Robotnik: Ik zou niet weten hoeveel ik aan goede doelen geef, dat hou ik niet bij. Bovendien ben ik bang dat u sommige doelen waaraan ik geef, geen goede doelen vind. En ach... net als bij Benzos, is het niet zo veel dat ik er een boterham minder voor hoef te eten. Ik hoef er ook geen reclame mee te maken dus Ik heb geen reden om het bekent te maken. Maar goed. u vindt het waarschijnlijk, net als a v g, gezond dat er een paar zeer vermogende personen, zijn die kunnen bepalen wat er moet gebeuren met de wereld. 'wie betaalt, bepaalt' en niet een democratisch gekozen persoon.Ik vind dat ongezond. Bezos wil met zijn geld niet alleen over de wereld heersen maar ook over de maan..
Bezos, dat is toch die man die net 10 miljard aan het klimaat gaat uitgeven? En wat hebben deze klagers ooit gedaan? Behalve in een oude Volvo rijden en lekker vaak vliegen....precies helemaal niets
https://nos.nl/artikel/2323517-amazon-topman-bezos-steekt-10-miljard-in-klimaatbescherming.html Het ongelijk van heer Klaver. Toch denk ik dat hij hier wel weer een antwoord op heeft. Hij wil als politicus graag zelf over het vermogen van anderen beslissen.
Niet alleen de heer klaver heeft hier een antwoord op hoor. U hoeft niet lang te zoeken in de media om antwoorden van andere te vinden. Die 10 miljard is procentueel natuurlijk een lachertje voor Benzos. De meeste bedrijven zijn meer kwijt aan reclame. De omzet zal natuurlijk weer flink stijgen door deze reclamestunt.Er zijn genoeg mensen die nu denken dat Benzos een grote weldoener is
Kijk en daar is de eerste reactie alweer dat het niet genoeg is. Tien procent van je kapitaal in 1 keer schenken is niet genoeg? Vertel eens Evert ; hoeveel van uw jaarinkomen heeft u dit jaar geschonken aan 1 goed doel? 20%?
Wat is er in vredesnaam mis met wat minder hard werken? Zeker als je van gekkigheid niet weet wat je met het vergaarde vermogen moet doen. Kijk naar Trump die toch zijn macht grotendeels te danken heeft aan zijn kapitaal....dat zou toch niet moeten kunnen. Het lijkt me een goede zaak om de vermogensbelasting flink te verhogen. We leven in een overspannen maatschappij waarin de prioriteiten verkeerd worden gesteld, veel mensen ziek overspannen of levensmoe zijn me dunkt dat dat een tandje minder de samenleving wel ten goede zal komen. Wat een nonsens "kanskracht".... en wat is dan iemand met hoge kanskracht ? Zijn dat al die overbodige academici die nooit aan een baan op academisch niveau komen zeker en straks niet in staat zijn om hun enorme studieschuld af te lossen?
De laatste weken zie ik op TV allemaal oude mensen voorbij komen die in een heel mooi huis leven, met allemaal hele mooie spullen, terwijl hun gezondheid het zelfs niet meer toelaat om het stof af te nemen en er geen plaats voor ze is een verzorgingstehuis. Als je nou eens een kleiner huis zou hebben en wat minder dure spullen gekocht zou hebben in je leven, in ruil voor een verzorgde oude dag, -denk ik dan....
Nou begint Lubach zich ook al met de zaak te bemoeien: hij betoogt dat zogenaamde "durfkapitalisten" (ook welk "de 1%" genoemd) eigenlijk vooral bezig zijn om zoveel macht als mogelijk te verwerven, om dan, als ze eenmaal aan de macht zijn, zoveel mogelijk geld terug naar die 1% te sluizen. Het klonk ook een beetje alsof mensen zoals Elon Musk, Jeff Bezos. Bill Gates -en hoe ze allemaal nog meer mogen heten- op een geniepige manier superslim zijn en op weg om een nieuwe wereldorde te scheppen: de dictatuur van het kapitaal. Tot hij over Standard Oil begon, dat in het begin van de vorige eeuw nagenoeg de gehele oliemarkt in de USA in handen had gekregen en daarom gedwongen werd om zich op te splitsen in meerdere kleinere bedrijven. Zoiets moet je natuurlijk proberen te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld veel beter net doen alsof je al uit meerdere (toelevering-)bedrijven bestaat. De één maakt carburateurs, de andere ruitenwissers etc etc. Het is maar een voorbeeldje. Al die bedrijven samen verenig je dan in een grote club, die als opgave heeft om de belangen van al die bedrijven samen te behartigen, die club noem je dan de VVD en daarmee ga je dan gewoon officieel in de regering zitten. Behalve dat je zo onnodige opsplitsingen voorkomt, kun je op die manier ook nog andere onzalige plannen van de bevolking om de macht van bedrijven via wetten en regelgeving in te perken, tegenwerken. Is dat nou geen geniaal idee? Helemaal mooi is het natuurlijk als je sleutelposten kunt bemachtigen bij de belastingdienst, op justitie en zoveel mogelijk keuringsdiensten om daar zo'n chaos te scheppen dat ze alleen de eenvoudigste taken nog succesvol kunnen uitvoeren. Daar wordt wel veel over gemompeld, maar daar is nog niets officieel over bekend, omdat er steeds nieuwe onderzoeken worden uitgevoerd als de oude zijn afgerond en succesvol in het vergeetboekje zijn bijgeschreven. Nederland gidsland.
Het aanprijzen door het gebruik van het voorvoegsel "bestseller" bij het vorige werk "Kapitaal in de 21e eeuw" van Piketty wringt wel een beetje. Maar even de humor daargelaten. De discussie over structurele economische ongelijkheid die niet alleen Piketty weliswaar verdienstelijk helder wist los te maken werd vooral door de werkelijkheid en de ervaring ervan gestuurd. Het "toonde aan dat de rijken steeds rijker worden en wie dat niet is amper of niet kans heeft om hen in te halen. Bovendien verwerven de rijken door dat kapitaal steeds meer politieke macht. De ongelijkheid is daardoor niet alleen een economisch en sociaal maar ook een democratisch probleem." Een reëel probleem wat niet te tolereren is en dus aanpak behoeft. Maar niet zoals sommigen, die ook maar niet alleen Piketty's werk slecht begrepen, menen door het liberalisme en de vrije markt i.c.m. de pluriforme democratie als te bestrijden probleem te zien ten gunste van alsnog een of andere socialistische revolutie en zelfs niet voor een keuze louter ten gunste van de sociaal-democratie. Het probleem is een ook voor liberalen en dan zelfs de meeste vrije-markt-idealisten ongewenste uitwas. De samenleving is pas liberaal democratisch voor iedereen ideaal, en daarmee behalve voor partijen bij ons als VVD en CDA, ook voor PvdA, SP, en GroenLinks, als het niet zo is dat verworven kapitaal mensen in maatschappelijk succes onoverbrugbaar uiteen drijft in structureel rijken en armen. Om het kort te zeggen: Ook voor een partij als de VVD, en daarmee een overtuigde rechtse liberaal die de ondernemers en ondernemerschap graag gestimuleerd ziet, is dit een haalbare zaak voor iedereen die via scholing en hard werken de talenten heeft. En dat is wat Piketty e.a. als een te herwinnen ideaal zien.
"i.c.m. de pluriforme democratie als te bestrijden probleem te zien" wat voor vreemde fantasie zit hier nu toch achter ? Is klaver nu opeens tegenstander van een pluriforme democratie ? Het staat er niet letterlijk, de bedoeling is duidelijk.
Dus volgens partijen zoals de VVD is een samenleving waarin verworven kapitaal mensen niet structureel onoverbrugbaar uiteen drijft in arm en rijk een haalbare zaak voor iedereen die via scholing en hard werken de talenten heeft, alhoewel is aangetoond dat de rijken steeds rijker worden en wie dat niet is amper of niet kans heeft om hen in te halen? "Doublethink is the act of simultaneously accepting two mutually contradictory beliefs as correct" - George Orwell De ene mens kan nu eenmaal harder lopen dan de ander, maar als de mensen die niet zo hard kunnen lopen een tandje bij zetten, kunnen ze de mensen die harder kunnen lopen toch inhalen.
@Pater Ik beweer niet dat Klaver stelt dat "liberalisme en de vrije markt i.c.m. de pluriforme democratie" (want dat schreef ik) een te bestrijden zaak is. Dat geldt echter zeker wel voor verscheidene anderen die denken dat Piketty met zijn werk zoiets bedoelt in zijn kritiek waar verworven kapitaal mensen structureel onoverbrugbaar uiteen drijft tussen arm en rijk. @Katootje De VVD en ook GroenLinks, net als andere partijen, streven een maatschappij na waar alle mensen door ondernemen, hard werken, en op basis van talenten verschillend beloond worden, alhoewel de een daar meer vrijheid nastreeft dan de ander, maar dus juist niet naar een samenleving waarin de verworven vermogens dan zo groot worden dat dit mensen structureel onoverbrugbaar uiteen drijft in arm en rijk.
Wat er wel letterlijk staat is nog veel idioter. De bewering van IAL is dat de VVD het helemaal eens is met hetgeen Piketty constateert en van mening is dat voor iedereen die goed geschoold en ondernemend is en bereid is om de handen uit de mouwen te steken dat probleem helemaal niet bestaat. Alsof je voor een rivier staat waar ploeg A met de stroom mee mag zwemmen en ploeg B tegen de stroom op moet zwemmer en je dan roept dat het geen verschil maakt als je maar goed genoeg kunt zwemmen. "En dat is wat Piketty e.a. als een te herwinnen ideaal zien." Nee, Piketty zegt dat je dat verschil nooit ongedaan kunt maken, ook al kan iemand nog zo goed zwemmen. Erger: dat ploeg A zich gewoon kan laten drijven en zelfs dan nog sneller vooruitkomt als ploeg B. I am Legion verkondigt al dit soort rare dingen in ingewikkelde volzinnen, waardoor je nooit weet of hij nou zichzelf voor de gek probeert te houden, of zich moedwillig schuldig maakt aan volksverlakkerij. Maar aangezien het geen uitzondering is, maar de regel, denk ik dat het laatste het geval is. Kijk maar eens hoe hij de tweets van Baudet een positieve draai probeert te geven.
@Legioen "@Pater Ik beweer niet dat Klaver stelt dat “liberalisme en de vrije markt i.c.m. de pluriforme democratie” (want dat schreef ik) een te bestrijden zaak is. Dat geldt echter zeker wel voor verscheidene anderen" Wie dan ? Wees duidelijk, geen vage insinuaties.
Klaver is goed in groen beleid, laat aub iedereen bij zijn eigen expertise blijven, Trump, VVD en FvD dus bij economie, GL bij groenheid, PvdD bij dieren.
Dat is natuurlijk waar: als je het onderwijs verwaarloost en de ouderen, zieken en behoeftigen laat creperen, dan kunnen de bedrijven/aandeelhouders meer winst maken. Tenzij GL en de PvdD teveel dwars zouden gaan liggen natuurlijk, maar ja, die hebben niets in de melk te brokkelen. Yep, er zijn mensen die hun zakken behoorlijk gevuld hebben op kosten van anderen. En wij blijven zitten met de puinhopen van rechts.
Trump, VVD en FvD goed in economie?? Proest! Misschien moet je je eens wat verdiepen in economie.
Vlaggenroof roept wat, neemt zelfs niet de moeite van een begin van een onderbouwing, wat doet-ie hier ?
"Links" betekent per definitie de opvatting dat de nutsvoorzieningen in handen behoren te zijn van de gemeenschap en dat de productiemiddelen in handen behoren te zijnvan de werknemers. Dat is links. Sociaal-democraten streven niet naar andere bezitsverhoudingen, maar komen op voor de belangen van de werkenden mensen binnen een economie die op kapitalistische wijze is georganiseerd. Daarmee behoren ze tot de maatschappelijke middenveld. Dat schoot Pater in het verkeerde keelgat: "De sociaaldemocratische doelstelling om het kapitalisme dusdanig te reguleren dat de mensen met lage inkomens en weinig mogelijkheden worden ‘opgetild’ (solidariteit!, nivellerende belastingen), de marktwerking wordt begrensd en de macht van het kapitaal wordt beperkt (klein houden door grote bedrijven op te delen, antitrustwetten, belastingen) is natuurlijk wel degelijk links. (Den Uyl: spreiding van kennis, macht en inkomen)." Den Uyl was inderdaad links, maar dat blijkt niet uit de bekenden slogan inzake de spreiding van kennis, macht en inkomen. Dat blijkt bij uitstek uit wat Pater niet noemt, namelijk het plan voor een "vermogensaanwasdeling". De bedoeling was dat deling door werknemers in de overwinst verplicht zou worden gesteld. Doordat de uitkering zou plaatsvinden in de vorm van collectief beheerde vermogenstitels (aandelen), zouden zij zeggenschap in het bedrijf verwerven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensaanwasdeling Heel onverwacht komt Jesse Klaver nu ook heel links uit de hoek, want hem lijkt het wel een goed idee om de bezitsverhoudingen te veranderen door vermogens oplopend te belasten tot wel 90%. Wat Roosevelt in de USA lukte in de tijd van de "New Deal" zou in Nederland ook moeten kunnen, schijnt hij te denken. Dat lijkt een heel sympathiek plan, sterker, dat IS een heel sympathiek plan (Klaver blijkt toch een echte linkse inborst te hebben), maar ik zou de voorkeur geven aan het plan van Den Uyl inzake de "vermogens aanwasdeling". Overigens zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Je zou bijvoorbeeld ook alle aandelen -gedwongen- kunnen omzetten in leningen (met een aflopende rente als je haast hebt), om te bewerkstelligen dat niet langer de aandeelhouders het voor het zeggen hebben en de democratie haar intrede kan doen. Waar al die miljardairs dan met al dat geld naar toe moeten is nog wel de vraag, want voordat je het weet kopen ze dan het hele Nederlandse bestand aan huizen op, maar we kunnen vast wel wat regels verzinnen die tot gevolg hebben dat ze het allemaal zelf moeten opeten, totdat ze -net als koning Midas- in hun eigen rijkdom stikken.
@Katootje Ik ben blij dat je dat citaat van me niet vergeten bent en dat je iets goeds ziet bij de vlees geworden sociaaldemocraat Den Uyl, de VAD. Had ik niet verwacht van iemand die de sociaaldemocratie als niet-links beschouwt, er gloort hoop. Ik had de VAD er best bij willen noemen hoor, dat is nl een prima voorbeeld van spreiding van kennis, macht en inkomen. Net als zijn grondpolitiek.
@Katootje "Den Uyl was inderdaad links, maar dat blijkt niet uit de bekenden slogan inzake de spreiding van kennis, macht en inkomen. Dat blijkt bij uitstek uit wat Pater niet noemt, namelijk het plan voor een “vermogensaanwasdeling”. De bedoeling was dat deling door werknemers in de overwinst verplicht zou worden gesteld. Doordat de uitkering zou plaatsvinden in de vorm van collectief beheerde vermogenstitels (aandelen), zouden zij zeggenschap in het bedrijf verwerven – " Maar hoe zit het dan met de "vermogensverliesdeling"? Een ondernemer is iemand met goede ideeën die hij kan omzetten in producten of diensten. Hij moet daarvoor kapitaal investeren in gebouwen en machines. Hij neemt mensen in dienst, die hij vaak moet opleiden. Dikwijls draait een bedrijf in het begin met verlies, vandaar die "vermogensverliesdeling". Daarna loopt de ondernemen het risico dat er in slechte jaren verlies wordt geleden of dat hij zelfs failliet gaat. Daarom is het redelijk dat de winst ten goede komt aan de ondernemer want die loopt het risico. Het staat hem natuurlijk vrij om een bonussysteem in te voeren, waarbij de werknemers een percentage van de winst krijgen. De ervaring leert dat arbeiderszelfbestuur niet werkt want als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk. Diezelfde ervaring leert dat communisme en socialisme totaal niet functioneren in de praktijk. Dat hebben de sociaaldemocraten goed begrepen en daarom het kapitalisme omarmd. Het is wel amusant om kennis te nemen van uw totaal wereldvreemde onwerkbare ideeën.
Pater - Er gloort pas hoop als sociaal-democraten de volgende stap durven maken en in dat opzicht was de VAD een interessant plan; en het liet zien dat de progressieven toen nog begrepen waar uiteindelijk het probleem ligt. Dat jij nu net doet alsof ik bekeerd zou zijn tot jouw opvattingen is precies de reden waarom ik denk dat er nu geen enkele hoop meer is dat het bij de PvdA ooit nog goed zal komen.
Ik heb enkele minuten van de discussie gezien en afgehaakt omdat er weinig inhoudelijks aan de orde kwam. De kern van Piketty is dat de belasting op arbeid te hoog is en de belasting op vermogen te laag. Dat deze constatering correct is wordt bewezen door de miljoenen mensen in loondienst die keihard werken en relatief arm blijven. Jezelf rijk werken is geen optie zelfs niet als je keihard en lang werkt. Rijkdom ontstaat door vermogen. Mensen die uiteindelijk hun idee, bezit, bedrijf, erfenis verkopen. In de marge zijn er wat uitzonderingen zoals bestuurders van grote bedrijven, medisch specialisten en bankiers, er zijn dus een handjevol uitzonderingen maar in de regel wordt rijkdom niet verworven door inkomen uit arbeid. Inmiddels is de ongelijkheid in het bezit van vermogen ook in Nederland enorm. Dat weet Baarsma natuurlijk ook, dat is namelijk de groep die door haar werkgever wordt geraakt door de negatieve rente op de bankrekeningen. Dat is de groep die op grote schaal huizen opkoopt en verhuurt als belegging of vlucht in aandelen. En natuurlijk zou dat bezit best wat hoger belast kunnen worden. Iemand die huizen verhuurt en een rendement boekt van minder dan 5 % over zijn vermogen is een waardeloze verhuurder. Maar verstandige rijke mensen halen een veel hoger rendement. Kortom de heffing op bezit kan best fors omhoog en die op arbeid omlaag. Volgens mij is dat het verhaal van Klaver. En daar is veel voor te zeggen. Het idee dat de overheidsuitgaven te hoog zijn is totale flauwekul. Mensen die dat beweren willen een afbouw van het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Dat zijn namelijk veruit de hoogste uitgaven posten. Dat soort mensen wil stervende bejaarden, dakloos op straat en niemand om voor hen te zorgen. Op zich mogen mensen die opvatting hebben maar het lijkt mij beter dat zij gewoon vertrekken hier. Met dat gedachtegoed wijs je namelijk de Nederlandse grondwet en de meest gedeelde normen en waarden af en ben je heel slecht ingeburgerd.
Het is onzin om belasting te heffen op fictief rendement. De belastingdienst zou al lang in staat moeten zijn om effectief rendement te belasten. Dat betekent trouwens ook dat bij een negatief rendement men eerder betaalde belasting zou moeten kunnen terugkrijgen.
Daan Ouwens heeft gelijk dat rijkdom het product is van vermogen en niet van arbeid, dus als Pensionada maar blijft klagen over dat beetje belasting dat ze moet betalen, dan is dat een teken dat ze een sul is die niet weet hoe je met geld geld kunt verdienen
'De belastingdienst zou al lang in staat moeten zijn om effectief rendement te belasten.' Klopt. Dat ze dat niet doen is een politieke keuze. Effectief rendement kan je ook zien als inkomen wat het feitelijk is, en als zodanig belasten. Dat zou wel zo eerlijk zijn.
Katootje: geef mij dan eens een goede tip. Trouwens 35% over fictief rendement is niet laag hoor. De rechter heeft zich al verschillende malen uitgesproken dat de Nederlandse staat dit niet mag. Maar hier hebben de Linkse partijen er geen probleem mee wanneer de overheid een uitspraak van de rechter naast zich neervlieg.
@Daan " Met dat gedachtegoed wijs je namelijk de Nederlandse grondwet en de meest gedeelde normen en waarden af en ben je heel slecht ingeburgerd. " Er wordt hier veel onzin geschreven, maar dit tart alles. Als je de overheidsuitgaven te hoog vindt, zou je volgens u in strijd met de grondwet handelen en moeten emigreren. Als we al uw adviezen t.a.v. emigratie op zouden volgen, heeft Nederland straks nog maar 1 inwoner: Daan O. De hoogte van de overheidsuitgaven wordt in grote lijnen bepaald door onze vertegenwoordigers in het parlement en met name door de partijen die de regeringscoalitie vormen. Indirect geldt ook hier: wie betaalt, bepaalt. De Rijksbegroting bedraagt voor 2020 het enorme bedrag van 305 miljard. Dat is rond de 40% van het BBP. Door de toenemende vergrijzing en het afnemend aantal werkenden komt er een moment dat de overheid niet meer genoeg geld binnen krijgt en mensen weer meer zelf zullen moeten doen.
Katootje: geweldige tip zeg. Stuur je me een berichtje wanneer het goede moment is om te kopen en verkopen? Als het zo eenvoudig was dan is er niets te kopen op het goede moment (want waarom zou iemand anders willen verkopen) of te verkopen op het goede moment (want waarom zou iemand anders dan willen kopen).
Volgens Rob Vreeken gloort er hoop voor Bernie: "En dan nu een politicus die niet schroomt het vervloekte S-woord te gebruiken, goede kans maakt de kandidatuur voor de Democratische Partij in de wacht te slepen en straks in november met 51 procent van de stemmen wellicht de presidentsverkiezingen gaat winnen. Een socialist in het Witte Huis! Het scenario is, na de vreselijke Trump-jaren, te spannend om er niet op zijn minst een tijdje over te dagdromen." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/dagdromen-over-een-socialist-in-het-witte-huis~b5b96ebe/
Klaver heeft mijn stem verneukt door geen oppositie te gaan voeren. Dit is dus allemaal voor de bühne.
Verwijs je hiermee naar het principe dat GroenLinks niet gaat dreigen met budgetten blokkeren? Iets wat als enig gevolg een terugdraai naar vorige, slechtere budgetten als ze voor het eerst in zon 100 jaar er niet uitkomen of wijzigingen ten bate van alt-right? www.nu.nl/politiek/6002009/waarom-stemt-groenlinks-zomaar-in-met-alle-kabinetsplannen.amp. Het is een strategie waar je zeker op tegen kan zijn, maar het is beter voor Nederland en Linkse idealen dan voor de bühne stoer doen ten koste van de samenleving.
Ach, Paul, wat jammer dat je zo in de misleidende babbels van Asscher trapt, degene die nou juist voor de allerverschrikkelijkste begrotingen heeft gestemd. Klaver heeft nooit gezegd dat hij overal voor stemt, wel dat hij het goedkoop vindt om tegen daadwerkelijke verbeteringen te stemmen als dat taktisch beter uitkomt. Daar ben ik het ook niet mee eens, politiek zonder enig opportunisme is niet eens wenselijk, maar het is iets heel anders dan geen oppositie voeren.
De onzin de Piketty publiceerde is inmiddels al lang achterhaald. Jesse blijft maar geloven in deze charlatan. Wat werwklijk zou helpen is verlaging van belasting vooral tot modaal maar dan echt significant b.v. -25%. Dan moet je overheidsuitgaven wel verminderen en dan ook echt verminderen en niet “minder meer” zoals tot nu toe altijd gedaan. Maar daar heeft Jesse geen boodschap aan. Helaas....
"Piketty toonde aan dat de rijken steeds rijker worden en wie dat niet is amper of niet kans heeft om hen in te halen. Bovendien verwerven de rijken door dat kapitaal steeds meer politieke macht. De ongelijkheid is daardoor niet alleen een economisch en sociaal maar ook een democratisch probleem." Dit is onzin volgens jou Swiebertje?
Bromsnor, even wat voer voor boven de snor: de dakloosheid in Europa neemt dramatische vormen aan, terwijl de economie is gegroeid als kool. Hoofdoorzaak is de verpaupering door armoede. Hoofdoorzaak van armoede is de door overheden gestimuleerde besparing op loonkosten en bezuinigingen op voorzieningen. Lastenverlaging voor de middenklasse biedt hier geen soelaas. Terwijl een oplossing noodzakelijk is om te voorkomen dat het proces van maatschappelijke verpaupering onomkeerbaar wordt.
En waarop baseert u de stelling dat wat Piketty beweerd onzin is en allang achterhaald? Voorlopig geven de cijfers hem gelijk. Maar het kan zijn dat u andere ondersteunende cijfers heeft. Zo ja, wilt u die dan misschien met ons delen?
De onzin de Piketty publiceerde is inmiddels al lang achterhaald dus heeft hij nu wegens groot succes een tweede boek geschreven. De overheidsuitgaven moeten met 25% verminderen en de Nederlandse bijdrage aan de NAVO moet omhoog naar 2%, dus laten we het onderwijs dan maar afschaffen om te zorgen dat iedereen net zoveel kennis bezit als Bromsnor.
It's called the American Dream because you have to be asleep to believe it - Carlin
'De onzin de Piketty publiceerde is inmiddels al lang achterhaald' Onderbouwing?
Joe Speedboot: "Onderbouwing?" Voorheen vroeg ook al eens iemand om "bronnen"; wat is dat nou voor onzin? Als hier 's nachts een hond begint te blaffen, dan blaffen binnen de kortste tijd alle honden in de hele buurt mee. Denk je soms dat ze eerst willen weten of het om een dief gaat of om een toevallige voorbijganger? Je laat gewoon merken dat je klaar staat om je territorium te verdedigen en ook al baat het niet, het schaadt ook niet.
@Paul, ja alles wat je zegt is onzin. Er komen steeds meer rijken bij door een globale economie waardoor het makkelijker wordt een product of dienst succesvol te maken en veel geld te verdienen. Op zich nikst mis mee. Helaas missen veel mensen de boot door slecht onderwijs (wat verder achteruit holt) en door hoge lastendruk (tendens stijgende) van de overheid verder afzakken en tot armoede gedoemd zijn. Daarnaast faalt de overheid in zowat alles wat ze aanpakt (tegen enorme kosten en verspilling). Deze misstanden moeten we aanpakken en geen aandacht schenken aan Piketty geleuter.
Het is een beetje offtopic( sorry Joop) maar ik vond het wel nuttig en zelfs noodzakelijk om het hier even te melden. Er zijn hier nog lieden die het op regelmatige basis voor Trump opnemen. Als we het dan toch over ongelijkheid en oneerlijkheid hebben. Laten we beginnen bij de nationalistisch god, die ook aanhang heeft onder de uiterst rechtse charlatans in ons land. De rillingen lopen mij over de rug. https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/3/11/18259789/trumps-2020-budget-proposal-cuts https://www.youtube.com/watch?v=qOo6FPj0csU De rillingen lopen echt over je lijf. -220 miljard bezuinigingen op onder meer food stamps. - 25 miljard bezuinigen op gehandicapten verzekeringen -845 miljard bezuinigingen op medicare -1,5 biljoen bezuinigingen op medicaid. -207 miljard bezuinigen op student loan program. De rest wordt allemaal in filmpje uitgelegd. Als je dan toch enorme ongelijkheid wil bestrijden. Begin in de VS. En begin je eens( richt me nu op FvD en PVV kiezers) met je extreem af te keren van Trumpisme. En vooral op economisch gebied. En dus de partijen af te straffen die dit steunen. Dat is al een begin.
Het probleem is dat de er te weinig mensen zijn die "rillingen" hebben. Het rechtse geteisem op deze site gaat echt niet reageren.
What do we do if he doesn't go? The Big Show with Crazy Maniac https://www.youtube.com/watch?v=HZIbipRpjJ4
Dit is precies wat Baarsma beweerd. In Angelsaksische landen is de vermogensongelijkheid veel meer een probleemlanden in Nederland. Alleen Klaver vond van niet.
@ Pensionada Dat is wat Baarsma ook niet begrijpt. Baarsma zit minachtend te kijken naar Klaver. Terwijl Klaver haar op inhoud hier de baas is. Angelsaksische landen lopen altijd paar jaar op ons voor. Vandaar dat ik een rechts radicale revolte op een rechts radicaal tijdperk goed mogelijk acht. Het begon in Engeland in 1979 met het neoliberalisme. En in Amerika onder Reagan, maar veel van die maatregelen werden min of meer eigenlijk al onder Carter genomen. In 1982 volgende Lubbers met zijn afbraakbeleid. De derde weg dan. Bill Clinton was Wim Kok voor met zijn derde weg. Dus Klaver is in dit opzicht een visionair. Maar eerder eigenlijk de SP. We waren geschokt over het smsje van Polman van Unilever. Maar in feite zit het neoliberalisme al veel dieper. Nog een decennia aankloten met dit systeem en Amerika zal ons voorland zijn. Nu al zie je kloven verdiepen. Nu al zie je in Nederland de ongelijkheid toenemen. In Nederland heb je om te beginnen al geen honderden duizenden werklozen. Je hebt minimaal 1 miljoen inactieven. Veel parttimers ook. De koopkrachtplaatjes zijn een slechte grap. Dus natuurlijk heeft Klaver gelijk. De ongelijkheid wordt groter. Dat kan ook niet anders. Omdat rechts er een systeem door heen dramt wat ongelijkheid bevorderd. Met hulp van de PvdA en soms GL trouwens. Dus natuurlijk blijft ongelijkheid groeien. Een gevolg van een systeem.
Pensionada - De vermogensongelijkheid in Nederland is de grootste ter wereld, na de USA
Katootje: dan vergeet je denk ik toch allerlei Midden Oosten landen. Wat te denken bv van Saudie Arabië. Sonic: denk jij dat al die 1 miljoen inactieven aan het werk kunnen? Hoeveel. An hen zitten in WIA? Zij zijn door een arts arbeidsongeschikt verklaard maar jij wil ze blijkbaar weer aan het werk sturen.
"Pensionada – De vermogensongelijkheid in Nederland is de grootste ter wereld, na de USA " Vergeleken met de USA is hier veel meer nivellering. Mensen die veel verdienen betalen veel belasting. Dat geld gaat naar zaken als onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg, sociale zekerheid waaronder de AOW etc. Daarnaast zijn er de pensioenpotten met 1,4 biljoen euro uitgesteld loon. Wil je in Nederland bezit opbouwen dan kun je beginnen met het kopen van een huis, je moet toch ergens wonen. Aangezien je verplicht bent om af te lossen is het na 30 jaar van jou. De hypotheekrenteaftrek helpt ook nog een beetje mee. 56% van de mensen heeft dit begrepen. In andere Europese landen ligt dit percentage nog veel hoger.
Financiële ongelijkheid alleen groter in VS: is het echt zo slecht gesteld met de Nederlandse welvaartsverdeling? - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/financiele-ongelijkheid-alleen-groter-in-vs-is-het-echt-zo-slecht-gesteld-met-de-nederlandse-welvaartsverdeling~bd759715/
En als Jesse het dan over die vriend heeft, herinner ik me weer waarom ik in 2017 (los van Trump) zo hard liep voor de campagne. Dat verhaal had ik toen voor het eerst gehoord. Ik heb zelf lang niet zo veel geleden, maar ik heb wel weinig opleiding genoten door problemen in mijn jeugd. Goed opgeleid zijn is een kwestie van voorspoed EN in je jonge jaren gezond zijn. Ik heb later wel wat opleiding ingehaald, maar een baan ervoor opgeven gaat lastig als je eenmaal een eigen huis hebt. Dan wordt het dus vaak een (te) korte cursus en zeker geen hele studie.
Naar school gaan terwijl je jong bent is zeker te prefereren. Later iets inhalen is vaak moeilijk. Een hele studie in deeltijd zal ook niet veel mensen lukken.
De mens is sociaal, maar ook egoïstisch. Zo is de menselijke natuur. Het hemd is nader dan de rok, mensen zullen altijd geneigd zijn zichzelf en hun naasten te bevoordelen. Kijk maar naar communistische leiders, zonder uitzondering gaan ze uiteindelijk over tot zelfverrijking. De linkse helden Ortega en Castro zijn prima voorbeelden, en de privileges van Oostduitse en Russische communisten zijn legendarisch. Links denkt de mens te kunnen manipuleren en "verbeteren". Dat is een illusie. De menselijke natuur is een gegeven, waar je van uit moet gaan in de politiek en in de wetgeving. Maak zelfverrijking dus mogelijk op een legale manier. Facilieer het, zorg ervoor dat de mens zijn neiging tot zelfverrijking niet alleen in de criminaliteit en buiten de wet kan botvieren. Als de staat de menselijke natuur gaat onderdrukken, dan zal de mens de mens de staat juist niet dienen, en de belangen van de maatschappij als geheel gaan dwarsbomen. Er worden geen economische activiteiten meer opgezet als ze alleen ten goede komen aan het algemeen belang. De mens neemt alleen initiatieven als ze voornamelijk aan haarzelf ten goede komen. Dus wees realistisch, en laat de mens zichzelf verrijken. Anders zakt de maatschappij terug in een moeras van lethargie, stilstand en verarming. De voorbeelden zijn legio, in de geschiedenis en in het heden!
Beste Gefaald, Waarom moeten uw voorbeelden van zelfverrijking toonaangevend zijn? Waarom niet het huidige neoliberale politieke tuig en de bevoorrechten die door uitbesteding van economische activiteiten en met geleverde hand en spandiensten via agressieve internationale fiscale constructies, door uitbuiting en onderdrukking van de werkende, zich nu toch ook schuldig maken aan diezelfde zelfverrijking voor de uitverkorenen?
Gezwam in de ruimte. Toen we in NL een hoogste tarief hadden van 72 %, tot 1990, werkte niemand daar minder hard door.
Grappig dat je terecht stelt dat de mens zowel sociaal als egocentrisch is, maar je vervolgens alleen op het egocentrische deel van de mens concentreert, als zijnde typerend voor de menselijke natuur.
Beste Gefaald, er is meer dan de 'menselijke natuur'. Namelijk de rede. Je beweert dat economische activiteiten stil komen te liggen als het algemeen belang wordt gediend. Maar hoe zat dat dan van WO2 tot de jaren '80? De tijd voordat de neoliberalen de mens ging manipuleren en verbeteren. Er was tot die tijd veel oog voor algemeen belang; toch werden tot die periode de meest grote economische projecten op poten gezet. Zoals de bio-industrie; die is zoals veel dingen door het neoliberalisme uitgegroeid tot een grote gesubsidieerde zwendel. Tot de die jaren hadden rijken in de VS een belastingtarief tot 90%; probeerde Nixon een basisinkomen in te voeren en is de economie ontploft. Hoe kan het dus dat we van WO2 tot de jaren '80 veel oog hadden voor algemeen belang en desondanks de economie is ontploft?
"De mens is sociaal, maar ook egoïstisch." Dat leidt je af omdat je kijkt naar de superrijken, en dat extrapoleert naar de superarmen. Dat leidt tot foute aannamen. Vervolgens ga je aan de slag met de supermachtigen in de voormalige socialistische landen, en alweer extrapoleer je dat naar iedereen. En dan kom je met de stelling dat het de menselijke natuur betreft en dat er niets aan te doen is. "De menselijke natuur is een gegeven" Dat zeg je dan, simpele stellingen die de hele wereld moeten beschrijven. Ik weet niet waar jij filosofie hebt gestudeerd, maar ik zou in jouw schoenen dan toch mijn schoolgeld terug halen. "Anders zakt de maatschappij terug in een moeras van lethargie, stilstand en verarming." Vervolgens kom je tot deze draak van een conclusie, alsof we allemaal in een heerlijke nieuwe wereld leven omdat we toestaan dat de rijken zich verder verrijken. Hoe denk jij dat jouw stellingen, bijvoorbeeld, in Afrika worden gewaardeerd? Of tellen Afrikanen niet mee volgens jou? Dat zijn er wel 1,3 miljard en toenemend. Er zijn nog wel meer landen waar mensen straatarm zijn in Azië, bijvoorbeeld, of in Zuid-Amerika.
"Maak zelfverrijking dus mogelijk op een legale manier. Facilieer het, zorg ervoor dat de mens zijn neiging tot zelfverrijking niet alleen in de criminaliteit en buiten de wet kan botvieren." Zorg er voor dat iedereen een menswaardig bestaan heeft, eten, onderwijs, elektriciteit, onder een dak voor een ieder en "links"is niet meer nodig. Er is niets mis met rijke mensen. Helemaal niets. Alleen armoede is een grote schande. En het creëren van armoede is een stokpaardje, beter, de definitie van rechts. Ikke, ikke, ikke, de rest kan verzuipen, letterlijk. Rechts is een egoïstische verderfelijke polariserende (ji)haat filosofie.
@Gefaald ' Ik ben sociaal, maar ook egoïstisch. Zo is mijn natuur. Het hemd is nader dan de rok, ik zal altijd geneigd zijn mijzelf en mijn naasten te bevoordelen. Rechts denkt dat mensen niet zijn te manipuleren en juist zijn te "verslechteren". Dat is realistisch en waar. Het zal altijd zo zijn en het zal altijd zo blijven. Zowaar helpe mij God. Zalig zijn zij die mijn woorden geloven en in zich bewaren. Halleluja. Amen.' Groetjes van Baudet. Kijk nou begrijp ik je. PS: nog vergeten 'Communistische leiders is het zelfde als linkse mensen'. Zucht.
@Pater Nou, dat kun jij absoluut niet bewijzen ! Mijn hypothese over een zekere aangeboren, biologisch bepaalde en niet te onderdrukken graad van egoïsme in de menselijke natuur lijkt me veel aannemelijker (gezien de lange menselijke geschiedenis en de gedragingen die we daarin hebben kunnen aanschouwen).
@Gefaald Het klopt dat kapitalisme tot meer welvaart leidt dan socialisme of communisme. Kennelijk past kapitalisme beter bij het menselijk DNA. Mensen hebben nu eenmaal uitdaging en beloning nodig om iets te presteren. Socialisme en communisme leiden inderdaad wel tot meer gelijkheid. Iedereen, met uitzondering van een kleine geprivilegieerde minderheid, wordt even arm. Kapitalisme heeft één tekort: het brengt veel welvaart maar het leidt ook to grote verschillen. Die moet je corrigeren door progressieve belastingen, uitkeringen, pensioenen en toeslagen. Dat noemt men ook wel het Rijnlande model.
Dat is ook wat Bernie Sanders voor ogen staat: kapitalisme met een menselijk gezicht: "Dan heeft Bernie Sanders een aantrekkelijker socialisme in de aanbieding. Ja, het roofkapitalisme moet worden ingetoomd en op Wall Street zal hij enige noten te kraken hebben. Maar verder is zijn maatschappijvisie een vergaarbak van plannen die de harde Amerikaanse samenleving menselijker, prettiger en gelijker moeten maken, van klimaatbeleid en een ziektekostenverzekering voor iedereen tot aan rechten voor lhbti’ers. Opvattingen die veelal een-op-een zijn terug te vinden in het partijprogram van de VVD, maar als de Sanderista’s het socialistisch etiket gebruiken om aan te geven dat sommige dingen in Amerika grondig anders moeten – mijn zegen hebben ze." Bernie moet namelijk veel grotere stappen maken dan wij. Zaken die hier normaal zijn zoals een ziektekostenverzekering voor iedereen, bijstandsuitkeringen, lage collegegelden, 25 dagen betaalde vakantie, doorbetaling ziektegeld, zwangerschapsverlof, ontslagbescherming, transitievergoeding, ouderschapsverlof, maximaal 2 jaar WW enz. enz. bestaan niet of nauwelijks in de VS. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/dagdromen-over-een-socialist-in-het-witte-huis~b5b96ebe/
Beste gefaald, Alles wat een mens doet, doet hij uit eigenbelang. Dit was een opmerking die een docent op de TH opperde. Als je daar over na gaat denken klopt dat volgens mij wel, in ieder geval voor het aller grootste deel van de mensen. Alleen hebben mensen verschillende belangen. Er zijn mensen die het belangrijk vinden om maar zoveel mogelijk geld bij elkaar te graaien. Dat is hun ideaal Dat ze daarbij soms andere mensen benadelen vinden ze onbelangrijk en als ze een concurrent (legaal in het kapitalistisch systeem) hebben uitgeschakeld is dat reden voor een feestje. De American Dream. Iedereen kan rijk worden als je je kansen maar pakt. Net als de staatsloterij, Iedereen kan rijk worden als je maar loten koopt. en als iedereen rijk is, hoeven we niet meer te werken Er zijn ook mensen die geloven dat het algemeen belang ten goede komt aan hun eigen belang. Die geloven dat als het goed gaat met de samenleving, zij daar profijt van hebben. Mensen die in samenwerken geloven i.p.v. concurreren. De zelfverrijking van sommige mensen komt niet echt ten goede aan het algemeen belang en moeten we daarom beslist niet faciliteren. Er zijn best wel problemen die de samenleving bedreigen. Die kunnen we het best oplossen door samen te werken.
'Anders zakt de maatschappij terug in een moeras van lethargie, stilstand en verarming' Dat is al lang aan de hand omdat het niet meer om inhoud maar alleen maar om meer meer meer gaat. Het wachten is op de implosie. Slechts rond de 20% van de winsten worden terug geïnvesteerd, de rest verdwijnt in het wereldwijde casino genaamd ''de financiële sector'. Mensen die niets uitvinden, niemand beter maken, geen huizen bouwen, maar alleen maar handig profiteren van het feit dat er mensen bestaan die wel iets kunnen.
Gefaald, Gezien uw stellingname vind u wellicht: Het rijk van de schaarste van Hans Achterhuis interessant leesvoer, als u het niet al gelezen heeft.
@Gefaald 16 februari 2020 at 13:54 "@Pater Nou, dat kun jij absoluut niet bewijzen !" Volgens mij heb ik het al bewezen door naar de praktijk in NL tot 1990 te verwijzen, met een hoogste belastingtarief van 70 %. Wil je werkelijk beweren dat mensen toen minder hard werkten, en met die reden? Overigens is het zo dat mensen zowel egoïsme als altruïsme in zich hebben, en dat een stimulerende sociale omgeving het altruïsme meer bevordert dan een kille a-sociale.
Ach weet je het is gewoon een kwestie van tevreden zijn met je leven en met wat je hebt. Ik test auto's naast mijn werk en rij dus wel eens in een Tesla Model S Ludicrous Mode of een Jaguar F-Type Cabrio maar ik zou die auto's echt niet privé willen hebben. Ben blij als ik ze na een week lol weer in kan leveren. Doe mij m'n kleine elektrische Renault Twizy maar waarmee ik nooit in de file sta of mijn kleine motor die 1:55 rijdt of mijn grote motor waar ik lange verre motorreizen mee maak zoals vorig jaar naar Kazachstan. Ik heb 6 broers en zussen en uit mijn familie haal ik heel veel plezier en voldoening net als uit mijn baan als Technische Onderwijs Assistent (na 34 jaar Gezondheidszorg) op de mooiste en fijnste school van Nederland. Geld interesseert mij geen ene reet, ik heb afgelopen jaar nog twee maal €1.000,- en een vrijwel nieuwe Macbook Pro weg gegeven aan vrienden. Waarom geven geeft veel meer voldoening dan altijd maar geld en goederen vergaren. Probeer het maar eens geld of dingen weggeven dan merk je vanzelf hoeveel voldoening dat geeft. Oh en ik heb geen smartphone en dus een heerlijk rustig leven waarin ik geniet van andere dingen dan op een klein kutscherrumpie staren de godganse dag zoals Jesse Klaver en zijn TK-kompanen doen tijdens debatten. Tja Jesse Klaver snapt hij het eigenlijk allemaal nog wel.....
"Ach weet je het is gewoon een kwestie van tevreden zijn met je leven en met wat je hebt." Dat werkt vaak prima totdat je weinig of niets hebt. Vooral relevant nu de rijken in NL in hard tempo bezig zijn de onderklasse compleet uit te kleden.
Tevreden zijn is voor 99% van de wereldbevolking makkelijk als ze de luxe hebben om liever een Twizzy dan een Tesla te rijden.
@Jan Van Der Plas Het is verheugend te horen dat er nog tevreden mensen zijn; dat is de basis voor een gelukkig leven. Als je altijd ontevreden bent met wat je hebt een jaloers bent op anderen die meer hebben, ben je misschien wel een goede socialist maar ook een ongelukkig mens.
Jan Van Der Plas is zo'n "influencer": morgen heeft hij zijn nikes weggegeven en adidas gekocht, omdat die lekkerder liepen dan puma's.
@Audio Het lijkt me dat het helemaal niet moeilijk om tevreden te zijn met wat je hebt als je zonder problemen 2000 euro kunt weggeven. Misschien is Jan een soort nieuwe Sint Maarten, die nog het hemd van zijn rug zou weggeven, maar waarschijnlijk is hij gewoon bovengemiddeld vermogend. Zo vermogend dat hij maar moeilijk uit zijn bubbel kan kijken. "Ik ben ook tevreden met mijn Renault Twizzy" Zou hij ook nog tevreden zijn als zijn fiets kapot ging, en hij zo krap zit dat een nieuwe (en dan bedoel ik eigenlijk dus vierdehands) fiets van E 75 fiets er de komende maanden niet inzit?
Wat niet wordt vermeld is dat al die schatrijke Amerikanen praktisch verplicht zijn een groot deel van hun vermogen aan maatschappelijke doelen te besteden. Niet juridisch verplicht, maar als ze het niet doen wordt er schande van gesproken. Toen de intens gierige Bill Gates probeerde zich aan deze morele verplichting te onttrekken, stuitte dat dan ook op zo zware kritiek dat Billy nu braaf meedoet, met de Bill & Melinda Gates foundation. Nu schuift de politiek naar rechts. Kijk naar een site als DDS. Zouden de lieden die op die site mopperen op de hele "populistische canon", van islam tot klimaat en EU, beseffen dat een rechts arbeidsbeleid leidt tot afbraak van het het arbeidsrecht en grotere inkomensongelijkheid? Ze denken natuurlijk dat grotere ongelijkheid betekent dat ZIJ meer inkomen krijgen - maar als je het bedroevende intellectuele gehalte van hun discussiebijdragen ziet vrees ik eerder dat ze op weg zijn naar de bedelstaf.
"Niet juridisch verplicht, maar als ze het niet doen wordt er schande van gesproken. " Ahh, dus niet verplicht, dat haalt dan gelijk je eerste zin onderuit. Misschien liggen niet alle mensen wakker van schande, en misschien zijn sommige mensen goed, omdat ze gewoon een aardig karakter hebben. Wishful thinking van jou. Het is bekend dat veel miljardairs psychopate karaktertrekken hebben, en weet je wat zo bepalend is voor deze mensen? Ze hebben geen empathy, geen meegevoel, ook geen gevoel voor schande. Trump is er ook zo een, maar ik heb een beter voorbeeld. De familie Sackler die eigenaar is van de farmaceut Purdue https://en.wikipedia.org/wiki/Purdue_Pharma Deze firma heeft gedurende 15 jaar toegestaan dat oxycontin door zogenaamde pillmills (dokters die zonder noodzaak, maar voor een stevig tarief voorschrijven, gelegaliseerde drugsdealers) Elk jaar sterven nu in de VS 50.000 mensen aan een overdosis opiaten. 90% van deze mensen is verslaafd geraakt door het oneigenlijke gebruik van oxycontin. Dacht je dat de familie Sackler ooit heeft geprobeerd een einde te maken aan het misbruik? Dacht je dat de familie Sackler wakker lag van mensen die vonden dat het een misdadigers kliek is, schadelijker dan de meeste maffiose families? Vorig jaar verloren ze een rechtszaak waarin slachtoffers schadevergoeding moesten krijgen, de familie Sackler ontrok 10 miljard aan het bedrijf en diende een faillisementsaanvraag in. Hoezo schande?
"maar als je het bedroevende intellectuele gehalte van hun discussiebijdragen ziet vrees ik eerder dat ze op weg zijn naar de bedelstaf." Je zou het denken maar feit is dat "rechts" veroorzaakt bedelstaven. Intellectuele bijdragen zijn blijkbaar eerder een oorzaak voor bedelstaven. Liegen, manipuleren, geweld gebruiken, omkopen, polariseren, discrimineren, nepotisme, niet delen etc. Als je dat onder controle hebt dan kan je schijt hebben aan iets als abstracts als een "constructieve" bijdrage aan een discussie, dan ben je rechts.
Laten we het gelijk trekken. Als je je werk verprutst, wordt je ontslagen... Dat mag bij politici ook wel. Als je steelt van anderen, dan wordt je opepakt....Dat mag bij politici ook wel. Als je verantwoordelijk bent voor de dood van anderen, dan wordt je opgepakt....Dat mag bij politici ook wel. (Omkosten)vergoedingen worden zwaar belast.....Dat mag bij politici ook wel.
Politici zijn afhankelijk van de mensen die op hun stemmen. Politici hebben een kiezers-mandaat, er is op hun gestemd. Ze zitten er omdat ze gekozen zijn. Je kan gekozen bestuurders niet ontslaan, tenzij ze de wet overtreden. Wie zou dat moeten doen? Een andere gekozen bestuurder?
"Baarsma daarentegen denkt dat Bezos minder hard zal werken als hij meer belasting moet betalen." Ik geloof dat Baarsma het iets algemener bedoelde dan alleen Bezos. Evengoed blijft het onzin. Tot 1990 betaalden Nederlanders over de verdiensten boven omgerekend 70 duizend euro 72 procent inkomstenbelasting. Afgezien van Ferry Hoogendijk was niemand daar echt verontwaardigd over, niemand ging daar minder hard door werken. Het was Wim Kok die als minister van Financiën het tarief verlaagde naar 60 procent. Later werd dat 52 procent.
1990 is dertig jaar geleden. Dat Wim Kok de belastingtarieven verlaagde had te maken met de kapitaalvlucht. Belasting zit ook in concurrentie met andere landen. Als je teveel vraagt, dan zijn er mensen die naar een ander land gaan om hun inkomsten te laten belasten.
"Tot 1990 betaalden Nederlanders over de verdiensten boven omgerekend 70 duizend euro 72 procent inkomstenbelasting." Tot zover de theorie, maar hoeveel mensen betaalden ook daadwerkelijk die 72 procent inkomstenbelastingen? Want tegenover het 72% tarief stonden ook legio aftrekposten.
Dit is echt totale onzin. 72% tot 1990 volgens Pater. Laat maar een zien in de tabellen van de belastingdienst.
Er zijn tegenwoordig veel meer parttimers en zzp-ers. Dus tegenwoordig kun je makkelijker als je veel verdiend gaan werken uit een BV of simpelweg een dagje minder gaan werken. Ook is het met de EU natuurlijk makkelijker om je gewoon ergens anders te vestigen mocht het in Nl te gek worden. Je kunt 2020 niet zo makkelijk vergelijken met 1990.
@Bromsnor. U vraagt, wij draaien. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-75-procent-belastingen-echt-lachwekkend~bdbea365/ Het zou u sieren als u inhoudelijk zou reageren en niet alles tot onzin zou verklaren alleen maar omdat het in uw ogen onzin is.
Hier nog een onderzoeksrapport van het CPB met de duidelijke titel "Hoger toptarief levert niets op" . Dus als het je om de maximale belastingopbrengst gaat, toch het doel van belastingen. Dan heeft zo'n hoog toptarief geen enkel nut. https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-policy-brief-2013-04-over-de-top.pdf
Het toptarief van 72 procent daalde in 1990 naar 60 procent en in 1992 betaalde slechts 4% van de belastingplichtigen het percentage van 60%. De link naar de bron (Elsevier) is inmiddels gebroken.
Altyd prachtig om te spreken over kanskracht en onderwijs maar wie bakt dan ons brood, of maakt de kantoren schoon of bevoorraadt de winkels als we allemaal doctorandus worden? O ja daar heeft D66 ook oplossing voor, goedkope arbeidskrachten weer als gastarbeider binnen halen.
D'66 wil kennelijk de lonen van de laag opgeleiden laag houden door de aanvoer van goedkope arbeid zo groot mogelijk te maken. Ik ben juist voor het tegenovergestelde: stop de aanvoer van goedkope arbeid uit Oosteuropa en de rest van de wereld zodat er echte schaarste ontstaat en de laagopgeleiden er eindelijk eens echt op vooruit gaan na veertig jaar stilstand.
Waarom doe jij dat niet, Bibi, en misschien dat je vrienden en familie ook wilt helpen? Of vind je dat kantoren schoonmaken te weinig betaalt? Vind je dan dat we maar in smerige kantoren moeten werken, of toch maar mensen ergens halen die het doen? Polen, Ghanezen, dat soort mensen? Zeg het maar hoe het wel moet, in plaats van mopperen.
"O ja daar heeft D66 ook oplossing voor, goedkope arbeidskrachten weer als gastarbeider binnen halen." Je bedoelt VVD en CDA neem ik aan?
yasser kan niet rekenen, en haat de autochtone burgers, de tijden gaan veranderen linkse redactie van joop.nl! uiteraard word mijn post niet doorgelaten door jullie, want alleen de extreem linkse ellende word doorgelaten, NEXIT!! rutte berechten voor het in gevaar brengen van de autochtone Nederlanders door het importeren van een volk wat ons haat! en het liefst ziet sterven! uiteraard lezen jullie dit wel, jullie moeten nagaan of jullie wel helemaal goed zijn met jullie enge linkse sensuur en gevaarlijke ideeen
Wat een haat spreekt er uit uw reactie. Toch, wil ik de redactie complimenteren omdat ze dit hebben doorgelaten. Zodat we ook de andere kant kunnen lezen. Dan inhoudelijk. Yasser heet Jesse Klaver, dat is zijn echte naam. U schrijft Nexit. Nu ben ik een grote criticus van de huidige EU. Er deugt in mijn ogen weinig aan deze EU. Echter uittreden zou economische zelfmoord zijn, hoe graag ik ook eruit zou willen. Ben faliekant tegen de Euro. Deze Euro werkt averechts. Lidstaten groeien juist economisch uit elkaar in plaats van naar elkaar. De EU is een voorstander van de globalisering en sluit handels akkoorden af die burgers buiten spel zetten. CETA is daar een voorbeeld van. Ik heb de overtuiging dat uit klimaat oogpunt de globalisatie dient terug gedraaid te worden. Regionale economie die zoveel mogelijk zelfvoorzienend is beperkt transport wat erg vervuilend werkt. Ook verwijt ik de EU dat ze de buitengrenzen van de Schengenzone niet afdoende hebben bewaakt. Daarna geen controle hebben gehouden wie nu wel een vluchteling was of een economische vluchteling. Economische vluchtelingen hadden geen toegang mogen krijgen, echte vluchtelingen dienen ALTIJD opgevangen te worden. Daar trek ik een duidelijke grens. Voor de goede orde nog dit. Neoliberalen hebben veel kapot gemaakt aan ons sociale systeem. Maar niemand ( zelfs Rutte niet ) is verantwoordelijk voor ons financiele systeem. Dat werkt nou eenmaal ongelijkheid in de hand. Rente is daar de oorzaak van. In het heden doet het bijdrukken van enorme hoeveelheden geld hetzelfde als de rente.
@ muismat: Je hebt helemaal gelijk.Alleen de extreem linkse ellende word doorgelaten op Joop.nl. Rutte moet inderdaad berecht worden. sterker: Alle politieke partijen, behalve FvD en PVV, moeten verboden worden. We worden keer op keer gewaarschuwd door Geert en Thierry Maar die andere partijen willen gewoon niet luisteren. Ze hebben de "kopvoddetax"van Geert afgewezen. en nu zie je overal op straat vrouwen met een hoofddoek. Sommige meisjes doen dat alleen maar om Geert te pesten want ze dragen er vaak strakke kleding onder en dat hoort niet bij de Islam. Zelfs in ziekenhuizen lopen allochtonen verpleegsters met hoofddoeken rond. Ze doen altijd poeslief maar zijn niet te vertrouwen. Geert en Thierry waarschuwen niet voor niets.
Nee hoor muismat, jij wordt gewoon doorgelaten, jij toont aan hoe dom die extreem rechtse ellende is. Mensen zoals jij, die zijn een zegen voor links. Jammer toch.
`jullie moeten nagaan of jullie wel helemaal goed zijn met jullie enge linkse sensuur en gevaarlijke ideeen' Het wordt een trend hier op Jopo, nieuwkomers van de rechtse zelfkant: Spasmodisch sputum kwattend in hun kwispedoor van kwalijke kwaliteit. `k Weet niet wat ik ervan moet denken; of zulks gecensureerd moet worden of niet. Ik pleit voor een quotum voor extreem kwijlend domrechts hier.
O, en nog dit: In correct ABN mag `domrechts' worden gespeld zónder koppelteken, net als `kleinburgerlijk, kortzichtig, minvermogend en laaggeletterd'.
Tijdens je leven mag je al het geld vergaren dat je kunt. Bij het overlijden erft, afgezien van een kleine grondslag, de gemeenschap het bezit. Door dit systeem komt talent het best tot zijn recht en voorkom je een opeenstapeling van vermogens.
Ooit gehoord van familiebedrijven? 270.000 in Nl... En zo nodig zullen mensen voor hun dood zorgen dat het vermogen wordt doorgegeven aan hun kinderen... of het simpelweg verbrassen...
Dus ik mag niet bepalen wie mijn geld krijgt als ik overlijd? Overigens werkt het niet, mijn oma met geld heeft op dit moment alles al netjes op de bankrekeningen van de kinderen gesluisd zodat de grijpgrage overheid er vanaf blijft. Heb niets tegen meer socialisme maar op dat punt, nee. Je kan niet verplicht hele bezittingen aan de (vaak niet eens eerlijke en liegende) regering geven na overlijden.
Onzin, dan verzint men wel een constructie om het geld tijdens leven te geven, of richt men een BV op waarvan de ouder zowel als de kinderen eigenaren zijn. Of men verhuist gewoon wanneer men ouder wordt naar een land met een betere fiscale regeling. Ik blijf het heel bijzonder vinden dat men hier denkt dat de mensen die snugger genoeg waren om miljoenen/miljarden te vergaren als makke schaapjes blijven zitten wanneer mensen zoals u langskomen om es lekker te graaien in het door hen verdiende geld.
Iets simpels als een beetje geld reguleren, kan niet, lukt niet, mag niet en iets onmogelijks als de temperatuur op de aarde omlaag krijgen gaat dan wel lukken?
Wat Piketty (en linkse partijen) vergeten is dat mensen hun gedrag gaan aanpassen als fiscaliteiten wijzigen. Stel je bent een vijftigjarige ondernemer en je hebt kinderen. Als je ervan uit kunt gaan dat die na jouw overlijden een mooie onderneming erven, dan investeer je in r&d, scholing van medewerkers, installaties etc. Raken je kids alles of grote delen kwijt, dan zoek je of ‘constructies’ of je maakt het geld gewoon op. Weg werkgelegenheid, klanttevredenheid etc. Wie wordt daar beter van?
Wat Mark vergeet is dat het meeste wat als winst binnenkomt tegenwoordig niet meer in de reële economie terecht komt maar in aandelen of in waardegoederen verdwijnt.
Markzelluf - Piketty en de linkse partijen hebben geen enkele interesse om jouw eenmansbedrijfje om zeep te helpen, zolang die mooie onderneming van jou maar blijft bestaan en jouw medewerkers niet werkloos worden. Tenslotte had jij die onderneming niet kunnen opbouwen zonder hen. Of jouw kids alles of grote delen kwijt raken hangt gewoon van hun interesse af om net als jij ook in dat bedrijf te werken.
U heeft geen gelijk. Ik ben links en ik vergeet dat niet. Tuurlijk heeft fiscaliteit bepaalde bij effecten, maar die zijn op voorhand vaak moeilijk te voorspellen. Wat ook kan is dat als je financieel de schapen op het droge hebt, weet dat je kinderen het geld niet zo maar kunnen erven, dat je je geld aan andere dingen gaat besteden die je de moeite waard vindt. Bijvoorbeeld goede doelen, politieke partijen, etcetera.
Ach, dit is hetzelfde denken als de dromers over een basisinkomen. Die verwachten ook dat 'anderen' wel blij en tevreden het geld op blijven hoesten opdat zij hun bestaan kunnen vullen met alleen maar pretjes.
"Als je ervan uit kunt gaan dat die na jouw overlijden een mooie onderneming erven, dan investeer je in r&d, scholing van medewerkers, installaties etc. Raken je kids alles of grote delen kwijt, dan zoek je of ‘constructies’ of je maakt het geld gewoon op. Weg werkgelegenheid, klanttevredenheid etc." Suply side economics 1) maak het de rijken makkelijker geld te vergaren. 2) rijken investeren het geld in de economie en creëren banen en zo 3) de economie groeit Waarbij stap 2) en 3) ongeveer dezelfde functie hebben als de hemel in de diverse religies. De belofte van een beloning om het volk over te halen stap één te zetten. Maar stap één is natuurlijk het eigenlijke plan. Nu ja, stap 2) en 3) zijn een publiek geheim, waarbij het de bedoeling is dat de rijken hun geld=macht uiteindelijk gaan gebruiken om het land te runnen in hun eigen voordeel. Of eerder, het land gaan beschouwen als hun persoonlijke wingewest. :"Supply-side economics" AKA "Trickle-down economics" is economisch waandenken. Vraag creëert aanbod, niet andersom. In geval van je voorbeeld, als de 50 jarige miljonair al zijn geld over de balk gooit, komt dat geld tenminste weer in de economie terecht, terwijl het anders waarschijnlijk gewoon opgepot word. Overigens lijkt me dat het erven van een bedrijf sowieso anders werkt als het erven van geld, dus dat je hele voorbeeld om te beginnen al vrij onzinnig is.
@zapata, zo laag is het investeringsniveau van een gemiddeld bedrijf toch niet. En bij familiebedrijven Is dat echt niet anders. @katootje: vdl, Van Oord, Damen, Van der Valk, er werken duizenden mensen en ze hebben impact op miljarden consumenten die (vaak zonder het te beseffen) erg blij zijn met hun producten. Dat wil jij wegdoen?
Als je je geld opmaakt gaat dat ook naar ondernemers die daarvan weer creatieve investeringen kunnen doen. Het zijn dan alleen niet jouw kinderen.
Marinus C "Suply side economics 1) maak het de rijken makkelijker geld te vergaren. 2) rijken investeren het geld in de economie en creëren banen en zo 3) de economie groeit Waarbij stap 2) en 3) ongeveer dezelfde functie hebben als de hemel in de diverse religies." Hele mooie vergelijking.
Markzelluf - Nee, ik ben van mening dat soort bedrijven eigendom behoren te zijn van de werknemers. Verder sluit ik me aan bij wat Marinus C. schrijft.
Marinus C Voordeel is dat als je een bedrijf erft je bijna geen erfbelasting behoeft te betalen. Dus ik begrijp wel dat dat door ondernemers maar wat graag gepromoot wordt. De berg groeit alleen maar harder.
Hoe kan Klaver nu toch klagen dat de vermogensrendement heffing in Nederland te laag is. Rekenvoorbeeldjes: spaargeld 100000 euro. Echt rendement: rente 0,01% = 10 euro. Vermogensrendementbelasting in 2019: 228 euro. Dat is dus een belastingdruk van 2280%! Maar volgens Klaver is de belastingdruk op vermogens te laag en moet die naar 90%.
Heb je het nu over de vermogensrendement heffing of over vermogensbelasting? Of haal je van alles door elkaar?
@ katootje : de vermogensrendementsheffing in Nl is het systeem om vermogens te belasten, dat weet u ook. Vermogens belasten is een goed middel maar doe het dan op werkelijk gemaakt rendement. 90% belasting is onzin, dat weet u ook, dat staat gelijk aan onteigening. Onteigening is een doodlopend pad , daar zijn voldoende voorbeelden op de wereld. Klaver is een slimme jongen, en heeft potentie, echter hij moet aub geen domme populist worden.
Katootje: in Nederland hebben we vermogensrendementsheffing. Klaver wist niet waar hij over sprak in de DWDD toen hij sprak over voorbeeld van Heineken eigenares.
Ach en wee, Pensionada, arme ziel. De 90% van Klaver geldt alleen voor de allerhoogste inkomens hoor. Ik schat zo dat jij daar niet bijhoort. En iemand die 100.000 op de bank heeft staan bezit is slim genoeg om een hoger rendement dan 0,01 % te halen. Ik heb het niet, maar over mijn ca. 30.000 spaargeld vang ik, incl. belastingvoordeel wegens duurzaam beleggen, al gauw 3,5 %. En aangezien vermogen tot ruim 30.000 belastingvrij is (!!!), en mijn opbrengst hoger is dan de inflatie, maak ik een mooi winstje. Ziet er opeens heel anders uit he.
| Rekenvoorbeeldjes: spaargeld 100000 euro. | Echt rendement: rente 0,01% = 10 euro. | Vermogensrendementbelasting in 2019: 228 euro." Als je de zgn. rekenhulp van de Belasting voor 2019 gebruikt, kom ik bij een bedrag van 100000 euro aan spaargeld op een vermogensrendementheffing van 404 euro. @Katootje | Heb je het nu over de vermogensrendement heffing | of over vermogensbelasting? Of haal je van alles door elkaar? De Belasting is verwarrend/misleidend door de term `vermogensrendementsheffing' te gebruiken waar het bij spaargeld eigenlijk om een vermogensbelasting gaat, zeker als je de inflatie ook nog meerekent.
Jasdon: Voor mensen die bv sparen voor extra pensioen op korte termijn is het geld op een spaarrekening zetten vaak het enige alternatief.
@Pater "En iemand die 100.000 op de bank heeft staan bezit is slim genoeg om een hoger rendement dan 0,01 % te halen." Als je je het risico kunt veroorloven om daarop fors te verliezen, dwz. als je een pensionado bent met een vast inkomen en dus toch niet in de bijstand terecht komt mocht je al je spaargeld kwijtraken, dan kun je daarop inderdaad gokken. Zo niet, dan is het toch een ander verhaal: zelfs de banken durven niet om spaargeld te gebruiken om te beleggen om daarmee meer rente uit te kunnen keren -- dat zegt toch wel genoeg...
EricDonkaew: “Bezos en de zijnen hadden nooit zo rijk mogen worden” Zo is dat. Als het bedrijf eigendom was geweest van de werknemers, dan had dat een groot verschil uitgemaakt. Belastingen zouden alleen geheven moeten worden voor het in stand houden van de nutsvoorzieningen, die in handen behoren te zijn van de gemeenschap. Als middel om de eigendomsverhoudingen te veranderen faalt het middel van de belastingheffing. De noodzaak tot verandering van de eigendomsverhoudingen blijft echter bestaan.
Ik ben alleen bang dat als het bedrijf eigendom was geweest van de werknemers dat het niet zo'n groot bedrijf was geworden. En dan was een concurrent met een ondernemer aan het roer nu de grote kapitalist geworden, en was er dus niets veranderd... Of heb je een paar voorbeelden van bedrijven met werknemers aan het roer die zo groot zijn geworden als Amazon?
En u kent vast voorbeelden waarbij het goed ging als de werknemers eigenar waren? De enige voorbeelden die ik ken (zoals o.a. Moes coöpertief bouwbedrijf) zijn allemaal filliet gegaan.
Beste Max, waarom in vredesnaam zitten we te wachten op grote bedrijven? Kleine bedrijven die samenwerken kunnen precies hetzelfde alleen zal dan de winst beter worden verdeelt. Jeetje, de geconditioneerde response als zou groot beter zijn.
Max is van mening dat bedrijven die werknemers als nummers behandelen en onderbetalen de concurrentieslag altijd zullen winnen, tot er waarschijnlijk maar 1, 2 of 3 zullen overblijven. De vraag is echter of je wilt dat bedrijven die werknemers als nummers behandelen en onderbetalen zoveel macht opbouwen. En zo niet, wat je daar tegen kunt doen. itsme denkt dat je een inhoudelijk stellingname kunt afdoen door er een etiketje op te plakken. Morgen wil hij ons weer opdringen dat we in gesprek moeten gaan met mensen/partijen die buitenlanders uit Nederland willen weren. Het één mag je niet ter discussie stellen en het andere moet je ter discussie stellen, want het één is communisme en het andere is geen fascisme
Belastingen dienen allereerst om "publieke goederen" te financieren: goederen waarvan je de voordelen niet kunt doorbelasten aan degenen die daarvan profiteren, om principiële redenen, of domweg omdat dat te duur is. Een voordeel van het eerste is ons hele democratische stelsel. VVD-ers mopperen wel eens op "subsidieslurpers", maar je kunt zeggen dat de hele Kamer "aan het subsidieinfuus ligt". Maar gelukkig hebben we geen Kamer "die z'n eigen broek moet ophouden" - het alternatief heet corruptie. Een voordeel van het tweede is de omroepbijdrage. Tot eind vorige eeuw was er een heel legertje controleurs nodig vanwege de 0,01% van e bevolking die geen radio of TV heeft. Overigens is het met de huidige technologie wel goed mogelijk iedereen precies te laten betalen voor wat hij ziet. Maar dan kijkt niemand meer naar politieke programma's en zakt onze democratie in elkaar,
@Katootje Er zit een hele wereld tussen "bedrijven die werknemers als nummers behandelen en onderbetalen" en "bedrijven die eigendom zijn van de werknemers"... waarom altijd denken in extremen. En gelukkig kunnen tegenwoordig de meeste mensen kiezen bij wat voor bedrijf ze willen gaan werken. @Zapata Ik zeg nergens dat ik zit te wachten op grote bedrijven. Ik geloof alleen miet in bedrijven die eigendom zijn van werknemers. We hebben nu eenmaal ondernemers nodig met ambitie, visie en lef om bedrijven te starten en te laten groeien. Ik denk dat ik dat mag zeggen omdat ik zelf ondernemer ben (na 20 jaar als werknemer), een hele leuke boterham verdien, maar de ambitie en het lef mis om mijn bedrijf te laten groeien... moet er niet aan denken geld te gaan lenen (lees risico te nemen) of personeel te hebben. Daarom heb ik respect voor mensen die dat wel kunnen... de gemiddelde Nederlander kan het niet. Misschien kunnen @Zapata en @Katootje laten zien hoe het moet... samen met wat andere bezoekers van Joop een bedrijf uit de grond stampen... van en voor de werknemers
@max Amazon is een van de grootste bedrijven ter wereld. Moet een bedrijf met een alternatieve aanpak meteen ook in die categorie vallen om jou nieuwsgierig te maken naar alternatieven? Zo ja, lees dan niet verder over Semco. After dramatic restrictions on liquidity instituted by Brazilian president Fernando Collor de Mello to combat hyperinflation in 1990, the Brazilian economy went into a severe downturn, forcing many companies to declare bankruptcy. Workers at Semco agreed to wage cuts, providing their share of profits was increased to 39%, management salaries were cut by 40% and employees were given the right to approve every item of expenditure. Performing multiple roles during the crisis gave workers greater knowledge of the operations and more suggestions on how to improve the business. Reforms implemented during that time led to 65% reduction in inventories, a marked reduction in product delivery times and a product defects rate that fell to less than 1%. As the business climate improved, Semco's revenues and profitability improved dramatically. As of 2003, Semco had annual revenue of $212 million, up from $4 million in 1982 and $35 million in 1994, with an annual growth rate of up to 40 percent a year. It employed 3,000 workers in 2003, as opposed to 90 in 1982.
@Le Chat, natuurlijk zijn er 'uitzonderingen'. Maar ook hier was er nog wel gewoon de (jonge) ondernemer die zijn werknemers de kans gaf zich zo op te werken... en samen het bedrijf weer succesvol te krijgen. (ik kan zo niet vinden hoeveel % van het bedrijf nog steeds eigendom is van de ondernemer zelf) Zo zijn er natuurlijk best veel (IT) bedrijven waar ze weinig middle-management hebben, waar ze werken met winstdeling, etc... dit is natuurlijk ook gewoon een manier om het personeel bij het bedrijf te betrekken en te behouden voor een bedrijf. Maar het start wel altijd met 1 of meerdere ondernemers met een idee/visie. Is m.i. toch anders dan een bedrijf van werknemers voor en van werknemers.
Max vraagt om voorbeelden van bedrijven met werknemers aan het roer die zo groot zijn geworden als Amazon en als ik dan aanvoer dat het gaat om bedrijven die werknemers als nummers behandelen en onderbetalen om de concurrentieslag te winnen, vraagt hij: "waarom altijd denken in extremen?" Zelf was hij ook graag miljardair geworden, maar hij mist de ambitie en het lef om zijn bedrijf te laten groeien en stelt voor dat Zapata en ik dat dan maar moeten doen, alsof wij de ambitie zouden hebben om bedrijven zoals Amazon en Microsoft te beginnen. Overigens ben ik ook ondernemer Max.
@Katootje Ik vind Amazon ook geen mooi bedrijf... ik wil alleen maar zeggen dat de meeste mensen gewoon heel tevreden zijn met het bedrijf waarvoor ze (mogen) werken. De meeste bedrijven en ondernemers deugen namelijk best... En ik zou idd best miljardair willen worden... maar ik ben bang dat ik zelfs een miljoen op de bankrekening wel kan vergeten... geen probleem, ik ben tevreden met hoe het nu gaat ;-) En nee... ik geloof nog steeds niet in een bedrijf met werknemers aan het roer. Mooi overigens dat je zelf ook ondernemer bent. Doe er iets moois mee, dat probeer ik ook.
"ik wil alleen maar zeggen dat de meeste mensen gewoon heel tevreden zijn met het bedrijf waarvoor ze (mogen) werken." Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Iedere werknemer die niet op zijn achterhoofd gevallen is, weet dat de stijging van zijn inkomen geen gelijke tred heeft gehouden met de stijging van de productie.
Kanskracht i.p.v. koopkracht. De opvatting van Barbara (D66) hierover impliceert, dat zij een hoogleraar economie van / voor welgestelden en rijken is (inclusief kansrijken). Neoliberalisme is voor welgestelden en rijken (en kansrijken). D66 is een partij van / voor hoogopgeleiden (tegenwoordig). Een arme of gewoon persoon zal namelijk vaak / meestal zijn kanskracht (vermoedelijk) willen verkopen voor koopkracht. ((Politieke) rechten i.p.v. (economische) kansen.) Dat wist de o.a. wiskundige en natuurkundige Daniel Bernoulli al in of voor 1738 (Sint-Petersburgparadox). In overeenstemming met de risicotheorie, onderdeel van econometrie of actuariaat. En sociaal democraten of sociaal liberalen weten dat ook, als ze niet corrupt of hypocriet zijn. Barbara kent als hoogleraar (fundamentele) delen van haar eigen vak of de filosofie van haar vak niet, of doet alsof. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Zo "gematigd liberaal" bent u dus niet. Enfin, laten we blij zijn dat iedereen die daar de hersens voor heeft in Nederland kan studeren. Anders dan in de VS. Daardoor is de "sociale mobiliteit" in Nederland aanzienlijk groter. Op Amerikaanse topuniversiteiten betaal je collegegelden van vijf cijfers voor de komma. Daar betaalt de student niet alleen de ongesubsidieerde kostprijs, maar zelfs een winstopslag, want de universiteit rekent erop de dat een afgestudeerde een topsalaris verdient. Gevolg van dit systeem is ook dat studenten meestal na hun bachelor een aantal jaren moeten gaan werken om hun master-studie te bekostigen, als ze daar al aan toekomen. En als ze hun master hebben, moeten ze zich met scheermessen aan de ellebogen opwerken om hun studieschuld af te lossen.
Wijsheid, gezondheid, geluk, harmonie en balans in het leven, daar is nu geen ruimte voor omdat alles alleen maar om geld draait in onze maatschappij. Ons belangrijkste doel wat we nu hebben in deze maatschappij is de rijken nog rijker te maken dan ze al zijn en dat is nogal een probleem als dat ten koste gaat van het welzijn van de mensen lijkt mij. Dat er mensen zijn die heel veel geld hebben dat maakt eigenlijk niet uit tenzij het ten koste van anderen gaat en dat doet het nu wel op een heel ernstige manier eigenlijk. Op dit moment is het welzijn van de mensen helemaal niet belangrijk, zolang het geld maar naar de rijken blijft stromen is er helemaal niets aan de hand en mogen mensen zo ziek zijn als ze zelf maar willen, het interesseert niemand iets. Je mag zoveel ziektes, verslavingen en psychoses hebben als je wilt, niemand interesseert het iets, zolang het geld maar blijft stromen. Dat is dus een behoorlijk zieke maatschappij waar we nu in leven.
Norm 15 februari 2020 at 13:50 Wens (90% heffing…. proest) is vader van de gedachte. Populisme is het naar mensen zonder geld, en die altijd jalours kijken naar anderen. Vroeger heette het, zelfs bij de SP, dat mensen die hard voor hun geld werken als ondernemer, en dan succesvol zijn, dat mocht. Blijkbaar totdat je veel geld verdient. U kan geen wit tegen zwart blijven zeggen. De meerderheid hier op Joop is niet uit op mensen die het beter hebben het vel over de neus te halen. Wat belangrijker is dat we het leven aan de onderkant van onze sociale maatschappij moeten verbeteren om rampen te voorkomen. Hier enkele weergaven van studie door econoom Alman Metten: "Aangezien bij de laagste inkomens een zeer groot deel van hun besteedbare inkomen naar huur en energiekosten gaat (huurders – en dat zijn de laagste inkomens - geven inmiddels bijna 40% van hun besteedbare inkomen aan wonen uit, een percentage dat nog zal stijgen (Vrieselaar en Lennartz, 2018) komen zij zo steeds meer in de knel. Stijgende huizenprijzen mogen dan voor huiseigenaren reden tot juichen zijn en een belangrijke bron van (al dan niet gerealiseerd) inkomen, voor huurders betekent het, door de koppeling aan de WOZ-waarde, (bij verhuizing zelfs sterk) stijgende huren. Klimaatbeleid via stijgende accijnzen op energie tast het besteedbaar inkomen van deze huurders nog verder aan (Bollen, 2018). Dit onderzoek toont daarmee aan dat niet alleen de werkelijke inkomensongelijkheid aanzienlijk hoger is dan de officiële cijfers weergeven, maar ook dat deze sterk verbonden is met de verontrustende ongelijkheid van bezit (Schulenberg, 2018 en Reuten, 2018). Het huidige huur- en klimaatbeleid treft echter juist de groep met de laagste inkomens en zonder buffers en brengt hen verder in de problemen. De tweedeling tussen huishoudens met en zonder bezit wordt erdoor vergroot. Dat vraagt om moeilijkheden."
Dit is idd het probleem: met belasingverhoging en loonsverhogingen kom je er niet: Citaat van Vermeend:” Deze lastendruk wordt duidelijk in het volgende voorbeeld. Door de huidige hoge belasting- en premiedruk levert een bruto loonsverhoging van bijvoorbeeld €100 voor veel werknemers netto niet meer dan rond de €40 op. Voor de werkgever gaat het daarbij om een extra loonkostenpost van circa €130. Dit is de beruchte Nederlandse wig (€130 aan loonkosten levert een werknemer netto slechts €40 op). Wie deze uitkomst ziet, zal vraagtekens plaatsen bij het pleitdooi voor loonsverhogingen. We kunnen beter de wig aanpakken.” Het zal mij een zorg zijn wat de top 2% aan belasting betaald, wat ik wel weet is dat de gewone burger zich scheel betaalt aan belasting. Voor Jesse Klaver: stop met populisme over 90%, ga gewoon pleiten voor belastingverlaging voor de lage en middengroepen AUB!
TwoTone: "Het zal mij een zorg zijn wat de top 2% aan belasting betaald" Belastingverlaging voor de lage en middengroepen zal geen bijdrage leveren aan de problemen in het onderwijs, de gezondheidszorg of enig ander probleem en zelfs "helikoptergeld" zou een betere oplossing zijn als het er om gaat de economische groei aan te jagen. Maar is dat wel de bedoeling? Dus het is wel degelijk belangrijk in welk zwart gat al dat geld verdwijnt. Niet alleen omdat het nu wordt onttrokken aan de Nederlandse economie, maar ook omdat op een gegeven moment de machtsfactor die door al dat geld wordt vertegenwoordigd, de economische functie ver overtreft. Ik denk niet dat wanneer de besteding van geld zou worden geregeld op democratische basis, dat de kiezers zouden besluiten om daar de hobby's van Jeff Bezos mee te financieren.
Katootje: oplossingen zijn vaak doodsimpel. Onderwijs staakt om meer loon, dat bereik je dus vrij makkelijk met lagere inkomstenbelasting. Niet met hogere bruto lonen. Dat hebben bv de onderwijzers in januari wel weer gemerkt. Ik trap niet in uw afleiding om buitenlandse rijke ondernemers de schuld te geven. Dat is het probleem in die landen. In NL is het gewoon zaak dat arbeid fors lager wordt belast.
Voor Jesse Klaver: stop met populisme over 90%, ga gewoon pleiten voor belastingverlaging voor de lage en middengroepen AUB! De lage minima betalen al geen belasting ze zitten al aan een minimaal besteedbaar inkomen. De hele groep midden inkomens hebben net zoveel besteedbaar inkomen als deze minima. Dus Jan modaal kan net zo veel vrij besteden als de minima. Deze groep beslaat 50% van de Nederlandse huishoudens. Om deze middeninkomens in overeenstemming te brengen met een natuurlijk oplopende curve tot aan de andere 50% van de inkomens, zal jaarlijks 30 miljard aan loonsverhogingen moeten plaatsvinden, dan wel belasting vermindering. Dit is de oorzaak van de z.g. armoedeval als minima met alle toeslagen proberen meer inkomen te verwerven. De Nederlandse wig geeft aan dat het inkomens beleid voor mensen zonder bezittingen is verwaarloosd. Het beleid van de regering den Uil welk de vermogens aanwasdeling in zijn regering had voorzien bewijst nu dat dit pure noodzaak is.
Ook als verstokte liberale liefhebber van de vrije markt moet je erkennen dat er zoiets bestaat als "market failure". Dat is niet eens een "links" idee, dat staat in alle eerstejaars leerboeken. Dat is geen reden om marktdenken radicaal te verwerpen. Dan zou je links van de DDR belanden, een akelige dictatuur die uiteindelijk failliet ging. Nee, de markt moet gecorrigeerd worden waar bijv. machtsconcentraties ontstaan die maken dat "de onzichtbare hand" van de markt je van de wal in de sloot duwt.
Beste TwoTone, Uw reactie is mijns inziens een van de weinige zinnige reacties op dit topic. Ik heb geen idee of een belastingverlaging in die categorie mogelijk is zonder de broodnodige inkomsten voor het rijk teveel te schaden. Het is het eeuwige probleem dat je het geld dat je aan de enige kant minder binnenhaalt, aan de andere kant minder moet uitgeven. En de bezuinigingen rijzen al de pan uit. Je hoeft hier op JOOP maar een beetje in de artikelen te bladeren om te lezen waar allemaal méér geld naar toe moet in plaats van dat het minder kan: - zorg - politie - ouderen - gehandicapten - de lage inkomens - onderwijs - migrantenopvang - huurwoningen - het leger - het klimaat - zonder enige controle alle claims honoreren van de Groningse huizenbezitters enz. enz. enz.
Uitgekleed: "Het beleid van de regering den Uil welk de vermogens aanwasdeling in zijn regering had voorzien bewijst nu dat dit pure noodzaak is." Kijk eens aan, iemand die de geschiedenis gevolgd heeft en begrijpt. Dat was dan ook gelijk het einde van de regering den Uil. Krek: "Uw reactie is mijns inziens een van de weinige zinnige reacties op dit topic." Vervolgens haalt hij die reactie vakkundig onderuit met de opmerking: "dat je het geld dat je aan de enige kant minder binnenhaalt, aan de andere kant minder moet uitgeven." en geeft vervolgens een lijstje van de sectoren die zijn uitgekleed om het rendement op de investeringen van de happy few te garanderen.
Beste Katootje, U heeft niet helemaal ongelijk. Toch denk ik dat de oplossing die TwoTone aandraagt de meeste kansen biedt voor een gedeeltelijk wegwerken van ongelijkheid. Ik zie alleen niet hoe de rest van de economie dat moet gaan bolwerken. Ik het niet met u eens dat de genoemde topics met opzet uitgehold zijn om een handjevol rijken te pleasen. Maar goed, u uw mening en ik de mijne. Ik denk veel eerder dat de genoemde onderwerpen gewoonweg héél veel geld kosten en dat dit geld, mede door de bevolkingsgroei en een groeiende groep ontvangers, door relatief minder mensen opgehoest moet worden. Daar komt nog bij dat de aardgasbaten, destijds toch een fundament onder het zorgstelsel, drastisch zijn verminderd en nog verder zullen verminderen. Aan de ene kant minder inkomsten, aan de andere kant meer uitgaven. Dan kun je wel blijven roepen om "geef meer geld aan ... vul in topic naar keuze .." maar dat gaat dus nooit werken. Door ons riante zorgstelsel zijn we als maatschappij straal verwende consumenten geworden, en nu zullen we het met wat minder moeten doen. En dan komt de afgunst, en de politici daarop proberen in te spelen. Het FvD wijst naar immigranten, GL nu naar het handjevol superrijken. En weet je wat het thema is van dit soort partijen? Ze zeggen in feite: geen zorgen, hoor. Stem op ons, en we zorgen er voor dat een ánder voor de kosten opdraait.
Beide hebben gelijk. Het gaat om kanskracht en koopkracht. Kanskracht voor diegenen die er wel toe in staat zijn maar bijvoorbeeld van huis uit geen stimulans krijgen. Koopkracht omdat een zeker niveau van koopkracht of welvaart nodig is om de kansen die iemand krijgt te kunnen benutten. Klaver heeft een punt dat statistiek alleen de gemeten werkelijkheid laten zien. Maar niet wat de processen zijn die die werkelijkheid mogelijk maakte. Of wat buiten de parameters van de meting lag. Statistieken verklaren niets. Verder hebben economen de neiging te veel vanuit modellen te denken. Als er geen model voorhanden is hebben ze geen houvast om ergens uitspraken over te doen. Dat is inherent aan de wetenschappelijke methode. Een voorbeeld is de lage rentestand. Geen enkele econoom zou vijftig jaar geleden hebben durven dromen van de lage rentes die we nu hebben. Niemand weet er ook precies raad mee. Een econoom zegt dat we hier al 500 jaar na toe werkten, omdat het ingebakken zit in het economische model. Kapitalisme zou uiteindelijk leiden tot zo'n enorme hoeveelheid geld dat het aanbod de vraag overtreft. Dat zien we inderdaad gebeuren. Maar dat zegt niets over hoe dat geld verdeeld is. Kijk bijvoorbeeld naar de VS. Of naar armere landen die niet delen in die welvaart. In het rijke westen is erg veel geld geaccumuleerd. Meer geld dan er nodig is of besteed wordt door de groepen die het bezitten. We hebben enerzijds een grote vergrijsde bevolking met een goed pensioen en een afbetaald huis, die echt geen geld meer hoeven te lenen. Daarnaast kunnen banken vrijelijk beschikken over de enorme tegenwaarde van huizen en bedrijven. Kortom er is zo veel geld en vermogen dat het de vraag overtreft waardoor de rente laag blijft. Klavers punt is terecht dat de accumulatie van geld te eenzijdig is,ook al is die over een vrij grote groep verdeeld. Er zijn steeds meer mensen aan de onderkant die dreigen weg te zakken. Die niet de kansen hebben gekregen of gegrepen die zij verdienden. Die moeten we helpen. Het sociale minimum, ons sociale vangnet moet omhoog. Te beginnen bij het minimumloon dan trekken de uitkeringen vanzelf mee omhoog.
@Martin "statistieken verklaren niets". Nou eerst stellen dat beide gelijk hebben en dan doorslaan dat statistieken niets verklaren… Zullen we gewoon stellen dat statistieken niet alles verklaren, en dat je ze eerlijk moet gebruiken? Maar voor Jesse zijn statistieken altijd al een dingetje geweest. Data enzo…. Laten we ook vaststellen, in het betoog over rente, dat deze ondanks de normale werking van vraag en aanbod, nu kunstmatig laag gehouden wordt o.m. door de ECB. Bij een vrij spel zou de rente niet 0 zijn. En toch ook een rare zin: "Die niet de kansen…. of gegrepen die zijn verdienden" Als je de kans niet grijpt verdien je 'm dan toch nog wel? Dan moet je toch niet zeuren?
Misschien dat het basisinkomen de kapitalistische opzet van de economie kan redden?
@Erik Bos: 90% belasting op vermogen? Dan mag je het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wel gaan opzeggen. De Hoge Raad heeft recent nog geoordeeld dat de effectieve vermogensbelasting van 1,2% een schending van het recht op eigendom is. ------------------------------------ Volgens mij is hier sprake van een gigantisch misverstand. Zie ook mijn bijdrage van 07:02 die hier lang is blijven hangen. Gaat het om belasting op het vermogen zelf of gaat het om vermogensrendementsheffing? In het eerste geval is Piketty ongeveer zo links als Leon Trotsky en Che Guevara. In de tweede geval begrijpt Klaver er helemaal geen bal van en dan kan hij daarop worden aangesproken en beoordeeld. Ik ben bang voor het laatste. Maar ik ben benieuwd.
Je hoeft niet bang te zijn. Het eerste is het geval. Toch denk ik dat je nu begint te sidderen.
@Woeki Hypo ----------------------------- Dat weet ik allemaal al. Het is geen antwoord op mijn vraag. Ton14024 ----------------------------- Maar heeft Piketty de consequenties dan overzien? Emigreren naar een belastingparadijs, allerlei ontwijkgedrag, 'schenkingen', bitcoins... Bezos en de zijnen hadden nooit zo rijk mogen worden en eerder moeten worden gepakt op inkomen en vermogensvermeerdering. Nu wordt het lastiger om er wat aan te doen. En wat hieronder is gesteld, dat vermogens bijna zonder uitzondering in bedrijven zitten, klopt natuurlijk wel. Dagobert Duck met zijn geldpakhuis bestaat niet. Piketty is toch niet gek?
EricDonkaew: "Bezos en de zijnen hadden nooit zo rijk mogen worden" Zo is dat. Als het bedrijf eigendom was geweest van de werknemers, dan had dat een groot verschil uitgemaakt. Belastingen zouden geheven moeten worden voor het in stand houden van de nutsvoorzieningen. Als middel om de eigendomsverhoudingen te veranderen faalt het.
Vroeger wisten ze het al; "Wie niet steelt of niet erft die moet werken tot hij sterft."
Hoef het filmpje niet te zien. Dit is langs mekaar heen praten. Natuurlijk kloppen de bevindingen van Piketty. Zijn oplossing van 90% belasting heffen voor de allerrijksten verminderd de inkomensongelijkheid. Echter is dat dweilen met de kraan open. Baarsma kan ik niet serieus nemen. Economie is geen wetenschap. Alles kun je invullen naar eigen inzichten. Klaver zit het dichtst bij de waarheid. Wat hier wordt vergeten is hoe ons financieel systeem werkt. Door rente ( in het verleden ) worden de rijken rijker en armen armer. Dat werd vroeger gereguleerd met allerlei maatregelen maar door de neoliberalen is die regulatie afgeschaft. Vandaar dat het nu veel meer aan de oppervlakte komt. Ons financieel systeem is een piramidespel. Eerst wordt de laagste trap leeggezogen, daarna de lage middenklasse enz. enz. Het geld wil naar de grootste hoop en dat is aan de top. Wil je dit dus oplossen zullen we naar een ander financieel systeem moeten overschakelen, anders blijft de ongelijke verdeling. Ten slotte nog dit. De overheid is al 30 a 40 jaar aan het bezuinigen. Toch is de staatsschuld gestegen. Waar is dat geld dan toch gebleven ? Iedereen die denkt dat de economie nu goed draait, moet het volgende bedenken. Waarom staat de rente op nul ? Waarom drukken ECB en FED miljarden bij ? Is dat omdat het zo goed gaat ?
"Natuurlijk kloppen de bevindingen van Piketty". Mooi, da's dan ook weer klaar. Gewoon aannemen. No check. Die van Marx klopten ook. Wens (90% heffing…. proest) is vader van de gedachte. Populisme is het naar mensen zonder geld, en die altijd jalours kijken naar anderen. Vroeger heette het, zelfs bij de SP, dat mensen die hard voor hun geld werken als ondernemer, en dan succesvol zijn, dat mocht. Blijkbaar totdat je veel geld verdient. Eh.... ergens gezien waar het is gaan werken in de wereld?
@Norm. “Natuurlijk kloppen de bevindingen van Piketty”. Mooi, da’s dan ook weer klaar. Gewoon aannemen. No check." Moeten wij aannemen dat jij het checkt, voordat jij het tegendeel aanneemt??
"Wens (90% heffing…. proest) is vader van de gedachte..." Gebaseerd op ervaringen uit het verleden is het helemaal niet zo irreeel. Veel westerse landen hebben tussen de jaren 40 en 70 hoge inkomstenbelastingen gekend voor de hoogste inkomens, soms inderdaad tot 90 procent. Dat is viable, en het brengt een hoop op. Mensen gingen er ook niet minder hard van werken. We hebben een hoop achterstallig onderhoud, dus het is in ieder geval goed om erover na te denken.
@vdbemt Laten we t probleem niet omdraaien: Vriend Druppel STELT dat Piketty gelijk heeft. He tis dan toch een beetje gebruikelijk dat je dat enigszins kan staven, toch? Zo zonder meer achter Piketty aanlopen is toch iets te populistisch, en daar houden wij toch niet van?
@Spijker En heeft u zich wel eens heel even afgevraagd waarom dat er nu nergens meer is? Omdat het misschien wat vervelende neveneffecten had en het middel erger was dan de kwaal?
@Spijker Dat was wel een tijd waarin minder mensen part-time werkten en er minder zzp-ers waren. Als de belastingen verder omhoog gaan zal een groot deel van de mensen die goed verdienen gaan werken vanuit een BV, of gewoon over gaan op een 3-daagse werkweek.
@Norm 15 februari 2020 at 13:50 “Natuurlijk kloppen de bevindingen van Piketty”. Mooi, da’s dan ook weer klaar. Gewoon aannemen. No check. Die van Marx klopten ook. Natuurlijk klopten die van Marx ook. Het probleem zit hem in de mens die het moet uitvoeren. Ik roep: Creed. Daar is het waarop het stuk loopt
Norm heeft nog niet begrepen dat het boek van Piketty zoveel opschudding heeft veroorzaakt omdat hij het empirische bewijs leverde voor de stelling dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt.
@Norm: Wat zou je er van vinden als we een samenleving inrichten waar mensen de kans krijgen om hun talenten te ontplooien zodat ze die dienstbaar aan de samenleving kunnen geven zodat de samenleving in staat is om in de behoefte van de mensen te kunnen voorzien? Een samenleving waarin mensen samenwerken i.p.v. elkaar dood concurreren..
Beste Evert, Sjort u nu weer aan het reeds lang overleden paard 'Het basisinkomen"?
@Norm Hoezo die van Marx klopten ook. Niet alles met de kennis van nu klopte en was soms ook nu blijkt tegenstrijdig. Maar veel klopte ook wel. Geef even aan wat er wel en niet klopte( je schijnt nogal ingevoerd zijn in het marxisme) en waar dat in zijn geschriften staat. Voor @Norm geldt kennelijk. Wie links is gelooft alles wat Karl Marx zegt. Daarna blijft hij in die mantra hangen en komt met allerlei niet te staven weerleggingen.
@Krek: "Sjort u nu weer aan het reeds lang overleden paard ‘Het basisinkomen”?" Ik kan me niet herinneren dat ik het over een basisinkomen heb gehad maar nu u er over begint. Allereerst: Ik heb niet het idee dat "Het Basisinkomen" reeds lang is overleden. Eigenlijk hebben we al een basisinkomen in de vorm van de AOW . Weliswaar is die niet helemaal onvoorwaardelijk, je moet er een bepaalde leeftijd voor hebben bereikt, maar het komt in de buurt. Voorts is de discussie over een basisinkomen nog levendig. Zowel liberalen als socialisten denken daar nog steeds over na en zien voordelen of nadelen. Sommige liberalen juichen een basisinkomen toe omdat dit vrijheid voor mensen betekent , de ultieme liberale gedachten. Er is geen noodzaak meer om een minimumloon te handhaven wat de loonkosten voor bedrijven drukt. Ander wijzen het af omdat het onvermijdelijk de belastingdruk zal verhogen. Sommige Socialisten vinden het goed omdat een basisinkomen bestaanszekerheid biedt. andere socialisten zijn bang dat de prikkel om te werken verdwijnt en dat mensen die het niet nodig hebben, het ook krijgen. zij vind dat het geld beter beter besteed kan worden aan een hogere uitkering voor de mensen die het echt nodig hebben. Ikzelf ben er nog niet helemaal over uit. Een basisinkomen is alleen van toepassing in een kapitalistisch systeem waarin, als je niet rijk bent, een inkomen belangrijk is om een beetje fatsoenlijk te kunnen leven. In dat geval nijg ik naar een onvoorwaardelijk basisinkomen op bestaansniveau. Ik ben niet bang dat het de prikkel om te werken weg neemt omdat ik denk dat de meeste mensen niet op de basis willen blijven zitten maar omhoog willen en er zijn ook genoeg mensen die voldoening in hun werk (kunnen) hebben. Veel AOWers doen vrijwilligerswerk. Ik ben niet zo geïnteresseerd in het basisinkomen dat ik allerlei berekeningen heb gemaakt over hoe het te bekostigen. Ik denk wel dat de belastingdruk omhoog moet maar ik vind dit geen probleem. Er wordt beweerd dat dan alle bedrijven en kapitaalkrachtigen naar het buitenland gaan en met een basisinkomen in Nederland, komen alle arme sloebers uit het buitenland naar Nederland. Tja.. Als dat zou gebeuren zouden er in het buitenland geen arbeiders meer zijn om de bedrijven in stand te houden en moeten rijke stinkers zelf aan het werk.
Beste Evert, Klopt, u had niet over een basisinkomen, maar uw tekst leek die kant op te gaan. Vandaar mijn vraag. Dank, overigens, voor uw zeer uitgebreide antwoord. Ik ben het met u eens dat de aanzuigende werking van een basisinkomen waarschijnlijk wel mee valt. Dit voornamelijk omdat ik weinig verschil zie met de bijstandsuitkering die een groot deel van de immigranten krijgt. Een basisinkomen zal hier weinig veranderen. Echter, ik denk ook dat het de prikkel om betaald werk te verrichten wel zal wegnemen. Niet bij iedereen, maar er zijn genoeg mensen die eerlijk zeggen 'als ik niet hoefde te werken, dan bleef ik lekker thuis.' De laatste proef met een basisinkomen (voorzover ik mij herinner) onderschreef dat vermoeden: mensen werden wel gelukkiger van extra geld waarvoor ze niets hoefden te doen (duh!) maar men ging niet meer werken of iniatieven ontplooien. Nu moet ik daar bij zeggen dat ik denk dat een basisinkomen op proef ook niet echt een gelukkig idee: mensen kunnen dan niet op lange termijn plannen en zullen hun leven dan ook niet daarop (kunnen) aanpassen. Ze strijken gewoon lachend het geld op, en geef ze eens ongelijk. Ook proeven met een groepje mensen een leven lang een basisinkomen gaat mank. Er zal een selectieprocedure moeten plaatsvinden en wie ga je dan uitkiezen? Mensen die het liefst met een biertje op de bank hangen, of mensen die al complete, uitgewerkte dromen hebben en alleen nog maar wat financiële zekerheid nodig hebben? Wat en wie je ook kiest, het zal nooit op zo'n grote schaal kunnen dat er een representatieve uitkomst mogelijk is. Het probleem ook is dat je moeilijk een basisinkomen kunt invoeren en dan na een jaartje of wat zeggen: nou jongens, het werkt niet.. Jammer maar helaas, we stoppen ermee. Als je je baan opgezegd hebt om te gaan kantklossen...tsja, pech. Ik denk dan ook dat het basisinkomen een leuke droom zal blijven, en dat ons sociale zorgstelsel met een bijstandsuitkering die droom zo dicht als mogelijk benadert.
Beste Krek, U hebt gelijk dat een basisinkomen onherroepelijk moet zijn Een experiment geeft inderdaad geen goed beeld hoe een basisinkomen uitpakt. Ik weet ook dat er mensen zijn die lekker thuis willen zitten als ze niet meer hoeven te werken, blij zijn dat ze eindelijk met pensioen kunnen en eindelijk van de verplichting af zijn om te werken. Ik ken ook mensen die moeten stoppen op een bepaalde leeftijd maar dat helemaal niet willen. Zij vinden dat ze recht hebben op werk. Het gaat denk ik meer om rechten en plichten. Over het algemeen houden mensen niet zo van verplichtingen. Dat ervaren ze als dwang. Dat zit er al vroeg in bij mensen. Als je een kind zegt dat het recht op onderwijs heeft gaat het waarschijnlijk met plezier naar school. Als je zegt dat het moet heb je daar minder kans op. Zo is het m.i. ook bij volwassenen. Als je tegen een persoon, die al een half jaar met een biertje op de bank zit, zegt dat hij recht heeft op werk is m.i. de kans groter dat hij werk zoekt als dat je hem verplicht. een tegenprestatie te leveren voor zijn uitkering. Je kunt hem de keus geven: "wil je dat we je aan een baan helpen of wil je op de bank blijven zitten?" Als het antwoord is dat hij op de bank wil blijven zitten, is hij waarschijnlijk niet geschikt voor het arbeidsproces. De bijstand zou een alternatief kunnen zijn voor een basisinkomen als alle verplichtingen eruit gehaald worden.
We vechten het gevecht tegen ongelijkheid. Niet het gevecht tegen inkomens-, vermogens-, kansen- of machtsongelijkheid. Nee, tegen ongelijkheid in het algemeen.
“Baarsma gelooft niet dat vermogen een groot probleem is als het gaat om ongelijkheid. Volgens haar is de belasting op arbeid veel belangrijker. Ze heeft het liever over ‘kanskracht’ dan over ‘koopkracht’ en beklimt het D66-stokpaardje van onderwijs. Klaver legt daarop uit dat het leven door meer bepaald wordt dan louter door kansen.” Baarsma is werkzaam bij de Rabobank. Juist, de bank van het Liborschandaal en het witwasschandaal. Tsja.
@Merel En: Jesse is werkzaam voor de vroegere PSP/CPN. Juist de partijen die altijd al uit waren op andermans geld, en tot het uiterste communistische ideeen ondersteun(d)en, inclusief hun dictators. Tsja. Kijk met zulke teksten kan je iedereen neerslaan. Hoef je geen inhoudelijke commentaren te leveren.
“Kijk met zulke teksten kan je iedereen neerslaan.” Inderdaad, hoe raadt u het zo. Iedereen die het zo langzamerhand verdomt te erkennen dat het neoliberalisme de doodsteek is voor een eerlijke verdeling van de welvaart heb ik in gedachten al duizend keer neergeslagen.
@Norm, Nu volgt een jijbak. Waar blijven jouw inhoudelijke argumenten waarom de verdeling van vermogen en de ongelijke groei, eerlijk en sociaal zijn. Dat zijn ze niet, en ik lees nooit inhoudelijke argumenten, alleen vergelijkingen en omschrijvingen van de situatie. Van rechts hoef je geen verbetering te verwachten. Wel veel beloftes die naderhand een tegenovergesteld resultaat hebben bereikt. Voorbeeld : marktwerking. Het zou beter, goedkoper en efficienter zijn. Op alle 3 fronten blijkt het een mislukking en wat zegt neoliberaal rechts, nog meer marktwerking. Kom eens met echte verbeteringen en geen loze beloftes, die krijgt Nederland al veel te lang te horen.
@Merel Rustig maar.... Er is ook nog zoiets als geleide economie. Bv wat in NL er is. Dat is niet neo-liberaal en niet Klaveriaans socialisme.
@Gimli Ach ik reageerde alleen omgekeerd op het wegzetten van iemand…. Maar inhoudelijk even: Ik denk dat bij de verdeling van vermogen en ongelijke groei, het een probleempjewordt om teomschrijven wat 'eerlijk' isof 'sociaal'. En hoe verga je. Stel u heft uw hele leven netjes geleefd en 2 ton op de bank staan, omdat u ook niet afhankelijk wilde zijn van de overheid. En uw buurvrouw heeft een beetje aangeleefd, en zit nu op zwart zaad. Vindt het dan redelijk en sociaal naar uzelf als ik bij u aanklop om maar even nog eens 40% van uw spaargeld af te romen, waar u al belasting overbetaald hefet? Voorbeeldje. Of hebben we het hier alleen over mensen die echt rijk zijn? waar begint dat dan? Misschien vindt uw buurvrouw het pas eerlijk en sociaal als u er economisch net zo aan toe bent als zijzelf….. Daar gaan wij denk ik niet uitkomen. En bij sommigen is de hele discussie over vermogen puur uit jalousie, denk ik echt. Want als ze zelf vermogen hadden, zou ik wel eens willen zien hoe graag ze het aan anderen (via de overheid) zouden geven….
@Norm Daar tegenover betaald modaal nu mee aan de HRA van de rijksten, dat klopt niet. Waarom zou ik heel veel belasting moeten betalen om de mensen met de hoogste inkomens voor de helft sponsoren met hun rente betalingen. De rijkeren hebben in het verleden al een 20% belastingverlaging gekregen, ik wacht nog op de mijne. Ik zie mijn kosten alleen maar stijgen en maar mooie beloftes dat de marktwerking alles beter, goedkoper en efficienter zou maken. Dat is een rechtse leugen gebleken, zoals gewoonlijk liegt rechts dat het gedrukt staat. Het feit is dat de solidariteit wordt afgebroken, en daardoor ontspoort de boel. Het systeem is kapot, het moet alleen nog bij rechts doordringen.
@Gimli Waarschijnlijk betaald jij niet mee aan de HRA van de rijksten hoor. Waarschijnlijk gaat jouw belasting gewoon op aan... jezelf? de middeninkomens en daaronder De meeste belasting wordt gewoon betaald door de mensen met de hoogste inkomens, zo werkt dat met ons progressieve belastingstelsel. En de rijksten betalen door de HRA (iets) minder belasting, maar nog steeds veel meer dan modaal en daaronder. Of de rijksten nog meer zouden moeten betalen (minder HRA) is een andere discussie, maar heb niet de illusie dat je er iets aan meebetaald.
"Het feit is dat de solidariteit wordt afgebroken, en daardoor ontspoort de boel. Het systeem is kapot, het moet alleen nog bij rechts doordringen." Geachte Gimli, Rechts heeft dat prima door. Ik stem VVD, en ben daarvan alleen maar meer overtuigd na enige tijd op deze site doorgebracht te hebben. Wat ik hier heb geleerd is dat links he-le-maal niks heeft met solidariteit. Het is gereduceerd tot een riedeltje: geef mij meer geld, want jij hebt meer dan ik. Ik lees hier altijd dat 'anderen' solidair moeten zijn, en de schrijvers zelf? Ach, die vinden zichzelf solidair omdat ze een online reactie posten, of - af en toe - eens een online petitie tekenen. En het schelden op alles wat niet links is, want ze zijn zó solidair dat moeten ze laten horen! Solidair? Links? ROFL!
@Norm, Rijken hoor je altijd krijsen van ellende als er belasting betaald moet worden, maar ze zijn over het algemeen stil als ze bijvoorbeeld winst maken op de arbeid van hun werknemers. Want laten we wel wezen, de rijken worden ook vaak rijk van andermans geld, en dan meestal nog van mensen die dat geld veel harder nodig hebben dan zij. Het is precies die dubbele standaard die maakt dat ik, en vele anderen, de verhaaltjes over hoe zwaar de rijken het wel niet hebben en andere neoliberale suikersprookjes, met een paar strooiwagens zout neemt. De rijken hebben het nog nooit zo goed gehad. maar blijkbaar is het voor de, al dan niet hardwerkende, rupsjes nooit genoeg, wel, nooit genoeg.
"Jesse is werkzaam voor de vroegere PSP/CPN." De vroegere; ja, precies. Baarsma werkt niet voor de vroegere Rabobank, maar voor de Rabobank. Dus niet eens een jij-bak, maar een vergelijking die (en niet alleen om die reden) dusdanig mank loopt dat ie blij mag zijn dat ie niet in Sparta bedacht is omdat ie dan zonder twijfel een enkele reis Apothetai had gekregen.
@Max Dat zeg je goed, waarschijnlijk. Dat is een veronderstelling en geen inhoudelijk argument. Net als de veronderstelling dat de rijken veel meer belasting betalen dan de minderbedeelden. Zeker geen statistiek gehad over populatie en verdeling. Modaal betaald netto het grootste deel van de opbrengst van de belasting. Het gaat altijd om de verdeling en de rijksten betalen vrijwel geen belasting. De belasting verlaging van de hoogste schaal in de jaren '90 zijn een feit en dus een inhoudelijk argument. De rest van Nederland heeft dat opgevangen door meer belasting te betalen. Het totale bedrag ging omhoog, dus dat is ook een feit. De laatste 10 jaar zijn vele aftrekposten geschrapt, precies de aftrekposten waar modaal voordeel van had. Er is altijd een verschil tussen wat rechts zegt en wat de gevolgen zijn, denk aan de invoering van de ziektekosten verzekering en de marktwerking. Normale mensen zeggen, ze liegen. Helaas blijkt dat niet uit het stemgedrag, het is wachten op de klap. Of het nu financieel, de rente kun je niet oneindig op 0% houden en je kunt niet €80 miljard per maand in de economie blijven pompen om de groei te stimuleren. Ook klimatologisch zullen we moeten veranderen, om maar te zwijgen over het neoliberale systeem wat op zijn eind loopt. Je kunt taalkundige trucjes uithalen over kanskracht ipv koopkracht. Het blijft een doodlopende weg, maar dat wist de club van Rome al in de jaren 60.
"Baarsma gelooft niet dat vermogen een groot probleem is als het gaat om ongelijkheid. Volgens haar is de belasting op arbeid veel belangrijker." Onderzoeker Alman Metten laat zien dat de huidige manier om inkomensongelijkheid te meten verkeerd is. Zolang rente uitgaven niet in het inkomen worden opgenomen, en waardestijgingen van bezit niet als inkomen worden beschouwd, zal dit leiden tot een vertekend beeld van de werkelijkheid. Zijn artikel van 20 nov. 2018 zegt in de aanhef waar het om gaat . "Weggedefinieerd inkomen onttrekt tweedeling en grote ongelijkheid aan het zicht. Baarsma is medeauteur in MeJudice en ze moet kennis hebben van het genoemde artikel, dus is ze bewust aan het liegen. https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/weggedefinieerd-inkomen-onttrekt-tweedeling-en-grotere-ongelijkheid-aan-het-zicht
Precies, Baarsma beschermt haar eigen ideologische achterban: Nederlandse hoogleraren economie moeten uiteraard niet aan de overheid gaan adviseren dat armoede en kansongelijkheid kan worden bestreden met hogere belastingen, dan kan je je lucratieve adviesfuncties en dus je extra inkomsten wel schudden. Wonen in Amsterdam is al zo duur. De voodoo-economics dat lagere belastingen en "trickle-down" effecten tot gelijkere samenlevingen leiden zijn in de VS inmiddels ontkracht. De cijfers van Klaver zijn ook al lang achterhaald en veel ernstiger (1). Klaver stelt dat de rijkste 10% van Nederlandse huishoudens 50% van het totale Nederlandse vermogen bezit (€1096 miljard in 2015), en 1% van de Nederlandse huishoudens 17%. Inmiddels komt Nederland van 27 OECD landen op de 2e plaats na de V.S.; Nederlandse cijfers zijn 68% en 28% resp. voor de bovenste 10% en 1% (1, Fig 2 en OECD), gevolgd door de V.S., waar het 78% en 38% is. De volgens Baarsma o zo extreme V.S. is dus niet veel erger dan Nederland. 1. https://www.researchgate.net/publication/325131497_De_Nederlandse_vermogensverdeling_in_internationaal_perspectief_een_vergelijking_met_26_andere_OECD-landen_with_an_excerpt_in_EnglishThe_distribution_of_wealth_in_27_OECD_countries_around_2014
"en waardestijgingen van bezit niet als inkomen worden beschouwd" Dus alle Nederlanders met een eigen huis moeten de gestegen waarde van hun huis als inkomen gaan opgeven? Dus meer belasting gaan betalen over je huis puur omdat de huizenmarkt op hol is geslagen? Dan neem ik aan dat als de huizenprijzen weer dalen ik het vermogensverlies van mijn inkomen mag aftreken zodat ik in slechte jaren helemaal geen belasting betaal?
Wie geeft Jesse het laatste linkse (voor)zetje? Jesse kwam in zijn uitleg een stuk overtuigender over dan economisch technocraat Barbara Baarsma( 'Ik ben niet politiek'). Intermezzo ('Ik ben niet politiek') Volledig objectieve wetenschap ( bijv. economische wetenschappen) is natuurlijk een farce. Je kijkt altijd door een bepaald venster en vanuit een bepaalde discipline. Van technisch wetenschap- tot sociale wetenschapbeoefening. Moderne wetenschappers beamen dat( bijv. Frans de Waal). Daarom spreken ze elkaar vaak ook tegen vanwege de verschillende benadering vaak ook nog eens vanuit verschillende disciplines. Maar ze kunnen elkaar ook aanvullen en versterken door een onderwerp meer holistische te benaderen. Zeker als we westerse wetenschap gelijkwaardig gaan beschouwen met niet- westerse wetenschappen(grenswetenschappen). Daar is in de klimaatdiscussie, zeker als het gaat om oplossingen nog een slag te maken. Oude modellen vervangen Toch denken Barbara en ook Jesse nog in oude bestaande modellen als het gaat om arbeid, ondernemen, onderwijs en kapitaalverdeling. Natuurlijk is het goed op belasting op vermogen in een soort overgangssituatie bij de rijken der Aarde flink op te schroeven. Daar kunnen heel wat nieuwe (experimentele) ecologische en sociale projecten extra mee worden gefinancierd. Maar het blijft natuurlijk onvoldoende als we economische groeidriften, vaak via steeds slimmere constructies (greenwashing) ongemoeid laten. Het kapitalisme en neoliberalisme dienen bij de basis te worden afgebroken om juist nieuwe fundamenten op ecosociale grondslag de ruimte te geven. Een nieuwe benadering van tijd, vrije tijd, leren en arbeid is een basisonderdeel van dat fundament. Ook Jesse hoor ik daar nog te weinig over. Maar naar aanleiding van een opiniestuk van mij in de Noordelijke kranten- 'Een basisinkomen is meer dan een zak geld'- over een universeel, onvoorwaardelijk en toereikend basisinkomen(BI), heb ik van een van de oprichters van GL begrepen dat dat binnen GL misschien er nog wel eens van gaat komen. Hoop Te hopen is dat GL en ook andere partijen durven af te wijken van de benauwde technocratische benadering waarin het BI als vervanger van uitkeringen wordt gezien. Een bredere meer holistische benadering en aanpak is wenselijk. Anders blijft het bij brandjes blussen en verdiept de ecologische crisis zich verder en is een beschaafde uittocht van het kapitalisme nog verder uitzicht. Er zijn tenslotte genoeg partijen die de zaak willen simplificeren waarbij alles wat kwetsbaar is opnieuw en misschien nog wel meer het kind van de rekening wordt.
'Anders blijft het bij brandjes blussen en verdiept de ecologische crisis zich verder en is een beschaafde uittocht van het kapitalisme nog verder uitzicht.' = Anders blijft het bij brandjes blussen en verdiept de ecologische crisis zich nog verder. En verdwijnt een beschaafde uittocht uit het kapitalisme nog verder achter de horizon.
@Sjoerd Welke uitleg? "Ongelijkheid in NL is groter dan de statistieken tonen".... En welke uitleg geeft ie daarbij? Welke onderbouwing? Die van z'n vroegere vriend in de WIA? Dat gaat niet over vermogen he? Dat is gewoon geld/inkomen herverdelen, wat we toch al 'goed' doen in NL. Daarom zijn er al geen middengroepen meer, maar dat was waarschijnlijk ook het doel….. Gewoon populistich gezwam zoals altijd. Die jongen heeft nooit een feitenonderbouwing paraat. Maar doet het goed bij mensen als Sjoerd, die hem geloven bij alles wat ie beweert, omdat dat goed uitkomt. Populisme, nogmaals, maar dan op links. Oh... maar dat mag wel?
Norm - https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/weggedefinieerd-inkomen-onttrekt-tweedeling-en-grotere-ongelijkheid-aan-het-zicht
@Norm Oh, norm wat lees je mijn stukken altijd weer goed. Geloof je nog wel in wat jezelf rondbazuint. Bash ze!
Sjoerd - Natuurlijk gelooft hij daar zelf niet in. Zijn enige doel is om elke poging om een linkse gedachte vorm te geven in de kiem te smoren met een rechtse modderschuit vol mest waar zelfs Tjerrie zijn neus voor zou ophalen.
Baarsma heeft het liever over ‘kanskracht’ dan over ‘koopkracht’ en beklimt het D66-stokpaardje van onderwijs. Praten over kanskracht is een mooie afleiding van het hebben over het verschil van koopkracht. Baarsma gaat volledig voorbij aan het feit dat de kansongelijkheid ook enorm is. Kansen kunnen worden geboden, kansen kun je soms creëren. Maar kijk eens naar dat onderwijs: het lijkt een automatisme te zijn dat kinderen van laagopgeleide ouders, minder kansen krijgen. Daar gaat Baarsma al met haar 'kanskracht'. Voor diegenen die dat niet weten: Baarsma is directievoorzitter bij de Rabobank. De bank die net nog een boete van 2 miljoen voor overtredingen van de bonusregels heeft gekregen.
U bedoelt wellicht dat kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen hebben door ouders. Dat is toch moeilijk te veranderen? De overheid zorgt er voldoende voor dat ook deze kinderen door kunnen leren. Het probleem zit echter in de ondersteuning thuis. Wat stelt u voor?
Die (opleidings) kansen voor kinderen van laagopgeleideouders zijn er wel, maar het probleem ligt 'm vaak bij het milieu en de ouders zelf: Hoe stimuleren die hun kinderen om vooral verder te studeren, als ze zelf niet het voorbeeld zijn? Misschien moeten we ons daar op richten…. Waarom zijn er tegenwoordig wel veel succesvolle migrantenkinderen, ook vaak niet uit de meest ideale milieus, die zich er wel doorheen slaan, met 'push' van hun ouders, die er dan ook alles voor over hebben om hun kinderen zo ver mogelijk te laten komen?
@SamV "Het probleem zit echter in de ondersteuning thuis." Nee. Hier was onlangs brede discussie over. Bewust of onbewust krijgen kinderen van lager opgeleide ouders, die wel dezelfde resultaten behalen als die van hoger opgeleide ouders, een lager vervolgadvies. "Wat stelt u voor?" Dit lijkt me hier niet zo moeilijk: kijken naar de resultaten van het kind en niet naar die van de ouders.
Bovendien krijgen ze niet allemaal bijlessen. Ouders hebben daar geen geld voor. Daarnaast gelijke kansen is niet gelijk aan gelijke mogelijkheden. Dat werkt nl. twee richtingen op. Er zijn vast Bog wel meer verschillen. Ga in zo'n prachtwijk met veel problemen maar eens jezelf concentreren op je huiswerk, zal niet meevallen.
@Sam V 15 februari 2020 at 11:41 Het probleem zit echter in de ondersteuning thuis. Wat stelt u voor? Wat stelt u voor om dat te veranderen en over welke ondersteuning heeft u het dan
@Madbako Ik stel niks anders voor dan objectieve beoordeling van leerlingen en financiële tegemoetkoming bij verdere studies. Verder maak ik geen probleem van ongelijkheid in Nederland. Kinderen in midden Afrika hebben niet dezelfde kansen als kinderen in Noord-Europa. Dat verschil zou kleiner mogen zijn. Maar Nederland heeft geen behoefte aan duizenden hartchirurgen. Aan zorgmedewerkers en docenten wel.
Klaver is een Nederlands politicus en stelt dat het leven afhangt van de kansen die hic et nunc aanwezig zijn. En dan constateert Klaver dat die minder en oneerlijker zijn dan uit onderzoek blijkt.En dat die constatering tot grote somberheid stemt in plaats van tot tevredenheid en soberheid. zoals die van Jan van der Plas. Waarom doet Klaver dat ? Dat komt omdat als je het beeld donker maakt je de leiding kunt nemen en je jezelf als de verlichtende leider kunt tonen voor het oog van Neerlands volk. Klaver ontkent de progressie die zichtbaar is. Dat honger en malaria op de terugtocht zijn, en de Chinezen aan een opmars. Natuurlijk ziet Klaver ook wel dat de EU enorm geknokt heeft voor vrede en welvaart en al veel heeft bereikt. Zijn partij is dan ook zeer pro EU. Zo'n Bas, dat is toch een opgewekte knul, maar je ziet em steeds narriger worden. De partij van Klaver zet in op de ondergang, die zich aan het voltrekken is en die alleen hij kan afwentelen. Het merkwaardige is dat toen Klaver won in de verkiezingen hij niet wilde samenwerken, hij had daar naar zijn mening niets bij de winnen, dus toen ie gevraagd werd daartoe was Klaver met gezwinde spoed vertrokken. Klaver heeft autoritaire trekken, hij wil alle schijnwerpers op zichzelf gericht zien. Hij is behaagziek. En dat deelt hij met heel veel mensen, die voor het eigen belang gaan en dat ten koste laten gaan van het belang van iedereen, Dat is besmettelijk, dat zie je aan Bram van Ojik zijn rustiger voorganger. De ex diplomaat die zich soms laat verleiden tot een meer populistische benadering. Maar hoe opstandiger Klaver wordt en hoe drukker doende, hoe meer de Boer redelijkheid en de rust elders gaat waarderen. Klaver wil dat iedereen stelling neemt. Hij polariseert, en dat is niets voor de Boer. Want polarisatie is de dood in de pot en enkel door samenwerken, door te nemen en te geven, is Nederland uit de chaos herrezen en nu de gelukkigste klas geworden.
Wat een lulverhaal. Dat kan die boer veel beter. Ik ben alleen bang dat hij onversneden neoliberaal is en dus vreest om wat kwijt te raken van zijn voordelen om daarmee kansarmen een beetje te helpen. Want sociaal is de boer zeker niet.
@Labou Probeer voor de afwisseling eens een commentaar zonder iemand altijd direct als neo-lberaal af te serveren. Gaaaap…. PS: Vraagje: is het La Bou etc zonder 'e' aan het eind?
@Norm "Probeer voor de afwisseling eens een commentaar zonder iemand altijd direct als neo-liberaal af te serveren. Gaaaap…." Begrijp ik hieruit dat jij vanaf nu stopt met bijna iedereen die het met jou oneens is voor populist uit te te maken, linkse populist??!!
@vdbemt Touchee! :-) Maar eerlijk gezegd, worden de meesten hier, die ingaan tegen die strak linkse betogen toch ook steevast uitgemaakt voor dom-rechts, FvD populist etc? Dan mag je toch wel eens een keertje -als vriend Klaver met z'n mooie Piketty praatjes aan tafel zit- iedereen, die instemmend meebetoogd, voor populist verslijten ? :-) Wat dat is Klaver toch wel een 'beetje'? :-)
@Norm Het zou enorm helpen als je zou stoppen met het preken uit het Grote Neo-Liberale Sprookjesboek. Of met andere woorden, met jezelf wegzetten als neo-liberaal.
De gemiddelde nederlander heeft het meest aan lagere inkomstenbelasting voor de lage en middengroepen.
Belastingtarief van 90%, leuk ideaal maar totaal onwerkbaar. Waarom zou iemand die daar last van krijgt niet gewoon lekker in België gaan wonen? Dat werkt alleen als het wereldwijd wordt ingevoerd, anders heeft het geen enkel nut. Praatjes voor de bühne dus van Klaver, zoals hij altijd grote woorden gebruikt voor de bühne...
wegmetons U loopt ernstig achter de feiten aan. U refereert aan een inmiddels ver verleden. Ik praat uit 20 jaar ervaring met het Belgisch belastingstelsel. De OESO meet de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector: hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever, keert in de vorm van werkgevers- en werknemersbijdragen en inkomstenbelasting terug naar de staat. België staat al sinds jaar en dag bovenaan de lijst. En ook in 2017 was de belastingdruk nergens zo hoog als in dat land: 53,7 procent voor een alleenstaande. België gaat daarmee Duitsland (49,7 procent), Italië (47,7 procent) en Frankrijk (47,6 procent) vooraf. De gemiddelde belastingdruk in de OESO-landen bedroeg 35,9 procent. Chili kent de laagste belastingdruk op arbeidsinkomen: amper 7 procent. In Nederland bedraagt de belastingdruk op arbeid 37,5 procent.
Blij dat hier eens een keer goed uit de doeken gedaan wordt dat de Nederlanders maar wat roepen als ze zeggen dat de belastingdruk hier het hoogste is van heel Europa. Ik wist al lang dat dat niet de waarheid was. Vind het overigens wel grappig dat ze dat overal roepen.
@henk, ik doelde niet zo zeer op het belasting klimaat nu maar meer op het feit dat extreme belastingen alleen zin hebben als je het wereldwijd of in ieder geval in heel europa doet. Ik had ook duitsland of frankrijk kunnen noemen bij wijze van spreken
Baarsma suggereert dat Bozas zo hard werkt als zijn kapitaal groot is. Dus werkt hij blijkbaar zo hard als zelfs striphelden nog niet kunnen. Toe maar. Er is geen kansengelijkheid, al niet in het onderwijs. Op school maken ze werknemers van je, geen entrepeneurs. 40 Jaar neoliberaal beleid heeft van de jongere generaties kapitaalloze burgers gemaakt. Daarmee zijn zij hun economische zelfstandigheid kwijt, en dus ook hun keuzevrijheid in bredere zin. De wat oudere generaties moeten hun geld verdedigen tegen overheid en boze jongere generaties. Ook die voorraad poen slinkt snel. Maandelijkse rekeningen worden mbv de bekende partijpolitiek kunstmatig hoog gehouden. Sparen kan niet. Dus wie hebben de aardbol in handen: de grote en kleine Bozas van deze wereld. Als goden willen ze het heelal ook nog beheersen. Grootsheidswaanzin van een selecte groep. Onze overheid dwingt de werkloze voor hen aan de slag te gaan. Met behoud van. Piketty hoefde geen boek te schrijven. Hij had net zo goed met een camera een documentaire kunnen maken hoe het hier in Nederland allang is.
Beste "Zeurmachine", heb U eerdere reacties ook nagelezen, mijn mening is dat U visie op wat er zoals gaande is, genomen is vanuit een wat oudere bereisde camera met groothoeklens, nachtzicht en een grote geheugenkaart. Daarom overhandig ik u hierbij als geste vanuit mijn nederige "Empire of Light" stulpje, deze afbeelding. Rene Margritte - Enchanted Domain VIII https://www.flickr.com/photos/rocor/42608339082/in/photostream/
"Anders dan de statistieken aantonen" betekent feitenvrij kunnen praten. Volgens mij is Thierry het ook niet eens met statistieken over klimaatverandering.
Mij altijd verteld: je hebt gekken, leugenaars én statistici!
Meer bekend als: Je hebt leugenaars, grote leugenaars en statistici. Het kan ook als: Je hebt leugens, grote leugens en statistieken.
Leuk debatje voor de buhne tussen het ''progressieve'' GL (Rutte3 gedoger in de oppositie) en het ''progressieve'' D66 (Rutte3 kabinet). Elkaar de bal toespelen en vervolgens weer helemaal nergens uitkomen. Waarom gaat ''progressief'' niet voor EN EN. Om de groeiende kloof tussen de rijken, hun ondernemingen en de rest van de wereld te keren moet het probleem van alle kanten aangepakt. Stoppen dus met Rutte3/Trump belastingverlagingen voor de rijken en hun ondernemingen. - Verhoog winstbelasting voor bedrijven - Verhoog inkomstenbelasting - Verhoog vermogensbelasting, schrap vrijstellingen als vermogen in villa's - Verhoog erfbelasting - Verhoog de belastinggrondslag/schrap aftrekposten, vrijstellingen - Pak eindelijk de belastingparadijzen aan (inclusief Nederland) - Stop met subsidies voor de rijken en hun ondernemingen, hun villa's, hun Tesla's etc.
"Stoppen dus met Rutte3/Trump belastingverlagingen voor de rijken en hun ondernemingen." En je was zo'n trouwe aanhanger van Trump. Je verdedigt die man door dik en dun en dan nu zomaar een mes in die man zijn rug? Wie is er nou een draaikont?
Het mooie van de democraat Trump is dat hij geen draaikont is. Kom daar eens om in Nederland, welke ''progressieve'' politicus draait hier nu eigenlijk niet. President Trump (probeert) te doen wat hij voor verkiezing heeft beloofd. Zo goed voor de democratie. Dat betekent uiteraard nog niet dat je het met zijn beleid eens hoeft te zijn. Zeker niet op alle punten. Zo is het Ruttebeleid van belastingverlaging voor de rijken en hun ondernemingen dat ook door president Trump gevoerd wordt afkeurenswaardig. Daarom is het zo spijtig dat hypocriete (gedoog) ''progressieven'' als GL elite die Ruttebeleid onvoorwaardelijk steunen. En dan voor de buhne wat linkse praatjes verkopen over ongelijkheid en tweedeling arm/rijk in de samenleving
" Ik durf de stelling aan" (buiten de statistieken). Oke statistieken leiden ook zo hun eigen leven, maar een stelling uit gevoel, (emo) poneren en dan geen enkele vorm van onderbouwing; zo kennen we Jesse weer. En dan maar roepen dat we zo graag een echte linkse talkshow willen: Matthijs vraagt niet 1 keer: "Goh, maar Jesse, heb je ook concrete voorbeelden? Nee, of toch wel: Of the record topic, maart och: Het gaat ineens niet meer over gelijke kansen (oud thema) maar over gelijke uitkomsten. Haalt z'n vriend van vroeger aan; zelfde kansen maar vriend zit nu in WIA/Wajong, en Jesse in de Tweede Kamer: " Klein" inomensverschil. En dat moeten we dan dus aan het eind repareren. "Dan komen we het (geld) wel halen"..... Geen vraag, "Waarom zit vriend in WIA?" Kijk hier komt de oude PSP/CPN-er naar voren. Iedereen gelijk. Enige kritische vragen vanuit MVN? nope. Vind dit vaak zo beschamend: daarzitten de heren, Jesse met een jaarinkomen van een ton; MvN met over de 4 ton. En dan praten over verdeling. Beschamend dat je met zo weinig inhoud in de Tweede Kamer zit voor een ton per jaar.
Klaver met zijn eenvoudige ideologische wereld van de politicus: Meer belastingen voor rijken = oplossen problemen in onderwijs, zorg, etc. Gelukkig zat er een zeer verstandige econome (Baarsma) naast met een veel sterker verhaal. Wel erg genant van Huijbrechts met zijn vraag, al vroeg in het debat, aan welke kant van het politieke spectrum we Baarsma moeten plaatsen. Eerst iemand in een hokje stoppen zodat we al bevooroordeeld kunnen luisteren. Daarnaast moet Klaver een lesje statistiek krijgen. Zelfs al zouden de statistieken niet alles wat hij wil meenemen, als je dat consequent doet, zie je wel de ontwikkeling. Ga daar dan op in, in plaats van feiten afserveren onder het mom, niet volledig volgens mijn definitie.
Huijbrechts heeft dus zijn huiswerk niet gedaan anders had hij wel geweten dat Baarsma D66/VVD discipel (of apostel) is.
@Zapata Natuurlijk wist hij dat wel. Maar hij was de enige die zo'n vraag kon stellen om er zeker van te zijn dat het gemiddelde publiek ook weet hoe ze al over haar zouden moeten denken voordat ze inhoudelijk erop in zou gaan.
'Daarnaast moet Klaver een lesje statistiek krijgen. ' Ik denk dat jij ook wel een lesje statistiek kan gebruiken. Jij en Baarsma verdedigen een oldschool systeem waarin wangedrag nog steeds loont. https://www.ted.com/talks/mariana_mazzucato_what_is_economic_value_and_who_creates_it
Volgens die statistieken heeft straks 1 persoon al het vermogen in handen.
‘Ik durf de stelling aan...’ Lees: ik ben links-progressief dus ik ben het met Piketty eens. En bijvoorbeeld niet met Steven Pinker in zijn boek enlightenment now. Want die zegt iets over de positieve krachten vh kapitalisme.
Aha, Jesse kan weer proberen te kokkoteren met Piketty, lekker niveleren en dan? Tja als je zelf geen goede ideeen hebt.... Baarsma heeft wel een punt, we moeten er voor zorgen dat mensen aan de 'onderkant' van de arbeidsmarkt netto meer overhouden (NEE niet meer toeslagen) - belasting op arbeid daar verlagen dus. En juist daar zorgen voor sociale begeleiding en goede scholing. Want dit gekokketeer leidt de aandacht alleen maar af van een mega probleem in NL namelijk de ongelijkheid van levensverwachting. Mensen uit de 'lagere sociale klassen' leven aantoonbaar korter, en dat is niet acceptabel! Maar ja, dat probleem aanpakken is niet iets voor Groen Links, die laten weer een kansloos proefballonnetje op over top inkomens, en gaan vervolgens weer aan de slag in de grachtengordel.
Laten nou die clubjes waar Baarsma aan gelieerd is helemaal niets gedaan hebben voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Die zullen haar en haar gelovigen werkelijk koud aan den roodkoperen oxideren.
Toch wonderlijk dat afhankelijk van waar politici voor staan de cijfers wel of niet kloppen. Als het even niet uitkomt gewoon roepen “ de cijfers kloppen niet”. Wat is er trouwens mis met ongelijkheid? Als ik harder werk of meer verantwoordelijkheid heb wil ik daarvoor beloond worden. Als iemand minder presteert dan krijgt hij/zij/het ook minder. Ik stel voor om Klaver op een bijstands inkomen te zetten, beginnen we bij hem.
Barbara B., stuitend eenvoudig en graag gezien in talkshows, verandert even snel van mening als een blaadje in de storm van richting. Een paar jaar geleden lachte ze bijvoorbeeld iedereen weg die zei dat de brievenbusfirma's van de Zuidas moesten vertrekken. Die zorgden immers voor duizenden banen, vooral voor juristen, notariaat en financieel specialisten. En ze beweerde met droge ogen dat ze geen opinie verkondigde, maar feitelijke waarheden. Voor Piketty had ze nauwelijks een goed woord over. De man wist wel wat, maar begreep bijna niets. De feitelijke waarheden van destijds heeft Barbara intussen in de prullenbak gegooid en vervangen door hun tegendeel of door kreupele en blinde varianten. Natuurlijk stuk voor stuk feitelijke waarheden. Want Barbara Baarsma is econoom. En economen komen niet met opinies. Die beperken zich tot wetenschap. Dat economie weinig meer is dan een mix van psychologie, statistiek en wiskunde die handelt over geld, dat ontgaat haar.
Economie en de voorkeur van toepassen van wetmatigheden daarin is een religie of ideologie. De wetmatigheden zijn namelijk grotendeels zelf vanuit redenatie ontstaan en niet door empirisch bewijs.
"Baarsma gelooft niet dat vermogen een groot probleem is als het gaat om ongelijkheid." Voorlopig kun je wel een deel van de prijsopdrijving en de ongelijke kansen op de Nederlandse woningmarkt van koopwoningen voor een deel aan schenkingsvrijstellingen toeschrijven, waardoor startende kinderen van onvermogende in gelijke gevallen gediscrimineerd kunnen worden.
Van mij mag vermogen ook veel zwaarder belast worden, maar wij leven natuurlijk wel in misschien wel het meest genivelleerde Westerse land op deze aardbol. Wellicht dat een enkel Scandinavisch landje ons in dit opzicht overtreft. Ook qua "kansengelijkheid" kan ik eerlijk gezegd niet één, twee, drie landen bedenken waar een ieder ongeacht afkomst of achtergrond zoveel mogelijkheden krijgt. Het kan altijd beter, maar ik geloof niet dat hier nog enorme "winst" valt te behalen
(“ ...en econoom Barbara Baarsma (“ik ben niet politiek”)”) Dergelijke beweringen zijn mogelijk bedoeld voor op een stand-up comedy show. Het is tegenwoordig alom bekend dat het ruggengraat van het huidige neoliberalisme wordt door de economen gevormd die daadwerkelijk door middel van economische maatregelen en structuren effectief politiek bedrijven. Tenslotte heeft Piketty boeken met politieke strekking geschreven en staat mevrouw Baarsma daar deze politieke impact te beoordelen vanuit neoliberaal oogpunt.
Kan je ongelijkheid niet beter bestrijden door kansen te creëren? En daarmee een gelijk speelveld? Elders, en dan vooral zo ver mogelijk bij ons bed vandaan, worden kleine ondernemers gestimuleerd. Daar snappen we wel dat dat de enige manier is om de samenleving vooruit te helpen, hier staat men likkebaardend te hopen dat je ergens een foutje maakt om je aan de belasting schandpaal te kunnen nagelen. Iemand die je wasdroger of je fiets kan repareren prijst zich onmiddellijk uit de markt als hij dat legaal wil doen. En dat terwijl we de mond vol hebben van hergebruik en zorg voor het milieu. Op elkaars kinderen passen of wat zorg voor ouderen valt in een ondoordringbaar regelwoud, en degene die legaal handelt heeft geen tijd om zorg te verlenen want 'marktwerking'. Het verhaal van Klaver blijft voor mij toch de bijsmaak houden van bedelen bij een postcodeloterij winnaar. Vooral niet zelf ergens verantwoordelijkheid voor nemen, maar ook nergens de kans kunnen aangrijpen om vooruit te komen. Ongelijkheid hoeft geen probleem te zijn. Mensen zijn nu eenmaal niet gelijk, hoe hard je dat ook denkt te moeten roepen. Gelukkig niet zeg, die dystopie zou een vluchtelingenstroom naar Canada op gang brengen.
Verbaast me helemaal niets dat Baarsma voor D66 werkt. Onder het mom van links progressief de meest neo-liberale rechtse partij van Nederland.
Vroeger was ze VVD. Wat mij het meest verbaasde was dat er bij zoveel talkshows die zichzelf als links of progressief hebben geprofileerd altijd een plaatsje voor haar vrij was en is aan de tafel en waar ze met instemmend geknik haar neoliberale dogma's kon en kan verkondigen. Niemand met een kritisch weerwoord.
Zapata Ik weet het, heb het meermaals gezien. Er is nauwelijks meer links in Nederland, tenminste niet wat ik onder links versta. Het overige gaat allemaal om identiteitspolitiek, doet het goed in de peilingen.
De uitzending bracht me in verwarring op het moment dat het ging over de door Piketty voorgestelde vermogensbelasting. Bij 'vermogensbelasting' gaat het toch steeds om vermogensrendementsheffing? Belasting op het vermogen zelf is onteigening. Niet dat ik dat allemaal zo zielig vind voor mensen met een heel groot vermogen, zoals de aangehaalde Bezos, maar het is natuurlijk wel heftig. Je zult immers maar 100 miljard hebben en dat teruggebracht zien worden tot 10 miljard. Arme Bezos. Maar bedoelde Piketty dit wel? En wist Klaver wel waar het om ging toen hij stelde dat Piketty dit inderdaad zo bedoelde en ook dat hij het ermee eens is (al zou het niet direct in het GroenLinks-verkiezingsprogramma komen)? Ik vind het, nogmaals, niet zielig voor al die steenrijken, maar waar wordt dan de grens gelegd? Ik heb zelf een aardig (maar bescheiden) spaarcentje waar ik de rest van mijn leven mee vooruit kan, maar ik zou dat niet graag gedecimeerd willen zien. Maar op het rendement een beetje belasting betalen, daar heb ik natuurlijk geen problemen mee. Dus vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing, that's the question. Óf Piketty is best wel echt radicaal links, óf Klaver begrijpt er echt helemaal niets van. Een van de twee moet het toch wel zijn. Wie helpt?
Klaver laat hier zien dat hij een echte politicus is. Hij pakt cijfers en statestieken die hem wel bevallen en neemt deze mee als zijnde de waarheid, en cijfers en statistieken die hem niet bevallen trekt hij in twijfel. Zo is hij gek op Windmolens omdat deze goed zijn voor het klimaat, dat deze het zeer schadelijke SF6 gas lekken maakt niet uit, want SF6 gas is niet opgenomen in het klimaatakkoord dus bouwen we het land vol met die rommel... cijfertjes die hem wel bevallen dus, maar nu het gaat om gelijkheid waarbij cijfers gebruikt worden voor statestieken.... Dat past dan weer niet in zijn straatje dus.... We gooien er een theorie van iemand tegenaan en trekken het in twijfel..... Goed gedaan, hij past al precies in het rijtje van Rutte en zijn bende.
Klaver, hoeveel is 1000 miljard gedeeld door 500 miljoen? Klaver zegt: dat is 2. Foutje dat moet 2000 zijn. En Klaver denkt kennis te hebben van statistiek. Dan moet je wel kunnen rekenen hoor!
Klaver heeft volkomen gelijk dat de statistieken geen goed beeld geven van de ongelijkheid in Nederland. Net zoals werkloosheid statistieken nooit iets voorstellen. Omdat er altijd groepen buiten gehouden worden. Dus ik ben het volledig met Klaver eens. Een goed betoog. En nu in 2020 een keertje niet klakkeloos het kabinet steunen. Maar een keer het omzetten in daden. Doodmoe ben je van al die mooie worden. Dan weer Heerma. Dan weer Dijkhoff. En de meeste erge is Segers. Die alles wel begrijpt. Overal wel kritisch op is. Maar vervolgens niets anders doet als meloenen door slikken. Daardoor haken kiezers af. Doe er dus eens echt wat aan. Bij Kee en van Jole vind ik die praatjes altijd zeer vermakelijk. Een politici moet gewoon leveren. Punt uit. Dus doe er eens wat aan Klaver! In vredesnaam.
Doe er dus eens echt wat aan. Helaas is dit verzoek aan dovemansoren gericht. Im Westen nichts Neues heet het immers. Verwacht dan ook niets nieuws. En het is al jaren zo. En het zal ook nog even zo blijven. Totdat het systeem (politiek, sociaal en economisch) klapt.
De reactie van mevrouw Baarsema zodra het over "belasting op vermogen" ging, sprak boekdelen Vanuit Vlissingen ( waar de goden zij dank geen marinierskazerne komt ) Steek ik in je een hart onder de riem
Het is weinig meer dan babbelen voor de bühne. Klaver weet verdraait goed dat een dergelijke inkomstenbelasting nooit gaat werken tenzij álle landen wereldwijd daaraan mee doen. Zodra het om dergelijke bedragen gaat, is het verhuizen van het hoofdkantoor van een dergelijk verdienend bedrijf/persoon een fluitje van een cent. Dan heb je inderdaad meer gelijkheid, want de rijkeren, die nu hier belasting betalen, gaan dan ergens anders wonen en werken. Op papier ziet dat er fantástisch uit: geen superrijken meer. Oh oh, wat zijn we toch gelijk... Maar wereldwijd verandert er geen drol, het is slechts een ander land wat gierend van de lach de belastinginkomsten binnen harkt.
Statistieken .... modellen .... zie je nou wel dat links ook niet alles gelooft over klimaatverandering !
Voor dat laatste heeft hij stemmen nodig. Zo veel dat hij (mee) kan regeren.
Baarsma daarentegen denkt dat Bezos minder hard zal werken als hij meer belasting moet betalen. Zal de wereld er slechter van worden als Bezos minder hard gaat werken?
Ach wat mooi allemaal, ik geloof er geen snars van, beide lullen naar overtuiging. Snelste weg naar meer gelijkheid? Schaf loonbelastingen af onder de 30k. Ga je dat deze twee ooit horen zeggen, met de mond vol van gelijkheid? Natuurlijk niet, belasting is goed. Feit: De wereld wordt steeds ongelijker. Overheden kunnen hoogstens de ergste ongelijkheid wat verzachten. Daar slagen wij in Nederland redelijk in, zeker relatief. Feit: De machine draait rond op de lagelonenarbeid. Iedereen profiteert er wel ergens van. Daarom zal de machine koste wat kost door blijven draaien, en geprobeerd de ongelijkheid in stand te houden. Verder snap ik belasting op vermogen niet. Moet dat jaarlijks? Na overlijden? Éénmalig? Op welk moment? Klinkt heel redelijk, je houdt als Heineken 2 miljard over, maar ik had liever willen horen hoe dat zou werken, waar ze opeens al dat geld met twijfelachtige efficiëntie en effectiviteit aan gaan besteden. Dan kon ik het tenminste ook verwerpen als onzin. Waarom een gedachtenexperiment houden wat er toch nooit komt Jesse, wat je zelf nooit gaat voorstellen? Handelt hij in valse hoop met zijn charisma? Tja, Baarsma heeft natuurlijk wel een raak punt: wie gaat er nu aan het werk als je 90% van je inkomsten moet inleveren? Zoveel inlevingsvermogen met de gemiddelde goedkope kracht, wat een empathie onder die geblondeerde bol. Not. Vermogen ging het over, niet inkomsten. Warren Buffett zei ooit dat hij best meer belasting wil betalen, maarja die wet komt er maar niet. Hoe zou dat toch kunnen. Ook zo empathisch, als hij het echt zou willen had hij het allang gegeven. En wanneer wordt het wél gepast, vanaf 1.000 miljard vermogen? 10.000 miljard? Het is niet alsof er een limiet bestaat aan vermogen. Of een totale reset van het systeem, dat is pas gelijkheid. Stel het voor en je ziet direct wie er écht wel of niet voor gelijkheid staat. Jammer Matthijs, gemiste kans, misschien volgend seizoen? Oeps.
Ja ja, die Baarsma, een graag geziene gast bij zogenaamde links talkshows. Ze is zo economisch rechts als de neten maar is een zeer welkome tafeldame die met haar commentaar zelfs de meest verstokte Ordo-liberaal een plaatsje binnen de linkse gelederen geeft. En zo is wat eens links was stap voor stap vergiftigt.
Klopt Zapata! Ik heb overigens ook veel ( gematigd) linkse mensen zien veranderen in rechtse stemmers. Zodra ze hun kapitaaltje bij elkaar hebben veranderen ze als een blad aan de boom.
Weten we ook weer waarom politici en de gelieerde bureau s elke keer met verkeerde getallen komen: ze geloven de statistieken niet. In NL werkt maar een ding om de ongelijkheid te verkleinen: belasting op inkomen drastisch verlagen voor de lage en middenklasse zodat die weer vermogen op kunnen bouwen en kunnen investeren. 90% belastingheffing is gelijk aan onteigening, dat werkt niet want dan gaan mensen verhuizen.
Vermogen van de zeer rijken zit niet in cash of bank tegoeden maar in aandelen (vaak in door hen zelf gestarte bedrijven) en onroerend goed. Om belasting te kunnen betalen moeten ze dat dus eerst omzetten naar cash. Is maar de vraag of dit lukt en alleen daarom al is een belasting van 90% belachelijk. Maar ja Klaver heeft al eerder laten blijken geen rekenwonder te zijn (kosten van gesloopt maken van woningen factor 10 te laag inschatten).
Directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam Barbara Baarsma, de carrièretroela die in 2019 meeschreef aan het Europese verkiezingsprogramma van D66: "Ik ben niet politiek.”
Ik snap nog steeds die totale adoratie voor geld en goed niet. Ik ben gewoon tevreden met wat ik heb niets meer en niets minder. Ik heb geen smartphone, ik vlieg gemiddeld eens in de 5 jaar, ik koop niet steeds nieuwe kleren/elektronica/laptop etc. Ik heb bv. 10 jaar met mijn vorige Macbook gedaan en toen die kuren kreeg heb ik 'm aan een ICT-vriend gegeven die er een nieuwe SSD-schijf in heeft gezet en 'm nu voor zijn Spotify gebruikt. Ik geef wel eens mensen €1.000,- of meer zonder er iets voor terug te hoeven. Ik heb twee keer een oude motor weg gegeven. Er zijn maar 3 dingen belangrijk in de enig juiste volgorde: 1. Gezondheid 2. Familie 3. Vrienden en als je dat niet snapt dan snap je het leven niet.
Gelukkig zijn er nog mensen met het hart op de goede plaats. Ik stel voor dat we Jan Van Der Plas heilig verklaren en dan overgaan tot de orde van de dag.
Je vliegt eens in de vijf jaar, hebt Macbooks, geeft af en toe €1000 weg, je hebt motoren die je ook weer weggeeft... Ik denk dat heel erg veel mensen ook dik tevreden zouden zijn als ze hadden wat jij hebt. En al helemaal als je geen kinderen hebt, zoals jij die, vermoed ik, ook niet hebt.
1 en 2 hebben bij mij enorme schade opgelopen door dit wanbeleid
Er valt ook niets aan te snappen , Jan de grote dooddoener is altijd : "Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar" Bedankt voor je reactie,
@Jan: 1. Gezondheid 2. Familie 3. Vrienden en als je dat niet snapt dan snap je het leven niet. -------------------------------- Ik snap het wel hoor. Veel mensen wisselen evenwel 2 en 3 van plaats. Begrijpelijk.
Jan Van de Plas En als je dat allemaal kunt dan ben je arm bedoel je? Oh nee, dat natuurlijk ook weer niet toch? Het is zo gemakkelijk kletsen, gezwam wilde ik bijna zeggen, als je gemakkelijk kunt doen wat jij doet omdat je je financieel verder geen zorgen behoeft te maken, geen honger hebt, je kinderen kunt laten deelnemen aan een maatschappij, een huis hebt, waarschijnlijk een auto onder je kont om naar je vrienden te gaan of tenminste de trein kunt betalen etc..etc.... Dit heeft nl. allemaal niets te maken met wat armoede is en is gewoon gemakkelijk geklets.
Veel mensen zullen het met u eens zijn. Echter, slechts zolang anderen niet meer bezitten dan zijzelf. Dan willen ze niets liever dan grabbelen in het geld van die rijkeren, en dat alles zodat ze zelf maar geen stuiver extra belasting hoeven te betalen om de problemen van degenen op te lossen die niet in de maatschappij mee kunnen komen. Dan is de tevredenheid ineens héél ver te zoeken. Solidariteit staat hier héél hoog in het vaandel, zolang het henzelf maar niets kost.
Volledig mee eens. Heb inmiddels drie keer mijn oude auto niet ingeruild maar weggegeven aan families die minder bedeeld waren. De dankbaarheid die je dan krijgt is echt onbetaalbaar.
Ja en nee. Ikzelf heb een geluidsinstallatie van ruim 30 jaar oud. "Er zijn maar 3 dingen belangrijk in de enig juiste volgorde: 1. Gezondheid 2. Familie 3. Vrienden." Ja. ".... en als je dat niet snapt dan snap je het leven niet." Er zijn toch knap veel mensen die stemmen op mensen die het hier niet mee eens zijn. Die een immer groeiende economie, een dikkere portemonnaie (ten koste van samenleving, natuur, milieu, klimaat) belangrijker vinden. Dát is ook het leven. Dát leven snap ik niet. Je verwacht gevoel en verstand bij mensen, niet alleen maar hebberigheid. Dat is bij te veel mensen niet zo.
´´een hoogste belastingtarief van 90 procent´´ boven de .....? Wie durft?
Stel 1 miljard. En dan 75% van 500 miljoen tot 1 miljard. 50% van 100 miljoen tot 500 miljoen. 25% van 100 miljoen tot 10 miljoen.
90% belasting is gewoon crimineel. Dat heeft niets meer te maken met gedegen overheidsbeleid. Maar graaien waar de overheid graaien kan. Daarnaast zullen toplonen keihard verhoogd worden ter compensatie. Uiteindelijk is het de burger als klant die het op mag hoesten.
@Ton Elk jaar? Dus als je 1 miljard hebt, heb je volgend jaar 100 miljoen over. Jaar daarop hou je 50 miljoen over, dan 40, dan 30, dan 20. Plus wat je hebt verdient natuurlijk, maar je snapt dat gaat nooit werken zo.
Die linkse dromen blijven schattig. Alsof de rijken blijven zitten wanneer men op een dergelijke manier wil plukken. Die gaan fiscaal in een ander land wonen, en nemen een tweede vakantiehuisje in Nederland. Gevolg: in plaats van de huidige vermogensbelasting heb je helemaal niets. Maar wel een happy gevoel voor 'links' want op de 'lijstjes' zijn er geen miljardairs meer in Nederland.
90% belasting op vermogen? Dan mag je het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wel gaan opzeggen. De Hoge Raad heeft recent nog geoordeeld dat de effectieve vermogensbelasting van 1,2% een schending van het recht op eigendom is.
Ton14024 14 februari 2020 at 22:28 “Vermogen.” Houdt dat in dat bedrijven opgeheven moeten worden om het (in stenen en bedrijven vastzittende) vermogen in geld te kunnen betalen aan de belastingdienst? Of is het de bedoeling dat mensen 90% van hun aandelen verkopen of kosteloos moeten afdragen aan de staat? Of is het de bedoeling in een aantal jaar (familie) bedrijven te nationalisten? Of bedoel je dat 90% vd dividend en (fictieve) rente moet worden genomen? Of 90% vd winst van een bedrijf, zodat deze daarna onvoldoende kapitaal heeft voor innovaties ed? Wat bedoel je precies?
Dat vermogen staat niet op de bank maar zit meestal in bedrijven. Bij aanslagen van 50 /70/ 90 % moeten die bedrijven dus verkocht worden aan rijke buitenlanders. In de praktijk is er maar een handvol mensen met zulke vermogens in Nederland, die in een oogwenk verhuisd zullen zijn naar een belastingparadijs met een vriendelijker klimaat.
Ik neem aan dat we het over loonbelasting hebben. Typisch liberaal is het hoogste tarief net verlaagd van ca 52% naar 49,5 %. Over dat wat je meer verdient dan 68.507 ( En, ook typisch liberaal, het laagste tarief iets omhooggebracht.) Dat is een fijn, zorgeloos inkomen (Anders doe je iets niet goed). Boven 150.000 60%, en dan per 50.000 5% erbij ? Dat zal niemand leuk vinden, maar pijn doet het niet.
Hier heeft onze trekker ook veel vermogen, maar dat gebruiken we niet om op de autoweg te benutten maar juist om als er weer eens een glanzende bolide half in de sloot is gereden em weer uit de prut te trekken.
Geen inkomensbelasting maar vermogensbelasting, en wereldwijd. En van 1 tot 10 miljoen rendementsbelasting van ~50%. Jorah, vermogens van 10 miljoen of meer zijn crimineel. Ascari00, en of dat gaat werken. Waarom zou het niet werken? Erikbos, opnemen in een VN verdrag? Ik ga het niet eigenhandig doe hoor. 4vier, bedrijven komen later aan de beurt, dit gaat over particulieren. Aandelen kun je verkopen.
Ton14024 15 februari 2020 at 14:18 Ik snap niet helemaal wat je zegt, zeg je nu dat al het vermogen boven een miljoen geconfisqueerd mag worden én daarnaast nog 50% rendementsbelasting? Aan wie gaan die particulieren hun aandelen of huis verkopen als iedereen z’n aandelen of huis moet verkopen om de belasting te betalen? Is dat niet een door de belastingdienst georganiseerde beurskrach? Of moeten ze gewoon 50% van hun aandelen afdragen aan de staat zodat deze via particulieren alle bedrijven kan nationaliseren? Kan je svp toch even wat concreter formuleren wat je bedoelt? Stel X heeft een eigen bedrijf in vegaburgers. X is begonnen in een slagerswinkel en heeft steeds ruimtes er bijgekocht; allemaal eigen vermogen. Inmiddels dus 20 filialen en 100 man in dienst. Totale waarde vastgoed & inboedel 20 miljoen €. Uit de verkoop haalt zhij 400.000€ winst die zhij (normaliter) in zijn/haar bedrijf stak. Daarnaast heeft zhij €200.000 aan eigen loon, ook z’n/haar personeel heeft een prima salaris. Zhij heeft jaren terug na de eerste winsten een stuk land gekocht in een wat armoedige wijk en daar een mooi huis neergezet. Omdat de wijk inmiddels hip-and-happening is is de waarde van z’n/haar 4-ton huis gestegen naar 2 miljoen €. Het huis en de grond zijn afgelost. Van wat zhij overhoudt koopt zhij aandelen in groene bedrijven en pilotprojecten, zhij heeft nu 50.000€ aan aandelen die €1000 dividend opleveren. Wat gaat X betalen in jaar 1 aan belastingen, hoeveel houdt zhij dan over in jaar 1 en wat betaald X in jaar 2?
@ Ton14024 Vermogen..... moet je dat dan elk jaar laten doorbereken door iemand wat je vermogen is... "vermogens van 10 miljoen of meer zijn crimineel" Hoe kom je daar nou weer bij.... "Aandelen kun je verkopen." Dat kan zeker, maar als je je aandelen moet verkopen om je belasting te kunnen betalen stort de koers van het aandeel wel in.... en op die manier maak je bedrijven kapot..... betaal je wel minder belasting, want geen bedrijf meer is minder vermogen......
Ton denkt dat Nederland, Klaver of Piketty wel eventjes de wereld meekrijgt dat niemand meer dan 4 miljoen mag bezitten. En denkt dan dat het binnengegraaide geld wel ten goede zal komen aan de socialistische heilstaat/wereld... Want dat ging ook zo goed in al die andere landen waar de herverdeling van kapitaal wel even opgelegd werd.
Ton14024 15 februari 2020 at 20:55 “ik zeg dat 10 miljoen genoeg moet zijn” Dus hij mag zijn prive-zaak niet uitbreiden? Concreet betekent dat we ondernemers willen inperken?