Joop

Jeff Bezos wil Rotterdams monument demonteren omdat megajacht er niet onder past

  •    •  
02-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
NETHERLANDS - TOURISM - FEATURE

© A picture shows barges docked on the Koningshaven waterway as they Koningshavenbrug "De Hef" lift bridge (R, rear) and the Koninginnebrug drawbridge (R, front) are seen in the background in R

Het rijksmonument de Koningshavenbrug in Rotterdam, in de volksmond ‘De Hef’ genoemd, wordt tijdelijk ontmanteld om Amazon-baas Jeff Bezos een plezier te doen, een nieuw zeiljacht van de miljardair past anders niet onder de brug. Dat meldt Rijnmond. Historici spreken er schande van, in 2017 is namelijk door de gemeente toegezegd dat het iconische bouwwerk nooit meer gedemonteerd zou worden.
Jeff Bezos, met een geschat vermogen van zo’n 150 miljard dollar een van de rijkste mensen op de planeet, laat een nieuw zeiljacht bouwen. En wel door jachtbouwbedrijf Oceanco in Alblasserdam. De bestelde driemaster wordt zo groot, dat hij na oplevering niet meer onder De Hef door kan. En dus is het verzoek bij de gemeente Rotterdam neergelegd het middenstuk van De Hef tijdelijk te verwijderen, op kosten van Bezos. De gemeente blijkt bereid het verzoek in te willigen.
Volgens de gemeente is het simpelweg een kwestie van pragmatiek. Het schip gedeeltelijk elders afbouwen zou niet praktisch zijn en ook is de gemeente van mening dat het bouwproject ‘vanuit economisch perspectief en behoud van de werkgelegenheid’ belangrijk is. Ton Wesselink van het Historisch Genootschap Roterodamum spreekt dat tegen en ergert zich aan de opstelling van de gemeente: “Werkgelegenheid is belangrijk, maar er zijn grenzen aan wat je kan en mag doen met ons erfgoed.”
De Koningshavenbrug, ontworpen door ingenieur Pieter Joosting, werd geopend in 1927 en deed tot 1993 dienst als oeververbinding voor het treinverkeer tussen Breda en Rotterdam. In 1940 raakte de brug zwaar beschadigd tijdens het Duitse bombardement. Na de oorlog werd het als een van de eerste bouwwerken in ere hersteld. De inwoners van Rotterdam zijn zo gehecht aan het bouwwerk dat in de jaren 90 werd afgezien van sloop, in 2000 werd het officieel een Rijksmonument. Na meerdere renovaties werd in 2017 beloofd dat de brug nooit meer uit elkaar gehaald zou worden.
Update, 21:25 uur Rotterdammers zijn van plan om het superjacht van Bezos met eieren te bekogelen, meldt De Havenloods. Op Facebook is daartoe een evenement aangemaakt. “Rotterdam is uit het puin opgebouwd door de Rotterdammers, en dat halen we niet zomaar uit elkaar voor het fallussymbool van een megalomane miljardair. Niet zonder slag of stoot”, schrijft de initiatiefnemer van de actie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Markzelluf
Markzelluf3 feb. 2022 - 10:54

Okay, het voelt ongemakkelijk dat er mensen zijn die zoiets kunnen betalen. Maar wel nadeel is er eigenlijk dat hij dit geld in Nederland besteedt: ik vermoed dat er heel wat technici een aardig bedrag verdienen door de bouw van het schip en de demontage en montage van de brug. Daarnaast is de brug niet meer in gebruik, dus hinder wordt er niet door de tijdelijke demontage ondervonden. En mensen die met eten gaan gooien omdat ze het ergens niet mee eens zijn, man, man, man....

korheiden2
korheiden23 feb. 2022 - 10:31

Prachtig toch? Er zal zeer fors worden betaald voor deze operatie. Het levert ongetwijfeld schitterende plaatjes op als dat superjacht Rotterdam passeert. Daarna wordt de Hef weer netjes in elkaar gezet. Ik zie het probleem niet. Dat Bezos c.s.wanstaltig rijk zijn moge duidelijk zijn, maar dat is een ander probleem. Denk dat een luxe jachtenbouwer als Oceanco uit Alblasserdam erg tevreden zal zijn met deze aandacht en dus gratis reclame.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 feb. 2022 - 9:19

De samenleving als bediende van de rijkste 1 procent.

Starter2
Starter23 feb. 2022 - 8:12

Hoezo wordt het demonteren aan Bezos gekoppeld? Die vent heeft een boot gekocht bij een werf. Die heeft nu een probleem omdat de boot niet zomaar onder een brug door kan. Die werf moet een oplossing daarvoor vinden en niet Bezos. Beetje tendentieus allemaal.

pahan
pahan2 feb. 2022 - 19:37

Het ding pluk je zo uit en weer in elkaar, ophef om niks. En de gebruiker betaalt, wat wil een mens nog meer.

PVDB2
PVDB22 feb. 2022 - 19:25

Zolang Bezos er werkelijk voor gaat betalen is het natuurlijk prima. Maar aangezien onze Amerikaanse vriend de distributie centra van Amazon (of tussenpartijen/derden) het personeel ervan uitknijpt en onder erbarmelijk omstandigheden moeten werken; of anders geen baan en geen inkomsten; lijkt het af toe wel een Aziatische sweatshop. Dus ik hoop dat hij meer geld over heeft voor dit probleem met transport en dat het betalen van de kosten hiermee gemoeid inderdaad geen brug te ver is.... https://www.ad.nl/economie/personeel-amazon-gebukt-onder-erbarmelijke-werkomstandigheden~a650108c/

1 Reactie
Jozias2
Jozias22 feb. 2022 - 22:17

Maar voor sommigen is Amazon weer een goed en moreel verheven alternatief voor spotify zodat men veert ben een schoon geweten door het leven kan.

Oki Doki
Oki Doki2 feb. 2022 - 18:26

Het zal wel moeten, je kunt moeilijk dat ding voor altijd in Nederlandse wateren laten blijven.

1 Reactie
Volrin
Volrin3 feb. 2022 - 15:09

Alsof Bezos verplicht is een boot te laten bouwen en ook nog verplicht om hem op deze specifieke plek te laten bouwen.

Nina4
Nina42 feb. 2022 - 17:01

Het wordt tijd dat we de geldconstructies van Miljardairs demonteren.

2 Reacties
FredD2
FredD23 feb. 2022 - 6:22

@Nina en dan ook weer op eigen kosten gaan opbouwen zoals Besos dat gaat doen?

Nina4
Nina43 feb. 2022 - 10:55

FredD De kosten zijn uiteraard voor de Miljardairs. Boven de honderd miljoen een 100% tax. Bouwen we pensioentjes, uitkerinkjes en lage loontjes (zorgloontjes?!) mee op.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst2 feb. 2022 - 16:21

Als geboren Rotterdammer zeg ik: zeik niet en doen! Waarom? Omdat al vaker het hefgedeelte is verwijderd. Zonder schade of voor reparatie omdat een of andere boot er tegen aan is gevaren. Het is simpel, twee bokken, kabels losmaken en hefgedeelte uitvaren. Bootje erdoor (het zal mij roesten van wie het is) en de zaak weer monteren. Kan geheel schadevrij. Werd vroeger ook regelmatig met de Baanhoekbrug gedaan. En als je de pest hebt aan Bezos (wie niet), pak hem dan aan op zijn bedrijf of zijn kapitaal, maar niet op onze toch al niet florissante scheepsbouwtak. En ik snap totaal niet waarom een gemeenteraad hier iets over moet vinden. Laten die zich op de hoofdzaken houden. Maar ja, je kan weer met je melis (Rotterdamse uitdrukking) op de TV en er zijn binnenkort gemeenteraadsverkiezingen en gratis publiciteit met klotsend onderbuikgevoel is natuurlijk niet te versmaden! Bah, nebisjvolk (dat is dan weer Amsterdams).

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2022 - 8:31

Ik heb begrepen dat na het herstel van deze brug gezegd is dat hij nooit meer uit elkaar gehaald zou worden! Niet dus.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst3 feb. 2022 - 15:49

@Minoes Dat is een stomme toezegging: het is een technisch monument en die slijten vooral als ze niets doen. Deze brug 'doet' niks meer, maar slijt wel in de regen en wind. De kabels zullen over een bepaalde tijd vervangen moeten worden dus moet het hefgedeelte mogelijk verwijderd moeten worden. De lui die het toe hebben gezegd zijn politici en geen technisch geschoolde mensen. Die zouden die toezegging nooit hebben gedaan!

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2022 - 15:24

Geen Rotterdammer maar ongezien ben ik er voor een rijksmonument niet te demonteren, maar naar een andere oplossing te zoeken. Het zal ook niet Jeff’s zorg zijn hoe deze klus wordt geklaard als het maar gebeurt.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2022 - 16:39

@ DanielleDefoe Het stelt echt weinig voor. Hoogstens een beetje spektakel met grote drijvende bokken. Ik kan mij als techneut van oorsprong en geboren Rotterdammer helemaal niets bij het probleem voorstellen. Maar ik vind het ook een lelijk ding. Er heeft wel eens iemand gespeeld met het idee op het brugdeel een restaurant te bouwen. Ik denk dat het uitzicht daar recht boven het water erg mooi moet zijn. Dat had ik wel een prima bestemming gevonden. Ik kan er echt niets monumentaals in zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2022 - 18:27

Ik heb toevallig een zwak voor industrieel erfgoed (vaak gebouwen). De Tate Modern gevestigd in het verbouwde voormalige Bankside Power Station in Londen vind ik bijvoorbeeld prachtig. (Geen techneut wel enige kennis van design en architectuur ).

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2022 - 19:16

@ DanielleDefoe Dat snap ik. Bankside Power Station is mooi inderdaad. Als Rotterdammer kom ik ook graag in de Van Nelle Fabriek. https://www.vannellefabriekrotterdam.com/nl/home/ Vergader locatie maar ook van binnen mooi eb functtioneel. Of deze https://www.hulstkampgebouw.nl/. En het wereld museum in Rotterdam, ook mooi. Boymans vind ik minder maar ik ben nog steeds niet in de sla kom geweest. Er is genoeg moois in Rotterdam. Maar niet die brug.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 feb. 2022 - 20:47

@ DanielleDefoe - ah, Tate Modern... tweemaal bezocht, en tweemaal tot groot genoegen! Mooie herinneringen ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2022 - 16:23

Met jongeheer Defoe in 2003 Olafur Eliasson's Weather Project bezocht. Een door ons beiden gekoesterde herinnering.

Uw Psychiator
Uw Psychiator3 feb. 2022 - 18:30

@ DanielleDefoe (17:23u) - was dat de voorstelling waarbij je in een grotere zaal geacht werk op je rug te gaan liggen, en rustig naar het plafond te kijken? Dat heb ik in 2004 gezien; ik ben zeker van de naam Olafur Eliasson. En dat het weer erbij betrokken was, dat was toen zo. Een afbeelding/projectie van de zon? Wat ik me van toen ook herinner: werk van Bruce Nauman, dat ik in 2003 ook al in het Duitse Roergebied gezien had bij de Ruhr-Triënnale, in een in onbruik geraakt gebouw voor gasopslag (enorm hoog, het heette 'Gasometer' en was in Oberhausen). De manier van weergeven in het Tate haalde het bij lange niet bij die in Oberhausen - ik denk dat het speciaal daarvoor gemaakt was). Ha, weet ook nog dat ik bovenop dat immense stalen bouwwerk in Duitsland (je kon er met een buitenlift op het dak komen) veel van mijn ernstige hoogtevrees kon overwinnen; de ijzeren wil om het panorama buiten te zien won het, na veel mislukte pogingen, zweet, en bibberen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2022 - 23:14

[was dat de voorstelling waarbij je in een grotere zaal geacht werk op je rug te gaan liggen, en rustig naar het plafond te kijken?] Inderdaad. We hebben in de turbine zaal geruime tijd naar "de zon" liggen kijken.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -2 feb. 2022 - 15:08

Die Hollanders zijn voor alles te koop; dat wordt het beeld dat straks rondgaat in de wereld. Eerst de pecunia dan principes. Zien we de fakkel van Vrijheidsbeeld al eraf omdat het de aanvliegroute van Trump hindert ? Hoogmoed komt voor de hef; wedt een goede fles wijn dat het problemen zal geven.

Marcus A.2
Marcus A.22 feb. 2022 - 15:07

Laat ze maar grof betalen en dat geld ten goede laten komen aan de armen. Dan is het prima wat mij betreft.

Sam V
Sam V2 feb. 2022 - 13:59

Behalve voor de mensen die problemen hebben met een voor hen te hoog maaiveld, zullen weinigen hier problemen mee hebben.

JJP2
JJP22 feb. 2022 - 13:46

Volgens mij heeft Jeff Bezos een jacht bij Oceanco besteld; hoe ze dat ding bij hem krijgen is niet Jeff's zijn zorg. Oceanco heeft een probleem als Rotterdam niet wil meewerken; dan moeten ze het jacht uit elkaar halen weer in elkaar zetten. Dan hoop ik dat ze dat in de offerte hebben meegenomen.

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2022 - 13:36

Die Hef gewoon laten staan en aanbieden de Willemsbrug een paar maanden weg te halen. Kan die verbreed worden met twee rijbanen en heeft Rotterdam er een snelle Noord Zuid verbinding bij. Dan kunnen die plannen voor meer verbindingen in de koelkast en kan de rekening voor het verbreden vaan de Willembrug naar Bezos. Lijkt mij win/win.

Van woerkom
Van woerkom2 feb. 2022 - 13:00

Misschien gelijktijdig onderhoud plegen en die ook op de factuur zetten.

Winterdepressie
Winterdepressie2 feb. 2022 - 12:54

Als bij de prijs ook een stukje onderhoud in zit, dat is dit verder prima. Het moet alleen niet voor een appel en een ei.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2022 - 8:36

Die brug was nog niet zolang geleden helemaal gerestaureerd met de belofte hem nooit meer uit elkaar te halen. Meer weet ik ook niet!

Thuiszitter
Thuiszitter2 feb. 2022 - 12:47

Ik mis in het stuk wat er nu zo erg aan is wanneer de brug “even” gedemonteerd wordt, gemeente doet het niet gratis ( neem ik aan) .

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 feb. 2022 - 13:22

[ gemeente doet het niet gratis ( neem ik aan) ] In de link naar Rijnmond staat alles wat je weten wilt.

Thuiszitter
Thuiszitter2 feb. 2022 - 15:42

Franssen- die link geeft niet aan waarom het nu zo erg is , “ ongemakkelijk “ . Misschien zelf even eerst lezen.

Kwant2
Kwant22 feb. 2022 - 12:44

Dit is een prachtig voorbeeld van Jaloezie. Voor mij zou nooit de Hef gedemonteerd worden, dus waarom voor hem wel? We zijn toch nog steeds amper van onze aapachtige voorouders te onderscheiden als je het zo leest..

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan22 feb. 2022 - 15:06

Je hebt je geëvolueerd tot kontlikker van 1 de grootste engnekken op deze aardbol. Geloof niet dat daar iemand overdreven jaloers op behoort te zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 feb. 2022 - 12:37

Kom op zeg, ze doen alsof de Hef wordt gesloopt, ik heb jarenlang tegen dat ding aangekeken, s ’nachts over de oude Willems naar huis gelopen, de Maaskade, Noordereiland, vond het net een straf als ik vanuit het raam de stad aan de overkant zag.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 feb. 2022 - 12:26

Na enig persoonlijk moreel beraad op deze heikele kwestie ben ik tot een voor iedereen acceptabele oplossing gekomen - niet de Koningshavenbrug, maar het nieuwe zeiljacht van dhr. Bezos moet ontmanteld worden; ik kan ook zeggen: niet geheel afgebouwd. Alles wat een doortocht van Bezos' pleziervaartuig verhindert, moet óf nog niet gemonteerd worden, óf er weer afgeschroefd, -gezaagd, -gehakt, of -gesneden, en dat materiaal wordt in enkele containers 'nabesteld' bij meneer B. thuis. Alle extra kosten zijn vanzelfsprekend voor die buitenlander, die ongeliefd is en in het algemeen in een kwade reuk staat. Het schip kan dan in de staat van 'under construction' onder ONZE mooie brug door, en bouwer Oceanco zal best in staat zijn om Bezos een afbouwinstructie op IKEA-niveau erbij te doen, inclusief plastic zakjes met deuvels, schroefjes, moertjes, en inbussleutels; en wat literblikken Bison-Kit. Heeft die naarling ook eens wat lichamelijk werk te doen; is goed voor hem. Kijk: een rechtvaardige oplossing bedenken en uitvoeren, dat ligt helemaal bij de parvenu Bezos; dit is mijn oordeel, en daarmee zult U het moeten doen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2022 - 8:37

:)

Henk van Sluis
Henk van Sluis2 feb. 2022 - 10:32

Wat een rare afspraak dat de brug nooit meer uit elkaar gehaald zou worden. Ik vermoed dat bij een technisch mankement of gevaarlijke situatie deze afspraak ook vloeibaar zou zijn.

lmgikke
lmgikke2 feb. 2022 - 9:34

Ultieme kans voor de Gemeente Rotterdam om een eenmalige 'Bezos belasting' in te voeren. Sorry meneer Bezos, de kosten voor het demonteren en weer monteren van de brug bedragen 250 miljoen.

Ch0k3r
Ch0k3r2 feb. 2022 - 9:32

Moeten we het wel zo aanpakken als de rest van de bouwprojecten in NL. Zorgen dat de uiteindelijke kosten 3x zo hoog uitvallen als beraamd en dat ook aan Bezos doorberekenen. Of het nu waar is of niet...

1 Reactie
FredD2
FredD23 feb. 2022 - 6:26

Dat noemen ze corruptie

tinekea2
tinekea22 feb. 2022 - 9:21

Er klaagt ook altijd wel iemand ergens over, he?

Joop den Uil2
Joop den Uil22 feb. 2022 - 8:59

Bezos heeft heus wel een plan B in gedachten zoals het -tijdelijk- doorsteken van de dijken, graven kanaal door Rdam of transport in een nog te bouwen vliegtuig. De stroom wordt geleverd door Flevopolder waar ze toch bezig zijn met faceboek.

1 Reactie
Jozias2
Jozias22 feb. 2022 - 9:35

Bezos heeft helemaal geen plan. Bezos koopt gewoon een schip en Oceanco, het bedrijf wat het schip bouwt, zorgt er voor dat het schip wordt afgeleverd. Oceanco heeft het verzoek ingediend bij de gemeente maar als je het kunt koppelen aan een miljardair dan bekt het wat lekkerder.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 feb. 2022 - 8:48

Tja. Wij leven in een tijd waarin de historie, de serieuze kunsten, en de diepere symboliek van het leven zelf niet de belangstelling en waardering krijgen die ze toekomt. Overlevering, traditie, en herinnering? Van nul en generlei belang, tenzij er geld mee verdiend kan worden. Dus is het niet vreemd dat een berucht Amerikaans miljardair-annex-slavendrijver in een vloek en een zucht een tijdelijke (ahem) 'aanpassing' van een Rijksmonument in Rotterdam geregeld krijgt. Naar verluidt overweegt Bezos ook het Rijksmuseum in Amsterdam op te kopen, in één keer, compleet met de hele inventaris. Hij wil de daar aanwezige objecten in één van zijn villa's een plaats geven, en het museum zelf laten verbouwen - het wordt een Amazon-Superstore, met heel veel fijne produkten voor fijne mensen. De eerste in zijn soort in de wereld - een heus blingbling-paleis, wat ik je brom. Er schijnt al contact met Femke te zijn. En Prins Bernhard, trouwens. Die ook.

pastafari
pastafari2 feb. 2022 - 8:48

Ik ben geen Bezos fan, maar als hij het betaald alles weer in de originele staat wordt teruggezet, wat is dan het probleem? Kunnen ze meteen een technische check doen. Iedereen blij. Het is uiteindelijk maar een stalen brug

Hansje6
Hansje62 feb. 2022 - 8:38

Fantastisch! En ja dit is een kwestie van pragmatiek: brug even demonteren, schip kan er langs en iedereen blij: een goede vergoeding voor de gemaakte kosten en overlast; een donatie in de kas van het Historisch Genootschap en een fantastische promotie van Rotterdam, want dit levert weer hele mooie plaatjes op. Dit mooie erfgoed blijft heel, en Rotterdam laat zich weer van de goede praktische kant zien: niet lullen maar poetsen!

2 Reacties
Sustainaboy
Sustainaboy2 feb. 2022 - 8:56

Zal je net zien dat ze bij de demontage een "Alphen aan de Rijn-tje" doen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 feb. 2022 - 8:58

Mee eens, de bouw van dit schip en deze exercitie van demonteren en herstellen is bovendien weer een mooie aanvulling op het erfgoed.