GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft zondag op Facebook zijn bezorgdheid geuit over het geweld dat tegen anti-Zwarte Piet activisten is gebruikt. “Wat ik dit weekend heb gezien is volslagen belachelijk,” schrijft hij in een posting die in een mum van tijd al duizend keer geliked werd.
Ik ben eerlijk tegen jullie als ik zeg dat ik dit een hele moeilijke discussie vind. Een discussie zonder winnaars bovendien. De Zwarte Pieten-discussie verdeelt ons, alle Nederlanders. En deze verdeeldheid werd verschrikkelijk duidelijk dit weekend. Zaterdag was ik met mijn kinderen naar de intocht en kon ik genieten van het Sinterklaasfeest. Tegelijkertijd waren de berichten die ik binnenkreeg onwerkelijk. Want wat ik dit weekend heb gezien, is volslagen belachelijk.
Klaver beschrijft wat de activisten die protesteren tegen de racistische kenmerken van Zwarte Piet ten deel viel:
Vreedzame demonstranten die door hooligans werden geïntimideerd, racistisch bejegend, bekogeld en zelfs aangevallen. Op sommige plekken moesten demonstranten zelfs schuilen in een politiebureau. Op andere plekken kon de politie de veiligheid niet garanderen en mocht er niet worden gedemonstreerd.
Hij haalt schokkende voorbeelden aan van de haat die hij zag op sociale media:
De discussie woedt verder op Twitter en Facebook:
“Jullie hebben hier niets te zoeken, ga terug naar je eigen land”“Jij hoort thuis in een verblijf in Kenia”“N**** zijn gwn onzekere gefrustreerde mongolen”
De verwerpelijke uitingen maken duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan een discussie over het Sinterklaasfeest, schrijft Klaver:
Dit gaat veel verder dan de Zwarte Piet-discussie, dit gaat over onversneden racisme in onze samenleving. En nee, dit betekent niet dat als je Sinterklaas viert, dat je een racist bent. Absoluut niet zelfs.
Ik ben, net als jullie allemaal, opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet. Nooit iets achter gezocht, nooit iets verkeerds mee bedoeld. Maar een paar jaar terug was ik op huiskamerbezoek in Amsterdam. Die avond werd mij helder dat het niet zozeer gaat om wat ik er mee bedoelde, maar om hoe het overkomt. Waar het stereotype vandaan komt.
Wij hebben als land een jarenlange Sinterklaastraditie, een traditie die zich elke generatie weer aanpast, maar waar het feest blijft bestaan. We hebben wel een andere traditie die onder druk staat. De Nederlandse traditie van openheid en tolerantie. Van gelijkheid en vrijheid van meningsuiting. Want met dit soort leuzen, acties en geweld blijft er van die traditie weinig over. Als we ons er niet tegen verzetten.
Tot slot richt de oppositieleider zich tot zijn collega-partijleiders in Den Haag. Zij mogen niet langer zwijgen, stelt hij:
Politici hebben lang bewust de Sinterklaasdiscussie gemeden. En ik zeg je: als vader is voor mij ook het belangrijkste dat mijn kinderen een onbekommerde en magische Sinterklaastijd beleven. Tegelijkertijd is het dit weekend zo uit de hand gelopen dat Nederlandse waarden op het spel staan. Dan mogen we niet zwijgen.
Daarom roep ik alle partijleiders, en de premier voorop, om afstand te nemen van al het racisme en geweld. Om heel helder te maken wat Nederlands is, en wat voor taal niet bij ons land past. Het is tijd voor een helder en duidelijk politiek signaal tegen racisme.
Onder zijn posting reageren lezers instemmend en opgelucht:
Ik was vandaag in Amsterdam ….wat een fantastisch feest. Alleen roetveeg pieten.Dus een feest voor alle kinderen. Ik begrijp niet wat men daar tegen kan hebben, schrijft Gerrie Powel.
En eindelijk spreekt iemand uit de landelijke politiek zich uit. Deze sfeer is ook gedeeltelijk ontstaan door de afwachtende houding van de politieke figuren. Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland minderheden niet meer beschermd worden. Dat druist tegen alles binnen onze democratie in, aldus Rubén Rodriguez da Silva.