Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

‘Je vlag omdraaien en hard schreeuwen brengt de oplossingen niet dichterbij’

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1350 keer bekeken
  •  
dolfjansen

“Het probleem van bijna alle democratieën is dat we steeds minder naar elkaar luisteren”, zegt Druktemaker Dolf Jansen. “Dat fouten maken als zwakte wordt gezien en dat het steeds moeilijker wordt om feiten van fictie en propaganda te onderscheiden. Je vlag omdraaien en hard schreeuwen brengt de oplossingen niet dichterbij. De komende Amerikaanse verkiezingen zouden weleens de laatste democratische verkiezingen kunnen zijn. Populisme scoort, maar heeft nog nooit iets voortgebracht waarbij de maatschappij als geheel baat bij heeft. En ondertussen speelt Poetin nucleaire poker met de wereldvrede, worden dappere vrouwen in Iran bedreigd en vermoord en hebben de Chinese machthebbers al hun onderdanen en iedereen op TikTok in hun database staan.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Break on through
Break on through23 sep. 2022 - 9:50

Goede Input man. Ik vraag me af of Trump weer aan de macht komt. Of je moet al een presidentschap vanachter de tralies , levenslang, voor ogen hebben..... Maar goed, de dagelijkse lingo is inderdaad fors veranderd en doet me afvragen in hoeverre het er nu allemaal geloofwaardiger op is geworden. Er was ooit eens een tijd dat je van je werk moest houden t.o.v. je salarisontwikkeling omdat de werkgevers massaal meer winst wilden maken. Te veel werknemers hebben de winsten van de afgelopen decennia zitten meefinancieren. Zolang we nog voedselbanken hebben in dit schathemeltje rijke land. Zolang we nog werkende armen hebben in dit land. Zolang we nog een work obsessed maatschappij zijn acht ik de huidige lingo volstrekt ongeloofwaardig en weinig meer bedoeling hebben dan om te scoren.... Dit dan nog even afgezien van veel structurelere problemen als klimaatverandering, CO2, huisvesting waar je ook opkijkt van wie welke uitspraken doet en waarom. Toen we duurzame energie hadden moeten beginnen werd het fors tegengewerkt en afgedaan als linkse hobbie door geitenwollensokken figuren en nu heeft de meest simpele ondernemer er de bek vol van.

Panthera
Panthera23 sep. 2022 - 6:43

Als er al iets als een bus blijkt te kloppen, dan is het wel dat links schreeuwgedrag van figuren zoals jijzelf al jarenlang geen zoden aan de dijk heeft gezet. Zoals zo vaak met links hoogopgeleide figuren die in de media het beeld bepalen, ’t Is beter spiegel te zien dan spiegel te zijn!

1 Reactie
Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 16:29

Panthera Wanneer iemand nou een uitstekend advies geeft maar er wordt niet naar geluisterd, wat doet dan diegene die dat uitstekende advies geeft verkeerd? En zoals zo vaak met zegswijzen: Als ze van toepassing zijn dan kloppen ze.

HaloOfFlies
HaloOfFlies23 sep. 2022 - 6:42

Populisme is natuurlijk ook regels opstellen voor anderen waar je jezelf te goed voor voelt. Zoals veel-vliegen en dit anderen willen ontzeggen. En werken voor een omroep, die leukse linkse websites maakt, maar ook programma's als 3opreis aanbiedt. Waar promotie gemaakt wordt voor reizen naar (op volgorde): Bangui - Afrika, Japan, Barbados, ergens waar ze gletsjers hebben, Sitges - enz. Bali, Paraguay staan er ok nog tussen. Beetje makkelijk om vanuit je jumbojet de boeren (overigens wel terecht) te verwijten dat ze teveel CO2 uitstoten.

onyxcumulus
onyxcumulus23 sep. 2022 - 6:29

Maakt mij niet zoveel. Die gasten zijn in mijn optiek sowieso achterlijk. Is ook een mooi moment om handen even van het stuur te nemen en twee middelvingers op te steken... Maak u geen zorgen over de veiligheid als ik dat doe..mijn voiture heeft een lane assistant

Gio Servas
Gio Servas23 sep. 2022 - 4:07

Klopt, maar voordat die vlaggen werden opgehangen en voordat er geschreeuwd werd is er descennia aan inovatie en investeringen geweest waardoor die sector in 30 jaar 67% stikstof reductie voor elkaar heeft weten te krijgen en dat ze nu door geestelijk beperkten als ouderwets, niet willen veranderen en dom worden gezien, is het toch wel een keer tijd om je te laten horen en te zien. Helaas blijkt dat niet voor iedereen te helpen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 8:11

Hoeveel van die % de afgelopen 10 jaar? En wat zeggen procenten als je de absolute waarde niet wilt betrekken? Gisteren dat verhaal van pfas. Als een norm 6000x wordt overschreden, ben je dan ook zo blij met 3M als ze 67% weten te reduceren? Kom op zeg. Argumenteer met open vizier. Je bespeeld de mensen bewust.

Vervatte
Vervatte23 sep. 2022 - 2:58

Satire, columnisten, druktemakers, cabaretiers etc. brengen de oplossing ook niet dichterbij en sommigen schreeuwen en zetten mensen of groepen met scherpe bewoordingen weg. Een beetje als boeren met trekkers en dan kunnen woorden als wapen je soms harder raken dan een trekker op de snelweg. Maar dragen niet bij aan de oplossing.

1 Reactie
Karel Drenth
Karel Drenth24 sep. 2022 - 12:58

Ik vond Bassie & Adriaan toch altijd beter.

wittecisnoot
wittecisnoot22 sep. 2022 - 18:30

Ik moet bijna lachen... Eerst claimen dat er te weinig geluisterd wordt om daarna een diverse groep mensen als stereotype weg te zetten dat geen oplossingen wil en een gevaar is voor de democratie. Nee, het is niet als paraodie bedoeld, dus is het te droevig om te lachen.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 sep. 2022 - 6:18

cisnoot Maar welke oplossingen staan mensen die de vlag omdraaien en hard schreeuwen dan precies voor ogen? En waar hebt u precies gehoord, dat mensen die hun vlag omdraaien en hard schreeuwen niet willen luisteren naar een ander en een gevaar zijn voor de democratie? Het populisme, dàt is een gevaar voor de democratie. En als mensen denken dat, door een vlag om te draaien en hard te schreeuwen er zaken verbeterd worden, dan is dat het populisme wat terecht gehekeld wordt.

Henk vd Loo
Henk vd Loo22 sep. 2022 - 17:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jopie666
Jopie66622 sep. 2022 - 17:47

Maar deze mensen willen geen oplossingen en alles bij het oude laten. Voor de rest zijn alle problemen de schuld van anderen. Deze mensen willen geen oplossingen, maar juist problemen veroorzaken en anders denkende mensen onderdrukken.

1 Reactie
KritischKijken
KritischKijken22 sep. 2022 - 20:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Karel Drenth
Karel Drenth22 sep. 2022 - 17:06

Bij iedere protestdemonstratie van wie of waarvoor ook worden er leuzen geroepen die onherroepelijk simpel, kort, en confronterend zijn. Die kun je afdoen als geschreeuw maar dan in ieder geval. Dan hoef je om echte discussie te omzeilen niet op de zekere en vele inhoudelijke argumenten van de protesterenden in te gaan. Veel boeren in verschillende geledingen, want een monocultuur vertegenwoordigen zij allerminst, hebben zeer goede argumenten om zich te verdedigen tegen een door hen als niet enige optie en ondoordacht ervaren beleid. Die omgekeerde vlag is daarbij een bewezen doeltreffend, want aandachttrekkend, volledig geweldloos middel.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 sep. 2022 - 17:38

Het is alleen een schop in het gezicht van normale mensen en een uitdrukking van fascme, goed te vergelijken met een hakenkruisvlag.

KritischKijken
KritischKijken22 sep. 2022 - 20:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb23 sep. 2022 - 6:21

Karel Natuurlijk is een vlag omdraaien een middel. De vraag is alleen voor welke kwaal dat dan een middel zou kunnen zijn. En moet ik u nu weer gaan uitleggen dat een vlag met een hakenkruis ook een volledig geweldloos middel is? En hoe onzinnig zo'n redenering is?

Karel Drenth
Karel Drenth23 sep. 2022 - 10:43

@Zandb De omgekeerde vlag dekt, zoals ik duidelijk aangeef, een breed inhoudelijk protesteren van de kant van de diverse boerengemeenschap en nog met hen verbonden derden (de vele geledingen). Zij is daarvan als drager een middel met de functie als symbool en gezien de aandacht die zij genereert zeer effectief. Jouw verbinden van de omgekeerde vlag met de hakenkruisvlag slaat als een tang op een varken. Over onzinnige redeneringen gesproken dacht je vanuit jezelf daarvan andermaal akte te moeten geven? Jij ziet in iedere bij welk protest ook gedragen vlag varianten gelijk aan hakenkruisvlaggen. Dat verbaast mij niet echt.

Zandb
Zandb24 sep. 2022 - 6:38

Karel Wat een zwak verweer in de vorm van een "jij-bak". Voor u schijnt het duidelijk wat iedereen beweegt om zo'n vlag op te hangen. Maar hebt u daarmee feitelijk vastgesteld voor welke kwaal het middel bedoeld is? Zo dom wilt u niet zijn toch? Wanneer ik op 4mei de vlag halfstok hang, dan is redelijk duidelijk wat ik daarmee tot uitdrukking wil brengen. Maar wanneer ik een vlag omgekeerd op hang, dan is helemaal niet duidelijk wat ik daarmee tot uitdrukking wil brengen. Laat staan dat het volkomen onschuldig zou zijn. Ik zou met zo'n omgekeerde vlag bv heel goed tot uitdrukking kunnen brengen dat ik zelfs geweld niet schuw - voorbeelden zijn er genoeg, toch? - of de mensen die het geweld niet schuwen steun, om van deze regering af te komen.

ToussaintX
ToussaintX22 sep. 2022 - 17:04

"Je vlag omdraaien en hard schreeuwen brengt de oplossingen niet dichterbij" - Inderdaad niet Dolf, het zet heel luidruchtig de verhoudingen, letterlijk op z'n kop!

7 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem22 sep. 2022 - 17:52

Jezelf vastlijmen op de A12 ook niet..

ToussaintX
ToussaintX22 sep. 2022 - 20:50

GeenProbleem, 22 sep. 2022 - 19:52 "Jezelf vastlijmen op de A12 ook niet.." - Lijm jij jezelf maar vast op de A12. Wedden dat het iets oplost.

Zandb
Zandb23 sep. 2022 - 6:25

Geen Probleem Maar wie beweert dat dan, dat je vastlijmen aan de A12 zin heeft? Als ik even doorborduur op wat u beweert, dan heeft het waarschijnlijk ook geen zin om als vrouw in Iran dapper te zijn door je niet aan die idiote kledingvoorschriften te houden.

onyxcumulus
onyxcumulus23 sep. 2022 - 6:30

@ToussaintX 22 sep. 2022 - 22:50 GeenProbleem, 22 sep. 2022 - 19:52 """"Lijm jij jezelf maar vast op de A12. Wedden dat het iets oplost."""" 🤣

Jan Wijn
Jan Wijn23 sep. 2022 - 9:49

Wanneer die boeren met hun mestkarren zich vastlijmen op de A12 is het probleem sneller opgelost en hoeven we op de binnenwegen niet meer achter die strontkarren aan te fietsen.

GeenProbleem
GeenProbleem23 sep. 2022 - 10:50

@toussaintx 'Lijm jij jezelf maar vast op de A12. Wedden dat het iets oplost' Weer een jij-bak bij een gebrek aan argumenten, surprise!

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 14:12

Geen probleem als reactie op jou onnozele whataboutisme is het een bijzonder gevatte opmerking en in de verste verte geen jijbak. Om de een of andere reden denk ik dat domrechts heel goed van toepassing is op jou.