Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je naam

  •  
06-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
4876265705_0853b66e12_o

© cc-foto: zeze57

Wat zegt jouw naam over jou?
Best wel onhandig, zo’n dubbele voornaam. Het begon met ouders die niet konden kiezen en eindigde uiteindelijk in een scheiding. Maar je kunt het veel erger treffen.
Je zal maar Wayne heten. Waarom? Aan een groep Britse psychiaters is gevraagd een diagnose te geven op basis van één pagina met een beschrijving van een man die een treinconducteur had aangevallen. Sommigen moesten deze ‘Matthew’ beoordelen, en meenden met een geesteszieke van doen te hebben. Deze had vooral medische hulp nodig. Sommigen werd gevraagd om deze ‘Wayne’ in te schatten, en zij meenden met een drugsgebruiker te maken te hebben. Die was vooral een nietsnut.
Of is een naam die met een lagere klasse wordt geassocieerd toch nog beter dan een vrouwelijke naam? Aan een groep mannen en vrouwen is gevraagd vergelijkbare artikelen te beoordelen, geschreven door John T. McKay, Joan T. McKay en J.T. McKay. Het artikel van John werd als aanmerkelijk beter beoordeeld. De evaluaties van Joan en J.T. verschilden niet veel, omdat de meerderheid van de recensenten meende dat J.T. een vrouw was. Ook de vrouwen beoordeelden het artikel van John als beter, maar het verschil bij hen was minder groot.
Kortom, kwaliteit beoordelen we door een klasse- en sexebril. Om Loesje te citeren: ‘Pas op. Vooroordelen kunnen leiden tot teleurstellingen.’ Maar ja, een Arnhems meisje kan natuurlijk alleen maar teleurstellen. Zo erg heb ik het nog niet, maar mijn ouders hadden me wel beter Eric-Matthew kunnen noemen.
Deze column verscheen eerder op Voxweb

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.