Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Je telt in Nederland maar half mee als je een mbo-opleiding doet'

  •  
25-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12358 keer bekeken
  •  

Afgelopen week zijn de Cito-toetsen begonnen op de school van de zoon van Druktemaker Yora Rienstra. Elke dag zegt ze dat ze trots op hem is en dat hij er hoe dan ook gaat komen, maar helemaal zeker is ze daar niet van. En dus heeft ze hem op peperdure bijlessen gedaan, zo zegt ze in De Nieuws BV.

Die bijlesinstituten zijn een uitkomst voor kinderen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken om betere cijfers te halen. Tenminste, als de ouders het kunnen betalen dan. Rienstra erkent haar eigen hypocrisie daarin. Aan de ene kant weet ze dat dergelijke middelen bijdragen aan een tweedeling in de maatschappij, maar aan de andere kant gaat dit om haar eigen zoon en weet ze hoe hard het systeem is als het gaat om toelating tot studies en het zelfvertrouwen van de leerling.

En dat brengt haar meteen bij een ander probleem dat speelt in Nederland: wie op of onder mbo-niveau zit, wordt helemaal niet serieus genomen. Je telt in Nederland maar half mee als je een mbo-opleiding doet, zegt Rienstra. 'Je krijgt bijvoorbeeld geen studentenkorting, je kan je niet aansluiten bij een studentensportvereniging en sociaal gezien stel je minder voor.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

perrob
perrob27 jan. 2024 - 13:27

Je ziet ze komen en gaan bij bedrijven HBO'ers vol van hun zelf vergaderen, ideeën lancheren en met stille trom vertrekken. Niets nuttelozer dan een HBO manager.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts27 jan. 2024 - 11:22

Als de stroom uitvalt bel je geen manager, of iets anders wat van hoger onderwijs af komt, die zijn dan volslagen nutteloos (tenzij ze ooit begonnen zijn op de mts, lts etc). En als ik zie wat een mbo-er kan verdienen dan is er die waardering vanuit de markt al wel. De enige meerwaarde van hoogopgeleid zie ik in gerechtelijke, technische en medische/biologische beroepen.

Armagueddon
Armagueddon27 jan. 2024 - 6:14

Laat een kind zelf bepalen wat hij/zij leuk vindt ipv een richting op te dwingen met allerlei bijlessen. Als jij je werk leuk vindt en dat goed doet word je serious genomen, ongeacht je opleiding. Tel daar ambitie en gezonde werklust bij op en je komt snel hogerop. Mijn eigen Cito score was best goed maar toch gewoon HAVO en MBO gedaan, lekker gaan werken en goed in mijn vak geworden (ook goed voor het zelfvertrouwen). Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf, zoals zoveel mensen uit mijn omgeving die MBO of lager geschoold zijn. Dat papiertje, ach ga gewoon doen wat je leuk vindt en gelukkig maakt. Dan word je pas serious genomen.

Moos001
Moos00127 jan. 2024 - 5:17

Ze mogen tellen wat ze willen heb zelfs mijn mbo niet eens kunnen afmaken wegens tegenwerking door een raschistisch leraar technisch tekenen(wtb) maar verdien toch dubbel dan wat hbo'ers en zelfs sommige wo'ers verdienen.

EenMening3
EenMening327 jan. 2024 - 0:44

Dit is het eeuwige dilemma: wat op individueel niveau goed is, namelijk het beste voor je kind zoeken, heeft op macro-niveau een negatieve uitwerking, Bijles en huiswerkklassen vergroten de kansen van het individuele kind, maar maken de tweedeling groter. Er is wel eens voorgesteld om de categoriale gymnasia af te schaffen, omdat die de tweedeling nog verder vergroten. Hoogopgeleide, bemiddelde ouders proberen hun kinderen, met alle mogelijke vormen van ondersteuning liefst daarop te krijgen. Ze slagen daar door hun grotere assertiviteit vaak ook nog in. Begaafde kinderen uit de onderklasse maken daarentegen weinig kans om het gymnasium te bereiken. Hun ouders weten de weg niet in onderwijsland, ze kunnen hun kinderen niet echt ondersteunen, ze zijn ook veel minder assertief. In hun milieu heeft studeren vaak geen hoge prioriteit, maar ligt de nadruk op praktische vaardigheden etc. Dit is een van de redenen waarom deze kinderen vaak ondergeadviseerd worden, leraren weten ook wel, dat zij het meestal helemaal alleen moeten doen, waardoor de kans op uitval groot is. Dit is goed bedoeld, maar het is beter om deze kinderen het voordeel van de twijfel te geven. GL-stemmers zijn het voorbeeld bij uitstek van dit dillemma. Hoog opgeleid met een brede interesse, maatschappelijk betrokken, assertief, met vaak goed betaalde banen. In theorie zouden ze het waarschijnlijk wel anders willen, maar dit conflicteert met de eis om het beste voor hun kind te zoeken...

Phantom3
Phantom326 jan. 2024 - 20:57

Je kunt ook prima zelf bijles geven aan je kind.

VeganHarrie
VeganHarrie26 jan. 2024 - 12:13

MBOers die hun werk serieus nemen verdienen een beste boterham, en kijken juist vaak een beetje meewarig naar de arme studenten die nog op een kamertje wonen op de leeftijd dat zij al hun eerste huis kopen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 jan. 2024 - 11:50

Klopt dat het mbo niet dezelfde status heeft als het hbo. Maar dat geldt alleen voor regelingen enzo. Niet voor de status van de opleidingen. Er is heel veel vraag naar mbo'ers en de beloningen zijn ook niet slecht. Afhankelijk van het werk kun je instappen op 3500 euro bruto per maand, dat is bijna 2900 euro netto. Dat is beter dan in mijn tijd. Ik ben niet zo kritisch op de Cito toetsen. Ze zijn een aardige indicatie voor iemand intellectuele vermogens. Maar daarnaast tellen ook andere vaardigheden mee, praktische vermogens. En ik denk dat bijscholing best goed kan werken. Je krijgt de aandacht en het inzicht dat nodig is om een eventuele belemmering te nemen. Als is het alleen maar om een diploma te halen. Waarom zou je een jaar willen verliezen en alles waar je goed in was weer over doen?

2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist26 jan. 2024 - 14:01

We hebben meer aan loodgieters dan aan politici. Waarbij ik bij de laatste een sterk vermoeden heb dat die hun niveau ook maar opgekrikt hebben met bijlessen. Beetje meer respect graag voor de mensen die nuttig werk doen. U weet wel die groep die tijdens de corona aan het werk bleef.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2024 - 11:38

Schooltoetsen, ook de CITO toets meten leerresultaten geen "intellectuele vermogens." Gen zin meer in lekendiscussies. Bij echte interesse is er zat serieuze informatie te krijgen. Het boek van de godfathers van de Nederlandse schooltoets De Groot & van Naersen "Studietoetsen. Construeren, afnemen, analyseren, deel 1 " is nog te krijgen. Het is helaas niet goedkoop. In Google Books kunnen een aantal hoofdstukken (gratis) worden ingezien en biliothekenhebben het ook nog wel eens. Het CITO heeft een brochure uitgebracht in 2015 te bereiken via de link. https://www.centraleeindtoetspo.nl/informatie-centrale-eindtoets/hoe-ziet-de-centrale-eindtoets-eruit/toetsinhoud-en-toetswijzer

Markzelluf
Markzelluf26 jan. 2024 - 11:36

Lager opgeleiden stemmen veel vaker op een rechtse partij dan hoger opgeleiden. Hoger opgeleide mensen kijken erg neer op mensen die rechts stemmen. Op deze site wordt de term ‘domrechts’ veelvuldig gebruikt. Het gevolg is, dat veel wat hoger opgeleide ouders er veel aan doen om hun kroost richting havo en hbo te krijgen. Vaak gebeurt dat met hangen en wurgen. Die leerlingen zouden veel gelukkiger zijn op het mbo, volgens mij. Maar ja, de stigmatisering. Wil je daar wat aan doen, neem dan ook lager opgeleiden serieus en probeer bijvoorbeeld hun stemgedrag te begrijpen. Heb er in elk geval wat interesse voor

2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist26 jan. 2024 - 14:03

Dat was ooit anders . De PvdA was ooit voor de arbeiders. Die groep is gewoon in de steek gelaten door voormalig links en daar doen de leugenaars van rechts hun voordeel mee. Hoogopgeleiden worden dan ook elk jaar dommer lijkt het wel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 jan. 2024 - 14:46

Over stigmatisering gesproken. Hoger opgeleiden kijken helemaal niet neer op lager opgeleiden of mensen die rechts stemmen. Waar komt dat rare idee vandaan? Waarom die overdreven neiging om zielig te doen? Met domrechts worden mensen bedoeld die domme praat uit slaan. Zoals beweren dat hoogopgeleiden neer kijken op laagopgeleiden.

Gerygrr
Gerygrr26 jan. 2024 - 11:21

Oneerlijk dus! CITO geeft een momentopname, de uitslag geeft een indicatie van de onderlinge verhoudingen tussen leerlingen. De hoogste 20% scorende leerlingen worden afgeroomd. Door bijles, kennis op afstand in te kopen, doe je mee aan het rechtse systeem. Onderwijssysteem afbreken, kennis op afstand en dat inkopen. Ongelijkheid!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2024 - 11:39

[CITO geeft een momentopname] typische lekenpraat.

Cayuti
Cayuti26 jan. 2024 - 11:14

In een woord bullshit. Ik hen zelf mbo 4 gedaan en tijdens de opleiding nou samengewerkt met hbo studenten. Mbo studenten hebben meer praktijk ervaring dan hbo studenten. Op de werkvloer zie ik daardoor ook heel vaak dat een collega's die hbo hebben gedaan altijd leuke dingen bedenken die in de praktijk nooit gaan werken. Dit doordat ze geen kennis hebben van de werkvloer. Ik ben het er uiteraard niet mee eens dat je maar voor de helft mee telt als mbo student

weereenmening
weereenmening26 jan. 2024 - 10:20

Voor mbo'ers liggen de banen nu voor het oprapen tegen relatief hoge salarissen. Vroegen werden deze beroepen ambachten genoemd. Misschien terug maar die tijd. Ik zou me als hoger opgeleide meer zorgen gaan maken nu blijkt dat AI 99% van dit werk in een handomdraai kan uitvoeren. Ik zie AI nog geen dakpannen of een warmtepomp aanleggen en onderhouden. Maar schijnbaar is het werk dat hoger opgeleiden nu uitvoeren van een dusdanig bedroevend niveau dat ze bescherming tegen AI nodig hebben. En je ziet dat men nu druk bezig is met wetgeving teneinde de hoger opgeleide tegen dit onrecht te beschermen.

Daniel4
Daniel426 jan. 2024 - 10:15

Bijles op de lagere school, serieus? Ik zou het prima kunnen betalen, maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Kinderen horen te kunnen spelen en ontdekken op die leeftijd, de schooldagen duren al lang genoeg. En op een gegeven moment gaan ze zélf het licht wel zien, of dat nou is op de lagere school, de middelbare school, de studie of als ze werken. Ik heb een dochter die boswachter is (mbo) en een zoon die volgend jaar naar het hbo gaat voor een informatica-opleiding, ze tellen allebei even hard mee en mijn dochter is supergelukkig met haar werk.

JoepJos
JoepJos26 jan. 2024 - 9:45

Misschien n idee om de lts, leao met eventuele doorstroom naar mts, meao etc terug te laten komen?

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf26 jan. 2024 - 13:30

Waarom denk je dat die doorstroom mogelijkheid er niet is? En waarom denk je dat er geen vmbo-opleidingen zijn die niet vergelijkbaar zijn met lts of leao?

JoepJos
JoepJos26 jan. 2024 - 17:40

@Markzelluf: het lijkt erop dat u meer kennis (denkt) te hebben dan ik heb. Graag verneem ik meer info over de opbouw van de opleidingen op VMBO niveau die qua inhoud op gelijk niveau staan als de vroegere LTS en LEAO.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2024 - 11:41

Juist zo'n uitgebreid categoraal systeem maakte opstroom moeilijk.

Panthera
Panthera26 jan. 2024 - 9:45

Daarom was het vroeger ook zo fijn om in een volkswijk te wonen waar je met elkaar dezelfde achtergrond, lage opleiding en hetzelfde inkomen had. Maar die gezelligheid en eendracht heeft een zonde bij mensen met een hogere opleiding of meer inkomen aangewakkerd, omdat zij dat gemis niet konden verkroppen. Dus wie wil er als je weet dat hoogopgeleid voor onzekerheid, angst, frustratie, egoïsme staat, nou zo graag hoogopgeleid zijn!

3 Reacties
Volrin
Volrin26 jan. 2024 - 11:40

Ik hoop dat uw reactie sarcastisch is bedoeld. Anders weet u een hoop onzin uit uw toetsenbord te persen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 jan. 2024 - 14:49

Panthera, en dat was precies wat arbeidsmigranten deden maar waar rechts zo op tegen was. Een ghetto noemen we dat tegenwoordig, een bubbel.

Anna R. Chist
Anna R. Chist26 jan. 2024 - 16:28

Pantehera heeft niet geheel ongelijk. De lifestyle van de hoger opgeleiden is de armen flink opgedrongen. Die vieze tokkies met hun gewoontes die niet meer van deze tijd zijn, bah!

EenMening3
EenMening326 jan. 2024 - 9:41

Het maakt nogal uit waar je woont. Tijdens onderzoek naar onderadvisering in groep 8 van het basisonderwijs, bleek het hoogste percentage onderadvisering zich niet voor te doen in krachtwijken, maar in de Achterhoekse gemeente Berkelland (maar liefst 31 %!). Toch bleek dat veel Berkellandse ouders dat geen echt probleem vonden. Ze zijn vaak zelf niet zo hoog opgeleid en zijn er toch ook gekomen. Het zijn vaak praktische ingestelde mensen: bouwvakkers, monteurs, boeren, loonwerkers en kleine en middelgrote ondernemers. Dat ondernemende wordt duidelijk zichtbaar in de vaak grote industrieterreinen rond relatief kleine plaatsen. Er is dan meestal ook weinig werkloosheid. Plattelandssamenlevingen zijn over het algemeen egalitair. Rijk en arm woont door elkaar. Mensen zitten op dezelfde verenigingen, hun kinderen gaan naar dezelfde basisschool en ze zien elkaar soms in de kerk. Er is veel onderlinge behulpzaamheid. Het is not done om je voor te laten staan op je rijkdom, of opleiding. Iemand met 20 miljoen op de bank, loopt bij wijze van spreken ook op klompen. Dat geldt zelfs voor de universitair opgeleide veearts. Op het platteland ontleen je je aanzien meestal dan ook niet aan een hoge opleiding, maar aan heel andere, meer praktische vaardigheden. Ben je een goede vakman, kun je veel werk verztten of ben je ondernemend? Een VMBO of MBO opleiding is in zo'n omgeving dan vaak ook een goede startkwalificatie.

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug26 jan. 2024 - 8:55

Ik zou me niet teveel zorgen maken. MBOérs zijn nu al meer gewild dan theoretisch opgeleiden en dat gaat alleen maar meer worden. Ofwel wat heb je aan 100 communicatiewetenschappers als er niemand is om de je lekkende dak te repareren. De opkomst van AI zou mogelijk de theoretisch opgeleiden nog meer kunnen verdringen, iets wat geen risico is voor MBOérs.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers26 jan. 2024 - 8:55

Lijkt me overdreven en betrekkelijk.

android1984
android198426 jan. 2024 - 8:06

de tragiek is dat de mensen die nu met een MBO papier in bouw elektriek of zorg van school komen. Zo ongeveer het meest schaarse goed is op de arbeidsmarkt. Een MBO loodgieter gaat per direct meer verdienen dan de meeste studenten die van de universiteit af komen... En nog is er die disciminerende tweedeling tussen "hooge" en "laag" geschoolde mensen.

AXO
AXO26 jan. 2024 - 8:06

Als ik deze columnist mag geloven, moet je kind op bijles, anders redden ze het niet in deze harde wereld, en moet je assertief zijn; kortom volledig in het straatje van neoliberalisme, waar eigenbelang het hoogste goed is. Ze had ook kunnen kiezen voor een richting waarbij kind niet wordt onderworpen aan een bijlesregime (met bijkomende stress), waarbij de CITOscore slechts een kleine rol speelt. En waarbij het kind misschien via VMBO naar MBO (en eventueel doorleren) zou gaan...De ingeslagen weg van de columnist suggereert een sterke afkeer van het MBO...Waarschijnlijk woont de columnist in een grote stad of rijke gemeente, in een bubbel met hoger opgeleiden; ik woon op het platteland, de CITOscore was een gegeven zonder stress, kinderen op het VMBO en MBO doen niet onder voor lui op de HAVO of het VWO, zo zou het moeten zijn. Wat jammer is, is dat salarisindicaties doorgaans worden gesteld door mensen met HBO/Universiteit, en er uiteindelijk vaak nog geen gelijke beloning voor MBOers, HBOers en academici is.

3 Reacties
Jozias2
Jozias226 jan. 2024 - 8:57

@axo Waarom zou er gelijke beloning moeten zijn voor mbo, hbo en academici moeten zijn?

AXO
AXO26 jan. 2024 - 12:09

Hoeft niet, maar ongelijke beloning drukt mi wel uit dat een MBOer minder belangrijk werk doet in de ogen van hen die de functiewaardering doen (doorgaans HBOers/academici)...Ik snap nog steeds niet waarom de communicatiewetenschapper hoger wordt ingeschaald dan de thuishulp. Iemand die het mij kan uitleggen?

Jozias2
Jozias226 jan. 2024 - 15:32

@axo Omdat het aantal mensen wat het werk in de thuiszorg veel groter is dan het aantal mensen wat succesvol een wo studie communicatie wetenschappen kan afronden. Overigens verdiend een beetje stukadoor of elektricien vaak meer dan een communicatiemedewerker

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2024 - 8:05

"en sociaal gezien stel je minder voor" Gelukkig woon ik in de provincie en spelen hier dit soort zaken minder. Hoger en lager opgeleid zitten samen bij elkaar op voetbal, bij de toneelclub en in de raad van elf. Iedereen komt in dezelfde kroegen en de activiteiten in het dorp worden samen gevierd.

klaasd2
klaasd226 jan. 2024 - 7:49

Je bent inderdaad zelf de oorzaak mevrouw Rienstra, sociaal gezien stel je minder voor, degene die dat vinden zijn het probleem.

pahan
pahan26 jan. 2024 - 7:03

Het is natuurlijk tekenend dat de weg naar CITO blijkbaar niet leidt naar leerlingen die er ook klaar voor zijn. Wat doen ze eigenlijk op die scholen? Verder, een MBO'er kan een prima inkomen verwerven. Meer dan prima zelfs, als je maar de juiste keuzes maakt. Wat ik om me heen wel veel zie, is dat mensen met veel meer capaciteiten niet en MBO of HBO aantekening hebben, terwijl ze daar absoluut de capaciteiten voor hebben. Daar kan een EVC traject bij helpen, maar er is nog steeds een hoop weerstand in de sectoren om het diploma gewoon uit te reiken aan iemand die over de hele linie aantoont de leerdoelen in de praktijk gehaald te hebben. Waar verder geen verwarring over kan bestaan is dat de thuissituatie bepalend is voor de kansen van de scholier.

Markzelluf
Markzelluf25 jan. 2024 - 21:14

Dat mensen met een wat minder hoge opleiding niet serieus genomen worden, is echt geen Nederlands fenomeen. In Suriname zijn hoogleraren die Bouterse niet in staat achten een staatsgreep gepleegd te hebben, want ‘ulo-klant’. Zie: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-lange-arm-van-desi-bouterse

TheunT
TheunT25 jan. 2024 - 19:52

Iemands capaciteit is voor een groot deel willekeur. Nogal slecht om iemand op die toebedeelde willekeur af te rekenen of te prijzen.

1 Reactie
TheunT
TheunT25 jan. 2024 - 20:13

willekeurig*

Middenman
Middenman25 jan. 2024 - 19:25

In de economie en het bedrijfsleven tel je juist heel goed mee met een mbo diploma, we hebben zelfs een groot tekort aan mbo-ers. Het probleem zit bij ouders die zelf een hbo of wo diploma hebben en in een bepaald soort bubbel leven, en bij veel publieke instellingen. Terwijl veel mbo-ers in schaarse beroepen een beter salaris hebben dan mensen met bepaalde hbo opleidingen waar er al veel te veel van zijn.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen26 jan. 2024 - 4:22

Ik heb twee opleidingen op WO niveau, maar ik besef dat opleidingen deskundigen produceren terwijl we ook organisatoren en handelaars nodig hebben. Voor zulke beroepen deugde ik niet bij overmaat van deskundigheid.

Anna R. Chist
Anna R. Chist25 jan. 2024 - 19:23

Bijlessen gaan wel ten koste van spelen wat weer ten koste gaat van fantasie. Zou Rutte gewoon heel veel bijlessen gehad hebben?

Mathijsco
Mathijsco25 jan. 2024 - 19:09

Nee joh, een beetje nuance is op zijn plaats: je telt in Rutte/Klaverland niet mee als je een MBO-opleiding doet: waar je bijvoorbeeld (heel nuttig) administratie mee kunt verrichten. Boekhouden. Of electrische installaties aanleggen Mensen als Jesse Klaver met een HBO-opleidingstraject 'bestuur in de provincie' en Mieke met een Master 'post-passieve interculturele verbindentis' staan dan boven. Dat soort 'Hoger afgeleid' geldt althans in de grote steden .. In de rest van Nederland denkt men niet zo 'mal'.

4 Reacties
Satya
Satya25 jan. 2024 - 19:50

Ik geloof dus niet dat gl mensen zo op anderen neerkijken, dat is meer vvd betreft opleiding en pvv betreft etniciteit.

Karingin
Karingin25 jan. 2024 - 22:42

Ghe, ik ben boekhouder en val volgens jou ook onder de GL-elite (al heb ik niet altijd op ze gestemd, omdat ik lid van de Piratenpartij). Ik heb mijn middelbare school niet eens afgemaakt, ben op mijn 15e van huis weggelopen, dus van een stabiele jeugd kun je ook al niet spreken. En ik kom uit Alkmaar, heb jaren rondgezworven (deels met uitkering, heb ook met behoud daarvan kunnen stage lopen en cursussen gevolgd), en ben op mijn 24e in A'dam terecht gekomen. Op mijn 38e heb ik uiteindelijk HBO-officemanagement gehaald (door gem. A'dam betaald), dus oké, ik ben nu een beetje hoogopgeleid. Maar jaaaren daarvoor was ik al net zo links als ik nu ben. En ik heb nooit het gevoel gehad dat mensen op me neerkeken. Integendeel, ik ben ontzettend aangemoedigd en heb veel kansen gehad - juist ook in A'dam

Karel78
Karel7826 jan. 2024 - 8:50

Met een administratieve mbo opleiding zit je echt precies in de hoek die op afzienbare tijd door automatisering weggevaagd gaat worden. Ik vind dat we als volwassenen daarover gewoon eerlijk tegen kinderen moeten zijn en die opleidingen ook flink afschalen. Het is misdadig ze een worst voor te houden waarvan we eigenlijk wel weten dat die niet meer bestaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2024 - 11:54

Het is ook niet zo nodig om af te geven op academici. De meesten zijn aan het werk in een keur aan zinvolle beroepen waaronder docent, arts, tandarts, ingenieur of journalist. Zit je psychisch in de knoei dan is het ook handig als je bij de psycholoog terecht kunt.