Joop

Jesse Klaver hekelt ‘klimaatvandalisme’ VVD: industrie moet meer besparen

  •    •  
14-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1909 keer bekeken
  •  
jesseklaver

Als het aan GroenLinks-leider Jesse Klaver ligt, gaan de vier Nederlandse kolencentrales in 2025 dicht. Op die manier wil hij een einde maken aan het ‘klimaatvandalisme’ van de VVD. “De VVD kiest ervoor om midden in de klimaatcrisis de kolencentrales onnodig open te houden”, aldus Klaver.

Er is nu wettelijk vastgelegd om de kolencentrales pas in 2030 te sluiten. Ook kregen de kolencentrales enkele jaren geleden een productiebeperking opgelegd. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, hief het kabinet die beperking weer op, omdat de import van Russisch gas stokte.

“Als de kolencentrales vijf jaar eerder sluiten bespaart dat in totaal bijna 20 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Nederland. Dat is drie keer zoveel als alle benzineauto’s in Nederland per jaar uitstoten”, legt Klaver uit.

De GroenLinks-leider stelt dat het wegvallen van de energie uit kolencentrales kan worden opgevangen door besparingen. “Het gaat dat niet op de verwarming een graadje lager draaien, maar vooral om het verbeteren van grote industriële processen. De industrie moet veel beter gaan isoleren en gebruik maken van de best beschikbare technologie.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 12:06

Vooral die links hatende brulapen die zeggen dat dit "slechts verkiezingsretoriek is": https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland Dit is de basis waarop ze mensen vragen om op hen te stemmen. Al die links hatende brulapen zijn gewoon bang dat de kiezer hier achter staat.

3 Reacties
Rob12342
Rob1234215 feb. 2023 - 13:45

hou toch op kraai met je green deal. dat is alleen een reclameplaatje zonder enige inhoudelijke onderbouwing. Ik zou verwachten dat iemand met jouw intelligentie hier ook doorheen kan kijken.

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 17:01

zonder inhoudelijke onderbouwing? Hoe kan het dat jij wel kunt schrijven maar niet kunt lezen?

Rob12342
Rob1234216 feb. 2023 - 8:54

Nou krrai, ik heb het gelezen en mis iedere onderbouwing en consequentie. Geef jij maar aan waar ik die kan vinden. Het is gewoon een inhoudsloze GL reclamefolder.

Rob12342
Rob1234215 feb. 2023 - 9:52

Wat een stuitende onzin van Klaver. En dat terwijl we geen idee hebben waar we de energie dan vandaan moeten halen (GL verbrand liever nog meer bossen onder het kopje biomassa blijkbaar) en mensen geconfronteerd worden met torenhoge energieprijzen. En dat moet dan de partij zijn die met de PvdA het gaat opnemen voor de gewone , modale man/vrouw?

Grijs gebied
Grijs gebied15 feb. 2023 - 9:08

Het liefst zie ik elk huis binnen u en 10 jaar volledig energieneutraal. Maar ja, dat is een illusie. Ik kijk alleen naar ons eigen huis. Rondom, op 5 meter van de gevel (Oost en zuidkant) staan 12 hoge eiken en beuken. Zonnepanelen installeren heeft voor ons geen zin. Simpelweg omdat er geen zon doorheen komt. Zo zijn er vast nog honderdduizenden huishoudens waarvoor iets gelijks geldt. Ik denk alleen al aan flatgebouwen e.d. En dan heb ik het niet eens over dak- en spouwmuurisolatie van alle oude huizen, warmtepompen, thermisch glas, elektrische ventilatie etc. etc. De kosten, mankracht en grondstoffen zijn er helemaal niet. Tenzij Jesse de 12 bomen voor ons huis kapt, ben ik afhankelijk van fossiele brandstof. Alle energiecentrales volledig groen maken lukt niet binnen korte tijd.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 12:07

Ze hebben een plan hoe het aan te pakken. Waarom lees je dat niet en geef je dan je commentaar? https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland

Pater
Pater16 feb. 2023 - 2:27

Zie oproerkraaier. Overigens: zonnepanelen kunnen prima op de westkant.

Déjà vu
Déjà vu15 feb. 2023 - 8:45

Je praat je oma -die een incontinentieluier draagt- sneller in een sexy string, dan dat je een VVDer van zijn CO2 verslaving afhelpt.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut15 feb. 2023 - 9:48

Dan onderschat je mijn oma toch echt.

Greendutch
Greendutch15 feb. 2023 - 7:58

alle gebouwen moeten zelfvoorzienend zijn in energie en water toe- en afvoer. Poetin toont dat [kern]centrales aanvallen een strategie is om een continent te ontwrichten. aangezien we geen uranium hebben en niet afhankelijk willen worden van Congo of Azerbeidzjan voor splijtstoffen >> geen kerncentrales maar zon wind en water om energie op te wekken. iedereen die hier op Joop voor kernenergie is moet naar VVD forum gaan

2 Reacties
Jeromba2
Jeromba215 feb. 2023 - 9:21

Lithium voor batterijen zit ook niet in de Nederlandse bodem. Dus dan maar geen mobiele telefoons? Wat betreft materialen voor zonnepanelen zijn we ook niet zelfvoorzienend. Het niet afhankelijk willen zijn van andere landen brengt ons terug naar de middeleeuwen en is een selectief gebruikt argument.

Je van Ka
Je van Ka15 feb. 2023 - 9:34

Zou je er anders over denken als die splijtstoffen door een Canadees bedrijf uit de grond worden gehaald, zoals nu veelal met koper en cobalt gebeurt?

Zandb
Zandb15 feb. 2023 - 7:18

Maar ik begrijp uit nogal wat reacties hieronder, dat je de gevolgen van het openhouden van de kolencentrales dan niet hoeft 'te onderbouwen'. Dat is gewoon noodzaak. Punt uit.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut15 feb. 2023 - 9:58

Waarde Zandb, blader gerust door de reacties heen. Er worden meer dan genoeg argumenten aangedragen.

Middenman
Middenman14 feb. 2023 - 23:39

De negatieve reacties zijn voorspelbaar. Maar Klaver heeft een punt. Kijk naar de glastuinbouw die alleen bestaansrecht heeft vanwege het goedkope gas de afgelopen jaren. Ze hebben veel gepraat over innovaties en energiebesparing, maar het merendeel heeft er niets aan gedaan. Dan is het tijd voor meer dwang of het grootste deel van die sector laten verdwijnen als het produceren van voedingsmiddelen en sierproducten die hier van nature niet kunnen groeien veel te veel energie kost. De industrie die veel stroom verbruikt heeft ook te weinig gedaan aan besparing. Soms is dwang nodig. Vanaf dit jaar moeten alle kantoren minimaal Energielabel C hebben. Zonder die dwingende maatregel hadden de meeste vastgoedeigenaren niets gedaan. Om de gloeilamp te laten verdwijnen was er ook een verbod nodig. Goed plan van Klaver. De besparing en alternatieve bronnen komen er alleen als we de kolencentrales stopzetten.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 feb. 2023 - 8:02

@Middenman, mee eens dat de industrie moet minderen, alleen we hebben toch te maken met een internationale / Europese energiemarkt (?) Als we simpelweg hier de kolencentrales sluiten, is er ietsje minder energie productie in Europa, en gaan wij als Nl simpelweg meer importeren uit het buitenland (dus kernenergie uit Frankrijk, bruinkoolstroom uit Duitsland, kolenstroom uit oudere centrales in Polen, kies maar). Ik denk dat dit een domme / populistische maatregel is, voor een reëel probleem dat we anders moeten gaan oplossen. De stroom uit hernieuwbare bronnen groeit al flink, alleen loopt ook tegen grenzen aan van productie / realisatie. Kolencentrales sluiten gaat dit niet versnellen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick14 feb. 2023 - 22:26

Zullen we dit maar noemen wat het is: populisme? Heel leuk dat geroep over "verbeteren van grote industriële processen". Denkt Klaver werkelijk dat grote bedrijven hun winst met plezier terug zien lopen door dure energie te verkwisten? Kapitalisme regelt dit prima zonder meneer Klaver. Maar waar wil Klaver, vooral tijdens een windstille, donkere winterdag alle huizen mee warmen? Komen mag niet, dus gas? Poetin stemt voor. Kerncentrales zouden kunnen werken maar dat mag niet van Klaver. Dus energieschaarste, dure energie en een leefbaar huis gaat niet mee voor iedereen zijn.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 12:09

" Kapitalisme regelt dit prima zonder meneer Klaver." Werkelijk! hoe krijg je het verzonnen?

Pater
Pater16 feb. 2023 - 2:29

Kapitalisme is gebaseerd op winst maken door uitbuiting van milieu en arbeidskracht. Dat lukt prima. Als je het anders wilt zul je moeten ingrijpen.

E w T
E w T14 feb. 2023 - 22:20

Sluit ie dan meteen ook de biomassa centrales? Die zijn niet veel beter qua duurzaam wanneer je ziet hoeveel bossen alleen al moeten wijken voor de productie van die brandstof. Over klimaatvandalisme gesproken.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 12:09

https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland

Cooking-with-gas
Cooking-with-gas14 feb. 2023 - 21:57

En als het allemaal in de soep loopt geven we gewoon Shell de schuld.

EenMening3
EenMening314 feb. 2023 - 21:19

Volgens hoogleraar energie-technologie Smeulders gaat de energietransitie enkele decennia duren. Op dit moment is 5,5 % van de totale energiebehoefte afkomstig van zon en wind. Het zal dus nog even duren voordat we de 100 % aantikken. Politici hebben meestal totaal geen sjoege van techniek en hebben ook moeite met rekenen.

PGS
PGS14 feb. 2023 - 20:35

Dus deze man wilt er voor zorgen dat er een te kort komt aan stroom. En het enige alternatief is dat er bezuinigd moet worden. En dat het uit het buitenland geimporteerd moet worden. Heeft hij de afgelopen jaren geslapen ? Door allerlei problemen in het buitenland, treden hier allerlei te korten op. Hij vindt dus een goede zaak om de eigen industrie te slopen waardoor wij nog meer afhankelijk worden van het buitenland.

1 Reactie
Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:11

Je goed recht om het oneens te zijn met Klaver. Maar ga dan wel op zijn argumenten in. Hij wil tekorten voorkomen door forse besparingen in met name de industrie. Daarnaast staan de (voor de CO2 minder schadelijke) gascentrales nota bene gedeeltelijk stil omdat kolen goedkopere zijn, en vanwege de tijdelijke problemen met het vervangen van Russisch gas.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst14 feb. 2023 - 18:37

We halen de stroom wel uit Duitsland want bruinkool is prima voor het klimaat en anders verbranden we wel hout.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 1:07

Ha! Een klimaatcynicus. Ken je die film Dont look up?

Grijs gebied
Grijs gebied15 feb. 2023 - 9:18

Kraai maar een eind weg. Wir Sind Pabst heeft groot gelijk met zijn uitspraak. Populisme ten top wat GL de laatste weken allemaal de ether inslingerd via hun Twitterkanaal. Maar ondertussen bij de achterdeur complete bossen omkappen voor biomassa centrales.

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 11:57

Grijs gebied, het zijn verkiezingen. De VVD heeft het over het gevaar van de "linkse wolk". De dubbele moraal is zo typisch rechts! Bovendien heeft Groen Links er cijfers bij gegeven iets wat Rutte voorkomt door over "de linkse wolk" te beginnen. Walgelijk. Verder: De toon van Pabst is zodanig dat de ontkenning van de klimaatsveranderingen er af spat. Daarom mijn vraag of hij die film gezien heeft. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de mensheid haat en haar uit wil roeien, dan is het logisch. Zijn linkshaat zal hem wel verblinden...

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 feb. 2023 - 18:32

Is er nu niemand bij GL die tegen Jesse zegt; dit is geen goed plan jongen. Misschien eerst even over nadenken. Hoe krijg je het verzonnen om 1600 MW, zonder alternatief, weg te doen. Die moeten toch weer ergens vandaan komen. Uit Polen misschien, daar draaien nog wel een paar kolencentrales. Of straks uit China, die gaan er honderden bij bouwen. Nee, Jesse gaat in Nederland een centrale sluiten. Effect op het klimaat 0. Effect op de schatkist 10 tallen miljarden waar je heel wat zinniger zaken mee had kunnen doen.

PVDB2
PVDB214 feb. 2023 - 18:09

Dat de industrie meer zal moeten gaan besparen is niet zo vreemd. Het zal inderdaad om de window gaan die men ervoor wil nemen. Het moet liggen tussen ambitieus en vooruitschuiven zodat men niet achterover kan leunen. Onder druk van echter controle, handhaven en belasten van emissies kan je veel bereiken. Onder druk wordt alles vloeibaar. Een stok achter de deur. Al zal geld en kansen ook dan verleidelijk zijn die de vervuilers bieden. Daarnaast zal de CO2-tax het ETS kunnen en moeten vervangen. Tot dat het economisch steeds rendabeler wordt. Wat eerst niet kon kan dan ineens binnen een bepaalde periode wel. Laat je niet chanteren. Het gaat om de politieke wil en de wil de financiering op andere plekken te halen als men nu doet of in het verleden deed. Genoeg kansen. Technologische vooruitgang, zorgen voor opleiding aan iedereen die wil en geschikt is. Dwing af dat er een vast deel van de winst geïnvesteerd wordt (dat wel juridisch haalbaar is). Binnen twee jaar zal dit niet gaan maar een aanzienlijk deel in 2030 wel en in 2035/2040 geheel.

Gaitj
Gaitj14 feb. 2023 - 16:28

Klaver: "De VVD kiest ervoor om midden in de klimaatcrisis de kolencentrales onnodig open te houden”. Klaver kiest er dus voor om midden in een energiecrisis kolencentrales te sluiten. Het zou een geweldig idee zijn als Klaver zijn partijgenoot David Smeulders eens zou bellen voor goede raad. Smeulders is hoogleraar in de sectie Energy Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Afgelopen zondag was hij op bezoek bij WNL op Zondag: https://www.npostart.nl/wnl-op-zondag/12-02-2023/POW_05530635

Rutger Groot
Rutger Groot14 feb. 2023 - 16:04

Heel goed plan, want die 20% besparing betekent 0,1% effect op de mondiale uitstoot van CO2 (NL is goed voor 0.5% totaal). Alle beetjes helpen! En vervolgens moeten we die stroom toch ergens vandaan halen, gelukkig kan dat bijvoorbeeld in Polen of Slowakije, want daar hebben ze nog een flink aantal oude vertrouwde kolencentrales, die bijdragen aan de lokale CO2 uitstoot. Maar dan ziet het NLse plaatje er wel goed uit! Het alternatief is natuurlijk om dit groen op te wekken: 4 kolencenrales leveren ongeveer 5,000Mw op, dus die kunnen we gemakkelijk vervangen door de nieuwste windmolens die 3Mw opleveren. Ruim 1,600 windmolens zijn er dan nodig, die ongeveer 130 meter hoog zijn... Dappere poging van Klaver, maar had hij zijn oor te luister gelegd bij een aantal deskundigen, of had hij simpelweg de krant wat vaker gelezen, dan had hij deze onzin nooit uitgekraamd. Verduurzamen moet, en dat mag wat mij betreft best wel met zachte dwang, maar dit soort Klaver prietpraat levert alleen maar meer weerstand op...

2 Reacties
PVDB2
PVDB214 feb. 2023 - 21:40

Gezien de oppervlakte ten opzichte van de wereldoppervlakte is Nederland maar 0.008%. 70% van het aardoppervlak is echter water. Maar Nederland is niet het enige land in de wereld. Ook In de VS wil men van de fossiele brandstoffen af, inclusief dus kolen. Het verbruik van duurzame opgewekte energie is inmiddels groter dan het kolenverbruik dat de afgelopen jaren is afgenomen in de VS, na een korte stijging, ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook in Europa wil men de kolencentrales, de energiebron die het meeste CO2 uitstoot, voor 2030 gesloten hebben. Ook in Europa stijgt het aantal duurzame opgewekte stroom significant. Dus niet alleen Nederland. Ook in Japan minder kolenstroom en veel meer duurzame stroom. Als Nederland het als enige zou doen dan had je helemaal gelijk. Maar het gebeurt dus in veel meer landen. Terecht. Per hoofd van de bevolking staat de VS op plaats 16 van de meeste uitstoot, Nederland op 26, net onder Japan. Nederland staat binnen Europa op de 6 plaats van totale uitstoot per capita terwijl we de 9de grootste populatie hebben. Zou ieder land dezelfde uitstoot hebben als Nederland dan zouden we 2x zoveel uitstoten hebben als wereldwijd nu. Zelfs China wil zijn kolen afbouwen voor 2030 zodat de piek uitstoot bereikt wordt rond 2030. Per capita staat China op plaats 40, India op 121. China wil net zero CO2 in 2060 bereiken, wij Europa in 2050. Dus nog even tijd, maar achteroverleunen zal het zeker niet moeten worden.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:25

Gemeten naar de bevolking is o,5% uitstoot door NL enorm veel, en is elke winst noodzakelijk. China is enorm aan het investeren in duurzame energie; stel dat ze daar zeggen: in NL is de uitstoot per hoofd veel groter, laten ze daar eerst maar verduurzamen. Stuitend hoe Groot doordraaft over de hoeveelheid vervangende energie; kennelijk snapt hij niet wat forse energiebesparing door met name de industrie betekent. Overigens gaat het bij steenkool om ca. 3500 MW en staan de gascentrales (de helft minder schadelijk) gedeeltelijk stil.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 feb. 2023 - 15:55

Laten we eerst maar eens afwachten of we voor de volgende winter de gasvoorraden kunnen vullen.

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 15:54

Wat verlang ik naar half maart. De losse flodders beginnen een beetje de keel uit te hangen.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 16:47

"Wat verlang ik naar half maart. De losse flodders beginnen een beetje de keel uit te hangen." Tja, verkiezingstijd brengt goedkope prietpraatjes met zich mee. Gelukkig is het over een maand veoorbij.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 16:53

LOsse flodder in u beleving waarschijnlijk omdat u nogal wantrouwend bent, maar Klaver heeft wel degelijk 100% gelijk, waarom kunt u dat niet toegeven?

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 18:37

@oproer Als u iets u goed idee vindt dan wordt het pas echt tijd om je zorgen te maken.

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 17:05

itsme, grappige jijbak van een zuur iemand. Het kan verkeren.

Ejoth
Ejoth14 feb. 2023 - 15:54

Wat is je plan Jesse Klaver. Kernenergie bent U tegen, Kolen bent U tegen. Ik mis de onderbouwing hoe U Nederland draaien wilt houden.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 16:50

"Wat is je plan Jesse Klaver. Kernenergie bent U tegen, Kolen bent U tegen. Ik mis de onderbouwing hoe U Nederland draaien wilt houden." Hij gelooft vast dat mensen op een windstille winteravond geen stroom gebruiken omdat zonnepanelen en windmolens dan geen stroom leveren.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 16:55

Dan moet je eens onder je steen vandaan komen. https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland

jandebakker
jandebakker14 feb. 2023 - 18:22

@Oproerkraaier Uit uw link kan ik opmaken dat dit het alternatief van Gl is voor de kolencentrales: "Door het opnieuw opstarten van gascentrales (die stukken schoner zijn) en het importeren van stroom is er genoeg elektriciteit beschikbaar".(uit 2019) Gas is nu echt niet een optie meer. Dus blijft importeren over. Je gaat dus (een groot deel) van je klimaatbudget uitgeven om uitstoot te verplaatsen naar een andere locatie.

Grozny
Grozny14 feb. 2023 - 18:24

@oproerkraaier heb je het plan en de bijkomende links gelezen? Er wordt bijna niets onderbouwd. het blijf bij een paar voorbeeldjes. zonder echte onderbouwing of echte referenties. In heel wat punten kan ik me vinden, maar laten we niet doen alsof dit allemaal doordacht is.

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 18:42

@oproer Het klinkt als een soort Klaver in Sprookjesland.

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 17:07

Ik vraag me af of het ook fysiek voelbaar is, de linkshaat bij sommigen hier.

Gaitj
Gaitj14 feb. 2023 - 15:47

Wat een goed idee van Klaver! Energie is nog lang niet duur genoeg, dus de plannen van populist Klaver gaan zorgen voor een mooie prijsstijging.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 16:55

U weet dingen! /s

Jozias2
Jozias214 feb. 2023 - 15:41

Als de industrie grootschalige aanpassingen wil doen en zich aan de Europese aanbestedingsregels wil houden ga je dat niet redden voor 2025.

Rob12342
Rob1234214 feb. 2023 - 15:35

Van een politicus verwacht je op zijn minst een onderbouwing van de consequenties. Die mist hier volledig want de industrie gaat niet in 1,5 jaar over kunnen naar alternatieve bronnen. Dus gaan ze weg of failliet en dan staan wellicht tienduizenden mensen zonder werk. Echt geweldig van GL/PvdA..

6 Reacties
Gio Servas
Gio Servas14 feb. 2023 - 15:57

Een werkbare onderbouwing? Van Groen Links? Verwacht u dat echt?

hgroen2
hgroen214 feb. 2023 - 15:59

Dat is elke keer, al jarenlang, het argument. Waardoor de industrie al jaren lekker achterover kan leunen en de termijn voor verduurzaming al jaren voor zich uitschuift. Het moet maar eens afgelopen zijn dat bedrijven vegeteren op onze economie en klimaat.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 16:52

"Dat is elke keer, al jarenlang, het argument. Waardoor de industrie al jaren lekker achterover kan leunen en de termijn voor verduurzaming al jaren voor zich uitschuift." Als de industrie het stroomverbruik kunnen terugbrengen zullen ze dat echt niet laten, want dat bespaart hen ook in kosten. Als het allemaal zo makkelijk was dat sommigen doen voorkomen hadden we al lang op grote schaal waterstof als energiebron.

oproerkraaier
oproerkraaier14 feb. 2023 - 16:56

https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland Gio, u kunt u linkshaat maar moelijk onderdrukken he?! Wat Hgroen zegt!

Gio Servas
Gio Servas15 feb. 2023 - 7:23

@Oproerkraaier, Ik heb helemaal geen hekel aan links. ik heb een hekel aan politici die gevaarlijke onzin uitkramen.

Pater
Pater16 feb. 2023 - 2:32

@Gio Ja, onderbouwing is sinds de oprichting een kenmerk van GL. Dat is ook een voorname reden waarom ik, ondanks twijfels nu en dan, voor GL kies.

JohnnyValues
JohnnyValues14 feb. 2023 - 15:26

Goed plan, dan kunnen we na 2025 massaal aan de biomassa als er weer een crisis is! We moeten elektrisch gaan rijden (na 2025 mogen er geen nieuwe benzine/dieselauto's geproduceerd worden) èn elektriciteit besparen. Leg de industrie dan wet- en regelgeving op in plaats van het aanbod van elektriciteit te beperken met de boodschap "dan doe je maar zonder/met minder". De volgende ronde om minima te naaien is alweer gepland, want elektriciteit zal niet goedkoper worden met dit plan!

1 Reactie
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick15 feb. 2023 - 5:47

Niet alleen dat, zelfs als alle mondiale reserves gewonnen worden, zijn er niet genoeg grondstoffen om het hele wagenpark elektrisch te maken.

Joop  den Uil
Joop den Uil14 feb. 2023 - 15:02

was het maar elke week verkiezingen ... dan zou NL er veel mooier, schoner, beter, rijker, veiliger voor staan april ? business as usual

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 feb. 2023 - 16:56

"april ? business as usual" Bedoel je dat de gedane bewering een te vroege 1-aprilgrap is?