Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jenny Douwes wil alles naar haar hand zetten

  •  
13-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-10-13 om 12.03.04

© Jenny Douwes bij RTL Late NIght

You will be assimilated. Resistance is futile
Jenny Douwes, de muze van de blokkeerfriezen, wordt in den lande wel aangeduid als Jenny D’Arc. Zij is inderdaad met een andere legendarische vrouw vergelijkbaar maar niet met de maagd van Orléans. Met wie wel, liet zij afgelopen vrijdagnacht in RTL Late Night zien. Zij had bij de redactie van het programma bedongen dat zij en haar advocaat Anker niet aan één gastentafel hoefde te zitten met vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In een vlaag van verstandsverbijstering waren RTL en Twan Huys daarmee akkoord gegaan. Anti-Piet-activist Jerry Afriyie zat met enkele medestanders  op de eerste rij in het publiek. Huys liet la Douwes uitgebreid haar verhaal vertellen: ze was zo bang geweest dat het op dat Dokkums kinderfeest tot geweld zou komen net als bij eerdere gelegenheden waar KOZP had gedemonstreerd. Ook kon men van haar niet verwachten dat zij aan één tafel ging zitten met mensen die in een brochure van de AIVD met terrorisme in verband werden gebracht. Achottemetotte.
De aanhangers van KOZP hebben een verschrikkelijk misverstand over een geliefde Nederlandse traditie als de absolute waarheid omarmd maar van één ding kun je ze niet beschuldigen: dat zij geweld gebruiken of intochten verstoren. Ze willen alleen zwijgend maar wel zichtbaar aanwezig zijn als Sint Nicolaas met zijn knechten verschijnt. Ze laten zich dan ook niet verbannen naar een of ander afgelegen veld of bedrijventerrein. Zo kwam het een paar jaar geleden dat Jerry Afriyie met een aantal medestanders niet buiten het centrum van Gouda stond maar midden op de Markt. Ze deden niets. Ze zeiden niets. Ze stonden daar alleen maar in een rij. Daarop begon de politie te plukharen hetgeen ook uit de vele beelden blijkt die van dit incident gemaakt zijn.
Halverwege het programma begon Huys te beseffen dat hij een verschrikkelijke, een fundamentele fout had gemaakt. Hij had zijn redactionele onafhankelijkheid opgeofferd aan zijn begeerte om deze heldin des volks aan zijn tafel te krijgen. Nu probeerde hij achteraf de situatie te herstellen door Jerry Afriyie en een medestander toch aan tafel uit te nodigen. Douwes verzette zich hevig. Dat was tegen de afspraak. Als ze dit geweten had, was door haar wel een andere beslissing genomen. Daar had ze formeel gelijk in. Tegelijkertijd was het merkwaardig dat zij een confrontatie met deze tegenstander zo opzichtig uit de weg ging. Het was wellicht beter geweest als Huys al voor de uitzending had gezegd: “Even goeie vrienden, dan niet. Ik heb mijn best gedaan” om vervolgens Afriyie – die best met Jenny Douwes aan één tafel wilde zitten – wel de kans te geven om zijn visie naar voren te brengen. Jerry Afriyie pakte de pijnlijke situatie overigens briljant aan. Hij verborg zijn woede meesterlijk ondanks het feit dat niet mogen aanzitten aan deze blanke tafel hem ongetwijfeld deed denken aan de geschiedenis van de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Hij bleef de beminnelijkheid zelve. Hij vond dat er gepraat moest worden. De verbetenheid van Jenny Douwes waaide hem in het gezicht. Advocaat Anker zat er een beetje onbeholpen naast. Hij probeerde te redden wat er te redden viel en van de nood een deugd te maken.
Waarom reageerde Jenny Douwes zo? Was het angst? Dat kan het niet geweest zijn. Zij is voor de duvel niet bang. Haar verbetenheid komt uit een andere bron. Zij wil alles in het leven naar háár hand zetten. Op de zaak met al die hoogwerkers en heftrucks. In Dokkum als zij daar eigenlijk met de kleine heen wil voor de Sinterklaasintocht en nu bij RTL Late Night. Jenny Douwes bepaalt hoe het wordt: you will be assimilated. Resistance is futile. Jenny Douwes is geen Jenny d’Arc. Zij is de koningin van de Borg uit Star Trek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.