Joop

Je mag het niet zeggen, maar het Verenigd Koninkrijk is een bende dankzij Brexit

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2848 keer bekeken
  •  
patten

Chris Patten, in het verleden onder meer voorzitter van de Conservatieven, legt bij BBC Question Time uit waarom het in het Verenigd Koninkrijk nog zoveel slechter gaat dan in andere landen. “Het is het gevolg van – en dit is een woord waarvan je geacht wordt het niet meer te gebruiken – het gevolg van Brexit.”

Sinds het verlaten van de EU is de waarde van het pond gekelderd. Het importeren van goederen is een stuk lastiger geworden. Dat geldt ook voor het binnenhalen van arbeidskrachten. “Het importeren van voedsel kost ons volgens de LSE nu 7 miljard pond extra per jaar.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jun. 2023 - 18:10

Het alternatief voor de vele privileges die de EU het VK bood zouden de vele nieuwe handelsverdragen met de rest van de wereld zijn. Toen zo'n verdrag was gesloten met Australië konden veel Australiërs met moeite hun lachen in houden. Velen vroegen zich af wat het VK eigenlijk te leveren had dat Australië nog niet had en bovendien veel goedkoper uit de eigen regio. Tot iemand stelde dat daarom het verdrag niet gesloten was. Het verdrag moest er komen omdat het VK nergens meer aan zijn importgoederen kon komen. Behalve bij de Australiërs die hun ingekochte waren voor het dubbele doorverkocht en aan de Engelsen. Inderdaad om je te bescheuren.

Polarisario
Polarisario3 jun. 2023 - 16:24

De Britten hebben er goed aan gedaan om uit deze EU te stappen. De ondemocraten in Brussel zijn steeds minder een aantrekkelijk alternatief. Misschien dat de Britten ooit nog terug komen, maar ze hebben waarschijnlijk liever hun vrijheid dan het juk. Kijk naar hoe bij onszelf steeds vaker de regeltjes uit Brussel knellend werken voor de eigen besluitvorming. Ook hier komt een moment dat die bom zal barsten. De EU zal goed moeten nadenken of ze de juiste koers vaart.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jun. 2023 - 18:12

Polarisario, vroeger had je de clichémannetjes. Je had zo mee kunnen doen.

Grozny
Grozny2 jun. 2023 - 21:09

"Sinds het verlaten van de EU is de waarde van het pond gekelderd." De waarde van de pond is ~hetzelfde als voor brexit. Daarnaast een artikel dat 2.5 jaar oud is gebruiken voor je argument is ook een beetje apart.

Roep en Toeter
Roep en Toeter2 jun. 2023 - 16:58

''Sinds het verlaten van de EU is de waarde van het pond gekelderd.'' O ja? https://www.convertworld.com/nl/valuta/britse-ponden/gbp-eur.html Nogal simpel om de stand van de economie enkel af te lezen aan de hand van de wisselkoers. En dan ook nog alleen kijken vanaf 2016 toen de Britse arbeiders in meerderheid voor de Brexit kozen om ze van EU profiteurs niet mochten delen in het profijt maar alleen de rekening gepresenteerd kregen in de vorm van lage lonen etc. De wappie hersenspinsels volgend doen de Britten het nog niet eens zo slecht wat wisselkoers betreft. De jaren voorafgaand aan de Brexit was de het pond veel duurder. Toen 1,6 euro max. en sinds de Brexit stabiel net onder de 1,2 euro voor 1 pond. Het mooie van het pond is nu juist dat de koers fluctueert. Kom daar eens om in de EU. Dat de koers van de euro gelijk is voor alle EU landen, rijk en arm is nu juist een van de grootste problemen. Dat heeft Nederlandse arbeiders, die net al de Britse arbeiders destijds niet profiteren van de EU, als miljarden euro's gekost. Dat begon al bij de invoering van de euro in 1999 en daarna nooit meer gestopt omdat landen al Italie, Spanje, Frankrijk, Griekenland etc. met veel te hoge schulden zitten en een economie die minder draait. Maar helaas, devalueren is er niet bij. De Euro heeft al veel gekost maar het is natuurlijk nooit te laat om er uit te stappen. Schande ook dat de EU de inflatie helemaal uit de hand heeft laten lopen met praktisch gratis geld/lage rente.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jun. 2023 - 17:52

Uhh, dit gaat over de UK?

Mohawk2
Mohawk22 jun. 2023 - 20:58

Roep en Toeter stopt nog maar weer eens zijn vingers in de oren en roept alsmaar luider opdat hij niet kan horen dat in het VK het arbeidersparadijs alles behalve is ingetreden met de Brexit... terwijl Nigel F. en de arbeiderspartij pur sang - de Tories - dat met de hand op hun oprechte en goudeerlijke hart nog wel zo plechtig beloofd hadden. Niets van de beloftes van Brexit is uitgekomen, en dat was van te voren allemaal lang en breed voorspeld. "Project Fear" had van meet af aan gelijk. Maar sommigen hakken nog liever hun rechterarm af dan dat toe te moeten geven. Goeie nick derhalve, Toeter! Wist je trouwens dat Nigel F. post Brexit tot aan het eind van zijn leven 73.000 Pond per jaar pensioen krijgt van de EU? En dat zijn vrouw Duitse is en dat hij en zijn kinderen daarom zelf geen last hebben van de nadelen van Brexit die hij zelf met leugens gepropageerd heeft?

Zandb
Zandb3 jun. 2023 - 6:36

Toeter Blijkbaar mag je niet zeggen, dat het in het Verenigd Koninkrijk dankzij Brexit een bende is.

guy yacobi
guy yacobi2 jun. 2023 - 16:55

misschien ooit begonnen als ukip project, maar op een gegeven moment overgenomen door putin als zijn project om de EU volledig uit elkaar te trekken de andere landverrader is orban, die zit wel zo diep in de aars van putin, dat als orban er ff uitkomt de hele wereld stinkt klimaat- en milieucrisis is vooral schuld van orban met zijn gestink van putin en dat zeg ik hier zo maar eventjes dat je het maar weet

Prisunic
Prisunic2 jun. 2023 - 16:29

Onsmakelijk rabiaat rechts dat op populistische peptalktoon ons NL uit de EU wil dicteren, wil de goedgelovige kleinburger voorspiegelen dat de Brexit een éclatant succes is, terwijl elk weldenkend mens natuurlijk ziet dat de VK uittreding een grandioos échec is, een débâcle, een fiasco, waar het gewone werkvolk op draconische wijze de dupe van is geworden. De Engelse arbeider terug naar 1945.

PVDB2
PVDB22 jun. 2023 - 16:26

Dit krijg je als je een bindend referendum gaat invoeren. Het gaat om de informatievoorziening en hoe die wordt geformuleerd. Waar veel financieel experts al voor waarschuwden gebeurde. Geen arbeidsmigranten meer, die je in bepaalde bedrijfstakken als land- en tuinbouw, bouw, horeca en zorg nodig zal hebben. Maar dat het zo slecht gaat dat je GDP lager is dan Litouwen dan heb je wat gepresteerd als conservatieve rechtse partij die deze mogelijkheid bracht. En een blonde rechts populistische clown die het afmaakte. En nu heeft zelfs nog niet de volledige importtarieven ingevoerd waardoor het nog moeilijker zal zijn. Als je dom rechts de gelegenheid geeft om voor Take back Contol te kiezen, wat nooit kan in de huidige internationale financiële en industriële wereld (grondstoffen/materialen), dan kan je denken als stemgerechte bevolking, het zal wel loslopen, maar dan kom je toch van een koude kermis thuis als je dat de opkomt heel laag was. En dat eigenlijk de minderheid de doorslag gaf. Om jongeren weinig stemden. Terwijl het hun toekomst was, veel meer dan van de ouderen die wel gestemd hadden. En voor Brexit. Je begrijpt dan ook waarom onze eigen blonde populistische clown wel voor Nexit pleit maar nooit de verantwoordelijk wil nemen om werkelijk mee te gaan regeren. Want stel je voor. Dat je dan moet gaan leveren. Geen woorden maar daden. Genoeg de kans gehad heb om de problemen te helpen oplossen maar liever belasting als eeuwig oppositieclubje.

1 Reactie
hartpine
hartpine2 jun. 2023 - 20:15

Het BREXIT referendum was RAADGEVEND.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 jun. 2023 - 15:30

Van mij mag je dat zeggen....

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens2 jun. 2023 - 21:36

Go tell Patten!

Top jop
Top jop2 jun. 2023 - 14:22

Zoals ze in Engeland zeggen “ Brexit was more about sovereignty than the economu” Liever minder verdienen, maar wel eigen baas zijn.

6 Reacties
MichielV2
MichielV22 jun. 2023 - 14:47

Brexit was all about immigration. Nu lopen ze te janken dat ze moeite hebben om buitenlandse arbeid te importeren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 jun. 2023 - 14:55

Eigenlijl lopen de Britten dus voorop met consuminderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jun. 2023 - 17:54

is dit zo gepresenteerd tijdens de Brexit campagne?

Volrin
Volrin2 jun. 2023 - 19:36

Behalve dat die twee niet geheel los staan van elkaar.

Volrin
Volrin2 jun. 2023 - 19:37

U heeft ook de berucht rode bus niet gezien blijkbaar.

Mohawk2
Mohawk22 jun. 2023 - 21:15

"Liever minder verdienen, maar wel eigen baas zijn." Ze verdienen niet alleen minder, ze zijn nog steeds geen eigen baas! Bij de schamele handelsakkoorden die ze inmiddels na Brexit hebben weten te sluiten hebben ze als bottom bitch overal bij het kruisje moeten tekenen. Geen enkele deal die ze hebben weten te sluiten is beter dan die ze al hadden toen ze nog wel bij de EU zaten. Dat terwijl ze in de EU meer macht en uitzonderingen hadden weten te bedingen dan dat op grond van hun inwonertal en economie gerechtvaardigd was - high maintenance als ze waren toen ze er nog wel bij hoorden. Om over het migrantenvraagstuk nog maar te zwijgen... Good riddance, the freeloading bastards! (vrij naar John Cleese)

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen2 jun. 2023 - 13:04

Wat een onzin, je mag zeggen wat je wil, van wie zou dat niet mogen? Sinds de Brexit (31 januari 2020) is de koers van de pond stabiel, elke muntsoort gaat op en neer. Natuurlijk is de Brexit niet goed voor de UK maar dat hebben we al vaak genoeg gehoord, zeker op deze site.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-22 jun. 2023 - 13:30

@Rob "Wat een onzin, je mag zeggen wat je wil, van wie zou dat niet mogen?" Loool... met twee voeten er in gaan staan. Dat 'je mag niet meer zeggen wat je wil' wordt altijd door klein verongelijkt rechts gebruikt. Nu het tegen rechts wordt ingezet gebruik jij hetzelfde argument dat je anders verwerpt. Die smile gaat niet meer van me gezicht vandaag.

MichielV2
MichielV22 jun. 2023 - 14:29

Je mag geen Brexit meer zeggen van de partij die Brexit heeft geïnitieerd, de Tories. Die wordt n.l. moe van alle, terrechte, kritiek op Brexit.