Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jesse Klaver wil debat over gedachtegoed FvD, Tweede Kamer niet

  •  
06-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
Voortzetting debat regeringsverklaring

© 2017-11-02 18:08:57 DEN HAAG - Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FvD) hebben overleg in de wandelgang tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd om het gedachtegoed van Forum voor Democratie-aanhangers als Yernaz Ramataursing, kandidaat-gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie in Amsterdam en Theo Hiddema, Tweede Kamerlid, te bespreken. Klaver wil in debat met Forum voor Democratie omdat hij de uitspraken van de partijleden verwerpelijk vindt. Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat er een verband is tussen IQ en volkeren. Volgens Klaver gaan ze daarmee te ver:
“Deze uitspraken zijn verwerpelijk en hebben alle kenmerken van racisme”, zegt Klaver nu. “Dit is niet iets wat we onweersproken kunnen laten. Als deze ideeën leven in het parlement, dan horen ze bestreden te worden in de plenaire zaal. Daarom heb ik een debat aangevraagd.”
Update:  Het debat over het racistische gedachtegoed dat als een rode draad het partijprogramma van het Forum voor Democratie loopt, komt er niet. Regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie én D66 zijn tegen zo’n debat. Vooral in het geval van die laatste partij bijzonder, omdat D66-minister Kajsa Ollongren afgelopen vrijdag nog in haar Dales Lezing opmerkte : ‘Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’ Na die uitspraak deed Thierry Baudet aangifte tegen Ollongren.
‘Opmerkelijk’, noemt Jesse Klaver de weigering van D66:
"Wel een minister die haar verontwaardiging in een lezing uit, maar niet bereid is in debat de uitspraken van een Kamerlid van FvD te bestrijden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.