Joop

Jesse Klaver wil debat over gedachtegoed FvD, Tweede Kamer niet

  •    •  
06-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Voortzetting debat regeringsverklaring

© 2017-11-02 18:08:57 DEN HAAG - Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FvD) hebben overleg in de wandelgang tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd om het gedachtegoed van Forum voor Democratie-aanhangers als Yernaz Ramataursing, kandidaat-gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie in Amsterdam en Theo Hiddema, Tweede Kamerlid, te bespreken. Klaver wil in debat met Forum voor Democratie omdat hij de uitspraken van de partijleden verwerpelijk vindt. Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat er een verband is tussen IQ en volkeren. Volgens Klaver gaan ze daarmee te ver:
“Deze uitspraken zijn verwerpelijk en hebben alle kenmerken van racisme”, zegt Klaver nu. “Dit is niet iets wat we onweersproken kunnen laten. Als deze ideeën leven in het parlement, dan horen ze bestreden te worden in de plenaire zaal. Daarom heb ik een debat aangevraagd.”
Update:  Het debat over het racistische gedachtegoed dat als een rode draad het partijprogramma van het Forum voor Democratie loopt, komt er niet. Regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie én D66 zijn tegen zo’n debat. Vooral in het geval van die laatste partij bijzonder, omdat D66-minister Kajsa Ollongren afgelopen vrijdag nog in haar Dales Lezing opmerkte : ‘Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’ Na die uitspraak deed Thierry Baudet aangifte tegen Ollongren.
‘Opmerkelijk’, noemt Jesse Klaver de weigering van D66:
"Wel een minister die haar verontwaardiging in een lezing uit, maar niet bereid is in debat de uitspraken van een Kamerlid van FvD te bestrijden."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (353)

randomracist
randomracist8 feb. 2018 - 14:41

U loopt 18 jaar achter. Zo lang geleden, was er in Nijmegen een anti-racismegroep met gemeentesubsidie werkzaam, genaamd Iedereengelijk. Die gaf als voorbeeld van racisme: een oud vrouwtje dat haar tas tegen zich aanklemt bij het passeren van een groepje getinte hangjongeren. Deze breed getrokken definitie van racisme is salonfahig geworden.Het hebben van VOOROORDELEN naar gekleurde mensen heet tegenwoordig racisme,en ook hier is de norm bij zeker 50 % van de reageerders en 90 % van de columnisten, dat die brede opvatting gehandhaafd moet worden. De VN gingen u voor. Wat het 'herkennen van somalisch'aangaat. ik keek om en zag jongens, zoals het hier van wemelt, die uit dat deel van Afrika komen, dus ik sloeg er een slag naar. Of het echt Somaliers of Eritreeërs waren, is volkomen onbelangrijk, het gaat om het principe.

2 Reacties
randomracist
randomracist8 feb. 2018 - 17:07

Sorry, deze post is een reactie op de posts van Onruststokr en Nico Schouten, reagerend op mijn post 7 februari 2018 at 18:23

Zandb
Zandb9 feb. 2018 - 11:12

random Ik vind het wat oppervlakkig allemaal. Je hebt racisme en je hebt racisme. En dan zal er waarschijnlijk ook nog wel een ander racisme zijn. Wat u beschrijft is de basis van waaruit racistisch handelen ontstaat. Is dat dan racistisch? Tja. Kunnen we een boom over opzetten maar hoe zinvol is dat? Ik begrijp van u, dat u 'normaal' vindt dat een oud vrouwtje zo reageert. Ik weet niet of ik dat normaal zou durven noemen maar ik kan me er van alles bij voorstellen. Net als dat ik me ook kan voorstellen, dat iemand wat krap bij kas zit en dat die een portemonnee met inhoud vindt, die toebehoort aan de rijkste man van de stad, en besluit om die dan maar te houden met het oog op zijn gezin. Is dat dan geen diefstal? Ik vind niet dat je zo in het algemeen, noch de ene noch de andere kant op kan redeneren. Daar zijn de zaken over het algemeen veel te ingewikkeld voor.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard8 feb. 2018 - 11:24

Geen wonder dat de regering en kamer geen debat willen over het gedachtegoed van het forum voor "democratie". De reden is waarschijnlijk omdat het FvD deze keer toevallig gelijk heeft. De beerput zou open gaan. Want wat is het geval? . Het gemeten IQ onder de bevolking van verschillende landen verschilt inderdaad. Het FvD daarin ongelijk geven is dus onhoudbaar, terwijl ze daarin gelijk geven rampzalig zou zijn. . Alleen zegt dat IQ verschil NIETS over de intellectuele capaciteiten van de bewuste volken. Het zegt alles over de IQ-testen en de leefomstandigheden van die volken. Armoede, gezondheid, kwaliteit van onderwijs, kansen op werk, toegang tot kennis en wetenschap, westers denken en voelen,... bepalen in hoge mate de score bij een IQ-test. En zelfs als voor elk volk een aparte aangepaste test zou worden ontwikkeld en toegepast dan zijn die scores per definitie niet meer te vergelijken met die van andere volken. . Het is dus niet fout om te zeggen dat het gemiddelde IQ van verschillende volken of landen verschilt. Het is fout om zelfs maar te SUGGEREREN dat die volken of rassen dan ook verschillend intelligent zouden zijn. Maar men is doodsbang de verkeerde indruk te wekken met het eerste. .

3 Reacties
NueNick
NueNick8 feb. 2018 - 18:29

Klopt. Ze zitten zo opgesloten in hun policorre dwangbuis dat zelfs een simpele vaststelling van een onderzoek zorgt voor blinde paniek. Maar de realiteit is helaas dat antiracisme nu gebruikt wordt voor politieke doeleinden. Het adagium 'kijk, zij zijn slecht, dus ik ben goed' louter gebezigd om zieltjes te winnen. Triest.

C@io1
C@io19 feb. 2018 - 2:53

Duimpje omhoog v deze bijdrage

Zandb
Zandb9 feb. 2018 - 11:14

Georg In feite zegt u dus, dat de regering terecht vindt dat zulke discussies niet in de politiek thuishoren. Dus helemaal niet omdat het FvD dan wel eens gelijk zou kunnen hebben.

marq
marq8 feb. 2018 - 11:21

Minister Ollongren doet wel meer dingen die in directe tegenspraak zijn met haar woorden, en dat is nog veel te beleefd geformuleerd. Dit soort 'dienaren' van het volk zijn het echte gevaar met hun discriminatoire dataverwerking en daaruit voortvloeiende beleid. Lees even het NRC artikel van Maxim Februari van 6 februari 2018.

2 Reacties
Zandb
Zandb9 feb. 2018 - 11:15

marq Nee. Dat lees ik niet. Als u wilt dat ik u begrijp, dan legt u het mij maar uit.

marq
marq10 feb. 2018 - 10:33

zandb Mensen die oprecht geinteresseerd zijn in de denkbeelden en argumenten van andere mensen lezen regelmatig diverse media. Laat mij de laatste zijn om mensen die verkiezen in een zelfverkozen bubble te leven - en deze vol te plakken met louter eigen denkbeelden - te storen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh8 feb. 2018 - 11:08

Het zou prettig zijn dat de Kamer zich bezig zou houden met de belangen van de burger en bedrijven, in plaats van dit soort debatten in het kamergebouw te houden. Er zijn genoeg podia om hier met elkaar over in debat te gaan ,zoals De Balie, Buitenhof, WNL op zondag etc. Steeds meer krijg je de indruk dat kamerleden met dit soort debatten hun onkunde over wat de burger en bedrijven écht aangaat, willen verbergen.

Phil2
Phil28 feb. 2018 - 8:02

Racisme, racisme... Er zijn natuurlijk twee dingen heel raar aan Baudets poneren. 1. Wat wil ie er anders mee bereiken dan verkapt racisme salonfähig te maken? 2. Dat mensen die opgroeien in arme landen met een bijbehorend gebrekkige voeding en slechte of geen scholing een lager IQ hebben lijkt me nogal wiedes. Ik zou de jonge Baudet in één van die landen wel eens zien willen zien opgroeien...

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2018 - 21:26

U heeft geen bal verstand van verenigingsrecht, dat kan ik wel merken. Er is geen bepaling in deze statuten te vinden die strijdig is met het BW. U heeft ook nooit eens de moeite genomen om deze statuten te vergelijken met die van een andere partij, bijv. de SP of de PvdA of welke andere grote vereniging dan ook als een vakbond, de ANWB of een omroepvereniging. Een politieke partij moet een vereniging zijn, dat wil zeggen een ledenorganisatie. De PVV heeft hier de truc mee uitgehaald door die vereniging te laten bestaan uit twee leden, Wilders als persoon en de stichting waar Wilders de enige bestuurder van is. Jammer voor u misschien maar FvD is een partij die voldoet aan de wettelijke vereisten. U moet uw pijlen op iets anders van FvD richten. Wat dacht u van haar gedachtegoed?

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:18

Natuurlijk voldoen de statuten aan de kaders in het burgerlijk wetboek. Er zijn heel veel manieren om binnen deze kaders te blijven. De FvD heeft haar best gedaan om binnen deze kaders democratische processen zo goed mogelijk te belemmeren. De PVV overigens ook. Ze lijken op elkaar, wat dat betreft.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 feb. 2018 - 9:27

Heeft u de statuten van de andere partijen wel eens gelezen? Die verschillen echt niet zo veel van elkaar. Dat kan ook niet veel anders. Ook in FvD heeft de algemene vergadering het laatste woord over het bestuur. De wet staat niet toe dat het orgaan dat bestuursleden benoemt ze ook niet kan ontslaan. Dat is de regel wie benoemt ontslaat. Nogmaals. Er is wellicht reden de democratische gezindheid van Baudet cs te wantrouwen maar de statuten van deze partij geven daartoe geen aanleiding.

Trump 2020
Trump 20207 feb. 2018 - 18:23

Een meerderheid van de kamer stemde vandaag wel vóór een debat over extreemlinkse clubs.

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:15

Ja, en Trump, wat wil je zeggen? Mag dat niet, of juist wel?

randomracist
randomracist7 feb. 2018 - 17:23

taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’' Hier gaat het debat wel door, zeer tegen de zin van de minister, en dan expliciet, over de vraag of je de definitie moet verbreden of versmallen. Ik pleit voor verduidelijken, aan de hand van voorbeelden. Voorbeeld: stond vandaag geld te pinnen, hoor dicht achter mij Somalisch praten, ben me er van bewust, iets alerter te zijn dan als er twee oude vrouwtjes plat Nimweegs zouden staan praten. Racistisch.

5 Reacties
NicoSchouten
NicoSchouten8 feb. 2018 - 9:39

Nee, dat gevoel is niet racistisch. Een gevoel van reserve krijgen, op je hoede geraken, als er iets vreemds achter je gebeurt is vrij normaal. Het gaat er om wat je er mee doet als je er achter komt wat er aan de hand is.

Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:40

Dat jij Somalisch herkent dat is opmerkelijk. Of dat racistisch is weet ik niet. Misschien ben je in Afrika geweest en heb je kennis van Afrikaanse talen? Misschien was het gewoon een vooroordeel van jou, en herkende je die taal helemaal niet. In het eerste geval heb je je laten leiden door kennis, en in het tweede geval door een vooroordeel. Het eerste is slim, het tweede is dom. Maar racistisch? Racisme is het exceptionalistische idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Oordeel zelf.

randomracist
randomracist8 feb. 2018 - 14:45

Onruststoker, uw definitie van superieur/inferieur schreeuwt om explicatie. Is een zwarte sporter die roept: wij kunnen veel harder lopen dan jullie, een racist?

DaanOuwens
DaanOuwens8 feb. 2018 - 16:45

@ randomracist Jij schrijft: Is een zwarte sporter die roept: wij kunnen veel harder lopen dan jullie, een racist? Je moet racist zijn om op dit voorbeeld te komen. Een zwarte sporter zal een dergelijke uitspraak nooit doen. In ieder geval niet met het idee dat iedere zwarte harder loopt dan iedere witte. Als voorbeeld: De snelste vrouw op de 200 meter ter wereld is Nederlands en hoog blond en hartstikke wit. Dus een zwarte sportman weet dat een dergelijke uitspraak gelul is. Jij niet blijkbaar. Overigens wordt de sprint bij mannen wel gedomineerd door zwarten maar er zijn ook een aantal witten die prima mee kunnen. Maar stel: die domme zwarte atleet die nooit om zich heen kijkt als hij in de baan staat doet die uitspraak. Dan is hij inderdaad een domme racist. Zoals racisme ongeacht huidskleur altijd dom is.

DaanOuwens
DaanOuwens8 feb. 2018 - 16:51

@ randomracist Jij schrijft: Voorbeeld: stond vandaag geld te pinnen, hoor dicht achter mij Somalisch praten, ben me er van bewust, iets alerter te zijn dan als er twee oude vrouwtjes. Racistisch. Ik ben 187 en ruim 100 kilo. Als achter mij Somalisch wordt gesproken staan daar mannen of jongens die 2 koppen kleiner zijn en de helft van mijn gewicht. Kortom het doet mij niets. Boeien. Als er twee oude vrouwtjes plat Nimweegs zouden staan praten vraag ik mij af of ik straks niet aangesproken ga worden voor een uitleg van de pinautomaat. Ik heb daar weinig zin in, ik versta er toch al niets van. Niet echt op mijn gemak dus. Wat denk jij? Racistisch? Of gewoon geen zin in gezeur?

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 16:25

Deze is ook erg leuk: ARTIKEL 26 ALGEMENE VERGADERING: SAMENSTELLING De algemene vergadering van de partij is toegankelijk voor alle leden. Hmmm, denk je, lekker democratisch, goed bezig die club. ARTIKEL 27 ALGEMENE VERGADERING: TAAK EN BEVOEGDHEDEN lid c. de algemene vergadering kan slechts rechtsgeldig besluiten nemen inzake onderwerpen, die in de agenda voor de betreffende algemene vergadering zijn vermeld; dus je punt moet wel op de agenda staan, anders kan er niet over gesproken worden. Redelijk anders wordt het chaos ARTIKEL 28 PARTIJBESTUUR: SAMENSTELLING De leden van het partijbestuur worden benoemd door de algemene vergadering uit een bindende voordracht van één of meer kandidaten, die wordt opgesteld door het partijbestuur Alleen het partijbestuur kan kandidaten voor het partijbestuur voorstellen?? Dat is toch wel raar. Ah, wat lees ik hier, de Algemene vergadering (de leden) kunnen het ook. De algemene vergadering kan aan die voordracht het bindend karakter ontnemen door een besluit, genomen met ten minste twee derden van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste twee derden van de stemgerechtigde leden van de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Ahhh, maar dan moet wel 2/3 van de leden aanwezig zijn, makkie toch, je huurt de jaarbeurs af, en je zet extra treinen in, en dan moet het lukken om een bestuurslid te laten benoemen door de leden. Maar waarom zouden die leden dan een bestuurslid willen benoemen? Wat heb je eraan? ARTIKEL 29 PARTIJBESTUUR: TAKEN EN BEVOEGDHEDEN lid b. het opmaken van de agenda, de voorbereiding van de besluitvorming en uitvoering van de besluiten van de algemene vergadering; Ahhh, dat is die agenda waarop de leden mogen stemmen in de Algemene Vergadering. Die wordt door het bestuur gemaakt, zie hierboven artikel 27. lid d. de bespreking van het politieke beleid van de fracties in de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en van de Forum voor Democratiedelegatie in het Europees Parlement; Ohhh, het bestuur bepaalt ook de politieke lijn van de club, eeehh, democratische vereniging, eeejhhhh, Forum voor Democratie. Het is gewoon helemaal duidelijk, het is een club van oplichters die tegen leden zeggen: "De algemene vergadering is het hoogste orgaan van de partij", en vervolgens de Algemene Vergadering tot een club volgelingen die niks te vertellen heeft. Jawohl, Mein Führer

6 Reacties
Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams7 feb. 2018 - 17:24

Jongens als FvD niks is merken we dat snel genoeg. Er is nu zwaar weer binnen eigen geleding, we gaan het wel zien. Niet echt belangrijk allemaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 feb. 2018 - 18:29

'als FvD niks is merken we dat snel genoeg' Wishful thinking! Er zijn talloze voorbeelden van foute leiders die gewoon democratisch zijn gekozen. Zie Erdogan, Trump, Orban etc.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 21:30

"Zie Erdogan, Trump, Orban etc." Vergeet Trudeau niet.

randomracist
randomracist8 feb. 2018 - 7:24

En wat wil Joe Speedboat daar nu mee zeggen? Hebben we dat niet snel genoeg gemerkt?Hadden we dat moeten verhinderen? Zoals de foute keuzes van Brazilianen, Venezolanen, Polen, Russen, etc.etc.? amerika moeten aanvallen? Onze linkse hogepriesters op af sturen? Het Joop-vizier beter richten?

Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:13

"Vergeet Trudeau niet." En nog 20 anderen? Putin, Assad, wat wil je eigenlijk zeggen, big guy?

7anpau1
7anpau18 feb. 2018 - 12:47

Big Guy Djeez, een rechtse Zandb. Nee, daar zaten we op te wachten.

C@io1
C@io17 feb. 2018 - 15:51

Als ik wederom paginas tegen kom waar ik meende deze cijfers vandaan te hebben zal ik links posten, de kans is alleen klein omdat ik dit voor mijn plezier aan t bekijken was en niet om een product neer te zetten of politiek mee te bedrijven cq mijzelf aan t informeren was

C@io1
C@io17 feb. 2018 - 15:49

Jasdon kwam van verscheidene bronnen die ik niet zo bij de hand heb, had me geinteresseerd in iq omdat ik bezig was in onderwijs en zorg. Als ook algemene nieuwschierigheid kende richting de overlap van het desbetreffende thema en diens rol binnen de opvattingen van eugenics. Dit is wat mij is bijgebleven omtrent iq en eugenics. Nou kan ik beter een slag om de arm nemen door te stellen dat ik ook niet weet waar jij jou getallen vandaan hebt. Maar mijn initiele reactie ten aanzien v jou presentatie van dien laat mij denken dat daar wellicht iets scheef zit of ik mij mijn getallen door elkaar heb gehaald. Zoals ik het begrepen heb heeft circa 80% een iq tussen 60-110 punten. Waarvan op jou getallen gebaseerd 50 % tussen 90-110 zit; hieruit zou volgen dat circa 30% tussen de 60-90 zit. 20% valt dus hoger of lager uit. Maar ik ben geen psychometitor, zoals de heer paul cooijmans.Dus ik bind mij ook niet vast op deze exacte cijfers maar 50% vd bevolking tussen 60-110 lijkt mij erg laag gezien een score onder de 80 bezien wordt als retardatie/verstandelijk beperkt en onder de 90 zwakbegaafd. Buitenom de exacte cijfers staan de argumenten sws ten aanzien van alle andere factoren en daarmee gezegd perspectieven welk bij zuiver redeneren niet gebagatalliseerd kunnen worden. Welk t geval is in de redenatie van de heer yelnaz en in de leer van eugenics

Libertain
Libertain7 feb. 2018 - 15:04

Het enige serieuse conclusie van het artikel hierboven is reeds alom bekend - in ons land hebben we geen geldige politieke oppositie die tot een debat op belangrijke punten kan dwingen. Binnen de ontwikkelde democratieen is het alweer de politieke oppositie die de regeringspartijen tot discussie uitdaagt. Binnen autoritaitre landen waar de regenten het totaal voor het zeggen hebben, gebeurt dat nooit.

Jack Dawn
Jack Dawn7 feb. 2018 - 14:40

De vandaag onthulde informatie in de UK over de Cheddar man, het oudste volledige skelet na de laatste ijstijd had een leuk steentje bij kunnen dragen.

2 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 feb. 2018 - 6:04

@Jack Want...

Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:26

De Cheddar man, die 10.000 jaar geleden overleden is, wordt beschouwd als de oervader van de huidige Britten. Hij had een zeer donkere huid. Het is nog niet zo lang geleden dat we afstamden van Afrikanen. Er zijn onderzoeken die zeggen dat de huidige mens pas 40.000 jaar geleden uit Afrika stamt, en van daaruit de wereld heeft veroverd, bliksemsnel dus. https://nos.nl/artikel/2215783-britse-voorouders-hadden-donkere-huid-en-blauwe-ogen.html Dat er mensen zijn die moeite hebben met zwarte voorouders wordt uitstekend en amusant weergegeven in deze fantastische scene met Dennis Hopper en Christophher True Romance.Origins of Sicilians.Dennis Hopper.Christopher Walkin, geregisseerd door Quentin Tarantino uit de film True Romance https://www.youtube.com/watch?v=PcZCGMCDzbU Kijken, leuk!

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams7 feb. 2018 - 14:12

Dat is begrijpelijk. Er zijn belangrijker zaken dat het programma van Baudet. Wat een aandacht voor die club zeg. Zijn we er echt zo bang voor? Nog nooit heeft een partij 76 zetels behaald, dus ik maak me geen enkele zorg. Zelfs al zou hij racistisch zijn dan nog krijgt hij te maken met coalitiepartners die dat niet zijn, als hij zou gaan regeren. Partijstandpunten worden altijd fors afgezwakt in coalities. Er is niets aan de hand. Laten we de belangrijke zaken oppakken in de Tweede Kamer.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis7 feb. 2018 - 14:11

Ik zag net een interview met Baudet, waar hij erg om de hete brij heen draaide, en dat maakt het verdacht. Hij slaat er een publicitair slaatje uit, maar ik vind hem erg onoprecht overkomen.

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker27 feb. 2018 - 16:30

"Hij slaar er een publicitair slaatje uit" Klaver niet? Ik zag hem net bij Jinek en ik dacht daar is het je om te doen. Handig.

Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 11:28

"Klaver niet? Ik zag hem net bij Jinek en ik dacht daar is het je om te doen." Hij heeft geen woord over deze kwestie gezegd, het ging over het vliegveld in Lelystad.

Dinglish
Dinglish7 feb. 2018 - 13:32

The World Economic Forum benadrukt dat IQ achterhaald en irrelevant is en dat DQ nu van belang wordt. DQ is de som van sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden waarover een individue beschikt om de huidige uitdagingen, mogelijkheden en gevaren die de digitale wereld voortbrengt best te benutten. https://www.weforum.org/agenda/2018/02/digital-intelligence-internet-safety-future?utm_content=bufferf352f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer De hele discussie omtrend IQ is alleen maar bedoelt om sommigen buiten te sluiten en anderen een superieuriteitsgevoel te geven. Verder vormt de discussie geen enkel doel en is het begrijpelijk dat politici hier hun tijd verder niet aan willen verdoen.

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker27 feb. 2018 - 16:31

En DO sluit niemand uit?

Dinglish
Dinglish7 feb. 2018 - 20:54

JanBakker Absoluut de eerste vereiste is toegang tot het net en de apparaten daarvoor maar wat nieuw is is dat het cross-cultural is. DQ kan heel gemakkelijk gesponsord worden en opgezet worden. Van India, Africa, Zuid America van de Innuits tot de Aboriganals van Australie zijn mensen DQ ontwikkeld dus niet meer in de alleen rijke westerse landen. Mensen in het westen kunnen nu ook veel sneller onder een laag DQ vallen. Hierdoor vervalt de aangeboren argumenten waar eugenics en rassendiscriminatie op gebasseerd is.

Absconditus
Absconditus7 feb. 2018 - 13:13

Er bestaat in elk geval geen enkel verband tussen IQ en moreel besef. Iemand als Hitler had waarschijnlijk een IQ van minstens 140 plus. Maar dat wil dus nog niet zeggen dat je dan automatisch ook een goed mens bent. Niet voor niets zegt het spreekwoord; ''Hoe groter geest, hoe groter beest.'' Daar komt nog bij dat hoogbegaafde mensen vaak sociaal nogal onhandig zijn en als gevolg daarvan ook vaker verkeerde keuzes maken. Er bestaat dus ook geen enkel verband tussen maatschappelijk geslaagd zijn en IQ. Want er zijn veel relatief hoogbegaafde mensen die een grote toekomst achter zich hebben en waarvan de rups over het algemeen veel mooier was dan de vlinder. Net zoals er ook mensen zijn die de middelbare school niet eens hebben afgemaakt, maar die je een jaar of 30 later terugvindt achter het stuur van een auto van anderhalve ton, wonend in een villa en met een bedrijf dat klinkt als een klok, waar een paar honderd mensen werken. Bekend met beide boven beschreven soorten.

1 Reactie
C@io1
C@io17 feb. 2018 - 15:55

Hartelijk dank voor een steekhoudende samenvatting! Omvattend het gedachtegoed welk ik nogal wild ivm uw uiteenzetting trachtte te communiceren! :)

JanBakker2
JanBakker27 feb. 2018 - 12:14

Toen ik enige tijd geleden verwees naar het partijprogram om aante tonen waar deze partij racistisch is kreeg ik als reactie dat he t niet in programma is terug te vinden maar wel in uitspraken en nu lees ik hierboven " racistisch gedachtengoed dat als rode draad het partijprogram van de partij loopt" Vreemd.

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 13:55

Misschien heeft de een een andere opvatting dan de ander, en kwamen de antwoorden van verschillende mensen? Zou een mogelijke oplossing op je vraag kunnen zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2018 - 21:38

Dat krijg je als de verontwaardiging zo groot is dat je blind bent geraakt voor de feiten.

FLD
FLD7 feb. 2018 - 10:52

Ik kan en wil hier wel een voorzichtige poging doen, de mogelijke motivatie achter die laffe weigering van de voornoemde landelijke coalitiepartijen, om het verwerpelijke gedachtengoed van Baudet en zijn aanhangers publiekelijk ter discussie te stellen, te doorgronden. Zo vermoed ik onder meer, dat een debat over de grondbeginselen van de ene politieke partij (het FvD) al snel zou kunnen leiden tot een - niet per definitie gunstige uitkomst van een - debat over de grondbeginselen van de andere politieke partij(en), als het CDA en de VVD. In het verlengde daarvan kan ik mij voorstellen dat het tijdstip waarop - zo dicht tegen de aanstormende gemeenteraadsverkiezingen aan - alsmede de aard van de op een uiterst smalle meerderheid gebaseerde coalitie (die wellicht op termijn geen stand zal kunnen houden en zomaar tot nieuwe landelijke verkiezingen zou kunnen leiden, waarbij het FvD mogelijk partijen als die van de VVD (zie het inmiddels uit het FvD gezette echtpaar De Haze Winkelman-Wevers) en het CDA (Burggraaf) zou kunnen kannibaliseren) de coalitie-partijen al evenmin tot een fundamenteel publiek debat heeft kunnen verleiden. D66 - dat zich bij monde van haar minister van BiZa Ollongren, recentelijk nog zo nadrukkelijk en zo moedig tegen het racistische gedachtengoed van Baudet en de zijnen keerde - zal zich in een dergelijk afwegings-scenario wellicht hebben laten leiden door de overweging, dat zij zich als partij in dezen het best tactisch zou kunnen opstellen, teneinde haar coalitiegenoten (in dit prille coalitie-stadium) niet nog meer tegen de politieke haren in te strijken en die partijen daardoor voortijdig (dus voordat de politieke buit is binnengehaald) van zich te vervreemden. Zoals ik al impliceerde : ook binnen het (electoraat en de hogere echelons van het) CDA en de VVD bestaan kennelijke sub-stromingen, die zich verwant voelen met sommige FvD stellingen omtrent de vermeende superioriteit van "het blanke ras" en “de Judeo-christelijke waarden” (vs de inderieure Islam en haar primitieve aanhangers) in samenhang met het vermeende gevaar van genetische "homeopatische verdunning" als gevolg van "rassenvermenging". "Homeopatische verdunning" door rassenvermenging - zo schijnen sommige leden van de FvD en haar buitenlandse zusterpartijen te veronderstellen - niet slechts als (logisch) gevolg van de in hun optiek, ongecontroleerd grote instroom van niet-westerse migranten in de westerse samenlevingen, maar met name als gevolg van de “moedwillige” organisatie door “de pro-EU politieke elite”, van de instroom van (vermeend) inferieure "entartete" volkeren / religieuzen. Die moedwillige instroom van (genetisch en cultureel) inferieure volkeren en de "bewust" voorgestane vermenging tussen de verschillende "rassen" zou uiteindelijk ten doel hebben, om "eugenetica" te plegen op het (vermeend) superieure blanke ras. De door "de Europese politieke elite" georganiseerde ondergang van het vermeend superieure blanke ras zou op haar beurt weer ten doel hebben, om een nieuw ras van onderdanige burgers te creëren, dat zich zonder noemenswaardige tegenstand zou onderwerpen aan de perverse behoeften van de (“linkse”, ”socialistische”, “marxistische”) politieke, culturele en economische elites van Europa / de EU. Het zou mijns inziens, in dit verband zeer wenselijk zijn, om - naast een broodnodige politieke discussie over de grondbeginselen van het FvD in ons parlement, ook op een discussie-site als Joop.nl - de ideologische basis bloot te leggen, onder de (in potentie) levensgevaarlijke politieke strapatsen van Baudet en Co. Immers het bestrijden van een politieke beweging als die van het FvD (en van de PVV for that matter, al zijn de (met name) geo-politieke doelstellingen van die partij, weer deels verschillend van die van het FvD) alsmede die van haar zusterbewegingen elders in Europa (en binnen de USA ! waar een vergelijkbare problematiek speelt), kan alleen effectief geschieden, indien men zich eerst verdiept in het achterliggende gedachtengoed ("de ideologische / reli-filosofische bronnen") van de politieke tegenstander in kwestie en niet blijft steken in oppervlakkige kretologie. Voor alle duidelijkheid : het gaat hier, in iets groter verband, om (de nationale vertegenwoordigers / voorvechters van) een veel grotere, militante, internationale, extreem-rechtse (paradoxaler-wijze) populistisch-nationalistische, racistische politieke stroming, die de westerse wereld stormenderhand dreigt te veroveren en dus georganiseerd verzet verdient van en door allen die het behoud van onze mondiale mensenrechten in zijn algemeenheid en onze democratische waarden in bijzonderheid een warm hart toedragen.

7 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 12:37

Draaft u niet een tikkeltje door met uw complotdenkerij? Baudet heeft het over de superioriteit van de westerse humanistische en liberale cultuur, dat is toch echt iets heel anders dan u hier beweert. Al zijn er in de ogen van Baudet wel "cultuurmarxisten" die deze stelling al vinden neigen naar racisme.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 13:20

@Gadfly: Nou Gadfly, het was toch echt de FvD-er, pardon ex-FvD-er De Haze Winkelman die met het complot van het plan van Kalergi op de proppen kwam, en het is toch echt Baudet die het over de snode plannetjes van de multiculturele elite heeft. @FLD: Eens met je analyse van waarom VVD en CDA een debat over racisme maar al te graag uit de weg gaan en D66 de coalitiepartners waarschijnlijk niet voor het hoofd wil stoten. Het is overigens moeilijk te geloven dat iemand met Baudets intelligentie werkelijk deze dingen gelooft; dat betekent dus dat hij mensen die niet nadenken bewust ophitst met dingen waar hij zelf niet in gelooft. Een ordinaire volksmenner dus.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams7 feb. 2018 - 14:20

Selectieve verontwaardiging. De SP heeft ook griezelige denkbeelden die gevaarlijk zijn voor de samenleving, maar ik hoor u daar niet over. Baudet is naar mijn stellige overtuiging vreemd maar volstrekt ongevaarlijk. Zijn enorme invloed en verbale kracht boezemt mensen denk ik wel angst in. Maar ik snap werkelijk niet waarom deze partij zo op het hakblok ligt. Ik denk dat de auteur op deze site gelijk heeft: iedereen roept vanuit zijn eigen bubbel maar wat. En u lijkt geen uitzondering te zijn. Relativeren kan helpen. Ik vind het concreet oproepen tot moord op Baudet en nu ook weer op Sinterklaas door een labiele linkse extremist veel tastbaarder en gevaarlijker. Ik geeft Baudet nog het voordeel van de twijfel. Hij is nieuw, heeft goede standpunten over democratie van D66 overgenomen en zijn anti EU-opstelling is een verademing. En Wilders zit zonder wind in de zeilen. Er is veel gewonnen.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 16:34

"Ik vind het concreet oproepen tot moord op Baudet en nu ook weer op Sinterklaas door een labiele linkse extremist veel tastbaarder en gevaarlijker" Die labiele linkse extremist was er natuurlijk achter gekomen dat Sint en Zwarte Piet geschminkte witte mannen waren, en dat heeft hem zo labiel gemaakt dat hij Sinterklaas wil vermoorden. Wat vind je van de labiele extreem rechtse man die in London een links parlementslid vermoordde daags voor de Brexit-verkiezing? Die geloofde niet eens in Sinterklaas, dat is nog zoveel te erger. Maar even serieus, het is vreselijk dat politici bedreigd worden, , jij maakt het een beetje belachelijk door er Sinterklaas bij te nomen. Dat gebeurt ze allemaal, van Pechtold tot Wilders tot Baudet. Aan Halsema werd dreigend gemaild dat ze wisten waar haar kinderen naar school gingen. En je weet het niet, we hebben tenslotte

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 16:40

@ Friedrich Feuerbach 14.20 Die De Haze Winkelman vind ik ook maar een rare snuiter en Tb neigt soms ook naar complotdenken als hij het weer eens over "de cultuurmarxisten" heeft. Maar het bovenstaande betoog is m.i. nog een graadje erger. Of bedoelt u eigenlijk "Hunnie doen het ook ?

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2018 - 17:59

Nuchtere Rotterdammer. Ik kan in uw bijdrage geen nuchterheid ontdekken. Wel veel vreemde stellingen, maar u kunt die waarschijnlijk wel van fatsoenlijke inhoud voorzien? 1. 'De SP heeft ook griezelige denkbeelden die gevaarlijk zijn voor de samenleving, maar ik hoor u daar niet over.' Kunt u van die voorbeelden noemen? Ik bedoel uiteraard niet denkbeelden waar u het niet mee eens bent (want dan blijf je bij elke partij aan de gang), maar die gevaarlijk voor de samenleving zijn. 2. 'Baudet is naar mijn stellige overtuiging vreemd maar volstrekt ongevaarlijk.' 'Vreemd' is de kwalificatie die u aan hem geeft. Waarom? 'Gevaarlijk' is een relatief begrip. U acht Baudet volstrekt ongevaarlijk. Ergo, insinuaties van hem en (kandidaat)vertegenwoordigers van het FvD zijn 'volstrekt ongevaarlijk'? Het begrip rassenleer duikt onmiddellijk op, denkend aan Baudet. Ongevaarlijk? 3. 'Zijn enorme invloed en verbale kracht boezemt mensen denk ik wel angst in.' Waaruit bestaat zijn 'enorme invloed'? Noemt u eens een invloed van hem in de Kamerdebatten. Verbale kracht? Pseudo-intellect gedoe. Hij staat met zijn mond vol tanden tijdens debatten in de Tweede Kamer. 4. 'Maar ik snap werkelijk niet waarom deze partij zo op het hakblok ligt.' Omdat nieuwe partijen, die ook nog eens aanwezig zijn in de peilingen, altijd de maat genomen worden. Maar, bovenal, omdat de partij gevaarlijke denkbeelden heeft, ontleend aan kil 19e eeuws nationalisme en stromingen tijden het Interbellum. Verdiep u er in, zou ik zeggen. 5. 'Er is veel gewonnen.' Och, arme.

Jo4Hanna
Jo4Hanna8 feb. 2018 - 8:53

zie https://www.groene.nl/cartoons/het-debat

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap7 feb. 2018 - 10:39

Overigens wordt het debat daarover ook al breed gevoerd op verschillende media, radio en TV. Dus wat bereik je dan meer met een debat met spreektijden in de 2e kamer? Ik weet niet of het bespreken van gedachtegoed van een partij past in het kader van vrije mening en democratie. Hoe verwerpelijk deze ook moge zijn voor Klaver. Het zijn gekozen volksvertegenwoordigers die een deel van de kiezers vertegenwoordigen. Dan moet Klaver zich ook richten tot deze kiezers, (iets wat door het hemelsbreed verschil van mening onoverbrugbaar lijkt) maar dat zie ik niet gebeuren. De move van D66 is makkelijk te verklaren omdat ze in feite een zeer corrupte partij zijn die gaat voor de macht en niet voor de principes. Zelfde verhaal met het referendum en hun stilzwijgen over al het nazisme wat in de Oekraiene welig tiert. Dit laatste geldt overigens ook voor Klaver.

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2018 - 11:44

Schaap: 'Overigens wordt het debat daarover ook al breed gevoerd op verschillende media, radio en TV. Dus wat bereik je dan meer met een debat met spreektijden in de 2e kamer?' Tja, een debat zonder spreektijden lijkt me een vreemd idee.. Maar dat terzijde. Zie je niet het verschil tussen debatteren in de Tweede Kamer en in de media? 'Ik weet niet of het bespreken van gedachtegoed van een partij past in het kader van vrije mening en democratie.' Wanneer dat 'gedachtegoed' op gespannen voet staat met onze democratische beginselen, dan hoort het bespreken ervan uiteraard thuis in de Tweede Kamer. De rest van je verhaal bestaat uit gedachtekronkels die nogal warrig zijn. Maar om nog even terug te komen op waar de Tweede Kamer ook toe dient. Jouw 'Zelfde verhaal met het referendum en hun stilzwijgen over al het nazisme wat in de Oekraiene welig tiert', dat wordt toch ook uitgebreid besproken in de Tweede Kamer?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2018 - 21:34

"Ik weet niet of het bespreken van gedachtegoed van een partij past in het kader van vrije mening en democratie." Wat een vreemde redenering. Wat is er mis mee om het liberalisme te bespreken, of de sociaal-democratische idealen? De SGP is ten principale tegen vrouwen in de politiek? Geen onderwerp van discussie?

Onruststoker
Onruststoker8 feb. 2018 - 10:45

"Geen onderwerp van discussie?" De vraag is of deze discussie binnen de Tweede Kamer moet worden gevoerd. Alle partijen verschillen van elkaar, en kunnen daar eeuwig over discussiëren. Maar deze discussies zullen nooit consequenties hebben. Want de ene partij kan de andere partij geen motie van wantrouwen geven, of uit de Kamer zetten, of iets anders. Het zijn dus discussies zonder doel, en daarvoor worden Tweede Kamer leden toch net even te goed betaald. Anders ligt het als Tweede Kamerleden met de regering discussiëren, daar heeft het wel een doel en kan het consequenties hebben, en in de context van een discussie met de regering kunnen partijen ook onderling in discussie geraken, maar de discussie met de regering blijft de leidraad.

Dongen2
Dongen27 feb. 2018 - 10:05

Ik denk dat het verhaal twee kanten heeft. Aan de ene kant kan het accepteren van 'scientific racism' een vrijbrief voor werkelijke racisten zijn om zich meer naar haar denkbeelden te gedragen. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak. Ik vind op wetenschappelijk vlak een onderzoek naar IQ verschillen niet per se problematisch, maar ik begrijp dat er groepen zijn die dit met verkeerde doeleinden zullen gebruiken. Aan de andere kant denk ik dat de FVD deze kennis zinvol vindt, niet om mensen uit te sluiten, maar als argument tegen allerlei overheidsingrijpen die streeft naar meer gelijkheid als uitkomst in de samenleving. Denk aan positieve discriminatie van vrouwen, etnische minderheden etc. De claim van links is dat mensen slachtoffer zijn van hun sociale context en daarom zou de overheid dit moeten rechttrekken. Een andere bekende mening die meer op rechts te vinden is dat bv vrouwen minder vaak in hoge functies terug te vinden zijn, omdat vrouwen van nature minder goed leiding zouden kunnen geven etc. Ik denk dat de FVD deze informatie meer op deze manier zal inzetten ipv uitsluiting van minderheden. Het gaat meer om dat de ongelijkheid die er bestaat in de samenleving misschien op een bepaalde manier valt te rechtvaardigen. Maargoed, ik zit niet bij de FVD, dus zeker weet ik het niet.

chwiedijk
chwiedijk7 feb. 2018 - 10:00

Tegen racisme, maar ook tegen twee paspoorten.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2018 - 11:47

Wil je daarmee zeggen dat racisme gelijk is aan het bezit van twee paspoorten? Hoe gek kun je het maken. Oh, ja, vrijheid van meningsuiting...

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen7 feb. 2018 - 13:24

Tja, wat doen we nu met het koningshuis? Menigeen heeft meerdere nationaliteiten. Maxima het land dan maar uit? Heeft u er last van dat iemand meerdere paspoorten heeft? Of kent u helemaal niemand met 2 paspoorten? Weet u wat zo grappig is, ik ken een hele reeks mensen waarvan ik niet eens wist dat ze meerdere paspoorten hadden. Was nooit een probleem, totdat langdurig gebruik van waterstofperoxide leidde tot criminaliserende uitspraken over mensen met meerdere paspoorten. De mensen die ik ken, met meerdere paspoorten, zwijgen er tegenwoordig gewoon over. Als je er niets van zegt, heeft niemand het in de gaten, maakt niemand er een punt van.......... Dan ben je gewoon een Hollander.... Gek hè?

Libertain
Libertain7 feb. 2018 - 14:58

("Tegen racisme, maar ook tegen twee paspoorten.") Dan ben je er voor drie of vier? In de EU zijn er minstens 27 ervan en straks nog meer indien ik de politici moet geloven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 feb. 2018 - 16:10

Er is niets mis met twee paspoorten. Zou dat ook wel willen, kan ik tenminste Nederland verlaten voor het schip zinkt.

kindval
kindval7 feb. 2018 - 9:59

"Update: Het debat over het racistische gedachtegoed dat als een rode draad het partijprogramma van het Forum voor Democratie loopt, komt er niet" Heb ik wat gemist? Wat zijn dan die punten vanuit het partijprogramma van Het Forum voor Democratie die wijzen op een racistisch gedachtegoed?

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 12:24

Mee eens, een kwaadaardige claim van de auteur. Ik ben geen Baudet-fan maar ik kan dat racistische gedachtegoed ook niet destilleren uit het partijprogramma.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams7 feb. 2018 - 14:23

Ik zie het ook niet. Geef de man een kans zeg. Zo snel zo hard groeien lijkt me best een uitdaging. Ik volg het met belangstelling maar ben in dit stadium niet in het minst gealarmeerd

Kopinhetzand
Kopinhetzand7 feb. 2018 - 9:58

Volgens mij heeft de FvD kandidaat het over volkeren en niet over rassen. Toch wel een belangrijk verschil met het oog op de standpunten in het Wilders proces. Feit is dat de scholen voor speciaal onderwijs relatief veel kinderen opvangen waarvan de ouders van niet Nederlandse afkomst zijn. Hierbij spelen sociale en culturele achtergronden een rol, begrijp me goed. Echter, ieder kind dat op een dergelijke school wordt toegelaten doet een intelligentie onderzoek. De resultaten van die onderzoeken laten zien dat de intelligentie laag ligt. Dat verklaart volgens mij grotendeels de instroom in deze vorm van onderwijs. Er is dus een link tussen intelligentie en volkeren.

1 Reactie
NicoSchouten
NicoSchouten7 feb. 2018 - 12:04

Nee, er is alleen een link tussen de sociale omstandigheden (voeding en ziekten inbegrepen) van embryo's en kinderen. Dezelfde discussie was er tientallen jaren geleden met betrekking tot verschillende lagen van de bevolking van dezelfde etniciteit. Onlangs zijn nog bevindingen naar buiten gebracht over de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de hongerwinter in Nederland (1944-45). Tropische ziekten zijn beruchte veroorzakers van een mentale achterstand. Denk maar eens aan de gevolgen van het zikavirus.

Janpastoor
Janpastoor7 feb. 2018 - 9:49

Ik stel voor om actie te gaan voeren tegen de IQ test: Mijn neefje had een score van lager dan 90. Hoe goed hij zn best ook doet; hij wordt er continu mee geconfronteerd. De IQ test werkt discriminatie in de hand en daar moeten we iets aan doen.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols7 feb. 2018 - 11:36

Ik stel voor om actie te gaan voeren tegen het opmeten van mensen: Mijn uitgegroeide neef heeft een lengte van 1m75. Hoe goed hij zn best ook doet; hij zal nooit echt goed worden in basketbal.

7anpau1
7anpau17 feb. 2018 - 22:36

It runs in the family zo te zien.

Vega !
Vega !7 feb. 2018 - 9:48

mooi versluierend neutrale aanduiding is nu gevonden: ''volkeren-debat'' ... daar kan niemand zijn vingers aan branden en wordt vooraf niet de toon gezet voor linkse of rechtse uitgangspunten... linguïstisch polderen...

1 Reactie
OlavM
OlavM8 feb. 2018 - 0:55

@ Meta Foor: Baudet wil het intussen nóg liever hebben over "landen-debat". Om er een beetje onderuit en vanaf te komen. :)

NicoSchouten
NicoSchouten7 feb. 2018 - 9:42

Een debat in de Tweede Kamer zou verzanden in de vraag wat je racisme kan noemen. Hier wreekt zich de dwaasheid bij allerlei verontruste mensen om één en hetzelfde woord te willen gebruiken voor verschillende verschijnselen in plaats van meerdere woorden en woordcombinaties die al bestaan. Op dit forum zie je dit ook telkens gebeuren. Een soort verkramping, een gevoel dat je vooral voor het ergst klinkende woord moet kiezen. En dat terwijl het ergst klinkende woord niet eens noodzakelijkerwijs de ergste gevolgen hoeft te hebben. Opvattingen en gedragingen liggen niet automatisch in elkaars verlengde; die kunnen uiteenlopen.

5 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 13:41

Een debat over welk onderwerp dan ook kan in principe verzanden in een discussie over de definities. Dus in dat geval kun je beter geen enkele discussie meer voeren. Je maakt totaal niet duidelijk waarom het dwaasheid zou zijn om een brede definitie (althans volgens jou) van racisme te hanteren. Het belang van racisten om de definitie tot het uiterste te beperken is daarentegen evident. Het geeft ze enorm veel speelruimte. Hier op Joop.nl zie je al regelmatig mensen die het willen beperken tot racistisch gedrag zoals discriminatie bij sollicitaties. Alles moet en zal gezegd worden; wetten die tegen discriminerende uitingen beschermen moeten worden afgeschaft, ook volgens bijv. FvD. Je opmerking dat opvattingen en gedragingen niet automatisch in elkaars verlengde liggen is bizar. Het zal best zo zijn dat er geen automatisme is, maar daarmee is de kous af? Natuurlijk niet, aan racistische handelingen gaan altijd racistische gedachten en racistische uitingen vooraf. Ik begrijp werkelijk niet waarom je zo graag het begrip 'racisme' zo graag wil versmallen, maar ik vraag het me wel heel erg af.

NicoSchouten
NicoSchouten7 feb. 2018 - 17:56

Friedrich: Ik heb al meerdere malen aangegeven dat je om verwarring te voorkomen je nauwkeurig moet verwoorden wat er aan de hand is. Denk naast racisme aan woorden als vreemdenhaat, xenofobie, raciaal getinte lompheid, raciale discriminatie, etnisch-cultureel chauvinisme, cultureel chauvinisme, nationaal chauvinisme. Jouw gedrag met inbegrip van je verdenking tekent verkramptheid en oppervlakkigheid. Woorden en gedrag niet uit elkaar houden is bizar. Je eerste twee zinnen laten al slordig denken zien.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 21:21

"Ik heb al meerdere malen aangegeven dat je om verwarring te voorkomen je nauwkeurig moet verwoorden wat er aan de hand is." Dat klopt, maar op mijn vraag waarom etnisch chauvinisme geen vorm van racisme zou zijn bleef je het antwoord schuldig. Etnisch chauvinisme impliceert toch dat je je eigen etniciteit hoger acht dan andere etniciteiten, die je dus als minderwaardig beschouwt. En dat mag dan geen racisme heten? "Denk naast racisme aan woorden als vreemdenhaat, xenofobie, raciaal getinte lompheid, raciale discriminatie, etnisch-cultureel chauvinisme, cultureel chauvinisme, nationaal chauvinisme." Naast racisme, dus alweer: geen van die begrippen mag je onder de noemer racisme vatten? "Jouw gedrag met inbegrip van je verdenking tekent verkramptheid en oppervlakkigheid. Woorden en gedrag niet uit elkaar houden is bizar. Je eerste twee zinnen laten al slordig denken zien." Verkrampt, slordig en oppervlakkig. Ik vind het verder prima hoor, maar jij bent degene hier die de discussie oppervlakkig houdt door iedere keer hetzelfde te poneren, en ook ben je degene hier die slordig is: ik haal woorden en gedrag namelijk niet door elkaar, maar stel dat het ene (woorden) tot het andere (racistisch gedrag) kan leiden. Racistische ideologie is gevaarlijk; dat heeft de geschiedenis afdoende bewezen. Ik begrijp niet waarom je dit wilt bagatelliseren.

NicoSchouten
NicoSchouten8 feb. 2018 - 9:32

Friedrich: Het woord racisme staat in Nederland vanouds voor de opvatting van meer- of minderwaardigheid van 'rassen'. Daar hebben ik en anderen op dit forum meermalen op gewezen. Dat er mensen zijn die het begrip graag willen oprekken tot een verzamelterm is vervelend, want het leidt tot spraakverwarring. Het is ook niet nodig want er zijn meer begrippen beschikbaar. En geweld kan ook voorkomen zonder dat er sprake is van racisme in bovengenoemde betekenis. As mensen vinden dat zij ten onrechte van racisme beschuldigd worden moet je dat serieus nemen en hen niet jouw taalgebruik opdringen. Dat leidt tot vergroving van discussies en meer kwaadheid. Etnisch chauvinisme heb ik niet genoemd. Wel etnisch-cultureel chauvinisme dat slaat op culturele opvattingen die in een bepaalde etniciteit zijn ontwikkeld maar niet als exclusief toegankelijk worden gezien.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach8 feb. 2018 - 16:47

Nico, even mijn laatste reactie in deze discussie: “Het woord racisme staat in Nederland vanouds voor de opvatting van meer- of minderwaardigheid van ‘rassen’. Daar hebben ik en anderen op dit forum meermalen op gewezen.” Een beroep op traditie lijkt me niet sterk in deze (en dan nog wel “in Nederland”, terwijl zo’n definitie toch universeel moet zijn). Dat jij (en anderen!) er meermalen opgewezen hebben is een authoritair argument en dus geen argument. Etnisch chauvinisme heb je inderdaad niet als zodanig genoemd, maar die had ik uit “etnisch-cultureel chauvinisme” gehaald. Kennelijk een foutieve interpretatie mijnerzijds. Voor het argument maakt het weinig uit. Het blijft zo dat jij bijvoorbeeld raciale discriminatie niet onder de noemer racisme wil brengen (je noemt het immers ‘”naast” racisme). Racistische uitlatingen vind je verder veel minder erg dan racistisch gedrag, ook al leiden ze logischerwijs tot het laatste. Etnisch-cultureel chauvinisme mag ook al geen racisme heten, ook al zie ik niet in hoe het zonder kan en gaat het in de praktijk dan ook volop samen. Het is geen goed idee om alles maar racisme te noemen, maar het beperken ervan tot een opvatting over biologische minderwaardigheid van ‘rassen’ is totaal onhoudbaar en zet de deur voor racisten wagenwijd open.

Davy ????
Davy ????7 feb. 2018 - 9:37

"Het debat over het racistische gedachtegoed dat als een rode draad het partijprogramma van het Forum voor Democratie loopt" Ik vind dit een overdreven stelling zonder goede onderbouwing die hier wordt verkondigd als feit en niet als mening.

2 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 13:06

Eens. Het racisme van FvD zit hem minder in het partijprogramma dan in de meningen die ze op internet, Twitter e.d. ventileren; en natuurlijk via de contacten met extreemrechts van allerlei pluimage. Maar het zou nogal naief en zelfs tragisch zijn om te denken dat het daarom in de politieke praktijk geen rol zou gaan spelen, mochten ze zich een machtspositie verwerven.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 feb. 2018 - 6:09

"Ik vind dit een overdreven stelling zonder goede onderbouwing die hier wordt verkondigd als feit en niet als mening." Welkom op Joop.

Bouwman2
Bouwman27 feb. 2018 - 9:35

Het zit anders: de regeringspartijen steunen het verzoek van Klaver niet. En terecht, de standpunten zijn meer dan bekend. De Kamer is er niet voor divertissement. Voor theater moet je naar de opera. Het komt zelden voor dat de burger van standpunt verandert door een debat. De burger is zowel conservatief als eigenwijs. Stop dus met het bekeren en beperk je tot amusement. Homo ludens, weet je wel.

nico1943
nico19437 feb. 2018 - 9:19

Regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie én D66 zijn de schijtlijsters van de Tweede Kamer.

Joop den Uil
Joop den Uil7 feb. 2018 - 9:12

okee.... iedereen heeft afgelopen week (ja, tyd gaat snel) weer flink in de pot mogen roeren... en wie is nu de winnaar ? (verliezer is in ieder geval de serieuze kiezer die geinteresseerd is in opbouwende politiek).

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 11:36

Dat ben ik niet met je eens, de kiezer is geinteresseerd in kennismaken met politieke bewegingen, om van daaruit zijn politieke beweging te kunnen kiezen.

randomracist
randomracist7 feb. 2018 - 9:08

Ik kan het mis hebben, maar krijg de indruk dat hier mensen zijn, die het mogelijk achten, over racisme te praten (in d e Kamer of elders), zonder het over ras te hebben(dit de definiëren b.v.).Graag duidelijkheid.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 9:05

Inmiddels is Baudet behoorlijk geschrokken van de ophef die is ontstaan rondom de zweem van racisme die rondom zijn partij is ontstaan. Een paar dingen kun je vaststellen, een land dat niet in onderwijs investeert, dat verliest het intellect onder de bevolking, en zal lagere IQ cijfers opleveren. Het lagere IQ is niet genetisch maar door de omgeving ontstaan. Ik schreef al dat turfstekers in Nederland ook een laag IQ hadden, en wiens kinderen gewoon een goede opleiding hebben gehad. Dan is er het punt dat het begrip IQ nogal vaag is, het is niet zoiets als hartslag. Veel wetenschappers zeggen dat IQ dat is wat je meet met een IQ test. Een andere IQ test zal een ander resultaat opleveren bij dezelfde persoon. Wat je eigenlijk meet is of iemand zijn hersenen getraind heeft in het oplossen van raadseltjes en hoe het met taal-ontwikkeling zit en dat heel globaal. Het is belangrijk om dat in de gaten te houden, er is geen oorzakelijke verbintenis tussen IQ en huidskleur, maar wellicht wel een epidemiologische. Immers Afrikanen zijn vanwege de armoede minder ontwikkeld en scoren dus gemiddeld een lager IQ bij een westerse IQ test dan westerlingen. Dat is ook wat de wetenschappelijke onderzoeken zeggen die wereldwijd IQ testen hebben gedaan. Helaas voor de white supremacist-denkers onder ons. Inmiddels heeft Thierry Baudet het slagveld aangezien, hij beseft dat de aangifte geen volksopstand heeft veroorzaakt of nationale steun betuiging. Integendeel, meewarig gelach had hij geoogst. Daarbij beseft Baudet dat hij met racistische standpunten zichzelf buiten de discussie zet. Dus nu grijpt hij iedere kans om voor een camera te zeggen dat hij niet racistisch is, hij benadrukt dat de onderzoeken over IQ geen genetische verklaringen geven en dat de FvD nooit mensen vanwege een huidskleur anders zal behandelen. Dat is wat we wilden horen. Baudet zijn speeltijd is voorbij, als hij mee wil doen met de grote mensen, moet hij zich als een groot mens gedragen, en hij is van plan om dat te doen. Hij is afgelopen weekend een normale politicus geworden. We moeten dat waarderen. Volgende week in het debat zal hij dat ook weer zeggen, daar ben ik zeker van. Klaver fietst achter de feiten aan. Jammer voor Klaver. Gisterenavond bij Jinek hoorden we hem al niet meer erover. Klaver was net zo ongeduldig geweest als Baudet, en beiden likken hun wonden en proberen het weekend zo snel mogelijk te vergeten. Even nog dit toevoegen, ik zal niet op Baudet stemmen, uit de EU gaan? Zwakzinnig idee. De FvD is zonder de racistische grondslag een ondemocratische lege huls. Dat is het volgende pijnpunt van Baudet. Er is niet zoveel voor hem om zich op te profileren. Zonder de zweem van extreem rechts is er niet veel over. We wachten dapper op de volgende extreemrechtse leider, en Baudet, die mag zich bij het partijkartel vervoegen. Ik denk dat geert Wilders de gebeurtenissen met genoegen heeft gadegeslagen.

FLD
FLD7 feb. 2018 - 8:54

Voer voor Thierry B. en zijn racistische trawanten : Onder de pakkende kop First modern Britons had 'dark to black' skin, Cheddar Man DNA analysis reveals. / The genome of Cheddar Man, who lived 10,000 years ago, suggests that he had blue eyes, dark skin and dark curly hair vond ik in de Guardian van hedenmorgen de navollgende (voor menige Bauddhist toch alleszins curieuze) uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek naar het DNA van (een deel van) de voorouders van veel onversneden white supremacist Brexiteers. Gemakshalve doneer ik nog enkele, even leerzame als (voor sommigen onder ons wellicht) onthutsende citaten uit het betreffende artikel : "The first modern Britons, who lived about 10,000 years ago, had “dark to black” skin, a groundbreaking DNA analysis of Britain’s oldest complete skeleton has revealed. The fossil, known as Cheddar Man, was unearthed more than a century ago in Gough’s Cave in Somerset. Intense speculation has built up around Cheddar Man’s origins and appearance because he lived shortly after the first settlers crossed from continental Europe to Britain at the end of the last ice age. People of white British ancestry alive today are descendants of this population. It was initially assumed that Cheddar Man had pale skin and fair hair, but his DNA paints a different picture, strongly suggesting he had blue eyes, a very dark brown to black complexion and dark curly hair. The discovery shows that the genes for lighter skin became widespread in European populations far later than originally thought – and that skin colour was not always a proxy for geographic origin in the way it is often seen to be today. Tom Booth, an archaeologist at the Natural History Museum who worked on the project, said: “It really shows up that these imaginary racial categories that we have are really very modern constructions, or very recent constructions, that really are not applicable to the past at all.” Yoan Diekmann, a computational biologist at University College London and another member of the project’s team, agreed, saying the connection often drawn between Britishness and whiteness was “not an immutable truth. It has always changed and will change”. " "oh what a beautiful morning, oh what a beautiful day" wil ik de Bauddhisten in het voorbijgaan nog maar even toevoegen...

Druïde
Druïde7 feb. 2018 - 8:51

Ja hoor, het onderwerp van een parlementair debat zou moeten zijn het morele gehalte van een collega-partij ..... Het patrlement bestaat per definitie uit verschillende partijen, die voor de democratie allemaal evenveel waard zijn. Het is niet aan GroenLinks om het gedachtengoed van een andere partij als een probleem te qualificeren. De ene partij is nooit democratisch hoogstaander dan de andere. Laat GroenLinks nou maar eens ophouden met inmenging in TV-programma's en politieke partijen. Stelletje betweters. Bemoei je met je eigen zaken Jesse !

JasDon
JasDon7 feb. 2018 - 7:40

Overigens zie ik dat zowel GL als FvD in debat willen over dit onderwerp, waarom zou dit per se in de Tweede Kamer moeten plaatsvinden?

16 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 8:28

Iets voor "Buitenhof"? Een showdown tussen de ervaren scherpzinnige Hiddema en de overmoedige babbelzieke wijsneus Jesse Klaver. Ik ga de spreekwoordelijke "chips en Cola" al in huis halen

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer7 feb. 2018 - 8:43

Omdat dit de plek is waar politici debatteren.

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2018 - 10:00

De Tweede Kamer is bij uitstek de plek waar discussies horen te worden gevoerd waarin onze democratische rechtstaat aan de orde is. En laten nou net de directe, dan wel indirecte, standpunten van het FvD (hier al uitgebreid te berde gebracht) haaks staan op onze Grondwet. De discussie daarover moet daarom ook in de Kamer gevoerd worden, maar daar niet alleen. De vraag die gesteld kan worden, is of daarover een speciaal debat hoort te komen of dat dit onderwerp behandeld kan worden in een regulier debat. Gelet op de ernst ervan vind ik een speciaal debat van groot belang. De coalitiepartijen zullen hun standpunt over de aanvraag voor dat debat met elkaar overlegd hebben. Merkwaardig blijft dat D66 zich conformeert. Juist omdat Ollongren de discussie begon. Het zal iedereen met een beetje historisch besef toch wel duidelijk zijn dat dit FvD er kwalijke en de rechtstaat ondermijnende standpunten op nahoudt en, net als bij de PVV (maar dan gevaarlijker, want overgoten met de dooddoener ledenpartij), intern ondemocratisch in elkaar zit?

EricDonkaew
EricDonkaew7 feb. 2018 - 11:04

@Gadfy: (...) de ervaren scherpzinnige Hiddema (...) ----------------------------------- Ik vind het maar een rare ouwe vent. Mijn soort niet. Steekt in het programma Dit was het nieuws demonstratief een sigaret op, terwijl we de strijd tegen dat vreselijke gerook eindelijk definitief gewonnen hebben...

Sonic2
Sonic27 feb. 2018 - 11:55

@ Gadfly Hiddema is niet scherpzinnig en politiek zeer, zeer onervaren. Volgens mij faalt Hiddema( net als Baudet) bij alle onderwerpen die buiten zijn vakgebied omgaan. Heeft hij dossierkennis? Ik zie Hiddema vooral zijn breedsprakige riedeltje elke keer af gaan. Ik weet niet hoe de zwevende kiezer tegen Baudet en Hiddema aan kijkt. Ik zie een enorme scheidslijn tussen mensen die bevooroordeeld rechts zijn en mensen die zwevend zijn( groot deel van Nederland). Een deel waar jij je als kritiekloze Baudet fanboy niet in kan verplaatsen. Deze mensen vragen zich af wie Baudet en Hiddema zijn. Wat voor types zijn het? Waar hebben ze het over? U vertegenwoordigt een bubbel mening. Van kritiekloze FvD''ers. Overigens is Groenlinks op dit moment 7 keer zo groot als FvD. Een klein beetje meer democratisch respect voor een partij en een leider die niet de uwe is mag wel. U scheldt de 5e partij van Nederland en haar leider uit en hemelt de 13e partij van Nederland op. Het mag allemaal, maar u reageert met enorm dedain tegen Klaver die de 5e partij van Nederland is en u hemelt een splinter beweging op. Ik geloof inderdaad niet in die leugenachtige peilingen. In die peilingen stokt de opmars van Baudet op dit moment trouwens. Voor wat het waard is.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 12:09

@ ErikDonkaew Opsteken van sigaret was idd een rare onnodig provocerende actie. Maar zijn betogen zijn vlijmscherp en snijden hout, ik denk echt dat JK geen partij is voor TH.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 14:00

"Omdat dit de plek is waar politici debatteren." Bobby de Bouwer, het debatteren is niet het doel van de Tweede Kamer, het is een gevolg. Het doel is het controleren van de regering. Noch Klaver, noch de FvD zitten in de regering, dus voldoen zij met een debat niet aan het doel van de Tweede Kamer, en dient een dergelijk debat niet in de Tweede Kamer te worden gehouden. Er zijn talloze andere plaatsen waar de heren met elkaar in debat kunnen

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 14:11

"ik denk echt dat JK geen partij is voor TH." Ik weet niet hoor, ik merk ook wel dat Hiddema erg gemanieerde stijl hanteert. Zijn parate kennis neemt af, hij leunt op wellevende arrogantie om dat te verhullen. Dat is een veel gebruikte tactiek bij ooit erudiete oudere mannen. Je ziet dat hem essentiele dingen even niet te binnen schieten, en ook niet vijf minuten later. Bij "Dit was het nieuws" kreeg hij drie kansen om de naam van Ramautarsing goed uit te spreken, hij kwam iedere keer in de buurt, dat wel. Maar je zou toch verwachten dat hij die naam wel uit zijn hoofd had geleerd, als hij er niet in slaagt om die spontaan te onthouden. Klaver daarentegen een is jonge man met een snelle geest, een uitstekend debater. HIj zou Hiddema wel in de hoek krijgen zonder ook maar een keer onbeleefd te worden. Maar het gaat niet gebeuren, Tweede Kamerleden debatteren maar zelden met elkaar. Daar zijn ze niet voor, dan kunnen ze eeuwig debatteren.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 15:12

"Ik weet niet hoe de zwevende kiezer tegen Baudet en Hiddema aan kijkt." Waarschijnlijk een stuk positiever dan tegen Jesse Klaver die met zijn eikeltjespyama een matige poging doet om Obama te imiteren.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 15:15

"Ik zie een enorme scheidslijn tussen mensen die bevooroordeeld rechts zijn en mensen die zwevend zijn( groot deel van Nederland). Een deel waar jij je als kritiekloze Baudet fanboy niet in kan verplaatsen. " Jij bent wel heel dol op het woord 'fanboy'. Een dag geen fanboy gezegd is een dag niet geleefd. Maar dat terzijde, kunnen mensen die bevooroordeeld links zijn zich wel in zwevende mensen verplaatsen?

Sonic2
Sonic27 feb. 2018 - 16:39

@ Big Guy Dit zijn aannames. Gebaseerd op wensdenken. Klaver heeft op dit moment zeven keer meer zetels als Baudet. U schreeuwt zeven keer harder als een GL aanhanger. Dat is ook het punt wat ik maak. Je hebt een zeer luidruchtig leger FvD fanboys, want dat zijn het. De overgrote meerderheid van de bevolking beslist pas in de laatste dagen voor de verkiezingen of zelfs de laatste dag. Ik blijf me verbazen over de mensen die suggereren dat dit heel veel kiezers buiten sociale media erg zou bezig houden. Dat zal wel meevallen. Het laat zien hoe vooral radicaal rechts in zijn bubbel zit. Ik ben niet bevooroordeeld links, want ik ben niet zoals u. U bent bevooroordeeld rechts. Dus u poneert een stelling waar ik sowieso niets mee kan. Ik denk inderdaad dat ik veel beter in staat ben om objectief te oordelen over FvD of PVV. Ik las op verschillende sites dat FvD boven de 30 a 40 zetels ging scoren. De reaguurders bralde er van alles uit. Ik denk dat het met maximaal 25 zetels wel klaar is en dat het waarschijnlijker is dat FvD de zoveelste rechtse luchtbel en flop wordt. In het rijtje van VNL, EEN NL, TON, LPF, Leefbaar Nederland, CD en ga zo maar door. Altijd maar roepen over hoe de voedingsbodem voor LPF en PVV is ontstaan, maar nooit worden bewegingen als PVV, FvD, LPF, DS 70 eens afgerekend op wat ze zelf presteren. Al die partijen hebben tot nu toe ook niet geleverd en hebben het hoogste woord op immigratie gebied. Opmerkelijk dat dat niet eens wordt aangepakt.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 17:21

@ Sonic Voor de goede orde, ik ben geen Baudet-fanboy. Maar ik vind dat hij ten onrechte en veelal met halve waarheden wordt weggezet als het grote kwaad en als een bedreiging voor de democratie. D66 beschouw ik eerder als een groot gevaar voor onze democratie. Ik denk niet dat ik ooit op hem zou stemmen, al was het maar omdat hij niet bekend is met het fameuze duo Jacobse en Van Es van de Tegenpartij. Mijn welgemeende en oprechte excuses dat ik de grote geliefde leider van uw partij in het verleden mogelijk heb beledigd. Hij is onmiskenbaar een politiek talent maar ik sluit mij aan bij de kritiek die Johan Derksen hem, ik meen bij Jinek, voor de voeten wierp. @ Onruststoker Soit, zijn geheugen laat misschien soms even in de steek. Maar als hij op dit dossier niet in staat is JFK alle hoeken van Buitenhof te laten zien, zou mij dat zeer verbazen. We zullen het helaas waarschijnlijk toch niet gaan meemaken.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 18:37

"Dit zijn aannames. Gebaseerd op wensdenken. Klaver heeft op dit moment zeven keer meer zetels als Baudet." Maar je moet toch wel toegeven dat FvD een uitstekende start heeft gemaakt. Het forum was nieuw de afgelopen verkiezingen. Van alle nieuwkomers, en dat waren er toch zeker 14, deed alleen denk het beter. Daarbij is denk anderhalf jaar eerder opgericht en werd de partij (zelfs al voor haar officiële oprichting) al door twee zetels in de tweede kamer gerepresenteerd, waardoor denk zichzelf erg goed heeft kunnen profileren. "U schreeuwt zeven keer harder als een GL aanhanger." Zet het volume van je computer wat lager of sluit 'text to speech' af. " Dat is ook het punt wat ik maak. Je hebt een zeer luidruchtig leger FvD fanboys" Daar is je lievelingswoord weer, fanboys. "De overgrote meerderheid van de bevolking beslist pas in de laatste dagen voor de verkiezingen of zelfs de laatste dag. " Heb je daar ook bewijs voor?

OlavM
OlavM8 feb. 2018 - 0:45

@ Onruststoker: [Noch Klaver, noch de FvD zitten in de regering, dus voldoen zij met een debat niet aan het doel van de Tweede Kamer, en dient een dergelijk debat niet in de Tweede Kamer te worden gehouden.] Je blijft hierover onzin verkopen. De Tweede Kamer bepaalt helemaal zelf waarover en hoe ze debatteert. Er heeft niet zo lang geleden zelfs een kort "filibustertje" plaatsgevonden. Om je denkradartjes wat te stimuleren: als één of meer Tweede Kamerleden een initiatief-wetsontwerp indienen, met wie denk je dan dat ze debatteren?

Sonic2
Sonic28 feb. 2018 - 10:29

@ Big Guy https://nos.nl/artikel/2163202-dit-artikel-is-voor-alle-zwevende-kiezers-en-dat-zijn-er-miljoenen.html 8,5 miljoen kiezers zijn zwevend. Tot na het slot debat van de NOS op 14 Maart. Dus je zit er weer eens compleet naast. FvD heeft de zetels opgepikt van VNL en maakt gebruik van de markt die er voor dit soort partijen is. Er is een electoraat van 18 a 19% voor dit soort partijen. Daar heeft Baudet gebruik van gemaakt. Voor de rest baseer je je complete wensdenken op peilingen. Ik heb mezelf in 2017 te veel laten leiden door peilingen, dus dat is nooit goed. Het zegt al genoeg trouwens dat DENK of SGP meer stemmen heeft als FvD. Dat je vooral niet het succes moet overdrijven van FvD. Het hele succes is voorlopig nog compleet virtueel. Het is bovendien zeer, zeer irritant dat Fvd en PVV'ers constant zitten te hengelen naar respect en waardering. Wilders had in 2010 24 zetels. In 2012 dus 15 zetels en in 2017 20 zetels. Dat is gewoon een dalende lijn. Omdat de media en drammers zoals u hebben bepaald dat de PVV een grote partij is, moeten we dat overnemen. Collectief, maar de populariteit van de PVV is tanende en neemt lichtjes af. Hetzelfde met FvD. Er is gewoon markt tussen PVV aan de ene kant en VVD en CDA aan de andere kant. Het is allemaal erg weinig overtuigend. @ Gadfly U probeert neutraal en objectief over te komen, maar in wezen gebruiken FvD en PVV aanhangers al uw nuances in hun eigen voordeel. Dus wat denkt u hier mee te bereiken. Met het geslijm richting Baudet en Hiddema. Hiddema en Baudet brallen wel aardige oneliners eruit. En dat ziet u kennelijk als ervaren en scherpzinnig. Een kinderhand is snel gevuld zeg maar.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 feb. 2018 - 17:27

" 8,5 miljoen kiezers zijn zwevend. Tot na het slot debat van de NOS op 14 Maart. Dus je zit er weer eens compleet naast." Nee niet waar, ik vroeg slechts om bewijs (Bedankt daarvoor, op dit punt heb je gelijk) maar ik heb nooit beweerd dat het tegendeel waar was. "Voor de rest baseer je je complete wensdenken op peilingen. " Ja dat zei je net ook al, dat zet de discussie op slot. We zullen zien.

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2018 - 7:28

Jammer, want het was een zinnig voorstel van Klaver. Hoewel er sowieso een debat komt over het racisme in de samenleving is het verstandig ook voldoende aandacht te geven aan het aspect racisme in de kamer. Het is ook goed zichtbaar op fora als Joop. De groei van het FvD is voor extreem rechtse mensen een extra stimulans om hun racistische gedachten uit te dragen. Racisme wordt meer en meer mainstream. Dat maakt het ook gemakkelijk voor de consulenten/intercedenten van uitzendbureaus om te discrimineren. Er wordt dus draagvlak gecreëerd voor racisme en haat. Dat is geen abstracte discussie maar iets dat iedereen raakt of gaat raken. Wit of zwart, gelovig of ongelovig, rechts of links. Iedereen gaat problemen krijgen met het gif van extreem rechts. De Nederlandse samenleving bestaat uit verschillende culturen, vaak langs elkaar heen leven en ruimte geven. Wat extreem rechts doet is het idee poneren dat er 1 samenleving is, 1 set normen en waarden - en wel die van hen - en dat iedereen daaraan moet voldoen. Dus niet de grondwet en andere wetten zijn het kader waarbinnen de inwoners van Nederland moeten blijven maar de normen en waarden van extreem rechts. Dat is volgens mij wel een onderwerp waar de kamer over moet praten. En erg dom dat men dat niet op deze manier gaat doen.

13 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 8:17

"Racisme wordt meer en meer mainstream. " Daar zijn we het over eens, maar hoe denk je dat dat komt? Brotip: het komt niet door FvD en PVV, deze partijen zijn slechts gevolgen van...

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 8:22

". Wat extreem rechts doet is het idee poneren dat er 1 samenleving is, 1 set normen en waarden – en wel die van hen – en dat iedereen daaraan moet voldoen" Nu kun je zeggen wat je wilt, maar meerdere samenlevingen met verschillende (wellicht botsende) normen en waardes kan nooit goed aflopen.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 8:23

"En erg dom dat men dat niet op deze manier gaat doen." Vanuit een breder maatschappelijk belang gezien wel, maar het is partijen als de VVD ook niet zo aantrekkelijk om dit debat te voeren. Dan moeten ze zich kritisch naar FvD gaan opstellen wat ze weer zetels kost. Ook hun eigen houding tegenover discriminatie van minderheden kan weer aan kritiek bloot komen te staan (je moet je gewoon maar invechten). Kortom, ze worden misschien wel gedwongen tot heldere stellingnames en ik denk dat ze daar nu juist geen behoefte aan hebben bij de VVD. Voor het CDA zal hetzelfde gelden.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 8:24

Meerdere samenlevingen binnen 1 land bedoel ik dan

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 12:08

Big guy Bane Brotip: het komt niet door FvD en PVV, deze partijen zijn slechts gevolgen van… Echt waar, ze zijn dus racisten maar ze hebben het niet gestart, ze konden er niets aan doen, ze werden door de samenleving gedwongen om racist te worden? Nu kun je zeggen wat je wilt, maar meerdere samenlevingen met verschillende (wellicht botsende) normen en waardes kan nooit goed aflopen. Nu kun je zeggen wat je wilt, maar meerdere samenlevingen met verschillende (wellicht botsende) normen en waardes kan nooit goed aflopen. Noem er eens 1. het lijkt mij eerder dat een samenleving met 1 filosofie, 1 dictatuur een politieke stroming zoals communisme of fascisme veel destructiever is dan verscheidenheid.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 14:16

"Daar zijn we het over eens, maar hoe denk je dat dat komt?" Racisme is inherent aan het primitieve menselijke gedrag, het is het beschermen van de stam. Je ziet dat ook bij diersoorten die in kuddes leven. Een vreemdeling wordt verstoten, regelmatig zelfs vermoord. Het is uit zelfbehoud. Vreemdelingen kunnen ziektes bij zich dragen waarvoor binnen de kudde geen resistentie bestaat. Gelukkig kunnen de meeste mensen het primitieve denken achter zich laten en zich begeven op beschaafde omgangsvormen waar primitieve mensen in de verste verte niet aan zouden denken, zoals omgaan met iemand met een andere huidskleur.

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2018 - 15:51

@ Big guy Bane (4u) Jij schrijft: Brotip Jij bent mij bro niet Jij schrijft: het komt niet door FvD en PVV, deze partijen zijn slechts gevolgen van… Zijn gevolgen van het racisme onder witte inwoners van nederland. Het is er altijd al geweest en is nooit weggegaan onder het meest bekrompen deel van de bevolking. Jij schrijft; Nu kun je zeggen wat je wilt, maar meerdere samenlevingen met verschillende (wellicht botsende) normen en waardes kan nooit goed aflopen. Inleiding op de sociologie op iedere universiteit: in iedere samenleving leven groepen mensen langs elkaar heen. Ieder land bestaat uit meerdere deel samenlevingen. Je politieke nationalistische fantasieën blokkeren het zicht op de werkelijkheid nogal. Lees eens een boek.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 16:31

"Echt waar, ze zijn dus racisten maar ze hebben het niet gestart, ze konden er niets aan doen, ze werden door de samenleving gedwongen om racist te worden?" Zoals ik in andere reacties al zei, het begrip racisme is uitgerekt. Vroeger werd je in die hoek gezet, nu wordt je in de ruimte geduwd. Maar wat ook zeker meespeelt is dat onderbouwde kritiek op individuen niet meer mag. Om een voorbeeld te noemen. Ik ben fel tegen de anti-zwartepiet activist Jerry. Jerry heeft namelijk gezegd en ik citeer “De één gaat zingen op de Dam, de ander gaat met een knuppel naar een intocht. Ik vind dat ze allebei de ruimte moeten krijgen.” Ja dan houd het voor mij op, dan spoor je niet. Maar volgens velen ben ik al een racist als ik dat zeg. Dat kritiek op slechte of geen integratie ook al racisme wordt genoemd valt daar ook onder. Of als mensen het massaal voor types zoals die treitervlogger Ismail of rapper Boef opnemen. Ik noem maar wat voorbeelden. Dat soort dingen wekt gewoon frustratie op.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 16:45

"Noem er eens 1. het lijkt mij eerder dat een samenleving met 1 filosofie, 1 dictatuur een politieke stroming zoals communisme of fascisme veel destructiever is dan verscheidenheid." Noem een wat? Een land waar meerdere samenlevingen naast elkaar heeft geleid tot spanningen? Ik zeg niet dat 1 politieke stroming weer de norm moet zijn, maar als de verschillen in cultuur en mindset zo groot zijn dat je aparte samenlevingen in één land krijgt, dan ontstaan spanningen. Zie Myanmar, spanning tussen moslims en boeddhisten De conflicten in de Balkan in de jaren 90 De ruzie tussen Soedan en Zuid-Soedan Zie de ruzie tussen Joden en Palestijnen. Zie een lange lijst van groeperingen die voor onafhankelijkheid strijden, waaronder: De Koerden in Irak, Syrië en Turkije. De Tibetanen in China De Mongolen in China De Uyghur in China. Ik kan nog wel even doorgaan, maar je snapt me toch wel?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 18:43

"Jij bent mij bro niet" Sorry dat ik de discussie luchtig wil houden, zijn wij niet allen broeders van andere moeders? "Lees eens een boek." Aanraders? Ik vond Pluk van de Petteflet vroeger altijd leuk, iets in dat genre?

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2018 - 20:10

@ Big guy Bane (4u) Jij schrijft: Ik zeg niet dat 1 politieke stroming weer de norm moet zijn, maar als de verschillen in cultuur en mindset zo groot zijn dat je aparte samenlevingen in één land krijgt, dan ontstaan spanningen. Dat geldt voor alle ontwikkelde westerse landen met als meest extreme voorbeeld de VS. Maar je reactie is tekenend voor extreem rechts, je politieke opvattingen blokkeren inderdaad het zicht op de werkelijkheid. Overigens de autochtonen in Limburg vormen een geheel andere samenleving als de autochtonen in Amsterdam. Dat is ook niet 1 samenleving. .

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 21:34

"Dat geldt voor alle ontwikkelde westerse landen met als meest extreme voorbeeld de VS" Dus je geeft me gelijk? Overigens is het niet alle ontwikkelde westerse landen. Japan is een ontwikkeld land en is zeer verwesterd. Daar kom je die spanningen niet tegen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 feb. 2018 - 6:17

"Overigens de autochtonen in Limburg vormen een geheel andere samenleving als de autochtonen in Amsterdam. Dat is ook niet 1 samenleving. " Klopt, Amsterdammers staan over het algemeen anders in het leven dan Limburgers. Maar de verschillen in cultuur, normen en waarden zijn niet zo groot dat ze haaks op of zelfs lijnrecht tegenover elkaar staan. Daarom is er tussen bepaalde groepen in NL wel wat strijd (de eeuwige ruzie tussen Brabanders en Limburgers bijvoorbeeld), maar die worden op vriendschappelijke wijze uitgevochten, met een knipoog.

RobSon2
RobSon27 feb. 2018 - 7:08

Dit is allemaal helaas koren op de molen voor Baudet. Het framen en uit het verband rukken van de uitspraak is zo opzichtig dat mensen hier doorheen zullen prikken. Laten we FvD nu eens niet groter maken dan ze zijn en ons op ons eigen ideeen richten, en de mensen hiervan overtuigen.

2 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 8:30

Ik betwijfel het: Baudet keek gisteren toch wel erg zuur, nadat hij zich gedwongen zag om toe te geven dat verschilen in IQ een tijdelijk, van omstandigheden afhangend en niet (genetisch) vaststaand gegeven zijn. En dat is iets heel anders dan Ramataursing beweerd had. Hij leed gisteren een nederlaag.

RobSon2
RobSon27 feb. 2018 - 10:22

@Friedrich... ik hoop het met u mee, maar ik vrees het tegenovergestelde.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers7 feb. 2018 - 6:51

Een "debat over het racistische gedachtegoed"? Het betreft geen feit maar een onderbuikse veronderstelling dat het om racisme gaat. Het is een feit dat verschillende bevolkingen door verschillende invloed van cultuur en sociaal-economische achtergrond, zeker ook al uit het land van herkomst, behalve andere verschillen daardoor ook een gemiddeld verschillend IQ hebben. De oorzaak ligt dus duidelijk niet in een genetisch verschil en dus ook niet in een verschil in aanleg maar om "nurture". Bijvoorbeeld over de Marokkaans Nederlandse jongeren en de problemen omtrent hen zijn diverse vooraanstaande wetenschappers het eens omdat e.e.a. bekrachtigd wordt door onderzoek en feiten: "Deze achterblijvers bestaan uit jongeren afkomstig uit slechte sociaal-economische omstandigheden. Ze zijn vaak behept met een gering probleemoplossend vermogen, bijvoorbeeld door weinig scholing, slecht of nauwelijks onderwijs of een laag IQ." http://www.republiekallochtonie.nl/nederlanders-met-een-migratieachtergrond-allochtonen-en-criminaliteit Ditzelfde geldt in ons land voor Antilliaanse Nederlanders en Roma. Bij Turkse Nederlanders of Nederlanders met een Indonesische of ander Aziatische achtergrond is dit effect na plusminus twintig jaar nadat de oorspronkelijke generatie zich hier gevestigd heeft afgevlakt. Bij Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders duurt dit veel langer. Een mogelijke oorzaak is dat deze groepen bij de integratie hun oorspronkeleijke cultuur die hen als groep samenbindt en daarmee een sociaal netwerk geeft veel minder behouden dan de genoemde anderen. Goed integreren gaat juist niet met verlies van de oorspronkelijke gezamenlijke cultuur maar met een zeker behoud ervan. Het enige wat van belang is, is het in voldoende mate aanvaarden van ruime kaders van de hier geldende westerse bevochten universele waarden en rechten, maar dus ook plichten waarin gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging van burgers (zoals man, vrouw, holebi's), scheiding kerk staat, vrijheid van meningsuiting (en dus ook vrijheid heiligheden te mogen bespotten). https://www.vn.nl/het-probleem-met-marokkaanse-criminelen-ze-zijn-te-nederlands/

3 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 8:39

Het is racistisch gedachtegoed (want Ramataursing had het niet over 'nurture'), maar de rest van je reactie bevat veel waarheid. En waar duidt het dus op? Dat je de sociale problemen qua armoede, onderwijsachterstanden en (wederzijdse) sociale integratie moet aanpakken. Maar daarvoor ben je bij het neoliberale Forum voor Democratie (waar zelfs libertariers bij zitten) volkomen aan het verkeerde adres; die gaan de sociale problemen alleen maar verergeren.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers8 feb. 2018 - 12:51

@Friedrich "Het is racistisch gedachtegoed (want Ramataursing had het niet over ‘nurture’)," O nee? Bron-interview: “Je mag dreadlocks nemen of je hoofd kaal scheren. Neem tatoeages en piercings; allemaal prima. Alleen heeft een werkgever het recht om te zeggen: dat wil ik liever niet. Dat zegt niets over racisme. Sowieso gaat het eerder om intelligentie dan om ras. Racisme? Het gaat op de arbeidsmarkt om IQ.” Hoe bedoel je? “Door IQ-testen weten we het gemiddelde IQ van bevolkingen. En wat blijkt? Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen." Pardon? Dit klinkt als schedelmeten. “Dit doet mij geen plezier, eerder pijn. Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo. Je kunt iemand uit Syrië halen waar het gemiddelde IQ 84 is, en in Nederland kan plaatsen, waar het gemiddelde IQ 101 is. Die gaat dan inderdaad minder verdienen dan veel autochtonen. Maar is dat racisme? Nee, er is een verband tussen IQ en inkomen.” Een verband leggen tussen pigment en intelligentie, dat lijkt me textbook racism. “Dat is het niet! Als je naar Amerika kijkt: Aziaten doen het daar beter dan blanken. Toch heeft niemand het over asian privilege. Waarom? Omdat ze gemiddeld genomen nou eenmaal een hoger IQ hebben." Allemaal leuk en aardig, dat nature (is dus nurture!), maar wat dacht je van nurture (is het a!)? Kinderen die meer kansen krijgen, schoppen het verder. En volken die toevalligerwijs bepaalde grondstoffen tot hun beschikking hadden ook. “Hoe volkeren zich hebben ontwikkeld tot een gemiddeld IQ, dat kan met klimaat en voeding te maken hebben. Natuurlijk. Maar wat moet ik daar nu aan doen? Er zijn twee dingen die aantoonbaar invloed hebben op het IQ van een kind: borstvoeding en hem niet slaan.” En verder is er niets aan te doen en kunnen landen zich niet ontwikkelen? “Luister. Als wij IQ handmatig konden verhogen, zouden we dat wel doen, want dan zouden alle problemen de wereld uit zijn. Oorlogen, schulden? Allemaal verleden tijd. Begrijp me niet verkeerd, met een IQ van 70 kan je, met goede scholing en opvoeding, geweldige dingen doen. Je bent heus niet gelijk een crimineel. ” https://yernaz.wordpress.com/2016/06/09/interview-brandpuntplus-over-racisme-in-nederland/

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach8 feb. 2018 - 15:53

@Nanno Zeegers: Nou, wat een 'bewijs' het tegendeel zeg! Ramautarsing zegt dat er wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen IQ en volkeren. Dat verband zet hij vervolgens geheel vast met de woorden (over Aziaten): "omdat ze gemiddeld genomen nou eenmaal een hoger IQ hebben". Het is nu eenmaal zo, niets aan te doen. Tot nu toe allemaal 'nature' hoor. De 'nurture' moet worden ingebracht door de interviewer. Nu ziet Ramautarsing zich schoorvoetend gedwongen enigszins toe te geven: borstvoeding en niet slaan, dat helpt enigszins en verder wil hij van geen wijken weten. We kunnen nu als Westerlingen nu eenmaal niet alles oplossen. Geen woord over sociale verbeteringen, onderwijs of over culturele verschillen die van invloed zijn op resultaten bij IQ-testen. Als jij daar een overtuigend bewijs van jouw stelling in wil zien, ga je gang maar overtuigend is het bepaald niet. Integendeel. Ik had het interview natuurlijk allang gelezen, omdat ik niet graag uit mijn nek lul.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 6:37

Kennelijk is D66 er toch niet van overtuigd dat zij in een debat de claim dat FvD een intrinsiek racistische partij is hard te maken, anders hadden zo een uitgelezen kans niet laten lopen. Of JFK in dergelijk debat overeind was gebleven is nog maar zeer de vraag. Zijn opvatting dat elke uitspraak over een correlatie tussen IQ en afkomst per definitie racistisch is, had hij niet hard kunnen maken. Op Wikepedia staan rankings met het het gemiddelde IQ per land. Dat op deze lijstjes nog het een en ander op aan te merken is doet daar m.i. niets aan af.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 6:42

Wikipedia

Jaap2
Jaap27 feb. 2018 - 6:20

IQ is een van de vele eigenschappen van een mens. Gloria Wekker doet onderzoek naar een van die andere eigenschappen van specifiek het blanke eh witte ras. Zij komt in haar onderzoek tot negatieve bevindingen betreffende dit ras. Groria Wekker is dus een racist.

3 Reacties
7anpau1
7anpau17 feb. 2018 - 9:49

Er is veel over Wekker te zeggen, maar dit is natuurlijk kletskoek. 1) Wekker wijt een aantal zaken - of dat terecht of onterecht is, is niet relevant - aan de cultuur, de samenleving, niet aan genetische kenmerken; 2) Het verwijt aan het adres van FvD is niet dat zij onderzoek doen. Ze doen geen onderzoek. Het verwijt is dat zij wetenschappelijk onderzoek van anderen uit hun context halen in een politiek debat. Ik herhaal nog maar even een en ander uit een eerdere post: Het gaat met name om deze quote van ene Yernaz Ramautarsing, kennelijk kandidaat raadslid voor FvD. “Dit doet mij geen plezier, eerder pijn. Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo. Je kunt iemand uit Syrië halen waar het gemiddelde IQ 84 is, en in Nederland plaatsen, waar het gemiddelde IQ 101 is. Die gaat dan inderdaad minder verdienen dan veel autochtonen. Maar is dat racisme? Nee, er is een verband tussen IQ en inkomen.” bron: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/racisme-yernaz-ramautarsing/?_sp=2f4706b1-8b96-407a-af1e-312511facf9d.1517823417275 Het wetenschappelijke onderzoek waaraan Ramautarsing en alle andere FvD fanboys en -girls revereren is op zijn minst omstreden. Het gaat om gedateerd Amerikaans onderzoek. Tal van kanttekeningen zijn bij de conclusies te maken. IQ-tests zijn niet unbiased, IQ-tests kun je oefenen, wat is ‘zwart’ en wat ‘wit’ (wat is Obama?), welke andere mogelijk oorzaken waren er die de metingen konden beïnvloeden, zoals sociale achtergrond, opleiding van de ouders, etc., etc. Wetenschappelijke kritiek genoeg op deze theorie Ramautarsing en consorten als vaststaand feit presenteren. Los daarvan is een verband – correlatie – niet echt interessant. Het zegt niets over oorzaken. Wat je in elk geval NOOIT kunt doen is dit soort statistieken over gemiddelden binnen hele grote vage groepen op individueel niveau gebruiken. oor de statistische onbenullen (of meer visueel ingestelden) https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3ARace_and_intelligence%2FArchive_65#/media/File:Sketch-4race-transparent.png De vlakken overlappen elkaar grotendeels. Los van alle andere kanttekeningen bij deze metingen geldt op individueel niveau dar de kans dat een individu, ongeacht ‘ras/huidskleur/volk’ uit de overlappende gedeelten komt het grootst is. Misschien dat de klokcurve van de normale verdeling van een gemiddeld IQ van ‘witte’ mensen ietsje verder naar rechts op de x-as ligt, dan de klokcurve van ‘zwarte’ mensen en misschien ligt de klok van aziatische mensen nog iets meer naar rechts. Als al ‘wetenschappelijk’ bewezen zou zijn dat dit zo is, dan kun je dus nog niks zeggen over het IQ van een individu van één van deze groepen ten opzichte van het IQ van iemand uit de andere groep. En dat is – gezien de uitspraken van Yernaz Ramautarsing – precies wat hij doet. Hij meent bijvoorbeeld dat hij op basis van een vermeend gemiddeld IQ (waar hij dat vandaan haalt is een raadsel) uit Syrië iets kan zeggen over de kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt van individuele Syriërs. Die statistieken waar Ramautarsing zich op beroept zijn niet geschikt om dit soort uitspraken op te baseren. Als je dat wel doet dan is dat etnocentristisch en de kritiek daarop van Ollongren en Klaver – dat dit soort theoretische, statistische verhandelingen in het politiek debat niet thuishoren - terecht.

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 12:53

Jaap Wat lijkt me dat makkelijk om zo simpel conclusies te kunnen trekken en dat het je dan ook niet uitmaakt dat het echt onzin is. Ik ken er ook 1: 10 gele ballen en een rode bal in een koker. Wat is de kans dat je de gele trekt. 50% je trekt hem wel of niet, Zo. Dekker is een racist.

Jaap2
Jaap27 feb. 2018 - 13:13

@7anpau1 1) Ik had het niet over genetische kenmerken maar over eigenschappen 2) Vraag ik me in dit geval af. Yernaz heeft deze uitspraak gedaan voor zijn lidmaatschap van FvD zo heb ik begrepen. Het zijn volgens mij juist de racistenkaarten trekkers die het uit hun context halen. Voor de rest sta ik helemaal achter je uiteenzetting. Zie ook mijn eerdere reactie verderop. (6/2 20:37) Waar ik ook al aangeef, maar niet zo onderbouwd als jij waarom een en ander discutabel is. Mijn regels over Gloria Wekker zijn een beetje flauw. Maar komt voort uit frustratie over het woord racisme dat heden ten dage te pas en onpas wordt gebruikt. En naar mijn bescheiden mening meer kwaad dan goed doet en hele volksstammen tegen elkaar opzet. Ik merk in mijn omgeving zowel bij allochtonen als autochtonen dat men zich hier heel ongemakkelijk bij voelt en zich hierin niet herkent. Maar dat komt misschien ook dat ik zelf (en de allochtonen die ik ken) weinig tot geen ervaring heb met racisme.

Andreas J
Andreas J7 feb. 2018 - 5:46

Voor een progressief iemand vind ik dhr Klaver wel erg ouderwets. Er wordt in deze discussie verwezen naar een aantal wetenschappelijke onderzoeken en hij roept meteen dat het racisme is. Eind 19e eeuw gebeurde ongeveer hetzelfde. Elk onderzoek wat niet strookte met de ideeen van sommigen werden meteen zonder tegenargument als Godlasterlijk bestempeld.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 feb. 2018 - 9:11

Het is niet helemaal duidelijk wat Klaver wil. Het zou een vorm van racisme zijn als je op basis van deze 'boterzachte bevindingen' (zowel ras als IQ zijn 'volatiel' en als voorspellers van gedrag beperkt) verregaande sociale conclusies over individuen zou trekken. Uit hetzelfde soort onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat Aziaten gemiddeld een hoger IQ hebben dan bleekgezichten. Moeten we daarom alle topposities in het bedrijfsleven en de academies reserveren voor Chinezen en moeten we voor blanken een 0-kind politiek gaan voeren? Dat zou misschien beter zijn....

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*7 feb. 2018 - 2:08

Met haar lezing onlangs in Nijmegen, Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft haar punt al meer dan duidelijk gemaakt, aan alle 17.2 miljoen inwoners van dit land. Chapeau, geachte Minister en heel erg bedankt!. Mijn petje af aan u!!!. Als Amsterdammer in hart en nieren, denk ik echt niet dat het zogenaamde Forum voor Democratie heel goed gaat scoren op 21 maart a.s.. Met andere woorden, Amsterdammers over het algemeen (namelijk van ongeveer 180 nationaliteiten en verschillende religies en veel juist met helemaal geen religie, in het praktijk) zijn toch veel meer verstandig, ruimdenkend, tolerant en slim dan wat fantast Thierry Baudet nu over hen denkt!. :) Niet voor niets is Amsterdam nog altijd een van de aller aller aller beste steden op aarde, namelijk in alle opzichten. Welterusten.

5 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 8:33

"Amsterdammers over het algemeen (namelijk van ongeveer 180 nationaliteiten en verschillende religies" Echt jou doel in het leven he, iedereen bewust maken hoeveel nationaliteiten er in Amsterdam wonen. "Niet voor niets is Amsterdam nog altijd een van de aller aller aller beste steden op aarde, namelijk in alle opzichten." Mee eens, in alle opzichten. Als het nu gaat over wachtlijst voor sociale huurwoningen of aantal moorden per jaar, Amsterdam steekt er met kop en schouders bovenuit.

Nico de Mus
Nico de Mus7 feb. 2018 - 9:51

@Big guy Bane (4u) 7 februari 2018 at 09:33 Laat peace toch van zijn dromen genieten. ook voor wiet moet je in amsterdam zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew7 feb. 2018 - 10:58

@Namaste etc.: Niet voor niets is Amsterdam nog altijd een van de aller aller aller beste steden op aarde, namelijk in alle opzichten. -------------------------------------- Dit soort superioriteitsgevoel heeft in de geschiedenis al voor heel veel ellende gezorgd.

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 12:56

Niet voor niets is Amsterdam nog altijd een van de aller aller aller beste steden op aarde, namelijk in alle opzichten. Absoluut. Wat mij betreft scheiden we ons af. Hoeven we vanavond niet meer naar Kerkrade behalve voor interlands, wat een heerlijk vooruitzicht.

EricDonkaew
EricDonkaew8 feb. 2018 - 4:12

@Paul: Absoluut. Wat mij betreft scheiden we ons af. -------------------------------- Prima, zet er een muur omheen en maak er een republiek van. Met Ollongren als president. Zijn we die ook kwijt.

Thuru
Thuru7 feb. 2018 - 0:45

Juiste besluit van de kamer om hier geen tijd aan te verspillen. Zijn wel belangrijkere dingen om over te vergaderen.

OlavM
OlavM6 feb. 2018 - 23:01

Intussen blijft Thierry Baudet hierover liegen en wegduiken. Vandaag zegt hij glashard voor de camera, dat het om de IQ's van verschillende LANDEN zou zijn gegaan. Nog één stap verder, en hij beweert, dat Ramautarsing heeft gezegd,dat er verschillen tussen mensen bestaan wat betreft hun IQ's..... :)

Grietje Genot
Grietje Genot6 feb. 2018 - 22:43

Het is inderdaad van nul en generlei waarde om te debatteren over slecht gedefinieerde begrippen als 'ras en 'IQ' en de beperkte voorspellende waarden daarvan. (Ik meen dat een zekere Jensen in 1969 met een studie op de proppen kwam - the differences are real - en dat er daarna 30 jaar vrij vruchteloze debatten zijn gevoerd, met geen enkele zinvolle uitkomst). We hebben wel wat beters te doen!

mmwelling
mmwelling6 feb. 2018 - 22:23

Al die commotie over iQ en rassen. Op de NPO zie je ieder jaar een stereotype IQ test op de TV waar stereotype groepen zoals studenten, huisvrouwen, tokkel apart worden beoordeeld op IQ. Wat is het verschil?

1 Reactie
Gerda rozendal
Gerda rozendal7 feb. 2018 - 8:53

En wat te denken van ons onderwijssysteem? https://www.ad.nl/binnenland/school-wapent-test~a447f6cfzich-met-iq-/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 feb. 2018 - 22:07

De regeringspartijen willen om procedurele bezwaren geen debat zo begrijp ik, misschien zijn ze bang om kleur te moeten bekennen, mogelijk dat electorale belangen een rol spelen, een pseudo nationalist als Buma zit niet te wachten op het besef dat hij Holland uitsluitend met het blanke ras wenst te duiden onder het mom van lang vervlogen tijden, rond Ollengren en d’66 wordt mist opgetrokken, sprak ze namens d’66 of de regering, de vvd past voor dit soort discussies, daar weten ze zich geen raad mee, zeker als Rutte zegt premier van alle nederlanders te zijn, duiken is het devies zeker als het kiezers kan opleveren, je moet per slot van rekening wel de grootste blijven, waar de cu in deze staat is me niet duidelijk al lijkt me een afspraak binnen de coalitie niet ondenkbaar. Misschien is het geen slechte uitkomst dat het debat in de kamer niet doorgaat maar dat deskundigen Hiddema met het meest bijtende zuur de deur wijzen en zijn onaantastbaarheid voorgoed mangelen.

JStokx
JStokx6 feb. 2018 - 21:38

Best pijnlijk voor Ollongren dat haar partij geen reden ziet voor een debat.

3 Reacties
Gare Raap
Gare Raap6 feb. 2018 - 21:58

Ik denk dat ze denkt dat ze hem in de kamer wel aankan.

Gare Raap
Gare Raap6 feb. 2018 - 22:00

Aanvulling: je moet niet te vroeg pieken. Baudet is al kapitein van een zinkend schip. Maak hem niet te groot dmv van een debat over een platte aarde.

Muxjes
Muxjes6 feb. 2018 - 22:26

Klaver moet schriftelijke vragen stellen aan Ollongren als hij haar iets wil vragen. Die vragen kunnen eventueel aanleiding zijn voor een debat. Dat is de normale procedure.

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 21:16

Daarmee gezegd binnen de huidige context en verdeling van nederland welk, ten tijde van de 10 jaar durende recessie, ingezet is; op basis van een verdeel en heers politiek-europa wijdt,op basis van ethniciteit en klasse: kan men hier toch zeker het kenmerk van populisme in herkennen

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 21:12

Sorry t artikel welk ik gelezen heb waar een auteur de heer yelnaz zijn betoog v eugenics in uiteen zette

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 21:10

Dit ongeacht wie hier dan klakkeloos in mee gaat of hier waarde aan verleent

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 21:10

Anders gesteld de oppervlakkige retoriek van de heer yelnaz en het desbetreffende artikel welk hij schreef en de daaruit voortvloeiende opinie is waardeloos. Gezien de doelstelling; aandacht en de schrijver diens eigen etnische achtergrond laakbaar, doorzichtig en gebaseerd meer op perceptie en de manipulatie van emotie dan feit, welk reeds jaren bewezen is tav de grondslag van zijn aannames, namelijk: eugenics

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 21:03

Denk aan de stereotypen mad professor en jazz virtuoso of beethoven en nietzsche

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 20:58

Creatief genius valt daarom juist vanwege dit kenmerk moeilijk te testen binnen het gezette kader van een iq test als een "gestandadiseerde" ..zie vorige posts..momentopname. Dat is een inherent kenmerk van dit profiel. Welk ten dele kan verklaren waarom zoveel mensen met een iq v rond de 125 in de geschiedenis hebben kunnen bijdragen en als genius worden gezien binnen het genius perspectief gebaseerd op persoonlijke eigenschappenkader waar t kader van iq testen mensen niet tot deze groep beoordeelt als genius (standaard 145 iq punten =/>). Dit ondanks dat menigeen met zulks een iq eerder als gehandicapt beschouwt kan worden door de sociaal maatschappelijke penalties opgelegd door de massa binnen de norm, met alle gevolgen van dien, waaronder comformiteit ten koste van creativiteit en daarmee dus; het nooit opleven en innoverend bijdragen naar vol individueel potentieel voor individuen behorend tot deze groep 0,1- 0,001% op de iq test bellcurve, binnen nl westerse cultuur.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:34

Zo intelligent maar agv van het niet herkennen daarvan zo dom zijn dat je niets meer kan bijdragen, excuus, het nooit opleven en innoverend bijdragen naar vol potentieel. Stakkers.

C@io1
C@io19 feb. 2018 - 2:03

Paul er is een verschil tussen niet kunnen bijdragen en niet mogen bijdragen naar kunnen. ;)

Muxjes
Muxjes6 feb. 2018 - 20:48

D66 en VVD wezen Klaver op een debat volgende week waarbij over discriminatie zal worden gesproken. Daar zou GroenLinks Forum voor Democratie kunnen aanspreken op de woorden van Hiddema.  Aldus is een extra debat niet nodig, dit vond de overgrote kamermeerderheid, waaronder ook de PVV, SGP, en de regeringspartijen. Hiddema vond dat Klaver het moment van morele zelfverheffing verdient, en het is aan te nemen dat hij volgende week op het debat aanwezig zal zijn.

7 Reacties
Muxjes
Muxjes6 feb. 2018 - 20:53

Het is staatsrechterlijk niet helemaal zuiver om een debat aan te vragen om een andere kamer-partij de maat te nemen. De taak van de Tweede Kamer is om de regering te controleren, niet om elkaar te controleren. Wel kan in de context van een debat met de regering een debat tussen kamerleden ontstaan, maar een meningsverschil met een kamerlid kan niet de zelfstandige grondslag van een debat zijn. Aldus de partijen die zich tegen het door Klaver gedane voorstel uitspraken.

Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:38

Oke maar de Weird Dukjes namen Ollongren de maat dat ze namens de regering spreekt, is het in dat kader dan raar dat je de regering vraagt om zich daar over uit te spreken? Buiten het feit dat het natuurlijk nergens op slaat als er volgende week al zo'n soort debat staat, kan je dat Bidet racisme niet genoeg aankaarten.

Muxjes
Muxjes6 feb. 2018 - 22:23

Als Klaver een belangrijk meningsverschil met Ollongren dan zijn daarvoor procedures. Je begint met schriftelijke vragen. Alleen in spoedgevallen kan een spoeddebat worden aangevraagd. Klaver wil graag een beetje mee profileren op het conflict Ollongren Baudet, maar dan moet toch gebruik maken van de bestaande mogelijkheden, en niet proberen een spoeddebat klaar te krijgen over iets wat toch al in andere context aan bod komt. Jammer voor Wierd Duk, maar zo ligt het.

bob b.
bob b.6 feb. 2018 - 23:54

Klopt, het is niet een kwestie van niet willen maar omdat Kamerleden niet onderling met elkaar in debat kunnen gaan maar alleen met leden van het kabinet.

OlavM
OlavM6 feb. 2018 - 23:58

@ Muxje: [Het is staatsrechterlijk niet helemaal zuiver om een debat aan te vragen om een andere kamer-partij de maat te nemen. De taak van de Tweede Kamer is om de regering te controleren, niet om elkaar te controleren.] Al is het zo dat de Tweede Kamer in de eerste plaats de regering moet controleren, de leden ervan nemen elkaar ook steeds in alle debatten de maat. Niks mis mee, want er is maar één instantie die kan bepalen waarover de Tweede Kamer debatteert: de Tweede Kamer zélf.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 8:39

"Niks mis mee, want er is maar één instantie die kan bepalen waarover de Tweede Kamer debatteert" Dat is niet zo. De Tweede Kamer heeft de plicht om productief te zijn. Kamerleden zijn het altijd oneens met elkaar, ze komen immers van verschillende partijen. Als ze elkaar tot onderwerp gaan maken raken ze nooit uit gedebatteerd. Daarbij kan het geen consequentie hebben. Een Kamerlid kan immers geen bestuurlijke beslissingen nemen, wat zou je dan als uitkomst van zo'n onderling debat kunnen verwachten? Dat je nog eens hebt verteld dat je het oneens bent met elkaar, verder niets.

OlavM
OlavM8 feb. 2018 - 0:24

@ Onruststoker: [“Niks mis mee, want er is maar één instantie die kan bepalen waarover de Tweede Kamer debatteert” Dat is niet zo.] Dat is wél zo. Er is geen enkele instantie boven de Tweede Kamer die haar onderwerpen en debatten kan en mag controleren. Je ontkracht het met je betoog dan ook op geen enkele manier.

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 20:35

Tot mijn spijt was ik nog even vergeten een argument te noemen binnen mijn betoogje ter ondermijning van het wereldbeeld vd heer yelnaz, welk de pluriforme inhoud van mijn betoogje verantwoord: iq tests zijn bedoeld om binnen vaste kaders kennis diepte en breedte te testen en dat is niet waar de vernieuwing zit cq iq tests zijn geeikt om de massas te testen op high achiever potentieel niet zozeer creatief genius potentieel welk twee verschillende smaken omvatten of uitingen..en dat is dus precies waar t verschil zit, t vernieuwend toe passen ps deze reactie had ik per abuis bij t verkeerde artikel bijgevoegd!!

Kalmthout
Kalmthout6 feb. 2018 - 20:30

Goed dat de Kamer Klaver tegen zichzelf in bescherming heeft genomen. Hij was namelijk al aardig op weg om zich aan de IQ kwestie te vergalopperen, net zoals zijn voorgangers in de vorige eeuw dat gedaan hebben met hun hetze tegen professor Buikhuisen, die het gewaagde te zoeken naar biosociale verklaringen voor criminaliteit.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen7 feb. 2018 - 15:35

@Kalmthout De gedachte aan de 'affaire Buikhuisen' kwam ook bij mij op. Maar de woorden "hetze tegen professor Buikhuisen" beschrijven inderdaad veel beter hetgeen toen plaatsvond. Uit Wiki haal ik ook nog deze zinsnede "Achteraf vragen sommigen zich af of het wellicht de moeite waard geweest was om de stellingen van Buikhuisen te onderzoeken en daarna pas te oordelen". Lijkt me, voorzichtig gezegd, een advies dat elke wetenschapper ter harte zou moeten nemen. Maar ook geen slecht uitgangspunt voor op fora...

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 20:23

Ik weet t ...punctuatie en typefouten..mijn excuus

C@io1
C@io16 feb. 2018 - 20:19

Yernaz spreekt idd over eugenics en diens nasleep qua theorie zonder verdere consideratie aan factoren en dat zijn er aanzienlijk wat letterlijk bijna alles. En een economie drijft niet op iq, anders waren we allengst gedoemd, ook hier in Nederland. (80% ligt in t percentiel 60-100) Innovatie komt uit creativiteit en creativiteit vaak samen met een kijk welk meer ziet dan de norm en hoe t is c.q. hoe t kan zijn. T is dus een relatieve eigenschap welk t wereldbeeld individueel beinvloed. Met name tav iq met stappen van 10 vanaf t gemiddelde (gaat per generatie gemiddeld 10 omhoog binnen een cultuur). Maar de echte innovatie zit dus vaak bij de mensen welk buiten de norm vallen dus op t moment >100. Des te hoger men op de bellcurve komt richting 200 des te meer t wereldbeeld afwijkt vd norm en daar met de juiste inzichten en toewijding creativiteit uit komt. Stellen dat caucasiaanse westerlingen door eem gemiddeld hoog iq de economie draaiende houden is een drogredenatie. Of we doen t allemaal of we rekenen t toe aan de groep welk creatief is, anders waar neemt, kritischer is, gevoeliger, vastberadener, vaak eerlijker en dus innovatiever; tussen de 105-200 punten. F. Nietzsche stelde dit een poos geleden al over de norm en de rand v dien waar een injectie v omstandigheden voor innovatie zorgt welk als vooruitgaande ontwikkeling mag bezien worden. Als ook, was deze multiculturele jongen, ja ja twee tinten in een; in opmaak, allang financieel zeker ipv jarenlang om en nabij de armoedegrens en niet de mensen die hij kent die net de onderkant aan tikken vd 90-100. Welk in zijn omgeving niet zulke financiele situaties kennen. Anders gezegd er zijn vele onderzoeken gedaan maar geen enkel correct onderzoek naar iq, wat ook onmogelijk is gezien de diversiteit vd mensheid, verschil in geschiedenis, exposie, voeding, cultuur en waarden. (Er zijn ook nog wat andere argumenten als men scores v vergelijkbare groepen gaat vergelijken welk geografisch gescheiden zijn tav score inflatie) Al met al....drogredenering vd heer yernaz, zoekt enkel publiciteit om zichzelf op de kaart te zetten buiten de betrokken partij. Getekend: een "allochtoon" met om en nabij een iqtje v +/- 130 ooit

7 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:14

Ik weet niet of hij waar is maar een mooie, plausibele analyse.

JasDon
JasDon6 feb. 2018 - 21:32

"En een economie drijft niet op iq, anders waren we allengst gedoemd, ook hier in Nederland. (80% ligt in t percentiel 60-100) " Percentiel van wat? 80% van wat? Ik weet dat 50% van de mensen in Nederland een IQ hebben tussen de 90 en 110 en dat ongeveer 50% een IQ van onder de 100 heeft, maar jouw getallen kan ik zonder nadere duiding niet plaatsen. En dat vind ik niet erg handig van je.

Gare Raap
Gare Raap6 feb. 2018 - 22:15

JasDon: zoek even wat vergelijkingsmateriaal dan kan er iets makkelijker worden gediscusieerd. Je bent een beetje agressief?

JasDon
JasDon7 feb. 2018 - 11:02

@Gare Raap, Aggressief? Ik ben juist erg voorzichtig. Er worden getallen geplaatst zonder nadere duiding of context en vervolgens wordt er een IQ van 130 geclaimed door de schrijver. Als schrijver bedoelt dat 80% van de NL'se bevolking een IQ heeft tussen de 60 en 100, dan is dat in ieder geval onjuist.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 15:32

C@io1 6 februari 2018 at 21:19 Ga jij als Frasier Crane met carnaval?

C@io1
C@io19 feb. 2018 - 1:56

Bane caribisch carnaval: kostuum geen harde eis :). Btw geweldige handle: persoonlijk favoriet karakter v mij in DC universe/Gotham. Jasdon er zijn vele mensen die boven 110 scoren buitenom leden v mensa, in de dagelijkse gang niet echt een prioriteit, tav pers. wereldbeeld en ontwikkeling wellicht wel; levensvragen, zingeving etc.

C@io1
C@io19 feb. 2018 - 2:52

jasdon het kan zijn dat ik een factor over t hoofd zie, maar nav vd door jou geposte getallen zette jij mij aan tot revisie.Als de norm 50% scores 60-110 is, dan resteerd 50% vanaf deze grenzen v.d. norm. Deze nemen af richting uitersten op de schaal. Theoretisch een bellcurve vormend welk door deze identiek is voor in toenemende hoge en laagste scores. Dit zou dan inhouden 25% bovengemiddeld intelligent en 25% met extreem lage cognitie. Gezien onder de 60 reeds een licht/matig verstandelijke beperking omvat.Stellen jou cijfers dan niet dat,als we daar nog zitten;1750000/4= circa 4375000 nederlanders met verwaarlozing v dementie/vergrijzing vanaf geboorte in catatonische-baby-peuter/kleuter-tot als hoogst haalbare pre-puberale fase zal bereiken inzake cognitie en sociaal functioneren? Dat is dan 1/4=25%=2,5:10, maar gespleten mensen leven niet dus=3:10. Zou dan niet elke 5-10 straten (v)so school en sociale werkplaats of gezinsvervangend logeerhuis moeten zitten? Im seriously asking!schrok nm. Rot v je getallen aan de hand vd boven uiteengezette logica.

Robert Follon
Robert Follon6 feb. 2018 - 20:15

En wie stemde er vóór de debatmotie van de Jessias? Waaaait for it... Theo Hiddema! En zo geeft GroenLinks de 'zege' op een presenteerblaadje aan FvD. Alsof je dat niet kon zien aankomen....

4 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:15

En zo geeft GroenLinks de ‘zege’ op een presenteerblaadje aan FvD. Hoezo?

Gare Raap
Gare Raap7 feb. 2018 - 1:36

haha, jij denkt echt dat Baudet hier zonder schade vanaf komt? Man het is prijsschieten..

Robert Follon
Robert Follon7 feb. 2018 - 7:56

Hoezo: https://twitter.com/fvdemocratie/status/961005334662926337 https://twitter.com/fvdemocratie/status/960913564038041601 Ondertussen voert GroenLinks op twitter een achterhoedegevecht over Lelystad Airport....

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 13:09

Leuk zo'n Twitteroverzicht maar wat heeft dat met "de zege" te maken of heb ik iets gemist en is ons land van vreemde smetten gevrijwaard?

marcelhermus
marcelhermus6 feb. 2018 - 20:11

Vind trouwens 2 dingen wel mooi aan die hele discussie. 1: Die Yernaz is gewoon een surinamer. 2: het feitelijke stuk is een stuk genuanceerder dan deze discussie. Ik ga er dan ook van uit dat bijna niemand het stuk heeft gelezen.

Maghetweten
Maghetweten6 feb. 2018 - 20:05

Het gaat er om wat je WIL met een discussie over het IQ van rassen. Daar kan nooit iets goeds uit komen. Dus daar MOET je krachtig afstand van nemen. Baudet vind het blijkbaar prettig dat dit boven de markt blijft zweven om zo zelf buiten schot te blijven (wij discrimineren niet) terwijl anderen (en zijn aanhang) de rassen discussie op pakken. Heel geraffineerd. Het staat bovendien niet op zich zelf. Hij heeft al eerder van dit soort rare uitspraken gedaan (Homeopathische verdunning). Het fascineert hem. Vele blijken het niet te beseffen maar Baudet begeeft zich op gebieden waar Wilders in de verste verte nooit geweest is.

Puin Ruimer
Puin Ruimer6 feb. 2018 - 20:03

Verstandig besluit. Het gaat Jesse Klaver niet om de zaak, maar om Jesse KLaver himself. En welke partij wil er nu meespelen in de Jesse Klaver Show?

2 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:17

Nee, racisten verdedigen gaat je beter af.

NueNick
NueNick6 feb. 2018 - 21:54

Welke racisten precies?

JasDon
JasDon6 feb. 2018 - 19:42

"Het debat over het racistische gedachtegoed dat als een rode draad het partijprogramma van het Forum voor Democratie loopt, komt er niet. " Het ethnocentrische gedachtegoed van FvD komt iedere keer weer bovendrijven.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:18

Benoemen is nodig.

CarlBarks
CarlBarks6 feb. 2018 - 21:57

Nee, het racisme wordt er elke keer weer met de haren bijgesleept. Alles maar ook echt alles wordt aangegrepen om een verband te leggen naar het vermeende racisme. Dat begint een beetje izelig te worden en werkt averechts.

Paul250371
Paul2503717 feb. 2018 - 13:12

Carl banks Alles maar ook echt alles wordt aangegrepen om een verband te leggen naar het vermeende racisme. Dat begint een beetje izelig te worden en werkt averechts. Zolang jij deze reacties plaatst en het liefst de hele racismediscussie ontloopt (waarschijnlijk omdat je voorkeur partij daarop wordt aangesproken) dan werkt het zeker niet averechts. Benoemen is blijkbaar keer op keer nodig.

Jaap2
Jaap26 feb. 2018 - 19:37

Hm dagelijks worden door intelligentsia op dit forum groepen mensen weggezet als dom. Mensen die ook door erfelijke omstandigheden wellicht niet het IQ hebben waar wij zelf over denken te beschikken. Dus waar hebben we het over. Wat is die IQ? IQ testen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op westerse criteria, zoals wij blanken inderdaad superieur zijn, maar wel op de criteria die wij zelf opgesteld hebben evenals andere culturen superieur zijn op de criteria die zij opgesteld hebben. En wat doen wij met onze IQ? Zie wat wij bereikt hebben, zie waar de wereld op afstevent. We kennen allemaal hoogbegaafde mensen die niets van het leven terecht gebracht hebben en omgekeerd. Het zou heel goed kunnen dat door erfelijke overbrenging de Afrikaan minder intelligent is als de blanke, maar waarom zou dat niet onderzocht mogen worden, zolang daar geen misbruik van gemaakt wordt? En wat zegt het over de mens als geheel. Hoe staat het met het FQ, EQ en SQ. Waar het in het leven om gaat is wijsheid en dat ben ik vaker tegengekomen buiten de westerse wereld dan daarbinnen.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 21:28

Helemaal eens. Alleen een kanttekening, " maar waarom zou dat niet onderzocht mogen." Waarom wel? De mensen die het "onderzoeken" zijn niet goed, zijn verderfelijk. mensen die IQ met een bepaald soort mensen gaan linken zodat ze daar op los kunnen gaan hebben alleen maar treurigheid in zich. Zoals je aanmerkt heeft IQ met zoveel factoren te maken. Die mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd in mensen met een zogenaamd lager IQ om deze mensen te verheffen, te helpen of iets positiefs. Die mensen van de beschaving en intelligentie zijn o.a alleen maar geïnteresseerd om hun IQ-loos superioriteitsgevoel en bijvoorbeeld hun angst voor vreemdelingen (in hun ogen) te legitimeren.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 7:51

@Jaap: Andere mensen wegzetten als dom is gewoon dom. Ik weet niet of je doelt op racisten of mensen met een extreemrechtse mening, maar het is een grote fout om dat aan intelligentie te koppelen. Sommigen doen dat wel, ook hier inderdaad. Maar deze fout maakt niet dat het daarom goed zou zijn om te gaan focussen op 'ras' en IQ. Ik denk dat het naïef zou zijn om te veronderstellen dat mensen die daarop focussen daar geen politieke doeleinden bij zouden nastreven. Dus waar hebben we het over? Over heel veel eigenlijk. Tenslotte, over IQ testen: ik kan alleen maar de prima bijdragen van Dinglish hierover op deze site van harte aanbevelen. Je opmerking over wijsheid onderschrijf ik.

7anpau1
7anpau17 feb. 2018 - 12:04

Het maakt nogal uit of je iemand dom noemt op basis van handelen of nalaten of een standpunt of vanwege diens huidskleur en/of etnische achtergrond. Nogmaals, het gaat er niet om wat je wel en niet wetenschappelijk zou mogen onderzoeken en/of zou kunnen aantonen. Het gaat erom dat Ramautarsing meent dat je (bijvoorbeeld) Syriërs niet zou moeten toelaten tot Nederland omdat het gemiddeld IQ in Syrië lager zou zijn dan in Nederland en een Syriër dus op de Nederlandse arbeidsmarkt geen kans zou maken. Ramautarsing maakt er dus 'misbruik van'. Of dat domheid is of slechtheid of een combinatie van beide, is om het even.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 19:30

In re: update - ik sta er niet van te kijken. Deze weigering past bij mijn opvatting dat het FvD een verlengstuk is van het neoliberale kartel (VVD, D66, CU, CDA), en deze partij is slechts het substituut van de PVV, die leeg aan het bloeden is. Alle controverses, en alle ruzies zijn geregisseerd en geacteerd. Om ons te misleiden. Dat laat onverlet dat ik het verzoek van Klaver goed vond, en vind. Dat men hier niet op ingaat, zegt een en ander - want het kartel heeft Thierry nodig, dus gebeten wordt er heus niet; hett is tegelijk ook een bewijs van onderhuids levende angsten. Want uiteindelijk zijn het allemaal kwezels, lakeien van de corporate wereld. Mademoiselle Baudet zou eens met de mond vol tanden kunnen komen te staan; zomaar zou kunnen blijken dat zij een leeghoofdje en een lichtgewichtje is. Zij is net als Wilders een schreeuwertje aan de zijlijn, dat de volbloed racisten en fascisten aan het kartel moet zien te binden.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 19:30

(het)

Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 22:05

In Zaanstad had een lijstduwer van een lokale partij (Rosa, mijn volgende stem) een PVV website gemaakt maar satirisch, uit protest tegen de PVV. de VVD stelde vragen omdat zij dat niet democratisch vonden. Niet te geloven. Je ziet films, je weet dat in Amerika zoveel dingen gelogen zijn, Rusland, Korea, Alle regeringen wereldwijd liegen. Ook hier is Nederland door Balkenende en consorten onder valse voorwendselen een illegale oorlog in gedouwd, de IRT, de bonnetjes, alles met VVD riekt naar de misdaad maar ik vind het toch lastig te geloven, ondanks het 1,4 miljard dat in geen verkiezingsprogramma stond, cadeau, dat Rutte en de Nederlandse regering handpoppen zijn. Terwijl ik het opschrijf weet ik dat ik beter moet weten. Het is om te janken.

korheiden2
korheiden26 feb. 2018 - 22:09

Ik had graag een debat gezien. Dacht ook dat de eerste reactie van Ollongren dit suggereerde : i.p.v. aangifte kunnen we beter debatteren. Niet dus. Gemiste kans.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 feb. 2018 - 14:52

Cliff Ik denk 't ook. Intussen heeft ze wel weer een paar stemmen voor Amsterdam gesprokkeld.

Thuiszitter
Thuiszitter6 feb. 2018 - 19:13

Nou die D’66 kan me wat verders . Aangifte was niet nodig het moest in een debat worden uitgesproken ipv door een rechter . En nu zingen ze mee met hun partners .

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2018 - 19:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 9:17

Wist je dat roken heel ongezond is?

Kalmthout
Kalmthout6 feb. 2018 - 18:53

Tamelijk aanmatigend om je zo te willen bemoeien met het gedachtegoed van een ander. Lijkt me meer iets voor de kiezers en in het ergste geval voor de rechter. Overigens vind ik het gedachtegoed van GroenLinks steeds meer evolueren tot gedachtetaboes. En daar krijg ik dan weer een beklemmend gevoel van.

BartP2
BartP26 feb. 2018 - 18:33

Ik word een beetje misselijk van Jesse Klaver

Break on through
Break on through6 feb. 2018 - 17:35

Goed initiatief! Laat FvD zich maar verantwoorden... En laat Nederland maar zien dat bepaalde gedachtegoed en uitspraken echt niet kunnen... Unaniem tegen Racisme en Nazisme....

3 Reacties
Davy ????
Davy ????6 feb. 2018 - 21:02

Wat is er precies (2 jaar geleden) gezegd wat niet kan? Deze hele discussie gaat nergens over, vind ik.

Sonic2
Sonic27 feb. 2018 - 11:43

@ Davy Voor jou gaat het nergens om. Omdat jij een ongekend kritiekloos FvD fanboy bent. Waar het hier vol mee zit. Waarschijnlijk de FvD leden die nog niet de partij zijn uitgeschopt. Hertog komt er tenminste eerlijk voor uit dat hij een FvD cheerleader is. We hebben nogal slechte ervaringen met het zeer uitdrukkelijk onderscheid en verschillen maken met rassen. Dat komt uit een zeer bruin verleden. Vandaar dat D66 en Groenlinks terecht de zorg hebben dat Baudet wel iets verder wilt gaan als een soort feitelijk onderscheid. Kusters kan zich ook al erg goed vinden in de standpunten van Baudet. Kusters( NVU) loopt ook mee met de PVV demonstraties. Ondanks dat Bosma en al die andere PVV leugenaren brullen dat nazisme links is. Ik zeg niet dat Baudet een nazi is. Ik zeg ook niet dat als er nazi's mee lopen met je demonstraties dat je dan zelf een nazi bent, maar het wordt tijd voor wat meer zelfreflectie bij radicaal rechts.

Davy ????
Davy ????7 feb. 2018 - 18:47

@Sonic Tuurlijk, ik vind het een non-discussie en ben gelijk kritiekloos en een FvD fanboy. Lekker op de man weer. Je zegt het niet maar bedoelt het wel, radicaal rechts.... Dit is 2 jaar geleden gezegd door iemand die toen nog geen lid was van FvD, of zijn stelling waar is of niet, daar kunnen we het over hebben, maar dit gaat voor mijn gevoel nergens over. Pure sensatie en zwart maken.

marcelhermus
marcelhermus6 feb. 2018 - 17:22

Moet er ook nog populisme bijstaan, groenlinks en politiek dekt de lading niet. Verder lijkt mij dat een debat over willekeurig welk onderwerp belangrijker is. Tenzij iemand renate van der gijp gaat opperen. Dan is het mij om het even.

McMacaroni
McMacaroni6 feb. 2018 - 17:20

Het enige 'superras' is een schoothondje geboren uit een zo divers mogelijk genenpoel. Mocca power! Het lijkt het me niet zinvol om gemiddelde IQs in kaart te brengen van groepen mensen met een sterke gedeelde genetische blauwdruk als we een wereld nastreven die gelijke kansen biedt aan iedereen. Je kunt het niet eens goed meten want een formule om sociale en culturele invloed mee te laten wegen is giswerk. De ontwikkeling in Afrika loopt in mijn ogen voornamelijk achter door de zware leefomstandigheden en het moderne kolonialisme. Vroeger kochten we slaven van Afrikaanse warlords en vandaag de dag roven we Afrika leeg door zaken te doen met corrupte regeringen die stukken land en mijnen in de uitverkoop doen. Door dat geld kunnen ze hun macht bovendien veilig stellen. En dan wat ontwikkelingshulp als doekje voor het bloeden. Nee natuurlijk helpt die hulp niet. Ik hoop dat de Kelvin Doe's (https://www.youtube.com/watch?v=XOLOLrUBRBY) uiteindelijk de macht krijgen. Als de mensen in Afrika niet zoveel bezig zijn met puur overleven, dan zullen de schedelmeters nog wel eens verrast kunnen worden. Deze hele kwestie zorgt alleen maar voor betonrot. Klaver en co kan zich weer van zijn meest linkse kant laten zien terwijl Baudet met zijn NLP-PUA achtige streken zich aan het onderdompelen is in de geur van Fortuin met zijn 'demoniseren'. Dat is ook zijn enige reden voor de rechtzaak. Hiddema en hij weten natuurlijk allang dat de zaak kansloos is, maar hij kan zich op nationale tv in het nieuws nota bene wel even profileren als de 'gedemoniseerde' politicus. Dat Klaver en co hem dit gunnen om zo hun eigen momentje te kunnen pakken is triest.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 feb. 2018 - 16:19

De atheist is slimmer dan de gelovige Per land zitten er behoorlijke verschillen in IQ Economie van een land is IQ gerelateerd Kan je diverse onderzoeken op googlen en allemaal naar eigen inzicht uit te leggen maar wel waar nmw Wat me dan het meest verontrustend maak is dat het aantal gelovigen harder groeit dan die andere groep. Betekent simpelweg dat de wereldbevolking dommer wordt Komen er per dag ook nog ‘s ruim 200.000 mensen bij op deze aardkloot, vnl in gelovig Afrika. Het werelddeel dat er niet al te best voor staat mbt IQ. Die komen de komende decennia massaal naar Europa, ze moeten immers ook eten. Lijkt het me niet het moment om je druk te maken om een dergelijke (wellicht naar inzicht van Klaver) ongepaste uitspraak. Aangezien de ecologische footprint hier zo’n beetje het hoogste is van de hele wereld, we nauwelijks laaggeschoolde arbeid nodig hebben, en daarmee een probleem in de nabije toekomst creeren waar je u tegen zegt. Zorg dat je de daar de geboortes beperk en verbeter het onderwijs, maak dat je statement, ipv politiek correcte debatjes te willen voeren hier

4 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach6 feb. 2018 - 17:35

"De atheist is slimmer dan de gelovige" Dan bent u gelovig neem ik aan, want deze reactie is tamelijk dom. Er zijn talloze grote wetenschappers geweest die gelovig waren, en ik ken persoonlijk heel intelligente mensen die geloven, gek he. Misschien heeft wel of niet geloven met heel andere zaken dan intelligentie te maken. Denk daar maar eens over na!

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 17:52

Je houdt er nogal wat vooroordelen op na, RaymondenJoop - kijk hier maar eens: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/religieuze-mensen-zijn-minder-intelligent-dan-atheisten-klopt-dit-wel~a4566959/ Wordt de wereldbevolking dommer? Het is niet erg snugger (vriendelijk gezegd) om zo iets te concluderen.Hoe kom je erbij? En dan komen die domme Afrikanen ook nog eens jouw kant op... ...wat een nachtmerrie voor een genie zoals jij.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 feb. 2018 - 22:08

https://www.ad.nl/wetenschap/onderzoekers-atheeniuml-sten-zijn-intelligenter-dan-religieuzen~a6330c08/ Verzin ik niet...

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 feb. 2018 - 22:14

@Cliff Altijd leuk zo'n naschrift van een andere krant. Laten we het er maar op houden dar nog geen overeenstemming is Dat van die Afrikanen zal me persoonlijk worst wezen als ze een zinvol bestaan kunnen hebben, lijkt me alleen niet wenselij als een heel continent in de ellende stort of denk je echt dat het goed gaat komen en dat we hier in staat zijn ze op te vangen?

Joop den Uil
Joop den Uil6 feb. 2018 - 16:15

Hoogte van het IQ staat in regelrecht verband met vitamines. Zo. Kortste debat ooit.

2 Reacties
simpson_jr
simpson_jr6 feb. 2018 - 17:40

Laat de onderbouwing dan ook maar zitten.

CarlBarks
CarlBarks6 feb. 2018 - 22:02

Ok, en is dat omgekeerd evenredig? Want dan eet ik vanaf nu alleen nog maar uit de snackbar.

LijdendeLucas
LijdendeLucas6 feb. 2018 - 16:10

Ik las nav. de ophef over deze kwestie (beginnend met de opmerkingen van een FvD-lid over de correlatie tussen ras en IQ, het weigeren van Baudet om daar verder op in te gaan, de conclusies die minister Ollongren daaraan verbond tijdens een lezing en de aangifte tegen haar door Baudet vervolgens) in een column iets over het aantal Nobelprijs winnaars van Joodse afkomst. Voor zover aanhangers van het Jodendom als apart ras gezien kunnen worden, daar wringt de schoen in zekere zin wel. Hoe vaak zijn er wel niet individuen die aan een ras (veelal over zichzelf en hun eigen ras sprekend en generaliserend) positieve kenmerken en eigenschappen toe die wij allemaal doodnormaal vinden? Oost-Afrikanen winnen praktisch alle marathons, West-Afrikanen (en hun nakomelingen) de sprintafstanden; het is cultureel bepaald maar ook genetisch. Waarom is het zo verschrikkelijk om dat te erkennen, en springt onze verstand op tilt als we andersom mindere eigenschappen van een bepaalde bevolkingsgroep benoemen? Sommige van deze karakteristieken zijn volgens mij wetenschappelijk aantoonbaar. Het mag nimmer leidend worden in bepalen van politiek/beleid; maar het panische doodzwijgen in alle geledingen (ook in de wetenschap) is volgens mij een zeer slechte zaak.

10 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 16:39

@ Lucas - er wordt in de serieuze wetenschap niets doodgezwegen (anders is het geen wetenschap). Zij het dat de vercommercialisering van de universiteiten voor deze nobele eigenschap een groot gevaar inhoudt - die bedreigt elke kritische wetenschapsbeoefening; wat er dan toe leiden kan dat men in het hoger onderwijs gewenste data (geen kennis of informatie) op bestelling kan kopen. Lees dit vurige betoog (een boekrecensie) maar eens: "Eyes On The University" door Jim Cocola (2006). Googelen op de kernwoorden geeft het PDF-document (hoop ik). Heb ik het overigens goed dat je een lager IQ als een 'mindere eigenschap' ziet? Waarom is dat, als ik vragen mag? Terzijde: als je intelligentie al als "erfelijk" ziet (wat bij racistisch en eugenetisch angehauchte personen heel normaal is), dan is evengoed die erfelijkheid, hoe ze er dan ook uit mag zien, van grote complexiteit. Niet iets waarbij je met een pincet en een Sorbo-schaartje zomaar in deze of die genvariant kan gaan knippen. (Alles geestelijk en overdrachtelijk bedoeld, geen kwetsing van andersdenkenden bedoeld.)

Karel Uitenwaerden
Karel Uitenwaerden6 feb. 2018 - 16:53

Waarom mag dit niet leidend worden in het debat? Misschien doen we als deze cijfers kloppen mensen wel tekort? Hoe frustrerend is het als we zeggen tegen mensen dat ze niet willen terwijl ze eigenlijk niet kunnen? Met deze kennis zouden we meer ondersteuning kunnen bieden. Lijkt mij echt een sociaal wenselijk uitgangspunt.

McMacaroni
McMacaroni6 feb. 2018 - 17:59

Dat is een dubbelzijdig zwaard Karel. De andere kant zelfs scherper mi. Gaan we bijvoorbeeld mensen ook zeggen dat ze het niet kunnen op basis van die 'onfeilbare' onderzoeken als ze eigenlijk wel de capaciteiten bezitten? En hoe zie je dat voor je? We hebben nu al scholing van bijzonder tot hoog onderwijs, wat wil je daar aan toevoegen? Speciale richtingen, of Afrikanen mentors? Bovendien zijn er geen onfeilbare onderzoeken en naar mijn weten zijn er recent geen grote objectieve onderzoeken geweest. Als wetenschapper zijn er wel interessantere dingen om op te promoveren en ik kan me niet voorstellen dat er een bedrijf of instituut als initiator van het onderzoek het IQ aan 'ras' wil koppelen zonder een politieke agenda te hebben.

Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 22:12

Het mag nimmer leidend worden in bepalen van politiek/beleid; maar het panische doodzwijgen in alle geledingen (ook in de wetenschap) is volgens mij een zeer slechte zaak. Prima, maar het resultaat is de benaming van Uber- en Untermensch. Een mens is een mens en een ieder is net zo waardevol en uniek, waarom moeten er gradaties aan worden gegeven?

LijdendeLucas
LijdendeLucas7 feb. 2018 - 7:11

@Cliff - in de academische wereld wordt wel degelijk richting gegeven aan (wetenschappelijke) onderzoeken en wetenschappers geboycot wier werk tot politiek incorrecte resultaten leidt. Dat is in het verleden gebeurd, en gebeurt nog steeds. Het is een van de redenen dat een academische grootheid als de Waal ooit naar de VS is vertrokken. Ik ben het met je eens, zodra men op deze wijze empirsche onderzoeksresultaten doodzwijgt of in de ban doet kun je van serieuze wetenschap niet spreken. Maar het gebeurt nog steeds. Er worden scripties en onderzoeken van studenten afgekeurd omdat de uitkomst niet naar 'de smaak' van de beoordelaar is; terwijl op de methodiek en onderbouwing niets af te dingen valt. Ik heb geen idee of een lager IQ een mindere eigenschap is, het wordt vaak met 'domheid' geassocieerd en het is in ieder geval niet leuk om voor dom uitgemaakt te worden. Zelf denk ik dat een hoger IQ ook niet altijd een zegen is, maar vaak ook een last. Een hele bevolkingsgroep of ras voor dom of achterlijk uitmaken is absoluut denigrerend, en bedoelt als diskwalificatie. Daarmee hoef je niets af te doen aan de mensen die het betreft, maar dat is wel wat degenen die op dergelijke wijze zich uiten willen. Zo zie je maar, in feite kan een racist (iemand die zich op racistisch wijze uit) diegenen waar hij zich over uitspreekt pas 'raken' als zij datgene wat gesteld wordt opvatten op de manier zoals de racist bedoelt. Maar de vraag waarom je dat zou moeten doen, als racisme een gemeenschappelijke factor heeft is het dat het altijd een compleet gebrek aan nuance, ontwetendheid en zeer dom is. Geen idee of dat voorkomt uit een lager IQ, maar ik zie het wel als mindere eigenschap.

michellekepen
michellekepen7 feb. 2018 - 10:13

@Cliff Clavin: "er wordt in de serieuze wetenschap niets doodgezwegen (anders is het geen wetenschap)" Tegen deze cirkelredenering valt natuurlijk weinig tegen in te brengen: als er wordt doodgezwegen is het geen serieuze wetenschap, dus doodzwijgen komt in de wetenschap niet voor. Ik moet je echter helaas toch wijzen (in dit topic werd er reeds aan gerefereerd) op de affaire Wouter Buikhuizen: een wetenschapper die, bijna letterlijk, kapot werd gemaakt door wetenschapper Corstius en zijn (ideologisch gedreven) volgelingen. Kaltgesteltt, niet omdat het wetenschappelijk gezien onjuist zou zijn wat Buikhuizen suggereerde, maar alleen omdat de (mogelijke) implicaties Corstius en discipelen niet aanstonden. Zo'n beetje de halve Amsterdamse academische en 'wetenschappelijke' wereld schaarde zich indertijd achter Corstius. Wetenschappelijk tussen aanhalingstekens, want volgens de cirkelredenering eigenlijk geen wetenschappers. @Cliff: "als je intelligentie al als “erfelijk” ziet (wat bij racistisch en eugenetisch angehauchte personen heel normaal is)" Ik dacht dat er heden te dage binnen de wetenschap een redelijke concensus bestaat dat intelligentie voor iets meer dan 50% erfelijk bepaald is, tegenover iets minder dan 50% omgevingsafhankelijke invloed. Ik ga er van uit dat de meeste mensen van deze consensus op de hoogte zijn. Of ze nu racistisch zijn of niet.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 feb. 2018 - 13:53

@ Michel (11:13) - ten onrechte zie je in mijn tekst van gisteren (17:39u) een cirkelredenering. Ik zal dat uitleggen. Verschillende onderzoekslijnen bij een (ethisch belangrijk) onderwerp kunnen tot uiteenlopende resultaten en interpretaties daarvan leiden. De onderzoekers gaan dan in alle openheid, vergaderend in een congres of symposium, met elkaar van gedachten wisselen. Er zal op een aantal punten overeenstemming mogelijk zijn, en er zullen ook meningsverschillen blijven, misschien worden er zelfs nieuwe controverses geboren. Karl Popper sprak van een spreekwoordelijke markt voor ideeën; alleen in een context van vruchtbare discussies kunnen die theorieën met elkaar vergeleken worden, in de hoop dat die welke het best bestand zijn tegen degelijke toetsing aan de werkelijkheid, dan ook brede erkenning en acceptatie zullen vinden. Dit proces is conform Poppers opvatting dat alle bevindingen van de wetenschap voorlopig zijn, in die zin dat er altijd weer aanvaringen met die werkelijkheid kunnen komen. Verfijning is mogelijk - maar op een gegeven moment proclameren dat je een altijd geldige theorie voor tot in de oneindigheid bij de kraag gevat hebt: dat is een utopie. Wie tijdens het wetenschappelijke werk resultaten achter wil houden, omdat ze haar of hem niet gelegen komen, om wat voor reden dan ook, die bedrijft geen wetenschap meer, maar ideologie. Dat geldt ook voor diegene die tegen openbaarmaking van betekenisvolle bevindingen van collega's is. Ideologie leidt ertoe dat je je afkeert van de realiteit, en vervalt in dogma's. Dus: als er doodgezwegen wordt, dan hebben we niet langer met serieuze wetenschap te maken, maar met een geloofsstrijd. In de tijd dat de publicitaire kwestie Hugo Brandt Corstius versus Wouter Buikhuisen speelde, was ik op de hand van de Leidse onderzoeker, en wel precies om de betekenis aan wetenschap die ik boven gaf. Ik heb nu de tijd niet om precies na te gaan wat voor ideeën en plannen Buikhuisen toentertijd had, maar dat hoeft ook niet: zijn onderzoek zou tot zekere resultaten geleid hebben, en het zou elk ander vrijgestaan hebben om die resultaten (en hun interpretaties, die vooral) te kritiseren, en een nieuwe aanpak voor te stellen. Ik las Brandt Corstius regelmatig in kranten en weekbladen. Hij kon zowel geestig als vlijmscherp zijn, en met name de politici van toen (ik denk aan Onno Ruding, minister van Financiën*) hadden zijn kritiek ten volle verdiend. Maar hij had zijn campagne tegen Buikhuisen nooit op deze manier mogen voeren. Die was onwetenschappelijk en louter ideologisch gemotiveerd. ------- Over intelligentie en erfelijke aanleg: voor zover ik kon nagaan zijn er associaties (en niet meer) gevonden tussen een aantal genvarianten en iemands IQ. Het gaat hier om een polygeen effect: meerdere genen lijken elk een (heel) kleine relatie te onderhouden met iemands rationeel-verstandelijke vermogens. En dan is het dat hele complex van epigenetische factoren: https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics Mij lijkt die schatting van een ongeveer gelijk grote invloed van erfelijke aanleg en omgevingsinvloeden eerlijk gezegd een slag in de lucht. Dat verwijt ik jou niet persoonlijk. Wat langer geleden was zo een fifty-fifty-opmerking redelijk gangbaar, zeker in de populair-wetenschappelijke pers. Op grond van al het bovenstaande kan ik niet zeggen dat ik die schatting onderschrijf - dit gebied is zo immens groot en ingewikkeld, dat ze volgens mij niet acceptabel is. Ik merk bij het schrijven van een tekst als deze dat je elk woord moet wegen, en voorbehouden moet inbouwen (iets dat naar alle waarschijnlijkheid altijd zo zal blijven, als je het over de biologie van levende wezens hebt). Ik hoop dat ik een en ander duidelijk heb kunnen maken, en ook dat nu zonneklaar is waarom ik bijzonder op mijn hoede ben als het ingrijpen in de schepping door het plannen van designer-babies weer eens een modieus onderwerp geworden is. Er zijn nu eenmaal dingen waar je als mens, ook als je wetenschapper bent, maar beter je handen af kan laten. ------- *) Onno Ruding wilde midden jaren '80 korten op de uitkeringen, en de toegang ernaar inperken. Hij was bedreven in het maken van snerende en vernederende opmerkingen aan het adres van bijstandsgerechtigden. Zoals wij allen weten is dit type sadisme bij politici aan de rechterzijde in de loop van de jaren alleen maar ernstiger geworden, zo ernstig dat ik redenen zie om deze mensen psychopathologie in de zin van DSM-5 toe te schrijven.

michellekepen
michellekepen7 feb. 2018 - 17:20

@Cliff Clavin Allereerst mezelf corrigeren: het is natuurlijk professor Buikhuisen (en geen Buikhuizen) Je uitleg wat wetenschap betreft onderschrijf ik. Het was meen ik professor Terheijden die over wetenschap ooit schreef (misschien ook weer gejat): "het continu trachten te bewijzen dat hetgeen waar je in gelooft niet waar is". Neemt niet weg dat de jou eerder gebruikte stelling nog steeds een cirkelredenering is. Overigens wel eentje waar ik me in kon en kan vinden. Wat betreft de affaire Buikhuisen, de halve Amsterdamse academische wereld heeft zich indertijd 'door ideologie laten verblinden'. En zette zichzelf wat mij betreft daarmee wetenschappelijk gezien buitenspel. Maar na het fluitje van de scheidsrechter gaat de wedstrijd natuurlijk gewoon weer door. Incl. de speler die buitenspel stond. Waar ik schrijf 'halve academische wereld', dat is natuurlijk een gooi. Maar daar waar ik een % gebruik inzake intelligentie (iets meer/minder dan 50%), nature vs nurture, daar baseer ik me op onderzoeksresultaten. Het "...een slag in de lucht. Dat verwijt ik jou niet persoonlijk." vat ik dan ook niet persoonlijk op. Het is hoe dan ook duidelijk dat men er binnen de onderzoekswereld van uit gaat dat nature meer dan de helft bepaald: - 55% op https://www.123test.nl/intelligentie/ - 60% op https://www.mirror.co.uk/news/technology-science/science/nature-beats-nurture-more-60-4391333 - tot zelfs 80% (Piet Borst) https://www.nrc.nl/nieuws/2002/02/02/verstand-is-aangeboren-7575751-a1075645 Alleen al omdat intelligentie uiteindelijk gedefinieerd wordt als de uitslag van een arbitraire test (het IQ-'getal'), zal volledige eenduidigheid nooit bereikt worden. Hoeft ook niet, het is tenslotte geen wiskunde of natuurkunde. ——- psychopathologie in de zin van DSM-5 toeschrijven laat ik liever aan psychologen en psychiaters over. Ook als het om sadisme bij groepen gaat, zoals politici aan de rechterzijde. Dat wel doen, tja, waar doet me dat in het licht van dit topic aan denken....?

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 feb. 2018 - 18:54

@ Michel - dank voor je uitgebreide antwoord, ik kreeg het nog net meer voor het diner. Wat betreft de aanvallen op Buikhuisen: het is waar dat veel hoogopgeleide en invloedrijke mensen Brandt Corstius bijvielen. Dat leidde tot een hetze, die deze man veel schade toegebracht heeft. Mij staan geen verontschuldigingen voor de geest van de kant van al die critici - je zou toch verwachten dat althans sommigen van hen, veel later, toen al het stof neergedwarreld was, en toen er nieuwe inzichten gekomen waren over de associaties tussen hersenstructuren, hun functies, de mogelijke afwijkingen daarin, en menselijk gedrag, vanuit gevoelens van spijt en schuld in het openbaar daar iets over gezegd zouden hebben. De materie is heel ingewikkeld, en zal dat blijven ook. Maar vorderingen zijn er wel degelijk gemaakt. Wat precies crimineel gedrag is, dat is een sociale conventie. Mensen bepalen samen wat wel en niet door de beugel kan, op grond van hun levensbeschouwing. Eigenbelang maar ook begrip en altruïsme spelen een rol. De hersenwetenschap kan ons dan helpen om bijvoorbeeld meer aan de weet te komen over wat een impuls-controle-stoornis (ICD in het Engels) is (impulsiviteit speelt vaak een rol bij misdrijven). Vervolgens kan je gaan kijken naar begrippen als toerekeningsvatbaarheid. Er is tegenwoordig een grote belanstelling voor wat een beetje badinerend: 'neurolaw' wordt genoemd: het afwegen of de resultaten van de neurowetenschap gebruikt kunnen worden in de rechtspraak. Dat moet met grote voorzichtigheid gebeuren, natuurlijk, voor je het weet begeef je je in een mijnenveld, en laat je (grof gesteld) interpretaties van laboratoriumresultaten net zo meewegen als fijnzinnige menselijke intuïtie. Nu moet ik echt naar huis (en excuses voor de lange zinnen!).

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 feb. 2018 - 18:56

(kreeg het nog net mee)

Mohammed Zarkawi
Mohammed Zarkawi6 feb. 2018 - 15:45

Bepaalde volkeren zijn atletischer en zouden beter presteren in bed. Maar het IQ van alle volkeren is natuurlijk precies gelijk. Pijnlijk onderwerp, maar op zich moet je er een wetenschappelijke discussie over kunnen houden als je ten minste kennis van zaken hebt. Wel typisch weer iets om vlak voor de verkiezingen te doen, in navolging op een uitspraak van een politicus in 2016.

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 15:34

Hoe zit dat nu met Drentse turfstekers, 70 jaar geleden hadden ze een gemeten IQ van 75. Dat zal dan toch wel in hun genen zitten. Dat kun je ook zien aan de humor van Johan Derksen die zich erg thuis voelt in Grolloo. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, enkele Drenten zijn slimmer. Je had natuurlijk, Bartje, met zijn wereldberoemde uitspraak: "Ik bid niet vuur brune bonen". Lodewijk van Heiden over wie een lied is geschreven: "Berend Buttje dee wul fahren, Mit sien schipke over de Baren, De Weg was krumm, Do ging Berend Buttje weer um". En heel bekend, Joannes Benedictus van Heutsz, veel straten en pleinen zijn naar hem vernoemd, gouverneur van Atjeh en massamoordenaar. En vele politici, Jetta Klijnsma, Hanja Maij-Weggen, Marga Kool, Relus ter Beek, allemaal uit dat armoedige Drenthe waar velen in plaggenhutten woonden, en het gemiddelde IQ daarbij aansloot.

H.Witte
H.Witte6 feb. 2018 - 14:29

Een aantal reaguurders trekt vragen van Kamerleden (van wie ook, want ieder kent zijn tegenstanders) altijd weer in het kader van verkiezingen zodra er verkiezingen in aantocht zijn, terwijl al die Kamerleden vier jaar lang vragen stellen en het is hun opdracht dat te blijven doen tot het bittere eind. Zeurpieten!

1 Reactie
simpson_jr
simpson_jr6 feb. 2018 - 15:52

Andersom vind ik politici twee jaar na verkiezingen ook wat makkelijker te volgen als vlak ervoor of vlak erna.

koffieleut2
koffieleut26 feb. 2018 - 14:25

Een debat? Alsof dat de oplossing is.Een degelijk wetenschappelijk onderzoek, die dan vervolgens ook wordt gesteund, is meer op zijn plek.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:15

koffieleut Eens. Maar hou deze discussie dan ook inderdaad ver buiten de partijpolitiek. Ik vind het niet te accepteren, dat mensen die menen dat bewezen is dat zwarte mensen minder intelligent zijn, daar niets mee zullen doen, in een partij die een blanke dominantie nastreeft.

Hiltermann
Hiltermann6 feb. 2018 - 14:24

Een onzinnige discussie over IQ. Bij het vaststellen van het IQ worden geografische en sociale factoren die invloed kunnen hebben op de uitslag geëlimineerd. Klaver grijpt hier net als Ollongren de kans electoraal te scoren met een discussie die geen enkele wetenschappelijke basis heeft. Het is weer goedkoop vliegen afvangen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hebben politici echt niets beters te doen dan elkaar op deze onbenullige manier kiezers af te troggelen?

4 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:19

Hilterman Als zwarte mensen nu bewezen minder intelligent zijn, vindt een lid van het FvD, en de leider van die partij zegt, dat hij graag wil, dat Europa dominant blank blijft, dan vindt u het absoluut niet nodig om daar aandacht, in het politieke domein, aan te besteden?

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:12

[...met een discussie die geen enkele wetenschappelijke basis heeft.] de discussie zal wel degelijk met wetenchappelijk materiaal gestaafd worden om baudet cs in de oren te knopen dat IQ totaal geen relatie heeft met achtergrond, cultuur of huidskleur

simpson_jr
simpson_jr6 feb. 2018 - 17:36

Is het andersom niet goedkoop scoren van Baudet? Een IQ-waarde zegt maar voor een heel klein deel wie iemand is. Vervolgens een beetje "zij zijn dom" brullen, dat kan iedereen.

Starter3
Starter36 feb. 2018 - 19:30

Johan hoe komt het dan dat uit onderzoeken blijkt dat Chinezen en ook mensen van Joodse komaf een hoger gemiddeld IQ hebben dan wij Europeanen? Beiden horen tot het ras "mens" maar toch zijn er verschillen.

bob b.
bob b.6 feb. 2018 - 14:17

De vraag is niet of de uitspraak klopt maar waarom FvD het zo belangrijk vindt om dit te benoemen. Dat doen ze niet voor niets. Ze willen er iets mee zeggen. Dus kan een FVD aanhanger mij vertellen wat?

15 Reacties
Gringo2
Gringo26 feb. 2018 - 15:04

Het is ooit in een bepaalde context gezegd door een donker persoon in een interview lang voordat hij bij FvD zat. Het is vervolgens door niet-FvD personen buiten de context opgerakeld. Baudet heeft juist getracht er geen aandacht aan te schenken door het -terecht- te bestempelen als een wetenschappelijke en niet als politieke discussie. Maar links Nederland wil het maar niet loslaten. De vraag moet dus luiden: wat wil links Nederland er toch mee zeggen? Of framen...

Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:22

Gringo Wanneer een partijleider graag ziet dat Europa dominant blank blijft, dan dienen alle nekharen meteen overeind te staan. Het is onverantwoord om zulke denkbeelden te bagatelliseren. En helemaal onverantwoord om dit soort lieden ongehinderd bezig te laten met 'de wetenschap'.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2018 - 15:44

Die wetenschappelijke discussie is gewoon in de wikipedia terug te vinden. Dus dr. Baudet zal zeker kunnen aantonen dat het klopt. Maar welke politieke conclusie wil hij er aan verbinden als het gaat om de diversiteit in de samenleving die hij voorstaat?

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:14

gringo die uitspraken zijn recent ook die van Hiddema die toen gewoon al lid FVD was. dus je kletst uit je nek. en wetenschappelijke discussie? er is geen discussie daarover maar consensus onder de wetenschappers. er is GEEN relatie tussen cultuur, achtergrond, huidskleur en IQ. GEEN

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:15

[FransAkkermans1947 6 februari 2018 at 16:44 Die wetenschappelijke discussie is gewoon in de wikipedia terug te vinden. Dus dr. Baudet zal zeker kunnen aantonen dat het klopt. Maar welke politieke conclusie wil hij er aan verbinden als het gaat om de diversiteit in de samenleving die hij voorstaat? ] dan moet je toch eens beter lezen of de echte wetenschappelijke onderzoeken op dit punt. die stellen baudet cs allemaal in het ongelijk. 100% ongelijk heeft baudet en daar is geen discussie over onder wetenschappers. geen enkele

Gringo2
Gringo26 feb. 2018 - 16:29

Frans: nogmaals, voor Baudet is het helemaal geen onderwerp dus hij verbindt er ook geen enkele conclusie aan. Het is irrelevant en komt in geen enkel programmapunt terug. Het feit dat je je dat afvraagt en niet kunt wijzen op concrete uitspraken van Baudet toont dat ook al aan. Links Nederland maakt het tot onderwerp, daarbij volkomen voorbijgaand aan het feit dat de gewraakte uitspraken door een donkere man werden gedaan. En ik vraag mij op mijn beurt dan weer af waarom links Nederland dat doet. Ik blijf dan maar terugkomen op demonisering met het oog op de verkiezingen.

Gringo2
Gringo26 feb. 2018 - 18:06

@johan: wanneer je zegt dat er consensus is over het ontbreken van relatie klopt dat in de zin dat de hoeveelheid pigment technisch gezien geen causaal verband kent met de hoogte van intelligentie. Er is echter wel bewezen correlatie tussen beide. Indien je dat wel beweert is dat gewoon een ontkenning van feiten. En tevens een leugen. Al roep je nog 100 keer dat het niet zo is.

Gringo2
Gringo26 feb. 2018 - 18:10

@Johan https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mainstream_Science_on_Intelligence Wel helemaal lezen voordat je reageert he. Graag van jou wat linkjes naar statistische onderzoeken die jouw gelijk zouden aantonen.

BartP2
BartP26 feb. 2018 - 18:36

FvD wil hier helemáál niks mee zeggen. Maar journalisten willen scoren en vragen hen hier afstand van te nemen en dat doen ze niet, en dát wordt dus nieuws. Ik snap dat je afstand kunt nemen voor de lieve vrede jegens andere rassen. Maar het zou wel hypocriet zijn.

Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 22:25

Je weet wat, je hebt het meerdere keren geschreven. Het Uber en Untermenschgevoel en verdunning en superioriteit en eigen volk eerst, Blut und Boden etc etc etc weer beleven (Sie sind wieder da) door de mensen dit soort onzin aannemelijk te laten vinden zodat wij ons grandeur, onze bevestiging van ons "One nation under God gevoel maar weer vinden die ons afgenomen is. En dat doe je door een ander (weggezet als Untermensch) als IQ loze Aap of - wilde, - heiden, etc, neer te zetten zodat we zonder last van geweten kunnen bombarderen, concentratiekampen uitvinden, drones, etc met als doel om de ander te bestelen zodat alles bij de happy view komt die dit soort benoemingen ook introduceren. (kort door de bocht en snel opgeschreven)

Henriette3
Henriette36 feb. 2018 - 22:29

Bob, het is iets wat 2 jaar (!) geleden is aangehaald uit een wetenschappelijk onderzoek. Niet door een FvD aangehaald. Zou het ook zo'n ophef hebben veroorzaakt als deze man had gezegd dat Europeanen gemiddeld een lager IQ hebben dan Chinezen? Of dat Brazilianen beter kunnen dansen dan een kaaskop? Verkiezingstijd ; iets met FvD/ PVV slak en zout

Karingin
Karingin7 feb. 2018 - 0:48

Als ze er niets mee willen zeggen, waarom zeggen ze het dan? Het is wel typisch FvD. Ongefundeerde en/of enge uitspraken doen en dan zeggen dat het niets te betekenen heeft. Brr.

michellekepen
michellekepen7 feb. 2018 - 8:53

@Bob: "Dus kan een FVD aanhanger mij vertellen wat?" Verwacht je nu echt dat iemand zich op dit forum bij jou gaat melden als zijnde FVD aanhanger? Hoe groot acht je die kans wanneer je het hebt over "Dr. Mengele opvattingen". En "sommigen van die kleine mannen hun ziel heeft verkocht aan de hoogste bieder en zich heeft overgeleverd aan de PVV en FVD. Vergiftigd voor het leven en gedoemd om onder te gaan in zelfmedelijden". En "Net als de PVV is FvD een sekte". Ik schat de kans laag in dat iemand zich op dit forum als FVD aanhanger bekendmaakt. En specifiek bij jou nog veel lager.

bob b.
bob b.7 feb. 2018 - 14:39

Michel, ik was dit keer redelijk.

Jo4Hanna
Jo4Hanna8 feb. 2018 - 9:09

Paul 250371 - of Pigs in Space á Elon Musk

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 feb. 2018 - 14:08

Hele goede voorstel van Klaver. Ik ben blij dat hij weer eens iets van zich laat horen. Hij is tot de verkiezingen wel verdacht stil geweest over belangrijke onderwerpen.

5 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus6 feb. 2018 - 14:58

!!verdacht stil geweest over belangrijke onderwerpen!! En dit is een belangrijk onderwerp?

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 feb. 2018 - 15:03

@Nico Heb ik dat gezegd? En wat als ik dat wel vind?

Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:25

Nico Ja. Dit is een belangrijk onderwerp. Verder nog iets?

Nico de Mus
Nico de Mus6 feb. 2018 - 18:25

@Zandb 6 februari 2018 at 16:25 Het is maar net wat je belangrijk vindt, en verder niks , over dat zinloze geklets.

Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 22:29

Nico "En dit is een belangrijk onderwerp?" De laatste keer dat we rassentheorie- en schedelmetersfascisten in de tweede kamer hadden hebben we niet opgelet. Ja, dit is een belangrijk onderwerp.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis6 feb. 2018 - 14:07

In de Volkskrant stond een interessante bijdrage over deze materie. https://www.volkskrant.nl/voorpagina/wat-nou-racisme-sommige-rassen-zijn-gewoon-slimmer-of-niet~a3755065/

3 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 feb. 2018 - 15:08

Citaat uit dat volkskrant artikel "Elk van deze rassen heeft een gezamenlijke evolutionaire geschiedenis van honderdduizenden jaren op het Afrikaanse continent, maar ook een eigen geschiedenis. Ongeveer 50.000 jaar geleden trokken verschillende groepen weg uit Afrika en deze zijn vervolgens blootgesteld aan lokale evolutie in het continent waar ze terecht kwamen. " Dit is gewoon hoe het is. Van tal van diersoorten waarvan geisoleerde populaties hebben geleid tot ondersoorten met verschillende kenmerken. Google maar eens Bengaalse Tijger, Chinese Tijger, Sumatraanse Tijger, Maleise Tijger. Zoveel duidelijke verschillen zie ik zo op het 1e oog niet, toch zijn ze als aparte ondersoorten ingedeeld op basis van innerlijke en uiterlijke kenmerken. Het idee dat zo iets werkt voor alle diersoorten met uitzondering van de mens is waanzin. Waarom zouden mensen na 50.000 nog precies hetzelfde zijn? Dit betekend overigens niet dat de ene groep beter is dan de andere. 4+4=8 2+6=8 7+1=8 Geen van deze zijn hetzelfde. Toch zijn ze allen gelijk.

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:16

het gaat al fout bij het uitgangspunt van meerdere rassen. die zijn er niet. er is maar 1 ras; het menselijke. soorten en ondersoorten kennen we niet. daarvoor is de genetische variatie veels te klein.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 feb. 2018 - 19:26

Johan, ik citeer de Volkskrant. " daarvoor is de genetische variatie veels te klein." Je kunt je nu wel vasthouden aan je eigen beeld van de wereld. Maar hoeveel genetische variatie is er tussen al die tijgersoorten die ik opnoem?

RonaldMokens
RonaldMokens6 feb. 2018 - 14:05

Allemaal leuk en aardig. Ik zou in een debat in de Tweede Kamer mij richten op de volgende vraag. Welke electorale doelstellingen heeft een partij die rassendenkers raadpleegt en zich herhaaldelijk uitspreekt op platformen die nauw verbonden zijn aan het idee van witte superioriteit en hoe verhoudt dat zich tot de liberale rechtsstaat zoals die tijdens de Verlichting tot wasdom is gekomen? Wie vertegenwoordigd zij? Ik zou me niet verleiden tot een inhoudelijke discussie over ras zelf. Dan hebben de schedelmeters (hi!) al een beetje gewonnen. Losers die het construct van ras gebruiken om zich sociaal-economisch te verheffen zul je altijd houden. Ik heb niet de illusie dat je dat zal uitbannen. Je moet hun echter wijzen op het feit dat wat men wil, niet valt binnen de spelregels die we hebben afgesproken - en deze spelregels ook werkelijk handhaven.

1 Reactie
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2018 - 8:12

Helemaal mee eens. Voer een politieke discussie over racisme en over waarom partijen zoals FvD zich iedere keer in bruin water begeven. Een discussie over 'ras' en IQ moet je nooit gaan voeren. Net als bij klimaat zullen de ras-geobsedeerden altijd onderzoekjes naar voren kunnen brengen die hun racistische aannames staven, en of die wetenschappelijk verantwoord zijn of niet: voor degenen die het willen geloven is het altijd genoeg, zoals ook op deze site weer valt te constateren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 feb. 2018 - 14:05

Goede zaak om de op z’n minst suggestieve fascistoïde spelletjes van Baudet en co stevig aan de tand te voelen, door dit kritiekloos op z’n beloop te laten gaan mensen denken dat het vrij onschuldig is, duidelijk moet worden dat zijn weg uitmondt in een cordon, hetzelfde cordon dat Wilders treft, politiek is geen aangelegenheid om narcistische ego’s te strelen, het is hard werken om de materie te beheersen, niets lijkt erop dat Baudet daarin wil investeren, men laat hem alle hoeken van de 2e kamer zien, Oudenallen2, dat hij het zootje van Wilders overneemt vind ik geen probleem, lood om oud ijzer zolang seclusie, het cordon in het geding is hebben we geen centje last, de pers doet echter wel een duit in het zakje, je zou denken dat het een wonderboy is terwijl hij wat mij betreft niets anders dan een wufte nietsnut is, z’n kompaan Hiddema heeft aangegeven na de dood van zijn vrouw aan iets anders toe te zijn, ik krijg de indruk van een kamerlidmaatschap bij wijze van rouwverwerking, ik kan me anders niet voorstellen dat een gerenommeerd advocaat zich met een dergelijk flutfiguur inlaat die n.b. van alles uitbazelt wat op gespannen voet staat met de rechtstaat, behoorlijk bestuur en aanzien. Yernaz Ramataursing is hindoestaan uit Suriname die het een beetje hoog in z’n bol heeft gekregen, vindt zichzelf zo bijdehand dat hij zich aan rassenleer waagt, dat deze hoogmoed eruit geknepen mag worden bij wijze van een mee-eter en dat het hem nagedragen wordt en door echte deskundigen ( ook politiek en pers ) wordt doorgeprikt tot hij om vergeving vraagt, etterbak.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503716 feb. 2018 - 22:37

Wat een briljante post. Elk woord voelt goed.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 feb. 2018 - 13:15

bedankt, ik krijg er haast een kleurtje van.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers6 feb. 2018 - 14:00

"Klaver wil in debat met Forum voor Democratie omdat hij de uitspraken van de partijleden verwerpelijk vindt." Verschillende partijen vinden in veel gevallen allerlei over wat de ander stelt of nastreeft een zaak die zijzelf verwerpen. Zo zijn er ook veel zaken die ik en anderen door GroenLinks -politici of andere verwerpen. Maar Klaver zal het wat meer nadrukkelijk bedoelen. Er is niets verwerpelijks aan om te constateren dat onder diverse bevolkingsgroepen met een niet westerse achtergrond en daardoor cultureel beïnvloed, maar vaak ook zwak sociaal-economisch ontwikkeld, of bij andere andere bevolkingsgroepen, hier wel al langer levend, met een eveneens zwakke sociaal-economische achtefgrond maar idem met een sterk door cultuur beïnvloedde sociaal leven (denk b.v. aan Roma) een door "nurture" gemiddeld (!) lager IQ kunnen hebben. Dat is ook vaak zo. Maar omdat het "nature" en dus niet "nature" betreft en dus invloeden door omgeving zijn en niet door genen is het niet onveranderlijk. Veel immigrantengroepen met een sterk bepalende cultuur en zwakke sociaal-economische achtergrond kenden dit probleem naast andere. Bijvoorbeeld de eerste generaties Ieren en Italianen die zich in de VS settelden. Maar bij veruit de meeste en ook hen vlakte de achterstand, dus ook die op gemiddeld IQ, na ± 20 jaar af. Daarop vormen in Europa Marokkaanse immigranten, en Nederland ook nog Antillianen een uitzondering. Bij hen is er na vijftig jaar nog maar weinig veranderd. Zeker is alleen dat dit niet door "nature" komt. Pas wanneer je dit wijt aan "nature" maak je je schuldig aan racisme.

4 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:24

Nanno Is er dan wel iets heel mis met een standpunt dat Europa "dominant blank" moet blijven?

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:17

[een door “nurture” gemiddeld (!) lager IQ kunnen hebben. Dat is ook vaak zo. en dat is dus gewoon niet zo. er zijn geen IQ verschillen op die gronden

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers6 feb. 2018 - 20:16

@Johan Eldert Ik stel dus dat "nurture" oftwel culturele en sociaal-economische omgevingsfactoren i.c.m. gebrekkige integratie oorzaak zijn van een wel degelijk aantgetoond gemiddeld (!) lager IQ (net als oververtegenwoordiging in criminaliteit) en jij stelt dat dat niet waar is? Feiten: “Juist doordat de positie van migranten ten opzichte van andere Nederlanders de afgelopen jaren is versterkt, raakt de achterhoede in het nauw gedreven”, legt Komen uit. Deze achterblijvers bestaan uit jongeren afkomstig uit slechte sociaal-economische omstandigheden. Ze zijn vaak behept met een gering probleemoplossend vermogen, bijvoorbeeld door weinig scholing, slecht of nauwelijks onderwijs of een laag IQ. “Hun verwachtingen zijn gestegen, maar ze zijn niet in staat deze te verwezenlijken. Voor hen lijken verzet, vermogenscriminaliteit en zelfs geweld de enige manier om te reageren op hun weinig florissante situatie." Een laag IQ, schizofrenie, de schaamte waarmee hiermee in sommige allochtone gezinnen wordt omgegaan en het gebrek aan interculturele vaardigheden bij hulpverleners worden ook als een oorzaak genoemd. Volgens onderzoeker Martijn de Koning die onderzoek doet naar Marokkaanse jongeren, past dit bij de tendens dat de jongeren zich "een repertoire hebben eigen gemaakt dat passend is bij de culturele veranderingen die zich in Nederland hebben voltrokken: toenemende nadruk op materieel gewin, nadruk op zelfverwezenlijking, assertiviteit en onafhankelijkheid. “Een repertoire dat zij zich eigen hebben gemaakt en geordend op basis van hun beeldvorming over de Nederlandse samenleving en daarbij een onderstroom hebben opgepikt die vooral de negatieve kanten van die culturele verandering laat zien: nadruk op snel financieel succes, het zich toe-eigenen van respect als claim voor een eigen ruimte (bemoei je niet met mij), brutaliteit en autonomie." Straatcultuur Wanneer jongeren niet beschikken over sociale netwerken, blijft er niet veel anders over dan de vrij losse contacten op straat met jongens in een vergelijkbare positie. Op straat komen de jongeren gemakkelijk in contact met wat oudere jongens die al crimineel actief zijn of met regelrechte criminele elementen. Bij gebrek aan 'normale' sociale contacten, met behulp waarvan ze een 'normale' loopbaan zouden kunnen opbouwen, rollen ze zo min of meer vanzelf de criminaliteit in (Bron: Politie en wetenschap). De laatste jaren wordt door onderzoekers daarom steeds meer nadruk gelegd op onderzoek naar de straatcultuur. Frank Bovenkerk: “Er wordt te veel gekeken naar traditionele cultuur. Politieagenten naar het Rifgebergte, dat soort werk. Maar dat heeft geen zin. Jongeren ontwikkelen een eigen cultuur, een mengsel van alles wat ze op straat tegenkomen. Dáár moet de politie en de hulpverlening zich meer op richten”. Criminoloog Jan Dirk de Jong promoveerde in 2007 op een onderzoek naar ‘opvallend delinquent groepsgedrag onder “Marokkaanse” jongens’(‘Kapot moeilijk’ heet zijn boek). Ook volgens De Jong is niet de cultuur de dominante factor bij het ontstaan van delinquent gedrag van ‘Marokkaanse’ straatjongens, maar een stelsel van groepsprocessen die horen bij hun straatcultuur. Veel van wat inmiddels ‘typisch Marokkaans’ is gaan heten, vond De Jong ook bij straatculturen elders in de wereld. Het tekortschieten van de ouders, halsstarrige ontkenning: in de Verenigde Staten zag hij het bij ontspoorde Koreaanse jeugdgroepen en collega-onderzoekers meldden het bij Pakistaanse straatjongens in Oslo en als onderdeel van de straatcultuur van Chileense migrantenkinderen in Barcelona. In zijn boek omschrijft De Jong een groepsgedrag, dat dient om collectieve behoeften te bevredigen als erkenning, vermaak en veiligheid. Chillen is het belangrijkste, maar de macho-waarden van de straatcultuur, waarin hardheid en opkomen voor jezelf, desnoods met geweld, centraal staan, kunnen gemakkelijk leiden tot conflicten met buitenstaanders. Wie over zich laat lopen, toont zwakte en verliest de veiligheid van de groep. Hij wordt het mikpunt van spot, roddels, diefstal en krijgt niet zelden een pak slaag van iemand die daarmee zijn eigen groepsstatus wil verhogen. De jongens zien hun ‘kut-Marokkanen’-stigma als onontkoombaar, dus ontwikkelden ze een geuzenidentiteit van hardheid en onaangepastheid. Met overlast gevend en crimineel gedrag versterken ze het gevoel van: wij tegen de rest." http://www.republiekallochtonie.nl/nederlanders-met-een-migratieachtergrond-allochtonen-en-criminaliteit https://www.vn.nl/het-probleem-met-marokkaanse-criminelen-ze-zijn-te-nederlands/

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers6 feb. 2018 - 21:01

@Zandb Een streven naar het in bescherming nemen van Europese bevolkingen, culturen, de verworven vrijheden en rechten, en dan met name die als universeel gelden maar door een groot deel van de leden van niet westerse immigrantengroepen heeft niets te maken met het concept van "rassen" van de betrokkenen. Daarover ging het toen Baudet sprak over een dreigende homeopathische verdunning van Europese bevolkingen. Precies zoals hij bij andere gelegenheid zijn wens uitsprak dit continent voor de nabije toekomst met haar diverse westerse culturen dus westers Europees te houden. Omdat daarbij het huidige grootste westerse Europese bevolkingsdeel blank is zal dat dan zonder dat het daarom gaat overwegend ook zo blijven als indirect gevolg. Dat het niet om die huidskleur gaat wordt overigens, naast andere zaken, ook bewezen door de uitspraal van FvD-er Hiddema's oproep onderlinge problemen tussen groepen op te lossen door samen liefdesrelaties aan te gaan en kinderen te krijgen. Op langere termijn, wanneer niet westerse immigrantengroepen die hier al aanwezig zijn erin slagen, maar zeker zonder daarbij de eigen cultuur op te hoeven geven, maar in ieder geval de veel meer dan nu de zeer brede kaders van de in Europa bevochten en verworven universele waarden en rechten te integreren in de eigen cultuur, is een gewenste voorlopige tempering van de grote instroom zoals die nu al decennia plaatsvindt weer met mate terug te draaien.

Sonic2
Sonic26 feb. 2018 - 13:51

Het debat lijkt me niet zo zinvol. Baudet( net als Wilders) zal zijn eigen gelijk door drammen. Klaver zal zijn dromerige versie op immigratie en integratie weergeven. Aan het einde zijn we weer geen stap verder gekomen en is er alleen maar nog meer verschil. Beide ( zowel Baudet als Klaver) hangen een compleet onrealistisch wereldbeeld van immigratie op. Klaver denkt wel erg ontspannen over immigratie en wilt zelfs immigratie deals niet tekenen. Baudet denkt dat hij wel even over talloze verdragen kan stappen en droomt van opt out en muren. Ook compleet ongeloofwaardig. Het punt is dat deze 2 dromers( allebei op een volstrekt andere manier) ook nog achterbannen vertegenwoordigen. Achterbannen die ze voorliegen dat zoiets echt kan. Dat is eng.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 feb. 2018 - 13:48

Klaver trap er niet in! FvD is het juist te doen om aandacht. De Al Bundy's die in merendeel de (potentiële) achterban van FvD vormen dondert het toch niet of ze al dan niet racistisch zijn.

8 Reacties
ratio2
ratio26 feb. 2018 - 15:15

Vergis je niet. Het is Klaver ook om de aandacht te doen. Ollongren en Pechtold zijn D66-ers. Directe concurrenten van GL voor de anti-PVV en anti-FvD stem. Klaver zal best oprecht vinden dat die Ramautarsing ongelijk heeft en een racist is, maar de reden om dit nu een debat aan te vragen is om ook in de publiciteit te komen. Zo doen politici dat. Allemaal.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 feb. 2018 - 15:24

"De Al Bundy’s die in merendeel de (potentiële) achterban van FvD vormen dondert het toch niet of ze al dan niet racistisch zijn." Al Bundy's, bestaat de FvD aanhang uit mensen het nooit meehebben maar toch een scherp gevoel voor humor hebben? Hoe dan ook...misschien boeit het mensen niet meer omdat de definitie van racisme absurd ver is uitgerekt.

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:20

baudet heeft sowieso de aandacht. het gaat erom dat zijn racistische gedachtegoed aan de kaak wordt gesteld. GL amsterdam heeft dan ook gelijk dat ze 21/3 meedoet aan de demo. als je het niet weerspreekt, is dat voor altright een bevestiging van hun 'gelijk' en gaan ze nog verder, en nog verder, tot dat.... de rest is geschiedenis. daarom moet elke partij zich verweren tegen pvv en fvd

Sonic2
Sonic26 feb. 2018 - 16:23

@ Big Guy Bane Racisme is toch gewoon fout. Dat u vooral klaagt en bezwaar heeft tegen dat de definitie van racisme te ver is uitgerekt is al tekenend. We strijden toch dezelfde strijd? Ik vind juist dat de PVV/ FvD aanhang een zeer smalle definitie van racisme heeft. Dat zal hun waarschijnlijk ook erg goed uitkomen. Een zo smal mogelijke definitie van racisme.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 feb. 2018 - 19:32

" Racisme is toch gewoon fout." Vroeger was dat zo klaar als een klontje. Tegenwoordig ben je echter al een racist als je niet tegen ZP demonstreert, als je niet meeloopt in de grachtengordelpolonaise omtrent de vluchtelingenopvang of als je het woord blank boven wit prefereert.

Sonic2
Sonic26 feb. 2018 - 22:38

@ Big Guy Bane Ah. De bekende rechts radicale truc. De uitspraken van Sylvana Simons, Gario, Gloria Wekker als maatstaf nemen. Die uitspraken overdrijven. Net doen alsof heel links en alles wat afwijkt van FvD en PVV dat denken. Net doen alsof iedereen buiten dat rechts radicale volk zo denkt en op basis daarvan in de slachtoffer rol duiken. Want u en al u PVV en FvD vriendjes zijn toch kennelijk het grootste slachtoffer. Baudet en hele vele hier dekken het prachtig in. Ze formuleren het prachtig. Ondertussen loopt NVU en Identitair verzet mee met PVV demonstraties. Stemt Constant Kusters FvD. Mensen kunnen je inderdaad niets maken als je het maar handig formuleert en je prachtig indekt. Een kennis van mij is daarvan een mooi voorbeeld. Hij wilt van de 20% allochtonen er 19% uit zetten. Die ene procent mag dan wel blijven, maar moet zijn geloof en cultuur opgeven en zich helemaal aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Dat vindt hij geen racisme. Ik vind dat FvD en PVV'ers eens die sluwe formuleringen moeten laten vallen en eens open kaart moeten spelen. In plaats van overal politiek incorrect te zijn, maar op dit dossiers altijd wollige D66 en GL teksten uit te slaan. Dat is laf en sluw. Speel eens echt open kaart. In plaats van op dit dossier om de hete brij heen te draaien.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 16:56

"Ah. De bekende rechts radicale truc. De uitspraken van Sylvana Simons, Gario, Gloria Wekker als maatstaf nemen. Die uitspraken overdrijven." Mensen als Simons, Gario, Wekker, Afriyie, Dekker en Nzume hebben daar zeker een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar ook de hordes van mede demonstranten die ze achter deze mensen scharen zijn van belang. Ja ze staan ver van het centrum af en ik ben me bewust dat de meerderheid van Nederland het niet met ze eens is. Maar heel stiekem kom je deze mensen toch vaak tegen. De maanden/seizoenen voorafgaande aan Sinterklaas wordt je zelfs doodgegooid met het 'zwarte piet is racisme'. Laatst lekte al uit dat de NOS van blank naar wit overstapt, terwijl die discussie eigenlijk nergens over gaat. Bij veel mensen blijft dat hangen, dat wekt frustratie op, en daardoor wordt de definitie van racist in de hoofden van veel mensen uitgerekt. Die denken dan 'als je al racist bent als je niet tegen ZP optreed, dan ben ik racist' En echte racisten maken daar handig gebruik van, want die kunnen veel openlijker hun racisme uiten.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 feb. 2018 - 17:07

"Baudet en hele vele hier dekken het prachtig in. Ze formuleren het prachtig. Ondertussen loopt NVU en Identitair verzet mee met PVV demonstraties." Laatst lekte uit dat BIJ1, denk, NIDA en PiratenPartij in een demonstratie tegen FvD in Amsterdam zullen meelopen met een lange lijst organisaties (link http://21maartcomite.nl/?page_id=886), waaronder 3 takken van AFA, de Internationaal Socialisten en No Borders Netwerk. AFA en No Borders Netwerk worden door de AIVD links extremistisch genoemd https://www.aivd.nl/actueel/nieuws/2010/02/08/aivd-informeert-burgemeesters-over-afa https://www.aivd.nl/onderwerpen/extremisme/links-extremisme/verzet-tegen-asielbeleid En de Internationale Socialisten worden door een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken omschreven als “waarschijnlijk de belangrijkste organisatie binnen ‘socialistisch extreemlinks’” https://web.archive.org/web/20120310122611/http://www.iva.nl/uploads/documents/166.pdf (pagina 105 laatste alinea) Heb je daar ook iets over te zeggen? Zijn al deze partijen nu extreem? Bedenk dat GroenLinks, PvdA en SP ook op deze lijst stonden, die hebben zich later afgemeld. " Stemt Constant Kusters FvD. " En als Kusters nu ineens besluit om op Partij voor de Dieren (ik noem maar iets) te stemmen, is PvdD dan ineens het kwaad zelf? Iedere partij heeft wel wat rotte appels in de achterban.

simpson_jr
simpson_jr6 feb. 2018 - 13:45

Och, mogelijk bestaat er een verband tussen afkomst en IQ, met een hoog IQ alleen kom je echter niet ver. Daarvoor heb je nl ook zelfkennis en samenwerkingsvaardigheden voor nodig, iets waar een IQ-waarde weinig over zegt.

2 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:31

Bart Correct Je kunt wel zogenaamd objectieve feiten 'misbruiken'. Bijvoorbeeld, wanneer je stelt: "Rechtvaardig is dat een directeur en een zwerver, beiden niet 's nachts op een bankje in het park mogen slapen." Of wanneer bepaalde scholen zo duur zijn dat alleen de rijkste mensen er naar toe kunnen en je stelt als eis om ergens toegang tot te hebben, dat je een diploma van die school moet hebben.

Johan eldert
Johan eldert6 feb. 2018 - 16:21

nee bart dat is er niet

Dinglish
Dinglish6 feb. 2018 - 13:37

Het lijkt mij heel goed dat er een politieke discussie plaats vindt want daarmee kan heel duidelijk aan het daglicht gebracht worden hoe achterhaald door wetenschappelijke onderzoek, feiten en bewijzen het rassen arrgument van FVD is. Intelligentie, IQ, westers wetenschappelijk onderzoek geven geen universele feiten weer. Zij zijn cultuur gebonden. Om maar een paar feiten weer te geven waarin dit bewezen wordt zie de volgende onderzoeken. Franz Boas zijn onderzoek op Ellis Island waarbij de Americanen opzoek waren naar het pefecte ras en duizenden mensen bestudeerd en gemeten hebben en tot de conclussie kwamen dat er niet zo iets bestond als het betere ras. http://www.rantinandrovin.com/2013/08/29/franz-boas-1848-1942/ Dr, B.A.C. Saunders haar onderzoek maar vooral boek Whither Multiculturalism? A politics of dissensus (2003). Haar voornaamste argument is dat wetenschappelijk onderzoek cultureel bepaald is en daardoor a priori getekend. In 1999 was haar onderzoek het onderwerp van het VWO eindexamen. Haar verder onderzoek en artikelen onderbouwen haar verdere beweringen. https://lirias.kuleuven.be/cv?u=U0019253 De APA (American Psychological Association) heeft aan de hand van veel wetenschappelijk onderzoek wereldwijd geconcludeerd dat het meten van IQ (intelligentie) cultureel bepaald is en niet overdraagbaar. http://www.apa.org/monitor/feb03/intelligence.aspx Mocht men wel mee willen gaan in de argumenten van Baudet dan ziet men dat hij in een contradictie van termen praat. Hij beweert dat zijn ras superieur is maar tegelijkertijd gebruikt hij standpunten die achterhaald en verworpen zijn. Om in lijn van de heer Baudet zijn denken te blijven. Hij kan niet beweren superieur te zijn op basis van out dated en onjuiste feiten. Anderen zijn hem dan al voorbij gestreven. Dus of wij moeten wat de heer Baudet zegt heel serieus nemen en concluderen dat het niet goed gaat met zijn eigen ras en dat er rassen bestaan die de zijne ver voorbij ge-evolueert zijn of wij moeten erkennen dat de heer Baudet en zijn FVD onzin spreekt betreffende zijn rassentheorie. Als laatste zouden wij, zoals veel onderzoeken onderbouwen, kunnen concluderen dat ras totaal geen rol speelt en alleen gebruikt wordt om te discrimineren, buiten te sluiten en te stigmatiseren.

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 feb. 2018 - 17:16

"Hij beweert dat zijn ras superieur is" Dit beweert TB nu juist niet, hij stelt dat de Westerse liberale cultuur superieur is. Ik ben geen Baudet-fan, maar dat is toch echt een wezenlijk verschil.

Dinglish
Dinglish6 feb. 2018 - 18:20

Gadfly, weet je zeker dat het de westerse liberale cultuur bedoeldt? Het zijn namelijk vooral ontwikkelingslanden/derde wereld landen die volgens dit principe werken. Over het algemeen niet zo een succes. Het enige westerse land dat daar volledig aan voldoet is de VS, waar armoede hoog is, de staat bankroet, de infrastructuur in verval en gezondheidszorg een drama. Het lijkt mij niet dat de VS als een superieur voorbeeld land gezien kan worden. Zeker niet gezien alle onderzoeken uitwijzen dat landen met hoge staats bijdrage, sociaal stelsel, toegankelijk gezondheidszorg en onderwijs niet alleen het gelukkigst, het rijkst, het gezondst, het best onderwezen en het meest vreedzaamst zijn. Vreemde conclusie van superieur houdt Baudet er dan op na.

Van Tax
Van Tax6 feb. 2018 - 13:32

Dan wel graag een debat zoals dat met Femke Halsema bij de Balie. Dat was een verademing. Rustig de tijd om elkaar te laten uitpraten. De discussie wanneer iets een feit is en wanneer taboe is hier aan de gang. Klaver wil iets taboe verklaren, een onderwerp dat in wetenschappelijke kringen wordt besproken en onderzocht. Het onderwerp is natuurlijk controversieel, maar dat betekent niet dat er niet over kan worden gesproken. Kijk bijv naar "IQ and the wealth of nations" en alle kritiek daarop. Even een zijstap: Kinderen op het gymnasium zijn over het algemeen intelligenter dan kinderen op het praktijkonderwijs. Dat is een uitspraak die kan. "nederlandse man langste van de wereld" . Dat kan ook. Het IQ is van mensen is afhankelijk van een heleboel factoren. Over het algemeen wordt aangenomen dat maatschappelijke en sociale factoren invloed hebben op het IQ van mensen. Lijkt voor de hand te liggen. Als je als kind slecht gevoed wordt of niet geprikkeld heeft dat invloed ontwikkeling. Ook een uitspraak die kan. Maar als je dan zegt dat maatschappelijke en sociale factoren (deels) cultureel bepaald zijn neig je al naar wat Klaver taboe wil verklaren. Ook al is dat sociologie en bijvoorbeeld interessant bij het bepalen van beleid ten aanzien van minderheden. Klaver spreekt over het bestrijden van ideeën. Dat is een slechte woordkeuze. Bestrijden van onjuiste opvattingen OK. Het poneren van een stelling is één ding. De vraag wat ga je er mee doen is een tweede. Laat het debat ajb daarover gaan.

De gewone nederlander
De gewone nederlander6 feb. 2018 - 13:30

Is het technisch onmogelijk dat er een verband is tussen IQ en groepen mensen? Uiteraard zijn er tal van verschillen tussen groepen mensen. Zo worden wij Nederlanders langer dan de gemiddelde mens. Verder weet ook iedereen dat mensen uit bepaalde streken beter zijn in bepaalde sporten. Kijk maar eens naar de top 10 van een gemiddelde marathon. Voor een deel komt dit door de genen en niemand heeft daar een probleem mee. Nou ja, behalve witte marathon lopers dan... Waarom zou het dan wel een groot probleem zijn als blijkt dat ook IQ voor een deel afhankelijk is van de genen. Op Internet staan diverse onderzoeken waaruit zou blijken dat Aziaten een iets hoger IQ hebben dan witte mensen en dat witte mensen een iets hoger IQ hebben dan gekleurde mensen. Joodse mensen zouden zelfs het hoogste IQ hebben wat zou verklaren waarom ze in verhouding zeer vaak machtige posities hebben en bijvoorbeeld nobel-prijzen winnen. Stel dat dit zo zou zijn. Is het dan racisme om dit te zeggen. Volgens mijn mening is het pas racisme indien een individu uit die groep op basis hiervan wordt beoordeeld. Zolang we ervoor waken dat dit nooit gebeurt zie ik het probleem niet.

2 Reacties
ratio2
ratio26 feb. 2018 - 15:17

@de gewone nederlander Dat is een discussie voor genetisch biologen oid. Niet voor politici. Genetisch biologen kunnen zich oprecht afvragen of ze genen kunnen vinden die iets over intelligentie zeggen. Politici die zich daarin mengen, zijn met andere dingen bezig dan met oprechte wetenschap.

Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:52

De ja. Dat kan je wel stellen en bewijzen: "Even een zijstap: Kinderen op het gymnasium zijn over het algemeen intelligenter dan kinderen op het praktijkonderwijs." En u bedoelt waarschijnlijk; zo kan je ook stellen en bewijzen dat zwarte mensen minder intelligent zijn? Klopt. Wat mij betreft geen probleem. Als dan maar wel een paar dingen duidelijk zijn: 1. Noch het gymnasium noch de huidskleur is een teken van intelligent zijn of niet. 2. Deze stelling zegt niets over de individuele leerling van gymnasium of praktijkonderwijs. 3. Je kunt het dan ook niet omdraaien; iemand zit op het gym en is dus intelligenter dan iemand die op het praktijkonderwijs zit. 4. Intelligent zijn alleen zegt nog weinig over met wat voor persoon we te maken hebben, dus 5. Het zegt in feite niets. (Excuus voor de suggestieve overlapping; niet demagogisch bedoeld.) Maar als dit soort ideeën binnen een politieke partij die graag wil, dat blank dominant BLIJFT gaan rondzoemen, dan is dat meer dan gevaarlijk.

Josef K
Josef K6 feb. 2018 - 13:22

Het is toch elke keer weer een sneue vertoning als alpha's zich gaan bemoeien met beta onderwerpen. Wat is het volgende debat, of de aarde rond dan wel plat is, of we de evolutie wel mogen omarmen?

2 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:38

Josef Geen idee wat u zegt. Maar ik ben ook bang dat u dat niet heeft. Ik ben tenminste bang, dat u niet kunt uitleggen wie waarom gerechtigd is aan een wetenschappelijk debat mee te doen en/of wie waarom dan precies waarom onzin beweert. Trouwens over 'het omarmen van de evolutie' is ook een enorme discussie gaande. Daar is het laatste wetenschappelijke woord blijkbaar ook nog niet over gezegd. Waar u al helemaal niet aan denkt, is blijkbaar, dat mocht wetenschappelijk bewezen blijken, zwarte mensen minder intelligent zijn, we het dan nog eens moeten worden over wat dat voor gevolgen heeft; hoe we dat gegeven in onze maatschappij in moeten passen. Als u wilt spreken van "een sneue vertoning", dan kan dat in feite alleen maar op uw reactie slaan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 feb. 2018 - 15:50

Het is toch elke keer weer een sneue vertoning als alpha’s zich gaan bemoeien met beta onderwerpen. Het FvD is inderdaad een sneue partij met al die alpa's. Baudet, Hiddema, Ramataursing: geen van allen beta en dat is te merken want van de wetenschappelijke onderbouwing klopt geen zak. En, laten we het over muts Nanninga maar helemaal niet hebben, die heeft niet eens haar middelbare school afgemaakt.

Thuiszitter
Thuiszitter6 feb. 2018 - 13:19

Goed plan , de advocaat voor het hekje , kijk uit naar het debat .

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 feb. 2018 - 13:07

Yernaz Ramataursing heeft zich vermoedelijk onder meer gebaseerd op het spraakmakende en omstreden boek "The Bell Curve" waarin een correlatie tussen ras en gemiddelde intelligentie zou zijn aangetoond, dit zou volgens de auteurs mogelijk een genetische oorsprong hebben. Dit laatste is zeer controversieel en wetenschappers buitelen nog steeds over elkaar heen of deze premisse juist is. Is er uberhaupt bewijs dat de hoogte van het IQ deels genetisch bepaald en in welke mate spelen omgevingsfactoren een rol? Wat is de verhouding tussen nature en nurture? Baudet stelt terecht dat dit tot op vandaag de dag nog onderwerp van wetenschappelijk debat is. Absolute duidelijkheid is hierover met de huidige stand van de wetenschap niet te geven en een debat over dit heikele onderwerp lijkt mij dan ook onzinnig. het zou wel verstandig zijn indien politici, en zeker lokale politici, zich van uitspraken over IQ en ras zouden onthouden.

4 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 feb. 2018 - 13:47

tot op de dag van vandaag

Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 15:53

Gadfly Vind ik ook.

Karel Uitenwaerden
Karel Uitenwaerden6 feb. 2018 - 16:48

Natuurlijk wordt IQ zowel beinvloed door nature en nurture en de meningen over in welke mate dit van invloed is zijn verdeeld. Wanneer je echter kijkt naar een land als Mongolie waar weinig sprake is van nurture, en het gemiddelde IQ gelijk ligt als in Nederland, waar in nurture de afgelopen 40 jaar volledig voorzien wordt (scholing, voedsel, veiligheid etc.) dan kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemen dat nature de overheersende factor is voor intelligentie en dat de meetmethode, die welgevallig wordt gemarginaliseerd als westers, geen invloed heeft op de uitkomst.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2018 - 6:14

@ Karel Uitenwaarden 17.48 Op de internationale ranking heeft Mongolie idd een relatief hoge score, zeker als je ogenschouw neemt dat omgevingsfactoren ongunstig zijn. Er is volgens mij meer en grootschaliger empirisch onderzoek nodig om onomstotelijk vast te stellen dat intelligentie primair genetisch is bepaald.

Anoniempje5
Anoniempje56 feb. 2018 - 13:04

Eens. Geen idee of dit de officiële weg is maar lijkt me niet de bedoeling dat een partij waarin mensen dit werkelijk geloven, en blijkbaar ook de top, over ons zouden mogen 'regeren', ook niet in de oppositie. 3x raden wat FvD en aanhang dan een prima punt gaan vinden om bv. op te selecteren bij sollicitanten ipv op huidkleur. En ondertussen maar blijven volhouden dat ze niet racistisch bezig zijn.

JohnVKR
JohnVKR6 feb. 2018 - 12:54

Goed initiatief. Alleen zullen Baudet en Hiddema niet bij dat debat aanwezig zijn. Ze zijn immers bij de meeste debatten afwezig, en gaan al helemaal niet debatteren over iets waar ze niet over willen debatteren. Zolang ze dit soort uitspraken namelijk onweersproken kunnen laten, trekken ze specifieke groepen kiezers aan. Wat dat aangaat zijn het kleine Donald Trumpjes.

RobSon2
RobSon26 feb. 2018 - 12:51

Beste Jesse, zou je je niet concentreren op je eigen gedachtegoed? Wat kunnen en gaan jullie betekenen voor dit land? Waarom moet ik op GL stemmen de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en bij de volgende landelijke verkiezingen? Houdt het bij je zelf en houdt het positief. Dat zal je veel meer opleveren dan dit. Ik zou zeggen neem een voorbeeld aan Marianne Thieme.

1 Reactie
Karingin
Karingin7 feb. 2018 - 0:13

Ik denk dat het gedachtegoed van GL ook inhoudt dat je je niet moet bezighouden met rassenleer. Het lijkt me juist heel belangrijk dat de kamer daar stelling in neemt.

JopieS2
JopieS26 feb. 2018 - 12:47

Nou dat is in ieder geval een stuk volwassener dan Ollongren doet. Maar goed, je ziet dat het verkiezingstijd is en dat de politici zich willen profileren.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 feb. 2018 - 14:08

Wat is er dan mis met Ollongren? bevalt het je niet wat ze zegt?

Polar2
Polar26 feb. 2018 - 12:45

Dat lijkt me een goed plan. Dan kunnen ze meteen bespreken wat racisme (of iets breder getrokken: discriminatie) nu inhoudt. Want volgens mij zijn links en rechts het daar niet over eens. En dat is natuurlijk de essentie van dit probleem.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 feb. 2018 - 14:11

Volgens mij is dat al vastgesteld: "Volgens het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie betekent raciale discriminatie "elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft." Rechtse mensen willen alleen niet dat hun racisme racisme heet. Want dat staat zo naar.

NicoSchouten
NicoSchouten6 feb. 2018 - 14:59

In deze definitie komt de term racisme niet voor. Dat begrip heeft betrekking op opvattingen over meer- of minderwaardigheid. Racisme leidt gewoonlijk tot raciale discriminatie, maar raciale discriminatie kan ook voortkomen uit vreemdenhaat en xenofobie, dus niet per se uit racisme. Om verwarring te voorkomen is het daarom zinvol met meerdere begrippen te werken in plaats van in de geest van de smurfen één woord te gebruiken.

NicoSchouten
NicoSchouten6 feb. 2018 - 16:18

aanvulling: het weglaten van het woord racisme in de definitie van raciale discriminatie houdt in dat jet wel van mening mag zijn dat 'rassen' meer- of minderwaardig zijn (vrijheid van meningsuiting), maar dat je er niet naar mag handelen. Dat zal voor de VS heel belangrijk zijn geweest in de onderhandelingen over de definitie.

Thuru
Thuru6 feb. 2018 - 12:44

Mja, ik heb wel is een site gezien met de wereldkaart waarin alle landen beoordeeld werden op intelligentie. Laat ik dit zeggen, de Europese landen,maar ook usa en Canada zijnniet de hoogste iq. Dat zijn een paar oost Aziatische landen zoals Japan en zuid Korea. Op die wereldkaart kwam Afrika als geheel als laagste uit de bus. Maar goed, de desbetreffende site kan natuurlijk aangevallen worden. Hoe dan ook zullen er verschillen al zou dat klein zijn misschien, toch een verschil her en der zijn. Dat er verschillen al is dat klein is waar, zo kan een Afrikaan harder lopen dan een Europeaan. Bewijs kan je zien oa bij beste hardlopers van marathons bijvoorbeeld. Of die site racistisch of discriminaties is vind ik persoonlijk niet. Uiteraard kan voor individuele mensen grote verschillen zijn, dat laaste staat natuurlijk los van ras of kleur of wat dan ook. Elk mens is evenveel waard. Daar zit geen verschil in.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut26 feb. 2018 - 14:38

Daar heb je een punt, maar stel, stel dat de uitkomst van een onderzoek , welk gesteund word door de wetenschap en de politiek, een onwenselijke uitkomst heeft, hoe gaan we daar dan weer mee om. Met de nasmaak van WO2 heeft niemand er behoefte aan om deze doos van Pandora open te trekken. Laten we dan ook eerlijk zijn tegenover ons zelf en het niet ontkennen dat er verschillen zullen zijn, maar gewoon accepteren dat ze er waarschijnlijk zullen zijn. Dan kan de discussie zo de prullenbak in. Ja u heeft misschien een punt, lekker belangrijk. En nu samen de schouders er weer onder. Ieder mens in een individu met zijn eigen sterke en zwakke kanten. Dat er spanningen in de samenleving zijn kan nooit komen door een verschil in IQ, want dan zou er toch altijd een de wijste moeten zijn.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 12:43

Dat is een goed initiatief - bevraag de leden van het FvD in het openbaar. Vraag op de man af wat ze met bepaalde uitspraken en standpunten nu precies bedoelen. Onderzoek ook hoeveel gewicht ze aan deze uitingen en posities toekennen, wanneer ze met serieuze kritiek geconfronteerd worden. Ik denk dat je met een eenvoudige bevraging over dat bericht over 'IQ en volkeren', inclusief een verzoek om fundering (bewijsvoering & interpretatie hiervan), heel wat aan het daglicht kunt brengen.

6 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach6 feb. 2018 - 13:32

Beste Cliff, ik denk eerlijk gezegd dat dat niet zo'n goed idee is. Het is goed om in de Tweede Kamer het racistische vertoog van FvD aan de kaak te stellen. Dat zeker. Maar als je daar een discussie gaat voeren over het wetenschappelijke karakter ervan dan ben je verder van huis. Dan is het een bespreekbaar onderwerp geworden, waarover je 'wetenschappelijk' van mening kunt verschillen. We kunnen reeds zien hoe dat gaat als we kijken hoe FvD omgaat met het onderwerp klimaatsverandering; de wetenschappelijke opvattingen van een overgrote meerderheid wetenschappers worden glashard in twijfel getrokken. Ook bij het onderwerp racisme zullen ze in staat zijn om quasi-wetenschappelijk bewijs naar voren te brengen en dat is voor velen helaas genoeg.

punt2
punt26 feb. 2018 - 13:36

misschien wel meer dan dat je zou willen ....

Muxje3
Muxje36 feb. 2018 - 13:37

Een kamerdebat is inderdaad de aangewezen manier om het hierover te hebben. Niet via een rechtszaak of middels publiekelijk moddergooien. Maar of die uitspraak over IQ al dan niet klopt en welk bewijs men daarvoor aanvoert interesseert mij niet zo. Ik zie zo’n stelling slechts als waar of onwaar, niet als “abject” of “eng” of “onwenselijk”. Waar ik vooral benieuwd naar ben is: waarom doet het FvD (of hun leden) deze bewering? Wat willen ze daarmee bereiken? En hoe werkt dit in hun partijprogramma door? Dat is het terrein waar deze discussie eng dreigt te worden.

JanVG2
JanVG26 feb. 2018 - 14:22

.. alleen zit Yernaz Ramataursing niet in de kamer. Hiddema en Baudet hebben het niet gezegd.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 15:06

@ mijn respondenten - dank. Het gaat me niet over een 'wetenschappelijke' analyse over de verschillen tussen de intelligentie tussen verschillende 'volkeren' (of culturen), en een 'bewijs' dat het ene 'ras' intelligenter zou zijn dan het andere. Je komt bij zulke vormen van uitleg steevast uit op sciëntistische humbug, feërieke of fanatieke folderol, en meestal ook nog op gewenste uitkomsten, die bijvoorbeeld goed liggen bij het Leidse Patiëntencollectief. Intelligentie is voor de doorsnee burger dat wat een IQ-test meet, en niets meer. Ook leuk: Hitler en Stalin hadden een grote groep zeer intelligente mensen om zich heen. We kunnen met de kennis van nu niet zeggen dat deze lieden een zegen voor de mensheid geweest zijn. Dus mogen we het hele idee dat de eugenetica (zie Ivan Wolffers' thread) via opschroeven van het IQ de mensheid vooruit zal helpen ook meteen in de eerste de beste kliko flikkeren - tot nooit meer weerziens. @ Rob Roy - ik hoop dat je inziet dat ik totaal niet bang ben dat er iets aan het licht komt dat me niet past. Iemand met een natuurwetenschappelijke opleiding wil juist dat alles aan het licht komt, dan kan hij tenminste daar waarde aan hechten, of er juist gehakt van maken. Maar evengoed: stel je meet een verschil tussen het gemiddelde IQ van de Limburgers, en dat van de Groningers. De Friezen staan bekend als nuchter, de Limburgers toch enigszins minder. Dus scoren de Friezen 10 punten hoger. Moeten we dan minder van de Limburgers gaan houden, ze geen werk meer aanbieden, en ze hun stemrecht ontnemen? Tenslotte: aangenomen dat de Amerikanen met behulp van CRIPR intensief gaan werken aan het het selecteren van designer-babies. De Yankees kennende, zullen ze vooral gaan kijken naar genvarianten voor: hebzucht, potentie, schietvaardigheid, agressie, belligerentie, competitie (mannelijk) en neukbaarheid (vrouwelijk). Dus zullen de Amerikaanse mannen en vrouwen er in 2.300 AD allemaal uitzien als: Donald Trump, Melania Trump, Harvey Weinstein, Sharon Stone, en hun soortgenoten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 feb. 2018 - 15:18

(CRISPR)

Druïde
Druïde6 feb. 2018 - 12:43

Dit is niet slim van Jesse. FvD leeft van linkse verontwaardiging en grachtengordelwoede. Hij speelt Baudet totaal in de kaart. Dat al niet zijn bedoeling zijn, maar zal wel het gevolg zijn : door Jesse gaat FvD heel groot worden in Amsterdam.

Vega !
Vega !6 feb. 2018 - 12:33

Groen Flinks ziet de 2e kamer als een zandbak; alleen kinderen uit dezelfde straat mogen erin spelen en de rest mag toekijken.

korheiden2
korheiden26 feb. 2018 - 12:32

'Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat er een verband is tussen IQ en volkoren.' Geen idee, eens aan de warme bakker vragen. Maar goed, er bestaan diverse onderzoeken die wel degelijk aantonen dat het gemiddelde IQ verschilt. Bewoners van Oost-Azië scoren het hoogst, gevolgd door westerlingen. Afrikanen scoren lager. Er is veel discussie mogelijk over de achtergrond, oorsprong en nut van deze cijfers. Maar blijkbaar is zelfs het noemen van dergelijke onderzoeken al bedenkelijk. Als er toch gedebatteerd wordt kan ook Groen Links worden meegenomen. Bij deze partij leeft het gedachtengoed van Greenpeace, Rara en andere activisten voort.

5 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis6 feb. 2018 - 13:50

Ik vind ook dat hier een soort van demonisering plaatsvindt die onwenselijk is. Er is, zoals U al zegt, wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, en het lijkt mij niet kies dat aan racisme te koppelen.

Dinglish
Dinglish6 feb. 2018 - 13:51

Toen ik in Cambridge (niet de domste plek op aarde) studeerde hebben wij een arabische IQ test gedaan. Niemand in de groep scoorde hoger dan 80. Dit zou betekenen dat studenten aan een goede universiteit eigenlijk niet eens de middelbare school zonder problemen zouden halen. De reden voor deze oefening was aan te tonen dat IQ tests cultureel bepaald zijn. Dit geeft een interressante kijk op multiculturele kinderen in NL op school die een NLse IQ test moeten doen. Zij zullen altijd onder hun werkelijke kunnen scoren omdat per definitie de IQ test zo is opgezet dat het westers bepaald is. Ik heb meer dat 20 jaar geleden gestudeerd. Zo achterhaald zijn Baudet zijn standpunten al. Maar veel mensen willen graag geloven dat de ander dom is zodat zij zelf slimmer ogen. Discriminatie is vooral het verheerlijken van dezelf door zich af te zetten tegen iets dat minder is.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis6 feb. 2018 - 13:52

Asha ten Broeke heeft een artikel geschreven over het desbetreffende onderzoek. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/onfatsoenlijke-wetenschap-is-ook-wetenschap/

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis6 feb. 2018 - 14:02

En er is ook een wikipedia linkje. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve

geronimo3
geronimo37 feb. 2018 - 16:37

@Korheiden, Natuurlijk moet de aandacht naar Groen Links en Greenpeace, zij zijn een gevaar voor de democratie toch volgens U?

Even if you are a minority of one, the truth is the truth
Even if you are a minority of one, the truth is the truth6 feb. 2018 - 12:28

Yernaz heeft verwezen naar een wetenschappelijk onderzoek over het verband tussen IQ en volkeren, het is niet een stelling die hij in de lucht heeft geslingerd die op gevoel gebaseerd is o.i.d. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat Aziaten weer gemiddeld een hoger IQ hebben dan blanke, sorry, witte mensen. Misschien kan je vragen stellen bij de manier waarop dit is onderzocht, maar Yernaz gelooft er in ieder geval wel in. Het maakt hem niet een racist. Het is ook niet zo dat hij blij is met die uitslag, dat zegt hij er nog bij, hij had het veel liever anders gezien. Dit maakt het ook niet het gedachtegoed van FvD, maar simpelweg de uitslag van een wetenschappelijk onderzoek. Ik ben wel benieuwd wat Jesse precies wilt, censuur op wetenschap wanneer het niet politiek correcte uitkomsten zijn? Mag er ook niet meer gesteld worden dat het zelfmoordpercentage in de trans-gender gemeenschap ongeveer gelijk is aan het zelfmoordpercentage onder joden in de tweede wereldoorlog? Dat homo's vaker AIDS hebben dan hetero's? Dat er meer criminaliteit is in de zwarte gemeenschap dan in elke andere gemeenschap in de VS? Dat allochtonen, sorry mag ook niet meer, mensen met een immigratie achtergrond (zoiets?) meer bij criminaliteit betrokken zijn dan mensen zonder immigratie achtergrond, autochtonen? Er zijn zo veel zaken die niet fijn zijn om te horen, maar wel de harde waarheid zijn. Niet op gevoel gebaseerd maar op wetenschappelijk onderzoek en statistieken. Als deze zaken niet meer benoemd mogen worden, dan zijn we echt de weg kwijt. Om bepaalde problemen met betrekking tot bijvoorbeeld immigratie, criminaliteit en racisme op te lossen, moeten we op zijn minst statistieken en onderzoeksuitslagen erkennen, ook als het niet de uitslag is waar iedereen, zelfs FvD en Yernaz, op hadden gehoopt.

1 Reactie
Karingin
Karingin7 feb. 2018 - 0:06

Censuur op wetenschappelijk onderzoek nee. Maar elk weldenkend mens snapt dat er nooit een causaal verband te leggen is tussen huidskleur en intelligentie. Het onderzoek waarnaar verwezen wordt is dan ook al lang wetenschappelijk onderuit gehaald. Bovendien riekt het ernstig naar fascisme.

Robert Follon
Robert Follon6 feb. 2018 - 12:27

For. F*cks. Sake. Doe. Dit. Niet. Het gaat FvD er niet om of Ramataursing 'een punt heeft' of 'slechts wetenschappelijke literatuur citeert'. Het gaat hen erom bij 'links' het bloed onder de nagels vandaan te zuigen. Uitspraken waarvan de 'SJWs' gegarandeerd op de kast springen. Hoe groter de ophef, hoe harder de fistpump aan de Keizersgracht. Dit debat wordt een reprise van de stekker van Jolande Sap (maar dan op 10.000 volt).

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut26 feb. 2018 - 14:28

Als je de angel wilt verwijderen moet je wat. Ik denk echter ook dat dit niet de manier is.

Bart van Oerle
Bart van Oerle6 feb. 2018 - 12:25

Gaat dat debat over de wetenschap of over goed fatsoen? Als het het tweede is, kan het nog wel eens heel lang duren.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams6 feb. 2018 - 12:20

Dat kan inderdaad opheldering geven want hoe zit het FvD daar nou in? Tegelijk: moet Jesse nou zo aan stemmen komen? Groen Links is wel tanende hoor als je het hiervan moet hebben. Kan ook buiten de kamer. Maar Baudet aan de tand voelen als nieuweling kan geen kwaad. De man doet het goed in de peilingen en heeft het gedachtegoed over democratische vernieuwing eenvoudig van D66 gekaapt (nou ja, akkoord D66 heeft het op een maandagmorgen gewoon aan de stoeprand gezet en FvD heeft het meegenomen). Van Mierlo zal zich omdraaien in zijn graf. En met de oprechte anti EU standpunten van FvD is een overstap naar Baudet een optie voor leden van D66. Ik ga hem goed volgen. De grote aandacht voor zijn persoon geven aan dat hij bijzonder serieus wordt genomen in Den Haag. Hij pikt zetels.

Dongen2
Dongen26 feb. 2018 - 12:16

Ik lees op de site van GroenLinks het volgende: "Ontspannen omgaan met verschillen We snakken allemaal naar een zelfbewust en ontspannen Nederland. Een land waarin we weten om te gaan met verschillen. Waarin iedereen gelijke kansen en gelijke vrijheden heeft. Een samenleving die mensen verbindt en verenigt, in plaats van splijt en buitensluit. We mogen de moslimmoeder en de bouwvakkervader, de hoogleraar en de onderwijzer, niet uit elkaar laten spelen. We moeten samen werken aan onze gezamenlijke toekomst." Ik vind de houding van Jesse Klaver alles behalve ontspannen. GL oogt in geen enkel opzicht als een ontspannen partij, maar blinkt meer uit in hysterie en emotie.Waar is het inhoudelijke tegenargument? Heeft Jesse Klaver eigenlijk wel inhoudelijke argumenten? Geldt ontspannen omgaan met verschillen alleen ten opzichte van moslims, homo's, vrouwen en transgenders? Ik vind ook dat politici verre van rassenverschillen en rassenvergelijking moeten blijven, puur omdat je er in politieke zin niks mee kan. Yernaz Ramautarsing is geen politicus, maar kandidaat gemeenteraadslid. Als hem een vraag gesteld wordt over verschillen in ras mag hij daar toch best zijn visie op geven? Als het niet waar is of als je het er niet mee eens bent, dan ga je daar toch inhoudelijk tegenin? Jesse Klaver doet niets anders dan zichzelf profileren. "Kijk mij eens opkomen voor mensen met een ander kleurtje". Een links kabinet wordt op deze manier echt met de week minder waarschijnlijk.

1 Reactie
Karingin
Karingin6 feb. 2018 - 23:58

Hij vraagt juist om een debat om er inhoudelijk op in te gaan. En dat lijkt me hard nodig, mensen die rassenleer verdedigen of zelfs maar niet verwerpen moet je keihard op inhoud aanvallen.

Trump 2020
Trump 20206 feb. 2018 - 12:11

"Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat er een verband is tussen IQ en volkoren." Dat het Forum voor Democratie ervan overtuigd is dat er een verband tussen IQ en volkoren is lijkt mij net zo'n lasterlijke insinuatie als stellen dat het Forum voor Democratie ervan overtuigd is dat er een verband tussen IQ en volkeren is.

2 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach6 feb. 2018 - 13:35

Van volkoren gaat je IQ omhoog. Ik kan het je aanraden.

Gare Raap
Gare Raap6 feb. 2018 - 22:06

Jij moet stoppen met uitsluitend witbrood eten, denk ik.

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 12:02

Leuk, ik verheug me nu al #voorpret

1 Reactie
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis6 feb. 2018 - 16:58

Dat past wel bij iemand die zich onruststoker noemt. Ik veroordeel het niet.

wilenbert
wilenbert6 feb. 2018 - 11:57

@redactie : deze zin is goed voor de lach van de dag bij mij : " Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat er een verband is tussen IQ en volkoren."