Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Je ouders in huis nemen, makkelijker gezegd dan gedaan

  •  
09-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Vader_zoon_JodyMorris_300
'Gemeenten werken mantelzorg tegen', zegt branchevereniging Netwerk Notarissen
Steeds meer ouderen bij hun kinderen inwonen, maar gemeenten gaan daar niet goed mee om. Dat blijkt uit een enquête van Netwerk Notarissen onder vijftig gemeenten. Ingewikkelde regels maken het met name mensen die hun woning geschikt willen maken voor mantelzorg erg moeilijk, meldt de NOS.
De overheid wil geld besparen door ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Een plek in een verpleeghuis is alleen nog weggelegd voor mensen die zware en complexe zorg nodig hebben. Veel ouderen zullen zich hierdoor genoodzaakt zien om bij hun kinderen wonen. Volgens Netwerk Notarissen is veertig procent van de gemeenten niet voorbereid op deze nieuwe woonvormen en denken die gemeenten ook niet mee over oplossingen.
Directeur Van der Geld van Netwerk Notarissen geeft bij de NOS een voorbeeld van een zoon die zijn moeder in huis nam.
Hij verbouwde de woning en vroeg een extra huisnummer aan bij de gemeente. Hij kreeg nul op het rekest. De gemeente joeg hem op kosten, want de woning moest officieel bij de notaris worden gesplitst. Bovendien werd de moeder gekort op haar AOW-uitkering omdat zij zich bij de gemeente had laten overschrijven naar het adres van haar zoon.
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur waarschuwde eerder dat er straks onvoldoende geschikte woonvormen zijn om ouderen verantwoord langer zelfstandig te laten wonen. Vanaf 1 oktober gaan wel soepelere regels gelden voor het bouwen van een ouderenwoning in de tuin of op het erf. Maar dat geldt alleen bij mantelzorg, terwijl Netwerk Notarissen ook ziet dat ouders en kinderen vaak al eerder bij elkaar willen intrekken. 
Foto-cc: Jody Morris

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

wildunit
wildunit9 apr. 2014 - 7:15

het draait alleen maar om geld. zelfs van de ouderen willen ze alles terug.

Martin007
Martin0079 apr. 2014 - 7:15

Lang leve de jungle-ideologie van de VVD.