Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jeremy Irons strijdt voor een Engeland zonder plastic tasjes

  •  
11-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JeremyIrons300
VIDEO Britse acteur maakte documentaire Trashed over de gemakzucht van het plastic tasje
‘Tasje meneer?’ Het is een standaardvraag bij de kassa van een Engelse supermarkt. Jaarlijks gebruiken de Engelsen zo acht miljard tasjes. Acteur Jeremy Irons (64) is het helemaal zat. In Londen vindt de Oscar-winnaar weinig gehoor, daarom verlegt hij zijn strijd tegen het plastic naar Brussel, zo schrijft de Volkskrant maandag.
Volgens Irons symboliseert de plastic tas de gemakzuchtige wegwerpcultuur, het thema waarover hij in 2012 de documentaire Trashed maakte.
In Nederland, Duitsland en Ierland zijn supermarkten al gestopt met het gratis uitdelen van plastic boodschappentasjes. Daardoor is het gebruik ervan afgenomen. Binnen het Verenigd Koninkrijk heeft Wales ook een heffing geïntroduceerd en de Schotten gaan dit ook doen. Engelse politici zijn echter huiverig, schrijft de Volkskrant.
Een voorstel van de Liberaal-Democraten om een heffing van 5 of 10 pence in te voeren, is onlangs afgeschoten door de Conservatieve staatssecretaris voor Milieu Richard Benyon. De bewindsman krijgt steun van de supermarkten, die mordicus tegen zijn.
Uit een opiniepeiling blijkt echter dat iets meer dan de helft van de Engelsen geen moeite zou hebben met een heffing. Volgens Jeremy Irons leidt een financiële prikkel juist tot milieubewust gedrag.
Lees ook het interview dat Jeremy Irons met de Britse krant The Guardian had naar aanleiding van de documentaire Trashed.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

lembeck
lembeck11 mrt. 2013 - 10:31

Het in ruilen van goede plastic tasjes is helaas niet zo geweldig geslaagd, denk ik. Ik heb zelf altijd een boodschappentas bij me, maar gebruik regelmatig ook een plastic tasje. Dat wordt gebruikt tot het uit elkaar valt en dan is het nog goed om droog afval in te stoppen en dat zo weg te kunnen gooien. En de plastic tasjes die ik heb, zijn keurig gekocht. Tussen een dubbeltje en 25 cent kosten ze.

.3
.311 mrt. 2013 - 10:31

Het verbieden van de plastic tasjes is symboolpolitiek en degenen die daar voor pleiten doen dat uitsluitend uit borstklopperij. Meestal neem ik een boodschappentas mee of prop ik de spulletjes in mijn jaszakken maar ik neem ook van tijd tot tijd graag zo’n tasje aan. Na verloop van tijd neem ik afscheid van zo’n tasje en belandt deze in de kliko (vuilverbranding) of bij het plastic (recycling neem ik aan). Dat het tasje uiteindelijk in verweggistan in het milieu terecht komt is derhalve niet mijn schuld, dus val mij niet lastig met zo’n stupide verbod of extra betaling. Het probleem ligt dan bij de afvalverwerker. Dus ga alsjeblieft daar je beklag doen.

Dewik2011
Dewik201111 mrt. 2013 - 10:31

We kunnen een voorbeeld nemen aan Rwanda, daar zijn plastic tassen verboden. Op het vliegveld moet je je dus ontdoen van plastic SeeBuyFly tassen.

1 Reactie
.3
.311 mrt. 2013 - 10:31

Dat ligt er aan waar vervolgens die tasjes gedumpt worden.