Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jesse Klaver waarschuwt voor staatsgevaarlijke FvD: 'Dit eindigt in geweld'

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2310 keer bekeken
  •  
Algemene Politieke Beschouwingen 2019

© DEN HAAG - Jesse Klaver (Groenlinks) en Thierry Baudet (FvD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders van de politieke partijen bespreken de hoofdlijnen van de Miljoene

Een jaar na de bestorming van het Amerikaanse Capitool door hordes Trump-aanhangers, trekt GroenLinks-leider Jesse Klaver een parallel tussen de situatie aldaar en de ontwikkelingen in Nederland. Zijn conclusie: wat daar gebeurde, kan hier ook. De uitlatingen van met name de politici van Forum voor Democratie zijn volgens Klaver een rechtstreeks gevaar voor de democratie: ‘Dit eindigt in geweld, vrees ik. En we zijn daar dichterbij dan velen denken.’
In zijn reflectie haalt Klaver de overeenkomsten aan tussen uitlatingen van de Amerikaanse oud-president Trump en FvD-leider Baudet. Beiden trekken luidruchtig verkiezingsuitslagen in twijfel, beiden roepen op tot vervolging van politieke tegenstanders. Nog een overeenkomst: zowel Trump als Baudet vissen fanatiek in de complotvijver. Deze week werd nog eens duidelijk wat er dan komt bovendrijven. Deze complotextremist die in december Hugo de Jonge al bedreigde, stond nu met een brandende fakkel voor de deur van Sigrid Kaag. ‘Het signaal is duidelijk: er hoeft nog maar iets te gebeuren of de boel gaat in lichterlaaie,’ aldus Klaver die er geen probleem mee heeft de vinger op de zere plek te leggen:
"Het is onterecht om deze gebeurtenis van gisteren af te doen als een toevallige actie van één complotextremist, of een bedreiging aan het adres van één politica. Dit is onderdeel van iets groters. Dezelfde avond benadrukte FvD-Tweede Kamerlid Van Houwelingen op internet dat Kaag “verantwoordelijk is voor de implementatie van WEF-beleid.” Een week eerder riep FvD-Kamerlid Van Meijeren op tot het handelen in strijd met democratisch vastgestelde regels, om “het regime ten val te brengen.” Deze woorden en frames zijn anti-democratisch. En staatsgevaarlijk."
Klaver hekelt in zijn betoog in ferme woorden de manieren waarop Forum voor Democratie voortdurend probeert de democratische rechtsorde te ondermijnen. Zoals bij het herhaaldelijk oproepen tot de oprichting van tribunalen. Speciaal ingerichte rechtbanken die buiten de bestaande rechtsstaat opereren met opnieuw slechts één doel: politieke tegenstanders onschadelijk maken. En daar moet ferm tegen opgetreden worden, schrijft Klaver:
"Hoe bescherm je de democratische rechtsstaat tegen hen die haar af willen schaffen? Door tegengeluid te geven. Door grenzen te trekken. Door niet alleen geschokt te reageren op incidenten, maar het monster in het gezicht te kijken en te zien voor wat het is: een doelbewuste en stelselmatige bedreiging van de maatschappelijke vrede."
"Door hard te zijn tegen politici met een gevaarlijke agenda. Door hen het woord te ontnemen als de plenaire zaal van het parlement gebruikt wordt om de rechtsstaat te ondermijnen. Door van social media-bedrijven te eisen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hun platforms niet laten misbruiken voor een aanval op de democratie."
Als laatste wijst Klaver op het belang ‘zacht te zijn voor elkaar’ en het ‘wij’ zo groot mogelijk te maken. Onder meer door mensen ‘met oprechte vragen en twijfels’ niet zonder meer af te wijzen, waarna ze met open armen door rechtsextremisten en populisten worden ontvangen: ‘Door een krachtig verbond te vormen, van goedwillende burgers. Van mensen die nooit zwijgend zullen toekijken als politici de bijl aan de wortel van onze democratie zetten. Want wij zijn met meer. Veel meer.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (409)

agnar123
agnar1239 jan. 2022 - 14:35

Klaver schreef: "Hoe bescherm je de democratische rechtsstaat tegen hen die haar af willen schaffen? Door tegengeluid te geven. Door grenzen te trekken. Door niet alleen geschokt te reageren op incidenten, maar het monster in het gezicht te kijken en te zien voor wat het is: een doelbewuste en stelselmatige bedreiging van de maatschappelijke vrede." Welke "maatschappelijke vrede"? Mensen die de macht hebben, willen 'vrede'. Opstandige slaven verstoren de vrede. Armen die een deel willen van de welvaart, verstoren de vrede. Bezorgde burgers die willen dat kamerleden en bewindslieden in ruil voor hun salaris een acceptabele prestatie leveren, zijn oproerkraaiers. Als ze met een fakkel voor het huis van een Haagse Hooligan gaan staan, is dat een ernstige verstoring van 'de maatschappelijke vrede'. Uit het geraaskal van Klaver blijkt duidelijk, dat hij de weg helemaal kwijt is. Klaver, ga een met de aardbevingsslachtoffers in Groningen praten over "maatschappelijke vrede". Ga eens met de slachtoffers van de toeslagen affaire praten over "maatschappelijke vrede". Ze zijn slachtoffer van zorgvuldig georganiseerd staats-geweld. Ga eens met mensen praten wiens kind ligt te sterven aan kanker, omdat grote bedrijven onbeperkt gif mogen lozen. Ga eens praten met de slachtoffers van de bankrovers bendes, met hun woekerpolissen, hun rentederivaten, hun aandelen-lease, hun rente manipulatie. Jullie Haagse Hooligans hebben de AWB in 2013 speciaal veranderd om deze roversbendes te beschermen. Dit nadat je grote vriend Wouter Bos de Raad voor de Rechtspraak had gevraagd hoe hij de bankrovers het best kon beschermen tegen juridisch verzet van de slachtoffers. "Door hard te zijn tegen politici met een gevaarlijke agenda. Door hen het woord te ontnemen als de plenaire zaal van het parlement gebruikt wordt om de rechtsstaat te ondermijnen. Door van social media-bedrijven te eisen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hun platforms niet laten misbruiken voor een aanval op de democratie." Klaver, jij en je collega's zijn de politici met een gevaarlijke agenda. Jullie hebben de democratie volledig verziekt, met jullie partij politiek, jullie campagne strategen en jullie woordvoerders. Jullie zijn geen echte mensen. Jullie zijn etalagepoppen, op afstand bestuurd door de bankiers, via de economische adviseurs van de zuid-as. Het FvD wil juist hard tegen jullie zijn. Ze willen volkstribunalen om jullie te berechten. Veel boeren vinden ze veel te vriendelijk. Veel boeren willen de tribunalen overslaan en jullie meteen aan de varkens voeren. De vele slachtoffers die jullie hebben gemaakt zijn het daar hardgrondig mee eens. Mijn advies: Haal je hoofd uit het achterwerk van de bankiers, veeg de bruine smurrie uit je ogen en oren en ga eens kennis maken met de echte wereld. Ga eens kennis maken met echte mensen.

18 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jan. 2022 - 17:13

Mooi betoog. Maar vraagje, stemt u nu op Baudet ?

∆
9 jan. 2022 - 17:43

@agnar123 Hoe denk je dat het verder afloopt? Nadat boze boeren en burgers de tribunalen hebben overgeslagen en de 'Haagse hooligans en landverraders' hebben geruimd als waren zij 'zieke varkens'? Wat verwacht je dat het FvD zal verbeteren aan alle misstanden die je hebt opgesomd?

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 20:10

Bedankt agnar123, en of je op Baudet stemt, is volgens mij volledig irrelevant in een "democratisch" land, waar iedereen vrij is te stemmen op welke partij dan ook. Het zal anders aflopen dan wat nu geschiedt, en dat is niet best, en zelfs erg slecht. Het is nu ook al een autocratie, die institutioneel racisme en discriminatie heeft ingevoerd en vrijwel alle instanties van de overheid daarmee besmet. Het feit dat de RvS zowel hoogste orgaan is dat de regering adviseert en daarnaast de bestuursrechter is en uitspraken doet ter bescherming van de burger, kan niet gecombineerd worden. Dan ontstaat belangenverstrengeling en de burger is daar het slachtoffer van geweest en gezien de goedkeuringen van windmolenparken, terwijl de andere rechtspraak dat verbiedt en de provincies en gemeenten de regels kunnen aanpassen, geeft aan dat de belangenverstrengeling met een onevenwichtige uitkomst richting burger feit is. Het gaat hier om de destructieve houding van een falende overheid tegenover de burger en dat moet stoppen, wie maakt me geen zak uit. De misstanden moeten stoppen, ongeacht de partij die het oplost. Er zijn amper integere en betrouwbare partijen en dat is het probleem en daar ligt de oorzaak. Die oorzaak moet aangepakt worden.

∆
9 jan. 2022 - 20:37

@gimli55 Hoe denk jij, dat het FvD bijvoorbeeld institutioneel racisme en discriminatie gaat oplossen?

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 23:15

@ ∆ Ik denk alles beter dan wat er nu is en wat al 40 jaar de dienst uitmaakt. Die vraag kun je bij alle partijen vragen, en zeker de regerende en gedogende partijen die het hebben ingevoerd. Je kunt je gevoeglijk afvragen? Wat is slechter? De partijen die het al hebben uitgevoerd of de partijen die zeggen dat ze het willen uitvoeren? Zijn de woorden erger dan daden? Mijn mening is de partijen die het al hebben uitgevoerd, waarbij premier Rutte als staatssecretaris veroordeeld is voor discriminatie. Zullen de daders het beter oplossen dan de praters? Gezien de ervaringen uit het verleden zal het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid slecht worden opgelost en dan kun je je afvragen of het erg is of je door de hond of de kat gebeten wordt? Ik heb bij allebei weinig vertrouwen dat het goed komt, en dat heb ik als vaker verkondigd. Er is een reset nodig, maar niet die door de WEF gepropageerd wordt en waar onze politici toe behoren. Rutte heeft verkondigt dat hij Schwab en zijn denkbeelden niet kent, terwijl zijn boek wel zichtbaar tijdens een persconferentie in het torentje lag. Daarnaast komen vele Nederlandse politici bij mekaar op de conferenties in Zwitserland. We zullen zien wat er gaat gebeuren, ik ben er niet gerust op.

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 23:23

@ ∆ Daarnaast zal de FVD nooit de absolute meerderheid bereiken om te hun plannen volledig te kunnen uitvoeren en dat is maar goed ook. Ik weet niet waarom het verdedigen van de democratie, waar de FVD toe behoort, zo'n hetze tegen andersdenkenden oplevert. Ik heb al vaak geroepen dat ik niets met Baudet heb en hem en zijn partij zelfs ten zeerste afkeur. Ik bescherm alleen de wens tot democratie en daar hoort ook negatieve gevolgen bij en daar zijn Wilders en Baudet ook voorbeelden van. Bestrijd ze door alternatieven en perspectief te bieden, dan zijn de andere partijen oplossingsgericht bezig, nu is het alleen inhoudsloos herrie maken en wijzen. Dat verandert niets aan hun aanwezigheid en niets aan de problemen van zijn kiezers. Je kunt ze blijven verketteren, maar daar gaan hun problemen niet mee weg en dus de 2 partijen ook niet.

∆
10 jan. 2022 - 11:31

@gimli55 Ik herken jouw kritiek en zorgen wel. Maar ik deel niet de opvatting, dat alles beter is dan dit. Het kan veel erger, wanneer het partijen met het gedachtegoed van FvD of PVV aan de macht zijn. De grondwet, de derde macht, vrije pers en vrije kunsten gaan vrijwel zeker voor de bijl. Ze propageren openlijk rechtsongelijkheid tussen burgers op basis van respectievelijk de discriminatoren 'cultuur' of 'religie'. Ofwel gaat iemand door voor 'Westers/Noord-West Europees' of 'Joods-Christelijk'? De democratie is niet perfect en pluriform. Daarom biedt het paradoxaal ook ruimte anti-democratische opvattingen en partijen. Omgekeerd is dat niet het geval. Anti-democratische systemen onderdrukken vaak zeer gewelddadig hun onwelgevallige geluiden en delen nooit de macht. Van alle systemen vind ik de pluriforme democratie het minst imperfect. Dus zoek ik liever daarbinnen naar oplossingen.

∆
10 jan. 2022 - 11:42

de derde macht => de rechterlijke macht

agnar123
agnar12310 jan. 2022 - 12:03

@Griezel in post-gezellig Nederland, In de prachtige film 'Er ist wieder da' komt onze grote vriend Adolf Hitler terug. Hij wordt aan Duitsland voorgesteld via een maffe talkshow, die live wordt uitgezonden. Staat Adolf daar in de studio, kijkt recht in de camera en zegt helemaal niets. Productie-team zenuwachtig, denken dat Adolf niet weet wat hij moet doen. Dan begint Adolf te spreken. Zegt ie: "Er staat daar een man in het publiek met een papier met daarop een grap. Die zou ik voor moeten lezen. Maar als je huis vol zit met ratten, bel je geen clown maar een verdelger." Politiek Den Haag zit vol met ratten. Baudet is niet meer dan een clown. Zou ik nooit op stemmen. Op iemand als Hitler ook niet. Persoonlijk vind ik, dat Wilders al veel te ver gaat met zijn 'kopvoddentax' en zijn 'minder Marokkanen'. Het aanvallen van minderheden leidt niet tot een betere wereld. Maar als de Robbespiere terug zou komen en in Nederland een Guillotine partij zou oprichten, wie weet ... LOL. Op wie ik dan wel zou stemmen? Toen ik jong was ging ik naar het stembureau. Dan voegde ik aan het stembiljet mijn eigen partij toe en dan stemde ik op mezelf. Als protest stem tegen het hele systeem. Dat was jaren 1980. Toen ik nog hoop had, dat het beter zou worden. Ik heb toen niet gestemd op politici, nu zou ik het helemaal niet doen. Als je stemt, stem je in met het systeem. Het systeem is zo rot, dat ik iedere steun aan het systeem immoreel afkeur. De gehele westerse democratie zit in een crisis, die niet kan worden opgelost door politici. Ik neem aan dat de spanningen toe zullen blijven nemen en dat steeds meer mensen opstandig worden. Daardoor wordt het systeem steeds repressiever. Uiteindelijk breekt het systeem en krijgen we extreem gewelddadige veranderingen. Ik ben blij, dat ik ver van de Randstad woon. Ik kan niet voorspellen waar en wanneer het fout gaat. Misschien gaan de Fransen weer over de rooie en krijgen we daar een herhaling van 1789. Misschien gaat het in de USA helemaal fout. Of in de UK. Na de Franse revolutie zijn wij gemoderniseerd door Napoleon. De Britten hadden dat geluk niet. Die hebben nog steeds niet de zegeningen van het metrische stelsel ontdekt. En het is nog steeds een middeleeuwse klassenmaatschappij. Waar en wanneer het fout gaat moeten we zien. Dat het ergens heel erg bloedig gaat worden, is nauwelijks nog te vermijden.

agnar123
agnar12310 jan. 2022 - 12:06

@ ∆ Ik vind het zinloos om aandacht te besteden aan Baudet. Hij is een clown, geen serieus alternatief. Als ik in samenzweringen zou geloven, dan zou ik geloven, dat Rutte, Hoekstra en Kaag Baudet hebben aangesteld, om Wilders wat concurrentie te geven en de aandacht af te leiden van hun boevenstreken. Maar ik geloof niet in samenzweringen. Ik geloof wel heilig in 'chronische stompzinnigheid'. De Haagse Hooligans zijn daar een mooi voorbeeld van.

∆
10 jan. 2022 - 12:58

@agnar123 Mogen de 'clowns' blijven of worden zij ook geruimd?

gimli55
gimli5510 jan. 2022 - 15:17

@∆ De kans dat Baudet ooit de absolute meerderheid krijgt dat hij kan doen, wat hij belooft, is nihil. Het is een aanname die niet door enig bewijs wordt geopperd. De voorspellingen kloppen indien ze samen de absolute meerderheid krijgen van de kiezer en die kans acht ik nihil. Het is het extrapoleren van de angst, waar geen reden toe is. Nu profiteren de regeringspartijen, door allemaal te blijven fulmineren tegen die vreselijke 2 partijen. De bekende verdeel en heers tactiek. Er is alle reden om net zo kritisch te zijn op de huidige autocratische partijen die nu al 40 jaar de boel slopen. De keuze van wie schuldig is aan iets wat gezegd wordt, tegenover wie het al uitvoert en heeft uitgevoerd. Ik wijs op de dader en minder op de mogelijke dader als aan allerlei voorwaarden is voldaan, die in ons huidig bestel vrijwel onmogelijk is. De vluchtelingen crisis is door Rutte ook niet aangepakt, de verdeling van vluchtelingen uit Griekenland is niets gedaan. De plek waar de vluchtelingen zich moeten melden is zo ver mogelijk van de Randstad gesitueerd, waar de lokale bevolking, politie en buschauffeurs het maar moeten oplossen. Dat is maar 1 voorbeeld van het falende beleid, en ik kan er zonder probleem nog wel 10 opnoemen, die gelieerd aan de plannen van de PVV en de FVD, ook niet opgelost worden door Rutte 4 en niet opgelost zijn in Rutte 1 tm 3. Er bestaat geen pluriforme democratie meer, het zijn mooie woorden in partijprogramma's. Er is een repressieve vorm van machtsbehoud en de status quo, er wordt niets fundamenteels opgelost en alles wordt naar de toekomst doorgeschoven en er wordt weggekeken van de echte problemen. Zo lang de RvS tegelijkertijd de hoogste advies instantie van de regering is en de hoogste bestuursrechter, is er de corruptie die duidelijk zichtbaar werd met de Toeslagaffaire, maar op ieder terrein speelt van vergunningen voor windmolenparken als andere maatschappelijk relevante zaken. Dat systeem heeft zich genesteld in vrijwel alle lagen van de ondersteunende instituten en controle instanties, of het nu het UWV, de belastingdienst, de jeugdzorg, de gemeenten, de provincies, Voedsel en Waren autoriteit, inspectie, rechtspraak en ga zo maar door. De wetgever heeft wetgeving gemaakt om de burger monddood te maken en die mag eens in de 4 jaar een kruisje zetten bij de onderling uitwisselbare partijen die de dienst uitmaken. Ik heb nog geen inhoudelijke argumenten gelezen, die dat tegenspreekt. Wel de bekende beschuldigingen, verwijten, bagatelliseren, ontwijken, wegkijken en negeren.

∆
10 jan. 2022 - 16:59

@gimli55 [De kans dat Baudet ooit de absolute meerderheid krijgt dat hij kan doen, wat hij belooft, is nihil.] Zeg nooit nooit. Niemand kan garanderen, dat in de toekomst een partij met een autoritaire gedachtegoed, die officieel rechtsongelijkheid propageert aan een meerderheid komt. Zie binnen de EU Hongarije en Polen. Daar zijn de rechterlijke macht, vrije pers en vrije kunsten kaltgesteld. Veel mensen geloven dat de oplossing schuilt in een sterk nationalistisch monocultureel mono-etnisch monoreligieus gerichte samenleving. Daar zijn de Hongaren en Polen al aardig in geslaagd. Desondanks gaan burgers daar ook gebukt onder problemen, zoals rechtsonzekerheid, zware corruptie en censuur in hun vrijheid van meningsuiting. Niets garandeert, dat hetzelfde hier onmogelijk is. Dan zoek ik liever naar oplossingen binnen onze imperfecte democratie.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 21:01

@ gimli55: [Bedankt agnar123, en of je op Baudet stemt, is volgens mij volledig irrelevant in een “democratisch” land....] Dit onderstreept eens te meer mijn conclusie eerder hieronder, dat je de facto extreem-rechts steunt. En dus ook het extreem-rechtse geroeptoeter van agnar123, die natuurlijk wel weer enkele obligate, korte, kritische noten over FvD en de PVV kraakt. [Er is een reset nodig, maar niet die door de WEF gepropageerd wordt en waar onze politici toe behoren.] Aha, en welke "reset" stel je zelf dan wel voor?

gimli55
gimli5510 jan. 2022 - 22:03

@∆ Zoals ik al zei, blijf alle aandacht geven aan 2 partijen waarvan het enige argument : zeg nooit, nooit, is en laat de echte daders buiten schot. Dat is niet extreem rechts steunen, maar blind de echte falende partijen volgen, OlavM. Als je niet verder komt dan mij beschuldigen van het steunen van rechts, wat ik aantoonbaar niet doe in mijn bijdragen, dan ben je ziende blind. Ik denk dat het noodzakelijk is dat de koeienstal uitgemest wordt. Alle huidige partijen moeten plaats maken voor een werkelijke democratie. Geen achterkamertjes politiek en het opschonen van alle ondersteunende en controlerende instanties. Er is betonrot tot de kern van onze democratie, macht is doel geworden en behoud van macht het opperste doel. De burger heeft helemaal niets meer in te brengen. de RvS kan niet de meest belangrijke adviseur zijn van de regering en tegelijk de bestuursrechter waar de burger hun bescherming kunnen ontvangen tegen de corruptie van dezelfde regering. Die 2 functies zijn niet te combineren in 1 instituut. Dat heeft de Toeslagaffaire wel aangetoond. Daar naast kun je de NVWA niet laten controleren als de regels zo zijn opgesteld dat de industrie beschermd wordt, dat geldt ook voor vele andere controlerende instanties als de inspectie, en dat blijkt wel uit de giflozingen van Chemours, die goedkeuring krijgen om tonnen PFAS te dumpen in de grote rivieren. Er klopt zo veel niet meer in dit mooie land, het overkoepelende systeem is verrot en iedereen komt niet verder dan wijzen naar de FVD en de PVV. Kijk hoe het gaat bij Tata Steel en de gezondheid van de omwonenden, die niet beschermt worden door de politiek en de noodzakelijke instanties. En nu zijn er al 405 reacties op dit item, terwijl de "linkse aanhangers" die kwesties aan moeten kaarten, je komt zelf met de vraag : Wat zou er moeten gebeuren? We weten het wel, maar sluiten liever onze ogen en de ver van mijn bed show van Tata Steel en Groningen. De corruptie binnen het falende systeem. Onderwerpen van de gender neutrale toiletten in musea zijn belangrijker dan de gezondheid van de bewoners van de verpleeghuizen en het onrecht van de slachtoffers van de belastingdienst. Het is makkelijker om mij te beschuldigen van het zijn van een sympathisant van de FVD en de PVV, dan toegeven dat wat ik zeg valide is. Het maakt me geen zak uit, waar jullie je voor uitmaken, want de echte situatie verandert niet en het falen lost zichzelf niet op. De giflozingen van Chemours stoppen niet, net zo min bij Tata Steel of de schade in Groningen.

∆
11 jan. 2022 - 12:58

@gimli55 Mijn punt is, dat we als burgers met FvD en PVV aan de macht uiteindelijk gemiddeld nog slechter af zullen zijn. Dat blijkt uit alle voorbeelden. Over blindheid gesproken. Wat schieten we ermee op, als we van de regen in de drup belanden. Extremistsche regimes spelen vaak nog meer onder een hoed met puissant rijke olicharchen. En kijken vrijwel altijd minder om naar de burgers. Als je kritiek op ze uit, dan beland je met geluk alleen maar achter het tralies.

gimli55
gimli5511 jan. 2022 - 16:09

@∆ Wat is het verschil tussen de onderdrukkende regimes en het bevoordelen van de oligarchen en onze regering? Die doet niet anders, er was gisteren al een lijstje van CEO's van Nederlandse bedrijven, die nu al in 2 dagen tijd het jaarinkomen van het minimum loon hadden binnen geharkt. Je wijst dat het altijd nog slechter kan als de PVV en de FVD het voor het zeggen krijgen, zonder inhoudelijke en onderbouwde bewijzen en feiten. De regering vraagt ook altijd doorgerekende plannen van de oppositie om andere plannen en moties uit te voeren, kom maar met doorgerekende voorbeelden van stijging van inkomens waarbij de FVD en de PVV de leiding hebben over de staatsfinanciën. Ik ben benieuwd, het zijn en blijven voorspellingen en aannames, die nu al werkelijkheid zijn onder Rutte. Je dreigt met rampen, terwijl die aantoonbaar al zijn gebeurt met genoeg voorbeelden van slachtoffers, die hoef ik toch niet opnieuw allemaal op te noemen. De PVV is nog een klein beetje anders, die hebben mee gedoogd en hebben Rutte 2 opgeblazen toen ze hun zin niet kregen. Er is een groot verschil tussen doen en praten en dat blijft

∆
11 jan. 2022 - 22:29

@gimli55 Zoals eerder aan gegeven is Hongarije een schoolvoorbeeld waar we op afkoersen met FvD of PVV aan de macht. Dat land houdt een bijzonder warme band met het huidige Kremlin-regime. Naar typisch autoritair gebruik worden critici van het regime opgepakt en opgesloten. Dat zijn gangstermethoden om opposanten monddood te maken. Oppositieleiders worden simpelweg gevangengehouden. FvD en PVV buigen net zoals Hongarije voor het Kremlin. Dat is waar we op afkoersen met hun aan de macht. Hieronder volgen een aantal aanwijzingen: [Authoritarian Ties: The Case of Russia and Hungary] https://www.wilsoncenter.org/blog-post/authoritarian-ties-case-russia-and-hungary [Two People in Hungary Detained for Their Political Views] https://www.euronews.com/2020/05/14/hungary-critics-silenced-in-social-media-arrests-as-eu-debates-orban-s-powers [Het FvD van baudet vertegenwoordigt de russische stem in de Tweede Kamer] https://www.trouw.nl/opinie/het-fvd-van-baudet-vertegenwoordigt-de-russische-stem-in-de-tweede-kamer~be0d594f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F [PVV-leider Wilders uitgenodigd door het Russische parlement] https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2217147-pvv-leider-wilders-uitgenodigd-door-het-russische-parlement.html?espv=1 [Wilders temt PVV-kritiek op Rusland] https://www.ad.nl/binnenland/wilders-temt-pvv-kritiek-op-rusland~a8d3fd74/

agnar123
agnar1239 jan. 2022 - 14:00

Klaver en veel reageerders hebben het maar over het FvD en Baudet. Het zegt veel over Klaver dat hij aandacht besteedt aan Baudet en dat hij Baudet aanwijst als 'schuldige'. De Haagse Hooligans hebben de samenleving de afgelopen 20 jaar volledig verziekt. Klaver is daar een onderdeel van. 40 Jaar geleden waren de kamerleden 'zeer geachte volksvertegenwoordigers. Tegenwoordig zijn de kamerleden 'zeer verachte zichzelf vertegenwoordigers'. Dat is niet de schuld van Baudet. Wel van Klaver en co. Als ik 40 jaar geleden een brief schreef aan een kamerlid, kreeg ik antwoord. Vaak een goed antwoord. Tegenwoordig krijg ik op emails een automatsch antwoord: "Mijn email is zorgvuldig gelezen'. Brieven worden helemaal niet beantwoord. De moderne kamerleden verstaan onder communicatie: "Zij tetteren via de media, en wij moeten luisteren en onze kop houden". De kamer opereert volledig autistisch. Er is geen contact mee te krijgen. Om aandacht te krijgen moet je met een fakkel voor de deur van die zeer verachte zichzelf vertegenwoordigers gaan staan. En dan krijg je alleen negatieve aandacht. Wat moeten we doen om de Haagse Hooligans tot rede te brengen? Niets. Zinloos. Met de bewoners van apenrots 'Het Binnenhof' valt niet meer te praten. Zoals sommige boeren zeggen: "Den Haag zit vol met zieke varkens, die geruimd moeten worden". En dat zijn geen Baudet aanhangers.

6 Reacties
agnar123
agnar1239 jan. 2022 - 14:03

Ik schrijf dit maar apart, voor het geval het niet mag. Wat is de volgende escalatie? Een boze burger die naar de kiesraad gaat om de GP in te schrijven voor de volgende verkiezingen? Ik wil hun gezichten wel zien wanneer ze horen dat GP voor Guillotine Partij staat! Vermoedelijk zal dat ook niet helpen. De Haagse Hooligans vinden, dat het allemaal aan anderen ligt. Zij kunnen er niets aan doen. Ze zijn niet verantwoordelijk. En ze kunnen zich er niets van herinneren. En ze herkennen zich niet in het beeld van wat ik van ze schets.

agnar123
agnar1239 jan. 2022 - 14:17

Kaag heeft zich uitgesproken tegen Rutte. Ze had geen vertrouwen meer. Segers ook niet. Nu is er weer een kabinet Rutte. En waar gaat het hier over? Over een man die een vreedzaam protest houdt voor de woning van landverrader Kaag. Waar gaat het niet over? Jongeren kunnen geen woning krijgen en aan hun toekomst werken. Hun toekomstige kinderen hebben geen toekomst. Deze smelt weg met het poolijs. En dat gaat heel hard. Arme mensen worden heel erg hard geraakt door de energie crisis. Zij worden zwaar belast voor de energie transitie. En wat schrijft Oxfam Novib? "CO2-uitstoot van de rijkste 1 procent straks 30 keer te groot; armste helft blijft daar ver onder" https://www.oxfamnovib.nl/nieuws/co2-uitstoot-van-de-rijkste-1-procent-straks-30-keer-te-groot-armste-helft-blijft-daar-ver-onder Oxfam: superrijken in 2030 verantwoordelijk voor 16 procent van CO2-uitstoot https://www.ad.nl/buitenland/oxfam-superrijken-in-2030-verantwoordelijk-voor-16-procent-van-co2-uitstoot~ac0aefa7 Rutte waagde het om terug te komen van de klimaattop zonder een akkoord over belastingheffing op kerosine. Wie is nu de grootste asociaal van Nederland? Arme mensen, kleine ondernemers en zzp-ers worden zwaar geraakt door corona. De rijken hebben zich al lang hersteld. En gaan gewoon door met vliegen. Even naar een ander continent om wat virussen op te snuiven en deze door te geven aan de arme mensen. En deze moeten zich nu verplicht laten inenten. Stoppen met vliegen is natuurlijk onbespreekbaar. (Noot. ik ben voor vaccinatie. Maar het totaal plaatje van de westerse overheden is gewoon waanzinnig en extreem crimineel. Naar mijn ;bescheiden' mening.) Maar als een bezorgde burger wanhopig om aandacht vraagt, is dat 'onacceptabel' en 'allemaal de schuld van Baudet'. En Trump. En de verschrikkelijke sneeuwman. En Bigfoot. En zeer zeker niet van de Haagse Hooligans, waarvan Klaver een woordvoerder is.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 jan. 2022 - 18:24

@Agnar, al brallende: ` Zoals sommige boeren zeggen: “Den Haag zit vol met zieke varkens, die geruimd moeten worden”. En dat zijn geen Baudet aanhangers.' Dat is naar mijn bescheiden opinie geboerte, dat opgevoed moet worden. Overigens demonstreert dat, per dure turbotractor nog wel, ook mee in wappie-optochten waar Baudet oreert.

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 20:18

@agnar123 Je hebt gelijk en bedenk wel dat in 2 jaar tijd mijn gasprijzen zijn verdubbeld. 2 jaar geleden betaalde ik €0.2534 per m3 en nu €0.5036 per m3. Het wordt gewoon geaccepteerd ener zijn geen protesten zoals in Kazachstan. Bedenk wel dat dan de ME direct klaar staan om hardhandig in te grijpen, het is hier echt niet anders dan daar. Hooguit ligt het aantal wat lager. Hannes wil iedereen opvoeden, laten ze beginnen met de regering en laat het uitvoeren door de slachtoffers van de reeks bewust genomen destructieve beslissingen, bijv. de Toeslagaffaire, de gaswinning schade, de chroom 6 slachtoffers, de Q koorts slachtoffers, de zwarte lijsten slachtoffers en de kinderen die uit huis zijn geplaatst door jeugdzorg. Den Haag is een zwijnenstal die nodig uitgemest moet worden incluis de RvS, rechtspraak, jeugdzorg, belastingdienst, UWV, en vast nog wat vergeten instanties.

Zandb
Zandb10 jan. 2022 - 9:28

agnar Klaver benoemt Baudet als staatsgevaarlijk en uitdrukkelijk niet als schuldige voor al die problemen die u ziet. In feite is dat heel wat menslievender als u Klaver neerzet als door en door rot en wél schuldig aan al die problemen. De vraag of Baudet een bedreiging is voor de democratie wordt natuurlijk niet beantwoord door te beweren dat Klaver nog bedreigender zou zijn voor de democratie. U bedient zich helaas van allerlei drogredenen.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 21:08

@ gimli55: [Den Haag is een zwijnenstal die nodig uitgemest moet worden incluis de RvS, rechtspraak, jeugdzorg, belastingdienst, UWV, en vast nog wat vergeten instanties.] Wel ja! Zo algemeen geformuleerd roept dit associaties op met de meute die op 6 januari vorig jaar het Capitool in Washington DC hebben bestormd. (Met zes doden en vele gewonden als gevolg). Je geeft steeds meer je werkelijke intenties bloot.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 jan. 2022 - 10:59

Baudet manifesteert zich als hoeder van de wappiegemeenschap en is als zodanig een zelfverklaard lichtend baken voor bevlogen wappies die snakken naar een spiritueel leider, een goeroe wiens belijdingsgoed noodt tot het zich scharen om Hem en zijn vazallen van Meieren en Houwelingen, als Strijders voor een Boreaal perspectief. En aldus is FvD verworden tot een nieuwe confessionele partij. Het valt te hopen dat een schisma het wappisch gebeuren doet herleiden tot onmachtige uilenballen van Minerva.

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 8:47

Beschuldigingen en verwijten, ook al zijn ze terecht, zijn alleen zinvol als ze inhoudelijke onderbouwd zijn. Anders zijn loze constateringen. Bij de beschuldigingen en verwijten moet je altijd naar de oorzaak kijken en dat wordt niet of veel te weinig gedaan. Alle aandacht gaat naar de beschuldigingen en verwijten, terwijl de oorzaak vele malen belangrijker is dan de gevolgen. Het gaat ook vaak over de maatregelen, het verbieden of monddood maken, en het uitsluiten, waardoor de remedie dezelfde achterliggende gedachte waarmaakt die de FVD wil vervullen. Wil de regering en de aanhangers van die regering fundamentele problemen oplossen, dan werken beschuldigingen en verwijten niet. Dan moet eerst de eigen rol in ogenschouw genomen worden, of moeten de schuldige poppetjes vertrekken. Het systeem kraakt in zijn voegen en faalt keer op keer. Nu weer het opschroeven van de gaswinning, en dat nog voor het kabinet geïnstalleerd is. De niet doorgerekende plannen door het CPB, de achtergehouden stukken, die vrijkomen nadat het debat gevoerd is. De asociale plannen over de jeugdzorg, AOW en de sluiting van de kinderhart chirurgie. Maar alle aandacht gaat naar de gevolgen van het falende beleid, de aandacht wordt afgewenteld op de usual suspects, die in de loop der jaren verschoven is van "extreem links" naar "extreem rechts", is dat wat de aanhangers bedoelen met het hoefijzer principe? Harde taal wordt gesproken, wat ten koste gaat van de inhoud en andersdenkende personen worden uiteraard direct beschuldigd van heulen met de "vijand". Ik blijf het constateren, te weinig aandacht voor de oorzaak en overmatig aandacht voor de gevolgen betekent symptoom bestrijding die ineffectief is en de fundamentele problemen niet oplost. Het wint tijd in de strijd om behoud van macht en de status quo. Na Covid staat een reeks van problemen te wachten, waarbij Covid in het niet verdwijnt. De gevolgen, de FVD zal die problemen ook niet oplossen, daar ze een gevolg zijn van de oorzaak. Alleen de oorzaak moet bestreden worden en oplossingen gevonden worden. Echter allebei de partijen profiteren van elkaars aanwezigheid. De ene krijgt aandacht door de aanwezigheid van de aanhangers van de andere kant. De bekende verdeel en heers tactiek, die al heel lang effectief blijkt te zijn om verbeteringen en veranderingen tegen te houden. Blijf fulmineren over de zondebokken en er zal niets opgelost worden en profiteert het neoliberalisme als systeem, incluis de bijbehorende onderling uitwisselbare partijen. De oppositie wordt op deze wijze effectief uitgeschakeld, gesensibiliseerd en kalt gestelt. Helaas is uitstel geen optie voor het klimaat en het milieu.

11 Reacties
Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 9:29

Gimli U zegt: "Bij de beschuldigingen en verwijten moet je altijd naar de oorzaak kijken en dat wordt niet of veel te weinig gedaan." U gebruikt de lijdende vorm net als het er om gaat. Per ongeluk expres natuurlijk, want dat geeft u de mogelijkheid om lekker vaag te blijven: ".... dat wordt te weinig gedaan." Opmerkingen. 1. Er nooit één oorzaak voor iets. 2. U neemt maar zo aan, dat kritiek op bijvoorbeeld Baudet, gelijk is aan een verwijt of erger nog aan een beschuldiging alsof iemand voor de rechtbank staat. 3. Die verwijten en beschuldigingen hebben als gemene deler, volgens u, dat ze monddood proberen te maken. (In feite wat u hier doet; u probeert mensen die kritiek geven af te schilderen als mensen die de vrijheid niet respecteren zonder dat u zich houdt aan de eis die u stelt in het bovenaan staande citaat. Nota bene, probeert u ze dan niet monddood te maken.) Voor de rest maak ik me er maar gemakkelijk van af, door u met uw eigen woorden te confronteren: Lees wat u schrijft, pas dat toe op wat u beweert en constateer hoe u zo vreselijk in gebreke blijft. Ik sluit af. Weer wordt mij duidelijk dat u weinig meer doet dan listig en via via de aandacht van het gevaar Baudet af leidt. Want Baudet vormt wel degelijk een gevaar, al is het inderdaad niet het enige en misschien wel niet het het ergste.

MG1968
MG19689 jan. 2022 - 11:35

@Gimli Gisteren heb je nogal wat feedback gekregen op je posts. Van links tot midden werd er een zekere radicalisering bij je geduid. Je nieuwe vrienden zitten op rechts. Daar hoef je natuurlijk niet op te reageren maar wellicht is wel zo slim om voor je zelf na te gaan hoe het komt dat dit beeld van je ontstaan is en of daar wellicht wel een kern van waarheid in zit. Dat je dat niet gedaan hebt blijkt op deze post. Vrij letterlijk zet je een streep onder die feedback door deze post hier pontificaal bovenaan te zetten en exact dat weer te starten wat je verweten wordt. En nee, dat houd niet in dat je op alle punten geen gelijk hebt. Daar ging het domweg niet over. Zoals Zandb hierboven ook al schreef "Weer wordt mij duidelijk dat u weinig meer doet dan listig en via via de aandacht van het gevaar Baudet af leidt". Ik ga er ook mee stoppen. De frustratie van het onbegrepene heeft bij jou alleen maar verdere radicalisering tot gevolg en hoewel ik besef dat je dat proces heel goed in je eentje kunt doorlopen pas ik er voor om daar deel van uit te maken. Ik geef het (je) op. Voor jou hoop ik dat je nog mensen dicht bij je hebt (wellicht uit de tijd van je SP lidmaatschap) die het lef hebben om je te confronteren met wat ze zien gebeuren want @Gimli anders is er een grote kans dat door de gekozen opstelling en het niet willen leiden van gezichtsverlies een grote kans dat je verwordt tot dat wat je in een 'vorig leven' verachte. En er van uit gaande dat je in de kern het goede wilt doen (en zijn) wens ik je veel succes toe in je zoektocht en hoop op een voor jou goede uitkomst. Sterkte!

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 12:49

MG1968, Jij schreef dat over mij : Ook jij trapt in de exploitatie van extreem rechts van op zich gerechtvaardigde grieven. En als je het al voor je zelf kunt scheiden: je schrijft het bewust hier en voert dus die exploitatieagenda uit en lees maar hieronder wat dat voor menige persoon achter de reacties doet. En ik kan me niet van de indruk onttrekken… ook voor jou. Een klaver waarschuwt daarvoor. Maar (natuurlijk?) wil je het daar niet over hebben. Dat sloeg werkelijk nergens op. Jij gaat aan een stuk door en probeert niet eens te begrijpen wat Gimi zegt. Er is groot verschil tussen jouw aannames en de werkelijkheid. Misschien vind jij Klaver geweldig maar respecteer mensen die anders over hem denken.

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 12:54

Zowel Zandb en MG1968 plegen een aantal veronderstellingen, die aantoonbaar fout zijn. Mijn vrienden zitten niet met links en die beschuldigingen zijn in essentie het probleem. Ze zijn niet inhoudelijke evenmin als de repliek. 1 Ik stel nergens dat er 1 oorzaak is. 2 Het is geen aanname, maar een feit dat andersdenkenden direct aan Baudet worden gekoppeld. 3 Het monddood maken is de weigering om op wat voor manier dan ook inhoudelijk in te gaan op de voorbeelden. Gezien de aantallen reacties bij de onderwerpen waarbij Rutte een groot negatief effect heeft en de overmatig aantal reacties richting het Baudet zegt mij genoeg De huidige 338 reacties apres ski Rutte 41 Rutte versus Groningers 41 Regeerakkoord gradendoel 39 Achterhouden adviezen ministerie 54 Jeugdzorg plannen regeerakkoord 18 Financiële ramp Covid 48 Aanpak en aandacht volgelgriep 22 Het is wel duidelijk waar de prioritieten van de "linkse" aanhangers op Joop liggen. Het vertegenwoordigen van de echte slachtoffers is ingeruild door fulmineren tegen een aanwezige vijand. Verder dan dat komen jullie niet. Niet echt vreemd dat jullie nieuwe standpunten niet meer overeenkomen met de noden van de burger en de keizers wegblijven en een in mijn ogen volledig foute partij wel de steun krijgt. Wie zaait, oogst datgene wat gezaaid is. Dat geldt voor de neoliberalen en ook voor de "linkse" partijen. Ik hoef geen gelijk te hebben, dat is de verkeerde instelling in een discussie, en daar ligt ook niet mijn reden om de discussie te voeren. Ik ben de spiegel die ik anderen voorhou en dat is zeer waarschijnlijk niet leuk. Vroegahh was dat een integraal onderdeel van de "linkse" gedachtegang en was een kritische blik een voordeel. Die is ingewisseld voor een conservatieve autocratische levenshouding, waarbij de principes zijn verdwenen.

MG1968
MG19689 jan. 2022 - 13:50

@Sarajlija "Dat sloeg werkelijk nergens op." Dat zou best zo kunnen zijn. Hoewel ik achter het principe sta (in de zin dat het een gevaar vormt) wat ik beschreef weet ik niet of dat van jou zo van toepassing is. Het 'ik kan me niet aan de indruk ontrekken...' was een open uitnodiging. Jammer dat er daar niet op in ging. Als het zo blijkt heb ik geen probleem mijn ongelijk te erkennen hoor. "en probeert niet eens te begrijpen wat Gimi zegt" Neem voor de grap eens de moeite om mijn gespreksgeschiedenis te doorzoeken op 'gimli' en probeer dan nog eens te beargumenteren dat ik niet de moeite heb genomen om Gimli te begrijpen. Sterker nog op veel punten geef ik hem gelijk. Maar in die gespreksgeschiedenis (en dan niet alleen de laatste maanden) zal ook wel duidelijk worden waarom ik tot de conclusies kom die ik hierboven beschrijf. Als iemand zich die moeite getroost heeft.... Je moet datgene wat ik schrijf m.b.t. Gimli niet alleen in de context van deze individuele post zien. En nogmaals ik hoop dat zijn proces van links naar extreem-rechts door hem zelf gestopt wordt. "Misschien vind jij Klaver geweldig maar respecteer mensen die anders over hem denken." Ik vind klaver niet geweldig maar vind wel dat hij hier een punt heeft. Maar dat heeft helemaal niets te maken met mijn post aan Gimli die ik eigenlijk alleen maar deed omdat ik als ik niet meer op iemand wil reageren dat met mijn redenen kenbaar maak.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2022 - 14:56

@ gimli55 Jij schrijft: Ik ben de spiegel die ik anderen voorhou en dat is zeer waarschijnlijk niet leuk. Nee dat ben je niet. Je bent een geradicaliseerd individu die net zoals veel wappies in een eigen werkelijkheid is beland en niet meer in staat is tot enige nuancering. Gezien dit soort uitspraken ben je geheel overtuigd van je eigen gelijk en niet meer bereikbaar voor enige kritiek. Je bent jezus geworden en je laat jezelf graag aan het kruis nagelen. Keer op keer heb je ondeugdelijke argumenten voor je verhaal. Zoals hier weer: ..... de sluiting van de kinderhart chirurgie ....... Een waarschijnlijke beleidslijn van de nieuwe minister van gezondheidszorg wordt het clusteren van complexe zorg. Dus het clusteren van hartoperaties voor kinderen in de randstad academische ziekenhuizen omdat daar de meeste kennis voorhanden is en dit soort operaties omdat die het meest frequent daar worden uitgevoerd. Betere zorg voor kwetsbare kinderen. Sowieso zal meer complexe zorg van perifere ziekenhuizen overgedragen worden aan academische of topklinische ziekenhuizen. In Rijnmond al enige jaren werkelijkheid waarop Ernst Kuipers ook al jaren op stuurt. En dan kom jij weer met een loze kreet die jezelf als inhoud ziet maar die bij nadere beschouwing nergens op slaat. Overigens heb je zelf al voorgesteld alle corona patiënten op te slaan in een speciaal corona ziekenhuis. Dus hypocriet ben je ook. Er worden jou talloze spiegels voor gehouden door mensen die jou een inhoudelijke reactie geven. Daar weiger je structureel in te kijken en op te reageren. Het enige dat je doet is jammeren over gebrek aan inhoud. Je hebt jezelf vereenzelvigd met jezus op weg naar het kruis. Maar dat was een sprookje voor gelovigen, dat zijn jouw teksten ook.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 16:47

Gimli Ook al leidt u alleen de aandacht af van uw eigen falen en weerlegt u nergens dat wat ik beweer, een paar opmerkingen: 1. Ik heb het niet over uw vrienden, dus kunt u mij daar ook niet op aanspreken. 2. Ik veronderstel niets; ik ga af op wat u zelf beweert. En ik toon aan, dat dat niet klopt. 3. U schrijft zelf: "Alle aandacht gaat naar de beschuldigingen en verwijten, terwijl de oorzaak vele malen belangrijker is dan de gevolgen." Ziet u wel: u heeft het over DE = één oorzaak. Verder op omschrijft u DE oorzaak: "Wil de regering en de aanhangers van die regering fundamentele problemen oplossen, dan werken beschuldigingen en verwijten niet. Dan moet eerst de eigen rol in ogenschouw genomen worden, of moeten de schuldige poppetjes vertrekken. Het systeem kraakt in zijn voegen en faalt keer op keer." Nergens ook maar iets over 'een' oorzaak, als dat Baudet mensen manipuleert. Nooit een kwaad woord over Baudet c.s. Stelselmatig gaat u alle kritiek op hen uit de weg: DE oorzaak is steeds HET falende beleid. (Over 'aannames die ik dan zou doen' gesproken.) Een eindje verder schrijft u: "Ik blijf het constateren, te weinig aandacht voor DE oorzaak.....". Natuurlijk zult u nog steeds niet overtuigd zijn maar elk verstandig mens wel. (Dat is zonder meer een aanname van mijn kant. Breng er maar eens wat tegen in.) 4. Dat andersdenkenden meteen aan Baudet worden gekoppeld is een feit, zegt u. Dat is allesbehalve een feit maar een ordinaire mening. Maar erger nog; het slaat helemaal nergens op. U bijvoorbeeld wordt alleen maar aan Baudet gekoppeld omdat u steevast Baudet alleen als gevolg en nooit als oorzaak ziet. De kritiek op u is, dat u het op die manier voor Baudet opneemt. En omdat u dat steevast doet, zonder ooit inhoudelijk in te gaan op die terechte kritiek (aanname), daarom neem ik aan (inderdaad ook een aanname; iets op tegen?) dat u dat bewust doet. ik zou niet weten waarom iemand zo vaak zo doeltreffend zijn eigen glazen ingooit. 5. Hoe serieuzer de kritiek die u krijgt, hoe hopelozer uw verweer. U haalt maar steeds meer aan en komt weer met nieuwe omtrekkende bewegingen, die er allemaal niets mee te maken hebben. Ik heb kritiek op u om de reden die ik u noem. Ik heb niets te maken met andere Jopers, met links, met rechts, met de regering, met Baudet. Ik ga puur af op U, U, U en alleen U hier neerkwakt als in de aard tegenstrijdig. 6. Wie zaait zegt u, oogst. Inderdaad. Maar dat geldt alleen voor wie u verantwoordelijk houdt voor HET beleid en dus niet voor Baudet c.s. Nee, die laatsten, dat zijn die mensen er voor kiezen zich te identificeren met joden in de Nazitijd. En in feite legt u dus steeds uit, dat zoiets terecht is. Begrijpt u dat! Als u dus over een spiegel begint, dan is dat ietwat lachwekkend, helaas.

gimli55
gimli559 jan. 2022 - 20:32

@Daan en Zandb en MG1968 Ik kan helaas niet doen jullie blindheid naar het falen van deze regering en de blinde haat tegenover Baudet, dat mag en de jijbakken zijn overduidelijk. Bedenk dat als er niets gebeurt, Baudet gewoon door blijft gaan en deze regering ook. Dan verbetert er niets, dan blijft alles bij het oude. Ik hoef geen gelijk te krijgen, daarvoor reageer ik niet op dit forum. Jullie reacties raken me niet, omdat als er niets gebeurt het klimaat en het milieu deze beschaving zal vernietigen. Misschien net zo snel als de meteoriet uit 'Don't look op", maar ik volg alles al sinds de '70er jaren en al 50 jaar zijn de reacties hetzelfde, wijzen naar anderen, bagatelliseren, beschuldigen en wegkijken. Verleden week was het 18 gr Celsius in Alaska, van de zomer 38 gr C in Siberië, er is een reeks gebeurtenissen gaande en jullie blijven wijzen naar Baudet en dat is terecht. De oorzaak echter blijft nog steeds buiten beschouwing, het gaat nog steeds over de gevolgen en de maatregelen zijn nog steeds ineffectief. De gaswinning schade wordt nog steeds niet gecompenseerd en de slachtoffers van de Toeslagaffaire ook niet, net zo min als de Chroom 6 slachtoffers. Dat komt door jullie blinde vlek, waar het gaat om het falende systeem. Jullie blijven mekkeren over een scheefliggende tegel in een weggespoelde straat in een verwoeste wijk in een overstroomde stad. Dat heet tunnelvisie of eigenlijk gebrek aan visie.

gimli55
gimli5510 jan. 2022 - 8:13

Ik lees ook geen enkel valide argument, waar ik fout zit met mijn conclusies richting Rutte en consorten, nu zijn de bekende reageerders op het punt gekomen van het negeren. Eerst tunnelvisie, dan persoonlijke aanvallen en niet onderbouwde beschuldigingen en dan negeren, precies hoe het neoliberalisme omgaat met de democratie en de problemen van de huidige tijd. Of het nu om het milieu, het klimaat, de FVD of Covid gaat.

Zandb
Zandb10 jan. 2022 - 9:52

Gimli Doet u nu eens een keer niet zelf, wat u anderen (waaronder ik) verwijt, namelijk zo maar, zonder de exacte woorden te benoemen, zonder onderbouwing iets als waar aannemen en presenteren, ik citeer: "Ik kan helaas niet doen jullie blindheid naar het falen van deze regering en de blinde haat tegenover Baudet, dat mag en de jijbakken zijn overduidelijk." Hoezo is dat overduidelijk? Kom eens op dan met die exacte woorden en die onderbouwing? Denkt u echt, dat niemand opvalt, dat ik concrete vragen stel en daar dan geen antwoord op krijg? Hoe vaak heb ik u al uitgelegd, dat het falen van de regering in deze kwestie absoluut een belangrijke factor is maar dat het zeker niet de enige is. En dat omdat u steeds alleen maar die enige factor benoemt (heb ik aangetoond, waar of niet!) u wat Baudet doet in feite als geuzendaad bestempelt. Dat is mijn kritiek op u. Als dat dan een "jij-bak" is, dan is die toch zeker zeer terecht. U spreekt van mijn blinde haat tegen Baudet. Ik spreek van iemand die de vrijheid misbruikt voor persoonlijk gewin. Zoals er helaas wel meer zijn die dat doen; ongetwijfeld Klaver ook. Maar ik kan Klaver niet betrappen op eenzelfde slinkse manier van 'het bedreigen van de democratie' als Baudet dat doet. Het verschil is namelijk, dat wat de regering (waar Klaver blijkbaar deel van uitmaakt) verkeerd doet, nog steeds (voor het overgrootste deel en helaas jammer genoeg) 'democratisch' gefundeerd is. Baudet kan, democratisch gezien (dus wat meerderheid betreft) niets doen en daarom roept hij - net als Trump - op tot ondemocratische middelen. Dat is toch, meen ik, een wezenlijk verschil tussen Baudet en Klaver. En daar hebt u geen enkel oog voor. Daarmee gooit u uw eigen glazen in. Maal als u niet wilt begrijpen wat IK bedoel en zeg en maar steeds uitgaat van wat uw vooroordelen, dan heeft wat ik hier schrijf alleen maar zin voor mensen die werkelijk bereid zijn om te lezen en om na te denken. Mijn reacties hebben inderdaad niets te maken met het oplossen van alle problemen die er zijn. Maar dat is ook ongelooflijk stompzinnig om zoiets te verwachten. Ik heb het hier over een probleem dat Baudet c.s. heet en niet over al die andere terecht problemen waar u op wijst. Het een kan en moet nu eenmaal losstaan van het ander, anders hebben alleen de mensen die in uw ogen deugen, recht van spreken. En dat is allesbehalve democratisch.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 20:28

@ gimli55: [De gevolgen, de FVD zal die problemen ook niet oplossen, daar ze een gevolg zijn van de oorzaak. Alleen de oorzaak moet bestreden worden en oplossingen gevonden worden.] Het is een kwestie van én-én. Dus niet alleen de oorzaken van de problemen aanpakken, maar wel degelijk ook de "gevolgen": PVV, FvD e.d. aanpakken. Want deze partijen roeren in troebel water, en dat kan uitermate gevaarlijk worden. Regelmatig ben ik het met je eens als je de politieke situatie op zich analyseert, maar ik zet wel vraagtekens waar precies je eigenlijk oplossingen voor de problemen wil zoeken. Vooral als ik dit soort teksten van je lees: "Het is wel duidelijk waar de prioritieten van de “linkse” aanhangers op Joop liggen......Niet echt vreemd dat jullie nieuwe standpunten niet meer overeenkomen met de noden van de burger en de keizers wegblijven en een in mijn ogen volledig foute partij wel de steun krijgt. Wie zaait, oogst datgene wat gezaaid is. Dat geldt voor de neoliberalen en ook voor de “linkse” partijen." Je neemt niet werkelijk stelling en reageert inadequaat op anderen hieronder -nl. gebruik makend van steeds dezelfde tournure, zonder concrete reacties op wat je wordt verweten-. Het netto-resultaat is dat je extreem-rechts -waarop je alleen in obligate, vage, algemene termen reageert- de facto steunt.

de Koning2
de Koning29 jan. 2022 - 8:12

Klavers angst- en zwartwitdenken zal ik nooit steunen, die man is teveel beïnvloed door extreme elementen. Neemt niet weg dat Baudet natuurlijk compleet gekke dingen aan het doen is. Het wordt zelfs zo belachelijk, dat het eigenlijk geeneens grappig meer is, wat betreft de waanbeelden.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 9:33

Koning U zegt: ".........die man (Klaver) is teveel beïnvloed door extreme elementen." Tja. Ik kan u gemakkelijk de grootste eikel ter wereld vinden. Maar om dat dan aan te tonen, te onderbouwen, dat is wat lastiger. Ik bedoel: Waar heeft u nu het meest aan: te weten dat ik u de grootste eikel ter wereld zou vinden of te weten waarom ik u de grootste eikel ter wereld zou vinden?

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 5:35

Toch nog een toevoeging. Dat geroep over "tribunalen" door Baudet en zijn adepten is natuurlijk uiterst suggestief en associërend, en zeker intimiderend bedoeld. Maar we moeten wel het hoofd koel houden en beseffen dat het maar om een natte droom van die lieden gaat. In het huidige staatsbestel bestaat geen enkele mogelijkheid voor de door hen bedachte tribunalen. Ze hebben geen enkele feitelijke bevoegdheid of macht om zoiets te kunnen realiseren. Of het moet gaan om "props" bij hun acties, wat natuurlijk ook onwelriekend is, maar verder zonder consequentie in de realiteit.

8 Reacties
∆
9 jan. 2022 - 6:06

@Olav Hoofd koel houden, okay. Extremisme verder normaliseren, nooit. 20 jaar ongehoorde andersdenkenden knuffelen heeft ons hier gebracht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2022 - 6:44

OlavM En toch vind ik dat taalgebruik in de TK bijvoorbeeld niet kunnen. Ik vind dat een voorzitter daar paal en perk aan moet stellen. Ze kan en mag daar gerust eisen aan stellen. Dat nalaten vind ik laakbaar. Begin daar nu eens mee zou ik zeggen. Er zijn grenzen. Je hebt als politiek een signaal af te geven. Doe dat dan daar waar het ertoe doet. Als je het via social media, twitter etc. gaat doen dan denk ik dat het een averechts effect gaat hebben.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker9 jan. 2022 - 13:21

Beste OlavM, Inderdaad bestaan er binnen ons huidige bestel geen mogelijkheden voor tribunalen. Dat ze het toch roepen kan daarmee op twee dingen wijzen: 1. een schrijnend gebrek aan kennis bij hen. 2. het afwijzen van onze democratische rechtstaat. Als het eerste aan de hand is dan maak ik me nog grotere zorgen om het Nederlands onderwijsstelsel want dan kun je rechten studeren en dit niet weten. Zoals Van Meijeren en Baudet, die zich dan ook nog 'de grootste intellectueel van Nederland' laat noemen. Of, en dat is natuurlijk niet uit te sluiten, dat beide heren 'geen actieve herinneringen' meer hebben aan de betreffende lesstof. Aannemelijker is achter dat ze onze democratische rechtstaat afwijzen en dat Klaver een punt heeft. In een interview voor een Zwitsre medium in 2019 gaf Baudet aan eigenlijk terug te willen naar de achttiende eeuw, de een van de bourgeoisie die hij de 'gewon mensen' noemde. En als er iets in de achttiende eeuw ontbrak dan was het wel democratie. (https://ballonnendoorprikker.nl/2022/01/09/in-defence-of-democracy/).

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 17:16

@ballondoorprikker Het klopt dat er binnen de Nederlandse rechterlijke organisatie geen tribunalen zijn. Maar een tribunaal is niets anders dan een woord voor een bijzondere rechtbank. Er zijn ook meerdere tribunalen in nederland gehuisvest (geweest): het icty oftewel het Joegoslavië tribunaal, het libanontribunaal en er is bijvoorbeeld een locatie van een Kosovaarse rechtbank in Den Haag wat in de volksmond het Kosovo tribunaal wordt genoemd en nav mh17 is in de Veiligheidsraad ook gesproken over een mh17 tribunaal. Het is dus vanuit het perspectief van de fvd die Corona en de aanpak ziet als een internationale en misdadige samenzwering niet heel vreemd om dat te stellen ‘dat er tribunalen komen’. Ook juridisch zou een tribunaal als mogelijkheid om met een bijzondere rechtbank een internationale en zwaarwegende zaak te berechten niet vreemd zijn. Wat natuurlijk wel absurd is is de veronderstelling (die aan de basis staat van de oproep) dat er sprake is van een internationale samenzwering en een misdadig complot van de wereldleiders. Daar zou men tegen moeten ageren en niet de consequentie daarvan: het spreken over tribunalen. Vanuit die gedachtegang is dat namelijk volstrekt logisch.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 19:34

@ Minoes&tuin: [En toch vind ik dat taalgebruik in de TK bijvoorbeeld niet kunnen. Ik vind dat een voorzitter daar paal en perk aan moet stellen.] Dat vind ik ook. Mijn opmerkingen hier zijn niet bedoeld om de ernst van deze kwestie te bagatelliseren. Integendeel.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 19:43

@ ballondoorprikker: [Aannemelijker is achter dat ze onze democratische rechtstaat afwijzen en dat Klaver een punt heeft.] Ik vind ook dat Klaver een punt heeft. Wellicht zijn beide mogelijkheden die je noemt waar. Nl.: Baudet c.s. zijn niet werkelijk goed op de hoogte van ons staatsrecht, én ze streven naar afschaffing van het huidige rechtsbestel. @ Jozias: De internationale tribunalen die je noemt is iets heel anders. Die worden verdragsrechtelijk ingesteld. Wat betreft de "tribunalen" van Baudet c.s. zou een fundamentele wijziging van de Grondwet nodig zijn. Ondenkbaar, gelukkig. En internationale tribunalen over corona zijn totaal onhaalbaar. Een Nederlandse regering zou daaraan nooit ofte nimmer meewerken.

Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 10:12

@Olav Dat klopt. Maar er is toch alleen gezegd "er komen tribunalen"? En gelet op het feit dat de FVD een groot internationaal complot vermoed dan zou een internationaal tribunaal wat verdragsrechtelijk wordt ingesteld niet vreemd zijn, nogmaals uitgaande van hun narratief. Overigens ben ik het volledig met je eens dat het feitelijk ondenkbaar is maar vanuit hun gedachtegang is het geen vreemd gevolg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2022 - 13:55

OlavM Ik heb eerder het gevoel dat ze het zeggen vanuit hun veronderstelling die autoriteit te worden. Dat is nbl. waar ze ook voor waarschuwen. Van wacht maar tot wij de macht hebben en die krijgen we.......ja dan...... Dat werkt tweeledig....

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2022 - 2:48

Bestond er maar een vaccin tegen dit virus!

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jan. 2022 - 11:14

Dat is er ook. Dat heet 'de burger niet als stront behandelen' .

Bastet2
Bastet29 jan. 2022 - 13:35

Wat een simplificatie, Griezel. De mensen die door de overheid daadwerkelijk als stront zijn behandeld, lopen niet achter Baudet aan. En FvD doet ook niets voor die mensen. Dat zijn Omtzigt, de SP en Denk. De achterban van Baudet bestaat gewoon uit gefrustreerde racisten en doorgedraaide wappies.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jan. 2022 - 17:26

Daarvoor zijn er teveel stemmers op Baudet Veel mensen voelen zich als stront behandeld en omdat ze geen steun krijgen van noch de regering noch de oppositie denken (onterecht) dat de mensen die heel haar SCHANDE roepen de boel gaan veranderen. In dat laatste hebben ze overigens gelijk maar je wil niet in Forumland wonen. De PVV en FvD doen het goed in de gebieden waar vroeger de communisten hun bolwerk hadden.

Bastet2
Bastet29 jan. 2022 - 20:04

Je bent erg selectief in je waarneming. Volendam, delen van West Brabant en Zuid Limburg zijn geen gebieden waar de communisten het voorheen zo goed deden. Inderdaad, Oost-Groningen wel. Sommige mensen laten zich nu eenmaal graag misleiden en schuiven moeiteloos van de ene radicale tak naar de andere. Pim Fortuyn was er zo een. Je zou trouwens helemaal verbaasd zijn als je eens kijkt naar de hoeveelheid stemmen op de PVV en FvD in toch bijzonder welvarende gemeenten zoals Bloemendaal en Wassenaar. Toch niet bepaald plaatsen waar de inwoners zoveel te klagen hebben over onze overheid.

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 2:39

Velen zullen het hieronder al gezegd hebben. Kortweg zeg ik hier ook: Klaver heeft het grootste gelijk van de wereld

5 Reacties
watcher3
watcher39 jan. 2022 - 4:05

vergeet svp die zionistische engnekken van de PVV niet.

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 5:19

Meer tekst vind ik overbodig. Herhaling van wat veel anderen al hebben gezegd is vervelend

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 jan. 2022 - 7:34

@ OlavM (03:39u) - helemaal met je eens. Ik zelf heb dat ook al gesteld, ergens ver beneden. Op zichzelf genomen is het heel vreemd dat er mensen zijn die Jesse Klaver fel kritiseren, en zijn integriteit ter discussie stellen. Sommigen van hen bagatelliseren zelfs de onrust, de bedreigingen, en het regelrechte geweld waarmee we te maken hebben. Wanneer eenmaal genoeg personen (= kiezers) dat doen, dan is dat het beste recept voor het continueren en verergeren van de huidige situatie. Als een hele menigte zelf niets onderneemt (al is het maar het maken van een goede keuze in het stemhokje) en alleen maar blijft reutelen over 'dat zootje daar in Den Haag', dan durf ik dit gedrag rustig 'het meewerken aan het ondermijnen van de democratie' te noemen. Mocht iemand zich aangesproken voelen door deze woorden van me, en kritiek op me hebben? Dan nodig ik haar of hem van harte uit om op me te reageren. Schroom niet, het gaat om nogal wat, mede-Jopers.

Mark Huysman
Mark Huysman9 jan. 2022 - 8:11

@OlavM [In het huidige staatsbestel bestaat geen enkele mogelijkheid voor de door hen bedachte tribunalen.] Ik denk niet dat ze het huidige staatsbestel overeind willen houden.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 18:01

@ Mark Huysman: Dat denk ik ook. Maar ze suggereren voortdurend dat ze het zelf wel even kunnen regelen, alsof ze zelf die autoriteit hebben. Terwijl in principe een fundamentele Grondwetswijziging nodig zou zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jan. 2022 - 2:34

Ik heb aan de hand van een artikel in de NRC gekeken waar het over ging: Max is mij te coherent om voor schizofreen door te gaan, die meid van onrecht tv vind ik een buitenaards grimlin stemmetje hebben, eng, de redeneertrant van beiden getuigt van een “eigen gelijk” dat zo karakteristiek voor Trump is, systemisch, de confrontatie op het Binnenhof vond ik typerend, ze heeft zich op de hoogte gesteld van de procedures bij confrontatie met de politie die overigens zeer correct optreedt, ik denk dat er wel degelijk nauwe banden met fvd zijn, het zou me niet verbazen als het ook de financiers van onrecht tv zijn, echte agressie heb ik niet van Max gezien al heb ik niet gezien hoe hij zich voor het huis van Kaag gedroeg, dat geeft hem niet het recht met een fakkel voor het huis van Kaag te paraderen en aan te bellen, zeker in combinatie met de aard van het gesprek dat hij met haar had willen aangaan, ik denk dat Baudet inderdaad iets van de bestorming van Capitol hill wil bewerkstelligen, dat mag van mij in de kiem gesmoord worden.

Douwe Simons
Douwe Simons9 jan. 2022 - 1:26

De man met de fakkel Max van den Berg werd begeleid door de hem filmende Eline van 't Noordende aka Eline Reiger van Onrecht TV wat direct verbonden is met RT Dutch waar ene Dwight Sergio Samson de scepter zwaait, meer dan een lookalike van Willem Engel. Het mediabedrijf RT Dutch is een al van ruim voor de corona bekende vergaarbak van de wildste complottheorieën.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 0:49

nazis: https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 0:30

Het eindigt niet in geweld. Een rechtse dictatuur begint met geweld.

1 Reactie
pleutrop
pleutrop9 jan. 2022 - 11:15

Daar het universum uit allerlei cyclussen bestaat, zoals zomer en winter, begint het 1 waar het ander eindigt. Het beginnen van de winter is niet de schuld van de zomer en ook niet andersom. Causaliteit is geen correlatie. /i Aan jou de opdracht om uit te zoeken hoe dit zich verhoudt in jouw opmerking dat een rechtse dictatuur zou beginnen met geweld.

Karakter2
Karakter28 jan. 2022 - 23:45

Politici moeten zich verre houden van "self fulfilling prophecies", dus ook Klaver. Intussen betaald de gewone burger hier de prijs van; voornamelijk de dikke salarissen van kamerleden die "3 dagen in de week werken" en de rest van hun tijd aan het "Netflix-en" zijn...

2 Reacties
Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 9:37

Karakter Reageerders moeten zich verre houden van vage 'vooronderstellingen' presenteren als ware feiten.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa29 jan. 2022 - 10:13

Inderdaad.

Gerry Jöris
Gerry Jöris8 jan. 2022 - 18:58

Eindelijk zijn er mensen die de kwalijke praktijken van de engnekken van fvd aan de kaak te stellen. Ik ben benieuwd wanneer het presidium van de 2e Kamer maatregelen gaat nemen tegen het walgelijke racistisch/facistisch gedrag van deze griezelige "partij" en hun aanhangers.

10 Reacties
watcher3
watcher39 jan. 2022 - 0:49

VVD antwoord: jammer

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 1:44

@Gerry En welke maatregelen zou het presidium dan volgens u in een democratie moeten nemen? De leden van FVD zijn onschendbaar voor hetgeen ze in de Kamer zeggen en dat is waar het presidium over gaat en een politieke partij verbieden kan maar wel via de rechter.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 9:40

Jozias U doet weer alsof er geen maatregelen genomen kunnen worden tegen mensen die zich misdragen in de Kamers. Dat klopt feitelijk niet. Volksvertegenwoordigers kunnen niet strafrechtelijk vervolgd worden voor wat ze in de Kamer beweren maar er kunnen wel degelijk maatregelen worden genomen.

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 12:00

@zandb Tegen individuele kamerleden wel nav een concrete gedraging. Maar er wordt hier gesproken over maatregelen tegen een partij. Vandaar mijn vraag wat Gerry daarbij binnen de democratische kaders in gedachte heeft.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2022 - 15:00

@ Jozias Jij schrijft: Vandaar mijn vraag wat Gerry daarbij binnen de democratische kaders in gedachte heeft. leuker is deze vraag aan jou te stellen. Om dan het voorspelbare antwoord te krijgen. Namelijk niets. Je vindt het allemaal wel prima want het is jouw probleem niet. De gebruikelijke opstelling van rechts.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 16:51

Jozias Muggenzifterig. Wanneer mensen zich in de Kamer misdragen, pakken we mensen aan, wanneer partijen zich in de Kamer misdragen, partijen. En het antwoord op uw vraag kent u ook. De bekende weg is dat de Kamer een reglement heeft opgesteld of dat de Kamer het opgestelde reglement herschrijft, waaraan personen en partijen zich te houden hebben.

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 21:06

@daan Dat ik het prima zou vinden is jouw vooroordeel. Een mening hebben over de voorgestelde aanpak ( en de haalbaarheid) is niet hetzelfde als voor of tegen het onderwerp zijn. Maar die fout maak je wel vaker.

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 21:22

@zandb Je kunt het muggenzifterij vinden maar in het reglement van orde staat wat er gedaan kan worden. Dat is alleen ten aanzien van individuele leden en/ of sprekers. Het presidium kan niets doen tegen een partij. De grondwet kent ook geen partijen maar individuele kamerleden die acteren zonder last of ruggespraak. De enige manier om een partij te verbieden is via de rechter op het moment dat er in georganiseerd verband de wet is overtreden. Er is nog een manier om een partij als de fvd weg te krijgen en dat lijkt mij de beste manier: discussie voeren op inhoud en niet meer op stemmen. Als een aantal partijen in een volksvertegenwoordiging of de politieke macht andere politieke partijen gaat verbieden zonder tussenkomst van de rechter dan is dat niet zo’n goed idee. Dat zijn vaak hele enge en ondemocratische landen waar dat gebeurt.

Zandb
Zandb10 jan. 2022 - 15:33

Jozias Hou nou eens op met dat gedraai. In uw eerste reactie beweert/suggereert u dit: "En welke maatregelen zou het presidium dan volgens u in een democratie moeten nemen? De leden van FVD zijn onschendbaar voor hetgeen ze in de Kamer zeggen en dat is waar het presidium over gaat en een politieke partij verbieden kan maar wel via de rechter." En dat klopt gewoonweg niet. Geef dat nou gewoon toe. Gerry, waar u op reageert, is toch gewoon benieuwd welke maatregelen de Tweede Kamer gaat nemen, die dan WEL mogelijk zijn.

Jozias2
Jozias210 jan. 2022 - 16:49

@zandb Wat klopt er niet? De kamerleden zijn onschendbaar voor hetgeen ze in de kamer zeggen. Dat is een feit. De voorzitter kan hoogstens een kamerlid het woord ontnemen of iets dergelijks. Maar daar Gerry het niet over. Die had het over maatregelen tegen de partij en de aanhangers (dus stemmers?) en dan door het presidium. Dus daarop de vraag welke maatregelen Gerry dan in gedachten heeft tegen deze partij en haar aanhangers. Volgens mij kan het presidium niets tegen een partij doen en zou je dat ook niet moeten willen. Voorbeelden te over waar partijen worden verboden zonder betrokkenheid van de rechter en die voorbeelden zijn meestal niet goed. Leg eens uit wat daar niet klopt. En alleen roepen dat het niet klopt is geen argumentatie

Ivan61
Ivan618 jan. 2022 - 16:14

De bestorming van het Capitool is vele malen erger dan die jongen met fakkel Jesse. Baudet is een nazi en moet bestreden worden. Hij en zijn aanhang zijn kakkerlakken en die moet je nooit onderschatten. Wel zo bijzonder dat sommige hier pas wakker worden als Klaver iets zegt. Wij hebben ze gekozen dames en heren en voorlopig komen wij niet van ze af. De extreemrechts moet je bestrijden met alle democratische en wettelijk toegestane middelen. Het probleem is dat zij alternatieve mediakanalen hebben om stront te verspreiden en eigen volgers te voeden. Met andere woorden deze mensen leven in andere realiteit. Tegelijk zijn politici als Klaver die te selectief zijn als dat om geweld zijn. Soms zwijgen zij en soms schreeuwen zo hard. Als zij dat altijd afkeuren krijgen zij misschien mijn vertrouwen maar dat zie ik niet zo snel gebeuren,

22 Reacties
Ivan61
Ivan618 jan. 2022 - 16:16

Wij hebben ze gekozen dames en heren en voorlopig komen wij niet van ze af. Ik bedoel 150 leden van TK en Rutte 4.

∆
8 jan. 2022 - 17:17

@Sarajlija Baudet en zijn aanhang moet je nooit onderschatten. Een aantal van zijn volgers zijn dwaallichten en een aantal behoort tot de ideologisch gestaalde kader. [Hij en zijn aanhang zijn kakkerlakken ...] Hier haak ik af. Hun opvattingen en doelen verdienen het om ideologisch te worden verworpen en bestreden, maar ze zijn en blijven mensen.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:31

Nee, het zijn onmensen.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 23:57

"Tegelijk zijn politici als Klaver die te selectief zijn als dat om geweld zijn. Soms zwijgen zij en soms schreeuwen zo hard." Both sides onzin. Ongeloofelijk smerig hoe je Groen Links op 1 lijn stelt met de nazis van de PVV en FvD. Je liegt gewoon over Klaver. Jammer, maar je bent een leugenaar en een haatzaaiende hitser. Next.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 4:08

Het zijn dezelfde lieden. Wat is het verschil.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 8:18

Salrajlijla Baudet is geen Nazi, zijn aanhangers zijn geen kakkerlakken en FvD-ers leven in dezelfde realiteit als iedereen. Baudet en zijn aanhangers moeten zeker bestreden worden met alle mogelijke toegestane middelen. Maar hoe doe je dat dan concreet, Nazi's en kakkerlakken bestrijden met alle toegestane middelen, als het blijkbaar toegestaan is om Nazi en kakkerlak te zijn? Welke "alternatieve mediakanalen" bedoelt u? En waarom is het een probleem dat er "alternatieve mediakanalen" bestaan? En is dat een probleem dat opgelost moet worden? Wie zijn die "sommigen hier" die pas wakker worden als Klaver 'iets' zegt? U hebt geen vertrouwen in politici als Klaver; Klaver is selectief als het om geweld gaat. Dat zal vast maar wat bedoelt u nu precies? En welke politici krijgen uw vertrouwen dan wel?

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 9:14

Watcher, Begrijpend lezen is vreemd voor jou lees ik. Heb jij Klaver gehoord over aanslag op kantoor van FvD? Zo Ja laat dat zien.

∆
9 jan. 2022 - 10:46

@watcher [Nee, het zijn onmensen.] Besef je, dat onmenselijke wreedheden met deze gedachte/uitspraak zijn begonnen?

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 11:32

Driehoek, Sommige mensen gedragen zich als kakkerlakken, sommige als raten andere als apen, schapen. Wij zijn dieren ben jij dat vergeten?

∆
9 jan. 2022 - 13:02

@Sarajlija Slimmerd. En jij bent dit zeker vergeten: Rwanda jails man who preached genocide of Tutsi 'cockroaches' https://www.bbc.com/news/world-africa-36057575.amp?espv=1 Je bent al aardig op weg. De tien stappen van de genocide ... Stap 4. Ontmenselijking: In een volgend stadium worden mensen als (vermeend) lid van een groep symbolisch van hun menselijkheid ontdaan. In taal- en beeldgebruik worden ze gelijkgesteld met kwaadaardige dieren, ongedierte, insecten of ziektes. http://testofcivilisation.eu/nl/wiki/genocide

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 13:36

Driehoek, Waar slaat dat op? Ik ken andere genocide in mijn land. Jij hebt daarover gelezen en ik heb dat meegemaakt.

MG1968
MG19689 jan. 2022 - 16:07

"Jij hebt daarover gelezen en ik heb dat meegemaakt" Vanuit welk perspectief beste Saraljija? Vast niet van binnen die vrouwenkampen waar mensen die deze voor het eerst (en voor wie dan ook buiten de daders en slachtoffers) zagen alleen al van het aangezicht daarvan nou nog steeds (zoveel jaar na dato) niet in staat zijn een normaal leven te leiden. Kakkerlakken Saraljija. Zo begon het toch... Ontmenselijken met woorden, de daden volgden daarna.

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 16:41

MG1968, Ik heb vaak genoeg geschreven. Veel leesplezier en begin niet over de zaken waar jij weinig over weet.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 17:04

Sarajlijla U kunt blijkbaar bewijzen dat Klaver Antifa ertoe aangezet heeft om een aanslag op het kantoor van het FvD te plegen? Dat dacht ik al. Je kunt van Klaver zeggen wat je wil maar dat hij mensen op zou roepen geweld te plegen, dat is wel heel vergezocht. Zelfs hier, in z'n scherpe kritiek, blijft Klaver verre van de manier waarop het FvD zich gewoonlijk en dus veel te vaak, uit. Ik draag u geen kwaad hart toe maar u maakt het mij niet makkelijk met uw rare gedachtenkronkels. Verder erger ik me mateloos aan de wijze waarop u iemand afpoeiert, omdat die het geluk heeft nooit een genocide meegemaakt te hebben. (Tenminste, dat nemen u en ik 'voor het gemak' maar even aan.) U hebt een genocide meegemaakt, zegt u en daarom zou ik denken dat u als geen ander begrijpt dat je mensen niet met ongedierte moet vergelijken. Helaas. Zelfs dat besef is niet aanwezig.

MG1968
MG19689 jan. 2022 - 18:44

@Sarajlija "..en begin niet over de zaken waar jij weinig over weet" Dan moet het toch een peulenschilletje zijn om de onwaarheden in mijn posts te duiden. Je schreef hierboven iets over aannames van mij over jou... Feit blijft dat je er niet op in gaat maar verder sluit ik me aan bij wat Zandb hierboven schrijft. Mijn vermoeden in mijn post waarnaar je hierboven verwijst zijn in elk geval door dit draadje niet weggenomen. Integendeel.

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 19:13

@ Zandb, Ik schreef : Begrijpend lezen is vreemd voor jou lees ik. Heb jij Klaver gehoord over aanslag op kantoor van FvD? Zo Ja laat dat zien. Jij schrijft: U kunt blijkbaar bewijzen dat Klaver Antifa ertoe aangezet heeft om een aanslag op het kantoor van het FvD te plegen? Dat is zoveelste bewijs van jouw gedraaide reacties. Waar kan jij lezen dat ik Klaver beschuldig voor aanzetten tot geweld? MG1968, Simpele vraag : Heb jij een oorlog, etnische zuivering of genocide meegemaakt of niet?

∆
9 jan. 2022 - 20:45

@Sarajlija Wat probeer je hier duidelijk te maken? Het is prima om andere mensen kakkerlakken te noemen, wanneer ze je niet aanstaan? Sta jij boven alle kritiek verheven, vooral omdat je zelf betrokken bent geweest bij een genocide? Mag jij daarom haatspraak verspreiden die typisch past bij genocides?

Ivan61
Ivan619 jan. 2022 - 21:13

Driehoekje, Jij maakt deze stap, van kakkerlakken naar genocide en dat onderbouw je op de basis van een gebruiksaanwijzing voor dummy's. Natuurlijk kan jij en de rest ook kritiek hebben maar jij moet weten waarover jij praat.

MG1968
MG196810 jan. 2022 - 7:50

@Sarajlija Nee, directe familie wel en ondervind daar nog dagelijks de problemen van. Overigens is het een volstrekt irrelevante vraag. Ervaringsdeskundigheid is geen voorwaarde voor inhoudsdeskundigheid en zeker niet alleen hieromtrent. Zoals jij je zo opstelt als je hier doet moet je je wel eenzaam en onbegrepen voelen want dan druk je iedereen zonder dezelfde ervaringen verre van je. Je zal je niet altijd zo opstellen verwacht ik, want dat is wel de manier waarop ervaringsdeskundigheid inhoudsdeskundigheid uit sluit. Kijk Sarajlija, ik kan het zelfde doen als jij doet. Op grond van aannames deskundigheid in twijfel trekken. Niettemin, die uitspraak over kakkerlakken vind ik verwerpelijk en sluit ik me aan bij driehoekje. Ik heb ook geen zin om de éne Gimli nog dezelfde dag in te ruilen voor een andere. Het ga je goed Sarajlija.

Ivan61
Ivan6110 jan. 2022 - 8:27

@ MG1968, Ik kies mijn woorden en als ik een groep zoals FvD lieden kakkerlakken noem is dat volkomen bewust. Zeker niet aardig maar wel duidelijk. Als Driehoekje met genocide aankomt dan vraag ik alleen waar dat op slaat? Dat is totaal iets anders dan wat ik schreef volgens mij. Ik schrijf dat deze politieke partijen binnen de grenzen van de wet keihard bestreden worden en dat is totaal iets anders dan genocide. Tot slot: Harde discussie is altijd prima maar dan moet je weten waarom je bepaalde woorden en uitspaken doet,

∆
10 jan. 2022 - 11:40

@Sarajlija Jij mag mensen voor kakkerlakken uitmaken. Anderen mogen mensen voor Untermenschen uitmaken. Ik mag mensen erop wijzen, dat hun taalkeuze past in de tien stappen voor genocide.

Ivan61
Ivan6110 jan. 2022 - 12:35

Driehoekje, Akkoord.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2022 - 16:00

Voor een aantal vragen en discussies in de reactiedraad een tweetal suggesties, waarin de politiek van Baudet te herkennen valt: 1. Qua ''culturisme''/nationalisme een stukje uit een artikel in De Groene, een van de weinige goede interpretaties van "De ondergang van het denken'' (1987) van Alain Finkielkraut. In Frankrijk heeft het rechtspopulisme een langere geschiedenis. = In De ondergang van het denken maak je kennis met een kosmopolitisch denkende humanist en republikein die de universele Rede (inderdaad: met een hoofdletter), de mensenrechten en het liberale politieke contract-denken verdedigt tegenover het naar binnen gekeerde nationalisme, zoals zich dat in oppositie tegen de Verlichting vanaf de negentiende eeuw in Europa ontwikkelde, onder meer bij de filosoof Herder. Dit romantisch particularisme dat aan elk volk een soort collectieve ziel, een Volksgeist toeschrijft, zo betoogt Finkielkraut, herbergt een totalitaire kern die voor het eerst in de Frans-Duitse oorlog van 1870 zichtbaar werd. Na de verovering van Elzas-Lotharingen door de Duitsers werd namelijk gestreden over de vraag of de wil van de Elzassers dan wel hun etnische afkomst beslissend moest zijn bij de kwestie of de Elzas bij Duitsland of bij Frankrijk hoorde. Een gehoorzaamheid die van de individuen wordt geëist in naam van hun eigen identiteit, hun etnische herkomst of collectieve ziel is volledig onontkoombaar en daarom tirannieker dan traditionele, transcendente vormen van gezag, zo stelde hij. Het totalitaire potentieel van het Volksgeist-denken openbaarde zich vervolgens volledig in het Duitse nationaal-socialisme en zijn ‘totale oorlog’. Universalistische begrippen zoals ‘mens’ en ‘mensheid’ werden daar opgegeven ten gunste van een reeks onwrikbare en onderling vijandige essenties zoals naties en rassen.= https://www.groene.nl/artikel/de-paradox-van-het-hoofddoekje (n.b. Finkielkraut was in de 20e eeuw geen controversieel denker. Journalist Henk Hofland uitte zijn bewondering voor Finkielkraut in ''De Elite verongelukt'' over diens analyse over de oorlog en uiteenvallen van Joegoslavië. Dat zou later veranderen zoals beschreven in het artikel en hem problemen opleverde. Alain Finkielkraut niet zonder slag of stoot in de Académie Française https://www.knack.be/nieuws/boeken/alain-finkielkraut-niet-zonder-slag-of-stoot-in-de-academie-francaise/article-normal-139831.html) 2. Qua mensenrechten op zich zichzelf: Baudet zet mensenrechten in de uitverkoop https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/baudet-zet-mensenrechten-in-de-uitverkoop/

4 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 16:39

Bedankt, Arjan. Dat is nu inhoudelijk en redelijk volledig voor zover ik het op dit moment kan overzien. Met deze bijdrage kan ik iets en die gaat verder dan de gebruikelijke huilie huilie van vele mede reageerders. Het gaat toch om het begrip en is het weten van onderschikt belang.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2022 - 16:58

Aanvulling: 3. Nationalisme/antisemitisme Baudet stelde eerder dat hij voor 100% achter Israël stond waarbij hij belangstelling wekte bij CIDI en NIW (Volksgeist), maar deed niet moeilijk over antisemitisme in eigen kring om pas bij de bagatelisering van de Holocaust in de problemen te komen. De vergelijking met Trump: 1. Trump: Until recently Israel ‘literally owned Congress’ — and that was a good thing https://www.jta.org/2021/11/01/politics/trump-until-recently-israel-literally-owned-congress-and-that-was-a-good-thing 2. Trump goes on antisemitic rant - says jews control NYT https://tyt.com/watch/2X1hRoRjJ8IjiV4a6cy3yI/clips/1DbiId1mUOneXLDNfVyQ82

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:32

Zeg gimli, wat gebeurt er allemaal in jouw hoofd?

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 8:28

Gimli Maak dat voor mij dan eens concreet: "Het gaat toch om het begrip en is het weten van onderschikt belang." En wat is het verband met het citaat waar u zo blij mee bent? Want dat geeft, tenminste zo lees ik dat, de voorkeur aan de rede, het weten boven de idee van een ziel verkregen door afkomst. Wat bedoelt u precies met de "huilie-huilie" van "vele mede reageerders" en maak eens concreet wat u 'hier' dan precies mee kunt.

agnar123
agnar1238 jan. 2022 - 14:47

"Anderen hebben het gedaan" zeggen de Haagse Hooligans. "Het is allemaal de schuld van Trump en Baudet." Slaap maar lekker verder Klaver. Overal ter wereld scheuren de samenlevingen door de onrechtvaardige verdeling van de welvaart. Omdat de politiek alleen de rijken dient. Omdat de economen de rijken helpen om nog rijker te worden. "Dat is goed voor de economie." "Vroeger hadden mensen maar een baan (en konden daar behoorlijk van leven), nu hebben veel mensen dubbele of soms driedubbele banen (en kunnen dan nog niet rondkomen)". Goed he? Bewijst dat niet het gelijk van de economen? Er is nog nooit zo veel werkgelegenheid geweest. Kotsbakkie bij?

5 Reacties
watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:34

Al die nare dingen die jij benoemd zijn de schuld van links? Ik denk dat jij niet helemaal ok bent in je bovenkamer. Ben je nu boos op mij?

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 0:00

Geef je kotsbakkie maar aan iemand die een hekel heeft aan Trump en Baudet.

Pater
Pater9 jan. 2022 - 1:13

Waarom zeg je dat tegen Klaver, en niet tegen Trump of Baudet? Je bent in de war.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 8:32

agnar Laten we de koe dan bij de hoorns vatten en het probleem bestrijden waar het bestreden moet worden. Voorlopig houd ik het er op, dat hooligans (ook al heten ze Klaver) weliswaar veel op hun geweten hebben maar niet alles en zeker niet vogelvrij zijn.

agnar123
agnar1239 jan. 2022 - 13:49

@watcher, @Pater, @Zandb, Jullie moeten toch eens gaan lezen wat iemand schrijft en niet je eigen vooroordelen er overheen leggen. Ik vind het verspilling van tijd en energie om aandacht te geven aan Trump en Baudet. Klaver geeft de schuld aan FvD en Baudet. Daarom richt ik me met name tot Klaver. En vooral tegen alle Haagse Hooligans. Bij Klaver heb ik nog een heel klein beetje hoop dat hij bij bezinning komt. Wie die hoop nog heeft bij Baudet of Trump ... En het is wel degelijk de schuld van klaver en co. Zelfs de SP heeft 'het rode boekje' ingeruild voor 'het blauwe (neo-liberale) boekje'. Als je links bent, wordt je geroyeerd. Dat zou maar kiezers kunnen kosten. Je moet wel marktgericht denken bij de SP.

MB19
MB198 jan. 2022 - 14:46

Voor iedereen die zegt dat het aan de CU ligt of aan extension rebellion check onderstaande link even. https://mobile.twitter.com/mmeeuw/status/1479790709712601091

1 Reactie
Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 1:42

Die man is geestelijk niet in orde. Hij 'demonstreerde' hier tegen de WEF en wellicht geïnspireerd door de FVD maar hij is ook aangehouden bij het woonprotest in Rotterdam (schuld van Marijnissen?) en hij demonstreerde ook met ER.

CharlesdeValois
CharlesdeValois8 jan. 2022 - 14:28

Bedreigingen gaan jaren lang in je ziel zitten, Met of zonder fakkel. Als je bijvoorbeeld tegen wijziging van het bestemmingsplan bent-door de politiek democratisch ingezet- dan kan je als direct betrokkenen die daar last van gaat ondervinden opgezocht worden door voorstanders. Of de politieke beslissing nou van links of rechts komt, als medeburgers je letterlijk naar de keel grijpen en je aan de deur te kennen geven dat je kan oprotten dan vraag je je wel eens af wat er aan de hand is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 jan. 2022 - 14:00

Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk, maar niet per definitie 100% onmogelijk dat er in Nederland ooit een soort 'euromaidan of gele hesjes' situatie ontstaat. Het Nederlands bestuurlijk stelsel is regelmatig behoorlijk disfunctioneel en soms zelfs crimineel. Blunders worden opgestapeld en geen enkele politicus wordt persoonlijk verantwoordelijk gehouden terwijl de impact op individuele of groepen burgers aanzienlijk is. Dubieuze Irakoorlog, toeslagen affaire, Gronings aardgas, stikstof debakel, woningcrisis, covid wanbeleid, afschaffing referendum (wat voor een land doet nou zoiets..) enz. enz. Het systeem dat we hier hebben is best wel regentesk.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 8:39

Recht Zeker maar daarom verkiezen we toch niet om van de regen in de drup te komen, toch? De tijden voor WOII waren bijvoorbeeld zeer gunstig voor Hitler c.s. En we hebben gezien, wat daar dan uiteindelijk het gevolg van was. Ik bedoel natuurlijk niet dat zoiets als WOII concreet het gevolg is van Baudet c.s. maar er zijn wel hele duidelijke aanwijzingen, dat onze democratische vrijheid bedreigd wordt. En dat vind ik zeker een "van de regen in de drup komen".

Alter
Alter8 jan. 2022 - 13:27

Het populisme van Trump en Baudet is een vorm van fascisme. Ze beroepen zich alleen op de liberale rechtstaat als het hen uitkomt. Fascisme kan maar op één manier worden bestreden; door aan te tonen dat zij niet de sterksten zijn en dus ook geen rechten daaraan kunnen ontlenen. Wie polarisatie wil voorkomen, heeft bij voorbaat verloren. Rechtszaken voeren, websites verwijderen, fiscaal onderzoek doen, leden en sympathisanten uitsluiten van overheidsdienst. Hoe meer ze zich beklagen, des te beter. Daarnaast ben ik van mening dat de immigratie ingeperkt, en het Vluchtelingenverdrag en Schengen hervormd moeten worden.

14 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 13:47

@alter Er gaan dus de rechtspraak gebruiken om onwelgevalligen uit te schakelen, dat is eerder ook als gedaan bij de slachtoffers van de Toeslagaffaire, en ook erg lang onder de pet gehouden. Is dat democratie of geldt die alleen voor de welgevalligen, diegenen die zich aangesloten hebben bij het neoliberalisme. Sluit alle andersdenkenden uit en je hebt een autocratie.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 15:30

gimli: je bent een goede advocaat van die fascisten alleen je woordenschat lijkt iets aan te mankeren: "anders denkenden" moet zijn "fascisten".

∆
8 jan. 2022 - 15:48

@gimli55 Ik denk, dat dit een verkapte boodschap is. Tussen de regels door lees ik het welbekende de 'anti-fascisten van vandaag zijn de fascisten van morgen'. Kennelijk leidt kritiek uiten op het FvD tot het ontwaken van de nieuwe fascistische heilstaat.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 15:56

gimli Alleen maar onzin, wat mij betreft: Als je met de wet "onwelgevalligen" al kunt uitschakelen, dan kan iedereen dat. Dus ook anderen dan neoliberalen. Dat is een. Twee is, dat juist de Toeslagenaffaire niet rechtmatig - dus met de wet in de hand - "onder de pet gehouden" is. Dat heeft de enquetecommissie ons wel duidelijk gemaakt. Tot slot is het in Nederland niet mogelijk andersdenkenden met behulp van de wet uit te schakelen.

∆
8 jan. 2022 - 16:11

@gimli55 De slotzin is een aanwijzing uit welke hoek de wind waait. [Daarnaast ben ik van mening dat de immigratie ingeperkt, en het Vluchtelingenverdrag en Schengen hervormd moeten worden.] Niet typisch taal uit de kringen van GroenLinks.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 16:43

@watcher Verder dan kale beschuldigingen kom je niet, het is alleen persoonlijk nooit inhoudelijk en nooit onderbouwd. Veronderstellingen en aannames van jou zijn als de Rutte keutel die elke keer weer terugschiet.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 16:51

@ ∆ Herkenbaar en bedankt, bruintje moet hangen (no pun intended) en daar is alles toe veroorloofd, daar is geen inhoudelijk argument voor nodig, alleen een berg beschuldigingen. Verder dan ingaan op details gaan de "linksen" niet en ze zijn al lang niet links meer. Hun veranderende standpunten zijn overbodig geworden en hun aanwezigheid zinloos. Ze willen te graag mee doen om "verantwoordelijkheid " te dragen en zijn hun veren al bij Paars 1 verloren. Ze pronken er nog mee, maar daar is geen enkele reden meer voor. Ze hebben geen oplossingen voor de fundamentele problemen, Baudet en Wilders ook niet overigens, het is vooral vergane glorie. Verder dan tandeloos blaffen, komen ze niet.

∆
8 jan. 2022 - 19:11

@gimli55 Ik kan de inhoud van jouw tekst niet volgen. @Alter mag zich zo voordoen, maar hij lijkt me niet 'Links'. Lees zijn slotzin. Die sluit naadloos aan op het gedachtegoed van PVV en FvD.

wittecisnoot
wittecisnoot8 jan. 2022 - 21:49

"Rechtszaken voeren, websites verwijderen, fiscaal onderzoek doen, leden en sympathisanten uitsluiten van overheidsdienst". Dit doet me ergens aan denken: mensen vervolgen om hun mening. Wat wilde je tegenhouden, fascisme?

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:37

Hey Gimli, jij bent degene die fascistische propaganda loopt te spuien.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 23:02

@ ∆ Zoals ik al zei, "links" is niet meer links, en door anderen van fascisme te beschuldigen, zijn ze geen haar beter.

Pater
Pater9 jan. 2022 - 1:19

@driehoekje Dus wie de migratie wil beperken is FvD- of Pvv-er. Zeer kortzichtig.

∆
9 jan. 2022 - 10:07

@Pater Wat dat aangaat moet ik @gimli55 een beetje gelijk geven. Modern links is niet klassiek links. De tijd dat de Internationale het lijflied was voor links/sociaaldemocratisch ligt inmiddels ver achter ons. Nationalisme is weer Salonfähig geworden. Invloedrijke partijen die daar van meet af aan openlijk mee adverteerden zijn PVV en FvD.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2022 - 11:35

Praktisch niemand staat ongelimiteerde immigratie naar de EU voor, en herziening van "Schengen" zegt zonder nadere toelichting niets.

Noordermeer2
Noordermeer28 jan. 2022 - 12:16

Ik snap, dat Sigrid Kaag het bedreigend vond overkomen als er zo’n randdebiel voor je deur staat, maar had niet de indruk dat-ie agressie in de zin had. Hij wilde z’n (gestoorde) ideeën aan haar overbrengen. Wat dat betreft kan ik me een paar jaar geleden nog wel wat rellen herinneren bij de G20 in Hamburg, waarbij auto’s in brand werden gestoken van onschuldige mensen en winkels werden geplunderd, maar waar ik niemand hoorde over het gevaar voor de democratie.

12 Reacties
adriek
adriek8 jan. 2022 - 13:05

Nee, je gaat nooit, nooit, nooit, demonstreren voor de privéwoning van een politicus. Ook niet zonder fakkel.

MG1968
MG19688 jan. 2022 - 13:31

@Noordermeer "maar waar ik niemand hoorde over het gevaar voor de democratie" Waarom doe jij aan geschiedvervalsing? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/ruim-tweehonderd-geweldplegers-opgepakt-bij-g20-in-hamburg https://joop.bnnvara.nl/opinies/g20-dagboek

Noordermeer2
Noordermeer28 jan. 2022 - 13:34

Maar u vindt het wel prima als een grote groep in het zwart gekleed met soldatenlaarzen aan de oude, onverzekerde auto voor het huis van een arm iemand, die geruime tijd voor deze auto heeft moeten sparen en deze iedere dag nodig heeft om in zijn/haar levensonderhoud te voorzien, in brand steekt om een politiek punt te maken. Als die getroffen persoon maar geen politicus is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 13:41

@eirda waarom niet?

vdbemt
vdbemt8 jan. 2022 - 13:42

JiJ had, op basis van 1 minuutje beeldnieuws, niet de indruk dat ie agressie in de zin had. Tja. Nee. Dan is dit allemaal natuurlijk opgeblazen heisa. Als jij dat, op afstand, zo vindt. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk met je verwijzing naar de straatrellen in Hamburg. Toen heb JIJ ook niemand over de democratie gehoord. JIJ niet.

Noordermeer2
Noordermeer28 jan. 2022 - 14:06

@MG1968 Bedankt voor deze link. Maar als ik het zo lees is het meer een spannend jongensboek in de ogen van Anne Fleur Dekker en is er een hoop kritiek hierop bij de reacties, maar niet zo zeer mbt gevaar voor de democratie.

agnar123
agnar1238 jan. 2022 - 15:06

@Eirda, De politiek wil niet luisteren. Toeslagen affaire? Nog niets veranderd, niemand bestraft. Aardbevingsschade? Door pompen maar en de slachtoffers in kapotte huizen laten zitten. Niets veranderd, niemand bestraft. Systematisch stelen, liegen en bedriegen door de banken? Niemand bestraft. 25 Jaar is de politiek op de hoogte van de georganiseerde criminaliteit van de grote banken. Woekerpolissen, rentederivaten, aandelen lease, rente manipulatie. Eerst vraagt Wouter Bos aan de Raad voor de Rechtspraak om advies om de banken te beschermen, vervolgens is in 2013 de Algemene Wet bestuursrecht aangepast, waarmee slachtoffers kunnen worden weggezet als 'Geen belanghebbende'. Zie het artikel "Ja, de Haagse politiek is volkomen doorgerot" https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2825 Brieven of emails aan de politiek hebben geen enkel effect. Demonstreren lokt alleen maar geweld uit van de overheid en leidt tot helemaal niets. Nu gaat er iemand met een fakkel vreedzaam voor het huis van Kaag demonstreren. Alleen maar verontwaardiging. Wat moeten mensen doen om de politiek zo ver te krijgen dat men iets voor het volk doet? Niets! Helemaal niets! Je krijgt die Haagse Hooligans niet in beweging. Heel veel boeren zeggen inmiddels: "Den Haag zit vol met zieke varkens die geruimd moeten worden." Dat is wat de politiek veroorzaakt. Dat is wat Klaver veroorzaakt.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 15:10

@Eirda Je hebt 100% gelijk, dat is gedrag is stuitend en dat mag ook gezegd worden.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2022 - 15:11

@Noordermeer. Geen idee aan wie dit gericht is: "Maar u vindt het wel prima als,...... etc.". Ik zie in de reacties helemaal niemand die dat oké vindt.

frankie48
frankie488 jan. 2022 - 15:28

Beste Eirda, Die politici hebben zich ook heel lang niks aangetrokken van het feit dat gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire hun kinderen via de eigen voordeur zagen verdwijnen, omdat zij uit huis geplaatst gingen worden omdat zij hun werk niet naar behoren hadden gedaan.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 16:06

@Noordermeer Wat hebben de G20 rellen hiermee te maken? Helemaal niets. Ik vraag me echt af wat je bedoeling hiermee is. Extreem rechtse mensen zijn niet zo erg omdat er ook extreem linkse mensen zijn?

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:50

Wat jij hier doet heet een jijbak. De waarde van jou inbreng in de discussie is dus precies "0".

Tommy W
Tommy W8 jan. 2022 - 11:55

Wat is er precies fascistisch aan het FVD? Nu al een aantal keer de wikipedia pagina over fascisme gelezen en dat vergeleken met het partijprogramma van FVD en de uitspraken van kamerleden. Enige waar ik op kom is dat zn manier van speechen overeenkomt met de schrijven van Mein Kampf.

8 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 jan. 2022 - 12:50

De volksmenner maakt het plebs wijs dat democratie een gunst is als beloning voor loyaal gedrag aan Hem. Dat is wat er fascistisch is aan de Baudetdoctrine.

adriek
adriek8 jan. 2022 - 13:07

"Het is gebruikelijk dat bij de toepassing van het fascisme er een partij of persoon alle macht neemt. In Fascistische naties werd vaak doormiddel van partijmilities in uniform, massademonstraties, extreem nationalisme, het zoeken van publieke vijanden, nadruk op nationale frustraties en verheerlijking van de leider geprobeerd om het volk tot een eenheid te smeden."

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2022 - 13:29

-ultra-natiotionalisme, check -racisme en antisemitisme, check -hang aan een mythisch verleden, check -haat tegen links, check -samenzweringstheorieën, check -bedreigen van politici, check Bovendien wordt de hang naar fascisme ook nauwelijks verborgen gehouden, zie ‘joeldag’, zie bagatellisering Holocaust, lofbetuigingen aan nazi’s, SS-liederen op de telefoon van jeugdleden, etc.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 13:51

@Mark Dat zijn cirkel redenaties, waarvan bij het opsommen de uitslag al bekend is. Resistance is futile, we will assimilate you. Het wordt niet getolereerd om anders te denken, in het verleden werden soortgelijke argumenten gebruikt om de SP buiten te sluiten.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 15:33

Wel grappig hoe notabene gimli Mark in deze cirkelredenaties verwijt...

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2022 - 15:34

gimli55 Misschien deze sketch maar eens weer bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:13

Tommy Natuurlijk leest u in partijprogramma's niets wat verboden is. Ze zullen wel uitkijken. Daarom juist vindt gelukkig de overgrote meerderheid mensen als Wilders en Baudet zo gevaarlijk. Omdat ze pas hun ware gezicht kunnen laten zien, als het te laat zou zijn. Gimli U maakt zich belachelijk. Het opsommen van onderdelen levert als meer dan de delen 'de fiets' op. En dat heeft niets met een cirkelredenering te maken.

Gerygrr
Gerygrr9 jan. 2022 - 12:26

Tommy, Al jaren geleden werd ik als socialist aangesproken op mijn overtuigingen. Nu besef ik, dat zijn betogen voortkwamen uit een zekere campagne om de geesten rijp te maken voor het FvD gedachtegoed. Bij hen werd socialisme gelijkgesteld aan het nationaal socialisme….. De naam is immers ook socialisme? ? Ergo iedere partij, die aan onze linkerkant staat is een socialistische partij. Wat is daar erg aan? Wij, de ouderen en vooral de vrouwen hebben de toekomst gestolen ons vermengd met andere culturen…. Wij hebben hun kans om geld te verdienen verkwanseld door alle rijkdom weg te geven aan de armen….. zelfs VVD is hen te socialistisch. Politieke partijen geven zichzelf een naam. Die naam kán ook niet corresponderen met het ware gezicht van de beweging. Ik vrees dat dit op mij erg fascistisch overkomt.

Bernie2
Bernie28 jan. 2022 - 10:53

Goed dat politici achtereenvolgens het fascistoïde gedrag van Baudet en zijn goebbelende gifzak Gideon van Meijeren streng veroordelen, maar waar blijft de VVD? Waar blijven de Kamervoorzitter en Rutte met hun oordeel cq. ingrijpen? Klaver heeft het grootste gelijk als hij de parallellen benoemt die evident lijken tussen Trump/Bannon en de FvD - en laten we niet vergeten de even gevaarlijke Wilders en zijn etterende gifzak Bosma daar ook bij betrekken. Sowieso lijkt het mij goede zaak om de straatterrorist die Kaag en familie te grazen nam hard te straffen met langdurende celstraffen. Zodat copycats dit voortaan laten. Straffen die moeten gelden voor elke bedreiger van politici en hulpdiensten. Maar nogmaals, waar blijft Rutte in dit toch wel schokkende verhaal?

8 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 11:12

Hoe grover de taal, hoe minder overtuigingskracht helaas.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 jan. 2022 - 11:19

Bernie. Het lijkt erop alsof sommige partijen twijfelen tussen harde veroordelingen en zwijgen om niet meer aandacht te genereren voor FvD en PVV. Andere, Van Haga, JA21, SGP en BBB, kunnen moeilijk ageren, omdat op vele punten deze partijen overeenkomen. Kijk ook naar hun stemgedrag. VVD en, in iets mindere mate, CDA staan er ietwat labiel in. Deze partijen stemmen al te vaak met extreem-rechts mee, maar vaak ook niet. Wellicht mag je wat meer tegenwicht vernemen van de Kamervoorzitter en de (a.s.) minister-president, die min of meer boven de partijen horen te staan en dus scherper de waarden van de Grondwet kunnen hanteren tegenover de kwalificaties van extreem, nationalistisch en populistisch rechts. Waar ik het niet direct mee eens kan zijn, is jouw aanpak van, in dit geval, die 'fakkeldrager'. Uiteraard is het aan de rechter te oordelen, maar al bij voorbaat 'oog om oog tand om tand' te hanteren, lijkt me zo middeleeuws. Zwaardere straffen hebben overigens geen, weinig of tegengesteld effect op wat de bedoeling hiervan was: invloed op het voorkomen van misdadig gedraag. Oorzaken proberen weg te nemen en een vorm van 'heropvoeden', heeft altijd de voorkeur. Indien mogelijk, qua individu. Zeker in beschaafde landen.

frankie48
frankie488 jan. 2022 - 12:10

Beste Bernie, De dader heeft niets van zich laten horen! En de slachtoffers gaan zwaar gestraft worden! U laat ons zien hoe Aleksandr Loekasjenko en Kassym-Jomart Tokajev dit aangepakt hebben?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2022 - 12:16

Waarom zou de VVD hier iets aan willen doen? Baudet/Wilders staan een constructieve oppositie in de weg. Men herinnere zich dat Hans Wiegel in 2010 vond dat er best met de PVV een coalitie te vormen was.

Bernie2
Bernie28 jan. 2022 - 13:05

Check in dit kader vooral de kersverse column van meesterduider Thomas von der Dunk in De Kanttekening. Vlijmscherp zoals altijd. https://dekanttekening.nl/columns/bezoekt-hiddema-straks-baudet-in-de-cel/

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 jan. 2022 - 14:04

ahja nog meer klassenjustitie is wat dit land nodig heeft. Gooi een waxinelichthouder op een koets en je kan een hogere straf krijgen dan iemand die moord pleegt.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:15

gimli Des te minder de onderbouwing, des te minder de waarde van een mening.

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 5:03

@ Bernie: Goede column inderdaad van Thomas von der Dunk. Duidelijk ook waarom het optreden van Baudet c.s. gevaarlijk is en heel serieus moet worden genomen. Hiddema vind ik ongeloofwaardig. De bezwaren die hij aanvoert zijn meer dan genoeg redenen om de FvD te verlaten. Of hij zegt het allemaal voor de schijn en vindt de FvD in werkelijkheid helemaal niet zo slecht.

Juistem2
Juistem28 jan. 2022 - 9:59

Ik vind jullie maar hard naar FvD en deze fakkelman toe. Deze man heeft overduidelijk hulp nodig. Ik zag net pas de beelden van antifa die een verfbom op het fvd gebouw gooit, met de politie notabene erbij. En doen helemaal niks. Dit geeft veel meer voeding aan het gevoel van ongelijkheid dan wat Baudet allemaal uitkraamt.

13 Reacties
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 10:49

Juistem Wat u maar wilt zien, denk ik dan maar. Wat u maar wilt vinden, denk ik dan maar. Wat u maar belangrijk vindt, denk ik dan maar. Ieder z'n meug, toch?

Stephan25
Stephan258 jan. 2022 - 11:04

Eens hoor, het riekt naar oppertunisme. Als de geruchten waar zijn dat deze man ook Hiddema heeft lastig gevallen en als de banden met extension rebellion bewezen zijn dan keert de hele situatie zich zwaar tegen groen links. Of als iemand verwijst naar Pim van Van Gogh dan draait ook alles om, en dat gaat zelfs om moord. Dit soort uitspraken van GL zijn dus heel gevaarlijk.

LaBou
LaBou 8 jan. 2022 - 11:25

Die baudet en zijn club zijn inderdaad vooral zielepoten. Maar nog steeds niet de moeite waard om te verdedigen.

adriek
adriek8 jan. 2022 - 13:13

Als je het verschil niet ziet tussen iemand met een fakkel voor de deur van de privéwoning van een politicus en een demonstratie(?) die uitmondt in vandalisme op een partijgebouw Zal ik het proberen uit te leggen. Privéwoning. Partijgebouw. Zie Je Het Verschil Nu?

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 13:44

@Labou Waar zijn de principes gebleven en het morele en ethische kompas? Zijn die verdwenen toen is besloten zich aan te sluiten bij een falend systeem of heb je nog steeds niets van de moord op Fortuyn geleerd?

MG1968
MG19688 jan. 2022 - 13:53

"Ik zag net pas de beelden van antifa die een verfbom op het fvd gebouw gooit, met de politie notabene erbij. En doen helemaal niks." Als je wil vergelijken pak dan het gebeuren bij Kosto er bij (1991). Dan had je een punt gehad. Maar ja dan kun je weer niet betogen dat er niets gedaan werd. RaRa werd (terecht!) wel degelijk bestreden en de publieke opinie was nou niet bepaald op de hand van deze groep. Verschil met nu dus. Nogal wat mensen hebben 'begrip' voor fakkelman en Baudet. Ook jij vind het logisch dat 'een gevoel van ongelijkheid' in de handen drijft van Baudet alsof je niet zelf verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen van verwerpelijke ideeën. Het klinkt als een legitimatie van je (voorsorteren op je aanstaande?) overstap naar deze club, maar dat is het niet.

mijn-mening
mijn-mening8 jan. 2022 - 13:54

Grapjas

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 15:35

Gimli: waarom negeert u steeds de talloze aanslagen op moslims?

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:25

gimli U maakt het steeds bonter. Juist iedereen met een moreel kompas (wat hetzelfde is als een ethisch kompas of het hebben van principes en wat een teken is dat u blijkbaar geen idee heeft waar u het over heeft) zal dit oproepen onder valse voorwendselen niet de moeite waard vinden om te verdedigen. Wanneer u dat "niet de moeite waard vinden om te verdedigen" gelijk stelt aan de kritiek op Fortuyn en hoe die aan z'n eind is gekomen, dan is zo langzamerhand wat mij betreft het einde in zicht: uw hele verontwaardiging over de uitwassen van de neoliberale macht is alleen maar een dekmantel om Baudet c.s. te promoten. Dringt het wel eens tot u door, dat iets anders dan het neoliberalisme nog wel eens veel verkeerder zou kunnen uitpakken?

LaBou
LaBou 8 jan. 2022 - 17:10

@gimli: sinds je je als voorvechter van de coronawappies opgeworpen hebt kan ik je (helaas) niet meer serieus nemen. En je laatste reactie wekt bij mij de indruk dat je inmiddels extreem-rechts bent afgeslagen.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 19:40

@Zandb en Labou Veronderstellingen en aannames zijn geen feiten en mij in de rechtse hoek zetten in net zo inhoudelijk fout als wijzen naar anderen. De reacties zijn voorspelbaar en opportunistisch en gezien de verhoging van de gaswinning door het nieuwe kabinet, is het weer nodig dat daar de aandacht van weg wordt genomen. Baudet spoort niet en de fakkeldrager ook niet, dat heb ik al vaker gezegd, maar de doorzichtige truc om die 2 zaken aan mekaar te koppelen, spoort ook niet. Baudet heeft een fiets en de fakkeldrager heeft een fiets, dus het hebben van een fiets is fascistisch. Dat is een domme vergelijking en dat blijft het.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 22:46

Ik persoonlijk denk dat u volkomen krankzinnig bent. U ziet dingen die gewone mensen niet kunnen zien misschien zit ik ernaast. Sorry dan.

Zandb
Zandb9 jan. 2022 - 9:55

Gimli U zegt: "Veronderstellingen en aannames zijn geen feiten". Een terechte opmerking dus van u, maar die slaat helaas nergens op wanneer het moet gaan over wat ik beweer. Reageer gewoon eens inhoudelijk op wat ik beweer. En kom niet steeds met die rookgordijnen, als nu weer het Groninger gas. U lijkt maar steeds de boodschap de willen verspreiden, dat we OF Baudet bestrijden OF onze regering. Alsof het niet mogelijk is en alsof het volkomen van de pot gerukt zou zijn om beide te bestrijden. U roept steeds een dilemma op, waar helemaal geen dilemma is. Natuurlijk kun je Baudet/populisten de wind uit de zeilen nemen door volkomen voorbeeldig te leven. Helaas kunnen populisten altijd wel stokken vinden om honden te slaan en dus, vind ik, is het niet voldoende om alleen op die manier populisme te bestrijden. U gaf zelf al het voorbeeld: Deugt een regering bv wel, dan toveren verkeerde populisten wel ergens een Van der Lubbe vandaan.

Fleurig
Fleurig8 jan. 2022 - 9:57

De polarisatie komt niet van 1 kant. Was het maar waar, dan was het snel te attaqueren. Alleen is polarisatie vanuit rechts snel te herkennen. Vanuit links gaat het wat gepolijster maar is zeker effectief als het om polariseren gaat. Het ten onrechte labellen van mensen met woorden als xenofoob, nazi etc., maar ook wegkijken en daarmee het probleem laten voortduren leidt tot verharding. Het niet eerlijk willen benoemen staat een tolerante samenleving in de weg. Laten we 2022 het jaar maken dat we naar elkaar luisteren.

15 Reacties
Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 10:32

@fleur Ik denk dat Aad kosto en Pim fortuijn dat gepolijste niet zo zullen herkennen.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2022 - 10:35

[Het ten onrechte labellen van mensen met woorden als xenofoob, nazi etc., maar ook wegkijken en daarmee het probleem laten voortduren leidt tot verharding.] Dat kun je wel zo in het algemeen stellen maar zonder voorbeelden heeft dat geen waarde. Is het onterecht om FvD als nazistisch of fascistisch aan te duiden? Waarom dan? Lijkt de ideologie van de partij niet in veel opzichten op die van het vooroorlogs fascisme? Is niet juist het wegkijken daarvan een van de oorzaken dat de boel meer en meer uit de hand loopt?

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 10:56

Fleur Sluit me aan bij Mark. In het algemeen is er niets van te zeggen, wanneer mensen ten onrechte gelabeld worden. Labelen leidt tot "hardheid". Ja, zeker. Maar het gaat er natuurlijk wel om, of je terecht labelt of niet. Wanneer je mensen die er voor kiezen zich niet te laten vaccineren labelt als slachtoffers van de Holocaust, dan label je duidelijk verkeerd. Wat Klaver zegt is polariserend. Maar vindt u dan niet, dat hij daar meer reden toe heeft en dat er een grotere kern van waarheid in zit, dan hoe Baudet c.s. polariseren? Hieronder gaf ik een voorbeeld, betreffende verantwoordelijk zijn en schuld dragen. Misschien kunt ook u daar mee uw voordeel doen?

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 11:10

@Mark Het gaat mij om de interpretatie en het gemakshalve iets stellen, met in het beste geval aanwijzingen. Het gaat in dezen vaak om het gelijk willen krijgen, en dan maakt de manier waarop niet meer uit. De voortdurende herhaling van beschuldigingen, waardoor het na een tijdje een gemanipuleerde werkelijkheid wordt. Wat je zaait, oogst je ook als samenleving. Kweek je wantrouwen en achterdocht naar anderen, dan krijg je wantrouwen en achterdocht in de samenleving. Het gaat om de details, zoals Staatsgevaarlijk in de titel niet tussen aanhalingstekens plaatsen. Je zult direct roepen, dat is toch maar een detail, maar vele details is een houding en een "wij" zijn goed en "zij" zijn fout. Ze horen niet bij ons, dat is uitsluiting en dat is waar ik naar verwijs. Niet inhoudelijk ingaan op de oorzaak van hun ontstaan en hun aanwezigheid, want "wij" zijn goed en "zij" zijn fout. Ik ben niet geïnteresseerd of ik wel of geen gelijk heb, ik probeer iedereen een spiegel voor te houden, ik kijk tegen de zijkant van de medaille aan. Ik heb mijn overtuigingen en uiteraard mijn mening en standpunten, maar dat is niet gebonden meer aan een politieke partij. Wel aan een stroming en dat is de sociaal democratie. Die is totaal verdwenen in het huidige systeem en dat laat ik dan met voorbeelden ook zien in mijn bijdragen. Het gemak waarop er grove beschuldigingen geuit worden, vind ik stuitend en zwakt in mijn ogen ook de overtuigingskracht, net als het geval is met de fakkelman. Daarom ben ik hier aanwezig op dit ooit socialistische forum, maar dat is al een tijdje aan het afkalven. Er wordt niet weggekeken van de intolerante kanten van de FVD en de PVV, maar er wordt wel weggekeken van de destructieve werking van de onderliggende oorzaak van hun bestaan. De gemiddelde en kwetsbare burger wordt niet meer vertegenwoordigd door het huidige politieke systeem, daarom gaan de individualistische kiezers shoppen en hollen ze achter de verkeerde partijen aan. Daardoor ontstaat de politieke versplintering en een deel heeft het opgegeven en stemt niet meer. Ik duid de uitkomsten van de verkiezingen en dat mis ik bij de uitleg van de media. Het is vrijblijvend reclame maken en het kritiekloos interviewen van de bekende politici en programma's waar ze hun voorgekookte plannen kwijt kunnen. We missen satire zoals Farce Majeure, die ongeacht de politieke overtuiging met iedereen en alles de draak staken. Nu kiest de cabaretier opportunistisch de kant van de meerderheid om te kunnen scoren, zodat hij de volgende keer weer wordt uitgenodigd. Het is de marktwerking op alle terreinen ingevoerd, waarbij de winst leidend is. Of het nu over likes, kiezers, aanhangers of iets anders gaat. Niet iedereen kan winnaar zijn, en daar vind je de kiezers van Fortuyn, Wilders en Baudet. Er wordt toch niet geluisterd en zij luisteren wel, of het lijkt erop dat ze het doen. Ze maken natuurlijk niets klaar, dus is er elke keer weer een andere "Messias" waar ze achteraan hollen. Een beetje psychologisch inzicht doet wonderen en eigenlijk ligt de oplossing voor het oprapen. Biedt die kiezers een alternatief en perspectief op verbetering van hun omstandigheden. Als het niet zo'n puinhoop zou zijn in Nederland, hadden ze geen kans. Dat ze bestaan ligt niet aan hen, maar aan de weigering om iets aan hun grieven te doen en dat is echt niet alleen de buitenlanders, maar de gewone burger voelt zich vergeten door het falende systeem en nu gaan ze gewoon op dezelfde voet verder in Rutte 4. Ja, sommige standpunten zijn fascistisch en racistisch, maar dat is de huidige overheid ook, en die zijn het zelfs in daad, die hebben het in- en uitgevoerd.

Eid
Eid8 jan. 2022 - 11:56

@Mark Het is terecht om Baudet cs weg te zetten, en - en dat ontbreekt vaak bij het staatsgevaarlijk benoemen- laten we dat niet ineens doen als het om extreem rechts gaat, dan ook graag bij verfbommen etc, he Mark?

Fleurig
Fleurig8 jan. 2022 - 12:15

@gimli55 Je stelt het te betreuren dat "Joop" aan het afkalven is. Ik ben het volstrekt met je oneens. Dit Forum is pluriform geworden, zeg maar "uit de bubbel ontsnapt". Dat is de voorwaarde voor een dialoog tussen mensen die het goede voorhebben. Het weren van anders denkenden, zoals dat in het verleden wel gebeurde past niet bij BNN/VARA.

marietje.
marietje.8 jan. 2022 - 12:19

"Xenofoob BETEKENIS & DEFINITIE Een xenofoob is een persoon die een ongegronde en onberedeneerbare angst of afkeer voor vreemdelingen en buitenlanders voelt. Het woord xenofobie komt van de Oudgriekse woorden xenos (vreemdeling) en phobos (angst). Een xenofoob voelt niet alleen angst of afkeer voor buitenlanders, maar kan dit ook voelen tegenover mensen van een ander geloof of mensen die een andere taal spreken. Een xenofoob merkt zelf vaak niet dat hij een fobie heeft voor buitenlanders, maar ziet dit als een haatgevoel. Xenofobie uit zich vaak in racisme, discriminatie en het zaaien van haat en bestaat in twee vormen. Het kan zich keren tegen een bevolkingsgroep, zoals de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er culturele xenofobie, deze kan zich richten op de afkeer tegen elementen uit een andere cultuur. Dit uit zich, in tegenstelling tot de eerste vorm van xenofobie, vaak niet in geweld. Wel kan zich dit uiten in politieke (haat)campagnes. Volgens critici heeft de zestien minuten durende film Fitna van Geert Wilders een xenofoob karakter." Ik deel je mening dat polarisatie voorkomen moet worden. Mijn idee is dat je vooral contact (liefst in praktijk) moet blijven houden met mensen van een ander politiek spectrum. Onbekend maakt onbemind. Hoe denk jij daarover?

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 12:54

@Fleur Als het pluriform is, dan ben ik het met je eens. Maar alles gaat in golven en we zitten nu richting bodem in de pluriformiteit, waar Joop eerst uniform was, is in mijn ogen een andere soort uniforme mening leidend in de discussie. Ik mis de nuance, het evenwicht. Het is niet het willen begrijpen, maar het twistgesprek en daar maak ik mij met mijn opstelling zelf ook schuldig aan, dat ben ik mij bewust. Er is geen periode tussen de ene uniformiteit en de andere, hij is alleen verwisseld

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2022 - 13:10

Verf tegen een partijkantoor van een fascistische partij is net zo erg als fascisme? Tja…

MG1968
MG19688 jan. 2022 - 14:22

@Gimli "Daarom ben ik hier aanwezig op dit ooit socialistische forum, maar dat is al een tijdje aan het afkalven. Er wordt niet weggekeken van de intolerante kanten van de FVD en de PVV, maar er wordt wel weggekeken van de destructieve werking van de onderliggende oorzaak van hun bestaan." Ik ga zeker niet ontkennen dat het karakter van dit forum veranderd is en dat hier nu meer ruimte is voor rechtse en extreem rechtse geluiden dan in het verleden. Deels is dat natuurlijk een redactionele keuze maar er zijn gewoonweg meer mensen als jou die een vergelijkbare ontwikkeling in denken hebben meegemaakt. Er wordt wel degelijk continue gediscussieerd over wat jij 'die onderliggende oorzaak' noemt. Maar dat is niet wat je wil, je wilt dat jou analyse en oplossingen onverkort worden overgenomen. Daarin verschil je niets de anti-democratische partijen op rechts die zich ook niet 'gehoord' voelen als de agenda niet onveranderd wordt uitgevoerd. Ik zie ook een radicalisering bij jou naar dat gedachtegoed toe (ook met je begrip tot de fakkeldrager). Kort gezegd komt het er op neer dat het niet overnemen van jou manier van denken frustratie tot gevolg heeft. Je hebt immers de wijsheid in pacht en zo als jij denkt dient iedereen te denken. Anders is het niet inhoudelijk. En je meent het zo goed. Hoe kunnen mensen de waarheid die predikt nou niet zien. De frustratie drijft je in de handen van mensen die het wereldbeeld op een zelfde manier willen doorvoeren als dat jij dat wil: zonder tegenspraak. Het blijkt steeds meer uit het begrip dat je hebt voor mensen waar je in een 'vorig leven' geen begrip voor had en dat je mensen die je eerst aan je zijde zag nou tegenover je geplaatst ziet. Nee, je bent niet de enige waar dit proces zich voltrekt. Het is waar partijen als FvD en de PVV op inzetten en verschillende andere partijen (van links tot rechts) mee flirten. En dat lukt ze vrij aardag. Het is een andere reden waarom het karakter van het forum is gewijzigd. Maar anders dan jij denkt zijn het niet je voormalige medestanders die veranderd zijn maar jij hebt zelf.

Willem24
Willem248 jan. 2022 - 15:59

Mooie reactie gimli55!! Een parel van een reactie tussen al het gepolariseer en gescheld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2022 - 16:07

RaRa richtte alleen materiele schade aan vnl aan bedrijfsgebouwen. Het beeld van een volkomen ontredderd Aad Kosto, met de kat in zijn armen, voor de puinhopen van zijn huis behoeft echter geen herhaling ondanks de lofwaardige doelen van de beweging: “een wereld (…) zonder onderdrukking, uitbuiting en vergiftiging, zonder racisme en sexisme(!!)”. De enige die werd gepakt, René Roemersma, is in 2021 op 62-jarige leeftijd in Spanje overleden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2022 - 16:24

Het is ook niet zeker dat de aanslag op Kosto's huis door "dezelfde" RaRa werd gepleegd. https://anderetijden.nl/aflevering/221/De-explosieve-idealen-van-RaRa

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 1:39

@Danielle Ik had het niet alleen over RaRa hoewel die dus ook gewelddadig waren en er heel makkelijk slachtoffers konden vallen. FVD en onaanvaardbaar gedrag van de achterban moet bestreden worden maar de stelling dat het linkse politiek activisme meer 'gepolijst' was is een farce. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-geweld-kwam-van-links~b79df2af/

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2022 - 12:49

Het komt tegenwoordig vaker voor dat politici te maken krijgen met bezoek aan huis. Dat zou een absolute "no-no" moeten zijn voor iedereen, ongeacht het onrecht waartegen ze menen te moeten protesteren.

Ivan61
Ivan618 jan. 2022 - 9:16

Geweldige satire van Winterdepressie hier onder. Heel goed dat Klaver dat zegt maar ik wil over onze leugenachtige regering hebben. Wij in Groningen zijn weer genaaid en een ministerie houdt weer informatie achter voor TK. Baudet is een gevaarlijke politicus maar hij heeft geen macht. Te veel blaffen en weinig bereiken. De echte daders zitten in regering.

3 Reacties
MG1968
MG19688 jan. 2022 - 10:23

@Sarajlija "Heel goed dat Klaver dat zegt maar ik wil over onze leugenachtige regering hebben. Heel goed dat je het over de regering wilt hebben. Maar besef wel dat als je dat in deze context doet je uitstraalt dat het verklaarbaar en niet-verwerpelijk is om te kiezen voor het gedachtegoed wat klaver ter discussie stelt. Dat het -daardoor- welhaast een logische keuze is. Het één kan niet als legitimatie van het ander worden ervaren en lees hieronder bij nogal wat mensen die zich als links afficheren maar de-facto in niets afwijken van een Baudet en een Wilders en de wereld om zich zelf laten draaien. Jij in groningen voelt je genaaid door een ministerie. Maar jij legt ook in dit onderwerp de koppeling tussen het gedrag van de regering en het gedrag van Baudet en consorten. Hiermee impliceer ook jij: ja het is wel zo logisch dat men radicaliseert tot dat gedachtegoed. Ook jij trapt in de exploitatie van extreem rechts van op zich gerechtvaardigde grieven. En als je het al voor je zelf kunt scheiden: je schrijft het bewust hier en voert dus die exploitatieagenda uit en lees maar hieronder wat dat voor menige persoon achter de reacties doet. En ik kan me niet van de indruk onttrekken... ook voor jou. Een klaver waarschuwt daarvoor. Maar (natuurlijk?) wil je het daar niet over hebben.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:06

Sarajlijla Satire die berust op onzinnigheid, dat is geen satire. Dat is dom gekwaak. Wanneer ik uw bijdragen 'satirisch' zou vergelijken met die van een geesteszieke, dan is dat geen satire; dat zou gewoon nergens op slaan. Juist is het bij satire van belang, dat de vergelijking klopt. Verder maakt u er een zooitje van. Helaas doet het er niets toe, hoe schurkachtig onze regering is en hoe weinig macht Baudet zou hebben. Baudet roept mensen op valse gronden op om in verzet te komen. En daar kan de regering van alles aan doen. Maar Baudet is en blijft verantwoordelijk (en schuldig) voor (aan) dat oproepen op valse gronden, tot verzet, ook wanneer mensen daarin te ver gaan. In die zin, is de Capitoolbestorming daarmee te vergelijken.

marietje.
marietje.8 jan. 2022 - 12:08

@ Sarajlija Als mede-Groninger deel ik je boosheid. VVD was verantwoordelijk (Kamp, Wiebe) voor het ministerie. In ons democratisch bestel blijken onze Nederlandse stemmers het niet zo heel erg te vinden; dus weer winst voor VVD. Dus ik zal altijd de aardbevingsproblemen en het trage herstel onder de aandacht van VVD-stemmers brengen. Dit heeft niets met dit stuk van Klaver te maken. En niets met Baudet. Je denkt dat Baudet geen macht heeft. Daar valt op af te dingen, dat zie je nu aan de fakkel-man. Kwam met zijn 'baas' Eline van 't Nordende van Onrecht-tv n de tweede Kamer en stond naast een grijnzende Baudet op de foto. Dit is het labiele kanonnenvoer van Baudet. Arme Max vd Berg (de fakkelman) is werkelijk psychiatrisch de weg kwijt, er zijn genoeg filmpjes te vinden waarin hij aan het woord is. Opgezweept door Eline, in een ander filmpje door een Duitse Katja Gelbwesten. De arme jongen denkt hij dat hij vrienden heeft en een soort familie in de demonstraties. Psychiatrisch patienten worden wel vaker misbruikt, en dat is ontzettend fout. We hebben als maatschappij een zorgplicht, net als dat de maatschappij de plicht heeft het leven hier in Groningen veilig te houden. Max is duidelijk ontoerekeningsvatbaar en heeft hulp nodig. En niet misbruikt worden door Eline, Katja of Thierry.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 jan. 2022 - 8:45

Ik denk dat het goed is dat er eindelijk gereageerd wordt op de uitlatingen van FvD. Ook al zijn die reacties deels politiek gemotiveerd. Want hoewel FvD niet de oorzaak is van maatschappelijke polarisatie, het is wel de partij die polarisatie aanjaagt. Ze grossiert in complot ideeën, zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op, ze heeft lak aan fatsoen en beschaving en de aanhang vindt het prachtig. Net als Wilders hebben Baudet en co geen politiek statement nodig. Ze masseren de onderbuik. En dan maakt het niet uit of FvD de oorzaak is of het gevolg van polarisatie, ze exploiteert de onvrede, het is haar reden van bestaan.

11 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:34

@MartinvanderLinde Ik heb liever een politieke partij, de ik ten zeerste verafschuw, dan de bekende partijen die voor de verkiezingen hele andere dingen zeggen dan ze na de verkiezingen doen. Dat sloopt pas echte het vertrouwen in de politiek en het huidige systeem. Bij Baudet is :what you see is what you get, je hoeft het er niet mee eens te zijn en je moet zelfs een andere partij kiezen, mar ik vind het huidige systeem na de Toeslagaffaire stuitend, of ze nu weer gewonnen hebben met de verkiezingen of niet. Die arrogante houding van niemand doet me wat, is waardoor de burger het vertrouwen verliest, dat de politiek er is om het volk te dienen en iets op wil bouwen. Het is een kwestie van oorzaak en gevolg, Baudet en Wilders en eerder Fortuyn zijn en waren een gevolg van het politieke systeem van de laatste 40 jaar. Net als het nationaal socialisme en het communisme dat waren vorige eeuw. Het is een reactie op een slecht functionerend systeem, waarbij de gemiddelde burger ontdekt dat hij of zijn niet profiteert van een falend systeem. Het besteedbaar inkomen staat al 40 jaar stil, ik hoef het niet te hebben over het onderwijs, de zorg, de politie, de woningbouw, sociale voorzieningen, jeugdzorg om te zien dat het systeem faalt. En wat blijven de aanhangers doen, wijzen naar anderen als zondebok. Neem de onvrede weg en de partijen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bied de burger een alternatief en een perspectief en schaf het neoliberalisme af, de marktwerking, het idee dat de markt de oplossing is voor alle problemen. Visie en een stip op de horizon is de oplossing.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2022 - 9:57

Goed verwoord!

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 10:12

Bedankt vdbemt, of was het voor Martin bedoeld. LOL

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2022 - 10:42

gimli55 Uiteraard vindt de opkomst van het fascisme z’n oorzaak in het feit dat het kapitalisme en de zgn middenpartijen geen perspectief meer bieden. Net als in de Weimar-tijd. Maar dat wil niet zeggen dat je de fascisten de ruimte moet geven of moet negeren. FvD (en PVV) zijn levensgevaarlijk en moeten keihard bestreden worden. Tegelijk moet links proberen een alternatief voor het neoliberalisme proberen vorm te geven. Dat is niet eenvoudig omdat het huidige links heel lang meegebogen heeft met rechts. Maar het is wel nodig.

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2022 - 11:11

Inderdaad, juiste observaties Martin vd Linde. Wat mij opvalt aan de internationale beweging, QAnon en onzin over de vaccins , elites is de langdurige campagne op internet. De onzin, die in de achtergestelde groepen rondgaat. De bonte verzameling ontevredenen van links tot rechts verzameld. In de VS doet men onderzoek naar geldstromen. Het zou nuttig zijn om dat onderzoek, wie betaalt er FvD en Viruswaarheid ook hier te doen….

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:14

gimli U beweert: "Ik heb liever een politieke partij, de ik ten zeerste verafschuw, dan de bekende partijen die voor de verkiezingen hele andere dingen zeggen dan ze na de verkiezingen doen." Door uw vooringenomenheid hebt u weer niet door, dat die bewering impliceert, dat Baudet m.n. 'dus' een politieke partij leidt, die doet wat zij belooft. Die nooit kiezers zal bedriegen. Terwijl nu al zonneklaar is, dat Baudet mensen op valse gronden oproept tot verzet. Of u moet met alle geweld willen onderschrijven bv, dat mensen die er voor kiezen om zich niet te vaccineren vergeleken mogen worden met slachtoffers van de Holocaust. En voor zo dom, houd ik u in ieder geval niet. Ik vind slechts dat uw vooringenomenheid u het zicht belemmert en dat u daardoor uw eigen ramen ingooit maar uiteindelijk ook de ramen van anderen. En dat vind ik jammer.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 11:24

@MartinvanderLinde Het is en en, en die tweede en mis ik in vele bijdragen. Het blijft bij de ene en hangen en dat is niet logisch en niet effectief. Je kunt alle aandacht blijven vestigen op die ene en, terwijl voor de keizer niet verbeterd of veranderd. Rutte gaat gewoon door, de burger krijgt geen nieuwe bestuurscultuur, geen alternatief en geen perspectief op wat voor oplossing dan ook. Uiteraard moeten partijen als de FVD en de PVV en ja ze zijn fascistisch, maar dat weerhoudt de politiek niet om met oplossingen te komen en die komen niet. Het blijft bij wijzen, de zondebok zoeken en beschuldigen, hoe grover hoe beter en het dan vreemd vinden dat de samenleving verhardt. Wat je zaait, wordt door de bevolking geoogst. Ik wacht al jaren op een coherent en effectief plan om het neoliberalisme de nek om te draaien en het enige wat "links" heeft gedaan de laatste 40 jaar is meebuigen met "rechts" om ook verantwoordelijkheid te mogen dragen, met als apotheose Rutte2. Ze worden nu voor een deel gegijzeld door woke en daaraan gerelateerde zaken. "Links" vertegenwoordigt niet meer de keizers, die ze vroeger wel vertegenwoordigden en die zijn gaan shoppen bij andere partijen, waarvan ze het gevoel krijgen dat ze dat wel doen. De marktwerking heeft ook bij het kiezen toegeslagen, de burger is opportunistisch geworden en wil profiteren van de beloftes en dan moeten ze niet bij "links" zijn.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 11:25

Sorry, de laatste reactie was voor Mark bedoeld.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 14:17

@Zandb Ik stel nergens dat Baudet zijn beloftes waar gaat maken, alleen is dat nu nog niet aan de orde. Dat is een veronderstelling die waarheid kan worden als hij aan de macht komt. Dat hoop ik ten zeerste niet, en dat meen ik, maar ook dat is nu niet belangrijk. Heel veel aannames en veronderstellingen worden als feit geponeerd. Bedenk wel dat al een systeem een democratisch gekozen partij verbiedt, dat je dan net zo goed een fascistische daad hebt verricht volgens de definitie van het fascisme. De FVD is, ook al zo afkeurenswaardig als maar mogelijk democratisch met leden en partijbijeenkomsten en democratisch gekozen. Dat is een feit.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 15:40

gimli55: jij gaat voor het gemak maar voorbij aan het feit dat Wilders de vleesgeworden "ik stem anders dan dat ik beloof" is?

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:37

gimli U zegt: "Ik stel nergens dat Baudet zijn beloftes waar gaat maken...." . Dat is niet juist: Impliciet zegt u dat wel degelijk: "Ik heb liever een politieke partij, de ik ten zeerste verafschuw, dan de bekende partijen die voor de verkiezingen hele andere dingen zeggen dan ze na de verkiezingen doen." Deze citaten van uw hand, dat zijn feitelijkheden. Er staat namelijk wat er staat. Het volgende wat ik van u citeer is zo ongelooflijk onjuist: "Bedenk wel dat al een systeem een democratisch gekozen partij verbiedt, dat je dan net zo goed een fascistische daad hebt verricht volgens de definitie van het fascisme." Onzin, onzin, onzin. Of er nu democratisch gekozen wordt voor moord of niet, je komt er natuurlijk niet mee weg. En er is niet fascistisch aan om onrecht waarvoor democratisch gekozen zou worden gewoon als onrecht te bestrijden. U maakt zichzelf des te belachelijker omdat u elders beweert dat de rechterlijke macht het neoliberalisme, waarvoor democratisch gekozen is, beschermt. Zou dat zo zijn, dan is dat dus fascistische daad. En ook dat is niet gebeurd.

harmmeijer
harmmeijer8 jan. 2022 - 8:44

Het kost mij moeite positief te blijven. Mijn verzet tegen alle slechts in deze wereld heb ik maar opgegeven. Het in en in slechte kapitalistische systeem zoals die zich nu manifesteert heeft gewonnen. Hoe absurd is het dat een bedrijf in no,time BILJOENEN waard is. Het neoliberalisme heeft ons in het verderf gestort. De superrijken maakt het waarschijnlijk niet uit dat de gewone man zichzelf aan het kapot maken is. De sociaal democratie opgebouwd in het westen na WOII is naar de sodemieterij, de kapitalisten hebben de balans vanaf de jaren ‘80 verstoord, met alsmgevolg, Fortuyn, Wilders, Baudet en extreem rechts in,de rest van het westen.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer8 jan. 2022 - 9:00

Na de val van het communisme is nu het kapitalisme aan de beurt. Er is geen sprake meer van een eerlijk kapitalistische systeem. Ook dit heeft gefaald. Misschien eens uithuilen en opnieuw beginnen, maar waar te begeinnen. Aan een een goede leider die ons er bij de haren gesleept ontbreekt het totaal.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:42

Bedankt Merel, mijn mening ook. Het is een kwestie van Oorzaak en Gevolg. Wat politiek gezaaid is gedurende 40 jaar, wordt nu geoogst. Precies tijdens een grote crisis, waarna er nog een reeks crises op ons staat te wachten, die de huidige in het niets doet verdwijnen.

J.janssen2
J.janssen28 jan. 2022 - 8:33

"Door grenzen te trekken " ja die grens had natuurlijk allang getrokken moeten worden door voor wetgeving te zorgen die anti democratische partijen niet toe te laten in ons parlement. Die grens kon destijds wel getrokken worden voor een pedofielenpartij dus ik zie niet in waarom dit niet voor rechts/ links extremistische partijen zou kunnen.

3 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:39

Ja, laten we vooral de "goede" partijen laten bepalen wat wel mag en wat niet. Diezelfde partijen die de laatste 40 jaar de sociale samenhang hebben afgebroken, die verantwoordelijk zijn geweest voor het institutioneel racisme en discriminatie, niet in woord maar in daad. Die de wetgeving hebben gemanipuleerd om dat mogelijk te maken, die slechte wetgeving hebben gemaakt en ingevoerd, die en ik ga het niet opnieuw allemaal typen, dat is wel duidelijk. Bedoel je die partijen, J.janssen.

J.janssen2
J.janssen28 jan. 2022 - 11:41

@gimli55 ja die bedoel ik. Samen met de controlerende/adviserende instituten als de raad van State, rechterlijke macht, wetenschappelijke raad voor regerings beleid. Pers heeft ook een belangrijke functie, die beïnvloedt in belangrijke mate de publieke opinie

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 14:59

@J.janssen Laten die partijen juist aantoonbaar het niet zo best gedaan te hebben in het nabije verleden, ik hoef toch niet weer een riedel voorbeelden te geven. Als partijen gaan bepalen welke partijen wel aan hun democratie mogen meedoen, zijn ze net zo fascistisch als de partijen die ze beschuldigen van fascisme. Democratie heeft ook nadelen en de nadelen afwijzen, leidt tot de uitholling van de democratie en als je dat pad opgaat, wordt het steeds makkelijker om redenen te vinden om nog meer anderen buiten te sluiten. De RvS, de rechtspraak en vele instanties hebben in het nabije verleden niet echt een goede rol gespeeld in de bescherming van de democratie en de rechten van de burger. Laten we die maar buiten beschouwing laten, eerst puinruimen in de archieven en lades op verschillende departementen, daar is nog wat werk te verzetten.

wittecisnoot
wittecisnoot8 jan. 2022 - 7:48

Maakt Klaver zich geen zorgen? Een paar dagen na de bekladding een FvD kantoor door Antifa, politiek geweld dus, deze woorden. Klaver zal echt wel weten dat dit gebeurd is, dom is hij niet. Heeft hij niet door dat hij met deze woorden die geweldplegers een hart onder de riem steekt? Is politiek geweld alleen erg als het gepleegd wordt door mensen die niet zijn politieke kleur hebben? Als Klaver werkelijk een punt wil maken, dan zal hij zich moeten uitspreken tegen al het politieke geweld. Dus ook de zieltjes niet sparen die mogelijk op hem stemmen. Want hij doet nu precies wat hij de anderen verwijt: onze tegenstanders zijn verwerpelijk dus moeten ze gestopt worden, met alle middelen (Want ik zal echt niet de enige zijn die de politieke kleur opmerkte). Het zou goed zijn als de politiek eens krachtig geweld zou veroordelen en vooral door mensen die politiek heel dicht bij hen in de buurt zaten. Dat zou een geloofwaardig signaal zijn. Nu komt Klaver met de politieke versie van "Ja maar Pietje begon" terwijl hij hetzelfde doet.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt8 jan. 2022 - 10:28

"Is politiek geweld alleen erg als het gepleegd wordt door mensen die niet zijn politieke kleur hebben?" Maar zegt hij dat dan? De vraag: :"Hoe bescherm je de democratische rechtsstaat tegen hen die haar af willen schaffen? :" ( "hen" = iedereen die dat zou willen) beantwoordt hij met: "Door tegengeluid te geven. Door grenzen te trekken. Door niet alleen geschokt te reageren op incidenten, maar het monster in het gezicht te kijken en te zien voor wat het is: een doelbewuste en stelselmatige bedreiging van de maatschappelijke vrede. Door hard te zijn tegen politici met een gevaarlijke agenda. Door hen het woord te ontnemen als de plenaire zaal van het parlement gebruikt wordt om de rechtsstaat te ondermijnen. Door van social media-bedrijven te eisen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hun platforms niet laten misbruiken voor een aanval op de democratie." En hier sluit hij helemaal niemand uit. Hier richt hij zich tot aldiegenen die actief een gevaar zijn voor de democratische rechtsstaat. Diegenen die op dit moment een actief gevaar zijn voor de democratische rechtsstaat, dat is Baudet met Forum. Kun jij groepen of partijen van andere kleur noemen die ook zo'n gevaar zijn? Behalve Wilders (momenteel minder 'actief') zul je geen andere groepen/partijen kunnen noemen. Dus dit: " Als Klaver werkelijk een punt wil maken, dan zal hij zich moeten uitspreken tegen al het politieke geweld. " is wat Klaver nu doet. Want "al het politeke geweld" KOMT van Forum.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:21

cis U maakt een storende fout in uw vergelijking. Baudet roept op tot verzet, tot tribunalen. Baudet presenteert mensen die er voor kiezen zich niet te laten vaccineren als slachtoffers van. de Holocaust. En bovenal: Baudet leidt direct een politieke partij. Dat is wel een heel andere context dan die van Klaver. Wat Antifa deed en doet, dat is niet iets waarvan u Klaver kunt betichten te initiëren.

wittecisnoot
wittecisnoot8 jan. 2022 - 14:00

@vdbemt : waar heb ik gezegd dat hij dat gezegd zou hebben? Wel roept hij die vraag op. Klaver is niet dom en leest kranten. Als hij zichzelf boven de partijen had willen plaatsen, dan had hij dit wel gedaan. Noemt alleen forum (naam en rugnummer) en gaat verder. Laat dus dus de bekladders en anderen weg en gaat dan pas over 'hen'. Dat 'hen' is vaag (als daar ineens ook Antifa onder moet vallen, hij weet best hoe je namen en rugnummers moet en kan benoemen). Klaver weet als politicus echt wel hoe je duidelijk moet zijn of hoe je doelbewust vaag moet zijn. En nee, Klaver is geen idioot. Als ook bijvoorbeeld Antifa, onder 'hen' had moeten vallen, dan was hij daar wel expliciet en dus duidelijk over. @Zanb:des te erger. Klaver refereert aan een man met een fakkel die bij Kaag op de stoep stond. Klaver gaat er vanuit dat Baudet hier schuld aan heeft. Dat is nogal voorbarig. Net zo min kan jij stellen dat die tribunalen een beweegreden voor de fakkelman zijn. Ja, natuurlijk kan je zeggen (wat ik zelf onderschrijf): dat geroep om tribunalen of het persoonlijk met geweld bedreigen van politici (waar Klaver direct aan refereert) een gevaar is voor de democratie. Maar dat zal je dat in het algemeen moeten doen en los van politieke kleur en daar duidelijk in moeten zijn.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:41

Cis Helemaal niet "des te erger". Ook al zal het zo zijn als u schetst, dan nog dat neemt niet weg, dat u een storende fout in de vergelijking maakt. Verder stel ik al helemaal niets. Ik behandel alleen uw vergelijking die wel heel mank gaat.

vdbemt
vdbemt9 jan. 2022 - 12:21

@wittecisnoot. "Wel roept hij die vraag op.". Wat mij betreft niet Jij WERPT de vraag op. In een poging tot zwak verweer. " Als hij zichzelf boven de partijen had willen plaatsen, dan had hij dit wel gedaan." Hij had dus geen naam en rugnummer mogen noemen, maar boven de partijen moeten spreken. Dat wordt dan in termen van 'hen'. En wat zeg je vervolgens over het gebruik van ‘hen’: Dat ‘hen’ is vaag. Wat is het nu? Moet hij nu wél of niet boven de partijen staan, wel of niet naam en rugnummer noemen? Of alleen die naam en dat rugnummer die jou uitkomen? 1 van de grootste aanzetters, zo niet de grootste, in de politiek tot deze wantoestanden, is Baudet met zijn FvD. Dat mag dan eindelijk wel eens duidelijk gemaakt zijn.

pahan
pahan8 jan. 2022 - 6:39

Het is toch een beetje een klok en klepel verhaal. Klaver benoemt een dreiging, maar ontkracht die direct door zijn eigen verantwoordelijkheid daar in te ontkennen en een wat krampachtig vergelijk te trekken tussen The Donald en ûs Thierry. Ik vind het maar een hoop eer voor Baudet en zijn partij. En elke vraag die je er over stelt leidt tot een frons omdat het gewoon geen hout snijdt. En dat van de man die de formatie maanden in een kramp hield omdat hij de opdracht van de kiezer naast zich neerlegde en daarmee de bijl aan de wortel van de democratie zette. Lopen we risico? Zeker. Onder andere door Klaver leven we in staat van constante ontkenning. Het valt wel mee, het loopt wel los, zo ver komt het niet. Kop in het zand betekent kont omhoog. En zo ver is het al. Of de fakkeldrager nu gecreëerd is door bezuinigingen in de gezondheidszorg of het gevolg is van het handelen van Forum, geen idee. Ik weet wel dat dit soort vergezochte vergelijkingen niet bijdragen aan begrip, en al helemaal niet bewegen richting een oplossing.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:30

pahan Hoezo ontkent Klaver zijn verantwoordelijkheid? Klaver is er natuurlijk - als iedereen - verantwoordelijk wat er in de wereld gebeurt. Maar hij is niet direct verantwoordelijk - laat staan schuldig - voor de wijze waarop Baudet meent om mensen te moeten aansporen. Dat is klinkklare lulkoek. Althans; dat mag u dan eens klip en klaar bewijzen. En niet Donald en Thierry worden zo zeer vergeleken, als wel de wijze waarop ze mensen onder valse voorwendselen voor hun karretje spannen. Ik ben het met u eens, dat deze fakkeldrager alleen onvoldoende is om de wijze waarop Baudet mensen bespeelt, tot gevaarlijk te bestempelen. Die fakkeldrager is slechts een factor. Ik bedoel: Als die kogel al van links kwam, dan komt die fakkeldrager zeker van rechts. Dit is niet mijn mening maar de mensen die vonden dat die kogel van links kwam, kunnen hier niet omheen.

pahan
pahan9 jan. 2022 - 20:04

@zandb, Een bijna standaard reactie, waarbij nooit duidelijk wordt waar precies op gereageerd wordt. Helder is wel, dat een kogel van links net zo dodelijk is als een kogel van rechts. Verder heb ik geen idee welke vraag u stelt.

Thuiszitter
Thuiszitter8 jan. 2022 - 1:05

Die fvd club daagt uit , zoekt het randje constant op en denken daarmee weg te komen, de gast die over tribunalen liep te blèren, aangifte oppakken en minimaal uit de politiek worden geflikkerd. Zijn achterhand met fakkel voor de deur bij Kaag, Hen achterband laten bewaken door justitie opvallend , beperken in bewegingsvrijheid voor hun veiligheid en dit volhouden . Moet je eens kijken hoe ze anders gaan piepen cq aanvallen . En zo weinig mogelijk met de media communiceren.

4 Reacties
gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:46

@Thuiszitter Zijn achterhand heeft hr. Hiddema ook geïntimideerd, dus het is zijn achterhand niet. De leugens worden zo vaak herhaald, dat het bijna waar wordt, maar toch niet helemaal.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:34

gimli Thuiszitter is hier, voor zover ik weet, de enige die een direct verband ziet tussen de FvD en. deze bedreiger. En of dat een leugen is, dat is nog maar de vraag. U hebt ook geen idee, waarom deze man Hiddema bedreigde. Of dat te maken had met het feit dat hij van het FvD was of omdat het om zijn persoon ging. Daarbij is er wel veel meer aan de hand, wat u voor het gemak en ten behoeve van uw vooroordeel maar even negeert.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 15:01

Waarom Hiddema geïntimideerd werd is totaal irrelevant, dan zou dat namelijk ook gelden voor Kaag, en dat was een ontzettend domme en criminele daad en dient wat mij betreft ook bestraft te worden. Je moet wel consequent blijven in je argumentatie.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 16:48

gimli U heeft het over leugens die vaak herhaald worden. Daar heeft u het ineens niet meer over. Vreemd. En als u niets weet, dan weet u ook niet of Hiddema om dezelfde reden(en) is bedreigd als Kaag en hoe de dader op het idee kwam. Ik weet dat ook niet maar ik speculeer niet. Dat ze gelijk bestraft moeten worden, die bedreiging van Hiddema en Kaag, dat staat ook nog maar helemaal te bezien. Daarvoor is wel onderzoek nodig en daarvoor tellen tal van factoren mee. Ook factoren die u of ik misschien liever niet mee zagen tellen.

Douwe Simons
Douwe Simons7 jan. 2022 - 23:07

Demoniseren van politici die daardoor geïntimideerd, bedreigd, met huisbezoeken, en geweld te maken krijgen is niet te tolereren maar ook niet nieuw.

Kuifje3
Kuifje37 jan. 2022 - 23:02

Ik weet niet of die idioot geïnspireerd was door uitlatingen van Baudet. In vind ook dat Klaver met zijn uitlatingen vooral olie op het vuur gooit. De reactie van Kaag was in mijn ogen dan ook veel beter. Baudet doet met zijn beweging steeds vreemder. Alles om aandacht te trekken en zelden meer op een normale manier. Of dat de fakkelman tot zijn daad drijft? Geen idee. Vergeet niet dat hij meer op zijn kerfstok heeft inmiddels. Klaver moet verder het verleden van zijn eigen partij niet vergeten. Activisme is iets dat juist Groen Links aanspreekt. Tussen politieke- milieu- en dierenactivisten zitten vaak ook bijzonder onfrisse types. Denk aan de aanslagen op Janmaat, Kosto en Fortuyn. Denk aan wat er aan huis bij Baudet zelf is gebeurd of bij Jetten thuis. Dat zijn natuurlijk geen zaken waar de club van Klaver achter moet worden gezocht, maar het klimaat wat ertoe geleid heeft heeft zeker voor een deel zijn oorsprong in de stemmingmakerij vanuit zijn hoek. Er wordt veel te vaak op een hele extreme wijze door politici elkaar de maat genomen. De scheldpartijen van Wilders, het werkelijk alles wat gebeurt of gebeurd is gooien op racisme, mensen “wit” noemen, het gerucht over drankmisbruik van de informateur, de hetze tegen boeren, noem maar op. Dit alles zorgt alleen maar voor polarisatie met alle gevolgen van dien. Bekijk de genoemde voorbeelden en concludeer met mij dat het uit alle hoeken komt.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 11:40

Kuif Ik hou dar niet van; mensen die je niet kent en waarvan je weinig meer weet dan in het nieuws bekend is "idioot" te noemen. Dat draagt alleen negatief bij. Tenminste, zo denk ik er over. Daarnaast zie ik het nut er ook niet van in. Idioten zijn niet toerekeningsvatbaar. Naar wat of wie ze ook luisteren. Dat iets uit alle hoeken komt, dat is waar. Echter, wanneer het zich aandient, dan kan/moet een bepaalde hoek besproken worden. Wat Baudet doet - polariseren op valse gronden - dat mag en moet wel degelijk besproken worden. Precies zoals ook besproken moet worden, hoe Rutte de zaak vernachelt. Maar het een is het ander niet. En het een verdwijnt niet door het ander ook te bespreken.

Kuifje3
Kuifje38 jan. 2022 - 18:48

@Zandb: mensen bedreigen is idioot. Er is niets mis mee om iemand die zich als een idioot gedraagt ook idioot te noemen. Dat Baudet op een verkeerde wijze polariseert ben ik met je eens, maar dat doen er meer. Wat Klaver hier doet is natuurlijk ook polariserend. Overigens is het natuurlijk wel een merkwaardig verwijt met een blik naar zijn eigen achterban en het verleden van bepaalde lieden uit zijn eigen partij.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2022 - 22:06

De portee van het dispuut der complotwappies is per saldo niet meer dan een waaier van wat platitudes in smalpopulistische saamhorigheidsbeleving.

diadorim
diadorim7 jan. 2022 - 21:14

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
MB19
MB198 jan. 2022 - 14:48

https://mobile.twitter.com/mmeeuw/status/1479790709712601091 Lijkt mij niet zo ver gezocht hoor!!

JasDon
JasDon7 jan. 2022 - 20:58

Klaver haalt weer een thema uit de VS om deze hier toe proberen te passen. Radicalisering van wappies is problematisch, maar zoals anderen al aanhaalden: de fakkelman was een probleem op zich.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl7 jan. 2022 - 20:38

Dan ga je het op je oude dag nog bijna een keer eens zijn met Klaver... Maar niet helemaal! Wees niet zacht voor elkaar maar eerlijk en rechtdoorzee. Klaver polariseert hier ook. Misschien kan hij niet anders. De meesten in Nederland zijn nog vrij centraal qua politiek. We moeten niet afglijden naar de Amerikaanse situatie van alles maar in links en rechts te categoriseren. En dat dan vervolgens ook nog als absoluut goed of absoluut kwaad te zien. In de VS ging het zover als Republikeinen als interne terroristen te betitelen. Maar, ja, dien ze van repliek inderdaad. Velen van de FvD hadden er niet gezeten als de demissionaire ministers hun volk voor vol hadden aangezien. Meer dan 1 zetel zat er echt niet meer in. Dan hadden we geen haatsmurf, geen tribunalen-doperwt en ook geen Freek, hopman der bruinhemden. 6 Januari, 2021 is ook het toonbeeld van hoe bang een regering is voor haar eigen volk. Een volk waar ze al doodsbenauwd voor waren waardoor ze grootschalige spionage op hen loslaten. Je laat je wegjagen maar op een veilig afstandje ga je wel vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Ging in mijn beleving vroeger wel anders... In dienst van het volk is er al een tijdje af.

10 Reacties
∆
7 jan. 2022 - 22:05

@Robin Heyerdahl Uit onderzoek blijkt, dat de categorieën links en rechts ondergeschikt zijn aan democratisch en autocratisch. Een deel van de meeste bevolkingen heeft sympathie voor een autocratie. Een sterke man die daadkrachtig en hardhandig orde op zaken stelt. Natuurlijk rekent men erop, dat het in het voordeel van hun eigen groep uitpakt. Zo kan een overheid jaar in jaar uit zondebokken aanwijzen, om verregaande maatregelen in te voeren onder toejuiching van een zwijgende meerderheid. Bijvoorbeeld spionage op de eigen bevolking onder het mom van een oorlog tegen drugs of terreur. In het bijzonder partijen zoals de Republikeinse tamboereerden op Law and Order en zorgden voor spionage op de burgers van de VS. Nu klagen dezelfde kiezers die dat hebben gesteund steen en been.

∆
7 jan. 2022 - 22:22

Tegelijkertijd is de beschuldiging van spionage door de overheid daar overdreven. Hele volksstammen hebben hun eigen bijdrage aan de verijdelde staatsgreep gefilmd en trots bewaard of live gestremd op het internet.

∆
7 jan. 2022 - 22:24

Correctie: gestremd = gestreamd

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:30

Klaver polariseert inderdaad. Maar je ziet welke mensen het FvD aanspreekt en op de been brengt. En noem dat maar eens niet veel gevaarlijker. Fouten van anderen aangrijpen om jouw verkeerde gedrag te motiveren en om anderen voor je karretje te spannen, dat is altijd al een beproefd middel geweest. Uw kritiek op de regering is terecht. Maar we zullen dat op andere manieren moeten oplossen, dan door nog mee chaos te veroorzaken.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2022 - 9:10

@ Robin Heyerdahl Jij schrijft: In de VS ging het zover als Republikeinen als interne terroristen te betitelen. Aangezien 70% van de republikeinen daar vindt dat de verkiezingen van Trump zijn gestolen zou dat geen onterechte kwalificatie zijn. Het zijn sowieso mensen die alleen hechten aan democratie als zij de verkiezingen winnen. En je schrijft: Klaver polariseert hier ook. Misschien kan hij niet anders. De meesten in Nederland zijn nog vrij centraal qua politiek. Nee dat is niet het geval. Klaver polariseert niet maar hij reageert. Jij biedt hem slechts twee opties. Of hij houdt zijn mond of hij polariseert. Reageren is volgens jouw definities dus per definitie polariseren. En de meeste zijn in Nederland niet centraal. Ik denk dat je daarmee bedoelt dat de meerderheid gematigd is. Dat is niet zo. De meerderheid zit op de flanken of kiest voor een zeer specifieke groep die zich positioneert ten opzichte van anderen. Het FvD ten opzicht van het kartel, de PVV ten opzichte van allochtonen en de elite, BBB ten opzichte van het milieu, VVD ten opzichte van de zwakkeren in de samenleving die frauderen, de SP ten opzichte van het kapitaal en de elite. Voor bijna alle partijen is de boodschap: Je moet voor ons kiezen want die anderen doen dit. En dan is Klaver toch echt een van de weinigen die probeert zijn verhaal te slijten aan alle Nederlanders. Dus je verwijt is erg onterecht.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl8 jan. 2022 - 14:36

Hoi Delta, Heeft u een link van dat democratisch vs autocratisch? Klinkt interessant. Dat het volk bespioneren vooral een Republikeins initiatief is geweest ben ik met u eens. Maar laten we ook niet vergeten dat dat in een tijd was waar de neuzen nog veel meer allemaal dezelfde kant op stonden. De Democraten hebben dit ook gewoon omarmd. https://www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2019/09/polarization-charts-5.jpg https://www.pewresearch.org/politics/2014/06/12/section-1-growing-ideological-consistency/pp-2014-06-12-polarization-1-01/ https://www.pewresearch.org/politics/2014/06/12/section-1-growing-ideological-consistency/ Hoi Zandb, Het probleem is wat mij betreft dat we geen direct verband kunnen leggen tussen de uitspraken van FvD en de toename aan idioten. FvD zal ook altijd benadrukken dat Baudet ook een ongezonde dosis geweld en intimidatie te verduren heeft. Die kleine van FvD zei op het journaal dat hij z'n taalgebruik niet aan gaat passen. Kan natuurlijk ook niet meer terug zonder gezichtsverlies. Ik ben voor 100% vrijheid van meningsuiting maar ik verlang wel terug naar de tijd dat goed fatsoen nog op prijs werd gesteld. Hoe moeten wij/zij het wel oplossen? Hoi Daan, Ik vond die 70% wel erg hoog dus ik heb hem opgezocht. Het ging om het percentage dat vond dat de verkiezing niet "free and fair" verlopen is. Vind ik ook. Er was genoeg mis met de stemmen die per post waren uitgebracht. Ik denk niet dat de verkiezingsuitslag wezenlijk anders was geweest en dat is ook niet de vraag die gesteld werd in het onderzoek. Bij ons was er ook een vrouw die heel stoer op haar social media verkondigde niet de FvD stemmen te gaan tellen. Duidelijk heeft dat niet veel invloed gehad. U legt de vinger op de zere wond dat iedereen inmiddels populistisch bezig is. Toen de PVV ten tonele kwam was het PVV=populisme=slecht. Het jaar daarop had Rutte het al overgenomen en hij heeft er nog steeds succes mee. Ik kan mij vinden in de kritiek van Klaver op het social media gedrag van FvD. Al moet ik wel aangeven dat ik zelf geen social media heb dus het is moeilijk oordelen hoe ver het gaat. Hij legt een verband tussen fakkelman en FvD die er volgens mij niet is. Zeker niet direct. Het getalenteerde social media team van FvD zal dit wel weer weten te spinnen.

∆
8 jan. 2022 - 16:47

@Robin Dit is mijn aanbeveling om te beginnen. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.676093/full

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl8 jan. 2022 - 21:38

Merci :)

∆
9 jan. 2022 - 13:15

@Robin Graag gedaan:)

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jan. 2022 - 20:22

@Heyerdahl Het ging om het percentage dat vond dat de verkiezing niet “free and fair” verlopen is. Vind ik ook. Er was genoeg mis met de stemmen die per post waren uitgebracht. Waarom niet 'free'? Waarom niet 'fair'? Hoeveel is 'genoeg mis'?

EUpiet
EUpiet7 jan. 2022 - 20:26

Met het risico dat iedereen nu heel boos op me gaat worden, volgens mij is het heerschap wat met een fakkel voor de deur van mevrouw Kaag stond eerder een extreme christen. Hij heeft al eerder Hiddema ook belaagd. Natuurlijk volgen veel complotdenkers Baudet maar het laatste incident had niets met Baudet te maken.

14 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 20:53

Het Venn diagram van politieke extremisten, complotdenkers en extreem religieuze dogmatici, daarin zit een behoorlijke overlap tussen beide partijen.

20peregrino13
20peregrino137 jan. 2022 - 22:48

Vrijwel alle slogans die hij hanteerde kwamen linea recta uit de koker van Forum. Dus hij was op zijn minst "geïnspireerd" door de heren (de ene dame in de fractie hoor of zie ik te zelden).

EUpiet
EUpiet7 jan. 2022 - 22:54

Ja ja, en dan doen we ook nog het hoefijzermodel erbij en zo is iedereen een complot gekkie, een wappie, een populist en we kunnen nog wel wat termen verzinnen. Max de fakkelzwaaier hoort eerder bij CU thuis dan bij FvD.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:32

EUPiet Waarom zou iemand boos worden? U hebt een mening o.b.v. feiten. En als die feiten kloppen, dan is er zeker wat te zeggen voor uw mening.

wittecisnoot
wittecisnoot8 jan. 2022 - 7:54

Help, eens met EU Piet. Trouwens die fakkeldrager is ook gezien met een XR-vlag, een club die dicht bij Klaver zit. En nee, ik zeg zeker niet dat GL dus met deze aanslag te maken heeft. Maar wel dat Klaver hier FvD wel erg makkelijk bij de haren bijsleept.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 8:37

@Winterdepressie Laat maar zien met inhoudelijke grafieken en statistieken, ik ben benieuwd? Ik ben altijd nieuwsgierig naar informatie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 jan. 2022 - 8:48

De man is FvD stemmer, hij is een bekende van enkele FvD fractieleden.

EUpiet
EUpiet8 jan. 2022 - 9:46

@Martin, De man wou zelf de politiek in met de partij Jezus leeft. Dan zit hij behoorlijk in de christelijke hoek. In ieder geval is het een volslagen idioot zoals er wel meer zijn. Hoe haal je het in je hoofd om binnen het privédomein van een politicus te komen en dan ook nog eens dreigend.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:52

@MartinvanderLinde Ik ken 1 Kamerlid van de VVD, ben ik nu opeens VVD aanhanger? Ik ken meerdere SP Kamerleden, ben ik nu opeens SP sympathisant? Stemmen op een politieke partij is nog steeds niet fout, dat is de democratie. Kom eens met inhoudelijke argumenten, je kunt het.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2022 - 11:02

@ gimli55 Jij schrijft: Kom eens met inhoudelijke argumenten, je kunt het. De man is FvD stemmer hij is een bekende van ... is een inhoudelijk argument. Blijkbaar begrijp jij het verschil niet tussen bekende zijn en iemand kennen. Een bekende betekent dat het wederzijds is. FvD politici kennen deze man ook. De man geeft zelf ook aan dat hij FvD stemt. Kortom inhoudelijk. Het geeft aan vanuit welke opvattingen de man naar de wereld kijkt. Dat zegt veel. En dat was het inhoudelijke punt dat MartinvanderLinde maakte. En dan kom jij weer met de zelf bedachte maatstaf dat het niet inhoudelijk zou zijn. Je beweert dat iemand kennen hetzelfde is als bekende zijn. Wat gelul is natuurlijk. Iedereen kent Obama maar bijna niemand is een bekende van hem. En je laat andere relevante aspecten weg. Het maakt je verwijt schijnheilig, dommig en hypocriet zoals bijna al je tekstjes.

michellekepen
michellekepen8 jan. 2022 - 14:14

DaanOuwens, Jij schrijft "De man geeft zelf ook aan dat hij FvD stemt. Kortom inhoudelijk" Een stellige bewering. Kennelijk gebaseerd op wat deze Max van de Berg zelf beweert. Helaas kan ik deze uitspraak nergens terug vinden. Daarom graag de concrete bron, waar jouw bewering op gebaseerd is. Een linkje zou nog handiger zijn! (en als je toch bezig bent: wat stemde Volkert van der G. eigenlijk?) Wat e.e.a. extra interessant maakt: Max liep nog niet zo lang geleden met de vlag van ExtinctionRebellion. En voegde zich bij het 'Woonprotest', georganiseerd door o.a. extreem-linkse partijen en groeperingen.

MB19
MB198 jan. 2022 - 14:50

https://mobile.twitter.com/mmeeuw/status/1479790709712601091

MG1968
MG19688 jan. 2022 - 17:59

@michel Nou kijk. Blijkbaar een inhoudelijke uitspraak waar je over kunt twisten. Dus niet 'niet inhoudelijk'. Wat Gimli bedoeld met 'niet inhoudelijk' is 'dat vind ik niet relevant' of 'ik zie dat anders' zonder dat toe te lichten. En dat doet hij continue als je niet onverkort zijn verhaal onderstreept.

michellekepen
michellekepen8 jan. 2022 - 18:51

MB19, Dank, maar die kende ik al. Blijft nog steeds de vraag open staan: waar verklaart Max dat hij op FvD stemt? Overigens: het gaat om het achteloos poneren van feiten, die helemaal geen feiten (b)lijken te zijn. En dat soort ideologisch gedreven 'feiten', zie je vaak terug bij bijvoorbeld hetzes en propaganda.... (stemmen op 'Jezus Leeft' lijkt mij overigens een stuk aannemelijker, o.b.v. één minuut googelen!)

Kersten2
Kersten27 jan. 2022 - 20:12

Zo zouden we Marcel van Dam en Paul Rosenmöller ook wel verantwoordelijkheid kunnen maken voor de moord op Fortuijn. Misschien hebben velen wel een hekel aan Kaag omdat zij door haar handelen (scheidende wegen etcetera) een symbool is van een onbetrouwbare overheid die er meer is voor de mensen die het al goed hebben dan voor de mensen die haar nodig hebben. Dit mogen types als Jesse Klaver zichzelf dan aanrekenen want zij schoven immers graag aan bij deze regering met zogenaamd nieuw elan, ware het niet dat ze compleet gepiepeld zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:35

Kersten Die dragen verantwoordelijkheid. Natuurlijk. Wanneer ik, als zeer depressief iemand vertel over mijn pogingen tot zelfmoord en iemand pleegt naar aanleiding daarvan zelfmoord, dan draag ik verantwoordelijkheid. Maar dat is wel iets heel anders dan de verantwoordelijkheid waar u over praat: verwijtbare verantwoordelijkheid dus schuld!

Ecclesia
Ecclesia7 jan. 2022 - 19:45

Ik heb nu al medelijden met de mensen die dadelijk gewoon op de tram staan te wachten bij Den Haag CS. Voor je het weer zit je weer in een veldslag tussen de paarden van de ME aan ene kant, en een schuimbekkende horde wappies aan andere kant, op weg van het Malieveld naar Binnenhof.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:36

Ecclesia Behoeft u geen medelijden, wanneer u zich uitgerekend daar zorgen over maakt?

Ecclesia
Ecclesia8 jan. 2022 - 12:02

Niet als ik geliefden heb die daar op de tram staan te wachten dagelijks.

Pieter15
Pieter157 jan. 2022 - 18:44

De neiging individuele daden toe te schrijven aan complete groepen om die groepen daarmee buiten de orde te plaatsen is sterk tegenwoordig. Of was dit altijd al zo? Het resultaat is in elk geval maatschappelijke fragmentatie, kijk naar de hoeveelheid partijen in de tweede kamer, kijk naar destructieve zwart-wit benaderingen van problemen en mensen. Wie hebben daar baat bij, wie varen er wel bij bevolkingen die uiteenvallen in kleine en dus machteloze groepen? Nou ja, dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld want dat wordt ieder jaar gemonitord en gerapporteerd: ook afgelopen jaar konden de miljardairs wereldwijd 1000 miljard bijschrijven, wat nou corona-crisis. En dat is pas staatsgevaarlijk.

7 Reacties
Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 23:06

Het begon bij "rechts" die het nodig vond de daad van een gek( want dat was en is Volkert) op 1 hoop te gooien met heel links. Ik wacht na 20 jaar nog steeds op een collectief excuus. Niet aan mij, maar aan links in het algemeen. Het idee alleen als dat Volkert zich door iemand liet en laat leiden. Lijkt me met zijn geschifte karakter totaal onmogelijk. Laat "rechts" dat eerst eens rectificeren. En in context plaatsen. En er niet na 20 jaar nog over liegen en bedriegen. De dood van Fortuyn is veroorzaakt door een zot. Ook nog nooit aangetoond dat Volkert zich liet leiden of bepaalde retoriek overnam van Melkert en Rosenmoller. Deze halve zool met de fakkel kakelde rechtstreeks van Houwelingen( FVD na). Lijkt me evident en duidelijk.

Geen3
Geen38 jan. 2022 - 6:58

Sonic (00.06) ‘De dood van Fortuyn is veroorzaakt door een zot’. Maar de olie op het vuur werd wel degelijk geleverd door links. Marcel van Dam noemde Fortuyn ‘een buitengewoon minderwaardig mens’. Ik vond dat als linkse stemmer buitengewoon stuitend! Geen collectief excuus aan links!

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:43

Pieter Uitsluiten kan alleen op basis van het overtreden van de wet. En daar is wel inderdaad wel heel iets meer voor nodig, dan wat er nu aan de hand is. Ik denk, dat tot zo lang er weinig anders op zit, dan uitleggen wat het gevaar van Baudet c.s. is. Maar daar hoort zeker ook een kritisch kijken naar wat de beweegredenen zijn bv een Klaver of Hugo de Jonge, waarom ze zeggen wat ze zeggen. Hou het inhoudelijk en zakelijk, is mijn advies. Relativeer maar doe niet dood. Dat van die miljardairs mag u staatsgevaarlijker vinden, dat is wel iets heel anders dan Baudet c.s.. Maar dat verdwijnt niet zou dat minder erg zijn. En dat lijkt u te suggereren.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 8:45

@Sonic Dan geldt dat ook andersom, deze intimiderende heer blijkt ook Hiddema geïntimideerd te hebben, dan blijkt het niet echt een FVD aanhanger te zijn. Volkert was en is waarschijnlijk nog steeds een linkse extremist, wel een eenling net als Breivik, die is en blijft ook een rechtse extremist. Er wordt amper ingegaan op de inhoudelijke opmerkingen over de €1000 miljard en wie dat mogelijk heeft gemaakt. Het is zoeken naar 1 detail en dat upsizen tot 100% en dat dan uitwerken alsof dat het grote probleem is. Als iemand dan de hele riedel geeft, krijgt hij het verwijt dat hij of zij blijft herhalen. Dank je de koekoek, het geldt nog steeds en er is nog steeds niets verbeterd.

LedStraler
LedStraler8 jan. 2022 - 8:53

@sonic: Er is wel een subtiel verschil tussen als een malloot tegen iemand te gaan schreeuwen met een fakkel in je hand en iemand doelbewust een kogel door het hoofd te schieten.

Pieter15
Pieter158 jan. 2022 - 10:55

@Gimli. Zoals ik al opmerk; de neiging dingen buiten de orde te plaatsen is sterk. Ik bewonder de moed en energie en vasthoudendheid waarmee u telkens blijft hameren op het grotere plaatje.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2022 - 14:57

@ Pieter Jij schrijft: Wie hebben daar baat bij, wie varen er wel bij bevolkingen die uiteenvallen in kleine en dus machteloze groepen? Dat mechanisme levert de rijken niet meer vermogen op. En die veroorzaken ook niet het in kleine groepen uiteenvallen van de bevolking. Daar zijn duidelijke oorzaken voor waar rijke mensen weinig mee te maken hebben. Jij schrijft: Zoals ik al opmerk; de neiging dingen buiten de orde te plaatsen is sterk. Er is een veel sterkere neiging alles met elkaar te verbinden en alles te wijten aan 1 oorzaak. Zoals de mondialisering, het neoliberalisme, de individualisering, de immigratie om vervolgens te komen tot een allesomvattende oplossing die vaak weer naadloos aansluit bij de politieke visie van degene die het betoog houdt. Ik denk dat dingen buiten de orde plaatsen een verstandige houding is. Het helpt de belangrijkste oorzaken te vinden van problemen en voorkomt dat oplossingen gevonden worden die het probleem niet oplossen maar we groter maken. Wat wellicht ook een punt van overweging is, is dit. Bevolkingen vallen uit elkaar. Ik heb maar enkele regels van je gelezen en ik weet nu al dat ik weinig met je te maken wil hebben. Je draagt denkbeelden die haaks staan op de zaken die ik belangrijk vind. Dat kan je natuurlijk helemaal aan mij wijten. Maar het kan verstandig zijn jezelf de vraag te stellen wat jouw bijdrage is aan het uit een vallen van de bevolking. @ Geen Jij schrijft: Maar de olie op het vuur werd wel degelijk geleverd door links. Marcel van Dam noemde Fortuyn ‘een buitengewoon minderwaardig mens’ Waarom zou Van Dam dat niet mogen zeggen? Dat zei Fortuyn ook over moslims. En die uitspraak van Van Dam kan nooit een motief zijn geweest om Fortuyn te vermoorden. Persoonlijk vond ik Fortuyn een weerzinwekkende hypocriete lul, maar ik heb nooit gevonden dat hij doodgeschoten moest worden. Hetzelfde vind ik trouwens van Wilders en Baudet. En Rutte ook. Die mogen van mij niet doodgeschoten worden. En moeten thuis met rust gelaten worden. Volgens mij leg jij verbanden die er niet zijn. @ gimli55 Jij schrijft: Dan geldt dat ook andersom, deze intimiderende heer blijkt ook Hiddema geïntimideerd te hebben, dan blijkt het niet echt een FVD aanhanger te zijn. Het is heel goed mogelijk dat deze heer FvD aanhanger was en Hiddema bedreigde. De enigszins verwarde bejaarde Hiddema is wel/niet/wel/niet/wel FvD aanhanger geweest. Deze extremist kan op het moment dat hij Hiddema zag als bedreiging voor het FvD Hiddema bedreigt hebben. Omdat Hiddema even niet bij het FvD hoorde. Toch weer een cruciaal stukje inhoud dat ontbreekt aan jouw weinig inhoudelijke reactie. En je schrijft: Er wordt amper ingegaan op de inhoudelijke opmerkingen over de €1000 miljard en wie dat mogelijk heeft gemaakt. Wat is er dan inhoudelijk aan die opmerking? Daarover maakt Piketty inhoudelijke opmerkingen. Daarover maken veel Amerikaans miljardairs inhoudelijke opmerkingen omdat zij meer belasting over bezit willen betalen. Daar maken talloze politici inhoudelijke opmerkingen over. Daar maakt de ECB inhoudelijke opmerkingen over. Maar Pieter zegt niets inhoudelijks. Hij zegt dat rijken rijker worden maar zegt niets over de oorzaken, dat kan nooit inhoudelijk zijn. Anderen doen dat wel. @ LedStraler Jij schrijft: Er is wel een subtiel verschil tussen als een malloot tegen iemand te gaan schreeuwen met een fakkel in je hand Waar in de tekst van Sonic staat dat hij dat verschil niet ziet? Waarom trek jij de conclusie dat hij dat niet ziet? Beetje laffe reactie van jou vind ik. Meldt jezelf als trouwe aanhanger van Kaag op de site van het FvD plaats je adres daar. En schrijf dat ze allemaal laffe eikels zijn die bij jou niet langs durven komen. Doe er nog een paar tweetjes overheen en veel plezier.

Jonathan2
Jonathan27 jan. 2022 - 18:39

Men heeft dat rechtsextremisstische gedachtegoed veel te lang laten etteren. Het is en blijft de grootste bedreiging voor onze democratie. Linkse dreiging bestaat niet echt. Die linkse idealist die nog gelooft dat hij de zwakste en meest kwestbare beter kan dienen met een ondemocratische samenleving, zijn vrij zeldzaam. Het mislukken van het communisme is vrij algemeen aanvaard door links in het Westen - tussen twee haakjes: in Oost-Europa ziet men dat anders en is het veel meer een overwinning op de Russen geweest, en dus in nationalistisch perspectief geplaatst. Heel anders ziet het er aan de rechterkant uit. Het constant in de slachtofferrol plaatsen van het grootste deel van de potentiele kiezer, namelijk de autochtone medelander, constant gevoed met valse en misleidende frames over onze hardwerkende Nederlander, de inmense verschrikkingen die ze hebben moeten ondergaan met het opvolgen van wat gezondheidsregels tot een tientje extra aan het ziekenfonds, discussies over de heldendaden van onze stelende en moordende voorouderen tot niet te vergeten het culturele leed wat men moest ondergaan toen Pietje van kleur veranderde. Dit zelfbeklag gevoegd bij de ondemocratische inslag en desinteresse van de leidende rechtse stromingen in democratische waarden is de rechtse vijver nu een steeds groter en bedreigender riool aan het worden. Het gaat hier nadrukkelijk niet om de onderklasse maar gewoon om de middenklasse, yuppie's en Het Gooi. Een ander vals frame. De werkende 'onderklasse' bestaat namelijk hoofdzakelijk uit de niet-blanke Nederlander, jong en vrouwelijk en die stemmen toch hoofdzakelijk links. Wel is er een fascistisch yuppie/hippie-groepje dat FVD stemt maar dat heeft werkelijk niets met onderklasse vandoen. Rechts bestaat nog slechts uit een hebzuchtstroning van egoisten die zichzelf ook nogeens hebben wijsgemaakt dat ze hun rijkdom geheel en al zelf hebben bereikt. De andere stromingen bestaan uit rechtse nationalisten wiens idealen veel beter kunnen worden bereikt in een autocratische samenleving of dictatuur. En dat in confessionele religieuze stromingen het woord van het opperwezen heel wat belangrijker dan dat van de meerderheid lijkt mij onweerlegbaar. Daar bestaat dus altijd de wrijving met democratische waarden. De boze kleinburgelijke burger heeft inmiddels veel meer geweld op zijn geweten dan radicaal linkse demonstranten in Nederland. AZC's zijn aangevallen, gekozen bestuurders zijn aangevallen, staatseigendom vernield, bedreigingen schering en inslag als ze in de buurt wat 'gelukzoekers' krijgen. ander kleinburgelijk tractortuig schijnt ook te denken dat wetten en regels niet voor hen gelden, kleinburgelijke 'verzetshelden' leggen snelwegen plat en dat helemaal geheel en al in de overtuiging dat zij zich ook niet aan de regels en wetten hoeven te houden gevoegd bij dat deze protesten nooit de vrijheid en recht van de andere groep verdedigen, en zelfs vaak willen wegnemen, maar veelvuldig de eigen boze onderbuik en vaak zelfverzonnen rechten niet gebonden aan houdbare realiteit tasten inmiddels de contouren van onze democratie net zo zeer aan als het toelaten van haast openlijke extremisten als normaal onderdeel van 'debat'.

11 Reacties
gimli55
gimli557 jan. 2022 - 20:02

De laatste 3 echte aanslagen en politieke moorden in Nederland kwamen uit "linkse" hoek. Zo is er ooit een huis van een staatssecretaris afgebrand, er is een ooit een aanslag op een party centrum geweest, waardoor een vrouw haar been is kwijtgeraakt en last but not least is er ook nog een fractie voorzitter van een nieuwe partij vermoord. Noem maar een aanslag gepleegd door een rechts extreme partij? Het is hooguit intimidatie, uiteraard en absoluut afkeurenswaardig en fout, maar elke keer de zelfde kaart trekken en ieder incident opwaarderen tot een systeem fout kun je beter gebruiken voor het beschuldigen van de regeringspartijen die institutioneel racisme en discriminatie hebben ingevoerd met behulp van zo'n beetje alle instanties als de RvS, rechtspraak, belastingdienst, de jeugdzorg, gemeenten en de UWV. Al die hoofdrolspelers gaan nu in Rutte 4 gewoon door met hun echte verwoestende werk, maar ja het is makkelijker om de FVD als groot gevaar aan te wijzen en dat zijn ze ongetwijfeld, maar de echte daders zitten als oorzaak weer in het volgende kabinet. Zij hebben echt 47.000 gezinnen verwoest en 270.000 mensen in armoede gestort en 1150 kinderen hun ouders ontnomen. Voordat je dit stelt, kijk dan eerst in de spiegel.

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 20:53

gimli: Karst Tates en Tristan van der Vlis, zeggen die namen u iets? in elk geval is u bewering over de laatste aanslagen in dit land niet waar.

EenMening
EenMening7 jan. 2022 - 21:48

@watcher "gimli: Karst Tates en Tristan van der Vlis, zeggen die namen u iets? in elk geval is u bewering over de laatste aanslagen in dit land niet waar."" Karts Tates was een antimonarchist. Zijn laatste woorden waren: “Willem-Alexander is een racist en fascist en ik wist dat ze hier zouden zijn.” Tristan van der Vlist. "Wat de dader motiveerde is niet bekend. Bij onderzoek is in de afscheidsbrief een verwijzing naar twee bestanden op zijn computer gevonden, maar ook daarin kon geen duidelijk motief gevonden worden " wiki

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2022 - 22:29

Jonathan, uitstekend verwoord!

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 23:06

@gimli was ik bijna de aanslagen op moskeeën vergeten te noemen. U ook trouwens.

mijn-mening
mijn-mening8 jan. 2022 - 7:47

Helemaal waar, kan het niet beter verwoorden.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:53

Jonathan Wanneer ik uw woorden lees, dan kan ik niet anders denken dan dat u zegt: "We hebben de vrijheid te lang laten etteren". We zullen dit soort problemen toch moeten oplossen, zonder dat we de vrijheid de schuld gaan geven. Tenminste, zo denk ik er over. Gimli Links of rechts. Wat doet het er toe. Gevaar is gevaar, een aanslag een aanslag. Maar het weerhoudt u er niet van om uw stokpaard weer te beklimmen en om terecht de regering verantwoordelijk te stellen voor de ellende die het veroorzaakt. Discussiëren over wat het echte gevaar is, zoals u doet, impliceert dat waar we het hier over hebben geen gevaar vormt. En hoe u het ook draait of keert, de complete democratie veroorzaakt dat waar u zich terecht zo over opwindt. Maar ik moet er niet aan denken, wat zo'n opvatting impliceert. Dat dat alleen "in de spiegel kijken" zou zijn, lijkt mij een gotspe.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 8:11

Zowel Karts Tates als Tristan vd Vlis hadden geen politiek motief, en ga eens in op mijn opmerkingen over de wel "linkse" aanslagen, dit is fout intimiderend gedrag en zoals EUpiet al aangeeft, heeft hij ok een lid van de FVD geïntimideerd. Het was voorspelbaar dat "links" natuurlijk de schuld neerlegt bij Baudet, zoals alle negatieve aandacht naar Baudet gaat. Lost het iets op? Neen, helemaal niets.

EenMening
EenMening8 jan. 2022 - 11:28

@Jonathan "De werkende ‘onderklasse’ bestaat namelijk hoofdzakelijk uit de niet-blanke Nederlander, jong en vrouwelijk en die stemmen toch hoofdzakelijk links. " Dit is aantoonbaar onjuist. De onderklasse bestaat voor het grootste deel uit werkende blanken. Dat is ook logisch, want die vormen de grote meerderheid van de bevolking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2022 - 12:41

Van der Vlis was (waarschijnlijk) schizofreen en leed aan (religieuze) waanvoorstellingen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2022 - 15:14

@ gimli55 Jij schrijft: De laatste 3 echte aanslagen en politieke moorden in Nederland kwamen uit “linkse” hoek. En : ga eens in op mijn opmerkingen over de wel “linkse” aanslagen, De moord op Fortuyn is 20 jaar oud. De aanslag op het huis van Kosto 30 jaar geleden. Bij beide eerste incidenten was het de intentie materiële schade aan te richten en geen personen te verwonden. De dader van de moord op Fortuyn was een dierenactivist en zeker niet iemand die een voorbeeld was voor de linkse Nederlander. Jij doet hier verschillende dingen: 1. Jij verwijt hier mensen misdaden waar zij helemaal niets mee te maken hebben. Niet feitelijk en niet ideologisch. 2. Je bagatelliseert rechts extremisme met een verwijzing naar het verleden. 3. Je probeert de hele discussie dood te slaan door na het inhoudelijk verhaal van Jonathan af te doen met een extreem rechtse Godwin variant 4. Je maakt alle andere Nederlanders verantwoordelijk voor de toeslagen affaire. 5. Je levert geen enkele inhoudelijke reactie Je ontspoort meer en meer in een zeer extreem gedachtegoed. Van mij mag je. Maar het is toch verstandig niet alle anderen keer op keer de schuld te geven van jouw extremisme en je gebrek aan inhoud.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2022 - 18:24

Iedere leider trekt een bepaald soort kiezer aan. De kinderlijke en het op stunts en bravoure gerichte leiderschap van Trump trekt onnozele mensen aan. Hetzelfde zie je in Nedeland. Het zijn niet de meest mentaal sterken die fvd of pvv stemmen. Ze hebben grote behoefte aan erkenning en willen graag tot een in het oog springende groep behoren. Ze hebben meer dan normaal behoefte aan sturing en directief leiderschap om de simpele reden dat ze zich zonder dat stuurloos voelen. Volwassen, genuanceerd leiderschap met een goede balans tussen eigen verantwoordelijkheid en solidariteit naar de samenleving is te eng voor ze. Ze zijn bang voor anderen, zien iedere politieke tegenstander als een vijand en iedere nuance als een teken van zwakte. Ze zijn emotioneel en mentaal onvolwassen en gedragen zich als kinderen die constant aandacht nodig hebben. Lees ook deze treffende column : Hoe de hyperbool eenmaal buiten de taal plots realiteit kan worden https://www.volkskrant.nl/a-bfb3f7e9

1 Reactie
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:54

Martin Ja, en?

∆
7 jan. 2022 - 18:05

@korheiden [Er ontstaat een flinke onderlaag die zich niet gehoord voelt en steeds meer de kont tegen de krib gooit.] 377 gearresteerde Capitool-bestormers zijn onderzocht. Algemene demografische kenmerken De meerderheid leeft in gebieden waar Joe Biden de presidentsverkiezing had gewonnen. 67% is ouder dan 34 jaar 85% heeft betaald werk, waarvan 14% een eigen zaak heeft en 30% witte boorden-werk doet Betrokkenheid bij (extreem)rechtse militia/bendes 12% Militialeden 1% Bendeleden 87% Geen lidmaatschap Voornaamste drijfveren voor deelname aan Capitool-bestorming 1) De oproep van Donald Trump, vanwege 'Stop de Diefstal' 2) Geloof in gerechtvaardigd geweld tegen de overheid 3) De mythe van 'De Grote Vervanging' van 'de witte bevolking door zwarten en Hispanics' Niet het stereotype beeld van de 'onderlaag'.

13 Reacties
∆
7 jan. 2022 - 18:12

U kunt de cijfers hier controleren: https://news.wttw.com/2021/04/07/who-stormed-us-capitol-new-report-digs-demographics-those-arrested https://d3qi0qp55mx5f5.cloudfront.net/cpost/i/docs/americas_insurrectionists_online_2021_04_06.pdf?mtime=1617807009

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 18:26

Ja maar mensen die geld hebben om naar Washington te komen (en die tijd kunnen missen) zijn natuurlijk een klein deel van de groep die ze vertegenwoordigen

∆
7 jan. 2022 - 18:56

@Griezel Dan is de term 'onderlaag' relatief. In verhouding tot wie zijn ze de 'onderlaag'? Ten opzichte van de 'zwarten en de Hispanics' vormen zij wellicht de 'bovenlaag'.

korheiden2
korheiden27 jan. 2022 - 19:06

Ik weet niet of de Amerikaanse situatie een op een van toepassing is op Nederland. Ik dacht dat de PVV-aanhang voor een deel uit teleurgestelde PvdA-kiezers bestaat en sowieso als Tokkies worden weggezet. Van de Forum-aanhang weet ik het niet. Daar zitten toch ook wel hoogopgeleiden. Lastig.

∆
7 jan. 2022 - 19:39

@korheiden Verwarrend dat een aanzienlijk deel van de 'onderlaag' kennelijk bestaat uit mensen van de (economisch) sociale bovenlaag. En dat zij geweld tegen de overheid rechtvaardigen omdat ze vinden dat ze moeten worden gehoord.

∆
7 jan. 2022 - 19:58

Correctie: Verwarrend dat een aanzienlijk deel van de ‘onderlaag’ kennelijk bestaat uit mensen van de (economisch) sociale middenlaag

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2022 - 20:45

Grappig hoe je dat onderzoek beschrijft. Dit is wat mij betreft een betere analyse: “We’re finding evidence that the key driver is fear that rights of Hispanic people and Black people are outpacing the rights of white people,” Pape said. “The greater the decrease in non-Hispanic white, the higher the rate of sending insurrectionists,” according to the report, which also noted that 52% of those arrested came from counties won by Joe Biden in the 2020 election compared to 48% from counties won by former President Donald Trump.

diadorim
diadorim7 jan. 2022 - 21:16

Deze reactie is verwijderd

∆
7 jan. 2022 - 21:42

@stokkickhuysen Je bevestigt mijn vermoeden alweer, dat je moeite hebt met begrijpend lezen. Ik citeer uit mijn eigen stuk, waarop reageert. Daar staat datgene al in geschreven. [3) De mythe van ‘De Grote Vervanging’ van ‘de witte bevolking door zwarten en Hispanics’] [De meerderheid leeft in gebieden waar Joe Biden de presidentsverkiezing had gewonnen.]

∆
7 jan. 2022 - 23:17

@stokkickhuysen Ik plaats hier een korte samenvatting van het geheel plus de bron. Grappig hoe jij slechts een fragment selecteert en dat als 'analyse' presenteert. Dat heet Cherry Picking.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 12:33

@delta ik had ooit een artikel gelezen over de armoe van de zogenaamde witte amerikaan in grote delen van de VS - die daar in derdewereldomstandigheden leefde . (moet ergens op de site van het linkse dewereldmorgen.be staan maar kan het niet terugvinden) privileges waar de wokers zo graag over praten zijn namelijk primair een kwestie tussen arm en rijk

∆
8 jan. 2022 - 15:29

@Griezel Die armoede waaronder ongelooflijk veel witte, zwarte, bruine en gele burgers in de VS leven is mij bekend. De welvaartsverdeling is totaal mislukt, als je het aan mij vraagt. De zogenaamde trickle down theorie is niet uitgekomen, waarbij belastingverlaging voor de allerrijksten automatisch van hoog naar laag zou leiden tot hogere lonen en meer bezit voor armere burgers. Door alle sociale rangen en standen heen is er een welvaartskloof tussen de witte en zwarte huishoudens, waarbij in 2019 het mediane witte huishouden met $188.200 in bezittingen zo'n 7.8 keer meer had dan het typische zwarte huishouden met $24.100. Mijn reactie op Kor Heiden sloeg op zijn gebruik van het begrip 'onderlaag'. Die zou geweld rechtvaardigen omdat die zich niet gehoord voelt.. Ik vind het onzorgvuldig, om een groep individuen, die in vaak prijzige hotels verbleven de 'onderlaag' te noemen. De werkelijk economische 'onderlaag' kan zich waarschijnlijk de reis- en verblijfkosten niet eens veroorloven. Wit, zwart, bruin of geel.

∆
8 jan. 2022 - 15:34

[Ik vind het onzorgvuldig, om een groep individuen, die in vaak prijzige hotels verbleven de ‘onderlaag’ te noemen.] Hiermee bedoel ik, de bestormers van het Capitool.

Joop den Uil2
Joop den Uil27 jan. 2022 - 18:00

Is dit optreden niet een taak van de Voorzitter 2e kamer, ie de D66-er mevr Bergkamp ? Arib (PvdA) zou allang op haar punt gestaan hebben ,

1 Reactie
Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 7:56

Joop Kan je gemakkelijk vinden. Op dezelfde gemakkelijk manier vind ik dan maar, dat u onzin beweert.

Backtobasics
Backtobasics7 jan. 2022 - 17:57

Klaver heeft een punt. Aan de andere kant heeft zijn partij de afgelopen deccenia ook meegedaan, aan het kille Neoliberale beleid in Nederland dat zijn wortels in de VS heeft. Vroeger was Amerika nog een echt gids land, maar de laaste deccenia is het land geworden ( met dank aan Reagan) tot een land met belachelijke verschillen tussen rijk en arm, en veel zowel lichamelijk, als geestelijk zeer ongezonde mensen. De overeenkomsten met Amerika nu helaas zijn ook hier goed te zien. Ook hier steeds meer overgewichtige en ongezonde mensen, overconsumptie, milieu verontreiniging, corruptie, en heel veel mensen met geestelijke problemen. Helaas is die laaste groep ook erg gevoelig voor complot theorieen.

2 Reacties
FYM
FYM7 jan. 2022 - 19:15

De VS was met haar geïnstitutionaliseerde racisme, het wereldwijd omverwerpen van gekozen regeringen, het ongebreidelde kapitalisme, de moorden op politici en strijders voor burgerrechten, etc, etc, NOOIT een gidsland. We zijn gewoon in Hollywood getrapt en doen dat nog steeds.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 8:03

Basics Klaver heeft een punt maar heeft het feit dat hij een punt heeft, mede veroorzaakt. Tja. U hebt dus een punt dat iemand u niet had moeten slaan maar dat iemand u sloeg, hebt u aan zichzelf te danken. Ik weet nooit zo goed wat ik met dat soort redeneringen moet. Ik geef toe, dat is mijn probleem. Maar ik wilde het maar even laten weten.

Phil2
Phil27 jan. 2022 - 17:48

Stompzinnige is dat de hele antivaxxer movement (waaronder best ook linkse critici zullen horen) zich helemaal laten bedienen door het Nazistische geluid van FvD. Je vraagt je af wat wat het intellectuele niveau is van de gemiddelde FvD stemmer: "Oh, Thierry is tegen vaccineren, dan zal ik me ook meteen maar niet inenten". Wat doet zo'n Hiddema bij deze Lage Landen Führer? En soms vraag ik me af wat de vader van Thierry, de musicus Baudet, van zoon'lief' denkt.

7 Reacties
Fleurig
Fleurig7 jan. 2022 - 18:24

Wellicht goed om te weten dat de belager een sympatisant is van Extinction Rebellion en de liefde voor God predikt, dat toch wel haaks staat de uitingen van Baudet. Ook Hiddema werd door hem lastig gevallen. Het is niet moeilijk om het gedachtegoed van Baudet af te wijzen, maar als je een beroep doet op intelligentie klinkt het altijd zwak als er termen vallen als Nazi etc..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 18:27

Ik krijg meer de indruk dat Baudet achter de antivaxxers aanloopt dan andersom. Ik denk dat hij een groep zag die hij in potentie achter zich kon krijgen door met ze mee te doen.

marietje.
marietje.7 jan. 2022 - 18:37

Dit is wel een interessant stuk over de achtergrond van Thierrie Baudet: https://www.mareonline.nl/achtergrond/xavier-baudet-de-neef-van-thierry-wil-niet-langer-zwijgen/

∆
7 jan. 2022 - 18:41

@Phil Hiddema heeft het vooral druk met afstand nemen van de FvD-jongerentak. Laatst werd vanuit de FvD-jeugd voorgesteld, om hun Joelfeest tijdens Kerst in kamp Westerbork te houden. Zeker weer zo'n typisch 'ironische' grap. https://m.limburger.nl/cnt/dmf20211225_97247988

∆
7 jan. 2022 - 18:45

Bron De Limburger: Hiddema hekelt kerstwens jongerentak FvD: ’Misschien is Westerbork geschikte locatie’ https://m.limburger.nl/cnt/dmf20211225_97247988

marietje.
marietje.7 jan. 2022 - 19:19

Dit is wat zijn neef denkt: https://www.mareonline.nl/achtergrond/xavier-baudet-de-neef-van-thierry-wil-niet-langer-zwijgen/ Met als,-voor mij-, opvallendste stuk: De grootouders Baudet zouden het gedachtegoed van Thierry zeker niet gesteund hebben. ‘Han had een Indische moeder en zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Senta was de dochter van vooraanstaande NSB’er en muziekcriticus Jan Govert Goverts, over dat hoofdstuk uit de familiegeschiedenis hoor je Thierry trouwens nooit. Door die man zijn fantastische musici afgevoerd naar de kampen, alleen omdat ze Joods waren. Senta verzette zich hevig tegen haar vader, gaf haar paspoort aan een Joods klasgenootje, zodat die de oorlog kon overleven. Voor haar vader heeft Senta zich haar hele leven lang geschaamd.’(...) (Xavier) Baudet loopt naar de boekenkast en grijpt Het paradijs op aarde, een essay geschreven door grootvader Han, hoogleraar geschiedenis in Groningen en Delft, en in 1998 overleden. ‘Dit is de originele editie, uitgegeven door Van Gorcum in 1959.’ Hij vist een ander boek van de plank: een heruitgave van de titel, die vier jaar geleden op initiatief van Thierry verscheen bij de Blauwe Tijger. ‘Op zich is het mooi dat de herinnering aan mijn grootvader levend blijft. Die uitgever bleek echter boeken met complottheorieën, anti-overheidspropaganda en zeer extreemrechtse ideeën te publiceren. Mijn grootmoeder Senta, die in 2018 is overleden, wist dat niet en heeft daar in haar nadagen nog geld aan besteed. Dat is wel pijnlijk. Die uitgever is precies het tegenovergestelde van wat Han en Senta bij leven wilden zijn. Als ze dit hadden geweten, was dat een nachtmerrie voor ze geweest.’

marietje.
marietje.7 jan. 2022 - 20:40

@Fleur Meinsma Nee hoor, ze zijn gewoon door Pepijn van Houwelingen uitgenodigd in de Tweede Kamer: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/06/fvd-nodigde-de-baas-van-belager-van-kaag-uit-in-de-kamer-a4075954#:~:text=Toch%20krijgen%20de,over%20onze%20partij.%E2%80%9D

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 17:43

Ik kan me er wel enigszins in vinden, alleen is de situatie in Nederland natuurlijk niet te vergelijken met die in de VS. In Nederland hebben we 19 partijen in het parlement en zijn er voor elke kiezer wel alternatieven. Zeker Baudet gaat hier nooit meer groot worden. We zouden een probleem hebben als de kiezer moest kiezen tussen Baudet en Klaver.

PVDB2
PVDB27 jan. 2022 - 16:52

Zoals eerder gezegd. Er hoeft er maar 1 te zijn die allemaal niet zo helder meer ziet en besluit actie te voeren. Breivik, Tennant. McVeigh. Extreem-rechts, white supremacist, rightwing terrorist. We hebben in Duitsland meerdere vormen gezien waar complotdenkers politici aanvallen. Op social media is één. Bij voor de deur staan met een fakkel of erger is twee. Het 1ste kan tot het 2de leiden (Telegram, Twitter). VVM is mooi maar kent natuurlijk grenzen. Sommige denken alles te kunnen zeggen; want zwarte humor; een grap. Wat je vaker achteraf hoort; om toch de boel te verzachten. De FVD jeugd en oud leden mag dit op social media bezigen. Want VVM, humor, satire. Zoals Nanninga. Tot dat een cabaretier het tegen een (extreem) rechts politicus doet. Bepaalde media werkt er aan mee. Sommige denken ze dat ze in een sportkantine of bruin café zitten waar na wat alcohol soms veel radicale taal word geuit. Een kennis van me vind het hartstikke grappig om de holocaust te bagatelliseren, de Hitler groet te geven, concentratiekampen te vergoelijken. Een vrijgezelle man een pedofiel te noemen (zonder bewijs). VVM. Bij andere natuurlijk niet (Links, Midden, gays etc.) Sommige politieke partijen hebben een vijand nodig waar je tegen kan afzetten. Kies voor mij anders krijg je hem. Terwijl die "hem" gewoon op de "mij" stemt. Daal je in de peilingen dan moet je met iets op de proppen komen dat soms al lang bekend is. Rechters zijn vijanden tenzij je ze nodig hebt natuurlijk. Als Johan Derksen inmiddels zegt dat de grootste fout die hij heeft gemaakt is om in 2017 op Baudet te stemmen dan weet je dat je erg ver bent gegaan. Komende maandag hebben de wappies blijkbaar weer een actie in petto wanneer in Den Haag het nieuwe kabinet word gepresenteerd. https://www.zeit.de/politik/deutschland/2022-01/manuela-schwesig-todesdrohungen-querdenker-chat-telegram?utm_referrer=https%3A%2F%2Fkrapuul.nl%2F https://www.gids.tv/video/409459/johan-derksen-heeft-spijt-van-stem-op-op-hol-geslagen-idioot-thierry-baudet

marietje.
marietje.7 jan. 2022 - 16:42

"Beiden trekken luidruchtig verkiezingsuitslagen in twijfel, beiden roepen op tot vervolging van politieke tegenstanders. Nog een overeenkomst: zowel Trump als Baudet vissen fanatiek in de complotvijver. (...)" En niet alleen dat, Baudet is een groot aanhanger van Trump, tweette tijdens de inval bij het Capitol nog een dikke veer voor Trump: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/17/thierry-baudet-donald-trump-nederland/ Nou is Klaver niet mijn favoriete politicus, maar ik vind het wel raak wat hij schrijft.

LBNB
LBNB7 jan. 2022 - 16:14

Is er geprobeerd om een democratische rechtstaat af te schaffen? Wil Baudet en FVD dit? Dit zijn net zulke complottheorieën als waar men de ander van beticht.

3 Reacties
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 16:26

Zeker willen ze dat, het zijn revolutionaren. Ben je leesblind oid?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 17:24

Mensen die meldpunten voor linkse onderwijzers instellen hebben denk ik weinig zin om eenieder die zich links uit nog vrij rond te laten lopen wanneer ze eenmaal aan de macht zijn. Dat is inderdaad speculatie maar wel berust op ervaringen uit het verleden en in andere landen.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2022 - 17:46

Toch wat minder selectief het nieuws tot je nemen. Niet automatisch en zonder denken in de verdediging gaan. Maar toegeven dat bijvoorbeeld, het ontslaan van rechters en leraren, omdat zij het niet met je eens zijn (zoals Baudet ooit eens wiilde), verrekte anti-democratisch is.

korheiden2
korheiden27 jan. 2022 - 16:11

Het gaat wat mij betreft te ver om Baudet als schuldige aan te wijzen, zoals ook Hugo de Jonge doet. Maar het is wel zo dat er een enorme polarisatie gaande is. De acties van Antifa's richting het FVD-hoofdkwartier, of die van Extinction Rebellion zijn voorlopig wat minder radicaal, maar ik herinner me nog beelden van de G20-top in Hamburg die er niet om logen. Er zijn helaas vele oorzaken. De Telegraaf (niet mijn krant) meldt dat er een regering is van tevredenen, die vooral te vinden zijn bij VVD en D66. Er ontstaat een flinke onderlaag die zich niet gehoord voelt en steeds meer de kont tegen de krib gooit. Ik las een artikel over het vak maatschappijleer in de VS, waar een docente uit Fairbanks (Alaska) haar woorden op een goudschaaltje moest wegen m.b.t. de bestorming van het Capitool, dit i.v.m. boze Trump-aanhangers. Universiteiten hebben diversity officers om alles tegen de meetlat van politieke correctheid te houden. Veel redelijkheid is zoek. Zoals het er nu naar uitziet, worden behoorlijk wat partijen al niet meer tot het redelijke midden gerekend. Wat mij betreft moeten er meer mogelijkheden komen om anonieme toetsenridders te vervolgen en mag er in de Tweede Kamer ook kordater worden opgetreden als er om tribunalen e.d. wordt geroepen. Ben met @Sonic eens dat we in feite nog blij mogen zijn dat Wilders en Baudet hun partijen leiden. Een behendiger politicus zou bijzonder veel stemmen kunnen krijgen. Het zijn zonder meer zorgelijke tijden.

5 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot7 jan. 2022 - 16:33

korheiden: 'Het gaat wat mij betreft te ver om Baudet als schuldige aan te wijzen,...'. Nee, Baudet e.a. zijn het symbool van een totaal ontwrichte maatschappij. Baudet, Wilders ('nepparlement') c.s. verwoordden wat velen willen horen en spinnen daar politiek garen bij. Is het al te laat om de oorzaken van die onvrede weg te nemen of in ieder geval te kanaliseren? Taak voor ons allemaal en via ons voor de fatsoenlijke partijen in het bijzonder.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 17:22

@willemdegroot Fatsoenlijke partijen? Welke zijn dat ? Neoliberale partijen zijn zwaar radicaal en anti-humaan. Die kun je niet fatsoenlijk noemen Wat blijft er dan nog over?

vdbemt
vdbemt7 jan. 2022 - 17:49

Baudet is inderdaad niet de enige schuldige. We zitten natuurlijk al.langer met Wilders.

frankie48
frankie487 jan. 2022 - 18:10

Beste Willem, Ja misschien zijn wij te laat om alle slachtoffers van het neoliberalisme nog langer tevreden te blijven houden. Als er in het verleden nou eens gewoon door de meerderheid op fatsoenlijke partijen was gestemd, dan hadden wij misschien nou niet met deze symbolen opgescheept gezeten.

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 jan. 2022 - 19:08

Griezel: 'Neoliberale partijen zijn zwaar radicaal en anti-humaan. Die kun je niet fatsoenlijk noemen.' Moet even nadenken... Jij ziet een verband, als ik het goed heb, tussen neoliberale partijen en 'zwaar radicaal en anti-humaan'? Dan is het goed om neoliberaal te definieren en vervolgens die definitie te plakken op bestaande partijen. Een probleem is dat neoliberalen er anders instaan dan anti-neoliberalen. Het is dan vooral een subjectieve aanname van het begrip. Laat ik het niet te ingewikkeld maken, maar neoliberaal duiden als een met name sinds Lubbers in Nederland ontstane stroming die zich o.a. kenmerkt door een terugtredende overheid, die als taak ziet de marktwerking, individualisering, privatisering en het legaliseren van de onderlinge concurrentie vanuit diezelfde overheid te garanderen en te stimuleren. (Ik schrijf dit even voor de vuist weg op, dus excuses voor eventuele tekortkomingen in die definitie; volledig is natuurlijk anders..). En dan komt de moeilijkheid om die beknopte definitie van toepassing te laten zijn op de bestaande politieke partijen. Een abstracte vingerwijzing is natuurlijk 'links' en 'rechts'. Maar ook dan volgen ontkenningen en protesten. Problemen liggen bij het plakken van dat etiket op partijen als het CDA, de PvdA en D66. Liberale visies zigzaggen vaak overal doorheen, ook afhankelijk van regeringsdeelname of niet. Neolioberale standpunten liggen dan ook op de loer en worden al snel 'mainstream' om dat faaie Nederlandse begrip voor het gemak even te gebruiken. En soms nauwelijks nog waargenomen. Om met Frankie te spreken: 'Ja misschien zijn wij te laat om alle slachtoffers van het neoliberalisme nog langer tevreden te blijven houden.' Iets om over na te denken? Dank, reageerders.

Uw Psychiator
Uw Psychiator7 jan. 2022 - 16:04

Ik prijs Jesse Klaver om zijn betoog - en ik begrijp de minachtende kritiek hier, die soms (hoe beschamend) op het lacherige af is, niet. Er zijn nog niet veel reacties; voor nu heb ik dit te melden: waar er groot politiek-economisch onrecht is (en zowel ons land als de Verenigde Staten voldoen aan dit criterium), kunnen burgers op onverwachte, hysterisch aandoende, en gevaarlijke manieren reageren. In groepsverband of in hun eentje. Hoe dit aan te gaan, als landsbestuur? Wanneer leidende politici niet of nauwelijks reageren als er frequent een loopje genomen wordt met de politieke mores in de volksvertegenwoordiging; en parlementariërs ontoelaatbare uitlatingen doen (van belediging via ophitsing tot regelrechte dreigementen), dan gaat de toestand variëren van weerzinwekkend tot uiterst brandgevaarlijk. Dit verklaart voor mij dan ook dat democratieën waar de politieke economie eveneens in ernstige crisis is (bijvoorbeeld Duitsland) aanmerkelijk minder lijden aan de labiliteit die ik in de VS én in Nederland zie: het zit hem in het strikt handhaven van die politieke mores. Ik kan me geen seconde voorstellen dat leden van de Bundestag van zich doen horen op een wijze waarop een aantal Tweede Kamer-leden dat doet: zouden ze dat durven, dan kunnen ze meteen hun jas en hoed pakken, en het gebouw voor de laatste keer verlaten. Ik verneem graag méér meningen van Joop-leden; het onderwerp is belangrijker dan sommigen schijnen te denken. En Klaver ridiculiseren om datgene wat hij hier zegt? Dat is alleen maar dom, smakeloos, en onfatsoenlijk.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 17:15

In Duitsland hebben ze wat ervaring op dat gebied. Een Weimar regering en een Baudet die dat kwam oplossen. Dat zijn zaken die ze daar liever niet zien gebeuren, daarom zijn zo ook alerter op andere zaken zoals privacy, gaat u maar een proberen streetview te gebruiken op Duitsland. Klaver begrijpt gewoon niet dat hijzelf een deel is van de onrust die ontstaan is. Bij het ontbreken van een links alternatief in een land krijg je hele grote frustraties, juist op het gebied van vertegenwoordiging en dus het idee van inspraak. En door het beleid te steunen in plaats van aan te vallen ontstaat er dus de 'indruk' van een partijkartel . Je hoeft namelijk helemaal niet in de regering te zitten om zaken voorelkaar te krijgen - als je het debat weet te sturen kun je van alles bereiken . Dat bewezen vroeger de kleine linkse partijen die opgingen in het nu rechtse GL en dat bewijst Wilders door zaken als het Boerkaverbod er door te krijgen . Daarom staat Klaver gewoon voor lul.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jan. 2022 - 0:07

In veel opzichten lijkt het systeem in de VS op het systeem van het oude duitse rijk. Liberalen en bezitters in parlementen en verdeelt in staten, maar een alleen maar symbolisch populair centrale regering waar de macht niet nationaal parlementair is. Weimar veranderde daar niks blijvends aan, en het bleef net zo rommelig als tijdens het rijk en zelfs nog daarvoor, maar de grondwet van na de oorlog veranderde het wel. Vandaar dat het land meer sociaal democratisch werd, en regering legimiteit kreeg. De VS is nog net zo'n eeuwige bijna burgeroorlog staat als Duitsland vroeger tijdens haar eenwording tot rijk was. Burgers kan je niet los zien van hun leiders. Dat er zo'n enorm politiek-economisch onrecht is in de VS is omdat er geen meerpartijdige nationale parliamentaire regering is. Er is verdeling van macht. Niet participatie en sublimatie van representiviteit naar gedeelde legitieme macht. En die verdeling betekent dat je moet vechten voor macht want met dat laagje democatie dat onderaan blijft kom je er niet. Dus de opposities maakt de mensen gek, want zo winnen ze, want delen is er niet, en zo worden die burgers volgelingen, want wat de normale route zou moeten zijn is volgens grondwet afgesloten.

vdbemt
vdbemt10 jan. 2022 - 10:21

@Griezel. "Bij het ontbreken van een links alternatief in een land krijg je hele grote frustraties," Het blijft apart. Inmiddels decennialang wordt er in Nederland liberaal gestemd. Anders gezegd : de democratische meerderheid stemt rechts. Zij kiezen dus voor de meningen, inzichten en het beleid van rechts. En dan wordt links de consequenties ervan verweten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2022 - 15:45

Dat Baudet een karakterloze na-aper is was me al duidelijk, laat die vent niet door etteren, helaas is het linkse verzet geïmplodeerd, in de 70 er en 80 er jaren werden van dit soort bewegingen gehakt gemaakt, ik herinner aan het verzet tegen Janmaat waarbij het er heftig aan toe ging, studenten houden zich tegenwoordig bezig met feesten, een rechter zou de partij kunnen verbieden, ik denk niet dat het zoden aan de dijk legt maar het zou kunnen helpen, misschien dat gevangenis straf helpt, maar handhaven is een ramp in dit land, boetes, ik weet het niet, een inzamelingsactie en het leed is geleden, ik weet niet of eventueel een dwangsom zou kunnen helpen, misschien moeten we dat aan Hiddema vragen.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez7 jan. 2022 - 22:33

'ik herinner aan het verzet tegen Janmaat waarbij het er heftig aan toe ging' Heftig ja? Benen kwijtraken is 'heftig' ?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2022 - 14:38

“Heftig ja? Benen kwijtraken is ‘heftig’ ?” Een been, als gevolg van brandstichting dat vind je niet heftig?, ik heb geen idee waar je naartoe wilt.

Fleurig
Fleurig7 jan. 2022 - 15:42

V.d. Berg blijkt een christen gekkie te zijn, die sympathiseert met Extinction Rebellion. Volledig contraire dus met FvD. In deze casus dus een onjuiste referentie, wat niet wil zeggen dat Forum geen schuld heeft aan de verharding. Overigens doet Klaver met dit soort berichten er ook stevig aan mee.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 jan. 2022 - 17:57

Vreemde reactie. Je bent het eens met Klaver jouw woorden: "wat niet wil zeggen dat Forum geen schuld heeft aan de verharding." Blijkens deze woorden, "Overigens doet Klaver met dit soort berichten er ook stevig aan mee." vergeet je echter je automatische anti-Klaverknop uit te zetten.

geitenbreier
geitenbreier7 jan. 2022 - 15:42

60k leden nu. Door Jesse gaat het richting de 100k Als je geen inhoudelijke argumenten heb, ga je maar wat roeptoeteren. FvD mag hem dankbaar zijn.

1 Reactie
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 16:27

wegkijker!

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 jan. 2022 - 15:39

Het zal voor ieder maatschappelijk geinteresseerde duidelijk zijn: we zitten in een heel bijzondere en in de kern gevaarlijke en historisch unieke periode.Klimaatveranderingen bedreigen rechtstreeks het menselijk bestaan, sociale ongelijkheid wringt, digitalisering is vooralsnog een onbekend en dus riskant fenomeen, de pandemie idem, populisme heeft grote invloed op de samenleving en media blijken in het algemeen twee zaken voorrang te geven: populariteit (dus oppervlakkigheid, kijk/leescijfers) en angst om 'de ongehoorden over het hoofd te zien'. Veel valt onder de paraplu van neoliberalisme, de doorgeslagen marktwerking, privatisering en individualisme (vrijheid!). Wereldwijd staan dictators en populistische volksmenners op. Ook Nederland ondervindt de gevolgen van deze ontwikkelingen. Het zure is dat deze kunnen bestaan bij de gratie van 'het volk'. Met name in democratien blijkt deze beweging zich schrikbarend uit te breiden. Kijk alleen maar naar ons land, waar met name uiterst (nationalistisch, populistisch) rechts zich schrikbarend manifesteert: een warboel aan stromingen en politieke partijen heeft de gemankeerden en verongelijkten, een groeiende kiezersgroep, in haar zog. Fysieke dreiging is al aan de orde van de dag, om over de drek via sociale media maar te zwijgen). Niet alleen terecht dat politieke partijen (hier GroenLinks) de noodklok luidt, ook te laat. Het is nodig dat iedere groepering die de waarde van een gezonde democratie onderstreept, opstaat en zich onomwonden uit; niet bang zijn voor stemmenverlies. Er is iets serieus aan de hand.

2 Reacties
OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 3:22

@ gimli55: Op een vreemde manier probeer je aan de ene kant een z.g. objectieve analyse te geven, aan de andere kant maak je niet echt duidelijk waar je zelf echt staat t.o.v. Banden c.s. hoogst opmerkelijk.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 17:55

Herstel: Banden c.s. = Baudet c.s. (De telefoon "corrigeert" helaas vaak ten onechte automatisch).

Aleksej
Aleksej7 jan. 2022 - 15:29

Het begint nu toch wel een beetje hypocriet te worden , die hele verontwaardiging van links..Die parallel van Klaver met de hele ophef om die mafkees bij Kaag voor de deur, die kan wel terug tot 6 mei 2002.

2 Reacties
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 16:22

Wat gebeurde er toen?

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 jan. 2022 - 16:36

Aleksej: '... die hele verontwaardiging van links..'. Van links? Van ieder, links of rechts, die het gevaar ziet!

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 15:29

Waarom worden die nazi's van de FvD niet aangepakt voor de dingen die ze buiten het parlement roepen? Ze worden met de tijd steeds gestoorder lijkt het wel. De vergelijking met de NSB snijdt steeds meer hout en die is na de 2e wereld oorlog ook verboden. Het zijn echt nazis.

2 Reacties
Eid
Eid7 jan. 2022 - 16:53

Helemaal met je de strekking van he verhaal eens: Maar ajb; misschien moeten we eens origineler worden en niet steeds verwijzen naar WO2. De door Baudet opgejutte groepen moeten gewoon goed aangepakt worden want ze zijn gewoon debiel en vaak gevaarlijk. En laten we de wet dan maar eens aanscherpen: Vrijheid van meningsuiting is te makkelijk als argument. Oppakken. Maar totdat moment pakken we dus ook diegenen op die andermans spullen vernielen zoals huizen bekladden. Anders brengen we omgekeerd ook de democratie in gevaar met eigen rechter spelen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist7 jan. 2022 - 20:32

@ redactie Dacht dat dat woord “n@zi” niet meer zou worden gebruikt? Zie ik het toch weer staan, dit stuit mij opnieuw zwaar tegen de borst. Mijn vader zaliger heeft in de jaren 40 twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden in Duitsland gewerkt. Iedere vergelijking met dat regime is een absolute gotspe.

gimli55
gimli557 jan. 2022 - 15:23

Oorzaak en gevolg. Baudet is een gevolg van een oorzaak. Zo lang die oorzaak niet wordt ingezien, zal iedere discussie over de gevolgen gaan en de mogelijke maatregelen die nodig zijn om Baudet af te stoppen. De denkbeelden neem je niet weg en de redenen om die denkbeelden te volgen neem je ook niet weg zonder de oorzaak : Het falende politieke systeem, te laten bestaan. Wat je als politiek en overheid zaait in de maatschappij, oogst je tijdens de verkiezingen door partijen te laten ontstaan waar die affreuze denkbeelden normaal worden. Als de politiek en de overheid geen aandacht meer heeft voor de problemen van de burger, en blijft de overheid de individualisering propageren, dan is het niet vreemd dat de burger zich steeds individualistischer gaat opstellen en dan zullen er vaker dit soort zaken zich voordoen. Wat de overheid en regering zaait, oogst ze ook. Is de overheid onbetrouwbaar, asociaal, racistisch en discriminerend, dan zal de bevolking dat ook worden. Nog niet zo lang geleden was iedere vergelijking met het verleden not done, maar nu het "links" uitkomt, huilen ze even hard mee in het TK bos.

2 Reacties
Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 23:13

Je blijft maar hangen in je riedel van oorzaak en gevolg. Baudet en Wilders zijn misschien een gevolg. Ook veel op af te dingen. Al kan je Baudet ook als een gevolg van het falen van Wilders zien. Forum haalde in 2019 vooral veel stemmen bij de PVV weg. Dat komt u en nog wat rechts meelopers niet goed uit, dus werd het geframed als een klap voor de gevestigde orde. Maar de winst van FvD is natuurlijk het verlies van de PVV en andersom. Van 12 naar 6 %. Dat was de klap van de PVV in 2019. Wel een keer hele verhaal vertellen. En van der Plas en Eerdmans zijn uiteraard ook een gevolg van dat Wilders en Baudet niets voor elkaar krijgen. Los van dat zijn Baudet en Wilders ontspoorde gevolgen. Heel in het begin waren de communisten ook een logisch gevolg van het decadente tsaren rijk. Vooral Baudet is helemaal ontspoord en kan je allang niet meer zien als het logische gevolg van de oorzaak. Wilders is iemand die niets anders doet als schreeuwen en provoceren en hij krijgt niets voor elkaar. Behalve dat hij ruzie maakt. Baudet en FvD is een complot fabriek. Die er vooral zit voor zijn eigen centen. Wilders en Baudet hebben niets meer te maken met de wortels die ze als protest partij nooit hadden. Bovendien zijn in dit land 15 tot 20% van de kiezers nationalistisch rechts. Het is een beetje alsof je de PvdA en GL vraagt om VVD beleid over te nemen en een Rutte kopie te worden, zodat de VVD kiezers straks op PvDA en GL gaan stemmen. PVV en FvD kiezers stemmen vooral op die partijen omdat ze ideologisch zo in elkaar zitten. Tegen immigratie, tegen Eu, tegen de klimaat gekte. Tegen lockdowns. Tegen de gevestigde orde. Lijkt me gewoon dat ze het gedachtengoed delen en nooit maar dan nooit op iets anders willen stemmen. Niets met oorzaak en gevolg te maken. Ze worden echt geen D66'ers ofzo. Of SP'ers. Onzin natuurlijk.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 8:33

Wilders en Baudet zijn niet misschien een gevolg, ze zijn een direct gevolg. De SP had het in de jaren 80 en 90 al over het Marokkanen probleem en werden door de "fatsoenlijke" partijen uitgekotst. Waar haalden ze het lef om zo discriminerend te zijn, uiteraard volkomen uit het verband gerukt en met leugens vergiftigd. Zo lang de "fatsoenlijke" partijen het gedrag vertonen, wat ze vertonen. Ik hoef niet alle voorbeelden opnieuw te noemen, dan zal er ruimte zijn voor deze afkeurenswaardige partijen. Oorzaak ligt in het asociale gedrag van de regerende partijen sinds een jaar of 40, sinds wanneer bestaat dat gedachtegoed weer. Sinds het neoliberale falende systeem de macht heeft gegrepen en de slachtoffers niet gehoord worden. Ik blijf niet hangen, maar ik noem het voortdurend omdat het niet geaccepteerd wordt als het grootste probleem. Je blijft wijzen naar de gevolgen en roepen dat ze ontzettend slecht zijn, terwijl achter en voor de schermen de destructie van Nederland wordt voortgezet. Kijk naar alle maatschappelijk noodzakelijke ondersteuning, die is afgebroken en onbetaalbaar geworden voor een grote groep mensen. Nu het plan is dat de AOW niet meestijgt met het minimum loon en de bijstand, zal het normaal worden dat statushouders een hoger inkomen zullen hebben dan de mensen die alleen moeten rond komen van hun AOW en dat zullen er met de invoering van alle ZZP-ers een heleboel worden in de toekomst. Dat is een bom die op scherp wordt gezet door een asociale regering. Dat Baudet ontspoort, is het probleem van de FVD, en dat geldt ook voor de PVV en Wilders. Het feit dat ze niets voor mekaar krijgen, komt omdat de gehele oppositie door de kadaverdiscipline van 75 + 1 TK lid, die de dienst uitmaakt. Je moet de argumenten wel logisch op een rijtje zetten. Rutte 1 tm 3 en nu ook 4 zijn slecht geweest voor Nederland en dat is nog steeds niet geaccepteerd door de meerderheid, en de truc is natuurlijk om daar de aandacht weg te halen en dat gebeurt door de bekende zondebok. Om nog meer slecht beleid te rechtvaardigen dient er een vijandbeeld geschapen te worden, en als die niet in het buitenland gevonden kan worden dan in het eigen land. Baudet, Wilders, vroeger de SP, de ongevaccineerden, de andersdenkenden, de mensen met een dubbele nationaliteit, allochtonen, vroeger Surinamers en Antillianen. Zorg er voor dat ze goed herkenbaar zijn en dan kan iedereen los gaan, en met de QR code en 2G is er weer een groep herkenbaar gemaakt.

Joop Schouten
Joop Schouten7 jan. 2022 - 15:16

Het meest irritante in dit zieke verhaal is het feit dat er zo véél mensen in Baudet geloven. Baudet zie ik, in de eerste plaats, als een welgebekte griezel. Trump in zakformaat.

1 Reactie
Hernandez
Hernandez7 jan. 2022 - 22:35

Verschil is dat Trump slim is, maar Baudet niet.

Cornee 125
Cornee 1257 jan. 2022 - 15:14

Jesse wil juist geen democratie. Meningen die hem niet bevallen moeten uitgesloten worden van debat. En als iemand geen recht van spreken heeft is het wel die levensgevaarlijke (lees moord Fortuin) Groen Links!

3 Reacties
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 16:29

Groen links heeft Fortuin niet vermoord. Ik stel voor trouwens dat we de pimwin in gaan voeren. Net als de godwin, maar dan iemand die geen argumenten heeft en dan de moord op Pim Fortuin er maar bij sleept.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2022 - 16:30

[En als iemand geen recht van spreken heeft is het wel die levensgevaarlijke (lees moord Fortuin) Groen Links!] Had GroenLinks Fortuin vermoord? Dat is nieuw voor mij.

Krek
Krek8 jan. 2022 - 11:03

Ik heb zo'n enorme hekel aan dit soort kulargumenten. GroenLinks heeft Fortuin niet vermoord. "Links' heeft Fortuin niet vermoord. "Rechts" achtervolgt geen mensen, dat doen de daders nog altijd zelf. Het lijkt tegenwoordig mode om bij elk misdrijf naar een politicus te wijzen als 'schuldige'. Nee, je kunt een politicus als Baudet voor de rechter voor haatzaaien, maar de misdrijven worden nog altijd gepleegd door de dader zelf. Ik heb er een enorme hekel aan wanneer de verantwoordelijkheid voor misdrijven wordt gebruikt in een wedstrijdje verplassen tussen politici of opiniemakers, waarbij vaak de dader verontschuldigd wordt met een "het mag niet, maar...". Het zal Krek aan diens reet roesten wat een politicus beweert of wat een opiniemaker verkondigd. Het is altijd nog aan Krekkie zelf om de grenzen in het maatschappelijk verkeer te respecteren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 15:09

Nou meneer Klaver - wellicht als u wat beter uw best gedaan had oppositie te voeren en links was geweest dan waren er niet zoveel mensen totaal ontheemd geraakt en hadden ze hun heil niet gezocht bij fascisten. Als u toch een historische vergelijking wilt maken - dat is wel vaker verkeerd afgelopen . U en de PvdA hebben geen alternatief geboden en geen weerwoord aan het guurrechtse beleid daarmee ontstond een samenleving waar slechts weinigen zich nog thuisvoelen en daardoor gaan mensen dus naar mensen die heel hard roepen "HET IS EEN SCHANDE!"

Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 14:28

Kijk eens! Een politicus is een historische gebeurtenis vergelijkt met een huidige situatie. Kan dat wel? Het is toch vrij duidelijk dat beide contexten niet volledig overeenkomen? Is dit niet een beetje het bagatelliseren wat zich op 6 januari 2021 in de VS heeft afgespeeld door het met FvD te vergelijken? Ik kan mij voorstellen dat een hoop Amerikanen, vooral aan de democratische kant hier door ernstig gekrenkt kunnen zijn. Wie klaagt Jesse even aan?

14 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2022 - 14:38

Spot on. Grijns.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2022 - 14:43

Zo. Dat is nog eens een vondst. Baudet wordt aangeklaagd omdat hij de Holocaust bagatelliseert. Dan wordt dat, sterk als altijd (....), teruggekaatst en ook (volkomen onvergelijkbaar) de politieke tegenstander in de schoenen geschoven.

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 14:47

Probeer je grappig te zijn?

ton14024
ton140247 jan. 2022 - 14:50

Mis je zelf de ballen?

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 14:57

Dick vindt dit grappig. Pathetisch.

gimli55
gimli557 jan. 2022 - 15:33

@watcher Pathetisch is geen inhoudelijk argument, hooguit een niet onderbouwde mening. Kijken in de spiegel doet soms pijn en is soms ook niet leuk, aanvaard het en leer er van. @vdbemt Hoezo onvergelijkbaar? Het is juist een trefzekere vergelijking en de bekende uitroep dat je niets met de WW2 mag vergelijken, maar wel met een gebeurtenis in de VS? Kromme redenaties houden de "gutmenschen" en proberen iets te rechtvaardigen. Een individualistische daad proberen ze aan de FVD te plakken, dat is eerder met vd Lubbe ook gedaan en iedereen weet dat dat onterecht was. Het is de bekende jijbak, waarvan "links" het niet acceptable noemt dat het een jijbak h=genoemd wordt, en alleen omdat ze in de meerderheid zijn? Inhoud heeft het niet, hooguit de optelsom van medestanders, maar dat maakt het nog niet waar.

watcher3
watcher37 jan. 2022 - 15:35

vdbemt: Types als Winterdepressie en Dik Roelofsen zijn de nuttige idioten van de neoliberale machthebbers. Hun belangrijkste rol is verdeel en heers, opdat de gewone mensen elkaar in de haren vliegen in plaats van zich te organiseren tegen het dagelijkse geweld van het Neoliberalisme. Ze leven om solidariteit tussen de mensen te verhinderen. In dit opzicht zijn die gestoorde gekken die het over de Great Reset hebben ook niets meer dan praktische ondersteuners van het kapitalisme. Het enige wat ze konkreet doen is het volk verdelen en de opbouw van rechten voor de politie om het volk eronder te houden, garanderen.

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 15:47

Depressie Ga anderen lastig vallen met die ongein. Bent u nu werkelijk zo achterlijk, dat u niet begrijpt dat ene vergelijking de andere niet is? Ik vind scherp reageren prima. Maar dit is alleen maar lastig vallen en trollen.

Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 16:27

@Watcher, Ik heb de laatste 20 jaar GL gestemd en ben verre van liberaal, neo of anderszins. Wat ik wel ben, is capabel zijn in het hebben en houden van principes en meningen daarover, zelfs als mensen binnen stromingen die ik normaliter aanhang, in mijn ogen, deze principes niet hanteren of zelf verraden. Dan ben ik maar geen teamplayer of zo, maar ik ben niet hypocriet laat staan neoliberaal. Een woordje dat jij maar al te makkelijk arbitrair inzet als ad hominem.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 18:44

@ Winterdepressie Jij schrijft: Kan dat wel? Dat kan waarom niet? En je schrijft: Het is toch vrij duidelijk dat beide contexten niet volledig overeenkomen? Dat is geen reden om geen vergelijking te maken. Situaties ion verschillende landen komen nooit volledig overeen. En je schrijft: Is dit niet een beetje het bagatelliseren Nee zeker niet het gaat om hetzelfde mechanisme. Mensen die radicaliseren, achter een extreme leider aan lopen en niet meer gebruik maken van openbare informatie bronnen omdat zij die niet meer geloven. En je schrijft: Ik kan mij voorstellen dat een hoop Amerikanen, vooral aan de democratische kant hier door ernstig gekrenkt kunnen zijn. Ik kan mij daar helemaal niets bij voorstellen. Ik denk dat zij het fijn vinden dat andere politici leren van hun ervaringen. En nu al de ernst van het probleem inzien. En je schrijft: Wie klaagt Jesse even aan? Je bedoelt voor een tribunaal? Waar het volk recht spreekt? Als ik jou was zou ik eerst wat langer nadenken voordat ik dit soort belachelijke teksten schreef.

Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 19:34

@DaanOuwens, Volgens mij heb je je humorbotje gebroken. Op dat soort kinderachtige kul commentaren ga ik verder niet in.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 23:03

@ Winterdepressie Jij schrijft: Volgens mij heb je je humorbotje gebroken. Ik zie geen humor in jouw tekst. En je schrijft: Op dat soort kinderachtige kul commentaren ga ik verder niet in. Toch is mijn tekst volstrekt inhoudelijk bedoeld. En niet met de intentie je te beledigen. Ik heb mij erg ingehouden omdat ik je tekst vooral weerzinwekkend vond en het toch beschaafd en vriendelijk wilde houden. Maar gezien deze respons van je is dat een overbodige inspanning. Daarvoor ben jij nog lang niet volwassen genoeg.

Zandb
Zandb8 jan. 2022 - 8:17

Depressie Duidelijk. Daan geeft zijn redenen. Maar daar gaat u niet op in, wat dat is kul. Of u dat kul vindt of niet, daar gaat het helemaal niet om: Waarom u iets kul vindt. Daar gaat het wel om. En meent u nu echt dat iets alleen "humor" is als u meent dat iets "humor" is? En dat u daarmee wegkomt? U beschuldigt, humor of niet, Klaver ervan de wet te overtreden. Is het teveel gevraagd om daar eens wat nader op in te gaan? Is dat humor, wanneer ik nu vraag, wie u even aanklaagt? gimli Hou in godsnaam op met die idiote nepperij. Er is helemaal geen "bekende uitroep" dat je "niets" met WO II mag vergelijken. Dat is een feit dan niet juist is. En de rest van uw redenatie is van hetzelfde niveau. Het feit dat bepaalde mensen met bepaalde ideeën voor karretjes gespannen worden, dat bestaat. Het gaat er hier niet om, dat het FvD een op een deze actie van deze man veroorzaakt. Maar dat het FvD, voor eigen gewin, een situatie context schept waarin dit soort acties plaats gaan vinden, juist en precies als bij Van der Lubbe. Uw wil om steeds de aandacht af te leiden van mensen met een foute boodschap als Baudet, neemt groteske maar gevaarlijke vormen aan.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 15:08

@Zandb Ik heb nog maar een paar weken geleden heel veel mensen zien verkondigen dat een Godwin niet acceptabel was, totdat de reageerders er opeens zelf mee kwamen en nu probeer je te suggereren dat het altijd acceptabel is geweest. Dat is het bekende geheugenverlies waar Rutte ook aan leidt. De rest van je reactie is mening en geen inhoudelijk standpunt. Gevuld met aannames en veronderstellingen, gevolgd door beschuldigingen uiteraard ook niet inhoudelijk onderbouwd

∆
7 jan. 2022 - 14:26

Wat kunnen we leren van de VS? Geloof in de Grote Leugen dat de laatste verkiezingsoverwinning was gestolen, heeft ertoe geleid, dat 34 procent van de Amerikanen vindt, dat het soms gerechtvaardigd is voor burgers om gewelddadige actie te ondernemen tegen de regering. Slaat dat over naar Europa en de rest van de wereld? Dat is niet ondenkbaar.

1 Reactie
∆
7 jan. 2022 - 14:41

Om misverstanden te voorkomen. Het is goed denkbaar, dat veel burgers gewelddadige acties tegen de regering gaan rechtvaardigen op basis van politieke leugens.

Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 14:15

We zijn niet met meer. De totaal onverschillige massa interesseert het allemaal geen hol. Die stemmen geen Baudet omdat hij een dwaas is( dat klopt) en niet omdat ze het met hem oneens zijn. Als het Binnenhof straks in de fik staat door een FvD malloot dan is het de schuld van links. En is de dader een verwarde gek en is het de schuld van de media, links, Joop en Sonicje ;) En overal ontbreekt de motivatie om er echt wat van te vinden. Om het echt te veroordelen. Bang als mensen zijn dat ze verantwoordelijk zijn voor een 2e Volkert. Het midden en centrum rechts zwijgt strategisch en alleen mensen die bereid zijn om al die sociale media drek over zich heen te krijgen, zwijgen niet. Uiteraard eindigt dit in geweld. Uiteraard zal dit enorme schade aan onze rechtstaat, democratie opleveren. In die fase zitten we al. Sterkte Nederland. Sterke Amerika. Sterkte. We zullen het allemaal nodig hebben.

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 14:30

@ Sonic Jij schrijft: We zijn niet met meer. De totaal onverschillige massa interesseert het allemaal geen hol. Op zich heb je gelijk, er is geen we. Maar er is ook geen onverschillige massa. Mensen van links tot rechts kiezen positie in deze discussie. Klaver maakt heel helder waar hij staat. Ik herken mijzelf daar bijna geheel in. Ik vind hem nog wat te soft. Maar anderen kiezen andere posities. Thuru hier onder ziet geen probleem omdat het FvD en de PVV zijn visie verworden. De VVD is vooral gevangen in het concept van absolute vrijheid van meningsuiting. Meer linkse types hebben begrip voor extremisme vanwege de sociale ongelijkheid en zien dit als verzet van de onderklasse tegen bezuinigingen op de sociale advocatuur. Iedereen past dit soort incidenten op de een of andere manier wel in de eigen agenda. Vaak zonder enige aandacht te besteden aan de motieven van de dader zelf. Dus die onverschilligheid die jij ziet, zie ik niet. Waarin ik het volstrekt met je eens ben is dat velen allerlei redenen hebben om niets te doen. En dat betekent dat er sprake is van serieuze dreiging voor de democratie en rechtstaat.

Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 15:30

@ DaanOuwens Die 4e alinea is misschien wel het meest treffende. Het is een gezamenlijke haat tegen de gevestigde orde die sommige in het kamp Baudet trekken. Of er in ieder geval dus de sympathie voor kunnen opbrengen. Mijn grootste medestander in dit is Baudet en in het geval van Wilders is dat tijd. Baudet is uitermate geschikt om FvD klein te houden. In al zijn competentie. En Wilders is een geval wat slijt met de tijd. Dat zijn de enige effectieve methodes. Voor de rest zie ik veel te veel inderdaad die niets willen doen. Die kennelijk geen belang zien om het op te lossen. De implosie van FvD komt ondermeer door incompetentie van Baudet himself. En dat geeft me beetje hoop. Dat is de enige manier om radicaal rechts klein te houden. De houding van veel mensen( niet eens FvD stemmers perse) blijft met verbijsteren. Het is een curieuze mix tussen naïviteit, onverschilligheid en is het ook zo dat mensen het met Baudet en Wilders eens zijn. Wilders en Baudet zet ik niet op 1 lijn met Hitler, maar wat gebeurt er in dit land als er een echte Hitler opstaat? Extreem zorgwekkend vind ik het. En ik vind het nog zorgwekkender dat er heel weinig mensen zijn die het zorgwekkend vinden. Nederland is kennelijk totaal niet geïnteresseerd in het rechts radicale vraagstuk. Of ze gebruiken het voor hun eigen doeleinden. Of het zit al sinds 2002 in ons DNA. Dat we ook maar aan Wilders zijn gaan wennen. Moet het laatste wel zijn. Rechts radicale gedachten zijn allang mainstream. Helaas

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 16:59

@sonic Het is niet de schuld van links maar het ontbreken van links

marietje.
marietje.7 jan. 2022 - 18:14

@Sonic, Ik denk dat je te somber bent. Een te grijze bril ophebt. Ik deel je bezorgdheid wel, maar ik zie in die 'totaal onverschillige massa' juist wel mensen en jongeren, die zich bekommeren om het milieu, om de aardbevingen, om de bio-industrie, wethouders die de participatiewet tegen het licht houden, gemeentes die opstaan tegen de landelijke overheid. Allemaal klein, en overschreeuwd door de 'tribunalen!"-roepers in de Tweede Kamer. We weten niet of we met meer zijn, er zijn geen cijfers van. Maar waak voor een te pessimistische blik. Ik denk door dit soort stukken van Klaver, de rechtse mensen die dit fakkelman-gedoe ook te ver vinden gaan en er niet aan gelieerd willen worden, de twitterstorm laatst 'thierryisgevaccineerd', en is wèl een tegenbeweging. Maar nog groeiend. En niet zo onbeschoft, schreeuwerig en asociaal als de die-hard-wappies. Dat loopt in het oog. Maar misschien heb ik wel een te optimistische bril op.

Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 20:59

@ Marietje Even resumerend. We pakken januari 2017 erbij. En we vergelijken het met nu. Dat is een tijdsperiode van 5 jaar. Hoe vindt u zelf dat het gaat? Had u de aanval op het Capitool verwacht? Had u verwacht dat Forum zich zo zou ontwikkelen? Je wilt niet eens 5 jaar verder denken. Over waar we in 2027 staan. Ik ben geen doemdenker. Was het maar waar. Ik zie geen matiging. Was dat ook maar waar. Dus ik vraag me af. Waar is een optimistisch geluid op gebaseerd? Waarop is dat gebaseerd? Misschien dat de PVV niet meer zo erg groeit en FvD relatief klein is. Maar is het gevaar daarmee geweken? Nou nee. Het zit overal eigenlijk. Ik ben geen doemdenker. Het zit hier vol met naïevelingen. Met mensen die geen poot uitsteken. Met types die zelfs hier( op deze progressieve site) heulen met dit soort types. We hebben radicaal rechts wat radicaliseert. We hebben een totaal onverschillig midden. En we hebben links die geen vuist kan maken. En we hebben net als in Amerika ontelbare mensen die de rode loper uit rollen. Die vooral mensen zoals mij enorm vervelend vinden. Je ziet hier in het klein al als je de haat reacties naar mij en Daan Ouwens bijvoorbeeld leest hoe weinig mensen er eigenlijk om geven. Het interesseert ze niet. Niemand geeft an fuck. Ik ben eerder nog te optimistisch. Net als ik in 2017 al te optimistisch was. Toen dacht ik dat we met Wilders wel de piek hadden gehad. Erger kon niet. Maar met Baudet kan het kennelijk nog erger. En in zijn kielzog andere duistere figuren. Kan altijd nog radicaler kennelijk. Maar slechts weinig geven daarom. Het blijft een linkse hobby

marietje.
marietje.8 jan. 2022 - 10:51

Oke, Sonic; Sinds 2017; -eindelijk stoppen met Gronings gas en kamerleden die er daadwerkelijk zich druk om maken na het meest recente onzalige plan. Misschien zelfs het geld wat met dit plan gemaakt wordt daadwerkelijk naar Groningen (waar ik woon); -toeslagenaffaire aangekaart en bezig (te traag, dat wel) met de compensatie -Greta Thunberg en studentenprotesten -ocean clean up -tiny house movement -opkomst permacultuur -mensen zijn door de lockdowns het grote belang van kunst en cultuur gaan inzien (nu het kabinet nog) -meer aandacht voor bio-industrie/dierenwelzijn; Partij voor de Dieren wint zetels -misstanden Jeugdzorg steeds meer in de aandacht (en hopelijk daadwerkelijk aangepakt) -demonstraties zorgmedewerkers en onderwijs met resultaat -FvD daalt in de peilingen sinds verkiezingen (gehalveerd) -twee of drie ministers die vakinhoudelijk iets weten in het nieuwe kabinet -leenstelsel studenten wordt afgeschaft -Biden heeft gewonnen en Trump wordt juridisch onderzocht. -er is geen burgeroorlog uitgebroken in de VS (was kantje boord) -VS terug in klimaatdoelen -Telegraaf, Geenstijl en Pow keren zich af van Baudet -tegenstellingen links-rechts worden dus doorkruist door antivaxxers-discussie En je kunt al mijn punten afschieten; te laat, te laks, te klein, niet belangrijk, gaat toch niet lukken. En dat noem ik dan pessimisme. En qua reageerders hier, ik ben een relatieve new-be hier, ik ben er 10 jaar tussenuit geweest. Maar wat ik mooi vind is dat er, op wat vervelende en meestal wat dommige trollen na, redelijk intelligente discussies gevoerd worden. Ik lees deze, en jouw bijdragen met interesse en heb het idee dat ik er wat van opsteek, ook zonder het met de inhoud eens te zijn. Maar uiteindelijk zijn de groep reageerders 70-80 (?) mensen achter een toetsenbord, en niet een doorsnee van 'links'. Mijn linkse vrienden hebben nog nooit van Joop gehoord zelfs. Ik las ook ergens dat je 'Sonicje' genoemd werd, wat ik meer wegzet als kleinerende steek voor een discussiepartner die geen inhoudelijke argumenten heeft.

marietje.
marietje.8 jan. 2022 - 11:34

O, sorry, laatste zin; voor=door. En wellicht ten overvloede, ik zie mezelf niet als naïef of iemand die geen poot uitsteekt.

Phantom3
Phantom38 jan. 2022 - 19:36

@sonic, mensen die geen poot uitsteken. En wat doe jij dan precies, behalve hier je mening plempen?

DiederikZeeman
DiederikZeeman7 jan. 2022 - 14:08

Als destijds "de kogel van links kwam" en de "demonisering" door linkse partijen de oorzaak was, dan mag wappie-rechts zich nu de bloeddoorlopen ogen uit de kop schamen. Ik zeg: FvD verbieden en alle extremistische aanhangers hun kiesrecht ontnemen.

6 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist7 jan. 2022 - 15:04

Mensen hun stemrecht ontnemen is de meest neo-facistische maatregel die ik de laatste jaren heb gehoord.

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 15:53

Diederik Ben ik niet met u eens. Ten eerste hanteren we het principe dat niemand schuldig is tot er aannemelijk bewijs is voor het tegendeel. Ten tweede is er geen enkele sprake van demonisering, wanneer je redelijke argumenten kan aanvoeren, waarom iemand naar jouw mening een gevaar vormt. Dat geldt voor iedereen, links of rechts. Tot slot kom ik weer met mijn stellige overtuiging, dat de enige ware democratie die is, die democratisch afgeschaft kan worden. Helaas zullen we dus onze zorgen omtrent Baudet c.s. moeten duidelijk maken binnen de grenzen van onze democratische rechtsstaat. Zo lang er niet expliciet wetten overtreden worden - zie Wilders in zijn minder-minder-proces en Baudet wat betreft zijn feitelijk aantoonbaar misplaatste vergelijking met de slachtoffers van de Holocaust - moeten we proberen te overtuigen.