Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Je suis Paty, je suis Charlie Hebdo

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50501378578_47239eb9d3_c

© cc-foto: Jeanne Menjoulet

Zodra gedachten worden onderdrukt, ontstaat ruimte voor vervreemding, verwijdering en mogelijk radicalisering. Het is wrang dat Paty die zijn leerlingen dit probeerde te leren, het met zijn leven heeft moeten bekopen
De jihadistische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty is gruwelijk. Duizenden, duizenden Fransen gingen daarna de straat op uit eerbetoon voor de menslievende Paty. Voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Nooit mogen het vrije woord en vrijheid van onderwijs wijken voor terreur, haat en angst voor de ander. Maar er is wel werk aan de winkel.
Leraren zoals Paty zijn de sleutel tot meer vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het tonen van cartoons van de profeet Mohammed kan een prima manier zijn om het gesprek aan te gaan over wat vrijheid, religie en gelijkheid betekent. Over smaak valt te twisten, zo ook over de cartoons van de profeet Mohammed. Daarover mag je van mening verschillen, debatteren, zolang je elkaar niet verkettert. Je mag veel, je hoeft niet alles.
Zodra gedachten worden onderdrukt, ontstaat ruimte voor vervreemding, verwijdering en mogelijk radicalisering. Het is wrang dat Paty die zijn leerlingen dit probeerde te leren, het met zijn leven heeft moeten bekopen. Vrijheid is niet iets abstracts. We hebben veel te verliezen. Velen leven in onvrijheid. Of gunnen de ander niet de vrijheid die zij voor zichzelf wel opeisen.
Hoe onvoorstelbaar ook, er zijn mensen die – zich beroepend op een religie in dit geval – menen de ander te mogen afslachten. Hoe mensen radicaliseren en tot zulke gruweldaden komen is een complex geheel. Persoonlijke, politieke en internationale ontwikkelingen kunnen daarbij een rol spelen. We moeten alles doen om dit te voorkomen. Alles. Maar nooit mogen we wijken voor terreur, of misdaden van individuen gebruiken voor haat tegen groepen.
Wie vrijheid wil, moet dat op de eerste plaats ook de ander gunnen. We zijn pas vrij als eenieder van ons vrij is. Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat afwijkende meningen de ruimte krijgen in het publieke debat. Haat, uitsluiting en geweld, gericht tegen individuen of bevolkingsgroepen, van wie dan ook, met welke achtergrond dan ook, moeten worden bestreden. Meer vrijheid, gelijkheid en broederschap, niet minder, is het beste antwoord daarop.
Ongelijkheid is een groeiende bron van onvrijheid, nationaal en internationaal. Armoede, uitsluiting en onzekerheid, is gif in handen van individuen en organisaties die haat en uitsluiting prediken. De permanente oorlog, ook wel oorlog tegen terreur genoemd, werkt averechts, voedt het terrorisme. Die zal moeten worden beëindigd. Misschien nog wel het moeilijkste is dat we vrijheid samen moeten maken, voor jezelf, de ander, voor eenieder van ons. Pas dan kunnen we echt vrij zijn.
Ik geloof er ten diepste in dat dat mogelijk is. Door pal te staan. Pal voor vrijheid van meningsuiting, voor gelijkheid en broederschap. Cartoonisten, leraren en journalisten verdienen alle steun en bescherming.
#JesuisPaty #JesuisCharlieHebdo

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Kriticos
Kriticos31 okt. 2020 - 14:38

Zou het kunnen dat iedereen het 'probleem' nu begrijpt ? En dat dit een existentieel gevaar vormt voor alles wat anders is ? En dat het alleen opgelost zal kunnen worden met daden , en niet met woorden ? Ben benieuwd. Denk eerder dat er een heleboel Nederlanders een vakantiehuisje hebben in een wel veilig land.

beterlezen.nl
beterlezen.nl29 okt. 2020 - 15:27

De religie waar u het over heeft en die u blijkbaar niet durft te noemen is de islam.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 okt. 2020 - 13:48

Persoonlijk ben ik ook van mening dat welvaartverdeling 1 van de pijlers is om tot de oplossing te komen. Echter, 75% van de Franse moslims vind dat z'n religie en haar waarden boven de Franse wet staan, Ik heb geen reden om te veronderstellen dat het hier anders zal zijn. Dat betekent ook dat het noodzakelijk is dat Moslims een minderheid blijven in een land dat o.a. is gebaseerd op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie. Dit dan wel icm met gelijke kansen en rechten voor dezelfde moslim. Anders verlies je de vrijheid waar je zo voor staat. Accepteren dat een minderheid het niet zo nauw neemt met vrijheid, vrijheid van meningsuiting, anti-semitisme, homo en vrouwenhaat, etc is de verkeerde weg. Dat Frankrijk als republiek zo fel reageert staat in schril contrast met de zeer lauwe en late reactie van Neerlands politici.

5 Reacties
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:07

Joop Wilt u zorgen dat de moslims in de minderheid blijven, dan zal u gebruik moeten maken van dezelfde waarborgen die de SGP zo'n kleine partij doen zijn. M.a.w., dat lukt u never nooit niet. Frankrijk kan dan wel fel reageren maar ook daar kennen ze een democratische rechtsstaat waarin maar niet zo maar geregeld kan worden, dat bepaalde groepen nooit een meerderheid kunnen verkrijgen. Misschien dat Nederland zich op dat gebied wat beter realiseert wat er werkelijk aan de hand is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 okt. 2020 - 16:30

@Zandb Voor de SGP geldt hetzelfde, waarom zou dat anders zijn? Gelukkig heeft NL de laatste honderd jaar zichzelf wat dat betreft positief ontwikkeld

Zandb
Zandb23 okt. 2020 - 6:04

Joop U begrijpt er niets van. Die waarborgen bestaan niet. Dat was een sarcastische opmerking. De situatie is: Zo lang de SGP ongemoeid wordt laat, zou die een meerderheid kunnen gaan vormen. En zo lang dat zo is, kun je in geen geval verhinderen dat moslims ooit een meerderheid vormen. Dus nogmaals: Hoe wilt u er voor zorgen dat moslims nooit een meerderheid kunnen behalen?

Zandb
Zandb23 okt. 2020 - 10:27

Moet zijn Zo lang de SGP ongemoeid gelaten wordt......

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard28 okt. 2020 - 21:03

Kan Zandb zijn niet ter zake doende woordjes achterwege laten? Dat heb ik al vaker gevraagd. @Joop : als je niet reageert op die Zandbak blijft hij misschien weg.. De moeite van het proberen waard.

De Baas
De Baas22 okt. 2020 - 11:08

Ik ben Nederlander , woon in Nederland en heb geen mening of wijs vinger naar anderen toe in hun landen of culturen of what not . Laten we problemen van anderen niet importeren naar dit land. Al weet ik dat we zelf niet genoeg problemen hebben als je kijkt naar waar onze politiek of discussies overgaan lol , but that is a different subject. PS: Moslims , frankrijk, afrikanen en de geschiedenis is zeer duidelijk, algreijnen die waren pas systematisch geteroriseerd. Dit is een arme leraar die op een verkeerde plek stond tegen over een barbaar en dus niet systematisch maar uitzonderlijk situatie.

1 Reactie
beterlezen.nl
beterlezen.nl29 okt. 2020 - 15:30

Ooit gehoord van de islam, allah en mohammed en de misdaden die al decennia uit hun naam worden gepleegd?

Petra Privacy
Petra Privacy22 okt. 2020 - 5:34

Dank je wel Sadet. Met de oproep om maandagavond 9 november een manier te vinden met elkaar voor de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht. Die dag, 9 november 1938 is het begin geweest van de Tweede Wereldoorlog. In mijn eigen stad is de herdenking geschrapt, hoewel een stille tocht altijd onderdeel is van het programma en dat is een gemiste kans om samen stil te staan bij wat er toen gebeurde. Want wat er toen gebeurde, gebeurt nog iedere dag. Actief voor de beweging van sociale en positieve mensen, met als politieke groep de SP en andere partijen die beleid hebben voor meer solidariteit, roepen we gemeenten op om herdenkingen van de Kristallnacht wel door te laten gaan. Dit jaar is de herdenking op maandag 9 november. Dat is een geschikte dag om overal fysiek en persoonlijk buiten samen te komen om het begin van de wreedheid van toen nog steeds te herdenken. De situatie in Parijs laat helaas zien hoe hardnekkige groepen mensen het leven van anderen blijven nemen. Maar altijd en overal is er de roep voor saamhorigheid en verbinding. Vraag dus aan het eigen gemeentebestuur om wel te herdenken op maandag 9 november. Ook in mijn eigen stad, waar ik bestuurder ben voor de SP, willen we wel een manier vinden om samen te komen op die beruchte datum. Want ook in Nederland zijn er velen die geschokt reageren en het verdriet, de bezorgheid, de boosheid maar vooral de hoop op verandering een stem willen geven die overal gehoord mag worden. En komende zondag is het de jaarlijkse Dag van de Stilte met vele activiteiten in het hele land voor de sound of silence. Dit jaar bestaat de Dag van de Stilte al 10 jaar en dat mag gevierd worden.

Greendutch
Greendutch22 okt. 2020 - 0:35

vrijheid om de 'eigen'mening te kunnen uiten ja, maar hier stond iemand tegenover de leraar die vond dat hij de vrijheid had om de ander aan de wetten(??) van zíjn religie te onderwerpen gisteren interview door Sinan Can gezien met moslim extremist en de dwangmatigheden aangehoord. Deze eeuw is IS dominant aanwezig en in de gedachten van velen nog steeds. i.v.m. complot-theorieën deze week een prediker (noord NL) gehoord die vond 'dat iedereen moest geloven wat hij vond ? de chr.kerken hebben missionarissen rondgestuurd om anderen te overtuigen, er was de inquisitie, etc etc steeds maar omdat men vind het recht te hebben op religie en anderen van eigen gelijk wil overtuigen. voor mij was jezus een gebedsgenezer in het begin v.d. jaartelling en ik vind het onacceptabel dat de bijbel en andere zg heilige boeken, volgeschreven zijn door mannen, alsof vrouwen geen levenswijsheid vergaren? verder hoor ik gelovigen vaak zeggen dat god hen zegt/dirigeert/belooft/beweegt etc, ze leggen verantwoording ergens anders i.p.v. hun eigen gedachten, wensen, ideeën, wijzigingen etc te benoemen en toe te eigenen. daardoor neemt mijn respect voor gelovigen steeds meer af ik hou van mijn, en respecteer andermans, vrijheid en gun iedereen een eigen mening , niet het opgelegde idee of de onderdrukking, overtuiging, door pastoors, dominees, imams, paus etc

1 Reactie
De Baas
De Baas22 okt. 2020 - 11:16

Bush zei dat hij door god gedrigeerd was om Irak binnen te vallen , dus ja ................................... Evangilicals en Trump zijn ook bezig om de einde des tijds dichtbij te brengen door zogenaamde conflict in israel te beindigen en de komst van Jezus te bespoedigen om de moslims en joden af te slachten ............... als niet gelovigen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2020 - 22:46

We hebben met Isis gezien waar moslim fundamentalisme toe in staat is, fascisme van het zuiverste water. “We moeten alles doen om dit te voorkomen. Alles. Maar nooit mogen we wijken voor terreur, of misdaden van individuen gebruiken voor haat tegen groepen.” Dat ben ik met mw. Karabulut eens, anderzijds is er een ongelijk speelveld, hoewel b.v. de saoedi’s worden omarmd door de westerse wereld zijn het de meest intolerante schepselen tegen ander geloof en opvattingen, de shia moslims staan veel toleranter tegenover ander geloof en opvattingen, helaas worden die door m.n. de huidige amerikaanse regering uiterst vijandig bejegend. Ik las een stukje over moslims n.a.v. deze brute moord waarin werd geopperd dat moslims in Europa zich niet willen aanpassen aan hun omgeving en hun goddelijke gang willen gaan in wat hun geloof voorschrijft, dat kan niet, we zijn door de eeuwen heen gekomen tot een samenleven zonder dat je om godsdienstige redenen voor je leven moet vrezen en zolang de moslim gemeenschap dit niet in woorden en daden belijdt kan ik er niet op vertrouwen dat dit soort gruweldaden tot het verleden zullen behoren. “Ongelijkheid is een groeiende bron van onvrijheid, nationaal en internationaal. Armoede, uitsluiting en onzekerheid, is gif in handen van individuen en organisaties die haat en uitsluiting prediken.” Hier haak ik af, afrikanen hebben vaak een slechtere positie binnen onze maatschappij, ik hoor echter niets van dergelijke aanslagen, het is geen kwestie van allemaal even rijk en problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, het is weer een sp riedeltje waar geen mens wat mee opschiet, storend in het geheel.

5 Reacties
Satya
Satya22 okt. 2020 - 10:23

De cijfers laten heel wat anders zien omtrent moslims. Misschien kun je daar beter naar kijken dan haat propaganda.

De Baas
De Baas22 okt. 2020 - 11:19

We hebben ook gezien wat het facisme van Modi en zijn hindu partij voor elkaar heeft wat betreft ongelijkheid en resulaten daarvan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2020 - 23:11

“De cijfers laten heel wat anders zien omtrent moslims. Misschien kun je daar beter naar kijken dan haat propaganda.” Je suggereert haat propaganda, ik heb daar geen behoefte aan, ik moet het voor mezelf en anderen kunnen verantwoorden en anders m’n mond houden, als godsdienstige wetten moeten strijden met wereldlijke winnen de eerste vaak, dat betekent echter niet dat dagelijks ketters worden gedood, als het aan Isis ligt wel zoals we weten, het is dezelfde mentaliteit dat heeft geleid tot deze moord, ik weet niet of je de voordracht van deze moord kent, een kleinzielige leugenachtige ophitser met een hysterische dochter heeft dit in gang gezet, dat noem ik pas haat propaganda, ik denk niet dat ik me op dat vlak begeef, grote woorden als haatpropaganda zijn daarom niet aan mij besteed.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2020 - 23:14

"We hebben ook gezien wat het facisme van Modi en zijn hindu partij voor elkaar heeft wat betreft ongelijkheid en resulaten daarvan. " Om het overzichtelijk voor je te maken, ik ben tegen iedere onderdrukking, ik heb weinig met India te maken, ik probeer mijn opvattingen voor alle partijen te laten gelden, de enige vergelijking die Isis past zijn de nazi’s, zo meedogenloos, is niet hetzelfde als wat in India gebeurt, er is niet voor niets besloten dat Brits Indië zou worden opgedeeld in een moslim deel. Pakistan, en een hindoe deel, India, hele volksverhuizing, daarmee praat ik niet goed wat Modi doet, laat die mensen met rust, om duidelijk te maken waar ik sta, maar dat is het onderwerp niet, is een slappe jij bak.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 okt. 2020 - 0:10

corr: voordracht=toedracht.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 okt. 2020 - 21:16

"Pal voor vrijheid van meningsuiting" Maar valt de hatende en uitsluitende mening daar ook onder? En is de vrijheid van meningsuiting ook een plicht om iedere meming een microfoon en podium te geven? En zo ja, geldt die plicht ook voor commerciële bedrijven?

6 Reacties
axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 8:35

Vrijheid van meningsuiting betekent dat een verbale provocatie nooit excuus mag zijn voor geweld. Je blijft met je poten van een ander af, zo moeilijk is dat toch niet...

Satya
Satya22 okt. 2020 - 10:24

Axe Zeg dat maar tegen die 2 moslima in Parijs waar deze schrijfster ook weer over zwijgt. Dat zwijgen moet je alles zeggen.

De Baas
De Baas22 okt. 2020 - 11:21

@axetothehead in de harde buitenwerld is dat een pussy gedachten bedacht door zwakke pussies ! Wat Trump en Netanyahu ons hebben geleerd is dat enkel uit kracht/sterkte en macht opgetreden kan worden.

axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 12:52

@Satya De gebruikelijke jij bak, ik kan nog wel een paar voorbeelden geven waarover gezwegen wordt. Lijkt mij niet echt het punt. @Hakim Lekker makkelijk naar een ander wijzen, Trump en Netanyahu zijn toch slechte mensen? Waarom volg jij hun voorbeeld?

Satya
Satya22 okt. 2020 - 15:42

Axe Waarom dat zwijgen? Dat jij dat als jij bak afdoet zegt erg veel.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 okt. 2020 - 17:43

@axe Je antwoord heeft niets met mijn vragen te maken. Try again!

Thuiszitter
Thuiszitter21 okt. 2020 - 20:01

Er zijn wel heel veel mensen op de wereld die zodra je hun Mohammed “beledigd” met bv een cartoon , je met gemak om het leven brengen. Pal achter de vrijheid staan zal dat niet doen veranderen .

10 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2020 - 22:48

Wat dacht je van onze BLM die zich stoort aan een plaatje op de gouden koets, die gaan dezelfde weg op als moslimfundamentalisten, niet dat ik zeg dat ze aanslagen gaan plegen maar de intolerantie is dezelfde.

Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 6:21

Thuiszitter Er zijn sowieso wel veel mensen die je met gemak om het leven brengen. Daar verander je helaas niet zo makkelijk niet zo veel aan. Pal acht er de vrijheid staan is in alle situaties veruit te verkiezen boven een situatie waarin we dat niet meer doen. Raymond Wat kan er mis zijn met intolerantie, wanneer je die vormgeeft, op een manier die past binnen de normen van onze rechtsstaat?

De Baas
De Baas22 okt. 2020 - 11:04

Denk dat 2020 met al zijn terroristische aanvallen op gebedhuizen van Moslims, Joden en andersdenkenden waaronder menige doden in New zeeland, Duistland, USA etc wel aangetoond heeft dat er genoeg christenen cq blanken zijn die op een simple commando wachten om te gaan mooorden ! in de naam van hun uitgeslotenheid of globaliserende wereld. Blijkbaar ieder en zijn relegie!

Tampert
Tampert22 okt. 2020 - 13:05

@ Hakim Moorden op commando door christenen? Heb je daar voorbeelden van dan?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 okt. 2020 - 23:20

“Wat kan er mis zijn met intolerantie, wanneer je die vormgeeft, op een manier die past binnen de normen van onze rechtsstaat?” Kan intolerantie oproepen van de andere kant, dat zijn plaatjes me niet waard, er zijn belangrijkere items lijkt me.

Zandb
Zandb23 okt. 2020 - 10:33

Raymond U beantwoord de vraag niet. Dan doe ik dat. Wanneer andere mensen intolerantie binnen de grenzen van de wet niet tolereren, dan is er iets mis met die tweede vorm van intolerantie.

De Baas
De Baas23 okt. 2020 - 12:58

@tampert, voorbeelden staan in mijn opmerking , New zeeland, Duitsland, Noorwegen , USA.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 okt. 2020 - 21:26

Z, niet alleen de rechtstaat bepaalt verhoudingen tussen groepen. “U beantwoord de vraag niet.” Dat heb ik wel, dat het niet naar wens is een andere kwestie. “Wanneer andere mensen intolerantie binnen de grenzen van de wet niet tolereren, dan is er iets mis met die tweede vorm van intolerantie.” Je kan natuurlijk ook het paard achter de wagen spannen door op alle slakken zout te leggen, nogmaals dat zijn die plaatjes me niet waard, er zijn belangrijkere strijdpunten naar mijn mening.

Zandb
Zandb24 okt. 2020 - 12:20

Raymond Dat zal allemaal best maar dat is geen antwoord op de vraag die ik stelde. Wanneer ik denk, dat ik een rijdende trein kan doen stoppen, door hem met mijn handen tegen te houden, dan is daar iets mis mee. Wanneer ik niet aan de wens voldoe van iemand die mij met een pistool bedreigt en die schiet mij dood, is er met mijn handelen niets mis. U kunt dat dom vinden o.id. maar we gaan de zaken niet omdraaien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 okt. 2020 - 1:34

“Dat zal allemaal best maar dat is geen antwoord op de vraag die ik stelde.” De vraag was: “Wat kan er mis zijn met intolerantie, wanneer je die vormgeeft, op een manier die past binnen de normen van onze rechtsstaat?” Ik heb 2x antwoord gegeven, schijnt niet door te dringen, ik blijf niet aan de gang, hier laat ik het bij, heb geen zin in vruchteloze discussies.

Aart van de aap
Aart van de aap21 okt. 2020 - 18:58

We zijn pas vrij als eenieder van ons vrij is Was het niet Bakoenin die dat zei ? Had de leraar zichzelf niet op een bepaalde manier moeten kunnen verdedigen ? Was het niet goed geweest, als hij een wapen had gehad. Ja, die Amerikanen met hun wapens, daar komt het wel vandaan hé, daar is het op gebaseerd. Je kan jezelf dan verdedigen, tegen religie gekkies. Moet je dan altijd maar met een wapen lopen ? Dat zeg ik niet, maar je snapt wel in welke richting ik denk. Moeten leraren op scholen dan geen tasers ofzo ? Daarnaast, moet je school wel verplicht stellen ? Je dwingt de religie gekkies naar school te gaan, waar ze dan een Mohammed cartoon zien. Dat werkt dan als een rode lap op een stier. Kunnen de religie gekkies dan niet beter met rust gelaten worden ? Ga lekker naar je eigen school dan en laat ons verder met rust Moeten ze per se 'integreren'. Moet alles maar geintegreerd worden ? Kunnen er niet mensen buiten staan ? Zolang je maar geen last van ze hebt. Je vrouw in een boerka, strenge levensstijl, het westen haten ? Prima, als je maar van ons afblijft. En kom je wel aan ons, dan schieten we je kapot. Snap je wat ik bedoel ? We branden ons zoveel aan die mensen. Laat ze lekker in hun eigen sop gaarkoken Dat zijn gedachten die in mij opkwamen. Vast heel controversieel allemaal. Waar Karabulut wel gelijk in heeft. Radicalisering komt voort uit de total war in het midden oosten. Elke keer als de Amerikanen ( dus Nederland ook ) weer een dorp plat gooien, radicaliseren ze daarmee wat jongeren. Duwen ze wat jongeren in de IS hoek. IS zegt namelijk kijk, kijk wat ze met ons doen. Waar IS zelfs nog een punt heeft IS zegt, wij branden mensen, verbranden mensen in kooien ? Het westen doet hetzelfde, want onze mensen branden weg in de flats, die door Amerika in de as gelegd zijn, tijdens hun Irak oorlog. Je geeft IS dus heel veel zuurstof, als het waren, met je oorlogen daar. Je geeft ze veel nieuwe leden. Dit komt allemaal niet uit de lucht vallen. Die analyse mis je dan bij andere partijen. Alleen de SP durft daarover te beginnen.

2 Reacties
Thuru
Thuru22 okt. 2020 - 16:14

Moslim extremisten horen niet in Europa. Kunnen beter naar een moslim staat naar keuze te verhuizen. En nee dit is niet zielig en zou hoop aanslagen schelen. Dat Mo beledigd wordt hoef je niet leuk te vinden, maar je hebt je aan de regels te houden, dus geen moord of aanslag. Dus beter te accepteren dan een aanslag plegen.

Aart van de aap
Aart van de aap22 okt. 2020 - 18:40

Van mij mogen er hier best moslim extremisten wonen Als ze hun extremisme maar binnenshuis houden. Als ik er maar geen last van heb. Wees maar privé extreem

Ryan2
Ryan221 okt. 2020 - 18:56

Vrijheid van meningsuiting? Ik heb daar al tijden mijn twijfels over.

3 Reacties
Willem Heerema
Willem Heerema21 okt. 2020 - 20:51

Inderdaad, vrijheid van meningsuiting is tanende. Hetzelfde geldt voor de definitie antisemitisme die aan erosie onderhevig is, gesteund door een pro-Zionisitische lobby. Die proberen zelfs terechte kritiek op het al ruim 50 jaren durende illegale nederzettingenregime van Israël te classificeren als antisemitisme en helaas critici te demoniseren.

Aart van de aap
Aart van de aap21 okt. 2020 - 21:26

Ryan Ik merk bij mijzelf, dat ik heel vaak mijn mening niet uit, niet durf te uiten. Op mijn werk niet, in mijn politieke kringen niet. Voor je het weet word je gecanceld, bijvoorbeeld. Kijk naar die JK Rowling affaire van laatst Op mijn werk ga ik niet tegen rechtse dogma's in en binnen mijn politieke kringen, ging ik vaak niet tegen linkse dogma's in. Ik zou mijn baan verliezen, als ik de VVD praat van mijn baas onderuit ga halen. Ik zeg dus maar niets. Laat de sukkel maar praten, is wat ik dan denk. Ze snappen het toch allemaal niet. Daarnaast, ik ben van hem afhankelijk, ik wil dus geen ruzie met hem. Binnen linkse kringen, heb je ook vaak dat je je mond houdt. Misschien vind je de zwarte piet strijd een beetje overdreven, maar dat zeg je dan niet, omdat je dan weer identitaire agressie over je heen krijgt. Men gaat je dan shamen, op twitter, etc. VVMU is heel relatief, altijd en van de context afhankelijk. Ik zeg juist vaak niet wat ik denk. Maar, ik handel dan vaak weer wel. Snap je wat ik bedoel ? Ik spreek niet, maar handel wel. Folders uitdelen, anoniem, dat soort dingen. De stille strijd.

Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 6:36

Ryan Interessant, misschien. Willem Waar zegt Ryan dat de vvmi tanende is? Hij twijfelt over iets maar ja, wie niet? Definities zijn nooit definitief als het om vragen gaat gaat als "Wat is antisemitisme". Er bestaan nu eenmaal verschillende definities. Maar zelfs wanneer we bijvoorbeeld hetzelfde onder demoniseren verstaan, zou iemand altijd kunnen menen, dat hij (of een ander) inderdaad demoniseert maar dat dan volkomen terecht doet.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2020 - 18:47

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 6:45

Z_edje Toe maar: Een harde grens trekken waar het de vvmu betreft. Nou, die bestaat al lang. Maar alleen in een dictatuur is dat in de uitvoering een kwestie van een pennenstreekje. Zouden mensen onder bepaalde omstandigheden geweld niet veroordelen, dan past dat 'bijvoorbeeld' heel goed binnen onze vrijheid van meningsuiting. Dat kan je betreuren maar dat is een andere zaak.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 okt. 2020 - 17:33

ik begrijp dat Sadet komende verkiezingen uit de politiek stapt ? Jammer want haar zienswijze en filosofie over actuele knelpunten zijn -tot nu toe- haarscherp, kritisch, consistent en met veelal een positieve swing. Zo ook in haar analyse over Paty en vrijheid (in algemeen)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 6:11

Dat waren ze altijd al. Ook ik vind het heel jammer! Harde werker ook, wist altijd al en weet nog steeds waar ze over praat! Veel kennis en inzicht (verwerking van die kennis) Die twee samen zijn onmisbaar. Daar kunnen veel politici iets van leren.

Phantom3
Phantom321 okt. 2020 - 17:19

Mooi gezegd. Helemaal eens.