Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jesse Klaver: trap niet in de identiteitspolitiek van radicaal-rechts

  •  
01-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4789 keer bekeken
  •  
klaver

Rechts-radicale partijen trekken mensen in de “valse strijd van een cultuuroorlog”. Zij “maken mensen wijs dat er maar één strijd is: de cultuuroorlog tussen zogenaamd ‘echte’ Nederlanders van wie de identiteit zou worden afgenomen en schimmige elites die daar verantwoordelijk voor zouden zijn. Deze cultuuroorlog levert ons helemaal niets op, anders dan verdeeldheid.” Dat zei Jesse Klaver woensdagavond tijdens de Spiekmanlezing in Rotterdam, schrijft dagblad Trouw.

De door radicaal-rechts opgepookte cultuuroorlog leidt af van waar het volgens Klaver veel meer over zou moeten gaan: de strijd voor een fatsoenlijk loon en betaalbare woningen. “Degenen die belang hebben bij lage lonen, bij hoge huurprijzen en lage winstbelastingen, die wrijven tevreden in hun handen. Voor hen zijn radicaal-rechtse partijen de nuttige idioten die ervoor zorgen dat er niks verandert.”

Terwijl radicaal-rechts de bevolking verdeelt, gebeurt er niets om de sociale problemen op te lossen. Klaver: “Who cares of je havermelk of koeienmelk in je koffie hebt? Het gaat om solidariteit.”

Hendrik Spiekman, naar wie de Spiekmanlezing is vernoemd, was medeoprichter van de SDAP, de voorloper van de PvdA. De Spiekmanlezing wordt traditioneel uitgesproken op 1 mei, de Dag van de Arbeid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.