Joop

Je naam

  •  
06-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
4876265705_0853b66e12_o

© cc-foto: zeze57

Wat zegt jouw naam over jou?
Best wel onhandig, zo’n dubbele voornaam. Het begon met ouders die niet konden kiezen en eindigde uiteindelijk in een scheiding. Maar je kunt het veel erger treffen.
Je zal maar Wayne heten. Waarom? Aan een groep Britse psychiaters is gevraagd een diagnose te geven op basis van één pagina met een beschrijving van een man die een treinconducteur had aangevallen. Sommigen moesten deze ‘Matthew’ beoordelen, en meenden met een geesteszieke van doen te hebben. Deze had vooral medische hulp nodig. Sommigen werd gevraagd om deze ‘Wayne’ in te schatten, en zij meenden met een drugsgebruiker te maken te hebben. Die was vooral een nietsnut.
Of is een naam die met een lagere klasse wordt geassocieerd toch nog beter dan een vrouwelijke naam? Aan een groep mannen en vrouwen is gevraagd vergelijkbare artikelen te beoordelen, geschreven door John T. McKay, Joan T. McKay en J.T. McKay. Het artikel van John werd als aanmerkelijk beter beoordeeld. De evaluaties van Joan en J.T. verschilden niet veel, omdat de meerderheid van de recensenten meende dat J.T. een vrouw was. Ook de vrouwen beoordeelden het artikel van John als beter, maar het verschil bij hen was minder groot.
Kortom, kwaliteit beoordelen we door een klasse- en sexebril. Om Loesje te citeren: ‘Pas op. Vooroordelen kunnen leiden tot teleurstellingen.’ Maar ja, een Arnhems meisje kan natuurlijk alleen maar teleurstellen. Zo erg heb ik het nog niet, maar mijn ouders hadden me wel beter Eric-Matthew kunnen noemen.
Deze column verscheen eerder op Voxweb

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

ieieduhzet
ieieduhzet7 apr. 2016 - 9:13

Doorbrieven naar ambassade v/h land van herkomst ging (gaat?) niet zo makkelijk. Pas als naam voldoet aan naam op namenlijst van betreffende land krijgt de aangever een extra aangiftebewijs waarmee hij/zij naar zijn/haar ambassade kan gaan om aldaar ook aangifte te doen. De dubbele nationaliteit bezittende ouder kan op die manier wel of niet die tweede nationaliteit hebben 'doorgeven'. Het gebeurde (gebeurt?) wel eens dat op NL gemeentehuis bij invoeren vd aangifte onterecht het hebben van twee nationaliteiten is aangevinkt. Correctie achteraf ging (gaat?) net zo makkelijk.

omaoeverloos
omaoeverloos7 apr. 2016 - 8:18

Een pleidooi voor genderneutrale namen als Rene, Dirkje of Klaasje

msj_meijerink
msj_meijerink6 apr. 2016 - 19:03

Geinig verschijnsel. Ikzelf ben van 'beide families' het eerste kleinkind, dus zitten beide grootvaders in mijn voornaam verwerkt. Plus ben ik uit de tijd van de dubbele voornaam (einde 50-er jaren), maar de tweede naam is door de juffrouw van de kleuterschool op de eerste schooldag kordaat geschrapt. 'Daar doen we in dit dorp niet aan', zei ze desgevraagd. Dus gingen de tweede voornamen van mij en -een jaar later- van mijn broertje zo de vergetelheid in! Toen had zelfs de kleuterjuf nog gezag!

voxpopuli2
voxpopuli26 apr. 2016 - 18:08

Ik ben vernoemd naar een broer van mijn vader die dappere dingen deed in een of ander koloniaal oorlogje , Leeuwenhart, Leonard allemaal synoniemen voor hetzelfde .. Maar ja what's in a name ?

Acid Prune
Acid Prune6 apr. 2016 - 15:08

Eric-Matthew , als een Nederlander zo heet weet ik in ieder geval zeker dat zijn ouders niet al te nozel zijn. Dat zegt niets over de persoon zelf natuurlijk .

BingoGrubb
BingoGrubb6 apr. 2016 - 14:38

Aan een groep mannen en vrouwen is gevraagd vergelijkbare artikelen te beoordelen, geschreven door John T. McKay, Joan T. McKay en J.T. McKay. kan het niet zo wezen dat het artikel gewoon beter geschreven is? de artikels waren immers anders. beter was het geweest als de onderzoeker met verschillende groepen had gewerkt ipv verschillende artikels ook al waren ze vergelijkbaar. kijkers tip sargon of akkad https://www.youtube.com/watch?v=2NYCJLSE7xE

Mozzarella
Mozzarella6 apr. 2016 - 14:34

Het lijkt me toe dat een joodse naam nog een extra nadeel heeft.

voxpopuli2
voxpopuli26 apr. 2016 - 14:28

Kijk er is een trend geweest in namen of die is er eigenlijk nog steeds. Fantasie namen heel populair bij achterstandswijkbewoners om het kind iets extra's mee te geven, veelal ontsproten aan het kijken van soaps of amerikaanse pulp , cheryl, sheryl. wesley etc. Of de volkomen niet weten en dan op de WC zitten in het ziekenhuis en dan zie je : kimberley :-) Dubbele namen komen meestal voort uit vernoemingen naar ouders grootouders of peetomen. Maar ja het kan ook simpeler, in bepaalde culturen heerst de namenlijst , gehanteerd en gecontroleerd door de lokale ambtenaar van de aangiftebalie die en passant ook nog even de geboorte doorbrieft naar het land van de ouders. Zo kom je nooit aan een dennis of tom als je ouders per ongelijk uit rabat komen. Dat mag namelijk niet .. Dus kort ja wij kijken naar namen met vooroordelen , overigens met esther - mirjam Sent , nou daar zie ik hooguit wat religieuze verbanden in maar verder geen ernstige zaken , alhoewel ik kende een mirjam , een blonde godin en ik ken een esther , een oervervelende parg .. maar die lijken niet op uw foto

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune6 apr. 2016 - 18:26

https://nl.wikipedia.org/wiki/Birmese_namen

voxpopuli2
voxpopuli26 apr. 2016 - 19:42

Interessant Pruimpje .. :-)