ergste dingen geroepen (of eerder gedaan) heeft tijdens zijn hele verkiezingscampage is niet alleen een mafklapper maar ook een racist, seksist, fascist en bigot. Een paar voorbeelden: - Mexicanen zijn verkrachters - Lock her up! (zonder iets dat al bewezen is, richting Hillary Clinton. Donald Trump met zijn a.s. Trump University rechtszaak heeft juist zeer waarschijnlijk fraude gepleegd) - Geen toegang aan alle moslims naar Amerika - Grab her by the pussy! Hoe kan een man, met name Donald Trump, die blijkbaar zelf door de afschuwelijke KKK bewonderd is, de a.s. President van de VS worden?. Dat is toch de hele wereld op zijn kop. Een fijne dag.

msj_meijerink
msj_meijerink11 nov. 2016 - 21:23

In een geïndividualiseerde maatschappij roepen om gemeenschapszin is zendingswerk. Het tegenoverstelde wat Wilders, Le Pen en Trump prediken, want die beloven dat 'ik' het beter krijgt dan 'zij'.

Martin108
Martin10811 nov. 2016 - 21:07

Politiek moet voor twee dingen zorgen: dat mensen 'n redelijk bedrag kunnen overhouden aan 't eind van de maand, en dat men zich veilig voelt in eigen huis en buurt. Pas daarna kun je aankomen met milieu, mensrechten, dierenrechten, vrijhandelsverdragen, ontwikkelingssamenwerking, etc. Anders valt het op dovemansoren die alleen maar het geluid van de hardste roeptoeters kunnen horen.

f.h
f.h11 nov. 2016 - 20:23

Waar die klaver groot is geworden weet ik niet. Maar ik denk in een tuin huis ergens in Zweelo of zo

2 Reacties
johannn2
johannn211 nov. 2016 - 22:01

f.h. Moet haast wel. Hij past absoluut niet bij onze onverbiddelijke, intolerante, anderen veroordelende, onvergevende, zure, van oorsprong calvinistische volksaard. Recht in de leer zijn wij, nog steeds. Empathie!! Wel já, tóe maar weer! Alsof het niks kost! .

Harba Lorifa
Harba Lorifa12 nov. 2016 - 7:13

Johannn. LOL. Daadwerkelijk hardop gelachen. Heerlijke sarcasme.

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2016 - 20:16

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
richarrd
richarrd11 nov. 2016 - 22:40

Ik denk dat Jesse Klaver alleen opmerkt wat de samenleving het belangrijkst vindt, en dat is bijvoorbeeld zwarte piet. De bevolking heeft het alleen maar over zwarte piet, en dus denkt Jesse Klaver terecht dat de bevolking dat het belangrijkst vindt. Ik moet zeggen dat ik ook wel vind dat de zwarte pietendiscussie de meest populaire discussie is op dit moment in Nederland. Je hoort de bevolking niet over andere dingen.

richarrd
richarrd11 nov. 2016 - 22:41

Ik vind ook dat het niet GroenLinks en Jesse Klaver zijn die verantwoordelijk zijn voor de huidige toestand van het land.

Instaatsteller
Instaatsteller11 nov. 2016 - 23:12

En maar blijven zeiken. Altijd negatief. Je hebt Klaver en de EU helemaal niet begrepen. Landen die samenwerken om meer te kunnen bereiken ia fantastisch, hoe moeilijk het ook is. Misschien wordt je binnenkort blij want we krijgen een premier Wilders en daar zal dit land uiteindelijk alleen maar minder minder van worden. Van haat wordt iedereen armer.

Vuurrood
Vuurrood12 nov. 2016 - 9:24

Oliver: Doe nou eindelijk een keer in je leven een klein beetje moeite en lees het partijprogramma van Groen Links! Open daarna pas je mond.

Perezoso
Perezoso11 nov. 2016 - 20:08

Dat ie veel belooft wil ik wel geloven, dat ie veelbelovend is dan weer niet.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2016 - 19:54

Ja: Doe ik de ogen toe, dan wil ik het wel geloven. Maar ik ze dan open doe, komt weer fe twijfel boven