Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jeremy Corbyn: We danken een beter leven aan de Europese Unie

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Jeremy Corbyn, de leider van de Labour party, heeft zich uitgesproken over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie nu er in juni een referendum wordt gehouden. Vrije markt-fetisjisten en conservatieve nationalisten willen dat Groot-Brittannië instemt met een Brexit en de Unie verlaat. Corbyn keert zich daartegen. Gewone Britten zouden er de dupe van worden omdat de EU burgers op tal van van punten een goede bescherming biedt. Tegelijkertijd uit hij kritiek op de EU. Hervormingen zijn volgens Corbyn dringend noodzakelijk.
Corbyn zei in zijn eerste speech over dit onderwerp:
"De Labour Party is overweldigend vóór het EU lidmaatschap omdat we geloven in wat de Europese Unie ons heeft bezorgd: investeringen, banen en bescherming voor werknemers, consumenten en het milieu, en om dat het de beste kans biedt om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan. Labour is er van overtuigd dat een stem om lid te blijven in het grootste belang is van de bevolking van dit land. In de komende eeuw staan we voor grote uitdagingen, als volk, als continent en als een wereldwijde gemeenschap. Hoe moeten we omgaan met klimaatverandering. Hoe moeten we de overdreven macht van multinationals aanpakken en er voor zorgen dat ze eerlijk belasting betalen. Hoe bestrijden we cyber-crime en terrorisme. Hoe zorgen we er voor dat we eerlijk handel drijven en banen en beloningen beschermen in een tijdperk van globalisering. Hoe gaan we om met de enorme vluchtelingenstromen over de wereld en hoe passen we ons aan aan een wereld waarin mensen zich overal vaker verplaatsen om te wonen, werken of met pensioen te gaan. Dat zijn allemaal dringende en ernstige kwesties die logischerwijze internationale samenwerking vereisen. Collectieve internationale actie middels de Europese Unie is duidelijk van levensbelang om deze uitdagingen aan te gaan. Groot-Brittannië staat sterker als we samenwerken met onze buren bij de aanpak van die uitdagingen. Zoals de nieuwe socialistische premier van Portugal het zei: “in het zicht van alle deze crises om ons heen moeten we Europa niet verdelen maar versterken.” (…) Maar we moeten ons ook sterk maken voor hervormingen in Europa, de hervormingen waarin de regering van David Cameron niet geïnteresseerd is, maar vele anderen in heel Europa wel. Het betekent democratische hervorming om de EU meer verantwoording af te laten leggen aan de bevolking. Economische hervorming om een einde te maken aan de zelfvernietiging door bezuinigingspolitiek en banen en duurzame groei tot het middelpunt van het Europese beleid te maken. Arbeidsmarkthervormingen om de rechtspositie van werknemers in een echt sociaal Europa te versterken en uit te breiden. Een nieuw recht voor regeringen en gekozen autoriteiten om publieke ondernemingen te ondersteunen en een einde aan de druk om te privatiseren. Dus wat ik wil zeggen is: “Blijf – en hervorm’ in Europa."
Collectieve internationale actie middels de Europese Unie is duidelijk van levensbelang om deze uitdagingen aan te gaan. Groot-Brittannië staat sterker als we samenwerken met onze buren bij de aanpak van die uitdagingen. Zoals de nieuwe socialistische premier van Portugal het zei: “in het zicht van alle deze crises om ons heen moeten we Europa niet verdelen maar versterken.”
(…)
Maar we moeten ons ook sterk maken voor hervormingen in Europa, de hervormingen waarin de regering van David Cameron niet geïnteresseerd is, maar vele anderen in heel Europa wel. Het betekent democratische hervorming om de EU meer verantwoording af te laten leggen aan de bevolking. Economische hervorming om een einde te maken aan de zelfvernietiging door bezuinigingspolitiek en banen en duurzame groei tot het middelpunt van het Europese beleid te maken. Arbeidsmarkthervormingen om de rechtspositie van werknemers in een echt sociaal Europa te versterken en uit te breiden. Een nieuw recht voor regeringen en gekozen autoriteiten om publieke ondernemingen te ondersteunen en een einde aan de druk om te privatiseren. Dus wat ik wil zeggen is: “Blijf – en hervorm’ in Europa.
De keuze van Corbyn kan beslissend zijn voor de uitslag van het referendum op 23 juni. De uitgesproken linkse Labour-leider is populair onder jongeren, waaronder veel studenten en dat zijn groepen die traditioneel minder snel gaan stemmen dan ouderen. De steun is ook saillant omdat Corbyn bij een eerder referendum over de EU, in 1975, tegen lidmaatschap stemde. Ook in de jaren daarna keerde hij zich tegen verdere uitbreiding. Hij bezweert dat hij kritisch zal blijven maar stelt ook dat de situatie nu niet meer te vergelijken is met die van veertig jaar geleden. De EU was toen louter gericht op economie en de vrije markt, dat is inmiddels veranderd, aldus Corbyn. De EU richt zich op de bescherming van burgers, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten en milieu, en heeft daarbij vorderingen geboekt die anders onhaalbaar waren geweest.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.